Author Topic: Teorijska dela o stripu - preporuke & pokude  (Read 4452 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

• 4
  • 3
Teorijska dela o stripu - preporuke & pokude
« on: 09-04-2007, 02:36:04 »
Pokusavam da pratim sta se od toga kod nas objavljuje (evo i nepotpunog spiska - http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=4325), pa mislim da bi bilo korisno da imamo prostor gde bi se osvrnuli i ukazali na takve publikacije. Preporuke i komentari inostranih studija svakako su dobrodosle.
No, sta mislite o srpskim teoreticarima i istoricarima stripa? Koje bi studije i knjige preporucili? Koje ne bi? Koje su teme zanimljive? Sta bi trebalo obraditi?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Axle Munshine

• 4
  • 3
« Reply #1 on: 09-04-2007, 13:12:36 »
Za mene je,licno,iako postujem i cenim sve pomenute autore i teoreticare,ipak najzanimljivija magistarska studija Anice Tucakov ''Strip u Srbiji 1975-1995''.To je naprosto delo bez mane u skromnoj srpskoj teoreticarskoj misli.Skromnoj kvantitativno,ali kvalitativno samo u retkim slucajevima.U knjizi se vidi sa koliko je ljubavi i studioznosti Anica prisla jednom periodu u istoriji srpskog stripa,koje se,po meni,slobodno moze nazvati kao ''Second Golden Age'' naseg stripa.Prvi zlatni period srpskog stripa je naravno period pre drugog svetskog rata.
Sa spiska mi se jedino ne svidja knjiga Danka Jesica ''Strip i Film''.Bio sam razocaran prvom knjigom tako da drugu nisam ni nabavio.Sve ostalo navedeno je manje vise dobro,ako ne i odlicno uradjeno i napisano.
Ocekujem da ce,porastom izdavanja stripova,biti sve vise i teorijskih radova,koja me licno veoma raduju i ciju pojavu uvek sa radoscu docekujem.Eto... :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

marlowe

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 09-04-2007, 14:39:59 »
Argh. Tu knjigu Anice Tucakov jos nikako da nabavim. Axle, mozes li mi ponovo poslati onaj broj telefona posto se ta poruka izgubila negde u bespucima internetskog prostora.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Axle Munshine

• 4
  • 3
« Reply #3 on: 09-04-2007, 19:38:10 »
Ja sam svoj primerak knjige svojevremeno nabavio u Beopolisu,pa mozes i tamo da pitas,mozda im ostao neki primerak,mada sumnjam...i imas pm... :lol:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

marlowe

• 4
  • 3
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Re: Teorijska dela o stripu - preporuke & pokude
« Reply #5 on: 21-09-2020, 15:09:57 »
Hvala