Author Topic: Strip album koji upravo citam  (Read 954759 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

• 4
  • 3
Strip album koji upravo citam
« Reply #50 on: 23-01-2007, 11:08:28 »
sinoc procitah album "carobnjak kandrax". sta reci? hocemo jos!

http://www.morecomics.hr/item/3362

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #51 on: 23-01-2007, 18:00:23 »
Ponovo sam danas procitao Dzeremaju 24 (Poslednji dijamant). Zaista je dobar. Na scenaristickom planu, Herman ne zazire od uporednih prica, nego ih racva u nekoliko tokova da bi visestrukim akcijama uslozio radnju. Taj prosede mu nije uvek najuspesniji, jer se neke epizode zavrsavaju u corsokaku i postavlja se pitanje njihove svrhe. Junaci su neuporedivo zreliji i dosta su udaljeni od  vecine klisea. Sâm Dzeremaja u sebi nema mnogo ideala, a njegove metode su se priblizile Kurdijevim. Hermanov grafizam je mnogo bolji od njegovog scenarija. Njegov direktni kolor je istovremeno izrazajan, bogat i nenapadan. Kadrovi su odlicno postavljene, table odlicno konstruisane, montaza je u funkciji naracije. Milina.

"Poslednji dijamant" je mesavina kriminalistickog zanra i satire. Pri tome, ovaj nastavak ima intimisticki pristup, sto do sada nije bio slucaj u serijalu Dzeremaja. Medjutim, Herman je sacuvao dovoljno sirovosti akcionoga stripa da se prica ne pretvori ni u melodramu, niti u parodiju samog serijala.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Tex

• 4
  • 2
« Reply #52 on: 24-01-2007, 02:13:17 »
Upravo sam procitao El Azara D.Nenadova i utisak je vise nego
zadovoljavajuci.Prosto je neverovatno sta je covek radio sa
dvadesetak godina.Crtacki vrlo zrelo,scenaristicki jako ozbiljno i
ambiciozno,umetnicki.Definitivno je genijalac za koga se nadam
da ce se vremenom vratiti stripu.
Drugi album koji sam skoro procitao je Ciceron u Stripoteci koji je
takodje odlican strip.Scenario je dosta dobar,crtez odlican.Gillon je
na svom nivou,mada mi se vise svidja iz faze K.Putnika kada je
bilo vise tusa,igre senki. Kolor danas diktira uslove ali ja brate i dalje volim crno belo.

mick_rider

• 4
  • 2
« Reply #53 on: 24-01-2007, 03:00:35 »
Uh, čoveče...Na forumu sve same poliglote. Čitaju se originalna izdanja na italijanskom, francuskom, španskom...Alal vera. Mene je strip naterao da pre polaska u školu naučim da čitam (i to latinicu) al' da me je naterao da naučim bar tri svetska jezika-nije. Samo napred. Ko je dokon mogao bi da prevede neke od tih izdanja pa da prosledi bdskenovima. Bio bi to lep gest prema onima koji govore svega dva svetska jezika (engleski i srpski :-))) i treći zamuckuju.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #54 on: 24-01-2007, 17:18:03 »
Ma, naravno Supernaute, samo ti kaži šta bi čitao i mi ćemo ti sve prevesti.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #55 on: 25-01-2007, 18:23:34 »
Pročitah "Tajna Sibile",  treći album serijala "Pakleni čopor", francuskog scenariste Filipa Tiroa i srpskog crtača Dražena Kovačevića, u kome se nastavljaju avanture grupe plaćenika u potrazi za blagom sakrivenim pred varvarskim osvajačem. U sudaru antičkog, hrišćanskog i varvarskog sveta, grupa krstari imperijom i bori se sa ljudima, bogovima i demonima. Serijal je imao sve elemente neophodne za dobru epsku fantastiku: grupa avanturista, duga i opasna potraga, skoro besmrtni neprijatelji, magija, invazija, izdaja... Medjutim, scenarista, bez ikakvog cilja, osim komercijalnog, ne pokušava da sagradi strukturu na čvršćim osnovama. Njegove digresije ne vode nigde, motivacija protagonista nije zasnovana ni na čemu, a dogadjaji nemaju uzročno-poslednični značaj.

U prvom albumu serijala, grafizam Kristijana Hojgarda, uprkos preciznosti, bio je vrlo statičan, neprimeren akcionim scenama i nedovoljno izražajan. U drugom nastavku, on se poboljšao u scenama akcije, ali je dekore sveo na minimum. Promena crtača, u trećem nastavku, unela je neophodnu fluidnost u pripovedanje. Realistički, ali i agresivan crtež Dražena Kovačevića, doprineo je atmosferi nasilja ovog albuma, ali nije uspeo da unese dinamiku u celinu. Njegov grafizam, relativno precizan, ali bez virtuoznosti, nije u funkciji vizije jednog sveta, nego ostaje u funkciji estetike same slike i potreba akcije.

