Author Topic: Strip album koji upravo citam  (Read 954855 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
Re: Strip album koji upravo citam
« Reply #2650 on: 29-08-2018, 14:36:22 »
Dakle...

Jedan od problema koji se javlja u produkciji ovakvih krosovera je kako će autori pristupiti likovima na kojima do tada nisu radili. Svi znamo da ljudi imaju sklonost ka favorizovanju stvari koje vole. Ako je neko pisao Spajdermena 5 godina, a Supermena nikad, sigurno će pokušati da u njihovom sukobu predstavi Spajdermena u boljem svetlu nego što je zapravo realno? Možda praksa ne podržava tu ideju 100%, ali je blizu. Ovo je veliki problem za stripove koji su zamišljeni kao fan-fikcija i imaju cilj da zadovolje fanove i jednog i drugog lika. Kako to uraditi ako je autor veći fan jednog nego drugog?

S jedne strane, ovo ne bi trebalo da brine Lena Vina, koji je neposredno pre ovog krosovera Betmena i Halka radio na Betmenovom naslovu, a tokom dužeg dela 70-ih je radio na serijalu The Incredible Hulk. Ali, sa druge strane, smatram da je odnos ta dva lika najslabiji deo ove priče. Pod "odnosom" mislim prosto na "kako bi borba između njih tekla?", jer, kao što smo rekli, cilj ove epizode je upravo taj okršaj, iako zvanično priča bira drugačiji smer, koji obuhvata Džokera i Oblikovatelja svetova. Prezentacija u kojoj je Betmen gotovo ravan Halku u fizičkom okršaju je meni toliko neubedljiva da osećaj neverice uguši svako drugo pozitivno osećanje koje ova epizoda može da probudi u meni. A ima dobrih strana. Crtež Garsije-Lopeza je divan, čak je i Halk - koga ovaj nikad nije crtao, a da ja znam za to - izuzetno dobro "pogođen". Barem u smislu u kome je u bronzanom dobu bio crtan u Marvelu. A dobijamo i nekoliko stranica nadrealizma u stripu, potaknuto Džokerovim ismaštavanjem kako bi svet trebalo da izgleda - prava vizuelna poslastica, koja zaslužuje sopstveno izdanje...ne, serijal. Što smo eventualno dobijali kasnije u Betmenovoj istoriji.

Odlika koja povezuje ovu epizodu sa X-Men/Teen Titans, a odvaja ih od mnogih kasnijih krosovera je sledeće: sve se odvija u istom svetu. Nema nikakvih objašnjenja zašto je Brus Bener u istom svetu kao i Brus Vejn - jednostavno je oduvek bilo tako. Po meni, to je jedino pravo rešenje za takve situacije. Pustimo sav onaj hokus-pokus bulšit koji pokušava da objasni kako su se Tor i Čudesna žena mogli uopšte sresti, a koji u stvari ništa ne objašnjava. Sa druge strane, i tu može nastati problem jer ovi likovi nisu dizajnirani i zamišljeni na isti način, kao deo istog univerzuma. Jedna od stvari na koju je Džim Šuter, tada glavni urednik u Marvelu, imao zamerku u planiranoj priči o Osvetnicima i Ligi pravde, je bio odnos Flasha i Quicksilvera. Kada čak i glaveština Marvela prizna da je Flash daleko brži, onda se prirodno postavlja pitanje čemu bi Quicksilver uopšte služio u takvoj priči. Naravno, znamo da je moguće napisati dobru priču u kojoj nije od presudne važnosti ko je od njih dvojice brži i koliko, ali ovakvi krosoveri nisu te priče. Ovi krosoveri su udovoljavanje fanovskim pitanjima i željama da vide ko jeste brži ili jači. (Da je Morison pisao takve stvari, verovatno bismo se pitali ko je načitaniji ili pametniji  :lol: .)

Jedini izuzetak od te prakse, koji ja znam, je Klermontov i Sajmonsonov krosover Iks-ljudi i Mladih titana. Ovde imamo specifičnu početnu situaciju. Već kada je odlučeno na čemu će se raditi, odnosno, koji likovi će biti u pitanju, i pošto je bio Marvelov red, bilo je prirodno da je posao pao u ruke tadašnjeg urednika Iks-ljudi, a to je bila Luiz Džons (kasnije Sajmonson). Naravno, Klermont je dobio ulogu scenariste po difoltu. I to je specifično, zato što Klermont nije samo slučajno pisao Iks-ljude u tom trenutku, već je čovek koji je rehabilitovao naslov, i uneo mnoge izmene koje su ostale standard decenijama. Budimo sigurni da je Klermont voleo svoje Iks-ljude. A Teen Titans nisu bili mnogo različiti, samo malo čudniji. Bili su odgovor na Iks-ljude, tada najprodavaniji Marvelov naslov. I bili su tinejdžeri. A to su stvari o kojima je Klermont umeo da piše, i da ih učini relevantnim za čitaoce.

Sajmonson je upao u priču slučajno. Ne sećam se više svih detalja, ali mislim da je Birn bio logičan prvi izbor. Međutim, Klermont i Birn nisu bili u dobrim odnosima. Kokram, koji je tada radio na tekućem serijalu je bio suviše spor da preuzme novi zadatak uz standardne obaveze. Priča kaže da je Sajmonson slučajno prolazio pored kancelarije u kojoj su Klermont i Luiz razgovarali i da je, čuvši ime "Darksajd", utrčao unutra i pitao može li on da crta. Jer, kako je on sam rekao u jednom intervjuu na nekoj konvenciji, "nema većeg fana Kirbijevih Novih bogova od mene". I tako je sklopljen tim. Uloga tušera je pala na Terija Ostina, poznatog po radu na Iks-ljudima.

Odlučeno je da se Iks-ljudi i Mladi titani* bore protiv Feniksa i Darksajda. Vladar Apokolipse nije tada bio poznat lik u DC univerzumu, ali nekako u isto vreme kad je ovaj krosover ugledao svetlost dana pojavila se priča koju neki ljudi** smatraju najboljom u komplikovanoj istoriji Legije superheroja: The Great Darkness Saga. U njoj su se Legionari našli pred velikom opasnošću za čitav univerzum (u dalekoj budućnosti, da ne bude zabune), za koju se na kraju ispostavilo da je Darksajd. I to je bilo njegovo uvođenje na velika vrata kao jednog od glavnih negativaca DC univerzuma, iako je Legija superheroja zapravo jedan od njihovih ezoteričnijih naslova. No, ova pojava Darksajda kod Klermonta i Sajmonsona je verovatno samo sinhronicitet, a nikako pokušaj uredništva da napravi nešto sa tim likom (budući da je Kirbi još uvek bio živ i da nije završio svoju priču). Zapravo, anegdota kaže da su se Klermont i Sajmonson našli na ručku sa Perezom i Volfmanom, kreativnim timom Mladih titana, i da su ovi želeli da protivnik bude Trigon Užasni, verovatno glavni neprijatelj Titana, a ne Darksajd, koji nije imao veze sa njima. Srećom, neko - nisam više sasvim siguran ko, ali mislim da je to bio Len Vin - je dodao da, pošto Darksajd radi preko agenata, mogu da ubace Deathstroke-a. I svi su na kraju bili zadovoljni.

Vredi reći i da se ovaj krover čita tečnije od prethodnika mu. Len Vin je bio solidan pisac, ali njegova preobjašnjavanja u Betmen vs. the Hulk su danas manje čitljiva od ovih Klermontovih, koja se uglavnom mogu svesti na činjenicu da neki čitaoci ne poznaju sve likove - mnogi su pratili ekskluzivno Marvelovu produkciju, ili DC-jevu. Ukratko, posle svega rečenog i neizrečenog - tehničke veštine kreativnog tima, solidne priče nezavisno od premise po kojoj se rade krosoveri, i nekih originalnih dodataka samoj mitologiji - može se reći da je meni The Uncanny X-Men/The New Teen Titans najbolji krosover Marvela i DC-ja koji sam ikada čitao. Nikad me nisu mnogo zanimala pitanja poput "Ko je jači: Thor ili Wonder Woman?" kad jednostavno nisam video valjan razlog zašto bi se uopšte borili. Na War Rocket Ajax misle da prvo mesto pripada JLA/The Avengers, ali, ili su smetnuli sa uma sve što je napravljeno, ili nam se prioriteti jednostavno ne poklapaju.

Osim toga, teško je pričati o stripovima od po 64 stranice, a da se ne spojluje praktično sve, pa ćemo onda završiti ovde.

*zovem ih tako zbog jednostavnosti, zaboravio sam kako su prevedeni kod nas
**recimo, na podkastu War Rocket Ajax

Dok ima smrti, ima i nade.

Krsta Klatić Klaja

• 4
  • 3
« Reply #2651 on: 30-08-2018, 14:20:31 »
ima li negdje da se skine Indiana Jones strip?

ima više edicija, torrent na piratu ne šljaka
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Ugly MF

• 4
  • 3
  • Natural born FlatEarther!!!
    • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
« Reply #2652 on: 30-08-2018, 14:36:12 »
readcomiconline
Probaj tamo ako nema neznam

Krsta Klatić Klaja

• 4
  • 3
« Reply #2653 on: 30-08-2018, 14:53:58 »
Hvala gospodinu Krljiću što i dalje radi protiv srpskih interesa!  :evil:
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2654 on: 30-08-2018, 14:55:53 »
Uglavnom protiv interesa korporacija, a ako se Srbija s njima uhvatila pod ruku - utoliko gore po Srbiju, jelte.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #2655 on: 31-08-2018, 00:55:50 »
U jednoj od prethodnih poruka rekoh da sam pročitao i jedno novije izdanje, a to je bio The Invincible Iron Man Annual broj 1... i jedini (u svojoj seriji), koga je pisao Matt Fraction, a crtao Italijan Carmine Di Giandomenico.

Solidna i zaokružena priča, čija centralna figura nije ni Toni Stark ni Gvozdeni čovek već njegov ljuti dušmanin, Mandarin, puna "brzih rezova" između kadrova, koji konstantno i bez upozorenja skaču između različitih verzija istog osnovnog narativa. Da bi stvare bile još komplikovanije, unutar priče snimaju film o toj "nepouzdanoj" priči o Mandarinu. Ali, ne osećam da posedujem dovoljno kredibiliteta da dublje pričam o ovome, s obzirom da od Marvela nisam čitao mnogo drugih izdanja iz tog vremena (oko 2010.), od Gvozdenog čoveka sam čitao samo Extremis od 2000. naovamo, a od Fraction-a sam čitao nešto od rada na Toru - gde ima i dobrog i lošeg, ali nema veze sa ovim - Hokaju, i Kazanovi (opet, nema veze sa ovim). Nisam čitao ništa od njegovog glavnog serijala o Gvozdenom čoveku, na kome je radio jedno dve godine pre ovog godišnjaka, i otprilike isto toliko posle. A ipak bih želeo da pričam o tome, tako da ću samo ostaviti za kasnije, kada pročitam nešto od ovog pomenutog.

