Author Topic: World War Hulk  (Read 22338 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« on: 20-06-2007, 12:16:08 »
Dakle, da otvorim temu samo za ubergeekove, za svaki slučaj, ako nam se bude pričalo o ovome, da ne zagađujemo ostale topike. Ovde ću sada zalepiti deo moje danas objavljene kolumne na U P P S u koji se tiče najnovijeg Marvelovog company crossovera, World War Hulk. Inače, kolumna priča i o drugim stripovima, Uključujući sjajni Phonogram na Imageu, pa koga to bude zanimalo, svakako nek otrči na U P P S.

Dakle, World War Hulk je zvanično krenuo:

Kao što rekosmo, WWH je Marvelova verzija letnjeg blokbastera, priča koja treba da publiku osvoji ne suptilnom političkom analizom ili socijalnim opservacijama već pre svega hipertrofiranom akcijom i nabujalom emocijom. Posle veoma visokih ambicija Civil War, ovde je lopta donekle spuštena i mada je čitava 'na čijoj si TI strani?' poetika i dalje naglašavana (kad je već tako dobro poslužila u CW, jelte), ovo je više nova verzija staromodnog 'Hulk se bije sa svim ostalim superherojima' koncepta nego pokušaj neke ozbiljnije političke priče.  

Mislim, sama pozadina zapleta, evo, prepričaću je, toliko je sapunjarski melodramatično blesava da je ovo svestan korak natrag u odnosu na Civil War i povratak na jednostavnije ideje. Ako već ne na autentične silver-age ideje. Elem, nekada je Hulk bio samo detinjasto čudovište, produkt frustracija, besa i straha Brucea Bannera (koji je, jelte, simbolizovao sve nas, male ljude), impuls destrukcije kanalisan primalnim nagonima u pokušaju bekstva iz kaveza civilizacije. (Baš sam lepo ovo rekao) Međutim, nisu stvari više tako proste. Poslednjih dvanaest meseci, Hulk je proveo na jednoj dalekoj planeti nastanjenoj šarolikim izborom inteligentnih rasa, gde je prešao put od roba i gladijatora, preko vođe ustanika pa sve do mesije, imperatora i oca nacije. Bizarno? Neverovatno? Preterano? Hajde, hajde, ovo je samo još jedno oslanjanje na palp literaturu polovine dvadesetog veka, priče o Džonu Karteru sa Marsa i sličnu avanturističku prozu i strip.  

Elem, Hulk se na pomenutoj planeti našao nakon što su ga četiri najmoćnije superherojske glave na prevaru tamo lansirale uz obrazloženje da ga oni vole kao brata ali da se plaše da njegovo prisustvo na Zemlji znači stalni rizik za populaciju. Reed Richards (Mr. Fantastic), Tony Stark (Iron-man), Stephen Strange (Dr. Strange) i Black Bolt su svojevrsni Iluminati (Namor se na vreme povukao iz priče. Taj čovek je uvek Hulka prilično simpatisao, setimo se ranih Avengersa!) koji su Hulku obezbedili sletanje na planetu na kojoj, procenili su, će on imati sve uslove za ugodan život i samoću koju je uvek tražio.  

Ah, kako i najpametniji pogreše. Ispostavlja se, jelte, da je planeta kao ispala iz neke od naučnofantastičnih priča Edgara Ricea Burrhoughsa (ili docnije Michaela Moorcocka) sa sve kvazisrednjevekovnim društvenim uređenjem i ludačkom tehnologijom. Ukratko, Hulk, pod spisateljskom palicom Grega Paka, iako inteligentniji nego ikad (mora da je klima odgovarajuća) uspe da golom silom i odlučnošću ispuni drevno proročanstvo, razruši čitav tiranski sistem vladajuće rase, oslobodi i pomiri ostale narode, skuje neraskidiva ratna prijateljstva sa nekolicinom ustanika i čak oženi jednu od ratnica. Nažalost, Hulktopija se raspada kada termonuklearni pogon broda kojim je pao na planetu izazove raspad čitavog nebeskog tela i planetarni genocid. Hulk i njegovi ratni drugovi preživljavaju a on se sa njima, drugim brodom, sada slep od besa vraća na Zemlju sa samo jednom mišlju na pameti: Hulk Smash!!!! Iluminati su ga ne samo obmanuli i ispalili u svemir nego su mu posle i posredno uzeli najvrednije stvari koje je ikad imao. Hulkova osveta će biti strašna.  