Ovaj serijal ukazuje na jedan od najkrupnijih problema francuskog akcionog stripa. Nemajući nikakvu kreativnu snagu, njegova prodaja se obezbedjuje isključivo kroz identifikaciju sa proizvodima "popularne umetnosti". Serijalizacije i feljtonizacije, izmišljene tokom 19. veka, oslanjaju se na stereotipe, na opšta mesta i na mehaničko rešavanje haosa. Nedovoljno.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #56 on: 25-01-2007, 18:48:49 »
Evo i jedna tabla i Copora 3.

[/img]

marlowe

• 4
  • 3
« Reply #57 on: 25-01-2007, 23:19:55 »
Video sam album. Daleko mi se vise svidjao Drazen na Tocku. Ovde su ga ukolotecili u mejnstrip produkciju, sa skolskim crtezom i efektima koji mi se nikako ne svidjaju (ta geometrijska odsecanja raznih delova tela, i sl). A i kolor mi je bio los (vestacki, kao "bombone")
Hm. Nadam se da ce Drazen uspeti da se izbori za vise slobode.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Duh_koji_hoda

• 4
  • 3
« Reply #58 on: 25-01-2007, 23:40:22 »
... ili ode kod amerikananaca...

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #59 on: 26-01-2007, 00:25:47 »
Ja se iskreno nadam da će Dražen da dobije neki normalni serijal, po svojoj meri, pa da se razmahne i da uradi bolje od ovog. "Pakleni čopor" (La meute d'enfer) je komercijala bez glave i repa. Inače, nije Dražen za američko tržište. Ima on drugi senzibilitet. Evropski.

marlowe

• 4
  • 3
« Reply #60 on: 26-01-2007, 00:28:47 »
Slazem se. Evropa.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

• 3
« Reply #61 on: 26-01-2007, 01:14:14 »
Quote from: "Cornelius"
Ja se iskreno nadam da će Dražen da dobije neki normalni serijal, po svojoj meri, pa da se razmahne i da uradi bolje od ovog.

Dečko mora mnogo toga još da nauči, pre svega da crta ženske likove. Nisu džabe Francuzi odustali od štampe poslednjeg albuma Točka.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #62 on: 26-01-2007, 01:23:42 »
Francuzi su odustali od Točka iz drugih razloga (pogrešna kolekcija, pogrešna dinamika serijala, razvučen skript...), a ne zbog Draženovog crteža. Dražen nije vrhunski majstor, još je mlad i ima još da uči, ali je već sada dosta dobar. Činjenica je da više voli da crta ratnike, varvare, čudovišta i bitke, nego žene, medjutim, on ima solidan osećaj za kompoziciju i boju, a figurativna naracija mu je sve bolja. Pogledaj malo njegove originale.

Boban

• 3
« Reply #63 on: 26-01-2007, 01:42:40 »
Bojim se da takvim načinom nećemo postići mnogo.
Danas se traže kompletni autori koji znaju da crtaju SVE.

Alex

• 4
  • 3
« Reply #64 on: 26-01-2007, 01:47:00 »
Quote from: "Boban"

Možda ih neko traži, ali u savremenoj strip ponudi takvih nema ni 0.00001%.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alex

• 4
  • 3
« Reply #65 on: 26-01-2007, 01:50:51 »
Uz to Draža Kovačević crta prilično dobro, po onome što sam video, dok su gomila Francuza nove generacije očajni, što im ne smeta da redovno objavljuju (u svojoj zemlji bar) i da budu čitani.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Ugly MF

• 4
  • 3
  • Natural born FlatEarther!!!
    • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
« Reply #66 on: 26-01-2007, 01:52:55 »
Quote from: "alexts"

Neko je jednom rekao da bi ovaj svet bio kudikamo bolji kada bi cutali oni koji nemju sta da kazu.

Naime kompletnih crtaca koji mogu sve itekako ima,ali ne ide svaki crtez uz svaki scenario isto...naime crtez u stripu treba da pojaca,
docara,ilustruje i statijaznamstasvejos iskljucivo scenario.Ne sluze oblacici u stripu da dopune crtez nego obratno.

Nekonesto vise voli da radiili mu lezi ,ok,neko nesto ne voli,ali bez obzira na rukopis,ako znas crtati musko ,morao bi znati crtati i zensko,tu opravdanja nema,bez obzira na naraciju ili ovo ono.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #67 on: 26-01-2007, 01:57:46 »
Bobane, ako si mislio na Francusku i Belgiju, onda je tvoja tvrdnja potpuno netačno. Danas se, pre svega, traže crtači koji poseduju sopstven stil i koji nikoga ne kopiraju. Strip produkcija je preterano velika i svi ganjaju različitost. Potom, traži se brzina i poštovanje rokova. Crtač ne mora da bude vrhunski da bi uspeo. Neophodno je da bude originalan i da poštuje rokove. Inače, svi ga zaborave.