Elem, mogao bih da pričam o Cosmic Odyssey i Džimu Starlinu. I to iz razloga što je Starlinova senka - metafora za "loš uticaj" - kasnije pala na jedan mali, ali maštovit i fascinantan kutak DC univerzuma. Čitav splet događaja bismo mogli da pesnički pravedno nazovemo The Decline of Captain Star-Lynn, verovatno najvećeg "krivca" za gotovo sve što ne valja kod Novih bogova u poslednjih 30 godina. Za ono pre toga ne može nikako biti kriv, čak ni ako napišemo pametan retkon DC-jeve kreativne istorije.  ;)

Da se razumemo, Džim Starlin je jedan od najznačajnijih autora američkih mejnstrim stripova. I to kompletnih autora, onih koji su i crtali i pisali serijale ili romane na kojima su radili. Dakle, ja ne želim da to osporavam u bilo kom smislu ili obliku, niti ću to uraditi. Samo hoću da kažem da je ono što je Starlin radio za DC od materijala vezanog za Četvrti svet - a to su: Kosmička odiseja, zatim prva zaokružena priča u Novim bogovima posle Odiseje, i, znatno kasnije, Smrt Novih bogova - jedna od kreativno najnižih tačaka njegove karijere. To se posebno odnosi na ovaj poslednji pomenuti mini-serijal. Kosmička odiseja bar ima vrlinu da ju je crtao Majk Minjola, a kada Minjola crta kosmičke kataklizme, čitav svemir se zaustavlja i obraća pažnju. Ili bi bar tako trebalo da bude.

Ovaj mini-serijal od 4 epizode je objavljen 1988. u specifičnom, tzv. prestige, formatu, i kasnije je više puta štampan kao jedan trejd ili tvrdokoričeno izdanje, jer ukupno ima nešto manje od 200 strana.

Ako neko ne želi spojlere, neka ovde prekine čitanje. Za ostale, koji znaju ili ih nije briga, evo kratkog podsećanja šta se desilo u prvoj polovini ove priče.

Metron, bog znanja - ne, čekajte! To je po Kirbiju, a po Starlinu je Metron oholi "vanzemaljac sa naprednom tehnologijom" koji žudi za znanjem. Bogovi su ovde samo stvar zabune, osim one ultimativne sile, Izvora. Ne, čekajte! To je ultimativna sila po Kirbiju, a po Starlinu ih ima dve. Ok, o tome ćemo kasnije. Dakle, Metron žudi da sazna tajnu Izvora - ne, čekajte! I to je po Kirbiju, dođavola! Po Starlinu, Metron želi isto što i Darksajd, samo na neodgovorniji način. Želi da reši anti-životnu jednačinu, mada ne znam šta ću mu to. Dotična jednačina je najveće oružje potpune kontrole nad svim živim, apsolutni nedostatak slobodne volje. Ne čekajte, to je samo po Kirbiju. Po Starlinu, anti-životna jednačina je svesno biće! Živi entitet! Anti-Bog! Koji je sagrađen od anti-materije, koja se, kao što znamo, poništava u kontaktu sa materijom. Pretnja za život u čitavom univerzumu! Bio sam siguran da je to uloga Anti-monitora, ali, Boga mu, Kapetan Star-Lynn leti neuhvatljivo kroz kraljevstvo imaginacije!

Dakle, ako se potrudite da zaboravite ovo iz prethodnog pasusa, radnja ide ovako: Metron pronalazi to Anti-životno biće u njegovoj dimenziji, uviđa svoju grešku i beži, ali ne pre nego što onaj šalje deo svoje moći, 4 svoja aspekta, u našu realnost. Svaki od njih završi na drugoj planeti u našoj galaksiji. I Darksajd pokupi Metrona, jedva preživelog i kontuzovanog, i sazna šta se dogodilo. Sklapa savez sa Novom genezom, i svi nekako prelako sarađuju sa njim. Okuplja 6 smrtnih heroja, i njima se pridružuje nekoliko Novih bogova, računajući Oriona, kompleksnu i tragičnu lič...ne, čekajte! Po Starlinu, Orion je klasični idiot. Ok, možda malo pregrub izraz za Starlinov koncept boga rata - ne, čekajte, bogovi ovde ne postoje!  xsqsick  Ovo se više ne može razumno opisivati...  :cry:  Hoću da kažem, u odnosu na Kirbijevu zamisao o Orionu, ovaj Starlinov jeste arogantni idiot. Problem sa interpretacijama Oriona posle ovoga je što je uglavnom prikazivan na Starlinov način. Lakši način. Ali manje zanimljiv način. Tu računam i Morisona, Azarela, a, bogami, kažu i da je Tom King podlegao tome. Osim Oriona i njegovog drugara Lajtreja, tu su Supermen, Betmen, J'onn J'onzz sa Marsa, Džon Stjuart kao bivša Zelena svetiljka, Starfire, i Demon (aka Džejson Blad). Ne znam šta Starfire tu traži - mada je ubedljivo najzgodnija, što jes', jes' - a mislim da je samo preuzela ulogu Čudesne žene, koja iz nekog razloga nije mogla da bude prisutna. No, videćete bolju karakterizaciju Starfire u onoj poslednjoj tabli iz moje prethodne poruke nego u čitave prve dve sveske ove sage.

Naši junaci se dele u timove po dvoje, i tako odlaze na pomenute planete da unište anti-materijalne agente. Koji se zapravo manifestuju kao katastrofične bombe, sposobne da unište te planete, pa čak i zvezdane sisteme. Najinteresantnija priča je ona o misiji Džona Stjuarta i J'onna J'onzza, u kojoj se Džon istrčao da sam uništi bombu, smatrajući da ga Marsovac sputava, i naišao je na problem koji nije mogao da reši sam - elem, bomba je bila ofarbana u žuto! Rezultat toga je bilo uništenje tog sistema pred očima naših junaka, i psihološki ožiljci u umu Džona Stjuarta će kasnije tokom priče da dovedu do interesantnih situacija.

Taj deo po meni predstavlja najvredniji aspekt čitavog serijala. Dobra je i uvodna scena, sa Betmenom i zastrašujućim kanibalom koji je uzrok mnogih nestanaka u Gotamu, i za koga otkrivamo da je samo jedan beznačajni vojnik zaostao tokom propalog napada sa Apokolipse. Betmen nas vodi kroz neke prigodno mračne i jezive situacije u tunelima ispod Gotama, što je svakako Minjolin doprinos. Činjenica da Betmen upotrebljava "pištolj" da ubije tog neljudskog protivnika sigurno neće ostaviti prijatan ukus u ustima onih koji duže prate tog junaka. Ipak, to spada samo u kategoriju "diskutabilnog" i sitnica je u odnosu na ono što Starlin čini Novim bogovima.

Džim Starlin ima jednu veliku temu koja se proteže kroz čitav njegov opus - motiv Smrti. Iliti odnosa života i smrti. To je čitava njegova priča, jedina koju je ikad ispričao, iako iz različitih uglova, na različite načine, i sa različitim likovima. Problem je što Novi bogovi (i ostatak Kirbijevog mitološkog pozorišta) nisu pogodni za to, jer njihov tvorac nije bio zaokupljen tim idejama kao što je Starlin. Novi bogovi se bave konceptom slobode, volje, porodice, odnosom prirode (gena) i vaspitanja, politikom, religijom, odnosom znanja i morala... svašta tu možemo naći, ali vrlo malo o smrti. I zato Starlin menja ne samo narativ i mitologiju u kojoj se ta bića kreću, ne samo njihovu metafizičku prirodu, već menja i same karaktere, da bi se ovi uklopili u njegovu Priču o smrti. I zato ja nikako ne mogu pozitivno da gledam na ovo ostvarenje, iako je tehnička veština prisutna, pogotovo u vizuelnom aspektu. I, kao što rekoh na drugom mestu, ako nekog ne zanima originalna priča o Novim bogovima, ovo bi moglo da mu se dopadne. Ali ja jednostavno ne mogu da ignorišem ovakvu proizvoljnu upotrebu delova jedne daleko moćnije priče.

Nažalost, Death of the New Gods, skoro 20 godina kasnije, pada još niže. I to poprilično.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2656 on: 05-09-2018, 15:26:57 »
Sklonite decu, žene i osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima jer je, oh ne, zar već, ponovo došao trenutak da napravimo pregled X-Men stripova koje Marvel, sada kada je eksperiment sa Inhumansima očigledno završen (mislim, aktuelna priča se zove Death of the Inhumans) a Dizni stavio šapu na prava za filmske adaptacije, počinje da opet shvata ozbiljnije.   

No, da umirim uzburkane duhove, neće ovo danas biti nekakav komprehensivan pregled svega vezanog za mutante u Marvelovim stripovima poslednjih meseci (recimo, New Mutantsima, Multiple Manom, X-Men Red, X-23, Domino i Exilesima ćemo se baviti nekom drugom prilikom), već pre jedan kratak pogled na sve ono što je publikovano u pripremi za povratak Wolverinea u prve izdavačke redove, garniran sa još par uzgrednih misli. Upozoravam naravno da ni te uzgredne a ni one glavne misli neće biti mnogo pametne, ali to je, uostalom u skladu sa Marvelovim hendlovanjem Wolverinovog povratka, tako da je sve u najboljem redu.

Potrudiću se, doduše da malo zabremzam cinizam jer postoji određena količina istog koja je zdrava za ljudski duh a posle toga sve prelazi u toksičnost i onda stvari ne valjaju, a u ovom suludom trenutku u kome se američki superherojski strip nalazi pod paljbom zlih političkih sila koje se, očekivano, predstavljaju kao „pravi ljubitelji“ koji bi „samo da stripovi ne robuju političkim agendama“, mislim da nam treba malo više dobre volje i malo manje, jelte, cinizma.

