Nisam čitao stripa ali pošto postoji strip iz kog je nastao animirani film, i pošto sam čuo da jedno delo proističe iz drugog, kazao bih par reči o animiranom filmu KRALJ NIČEGA Alekse Gajića.
U jednoj zbirci eseja, Branislav Dimitrijević pisao je o jugoslovenskim spomenicima koji su se ticali događaja iz NOBa i u njemu sam zapazio razne veoma zanimljive teze, ali se dve odnose na tvoj film. Prva, da po su u SFRJ mahom građeni spomenici posvećeni događajima, a znatno manje ljudima učesnicima NOB, mada je bilo i ovih drugih. A druga je citat jedne teorije hrvatskog teoretičara Meštrovića da spomenik ne mora nužno biti neka spomenička plastika već može biti i nešto drugo (on je primarno mislio da to može biti neki funkcionalni objekat koji bi građani koristili uporedo sa njegovom spomeničkom funkcijom).
U slučaju Džonija Rackovića, sada kad polako ulazi u šerifske godine, kako bi se to reklo u Starom Holivudu koji on voli, možemo da kažemo da je u Aleksinoj izvedbi zaista dobio spomenik koji nije skulptura i ne stoji u parku kod FPU odakle je Džoni polazio skejtom na svoje pustolovine, ali ne bi mu neka instalacija na kojoj se stalno pušta bila sasvim neumesna.
U filmu koji je sam po sebi izuzetno vešto napravljen, izveden i što je najvažnije estetizovan, uspeo je da napravi nešto što sublimira ono što Džoni želi da kaže nama, a da istovremeno - koliko je to moguće - isprati i njegovo samoviđenje.
Ta aproprijacija stripovske stilizacije, cyber punka, muzejskog nadrealizma, povremenog tempa akciong filma i svih tih elemenata koji inspirišu Džonija dali su nam i jednu sliku umetnika spolja, odnosno njegovo delo, ali i jednu sliku umetnika iznutra, odnosno samoviđenje. A to su kod Džonija neraskidive stvari.
Činjenica je da je Džoni plodan umetnik u raznim formama i da kad jednog dana budemo podvlačili crtu on svakako može da kaže kako je dobio veoma dobre prilike da se iskaže.
U takvoj konkurenciji dela koja su nastajala u dobrim uslovima, barem u pogledu recepcije i sl. uspeo je da napravi film koji se nameće kao spomenik Rackoviću a i kao njegovo aktuelno delo.
Svakako da je prirodna reakcija na pojavu svakog Aleksinog dela da se potegnu sve moguće veze da mi ono što pre dođe na istinu. Međutim, još je važnije što je ponovo napravio nešto što umnogome prevazilazi ono što mi kao scena, zajednica itd. zaslužujemo.