Dakle, do sada su u okviru ovog krosovera izašla tri stripa: prva dva (World War Hulk Prologue: World Breaker iz pera Petera Davida i Pakov Incredible Hulk 106) su služila kao prolog i uvod u priču, dajući pozadinu (koju sam ja sada prepričao) i uspostavljajući neke od podzapleta koji će se, bez sumnje razvijati tokom narednih nekoliko meseci. Iako je priča deklarisana kao prosta Hulk-protiv-svih afera, već iz ovih uvodnih momenata vidimo da će ideja o 'svetskom ratu' i zauzimanju strana imati na čemu da se gradi. Naravno, direktna posledica Civil War je i još uvek oštra podeljenost među superherojima i dosta zle krvi između pojedinaca poput Spider-mana ili She-Hulk sa jedne i Iron-mana sa druge strane. Ima i novih likova (barem meni), a klinac Amadeus Cho, jedna od najpametnijih osoba na svetu, deluje kao da će imati važno mesto u događajima koji slede i u tom smislu, nije loše što je u pitanju interesantan lik, neka vrsta modernog odgovora na Ricka Jonesa, dečaka koji je sa Hulkom istorijski imao poseban odnos... I, jeste, ime Amadeus Cho je neviđeno pretenciozno, ali i klinac koji ga nosi je takav. Uklapa se!!  

Sama prva epizoda World War Hulk core serijala, i dalje iz pera Grega Paka, me, međutim nije preterano oduševila. Pak nije najduhovitiji pisac na svetu, niti je njegova poetika preterano razvijena, niti su njegovi likovi nužno jako duboki. Tokom Planet Hulk serijala imao je posla sa stereotipima prisutnim u pop-kulturi jako dugo i posao mu je išao od ruke. Ova epizoda, međutim, treba da ima emotivnu težinu pored sve spektakularne destrukcije koja se za prvi nastavak serijala naprosto podrazumevala. A nje mi nedostaje. Mislim, pogledajmo, Hulk prelazi neviđenu razdaljinu u svemiru, stojeći na spoljnoj oplati broda i mrveći nadolazeće meteorite (neko je pomenuo hipertrofiranost?), stiže na Zemlju te ucenjuje čitavu planetu, uključujući se na sve komunikacione kanale i objašnjavajući da će svima da jebe kevu ako mu za 24 sata ne isporuče Tonyja Starka. Svoj govor potcrtava snimkom zanemoćalog Black Bolta koga je već propustio kroz šake na Mesecu (baš me zanima da li će Hine morati ovo da upetlja u Silent War.). Vidite probleme sa ovim zapletom? Da? Ne?  

Naprosto, ovo je za mene izuzetno neuverljivo i ako su se ljudi bunili da su se tokom Civil War likovi ponašali u neskladu sa svojim karakterom, ovde je to tek prenaglašeno. Hulk kao neka vrsta zelenog Galactusa? Hmmmm, pa ne znam baš...  

Pak dosta nespretno rukuje i rezultirajućim strahom na planeti. Tokom evakuacije Menhetna (gde će biti poprište tuče između Iron-mana i Hulka) vidimo da svi pobunjeni superheroji dobijaju pomilovanje tokom krize, pod uslovom da se posle registruju. Paranoici na Internetu tvrde da je upravo ovaj kvadrat stripa retkon za koji smo svi znali da mora doći, kojim se Marvelov univerzum resetuje na pre-Civil War stanje. Videćemo... To mi je manje bitno od činjenice da je sve ovde ispričano na brzinu, da ne vidimo uverljive reakcije političara, vlada, crkvi... Uz sve svoje grehe, Civil War je makar pokušao da stvari smešta u ozbiljniji kontekst. Pak za sada stvari piše silver-age jednostavnošću, bez silver-age šarma.