Elem, za slučaj da uopšte niste u toku – Marvel je pre nekoliko godina počinio nezamislivo i ubio Wolverinea u miniserijalu Death of Wolverine koga je proizveo visokoprofilni duo Charles Soule i Steve McNiven. Kad već pominjem cinizam – ovo jeste bio prilično ciničan poslovni potez. Marvel je bio sasvim svestan da će smrt ovako važnog lika biti provrazredan medijski događaj i potrudio se da je izmuze za sve pare – danas je praktično nemoguće, posebno u Marvelu, da se lik visokog profila i solidne popularnosti eksploatiše samo na osnovu njegove karakterizacije i sopstvenih priča već se obavezno oko njega gradi satelitska superstruktura sajdkikova, prijatelja, frenemijeva, rodbine a koji svi pokušavaju da se proguraju kao upotrebljivi likovi za sopstvene serijale i razne krosovere/ događaje. U DC-ju je ovo najvidljivije sa najvećima (Betmen, Supermen, Green Lantern, donekle i Aquaman, mada, interesantno ne i Wonder Woman) ali u Marvelu, delom i zahvaljujući filmskoj eksploataciji ovo dobijamo i na nižim nivoima, pa tako, recimo Spajdermen trenutno ima čitav spektar spinofova od kojih su neki, u alternativnim univerzumima, zaživeli ozbiljnim životom (odlični Renew Your Vows ili Spider-Gwen) a onda su i neki od njih dobili svoje spinofove (Gwenpool, naravno). U Wolverineovom slučaju ubijanje samog Wolverinea, lika koji je godinama unazad pomalo i kritikovan što se pojavljuje u previše mesečnih serijala u isto vreme, je, predvidivo, dovelo do eksploatacije njegovih surogata. Ali nismo tu tako loše prošli, već sam pominjao da je All-New Wolverine Toma Taylora bio izvrstan serijal koji je Lauri Kinney obezbedio novo i interesantno životno usmerenje a ni Old Man Logan nije bio rđav serijal iako je iz aviona bilo vidljivo da je ovo Marvelov način i da stisne i da prdne, da Wolverina ubije za maksimalni dramski efekat ali i da odmah ima spremnu supstituciju u vidu... pa, isto Wolverinea samo malko starijeg i namrštenijeg. Weapon X i Weapon H serijali Grega Paka su ispali sasvim zabavne i pitke timske priče oslonjene na Wolverineove poznanike i neprijatelje i mislim da i najkritičkiji kritičari koji su od početka vrištali da će Wolverine OČIGLEDNO biti oživljen za koju godinu, probudite se, vite šta vam rade!!!!, da i oni ne mogu da kažu da je poslednjih par godina wolverineovskog sadržaja u Marvelu bilo tako loše.

E, sad, kad Wolverine treba da se vrati, tu već možemo da pričamo o prilično trapavom rukovanju materijalom i da legitimno primetimo da Marvel pod C.B. Cebulskim ima još da se potrudi da dođe do uredničke discipline koja je kod konkurencije u DC-ju primetna već nekoliko sezona, te da nam ponudi koliko-toliko konzistentnu i smislenu pripremu za događaj sezone.

Jer, da bude odmah jasno, nije da je povratak Wolverinea među žive sad neko veliko iznenađenje, on je zvanično oživljen već u Marvel Legacy one-shotu prošlog Septembra. To da je Marvel godinu dana sedeo na ovoj činjenici i nije bogznašta sa njom uradio ne deluje mi kao svedočanstvo o pažljivo pripremljenoj kampanji tizovanja i nežnog titranja publičinih dražica već pre kao indikator da je Alonsov odlazak sa mesta glavnog i odgovornog urednika i postavljenje Cebulskog na isto došao kao odgovor na nekakve nagomilane probleme u redakcijskom radu.

Elem, Marvel nas je, dakle, pustio da se kiselimo do kasnog proleća kada je obavljen one-shot Hunt for Wolverine iz pera Charlesa Soulea, a koji će biti zadužen i za Return of Wolverine miniserijal što nam stiže za tačno dve nedelje i u sada već predvidivom činu tizinga, Hunt for Wolverine je samo postavio osnovu za čak četiri miniserijala pod istim nazivom (samo sa različitim podnaslovima) koji svi pričaju delić priče o tome kako se priprema povratak Wolverinea. O ta četiri serijala ćemo sada pričati, ali pre toga, da samo podvučemo crtu:

Wolverine je:
·         oživljen u jednom one-shotu u Septembru 2017. godine
·         pojašnjeno da je oživljen u one-shotu u Maju 2018. godine koji je pripremio:
·         četiri miniserijala koji su izlazili između Maja i Avgusta 2018. godine dajući delove priče o potrazi za oživljenim Wolverineom a koji su onda kulminirali u:
·         još jednom one-shotu izašlom pre neki dan a koji DALJE priprema petodelni miniserijal u kome će se Wolverine STVARNO vratiti.
Mislim, znam da je ovo ultimativni first-world problem, ali ko uopšte može da pomisli da je pričanje priče o povratku omiljenog (anti)heroja među žive na ovaj način dobra ideja? Kada je Grant Morrison onomad ubio Betmena ja sam, istina je, gunđao, ali bar je povratak Brucea Waynea bio sadržan u okviru jednog miniserijala. U kontrastu sa tim, ovo je – metastaza.

OK, OK, smanjujem nivo cinizma nekih 40% i hajde da vidimo jesu li ti stripovi barem valjali.

U Hunt for Wolverine one-shotu je pokazano da je Wolverineovo telo nestalo iz adamantijumskog kalupa u koji je bilo zaliveno na kraju Death of Wolverine i Soule je za potrebe ovog stripa sakupio šaroliku postavu likova sa različitim, često sasvim tangencijalnim vezama sa Wolverineom, kako bi pripremio teren za naredna četiri paralelna miniserijala. Ti su se likovi onda, zgodno, podelili u timove koji će po svetu tragati za ukazanjima oživljenog Wolverinea ili makar dokazu da je neko ukrao njegovo telo i koristi ga na nepristojan način. Svaki od ovih timova, teoretski, bavi se po jednim od različitih aspekata Wolverineove ličnosti...

Hunt for Wolverine – The Adamantium Agenda je nacrtao R.B. Silva a napisao Tom Taylor, svež nakon završavanja All-New Wolverine i ovaj je, na papiru, od sva četiri miniserijala, najmanje povezan sa Wolverineom. Adamantium Agenda je u principu New Avengers priča u kojoj se Iron man, Spajdermen i bračni par Luke Cage/ Jessica Jones zatiču pod maskama, na podmornici gde predstavnici velikih kriminalnih organizacija učestvuju na aukciji gde se, između ostalog prodaje „čitav genetski kod“ neke „osobe sa supermoćima“. Naši junaci pretpostavljaju da je, ko god da je ukrao Wolverineovo telo, rešio da ponudi genetske podatke organizacijama koje nemaju etičkih prepreka u vezi sa kloniranjem, a imaju žudnju da proizvedu supervojnike koji praktično ne mogu biti ubijeni i Taylor se ovde solidno zabavlja prikazujući kako Spajdermen, kao jedini od četvoro superheroja koji ima stvarno tajni identitet mora da ga krije i od prijatelja i od neprijatelja.

Kako je Wolverine u svojoj karijeri nazidao i solidan broj radnih sati u Avengersima, ovaj miniserijal je dobra prilika da se njegovo nasleđe i karakter ispitaju izvan striktno mutantskog okruženja a motivacija za ovo četvoro heroja (koji danas ne pripadaju ni jednom zajedničkom timu) da se uključe u potragu data je u previše komplikovanom, how-convenient flešbeku na početku gde vidimo požrtvovanog Wolverinea kako trpi gadnu agoniju umesto ostatka tima i moli Tonyja Starka da ne dopusti da, ako ikada umre, njegova genetika bude iskorišćena u nečasne svrhe.

Tom Taylor je, naravno, suviše dobar scenarista da bi dopustio da ga pomalo trapave premise sputaju pa je središnji deo priče, na podmornici, zabavan i uspelo kombinuje džemsbondovski saspens sa žovijalnom superherojštinom. Kada dođe do sasvim neočekivanog preokreta i ovo je dobrodošla promena smera u kome priča ide, a dodavanje Laure Kinney u postavu ne samo da pojačava sponu sa Wolverineom, nego i podseća koliko Taylor njen lik DOBRO piše i da je pravi kriminal da je All-New Wolverine uopšte morao da se završi.

Bilo kako bilo, ostatak stripa je dosta nezgrapan, mada dobronameran socijalni komentar vezan za praksu velikih korporacija da sakupljaju podatke o svima nama i koriste ih bez ikakve kontrole. Ovde, doduše, umesto korporacije imamo Mr. Sinistera a umesto podataka o tome koje smo klipove gledali na pornhabu i šta smo brauzovali na Aliekspresu u pitanju su genetski kodovi „svih osoba na planeti“. Dve stvari ovde malko grebuckaju intelekt. Prva je da je Mr. Sinister prikazan kao prilično sitna pretnja što je neuobičajeno gruba degradacija nekada prilično opasnog X-Men negativca, a druga je naravno ta sintagma „svih osoba na planeti“. Nije naravno jasno kako to funkcioniše i koja je logistika ovog njegovog prikupljanja genetskih informacija na planeti gde se svakog trenutka rađa po nekoliko hiljada novih, jelte, osoba i utisak je da je ovde scenario mogao da provede malčice duže krčkajući se u uredničkom loncu. No, Taylor, koji je već u pomenutom flešbeku na početku stripa već iskoristio jedan očigledan mekgafin nema problem sa ovim drugim mekgafinom, a koji mu služi da napravi poentu.

Ta poenta je, vrlo taylorovski, jedan uspešan momenat karakterizacije Tonyja Starka koji, suočen sa etičkom dilemom u kojoj se njegov libertarijanski, tehno-mogulski instinkt sukobljava sa „starinskim“ moralnim poukama koje mu je dao Wolverine, odlučuje da učini pravu stvar, pokaže da nije uprkos pameti, uspehu i bogatsvu, sasvim odvojen od običnog sveta i, uostalom, podseti zašto složenica superheroji sadrži u sebi reč „heroji“.

Što je lepo zaokruživanje priče o tome zašto je Wolverine, uprkos svojoj prirodi ubice, neretko bio moralni stožer timova u kojima je radio. No, Taylor čuva još neke adute za samo finale pa tako sasvim neočekivano saznajemo da uvid u genetske podatke koje je sakupljao Mr. Sinister dramatično menja ono što mislimo da smo znali o Lauri Kinney, ali i da X-Men u svojm redovima, verovatno imaju ubačenog agenta-spavača. Uzbudljivo! Taylor ovim postavlja vrlo interesantne temelje i za X-23 serijal koji je već izbacio tri broja, ali i za Uncanny X-Men koji uskoro kreće, samo zaista nije jasno zašto su OVAKVA otkrića napravljena u jednom po svemu prilično udaljenom miniserjalu koji se bavi nečim drugim... Silva na olovkama izuzetno solidan i ne bih imao ništa protiv da ga gledam na nekom visokoprofilnijem serijalu.