Gradimir Smudja je odličan crtač/ilustrator. Uspeo je da nauči kako se crta strip, ali mrzi ga da crta, pa ovaj album, treći iz serije "Bordel muza" radi već godinu i po dana. Album bi trebao da izadje tek krajem 2007. godine. Prethodni je izašao sredinom 2005. Džaba ti talenat kada njemu treba 30 meseci za 48 tabli. To sebi mogu da dozvole samo najveće mudonje.

Alex

• 4
  • 3
« Reply #68 on: 26-01-2007, 02:08:59 »
Quote from: "SVAROG"

Neko je jednom rekao da bi ovaj svet bio kudikamo bolji kada bi cutali oni koji nemju sta da kazu.

Naime kompletnih crtaca koji mogu sve itekako ima,ali ne ide svaki crtez uz svaki scenario isto...naime crtez u stripu treba da pojaca,
docara,ilustruje i statijaznamstasvejos iskljucivo scenario.Ne sluze oblacici u stripu da dopune crtez nego obratno.

Nekonesto vise voli da radiili mu lezi ,ok,neko nesto ne voli,ali bez obzira na rukopis,ako znas crtati musko ,morao bi znati crtati i zensko,tu opravdanja nema,bez obzira na naraciju ili ovo ono.

Ti se uvek nađeš da držiš predavanja i Paheku i Kovačeviću, crtačima koji su 50 puta bolji od tebe.

Ne znam da li bi svet bio bolji, ali ti bi sigurno delovao pametnije ako ćutiš, jer nisi ni svestan koliko ne znaš.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #69 on: 26-01-2007, 02:13:21 »
Quote from: "SVAROG"

Ti se uvek nađeš da držiš predavanja i Paheku i Kovačeviću, crtačima koji su 50 puta bolji od tebe.

Ne znam da li bi svet bio bolji, ali ti bi sigurno delovao pametnije ako ćutiš, jer nisi ni svestan koliko ne znaš.

:evil:

Alex

• 4
  • 3
« Reply #70 on: 26-01-2007, 02:19:54 »
:roll:

Bilja

• 4
  • 3
« Reply #71 on: 26-01-2007, 09:41:05 »
"Darko protiv Macana". Odlican preko svake mere. DArko Macan je odlican scenarista i sjajan, sjajan srtac, sve u kompletu. Covek je takodje i izuzetno duhovit. Za svaku preporuku. Pogotovo "Pirati" su moji favoriti. I onaj istorijski edukativni strip. Sjajno! :lol:  :lol:
Bilja
----------------------------------------@

Alex

• 4
  • 3
« Reply #72 on: 27-01-2007, 19:00:04 »
Enki Bilal - Rendez - vouz u Parizu

Crtež samo ivičnim linijama, ispunjen kompjuterskim kolorom, mnoštvo kadrova sa  dokumentarističko - fanatično mnogo nacrtanih detalja. Sve to što krasi veliki deo savremenog francusko - belgijskog stripa, srećom, nećete naći kod Bilala.

Genijalni autor ostaje danas još jedinstvenija pojava nego nekada, evoluirajući iz albuma u album. Još korak dalje u odnosu na prethodna dva albuma tetralogije u opuštenosti i likovnoj slobodi. Sastavljen od mnoštva velikih, jednostavnih, slikanih kadrova koji opčinjavaju lepotom, ali ni jednog trenutka ne postaju zasebne ilustracije, već uvek prvenstveno funkcionalni kadrovi stripa. Scenario i dalje svež, "otkačen" i blago šokirajući mestimično. Možda malo razvodnjen u ovom tomu, pretvaranjem trilogije u tetralogiju.
Ipak jedno od najboljih izdanja u ex-yu protekle godine.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #73 on: 27-01-2007, 20:13:37 »
STIGLOOOOOO!!!!

(sorry za kvalitet slika, slikao sam mobilnim :lol:)

Oko 1100 strana, NXM 114-154 + annual 2001 + Morrisonov manifest... sa sve rucno pisanim dodacima :lol:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #74 on: 27-01-2007, 21:53:31 »
@ NK: stupid kvescn: ima li 992 ili 1096 stranica i kvanta kosto ovaj tvoj? hvala.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #75 on: 27-01-2007, 22:10:09 »
Quote from: "zosko"
@ NK: stupid kvescn: ima li 992 ili 1096 stranica i kvanta kosto ovaj tvoj? hvala.

Iskreno nisam gledao da li ima stvarno 1096 strana kako pise na amazonu, ali trebalo bi... racunaj 5-6 strana uvoda koji je napisao Mike Carey, dodaj 40 brojeva puta 22 strane, dodaj annual od nekih 50ak ili 39 stranica, nisam siguran, dodaj manifest od 30ak strana... Gde pise 992?
I zbunio si me s tim NK... zaboravih svoj novi nik lol...
I... otkad se ti lozis na Q-a? :lol:

E da... u Americi u prodavnicama kosta 100, na Amazonu 62 dolara.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #76 on: 27-01-2007, 22:17:36 »
ma zainteresirao sam se da to nabavim, poceo usporedjivati cijene po amazonima... ebayima... i vidim na njemackom amazonu mi pise 992 stranice.
http://www.amazon.de/New-X-Men-Omnibus-Grant-Morrison/dp/0785123261/
(neki prodaje preko de amazona za ca. 60 eur, sto mi je ok, samo moram provjeriti to sa stranicama; nikad se ne zna)

ps: q nije bitan, glavno da ima brkove (za diskusiju o kolekcionarstvu)  :lol:

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #77 on: 27-01-2007, 22:26:11 »
KAUF NIE WAS VON AMAZON.DE!!! Odnosno bar ne americka izdanja! Zasto? Na amazon.com su mnogo jeftinija... zbog nemackog Buchpreisbindung...