Ipak, jasno je da je ekspozicija smandrljana da bi ostalo više mesta za akciju i, ako ništa drugo, John Romita Junior potvrđuje da je jedan od vodećih crtača u ovoj vrsti posla. Ja svakako više volim kako to rade Bryan Hitch ili John Casaday, ali ima ovde lepih momenata, mada su i oni prenaglašeno spektakularni i nedostaje im elegancije kojom pomenuta dvojica znaju da oplemene akcione scene. U svakom slučaju, i ovde ima problema. Epilog Hulkovog sukoba sa Black Boltom ne vidimo jer smo negde drugde dok se on dešava, a i njegov sukob sa Iron-manom (i poraz Iron-mana) postavlja barem dva pitanja:  

1. Ako je na četrdesetak strana Hulk uspeo da sredi dva od četiri planirana protivnika, kojim će okultnim tehnikama zaplet biti razvučen na još 34 epizode stripa?  

2. Mnogo važnije, šta je zapravo Hulkov cilj? Ne, ozbiljno, na papiru ovo zvuči kao razuman zaplet (po merilima silver-agea, barem): Hulk dođe, poludi od besa i porazbija dušmane koji su mu se zamerili. Fino, samo ovo više nije Hulk koji rezonuje poput trogodišnjaka i šta se dešava nakon što je nokautirao Black Bolta i Iron-mana? Hoće li ih ubiti? Pojesti? Eksproprirati im imovinu i Inhumanse prodati u belo roblje a Stark korporaciju pokloniti trećem svetu? Šta se dešava nakon što se prašina slegne iza poslednjeg panela prve epizode WWH na kome vidimo mlitavo telo Tonyja Starka u Hulkovim rukama?  

Nemam pojma. I to je razlog što ću ovaj serijal pratiti, makar ga sve vreme žučno kritikovao. Za sada on zaslužuje više kritika nego pohvala, to je sigurno. Budite ovde i iduće nedelje!

Evo sličica:

A evo i link za checklist:

http://www.marvel.com/news/comicstories.850

milan

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #1 on: 20-06-2007, 12:50:22 »
Moj problem je sto sam potpuno neobjektivan kad je JR JR u pitanju, i sta god da nacrta meni ce to biti fantastichno.

Stoje sva ona pitanja koja si postavio u textu, Meho, i ja chekam da vidim na koju stranu ovo krece da se razvija - za sada mi pravac uopste nije jasan. Mislim, Hulk dolazi da unisti Zemlju ne moze da bude dovoljno zanimljiva pricha za chitav ovaj veliki event. Mora da se sprema jos nesto ispod zita.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #2 on: 20-06-2007, 13:18:38 »
I ja sam siguran da će tu svačega biti... Ali, kako već napisah, prva epizoda mi je toliko skarabudžena i nedorečena da sam prilično razočaran. Millar je sa Civil War, iako definitivno nije zadovoljio do kraja, makar uvodne činove odradio znatno uverljivije.

Gledam ovu čeklistu, i, pored Iron-man i Avengers the Initiative, što mu dođu kao prirodni tie-inovi, pored Irredeemable Ant-man, koji je ionako sprdalački strip, vidim da je najprominentniji tie-in Heroes for Hire što me malo zbunjuje, ali s druge strane i hrabri da neće da mi se mnogo mešaju u Spajdermena, Derdevila, Wolverina i X-men.... Biće malo urednije nego HoM i CW...