Hunt for Wolverine – Weapon Lost je napisao sam Charles Soule a nacrtao Matteo Buffagni i mada ova visokoprofilna ekipa autora sugeriše da bi ovaj miniserijal možda trebalo da bude najvažniji od sva četiri za dalji razvoj priče o Wolverineu, istina je sasvim suprotna. Weapon Lost se lako i bez zazora može preskočiti jer je u pitanju decidno ćorsokak u potrazi za Wolverineom, pa ako vas samo zanima Wolverine, ovde nećete dobiti bogznašta.

Weapon Lost je, zapravo krosover baziran na Daredevilu, koga trenutno piše, jelte, baš Soule, a dodati su mu Misty Knight, Frank Mcgee i... er... Cypher?

Ovo je prilično neobičan spoj likova i mada se Soule iz sve snage trudi da on profunkcioniše, neke su žrtve tu morale biti napravljene. Misty Knight je sjajan lik i njene veze sa Daredevilom istorijski postoje a pošto je ova priča donekle oblikovana kao detektivska potraga, ima smisla da u ekipi budu i ona, ali i McGee, koga je Soule već pisao u Inhumansima i koji je vrlo tipizirani „gumshoe“, sredovečni, okoreli detektiv koji je video mnogo sranja i malo toga ga iznenađuje. Soule vrlodobro ispisuje hemiju između Knightove i McGeeja i sve deluje kao pripremanje terena za neki budući strip u kome će oni imati priliku i za saradnju i za romansu... osim što ovakvog stripa nema na horizontu – Inhumansi trenutno trpe brisanje gumicom, pranje ruku i posipanje svega krečom, pu pu pu, a Misty Knight ni u boljim vremenima nije imala šansu za neki stabilniji serijal...

Ali dobro, njih dvoje odlično funkcionišu zajedno i Daredevil uz njih ima smisla i ne deluje kao, jelte, poslovični treći točak, pošto je u pitanju čovek koji ume da ćuti i sluša kada je to potrebno. No, to ostavlja problem Cyphera koji je, za potrebe učestvovanja u ovom team-upu morao da pretrpi radikalnu hirurgiju lika. Cypher je, da podsetimo, jedna od kreacija Chrisa Claremonta iz vremena njegovog rada na New Mutants i uvek je predstavljao primer mutantske različitosti i inkluzivnosti jer je njegova supermoć – SUPERrazumevanje stranih jezika. Pošto nije bio ni za tuču, ni za letenje, ni za zastrašivanje, ni za lečenje, za Cyphera su scenaristi uvek morali da smišljaju priče koje bi pokazivale njegovu korisnost zajednici na jedan „mekši“ način, demonstrirajući da su društvu potrebne i veštine i sposobnosti izvan „lovačkog“ seta skilova koji vezujemo za alfa mužjake kakvi su često superheroji. Soule ovo, međutim, rešava da proširi na jedan pomalo diskutabilan način, rezonujući, valjda, da je „hodajući google translate“ ipak suviše slab set moći za potragu u koju se naši junaci upuštaju tražeći tragove Wolverineovog pojavljivanja na globusu, pa postulira da je i internet nekakav „jezik“ koji Cypher „razume“ i onda umesto da je priči naprosto dodat nekakav mladi haker koji iz mase google rezultata koji pominju Wolverinea ume da isfiltrira one očigledno lažne i besmislene, dobijamo ne samo malo nespretno ubeđivanje da je internet, eto, jezik za sebe, u kome samo čovek sa natprirodnim razumevanjem nepoznatih jezika može da se STVARNO snađe, nego onda i ispada da je Cypher razvio užasnu adikciju na internet.

Ponovo, ni ovo nije možda očajna ideja sama za sebe, Soule je svakako imao prostora da ovde prikaže da ova vrsta adikcije postoji i koje su njene karakteristike, ali uzimanje jednog postojećeg (i meni, dodaću, dragog) lika, rastezanje prirode njegovih supermoći preko plauzibilne granice postavljene originalnim motivima, pa onda i radikalna promena njegove karakterizacije kako bi se sve uklopilo u jedan, na kraju dana dosta površan komentar o adiktivnoj prirodi savremenog interneta, sve to na kraju ne daje preterano zadovoljavajući rezultat. Miniserijal u kome bi se Cypher kao glavni junak razrađenije i ozbiljnije borio sa ovom adikcijom bi imao smisla, ali ovako, dodato kao rukavac u široj priči, prilično je to slabo.

Naravno, sve to plus „nalaženje“ Wolverinea usred Saskačevana, samo da bi se pokazalo da nije u pitanju stvarno Wolverine već, jelte, jedan od zaboravljenih likova iz devedesetih, a koji je, ponovo, morao da pretrpi prilično nasilnu novu karakterizaciju da bi se uklopio u Souleovu priču, sve to znači da Weapon Lost nije baš sasvim osvojio moje srce. S druge strane, Soule je ekonomičan i elegantan scenarista, likovi mu uglavnom dobro rade međusobno, a deo u Saskačevanu uspeva da uspostavi vrlo ubedljivu horor-atmosferu uprkos tome što imamo ne jednog nego četiri superheroja na „našoj strani“, a što su sve pozitivni elementi ovog stripa. Najpozitivniji je, svakako, Buffagini, čiji crtež besprekorno kombinuje noar zrelost i horor atmosferu pa su mi emocije prema Weapon Lost ipak dovoljno pozitivne.

Hunt for Wolverine – Mystery in Madripoor je u startu delovao kao potencijalno najzabavniji od sva četiri miniserijala jer prati ekskluzivno žensku mutantsku ekipu koja u potrazi za Wolverineovim telom dolazi u Madripoor, taj neksus poroka, kriminala i dobre zabave smešten u jugoistočnu Aziju. Kada je Wolverine osamdesetih godina prošlog veka konačno dobio sopstveni magazin, Chris Claremont ga je brzo preselio sa severnoameričkog kontinenta na ovu lokaciju kako bi pisao strip koji će se vidno razlikovati od X-men ili New Mutants, jednu malo (sasvim malo) zreliju, ali i palpoidniju priču utemeljenu na tropima o mističnom istoku, kriminalističkim misterijama i egzotičnim avanturama sa lepim ali opasnim ženama i kosookim henčmenima. Wolverine je tokom ovog perioda nosio odelo i šešir, nikada kostim, predstavljao se kao „Patch“ (i nosio povez preko oka koje je, tobož, izgubio u nekoj gadnoj frci) (što je, složićemo se, bizaran detalj za lik čija je supermoć beskonačna regeneracija tkiva) i solidno zabavno plivao u madripurskom kriminalnom podzemlju uspevajući da svoj brend pravde proda čak i u okruženju sastavljenom isključivo od kriminalaca, siledžija, krijumčara i prostitutki.

Naravno Mystery in Madripoor nema skoro ni delić ove palpi atmosfere. Jim Zub koji je ovo napisao je solidan zanatlija, ali, rekao bih, ne i čovek velikih ideja. Njegovi stripovi u Marvelu su svi korektne izvedbe ali ako mu se prepusti da sam dođe do vizije šta bi ti stripovi trebalo da kažu i pokažu, nekako tu nije mnogo jak. Mystery in Madripoor je zbog toga skoro devedeset strana prilično neesencijalne tuče između gomile žena na jednoj i gomile žena na drugoj strani koju smo slobodno mogli da preskočimo, jer ona zbiljska otkrića i šokantne preokrete Zub pakuje na mnogo manje prostora.

Elem, zaplet je ovde skoro apsurdno tanak: aktuelni X-men šalju ekipu u Madripoor da se porazgovara sa Magnetom koji tamo živi jer, pošto su Magneto i Wolverine imali poseban odnos za Wolverineovog života, nije nerealno da je baš Magneto taj koji je ukrao Loganovo telo iz adamantijumske ljušture u koje je bilo spakovano.

Znam da su ovo superherojski stripovi i u da u njima ne treba tražiti logiku stvarnog sveta, ne morate mi to objašnjavati, zaboga, ali ipak moram da se zapitam: u X-Men niko nema telefon ili imejl? Umesto da Magneta cimnu makar nekakvim komplikovanim satelitskim vidom haj-tek komunikacije i makar mu najave dolazak, ako već ne obave ceo razgovor ovim putem, pet X-Men žena, plus Domino koja im je, iz neobjašnjivih razloga – vozač, se potrpaju u avion (koji, iz nekog razloga nije Blackbird?), bez ikakve najave dolete u Madripoor i tamo ih već na pisti čeka Magneto koji kaže „ništa se ne dešava u Madripuru a da ja ne znam“ i deluje sav nadrndan da mu se nisu barem javile, te dogovori da se nađu na piću uveče u restoranu, kada će, jelte, odgovoriti na njihova pitanja.

Kako da ti verujemo, pitza Kitty Pryde a Magneto kaže da će na večeru doći bez šlema pa da Psylocke može da mu pročita misli i da vidi da je sve legitimno i, što se kaže, regularno.

Igranje na kartu tenzije „oće li Magneto ostati s ove strane etike i zakona, ili će se vratiti svojoj suprematističkoj, takoreći kriminalnoj personi“ je legitimna taktika i bilo je par serijala poslednjih godina koji su se uspešno bavili ovim pitanjem, ali Mystery in Madripoor nije zapravo jedan od njih i strip brzo devoluira u sukob X-žena sa grupom Spajdermenovih neprijateljica iz devedesetih koje je, verujem,  i Spajdermen iz sve snage nastojao da zaboravi. Knockout? Mindblast? Viper? Stvarno? Priča u kojoj se Femmes Fatales tuku sa Kitty Pryde, Jubilee, Psylocke, Domino, Storm i Rogue bi trebalo da ne traje duže od dve strane, ali Zub nalazi načina da X-Men žene budu poražene u prvom susretu i onda tehnički korektno izvodi ostatak priče u kome deo tima mora da smisli kako da uzvrati, da oslobodi zarobljene drugarice, kao i da otkrije kako je sve to vezano za Wolverinea i Magneta.