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #78 on: 27-01-2007, 22:48:10 »
ma mislim uzeti od prodavaca koji nudi na amazonu i ne podlijeze "buchpreisbindungu" (ovaj najjeftiniji salje iz uk i dodje jeftinije nego us postarina)
http://www.amazon.de/gp/offer-listing/0785123261/ref=dp_olp_1/303-7544566-9768236
samo moram provjeriti to sa brojem stranica. vjerojatno greska amazona de, ali ne mora da znaci; ima svakakvih cudesa, mozda neka eu softcore varijanta. nik end dent vifaut 100 stranica, ili tko zna. :roll:

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #79 on: 27-01-2007, 22:54:56 »
Ne moze da postoji to... nisam nigde citao nista o nekoj softcore varijanti... hm... meni kad god dolazi sa amazon.com na kutiji je pecat Frankfurtske poste... mozda im je tamo skladiste za evropu? A nije skupa postarina...

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #80 on: 27-01-2007, 23:04:31 »
meni amazon.com naracuna debelu postarinu za njemacku (a ovaj kao iz uk sa amazon.de vjerojatno salje iz nj. samo sto ustedi porez, pa je slanje za bagatelu). poslao sam mu mail oko broja stranica...

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #81 on: 27-01-2007, 23:06:22 »
Hm... ja cu ti napisati to veceras koliko ima strana... Hm... meni ovde naplacuju 4 ili 5 dolara za ceo paket plus isto toliko za svaku knjigu...

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #82 on: 27-01-2007, 23:18:18 »
hvala, nemoj se zezati oko stranica; to sto si napisao za postarinu mi je dalo misliti: nisam dugo narucivao sa amazon.com, jer sam bio u uvjerenju da je postarina uzasno skupa (nekad bila). sad sam stavio tamo u shopping cart da vidim postarinu: standard international shipping $ 8,98
naruceno, hvala

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #83 on: 27-01-2007, 23:23:29 »
Keeeene Ursache.

Boban

• 3
« Reply #84 on: 27-01-2007, 23:31:35 »
Amazon ima toliko pošiljki da verovatno ima specijalne cene slanja; u vreme dok sam ja naručivao knjige iz USA, poštarina je često umela da prevaziđe troškove knjige, doduše, danas su knjige duplo skuplje u $, pa to otprilike izađe na isto.
Važno je da se kotrlja.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #85 on: 27-01-2007, 23:32:11 »
Enki Bilal - Rendez - vouz u Parizu

Treći tom Bilalove "jugoslovenske sage" stilski se i medijski udaljava od prethodna dva, narativno i grafički odredjenijim i bližim stripu. Kadrovi velikog formata, skenirani i kompjuterski montirani u album, imaju sve veću dozu apstrakcije. Pozadina, načinjena od ekstrapolacije današnjih društveno-političkih problema, propuštena je kroz polarizovani bilalovski filter. Pažljivo dozirajući intelektualni pristup i elemente emocija, on  nastavlja poigravanje  ljudskim strahovima i stereotipima. Estetizovan i slikarski obradjen album, uradjen je kroz samo 170 prizor polja, upola manje nego u prethodna dva nastavka. "Sastanak u Parizu" zato više nalikuje ilustrovanoj knjizi, nego strip albumu.

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #86 on: 27-01-2007, 23:41:04 »
Amazon ima toliko pošiljki da verovatno ima specijalne cene slanja; u vreme dok sam ja naručivao knjige iz USA, poštarina je često umela da prevaziđe troškove knjige, doduše, danas su knjige duplo skuplje u $, pa to otprilike izađe na isto.
Važno je da se kotrlja.

Ja sam isto mislio ranije da je ono uzasno skupo, ali eto ispostavi se da nije. Cak sam prvi put narucio da dodje ono ekstra brzo (bilo je nesto malo duze od nedelje) i postarina je bila mislim samo 5 ili 10 dolara vishe...

sivka

• neprilagođena
  • 5
  • 3
  • Sve što je uzaludno, to je i besmisleno.
    • Tardis
« Reply #87 on: 28-01-2007, 02:28:12 »
Ponovo Pride of Baghdad.