Ali zaista ne znam. Iron-man je razlupan i nokautiran na kraju ove epizode, stvarno ne znam kuda dalje, to jest, imam ideju, ali se plašim da će to biti sve neka vrsta Balkan Ekspres dizanja iz skoro mrtvih, da će biti isforsirano i neuverljivo...

Džon Romita JR neke stvari stvarno crta fantastično, ali ovo, što se mene tiče nije njegov najbolji rad.... Da se ja pitam, svaki strip sa spektakularnim masovnim razaranjem bi crtao Bryan Hitch i mirna bačka...

milan

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #3 on: 20-06-2007, 13:25:10 »
Quote from: "Meho Krljic"

Da se ja pitam, svaki strip sa spektakularnim masovnim razaranjem bi crtao Bryan Hitch i mirna bačka...

Shto jes jes, jedino sto bi 4 broj WWHulka izasao negde za deset godina.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #4 on: 20-06-2007, 13:34:01 »
Tu si nažalost u pravu. Možda bi mogli da se menjaju on i Casaday, jedan broj jedan, jedan broj drugi. To bi ubrzalo izdavanje a mene bi dovelo do geek analoga orgazma.

Mesugahh

• 4
  • 2
World War Hulk
« Reply #5 on: 22-06-2007, 01:13:58 »
A link za skidanje stripova?
Onaj projectw.org sjeban, tu je bilo uvek stripova za skidanje...
Ima li na torrentima?

Jake Chambers

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #6 on: 22-06-2007, 08:12:11 »
Quote from: "Mesugahh"
A link za skidanje stripova?
Onaj projectw.org sjeban, tu je bilo uvek stripova za skidanje...
Ima li na torrentima?

Imaš još x warez foruma - tipa www.forumw.org ili www.warez-bb.org ...
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #7 on: 22-06-2007, 10:52:54 »
Ja sam iščitao i četiri ovonedeljna tie-ina za WWH (Incredible hulk v3 107, Iron-man 19, Ghost Rider 12 i Heroes for Hire 11) i o njima ću pisati sledeće nedelje na U P P S-u, ali tek da kažem da zaplet nije ni za milimetar pomeren unapred, ali je barem bilo nekih zanimljivih epizoda (Amadeus Cho mi je i dalje ober simpatičan).

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #8 on: 28-06-2007, 10:55:54 »
Četvrtak, i nova kolumna na U P P S-u u kojoj možete da vidite šta sam mislio (kao da ja išta mislim) o prvoj epizodi Nodiceovih Vekovnika, objavljenoj u četiri nastavka u zabavniku. A pored toga, evo i šta sam tamo napisao o novim stripovima u Wolrd War Hulk priči:

Kao što se dalo i očekivati, prva tura tie-inova nakon gromopucateljnog otvaranja eventa nije donela bogznakakve nove uvide u bilo šta. Naprotiv, u najboljoj tradiciji muže i otimanja, ovde uglavnom gledamo već poznate događaje prepričane iz nekoliko različitih uglova. Na primer, Hulkov govor kojim celoj planeti objašnjava da će sve da polomi ako mu ne donesu na tacni njegove dušmane (pre svega Iron-mana) vidimo u svakom od ovih stripova, sem u H4H, gde je to prepričano. Dobro, da smo mi neki ljudi od ukusa sigurno ne bismo čitali Marvelove letnje crossovere....  

Incredible Hulk v3 107  

Greg Pak je iz nekog razloga ovu epizodu napisao sa mnogo više duha nego prošlonedeljni World War Hulk 1. Sasvim moguće da su uredničke intervencije na ovom tie-inu bile primetno manje, uostalom jasno je da će mase manje zagriženih čitalaca ipak čitati samo core serijal. Bilo kako bilo, ovo mi je mnogo više prijalo nego WWH1, ne najmanje zato što je Amadeus Cho, dečak-genije koga smo već pominjali, ovde dobio prominentno mesto u priči. Naravno, stvari koje on radi su naprosto neverovatne, čak i u okvirima superherojskog stripa, neki od njegovih podviga zahtevaju gotovo apsurdnu suspenziju neverice, ali ima tu šarma. Ne škodi ni što su mu partneri u avanturi u koju se upustio želeći da pomogne Hulku da ne povredi nikoga u svom ratu, a da pronađe mir, dvojica dragih Marvelovih likova, u poslednje vreme svedenih samo na statiste. Jedan od njih je krilati plejboj koga ponovo znamo pod imenom Angel, dok je drugi niko drugi do Herkul, Zevsov sin.