No, sve je to prilično ravno u suštini jer Zub ima previše likova sa kojima mora da žonglira i davanje svakoj od žena ovde umešanih koliko-toliko zanimljive karakterizacije je nemoguća misija na ovom broju strana i sa ovom radnjom. Viper, Sapphire i njena ekipa imaju karaktere istesane tupom sekirom iz trupaca koje je voda naplavila na obali obližnje reke a ni X-Men žene ne dobijaju preterano nadahnutu karakterizaciju i Zub im daje da izgovaraju uglavnom klišeizirane, prilično izlizane dijaloge u kojima je nemoguće primetiti ikakvu razliku između onog što izgovara jedan ili bilo koji drugi lik.

Ovo je šteta jer ono što se u stripu zapravo dešava je značajno za dalji X-Men kanon. Ne samo da se otrkiva da tu postoji neka kompanija Soteira koja stoji iza angažmana Femmes Fatales i koja priprema neobjašnjeno ali preteće lansiranje nečega u orbitu, nego i, možda uzbudljivije, Psylocke u ovoj priči umire a onda se vraća u život ali u svom originalnom telu! Objašnjenje za ovaj preokret je prilično čizi, da se mi razumemo, ali meni je sasvim nadahnjujuće da je konačno, 2018. godine neko, pa možda baš i Jim Zub, seo i rekao „E, znate, to što smo od Bettsy Braddock napravili nindžu, pa smo joj i telo blede engleske ledi zamenili telom japanske borkinje, to je i 1990. godine bila bizarna rasistička svinjarija, ajte da se toga konačno otresemo i idemo dalje kao ljudi“. Zašto se ovo dešava u ovom miniju a ne u Astonishing X-Men je misterija koju može da objasni samo teza da inače NIKO ne bi kupio Mystery in Madripoor jer se u njemu praktično ništa drugo od važnosti ne događa. Ali to je cinizam a rekli smo da nećemo.

Najveći problem ovog miniserijala je ipak crtež Thonyja Silasa. Brazilac je već crtao neke epizode X-Men Gold, ali tu je verovatno imao malo više vremena na raspolaganju. Mystery in Madripoor je prilično neatraktivan strip u kome sve žene izgledaju gotovo identično i ako imamo scenaristu u kome svaki od likova govori gotovo istim glasom a onda i crtača koji ih sve crta sa istim tipom tela, istim pozama, istim izrazima lica, onda taj strip ima problem. Trudio sam se da na primer Jubilee od Psylocke razlikujem na osnovu kostima, ali kako scenario zahteva od naših junakinja da u jednom trenutku obuku večernje toalete, priznajem da dobar deo vremena nisam imao pojma ko je  „na ekranu“. Silas nije nužno loš u pripovedanju, ali ovo je strip koji zahteva malo više karaktera u svom crtežu. Suma sumarum, Mystery in Madripoor je priča o Psylocke i njenom odnosu sa Wolverineom, koja u poslednjoj epizodi kulminira na jedan prilično dirljiv način, ali kojoj je dobar deo toga što prethodi toj poslednjoj epizodi ne baš višak ali decidno neesencijalan, zaboravljiv sadržaj.

Konačno, Hunt for Wolverine – The Claws of a Killer je potpuni haos i jedini od četiri miniserijala za koji sam se zapitao da li su se autori i urednici zapravo dogovorili o čemu je ovaj strip pre nego što su ušli u produkciju.

Claws of a Killer je neka vrsta Weapon X spinofa osim što se likovi koje čitamo u Pakovom Weapon X ovde ponašaju ne samo drugačije već i naglašeno suprotno onome na šta nas je Weapon X naučio. Zaplet je taj da Lady Deathstrike uvidom u „vojne satelitske snimke“ pronalazi „adamantijumski potpis“ koji je „sličan Loganovom“ i okuplja mali tim u kome su i Sabretooth, te Loganov sin Daken sa ciljem da Logana zajednički nađu a onda – ubiju. Jer, eto, sve troje imaju višegodišnje i višedecenijske bifove sa Loganom i mada svako od njih pojedinačno želi da mu presudi, zajedno će to možda ići najlakše.  Naravno, niko od njih troje nije timski igrač i Daken i Creed se skoro potuku manje od dva minuta nakon početka njihovog inicijalnog razgovora u kafani tako da je ovo strip o troje psihopatskih ubica koji se, protivno svim svojim instinktima udružuju da bi pronašli i ubili čoveka za koga su svi nekom istorijom vezani, a koji možda jeste a možda i nije zapravo već mrtav.

Ovo su vrlo slabe osnove za priču, počev od te nebuloze vezane za satelitsko praćenje „adamantijumskog potpisa“ (mislim, ovaj univerzum već ima Cerebro, mašinu koja prati mutantske gene, a koju svi prihvatamo kao plauzibilnu i nije jasno zašto Mariko Tamaki, scenaristkinja, poseže za ovako neuverljivim rešenjem) ali, bitnije, zbog toga što su likovi ove predstavljeni u svojim verzijama od pre... pa, previše godina. Daken je uvek bio negde u sivoj zoni između mračnog lupeža i nevoljnog antiheroja i njegova recentna gostovanja u All-New Wolverine i Iceman su pokazala da urednici i dalje nisu načisto šta bi on zaista trebalo da bude, tako da je ovde prikazan kao sebični ubica. Sabretooth poslednjih nekoliko godina, od Axisa, pokušava da se iskupi za život proveden u sadizmu i ubijanju i tako je prikazivan u recentnim serijalima, a on i Lady Deathstrike su u ovom trtenutku članovi Weapon X gde tesno sarađuju sa Old Man Loganom i time u ovom miniserijalu deluju potpuno shizofreno sa svojim ubilačkim erekcijama čija je meta „pravi“ Logan. ’

No, pravog, ili barem ikakvog Logana, zapravo i nema u ovom stripu i Claws of a Killer je priča o korporaciji Soteira koja u zabitom gradiću u Arizoni eksperimentiše sa nekakvom nemoralnom hemijom i od ljudi pravi – zombije. Naše troje (ne)heroja se onda ušetaju u taj gradić i moraju da iz njega izvuku živu glavu a priča pravi neoprostivo grube premete preko glave ne bi li objasnila zašto je Lady Deathstrike mislila da je Wolverine na ovom mestu.

Tamakijeva inače nije ovako brljiv scenarista tako da moram da pretpostavim da je Claws of a Killer sklapan na brzinu uz minimalnu uredničku podršku i imperative da se neki motivi moraju – svejedno kako – pojaviti u priči. Tako je ovo istovremeno i predugačak narativ u kome imamo vidne momente dobijanja u vremenu kroz preopširne scene akcije koja je sama sebi svrha, ali i narativ koji malo toga kaže o tih par stvari kojih se dohvati. Na vrlo how convenient (a neobjašnjen) način likovi susreću sebi bliske srodnike koji su zombifikovani i moraju se od njih odbraniti, što je zombi-kliše koji ovde ne funkcioniše jer imate utisak da Tamakijeva padobranom u scenario spušta sve što joj padne na pamet samo da se nekako dokotrlaj do kraja četvrtog broja, ne povezujući niti zapleta i zadovoljavajući se stereotipnim finalnim klifhengerom koji će biti „zaključen u Hunt for Wolverine – Dead Ends“ (osim što neće, da vam odmah spojlujem). Slabo je to, moram da kažem.

Srebrni pervaz na ovom mračnom oblaku je, pak, to da je strip nacrtao Jackson „Butch“ Guice. Ovaj iskusni veteran je sjajan za stripove nešto realističnijeg, naturalističnijeg tona pa to donekle spasava priču koja se batrga na sve strane i htela bi da zombije kao koncept odigra na ozbiljniji način nego što je danas standard. Ja za Guicea imam mnogo vremena u bilo koje doba dana pa mi je njegov rad ono što Claws of a Killer spasava da ne bude potpuni promašaj.

Dobro, ova četiri miniserijala se na kraju slivaju u one-shot Hunt for Wolverine – Dead Ends izašao pre nekoliko dana u kome Charles Soule povezuje sve te niti priče u konzistentnu celinu i pušta nas da vidimo veliku sliku čije smo do sada samo fragmente nazirali. Ma, šalim se, naravno, Dead Ends bi savršeno funkcionisao i bez ova četiri miniserijala jer u njemu ionako saznajemo samo ovo: Soteira je moćna nova kompanija za koju do sada niko nije čuo, a koja je spremna da nasumično ubija mlade, još uvek neprepoznate mutante širom zemaljskog šara ako X-Men ne prestanu da traže Wolverinea. Wolverine je, naravno, u posedu Soteire i, kako kaže njihova predvodnica, misteriozna Persephone, „koriste ga na dobar način“. Koji je to način, šta Persephone i Soteira nameravaju da urade sa ovom planetom, kako će naši junaci pronaći i osloboditi svog druga kad ovi ludaci nameravaju da ubijaju gotovo nasumično ako posumnjaju da X-Men nisu odustali od potrage – sve to ćemo saznati u Return of Wolverine. Valjda.

Dead Ends je sasvim šarmantan strip od tridesetak strana u kome Soule uspešno povezuje likove iz četiri minija koji su mu prethodili i ubedljivo uspostavlja negativce za čije ćemo uništenje zdušno navijati (tu je jedan uzbudljiv set-pis sa napadom na X-mansion kinetičkim projektilima iz orbite), ali, kako rekoh, on niti razrešuje klifhenger iz Claws of a Killer, niti je zaista bilo potrebno izdati šesnaest brojeva drugih stripova da bismo sada imali jasnu situaciju. Ovde na delu imamo tipičan primer izmišljanja dodatnog sadržaja da bi se prodalo više stripova, iako je stvarna priča elegantna i nije joj potreban taj dodatni sadržaj. Dve ključne stvari koje su bitne iz prethodna četiri minija su da Soteira ima pristup satelitskom oružju (uspostavljeno u Mystery in Madripoor), kao i bazi DNK kodova koje je Sinister sakupio (viđeno u Adamantium Agenda). Ovo prvo je potpuno nebitno za priču jer napad iz orbite je bukvalno tu da privuče pažnju X-Men dok se iza njihovih leđa negativci pripremaju za dramatičan ulazak na scenu, a ovo drugo je neugodno prekomplikovano: Persephone ucenjuje X-Men idejom da će ubijati mlade osobe kod kojih se X-gen još nije manifestovao (a koje može da identifikuje preko baze genetskih kodova) iako X-Men nisu nikakvi nacionalistički ziloti i jednako uspešna pretnja bilo bi ubijanje već manifestovanih mutanata ili – bilo koje nasumično odabrane grupe osoba. Ovo je primer kako scenarista pokušava da isuviše jako „tematizuje“ jednu u suštini jednostavnu situaciju kroz apsurdno složene zaplete iako mu karakterizacija likova – X-Men su superheroji čiji je decenijski identitet baziran na pomaganju SVIMA baš da bi pokazali da nisu nacionalisti, suprematisti i separatisti poput Magneta – dopušta mnogo jednostavnije i plauzibilnije zaplete.