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Tex

• 4
  • 2
« Reply #88 on: 28-01-2007, 03:29:32 »

Ajd nek bude tako. Ova pravila ne vaze samo za tebe i Dzontru?
Mislim,kada su ljudi opravdano negativno komentarisali lica u
Faktoru odmah si skocio u odbranu kolege. Vi ne morate sve
da znate da crtate ali zato mozete da napadate one koji su bolji
od vas?

No Dice

• 4
  • 2
« Reply #89 on: 28-01-2007, 03:41:49 »
Quote from: "Tex"

od vas?

:?

Alex

• 4
  • 3
« Reply #90 on: 28-01-2007, 05:17:36 »
Quote from: "Cornelius"
"Sastanak u Parizu" zato više nalikuje ilustrovanoj knjizi, nego strip albumu.

Još uvek više nalikuje stripu (jeste strip) nego ilustrovanoj knjizi, ali OK.

Cornelius

• 5
  • 3
« Reply #91 on: 28-01-2007, 10:35:33 »
Mislio sam "klasičnom stripu". Činjenica je da u sebi ima sve stripovske elemente, ali u jako malim razmerama, tako da je za mene na samoj ivici, i rekao bih, malo više s one strane. Tome u prilog govore elementi: unutrašnji glasovi, velike elipse, malo kadrova, poglavlja, a najviše želja sâmog autora da se udalji od stripa. "Pravila stripa su perviše kruta i ograničavajuća, te je probijanje stripovskih okvira došlo sasvim prirodno - kaže Bilal.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #92 on: 28-01-2007, 11:13:12 »

od vas?

Tek sad sam vido ovo...JA vidim da Dzontra istim kvalitetom crta i
muske i zenske,poznaje i jedno i drugo.Zna i dinosauruse,video sam majke mi.

Face?!Kad sam stao u odbranu!?Kad je Alexts poslao svoje?!
Ako se njemu ne svidja kako dzontra crta,njegov problem,ali dzontra je bolji od njega,a on stao da mu popuje.
Dzontra je nacrtao kako je i sta je nacrtao,i to je odstampao neko pametniji od mene,jel?A ja

Neka epizoda lose nacrtana Dzontrina!?Pitaj njega sto nemoj mene,ja ionako uopste ne crtam kao dzontra niti mi pada na pamet da udjem u taj stvar kako on crta.ALI
DZOntra crta i muske i zenske istovetno korektno.
Ni Frenk Miler ne zna bog zna kako da crta,cak i ruznjikavo crta,ali sve to sredi i nadomesti kadriranjem,pa crno belim,pa scenarijem i strip mu je genijalan.ALI I KOD NJEGA KOJI RUZNJIKAVO CRTA  TI VIDIS DA SU I MUSKU I ZENSKU FIGURU RADILE ISTE RUKE sa istim znanjem ili neznanjem.
Nije dzontra muske crtao lepo a zenske ruzno.

Sve ih je crtao ruzno!!!Pa sta ,mozda je tako hteo,mozda se dogovorio sa koloristom da on to dovrsi bojom,ALi sve mu je u jednom stripu istog kvaliteta.Kakavog!?
Sta ga briga,kad moze Miler,moze i on.

A sto se tice onih koji napadaju nekoga a sto klasa su ispod njega,ja dragi moj Texe sigurno ne spadam u takve.

Strip je industrija,zanat pa tek trece je crtanje,hteli vi to ili ne,
A ja pozivam  svakoga da izadje na crtu sa brojem nacrtanih strana u zadnje dve godine,pa da ih postavimo i merimo vrednosti .Od industrijskih,zanatskih pa do crtackih!

HAUG! :!:

sivka

• neprilagođena
  • 5
  • 3
  • Sve što je uzaludno, to je i besmisleno.
    • Tardis
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Tex

• 4
  • 2
« Reply #94 on: 28-01-2007, 13:57:40 »
Tek sad sam vido ovo...JA vidim da Dzontra istim kvalitetom crta i muske i zenske,poznaje i jedno i drugo.Zna i dinosauruse,video sam majke mi.

Ako se njemu ne svidja kako dzontra crta,njegov problem,ali dzontra je bolji od njega,a on stao da mu popuje.
Dzontra je nacrtao kako je i sta je nacrtao,i to je odstampao neko pametniji od mene,jel?A ja

Neka epizoda lose nacrtana Dzontrina!?Pitaj njega sto nemoj mene,ja ionako uopste ne crtam kao dzontra niti mi pada na pamet da udjem u taj stvar kako on crta.ALI
Ni Frenk Miler ne zna bog zna kako da crta,cak i ruznjikavo crta,ali sve to sredi i nadomesti kadriranjem,pa crno belim,pa scenarijem i strip mu je genijalan.ALI I KOD NJEGA KOJI RUZNJIKAVO CRTA  TI VIDIS DA SU I MUSKU I ZENSKU FIGURU RADILE ISTE RUKE sa istim znanjem ili neznanjem.

Sve ih je crtao ruzno!!!Pa sta ,mozda je tako hteo,mozda se dogovorio sa koloristom da on to dovrsi bojom,ALi sve mu je u jednom stripu istog kvaliteta.Kakavog!?

