Mnogo mi se dopada Iron man kojeg piše Kristofer Kantvel, izašlo je do sada nekih 15ak brojeva, koji su, za sada, svi povezani jednom pričom. Veoma zanimljivo, duhovito, a opet veoma ozbiljno i bavi se, naravno, time šta je zapravo Toni Stark posle folauta koji je doživeo u Slotovom ranu. Od Kantvela nisam ništa ranije čitao (barem mislim da nisam) a i nisam ranije čuo za njega, ali ću od sada uvek paziti kada izađe nešto novo od njega. Većinu brojeva crta Cafu, što je preporuka, u mojoj knjizi, samo po sebi.
Čitam i novog Moon Knighta, kojeg piše Džed MekKej, koji je isto jako zanimljiv. Nisam neki poznavalac ovog lika, tako da ne znam koliko se referiše na ono ranije (odnosno, referiše se, ali je sve potpuno jasno i objašnjeno), ali za sada je ovo veoma dobro, i nekako sveže... MekKej piše fenomenalne dijaloge, ima zanimljiv karakter ark kojim Mark Spektor kreće od broja jedan, a jedina zamerka mi je crtež nekog Italijana (sudeći po imenu), koji je onako moderan, a meni odbojan, zato što izgleda kao obojena skica. Malo detaljnije od Notoa, ali i dalje deluje kao da je sve to nacrtao za jedno popodne.
Čitao sam gomilu stripova koji se objavljuju kod nas - moram da kažem da je ovo ZLATNO DOBA da se bude ljubitelj stripova u Srbiji, pošto ima nenormalno mnogo naslova. Tako sam pročitao Lemirov Rojal Siti za koji nisam ni čuo ranije, u izdanju 300 čuda (izdaju i Gideon Fols, Helboja i BPRD kod nas, kao i Vitezove Heliopolisa od Jodorovskog, prelepo tvrdokoričeno izdanje koje sam zaboravio čim sa pročitao). Rojal Siti je nekako prelep strip za dušu, izdavač je kod nas izbacio kompletnu seriju u relativno kratkom roku, tako da sam sve pročitao u dva dana. Ah, Lemir, kad udari pravo u srce, prilično krvariš ali ti je baš lepo.
Pročitao sam i Pejper grls Brajana Vona i Klif Čenga, i ovo je fenomenalni SF, i prava šteta što Von neku od ovih ideja nije ubacio u Lost dok je radio na njemu.
Pratim i Napad titana, u izdanju Darkvuda, stigli su, koliko me je ćerka informisala, negde na pola, recimo da je 15i takubon izašao pre koji dan. Obožavam serijale koji deluju kao da se i mi vozimo sa autorima u istom brzom vozu, odnosno, niko nema pojma šta će da bude, nema ovde ni autor, ali toliko dobro smišlja sve usput, da mu skidam kapu. I to što očigledno ne ume da crta je veliki plus i veliki šarm koji ova manga poseduje.
Pošto nikada ranije nisam nešto pratio Helboja, a još manje BPRD, dobro su mi došla ova nova domaća izdanja, pošto jedno ima oko 300 strana i brat bratu 5 kila. I tek sad nekako umem da cenim ovaj strip, kad sam bio mlad, nervirala me lakoća Minjolinog crteža, a još više smisao za humor, a ni sam ne znam zašto. Ali, sada, u više nego zrelim godinama, konačno mogu da vidim i shvatim koliko je ovo veliki strip (kao što sam, recimo, tek prošle godine čitao Zločin i kaznu, i na kraju sam bio zahvalan svim Bogovima na tome, jer, da sam čitao kao klinac, ništa mi to delo ne bi značilo), a Minjola maštovit autor koji je pomerao američki superherojski strip napred.
Onda, dalje, čitam i prvi put Bluberija redom i natenane - ranije me odbijalo što je svuda kod nas to štampano crno-belo, pa nikada nisam mogao da usredsredim pogled na tu stranicu sitnih panela i veoma detaljnih koji postaju jedna papazjanija linija i crta kada nema boje da ih razdvaja. Druga stvar koja me je odbijala je žanr, pošto je meni vester oduvek najdosadniji žanr u postojanju - klasičan, špageti ne računam. Ali, eto, uzeo sam ova lepa integralna izdanja Čarobne knjige, pa krenuo od početka. Šta znam, lepo je ovo, u početku Moebijus, koji se tada još uvek nije tako zvao, dosta nekako brljavi, mada lepo kadrira. Problem mi je i dalje što ima previše kadrova po strani, i što ima teksta... maj gad koliko ima teksta - i dijaloga i opisa, ali ono opisa svega što mi vidimo. Znam da je to bio norm u stripovima tog doba širom sveta, pa sam nastavio sa čitanjem, i stigao do 5og integrala. Stvari se popravljaju, a ono što mi se u scenariju najviše dopada je to što scenarista, Šarlije, stalno gura šipke u točkove glavnom junaku, pa on iz goreg upada u još gore i u još još JOŠ gore.
Pročitao sam i Komanču, sve osim poslednjeg integrala - koji Herman nije crtao. To mi je bilo bolje, kasnije je krenulo sa izlaženjem, pa je vrlo brzo postalo modernije. A i Herman zna filmski da kadrira, i u tome je neprevaziđen - sekvence su filmske, ritam, tempo, odvajanje bitnog od nebitnog su vrhunski. Pravi filmski ugođaj.
Pročitao sam i prvi integral Tornjeva Boa Morija, takođe od Hermana, i to mi je nekako nabolje od njega (Džeremaju ne volim), nekako zrelije, mirnije, a opet dramatičnije.