No, sada makar imamo postavljene igrače na tabli, jasne uloge i opipljivu misteriju koja nas interesuje (kako je Soteira došla do Logana, i šta rade sa njim?) i od ove tačke na dalje Return of Wolverine ima potencijal da bude dobar, uzbudljiv strip. Osim što čak ni za njega Marvel nije uspeo da izgura konzistentnost u crtežu pa posle prve epizode koju će uraditi povratnik Steve McNiven, crtačke dužnosti preuzima Declan Shalvey. I, da ne bude zabune, Britanac je sjajan crtač, ali, pobogu, da li je moguće da čak ni za ovakav miniserijal Marvel ne može da priveže JEDNOG crtača za sto?

Što se crteža tiče, Ramon Rosanas je na Dead Ends vrlo pristojan i ovo je lepo nacrtan strip i ne bih se bunio da ga gledam i dalje u nastavku priče. Ali to za sada, kao što vidimo nije opcija.

Budite uz nas i naredne nedelje kada ćemo, božezdravlje, pričati o ostalim X-Men serijalima, a sve u pripremi za relansirani Uncanny X-men!

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2657 on: 05-09-2018, 16:29:06 »
Da li mi se priviđa ili nam to Mexan ukazuje na početku opusa na problematiku vezanu za SJW uredništvo?
... Verovatno je to i odgovor na pitanje u vezi sa zadržavanjem crtača...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2658 on: 05-09-2018, 16:41:58 »
Šta? Ne, ne, ako misliš na ovaj deo:

u ovom suludom trenutku u kome se američki superherojski strip nalazi pod paljbom zlih političkih sila koje se, očekivano, predstavljaju kao „pravi ljubitelji“ koji bi „samo da stripovi ne robuju političkim agendama“, mislim da nam treba malo više dobre volje i malo manje, jelte, cinizma.

onda govorim baš suprotno, mislim da je "comicsgate" aktivizam koji se ovih dana rasplamsao po intenetu sraman, da su ti ljudi koji otvoreno napadaju i vređaju, sklapaju crne liste i onda se pretvaraju da bi samo da stripovi budu oslobođeni predrasuda, da su dakle ti ljudi jedna žalosna grupa provokatora i trolova koja zlonamerno laže i pogrešno interpretira mnoge podatke da bi izgurala SVOJU agendu i da je očigledno u pitanju koordinirana akcija kojoj nije na pameti dobrobit stripova nego dalja defamacija ideje reprezentacije i diverziteta. Mislim, comicsgate likovi su prethodnih dana smarali Gail Simone da ih ona "ostavi na miru da prave svoje stripove" iako su oni smarali nju, vređali i pretili Billu Sienkiewiczu, a jedan je prekjuče Neilu Gaimanu uzeo da objašnjava kako je tekla njegova karijera u stripovima pošto to Gaiman, eto, sam ne zna...

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2659 on: 05-09-2018, 17:26:26 »
Pa da, to je verovatno ista SJW bagra koja zasra skoro sve po marvelu. Ja lično redovno pratim dr. Aphru i Darth Vadera iako oni spadaju pod taj milje, jebga dobri su. Ali dajvrsiti bande su nesnosne katkad...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2660 on: 05-09-2018, 18:13:14 »
Kakva bre SJW bagra? Ovi se bune PROTIV toga da imaš ženske likove, manjine itd.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2661 on: 05-09-2018, 18:42:45 »
Hehe, moram još da jutjubiram takve, nisam naišao na njih!!!
Znam da su SJW forsovali svoje ideologije i poprskali na tržištu, i jeste nešto idiotski kad naturaš.
Ja sam lično od onih kojima je nebulozan ženski tor, crnkinja kao ajron men ili domino u dedpulu2 filmu.
Ali smeta i ako je neko protiv ubacivanja dajvrsitija i manjina čisto eto tako.

Lično mrzim recimo fantazi bez dajvrsitija, oću bre i patuljka i elfa i orka i sve što postoji u ekipi, ali recimo ne mogu da smislim kad neko ubaci tomkruza ili kijanurivsa u kinesko japanske fantazije, ili kad mi forsira recimo lezbejke u prvim borbenim redovima WW2...
nekad treba respektovati nešto...

el ima neki jutjub klip o tim 'novim' kretenima, baš bi da im čujem ideologiju...

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #2662 on: 05-09-2018, 20:03:43 »
Diversity and Comics, Ugly. Ionako bi našao pre ili kasnije, pa čisto da ti uštedim vreme.

Inače, napisao sam duži odgovor, i onda shvatio da to nije dobar način da se ostane apolitičan. Neki misle da je apolitičnost samo vrsta političkog stava, ali oni greše, naravno.  ;) xjap Možda drugi put.

Reći su samo toliko da me nije briga da li će Marvel da se održi kao kompanija ili ne. S obzirom da sam praktično rastao na njihovim stripovima, to je enormno "postignuće" sa njihove strane. I nema mnogo veze sa "društvenom pravdom", ali ima sa svim ostalim.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2663 on: 05-09-2018, 20:34:50 »
ma sacu kuckam, dok radim da cujem, ali braaaateeee,,,već su toooliko sve zakenjali i razvodnjili, zasraše planetu i jadne američke umove sa goooomilom tih gluposti...
...jedino nam ostaje da im se smejemo i zajebavamo, šta drugo...
milion struja, sitna politička crevca i čemu to?
Svrha?
poenta?
neeeeemaaaaa....

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2664 on: 05-09-2018, 21:11:55 »
Da se razumemo, trenutni pičvajz po društvenim mrežama je krenuo od najave da će Eve Ewing pisati novi Ironheart serijal. Odjednom se pojavila gomila comicsgate tipova koji kukaju kako eto, ona nema nikakvo iskustvo u pisanju stripova i zašto ona sad dobija da piše svoj serijal? Naravno, u pitanju je serijal koji oni neće nikada čitati jer je nastao BAŠ zato što su isti ti kukali da ne žele da Ironheart gledaju kao zamenu za Tonyja Starka u Iron manu. Dakle, sad imaju svog normalnog Iron mana, piše ga Dan Slott, a Ironheart je dobila odvojen magazin, ali eto, sad je, ako problem, što Eve Ewing, žena koja je objavila gomilu knjiga, nije nikada pisala stripove. Onda se masa scenarista stripova javila da kaže kako su i oni dobili svoje serijale za Marvel ili DC bez ikakvog iskustva sa pisanjem stripova, a onda su comicsgatori krenuli da im objašnjavaju kako su oni u stvari dobili poslove (taj tip koga sam pomenuo je Gaimanu uporno objašnjavao da su mu dva 2000AD stripa izašla pre Black Orchid iako mu je ovaj ne jednom ukazao da je ugovor za BO dobio mnogo pre nego što su ti stripovi nastali).

Naravno, comicsgate ekipa tvrdi identične stvari kao gamergate ekipa pre neku godinu, da su se "stranci" (tj. žene) uvukli u velike strip izdavače, onda koristili seks da se domognu visokih pozicija a sada nameću svoju politiku. Naravno, pokazaće se da i iza njih stoje političke grupacije koje od milošte nazivamo alt rajtom koje ne zanima kvalitet medijuma već kreiranje haosa, straha itd.

Аксентије Новаковић

• 3
  • Homo Superior
« Reply #2665 on: 05-09-2018, 21:42:01 »
А ко стоји иза ових других, који су се увукли у свет стрипа и диверзификовали га?

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2666 on: 05-09-2018, 21:43:51 »
Dobro, to je nešto novo, tipa SJW samo protiv njih...
o njima još ne znam ništa a taman su se pojavili kad je mene počeo najviše na svetu da boli ...pimpekčić...za bilo šta političko, itd...

Da su ovi SJW totalno zglajzani, to je OK, i ko je protiv njih, i za to isto šaljem pimpeka na pregled...

Ionako i sam crtam gomile fantazija , neki svet vilenjaka de se urednik setio da posle 20-og broja kaže da u tom svetu nema crnaca,,,hehehe...
lično sam ih crtao, al' je milina kad te SJW gluposti ne dotiču...

Jadni ti Amerikanci...baš ih žalim.
Baš došao sa festivala gde se družio sa Amerom iz San Franciska...
divan crtač, čovek, sve komplet, ali naratiiiv, jooooj,,,kopi paste Meho, Sjw i CNN i svi ostali liberali...jedno te isto..kakofonija...

Nego, jesi li ikad razmislio odakle reči Right i Left...
iz the bajbla...
Right, znači ispravno, pravo, sa desne strane Hrista,
Left, ostavljeno, left bihajnd, sa leve strane Hrista...neispravno....

..i ljudi i dalje idu Left...
(naravno da je i Alt Right korupcija Righta, samo jedan je Right, ali eto, pecaju se ljudi...)

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #2667 on: 05-09-2018, 21:51:32 »
Vidite, to je još jedan razlog zašto mislim da je Marvelov kreativni vrhunac nepovratno prošao: ranije nisu morali da se pate sa društvenim mrežama.Rešenje bi bila kreativna izolacija, ali kako to izvesti u dobu koje se klanja reklami i kontroverziji? Tu i tamo će verovatno neko napraviti nešto dobro, ali ne vrednije nego što bi napravio da pređe da radi, recimo, za Image.

Vidim mnogo mržnje na obe strane, i zato pokušavam da se držim što dalje i od jednih i od drugih. Trenutno je možda ima više na konzervativnoj strani, ali na obe strane je svakako ima suviše za moj ukus. Naravno, ovde ne računam autore, koji se obično nepravedno okrivljuju od strane konzervativaca. Pratim pomalo Kurta Busieka na Twitteru, i, dok jesam na njegovoj strani, smatram sve te predugačke rasprave da bi se možda jedan naporni glas ućutkao prevelikim gubljenjem vremena i kreativne energije.