A sto se tice onih koji napadaju nekoga a sto klasa su ispod njega,ja dragi moj Texe sigurno ne spadam u takve.

A ja pozivam  svakoga da izadje na crtu sa brojem nacrtanih strana u zadnje dve godine,pa da ih postavimo i merimo vrednosti .Od industrijskih,zanatskih pa do crtackih!

Koliko se secam nije Aleksts jedini imao primedbe na lose nacrtana lica,dakle primetili su ljudi. Jedno je nacrtati ruzno lice poput Hermana,a nesto sasvim drugo nacrtati ne postujuci neka pravila. Sto se tice Milera, tacno je sve sto si rekao, svoje crtacke mane pokriva sjajnom montazom,rezijom,kompozicijom...
Kazi mi samo jedan elemenat u kome ste ti i Dzontra toliko dobri kao Miler u gore navedenim kad kazes:"Kad moze Miler moze i on". To sto se stampa proizvod jeste dokaz nekog kvaliteta, kazem NEKOG jer nema pravog napretka ako pomislis da znas vise nego sto znas. Dobro je kada te ljudi hvale kao sto se tebi desava,ali to je mac sa dve ostrice. Kada posmatras radove drugih autora trebalo bi da imas iste arsine kao kada se radi o tvojim radovima,ako si iole objektivan. U predhodnom postu kazes da crtac mora sve da zna da crta,a sada opet komentarises Dzontra zna ovo,zna ono. A Drazen Kovacevic ne zna? Coveka slucajno licno poznajem i ovo sto sada radi jeste ispod njegovog maksimalnog nivoa,ali sto neko rece ,trebalo bi videti originale.
Inace,mnogo je manje crtaca koji sve jednako dobro crtaju,ako
to ne vidis onda imas veliki problem. To vazi za sve one koji se bave crtanjem.
Haug beli brate :D

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #95 on: 28-01-2007, 21:45:15 »
Upravo pročitao Mouse Guard  i ispisao koju za blog:

http://cvecezla.mojblog.co.yu/permalink.aspx?id=81043

Evo teksta, a na blogu imate i još lepih sličica iz stripa, pa preporučujem klik

Mouse Guard je strip miniserijal od šest epizoda koji je nacrtao i napisao David Petersen, čovek do sada uglavnom poznat po ilustracijama, grafikama i skulpturama. Započevši izlaženje u 2006. godini i završivši ga pre par dana izlaskom poslednje epizode, Mouse Guard je naišao na izuzetan kritičarski prijem u Americi, što je rezultiralo između ostalog i proglašenjima za najbolji miniserijal godine na nekoliko sajtova koje ja pratim. Interesantnog formata i prijemčivog crteža, ovo je priča o miševima koji nose mačeve i plaštove, bore se protiv zmija i lasica i svoje skrivene gradove štite od napadača patroliranjem i utvrdama. Ukratko: srednjevekovni fentezi smešten u carstvo životinja.

U ovih šest prelepo nacrtanih i kolorisanih epizoda imamo prilike da ispratimo priču o triju pripadnika Mišje Garde, Lieamu, Kenzieu i Saxonu i njihovoj borbi za očuvanje svog rodnog grada. Odvažni, snalažljivi i drčni, ova trojica tokom patrole u kojoj tragaju za nestalim trgovcem žitom gotovo nastradaju od napada gladne zmije, ali je hrabrošću i veštinom pobeđuju. Nema mnogo vremena za likovanje jer im ovaj incident otkriva i zaveru koju moraju da pohitaju da spreče. Neko je izdao njihov grad Lockhaven, a ovoga puta opasnost ne preti od lasica ili drugih predatora, već od drugih miševa.

Stripovi u kojima životinje-koje-govore (u daljem tekstu koristićemo neprecizni ali dovoljno jasni termin funny animals) sa ozbiljnom ili makar ozbiljnijom tematikom, mogu da budu vrlo intrigantan koncept. Mouse Guard je strip u kome ćemo videti ubistva, fizičko nasilje, nehuman tretman zarobljenika, ponos, gordost, žrtvovanje i očaj. Ovo nije nužno strip za malu decu, ali s druge strane ko kaže da malu decu uvek treba da štitimo od svega ’negativnog’? Mouse Guard nasilje i ubistva ne prikazuje na eksploatatorski, hipertrofiran način. U njemu ćemo videti i krvave ispljuvke i sečiva koja ulaze u meso ali ovo je samo deo plauzibilno prikazanog ambijenta srednjevekovne avanturističke priče u kojoj neki od likova slobodu izbora tretiraju kao slabu tačku sistema u kojem se živi, dok je drugi brane životom kao najvišu zamislivu vrednost. Kada se dve ovakve ideologije sukobe, tu mora da bude krvi i loših emocija i Mouse Guard uspešno prenosi atmosferu političke intrige i individualnih herojstava čija je snaga transformišući agens koji inspiriše sadašnje saborce i buduće naslednike.

Crtež Davida Petersena je jedan od najboljih razloga da ovaj strip kupite kada se (neizbežni?) trade paperback pojavi. Neuobičajen kvadratni format Petersenu, prekaljenom ilustratoru daje mogućnost da se razmahne i neke od slika u ovom stripu su prava remek-dela. Neopterećen potrebom da uverljivo replicira ljudsku anatomiju, Petersen ima slobodu da svoje protagoniste crta na razmeđi karikature i realizma, dajući im istovremeno i potrebnu ekspresivnost ali i očuvavajući nevinost koju uobičajeno vezujemo za funny animal stripove. Glavni junaci imaju lica koja nisu u potpunosti izmaštana i mogla bi biti ’pravo’ mišje lice ako malo zažmurimo, a koja su opet u stanju da izraze i prenesu čitav spektar emocija. Isto tako scene marševa, borbe ili drugih fizičkih napora uverljivo prenose ideju o malim, agilnim, krhkim ali snažnim telima glodara koje vodi odlučnost. Odeća, iako je ima malo, je izuzetno dobro upotrebljena da dočara karakter: članovi Garde imaju svoje plaštove, ali uniforme članova Axe vojske su naročito impresivne.

Dok su urbane scene nacrtane kao dobronamerna karikatura bajki, pretpostavljam u nastojanju da se uslovni refleks razneženosti blago podrije i stripu podari nužni podtekst tragičnosti, scene u prirodi odišu izuzetno ugodnim osećajem intimnosti. Majstorsko korišćenje kolora koje svemu daje izgled rane jeseni sa svojim žarkim crvenim i zlatno žutim bojama, dopunjeno je odlično pogođenim predstavama vegetacije koje svojom igrom proporcija prikazuju naše mišolike protagoniste kao kepece što oni i jesu.

I tu negde ja vidim i probleme za Mouse Guard. Zaplet i crtež su za svaku pohvalu, kombinujući bajkovito i pustolovno na pravi način, međutim sam scenario pati od ogromnog broja problema. Prvi i osnovni problem je što ovaj strip na sto strana deluje kao da mu je falilo barem još stotinak strana da likove u potpunosti razvije, priči da potrebnu osnovu a svet u kome se ona događa dostojno predstavi. Petersen u nedostatku dodatnih sto strana koristi tekstualne uvode pred svaku epizodu da prepriča delove koje nije imao vremena/ prostora/ volje da crta. Stoga je utisak koji je na mene Mouse Guard ostavio na početku bio taj da pratimo komadić mnogo veće istorije koju bi, možda vredelo čuti ispričanu kompletnu, nekim sporijim tempom. Utisak je, nažalost ostao do samog kraja. Mouse Guard naprosto ne deluje kao jedna konzistentna epizoda iz šireg korpusa priče, što je pretpostavljam bio cilj. Pripovedanje je rastrzano, nekonzistentno, karakterizacija nikada do kraja dovršena.

Reklo bi se da je Petersenu nedostajao neki posvećeniji urednik koji bi ga naterao da svoju priču ispriča malo efikasnije. Ovako kako jeste, likovi se uvode i izvode onako kako to u datom trenutku fabula zahteva, bez dovoljno dubine i uverljivosti a da deluju kao živa bića. Neki od njih treba da imaju arhetipsku jačinu, da na nas ostave utisak hodajućih mitova (ili košmara), dok drugi treba da budu slučajni heroji, smutljivci ili prznice. Međutim, iako čitalac prepoznaje ko bi od njih trebalo da se uklopi u koji tip, to je više zahvaljujući poznavanju principa pripovedne forme, manje zahvaljujući Petersenovoj spretnosti.

Slično tome, priča se razvija u skokovima, skokovima s mesta na mesto, s lika na lik, s vremena na vreme (morao sam da iskoristim ovu priliku, heh heh heh), ignorišući ono čemu iskustvo obično nauči svakog pripovedača: svaki potez koji napravite mora imati narativno opravdanje kojim se balans čitavog dela ne remeti, i zaključak koji će ga na kraju simbolički zatvoriti. Petersen nije iskusan pripovedač i kod njega je balans poprilično narušen: čitava druga epizoda posvećena je apsolutno sporednom liku koga na kraju viđamo samo u jednoj sceni – narativni deo koji je mogao da zauzme dve strane raširio se na preko dvadeset. Ženski i muški likovi se ni po čemu ne razlikuju. Isto tako, bremenitost mitološkog kojim se standardni politički zaplet opterećuje deluje kao sasvim suvišan dodatak i u završnoj katarzičnoj borbi nema gotovo nikakvu težinu. Ovo je šteta jer Petersen, kada se najmanje nadamo izvlači ispod stola neke simbolički uistinu jake slike… koje nažalost lebde u praznini ostatka priče.