Čitao pre par godina jedan blog i tip piše o Asgardian Wars - nekoliko epizoda X-ljudi i Novih mutanata i Alfa Flajta koje imaju dodirne tačke sa Asgardom, na ovaj ili onaj način. I tamo Sunspot - za one koji ne znaju, jedan od Novih mutanata, momak iz Brazila - u jednom momentu shvati da bi voleo da ostane na Asgardu, jer su ga tamo prihvatili kao normalnu osobu, a ne čudaka ili nakazu. Neko mu se obratio sa...nisam siguran, ali mislim da je izraz bio "darkskin" ili nešto sa sličnim značenjem. I naš cenjeni bloger je odmah skočio da optuži Asgarđane - a tim na neki način verovatno i scenaristu, tj. Klermonta - za prikriveni rasizam. I ja gledam u "prikaz" i ne verujem više u realnost oko sebe, dok se čitav svet u jednom trenutku pretvorio u Looney Tunes špicu. Naravno, prošlo je nekoliko komentatora da ga potapša po ramenu na oštroumnom zapažanju. A meni je tek naknadno sinulo da, svaki put kada mi se je neko obratio kao "plavookom", bio je to neshvaćeni cinični ubod na račun mog hendikepa.

Takvih primera koliko hoćete. Neki delovi društva su otišli u k.... I tu diskusija ne pomaže, jer to je stvar srca i vere, a ne razuma. Poput religije u davnim stolećima. Čovek se povinuje pravilima inercije čak i u psihologiji. Možeš da kažeš:"mrzeću ove dok oni mrze mene, a ako oni prestanu, i ja ću prestati", ali jednostavno nećeš moći.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2668 on: 05-09-2018, 21:57:22 »
Ja sam ukapirao jednu stvar što se glede stripa i publike.
Mnogi autori, scenaristi, pa i crtači komuniciraju sa publikom, pa razgovaraju, pa tvituju, fejzbukišu....

Totalno pogrešno.

Stvar treba SAM napraviti, onako kako misliš i isporučiti.
Kritike i hvalospeve ne zarezivati, ne objašnjavati i pogotovu se ne pravdati.
Vidiš dal' se prodalo, ako jeste ,nastaviš, ako nije, zajebeš i ideš dalje.

Sve ostalo je ...pimpek...
( pimpek nije psovka, jel'tako...? )

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2669 on: 06-09-2018, 08:41:04 »
Razlika koju ja vidim, a daleko od toga da ja tvrdim da je moj pogled na sve bez ikakvih predrasuda i apolitičan, dakle, razlika koju ja mogu da vidim je svakako u tome da su comicsgate i slični "pokreti" očigledno koordinirani od strane osoba koje nemaju direktne veze sa konkretnom kulturom o kojoj se radi i da se obilato služe izmišljenim informacijama i teorijama zavere da izguraju te neke svoje ciljeve. Naravno, ova druga strana ume da bude jako naporna, već sam pominjao kakvo je bombardovanje pretpreo Chaykin zbog Divide States of Hysteria, ali ovde nije moglo da se priča ni o organizovanoj kampanji ni o smišljenom korišćenju dezinformacija da se postigne rezultat, već o mentalitetu rulje koja je navalila da ispravi krivu drinu. U kontrastu sa tim, comicsgate "aktivisti" dosledno ponavljaju očigledne izmišljotine daleko nakon što je potvrđeno da su izmišljotine, (evo, i dalje ubeđuju Neila Gaimana da on ne zna kako je tekla njegova sopstvena karijera), insistiraju da su pojedinačni slučajevi primer pravila iako su očigledno u pitanju izuzeci itd. Isto smo gledali sa Gamergateom pre par godina, ali i pre par meseci kada je ona žena popila otkaz iz Arenaneta, a onda druge gejming kompanije počele da dobijaju copypastovane mejlove u kojima se insistira da ženski zaposleni dobiju otkaz jer su se nedolično ponašali prema "fanovima" na internetu. U jednom sluaju firma je dobila nekoliko mejlova koji su bili nepopunjeni formulari gde je trebalo upisati ime navodne zaposlene koja je bila zločesta na internetu...

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2670 on: 06-09-2018, 10:07:39 »
Glej, ja se u nekim stvarima slažem sa tobom.
Ti si levičar, progresivac, budući komunista, verovatno ;)...kad SJW sebe ozvaniče kao marksiste...šala malko,
Ja kao ovakav koji jesam trenutno uopšte nisam za agresivne napade, nameštanja, atak bilo kakav na levičare.
Treba ih jednostavno pustiti da se međusobno popapaju i jednostavno ne obraćati pažnju na bilo šta što propagiraju.

Zaposliš ih jer ih se plašiš?!?
PLAŠIŠ od SJW-a!?!?

Pa onda i treba te satru i upropaste i da te nema, bio ti marvel dc pa makar cela comics i gejming industrija ;)
Tako da, iako liberali nisu zlatni, go mekušac, lažljivac i neuki jad i intelektualna beda,
svi koji im bilo šta agresivno nameštaju i podvaljuju nisu moji ljudi.

Gejming...HAHA...jebala ih sveredom Anita Sarkizijan, a ja nju! :D
kooooji je ono apsurd dodvoravanja svima...u tom gejmingu...
e, ko je zagrizao njihovu udicu i treba da prsne....

...ne verujem da ovo pišem, ali - GO SJW!!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2671 on: 06-09-2018, 10:31:36 »
Ja ne znam da je iko igde rekao da je nekog zaposlio jer se "plaši". Ne kažem da toga nema, moguće je, ali većina firmi kaže da podržava diverzitet itd.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2672 on: 06-09-2018, 11:06:46 »
Ma pozapošljavali tu bagru da ih ne bi cimali i prozvali, trte se svima da ugode ato ne funkcioniše nikad. Forsiraju i dajvrsiti i feminizam i gejovštinu i de treba i de ne treba. Znaš i ti, nego se foliraš. 😉

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2673 on: 06-09-2018, 11:37:28 »
Actually, ne mogu da kažem da znam. Ako gledamo Marvel, konkretno i te neke "kontroverzne" autore koje su uzeli da im pišu stripove, uopšte se ne vidi ikakva koncepcija "straha" ili zapošljavanja da se popuni kvota. Kako već rekoh Eve Ewing je ozbiljan autor sa odličnim referencama, pre nje je to bio Ta Nehisi Coates (koji sada piše Kapetana Ameriku) a koji je novinar/ pisac i čiji se stripovi odlično prodaju itd. Marvel iznova i iznova pokazuje da samo uzato što je neko žena ili manjina, to ne znači da će njihov strip opstati ako se slabije prodaje (na primer, odlični Generation X koga je pisala Christina Strain, inače koloristkinja, je otkazan zbog slabe prodaje), tako da su meni sve te konspiratološke ideje o tome da se "nameće" diverzitet i ideologija dosta neutemeljene, pošto je očigledno da je ključni faktor i dalje prodaja. Ali svakako pozdravljam napore da se diversifikuju i stripovi i likovi i autori, mada mislim da to, naravno, ne treba raditi na silu end preko kolena i razumem zašto ljudi pizde kada odjednom Kapetan Amerika nije više Stiv Rodžers nego neko drugi.

S druge strane, ljudi koji se bune zbog toga kao da zaboravljaju da je to UVEK bio business as usual, i da to nije vezano samo za napore da se poboljša diverzitet i reprezentacija. Pre malo manje od četvrt veka Piter Parker je bio zamenjen Benom Rajlijem u ulozi Spajdermena a Doktor Oktopus je bila - žena. Stiv Rodžers je nekoliko puta bio zamenjivan drugim ljudima u ulozi Kapetana Amerike, da ne pominjem da je umesto Tora jedno vreme Mjolnirom vitlao inteligentni konj, jelte. Najgore je kad slušamo da stripove treba vratiti njihovom "tradicionalnom" obliku, u vreme "kada se nisu bavili politikom". To pišu ljudi koji su navodno čitali Black Panthera, Kapetana Ameriku ili X-Men sedamdesetih i osamdesetih...

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2674 on: 06-09-2018, 11:46:29 »
Ma možeš, vidoh i ja Diversity &Comics klipove, napraviše papazjaniju ,
a i lično mi je Esad Ribić ispričao o svom napuštanju marvela zbog ..'urednica' koje su...ukratko SJW.
Ako i nisi znao, sad znaš.
Mislim kruna njihove nebuloze je recimo 'crnja treba da piše i crta Luk Kejdža, samo zato što je crnja', i slično...
( pitam se ko će im radi Supermena, kriptonac?)

PC kultura koju su uveli mi ne smeta, osim u jednom jedinom slučaju...
POGLEDAJ ŠTA URADIŠE OD LOBO-a!!!
Ima ga u nekom JL-u kao pozer-statista, i ništa više!

Niko u AMERICI nema MUDA da napiše pravog Loba, jer bi svaka rečenica bila 'ofensivna' ,jelte...

Strip album koji upravo čitam, nažalost nije Lobo, da ne oftopikujem ;)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #2675 on: 06-09-2018, 11:52:23 »
Ne daj se, Ugly!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2676 on: 06-09-2018, 11:58:51 »
Mora tražim od DCija da uradim story arc o Lobu....
kompletan autor, text ,crtež i kolor! miiiijjjjaaaaaoooooooowwww!!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2677 on: 06-09-2018, 12:07:55 »
Kad je Esad napustio Marvel??? Vidim da je radio naslovnu stranu za Fantastic Four broj 4 koji će izaći tek za nekoliko nedelja, tako da je to verovatno skorog datuma...

I ne sumnjam uopšte da ima primera da ovaj ili onaj urednik i scenarista gura svoju političku agendu, samo ne mislim da postoji taj narativ o preuzimanju industrije i promeni njene političke orijentacije. Ponoviću, X-Men su imali izuzetno vidljivu političku agendu tokom Klermonotovog rada. Spajdermen je imao jaku političku agendu još dok ga je pisao Lee, relativno "desničarsku" ako smem tako da je nazovem, sa vrlo nacionalističkim prikazivanjem američkog ratovanja u jugoistočnoj Aziji, a posle smo imali relativno levičarsku agendu koja se bavila istim ratovanjima, od strane Gartha Ennisa pre neku godinu...

Аксентије Новаковић

• 3
  • Homo Superior
« Reply #2678 on: 06-09-2018, 12:16:15 »
У Гуглу је онај лик прошле године добио отказ јер је због писања у доколици упао у очи својим "СЏВ" колегиницама.
Иста ствар је и са стрипаџијским фирмама, свуд су се ови увукли и роваре изнутра.
Мени је стварно смешно кад неко Тора прикаже као црнца, и онда каже - то је диверзификација.
Није то диверзификација, него негроизација.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2679 on: 06-09-2018, 12:18:25 »
Prošle godine se nafutko sa nekom urednicom, zato smo se i majali po Francuskoj, ali ima on ortake i urednike tamo i verovatno tezgari, eeeeej, pa on je frilanser, nije emploji,
mogu ga kissnu u pimpeka, nebitan on...
A uvek je i radio masu naslovnica, katkad priču, poenta je da je nafutko SJW urednicu, i da je naš čovek,jelte ...