Svemu treba i dodati izuzetnu naivnost zapleta koja s jedne strane možda treba da priči podari oreol vanvremenog (mitovi, na kraju krajeva počivaju na naivnim zapletima, očiglednim prevarama i naizgled mentalno retardiranim protagonistima) ali je s druge, u praktičnom smislu unazađuje. Na pamet mi je često, tokom čitanja padao belgijski funny animal strip Krcko, kod nas objavljivan u Biser Stripu, koji je sličnu premisu iznosio znatno bolje. U Krcku je životinjska kultura bila konzistentna (u Mouse Guard ovo nije slučaj), dovoljno slična ljudskoj koju je karikirala da bude razumljiva, a opet, krucijalno, dovoljno različita da opravda izmeštanje u funny animal univerzum. Mouse Guard ovde definitivno gubi: osim prelepog crteža ne postoji apsolutno ni jedan jedini razlog za to što su protagonisti u ovom stripu životinje. Ako ste čitali Brežuljak Voteršip ili pomenutog Krcka, shvatićete zašto je u Mouse Guard potencijal funny animal premise neiskorišćen. Kontraprimer je Spiegelmanov Mouse koji pravi veoma mali odmak svojim životinjama, ali Spiegelman je znao šta radi i priču o holokaustu ispričao na svež i odmeren način. U poređenju s njim Petersen nije siguran kuda bi i nije jasno da li su rupe u zapletu i naivnost fabule posledice neke podrazumevane ’jednostavnosti’ njegovih protagonista (koju inače ne demonstriraju - na kraju krajeva pričamo o životinjama sa pisanom kulturom i tehnologijom) ili jednostavno njegove još uvek nedovoljne pripovedačke zrelosti.

Ako deluje da sam Mouse Guard mnogo više kritikovao nego hvalio, to je uglavnom zato što sam, pod uticajem izuzetno povoljnih kritika očekivao znatno više. Ipak, ovo je pažnje vredan, veoma lepo nacrtan strip koji američkom mejnstrimu donosi ne malo evropskog šmeka, što je svakako trend koji, makar eksperimenta radi valja zdušno podržati. Držim palčeve Petersenu u pogledu daljih radova.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #96 on: 28-01-2007, 23:02:29 »
Quote from: "greymalk"
http://innerspace.notonigon.com/comic/index.html

Bravo!Evo kako neko ne mora ni da zna da crta ni coveka ni zenu ,mozda je naucio samo ovo cudo da crta,alo ja ovo po meni sasvim OK doduse amaterski ali sasvim ok strip.Sve je u maniru,prati scenario koji je noseci,ima dinamiku,i morao sam celog da ga procitam.Svaka cast!

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #97 on: 28-01-2007, 23:11:13 »
Tek sad sam vido ovo...JA vidim da Dzontra istim kvalitetom crta i muske i zenske,poznaje i jedno i drugo.Zna i dinosauruse,video sam majke mi.

Koliko se secam nije Aleksts jedini imao primedbe na lose nacrtana lica,dakle primetili su ljudi. Jedno je nacrtati ruzno lice poput Hermana,a nesto sasvim drugo nacrtati ne postujuci neka pravila. Sto se tice Milera, tacno je sve sto si rekao, svoje crtacke mane pokriva sjajnom montazom,rezijom,kompozicijom...
Kazi mi samo jedan elemenat u kome ste ti i Dzontra toliko dobri kao Miler u gore navedenim kad kazes:"Kad moze Miler moze i on". To sto se stampa proizvod jeste dokaz nekog kvaliteta, kazem NEKOG jer nema pravog napretka ako pomislis da znas vise nego sto znas. Dobro je kada te ljudi hvale kao sto se tebi desava,ali to je mac sa dve ostrice. Kada posmatras radove drugih autora trebalo bi da imas iste arsine kao kada se radi o tvojim radovima,ako si iole objektivan. U predhodnom postu kazes da crtac mora sve da zna da crta,a sada opet komentarises Dzontra zna ovo,zna ono. A Drazen Kovacevic ne zna? Coveka slucajno licno poznajem i ovo sto sada radi jeste ispod njegovog maksimalnog nivoa,ali sto neko rece ,trebalo bi videti originale.
Inace,mnogo je manje crtaca koji sve jednako dobro crtaju,ako
to ne vidis onda imas veliki problem. To vazi za sve one koji se bave crtanjem.
Haug beli brate :D

Ah,nemam ja nista protiv nikoga ,samo ne volim tipa super je sve nacrto,al ne zna zenske da crta,ali NEMA VEZE!!!
Ima veze!
Ne sirimo demagogiju i to je to!
Haug brate! :lol:

Jake Chambers

• 5
  • 3
« Reply #98 on: 29-01-2007, 02:23:57 »
Ček, ček, ček... odakle vas dvojica odjednom s tom pričom :lol:
I meni se više svidelo kako je aleks uradio Emu i Tinu i totalno mi je bezveze ispala dzontrina reakcija. Čisto da se zna.

dzontra

• 4
  • 2
« Reply #99 on: 29-01-2007, 11:42:12 »
Ma ljudi skinite se s' moga........
..svasta lepo za gledati...
http://comicsstuff.blogspot.com/