I ne sumnjam uopšte da ima primera da ovaj ili onaj urednik i scenarista gura svoju političku agendu, samo ne mislim da postoji taj narativ o preuzimanju industrije i promeni njene političke orijentacije.

Ja kad vidim Loba, sumnjam.
Glej, pretakanje SJW u Komunjare je ili neminovno, ili AltRajt da ih zgasne i zavlada, što je opet mućak. Znaš i sam kako se propagira i šta se sve radi i gde se gađa,
ali opet, na kraju će samo kukolj sam sebe sa spali, a žito proklija!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2680 on: 06-09-2018, 12:33:49 »
Apropo Loba, pisao sam već o Injustice 2 na ovom topiku ali serijal se pre par nedelja završio i u nekim od kasnijih epizoda ima Loba koji postaje - Green Lantern. Pročitaj, ako nisi  :lol:

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #2681 on: 06-09-2018, 12:34:49 »
Pošto su Istorija i Sudbina cinične i potpuno nekorektne sestre bliznakinje (ili braća blizanci, ako vam taj narativ više odgovara), imamo situaciju da je najpopularnijeg crnačkog junaka u stripu stvorio belac. Hoću da kažem, Kirbi je stvorio simbol u kome se crnačka publika više prepoznaje nego u Blejdu ili Falconu ili ne znam kome. Ne zato što je on sam bio belac ili Jevrejin - što se mene tiče, mogao je da bude i poslednji Marsovac - već zato što je na neki način bio genije, sposoban da prevaziđe sputavajuće granice moderne "identifikacije". I to je jedino što mene zanima.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2682 on: 06-09-2018, 12:39:51 »
Ja sam već pominjao da je Christopher Priest, prvi crni urednik u američkom koproracijskom stripu i čovek sa stripovima sa izrazitom rasno-političkom komponentom (Black Panther, Quantum & Woody...) kasnije insistirao da ga ne zovu ako će samo da mu nude da piše crne likove jer je to besmislen ustupak političkoj korektnosti i "typecasting". I eno ga sad, piše Deatshtrokea i Spajdermena  :| :| :|

Аксентије Новаковић

• 3
  • Homo Superior
« Reply #2683 on: 06-09-2018, 12:41:08 »
Како би било да нпр. тог најпопуларнијег црначког јунака одједном почну да цртају као белца?
Какве би реакције уследиле?
Уследиле би оптужбе за расизам, зар не?
Али када Тора прикажу као црнца, онда то није расизам, онда је то диверзификација?

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2684 on: 06-09-2018, 12:41:16 »
Apropo Loba, pisao sam već o Injustice 2 na ovom topiku ali serijal se pre par nedelja završio i u nekim od kasnijih epizoda ima Loba koji postaje - Green Lantern. Pročitaj, ako nisi  :lol:
To po onoj video igrici?
Zadnje sam neki  JL sa Lobom čito, pa presto, valjda čekam se nakupi malko, pa u cugu...
aovo....de je breeeeLobo za Green Lanterne!?!?! Maaaaaaajčice picijevskaaaa.....

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2685 on: 06-09-2018, 12:42:29 »
Како би било да нпр. тог најпопуларнијег црначког јунака одједном почну да цртају као белца?
Какве би реакције уследиле?
Уследиле би оптужбе за расизам, зар не?
Али када Тора прикажу као црнца, онда то није расизам, онда је то диверзификација?

Još gore!
Bela žena!
Eeej!
Žena!!!
Aaaaaaaaa......

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2686 on: 06-09-2018, 12:43:17 »
Ja sam već pominjao da je Christopher Priest, prvi crni urednik u američkom koproracijskom stripu i čovek sa stripovima sa izrazitom rasno-političkom komponentom (Black Panther, Quantum & Woody...) kasnije insistirao da ga ne zovu ako će samo da mu nude da piše crne likove jer je to besmislen ustupak političkoj korektnosti i "typecasting". I eno ga sad, piše Deatshtrokea i Spajdermena  :| :| :|

Čovek sas mudima!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2687 on: 06-09-2018, 12:52:38 »
de je breeeeLobo za Green Lanterne!?!?! Maaaaaaajčice picijevskaaaa.....

Hahah, nije PC-jevska akcija, više komična. U pitanju je poslednji pokušaj da se Green Lanterni i Guardiansi odbrane od nadmoćnog napada Red Lanterna, pa se onda regrutuje svako ko može da pomogne. Naravno, Lobo onda koristi prsten da od zelene svetlosti pravi džinovske kurčeve i njima mlati neprijatelje  :lol:

Pretvaranje "najpopularnijeg crnačkog junaka" u belca nije isto što i pretvaranje Kapetana Amerike u Afroamerikanca (a što je urađeno više no jednom, naravno) jer su "najpopularniji crnački junaci" kreirani od strane belih autora i u temelje njihovog karaktera je upisan "crnački" identitet onako kako to dolazi kada stvari posmatraš iz trećeg lica. Black Panther je eksponent afrofuturizma prelomljenog kroz jevrejsku prizmu i simboliše ponos i potencijal crne Afrike naspram još uvek vrlo sveže kolonijalne istorije. Pretvoriti tog junaka u belca bi svakako izgledalo kao provokacija.

Naravno, Christopher Priest je i to uradio, samo, eto, treba čitati stripove da bi se on njima diskutovalo.

Аксентије Новаковић

• 3
  • Homo Superior
« Reply #2688 on: 06-09-2018, 13:02:24 »
u temelje njihovog karaktera je upisan "crnački" identitet

Поздрављам.
Него, шта се налази у темељима Торовог идентитета?
Налази се нордијска митологија, митологија белих људи.
Према томе, Тор није свачији, него је нордијски Бог, Бог белих људи, и у темеље његовог карактера је уписан белачки идентитет.
Зато не можете да га фарбате како ви желите.

Black Panther je eksponent afrofuturizma prelomljenog kroz jevrejsku prizmu i simboliše ponos i potencijal crne Afrike naspram još uvek vrlo sveže kolonijalne istorije. Pretvoriti tog junaka u belca bi svakako izgledalo kao provokacija. 

Претворити Тора у црнца није провокација?
Једног од Белих Богова претворити у црнца није никаква провокација?
То је скрнављење, а не пука провокација.
Зато је рађено оно са коњем, да се види да ли ће да прође, па ако је прошао коњ, онда ће проћи и Тор као црнац.
Није прошло.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2689 on: 06-09-2018, 13:13:30 »
Ponovo, ako čitamo stripove vidimo da u Tora i Asgarđane teško da je ugrađen "belački" identitet, odnosno da je Jevreji koji su osmislili Tora imali vrlo površan odnos prema nordijskoj mitologiji i nisu je koristili kao nekakav rasni iskaz (za razliku od Black Panthera koga su napravila dvojica od trojice Jevreja koji su osmislili Tora i gde je očigledno naglašena rasna komponenta). Tako da to nije isto.

Mada, naravno da ne mogu da nikom oduzmem pravo da bude uvređen što vidi da se nordijski bogovi koriste na način koji nije u skladu sa njegovim verovanjima i preferencama. Ali to nema, ponavljam, veze sa nekakvom SJW zaverom, to je generalni način kako stripovi funkcionišu već decenijama. Loki je bio žena pre deset godina. Onda je Tor bio žena poslednjih par godina. Panišer je bio - praktično - Frankenštajnovo čudovište pre nekoliko godina.

Аксентије Новаковић

• 3
  • Homo Superior
« Reply #2690 on: 06-09-2018, 13:24:36 »
Има везе са завером ових који су стрипаџијског Тора осмислили.
Именовао си их у првој реченици.
Исти они финансирају СЏВ.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2691 on: 06-09-2018, 13:31:24 »
Da se razumemo, Jevreji su stvorili američki superherojski strip tako da - njihovo je i da ga vode kuda misle da treba  :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #2692 on: 06-09-2018, 13:39:23 »
Sad da naprave superherojski sa ženskim Mojsijem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ugly MF

• 4
  • 3
« Reply #2693 on: 06-09-2018, 13:40:04 »
Da se razumemo, Jevreji su stvorili američki superherojski strip tako da - njihovo je i da ga vode kuda misle da treba  :lol:

Tačno!
Mi imamo naš evropski i zabole nas!!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2694 on: 06-09-2018, 13:55:45 »
Sad da naprave superherojski sa ženskim Mojsijem.
Skoro da si pogodio:

https://en.wikipedia.org/wiki/Masada_(comics)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #2695 on: 06-09-2018, 14:02:44 »
Onda, Meho ekspert za praseće pečenje.

Аксентије Новаковић

• 3
  • Homo Superior
« Reply #2696 on: 06-09-2018, 14:02:52 »

Иста ствар као са Холивудом.
Они су га створили, и они га воде у правцу који њима одговара, али који се агресивно натура као правац који има веродостојност, па зато многи о холивудским филмовима мисле да су истинити и да истинито приказују одређене догађаје.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2697 on: 06-09-2018, 14:10:54 »
Ali to i pričam, taj narativ da se nešto "agresivno natura" kroz superherojski strip je besmislen i netačan. U njemu je uvek bilo politike, ovakve i onakve i politički korektne i politički nekorektne, pa je tako i danas.

Onda, Meho ekspert za praseće pečenje.

Ima Iron Muslim, simpatizer Al Kaede koji je potajno ljubitelj američke i zapadne kulture, mada je njega kreirao Britanac nejevrejskog porekla. I to je parodija na Iron mana, naravno.

Ali zato imaš aktuelnu Ms. Marvel, pakistansku tinejdžerku u Nju Džersiju koja je etnička muslimanka, živi u porodici u kojoj ima i intenzivnih vernika, a to je strip koji piše muslimanka a uređuje druga muslimanka i koji je izuzetno politički korektan prema svim stranama, i pokazuje kako islam može da bude savremen u kulturološkom smislu (između ostalog imamo muslimanski lezbijski lik itd.)

scallop

• 5
  • 3
« Reply #2698 on: 06-09-2018, 14:15:07 »
Muslimanske lezbejke spasavaju agendu? Jebote, koji si ti manijak!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #2699 on: 06-09-2018, 14:16:50 »
Kako sam ja sad manijak? Pokazujem da u (američkim superherojskim) stripovima ima likova različitih rasa i veroispovesti prikazanih u situacijama koje nisu nužno u skladu sa verskom dogmom. Dakle, da je to uobičajeno za stripove i da nije u pitanju jevrejska zavera.