Znam šta mislite i u pravu ste: bilo bi fenomenalno kada bismo videli tuču između Hulka i Herkula, i Greg Pak isporučuje! Gary Frank crta ovu borbu dosta brutalno, ne toliko u smislu environmentalnog uništavanja, koliko u pogledu bola što ga udarci koje dva titana razmenjuju nanose. Tu negde uspeva da se provuče i dosta nasilno ušnirana motivacija za naše junake i gomilu nasumično prisutnih civila da se Hulku u njegovoj borbi, ma šta njen cilj bio, pomogne. Za rat su ipak potrebne dve strane, ne toliko zbog sile (Hulk je sila sam za sebe i sve je jači što je bešnji) koliko zbog suprotstavljanja ideologija... Imam utisak da posle House of M (gde je Hulk upravljao Australijom) i Planet Hulk (gde je na kraju vladao planetom) idemo u pravcu još jedne priče u kojoj omiljeni zeleni sociopata postaje neka vrsta mesije na čijem srcu leže pravda, socijalna jednakost i besplatno zdravstveno osiguranje za sve. Videćemo... Kao bonus, tu su dovoljno duhoviti dijalozi i dovoljno besan princ Namor. Malo li je?

Iron-man v4 19  

Sve razuzdaniji Christos Gage (obećao sam sebi da ću uskoro ovde predstaviti njegov aktuelni rad na Stormwatch) za ovu priliku u scenarističkom kokpitu zamenjuje odlični porodični duo Knauf (pretpostavljam samo privremeno). Gage je adaptibilan scenarista i u ovom broju njegov zadatak, koji dostojno ispunjava, je da nam prikaže kroz šta sve Tony Stark prolazi pripremajući se za, znamo i mi i on, neizbežni sukob sa Hulkom po isteku 24 sata od ultimatuma.  

Nije lako biti Tony Stark, naravno. Džaba vam što ste najpametniji čovek na svetu kad dnevno morate da se rvete sa održavanjem porodične korporacije, vođenjem svetske policije (UN-ov SHIELD čiji je Stark sada direktor) i sopstvenom alkoholnom adikcijom. Još uvek vidate rane iz građanskog rata koji ste gotovo sami izazvali i u kome vam je poginuo jedan od najboljih prijatelja, a na svu tu muku sada je tu i nadrndani zeleni džin sa opakim svemirskim brodom i ekipom iz kosmosa koji je rešio da vas izlomi na komade jer vas smatra odgovornim za genocid. Ima dana kada se ne isplati ustajati iz kreveta.  

Gage nam, dakle, prikazuje Starka kao dostojanstvenog mudraca/ ratnika koji čini pravu stvar ne samo onda kada niko drugi ne razume mudrost takve odluke, već i onda kada se to graniči sa samoubistvom. Iron-man, bez obzira na sve što se dešavalo u proteklih godinu dana, ovde odiše jednom autentičnom herojskom aurom i zaista treba da budete nemilosrdni hejter i Hulkov zagriženi navijač pa da vas malo ne potresu spektakularno ali pristojno nacrtane scene borbe za koju već znamo kako se završava.  

Druga je stvar što genije Starkovog formata, sa resursima koji su mu dostupni teško da bi kao najbolji smer akcije odabrao direktnu fizičku konfrontacijom sa najjačim bićem na planeti, ali tu već Gage nije ništa kriv. Urednici znaju da publika želi akciju i lom i to smo i dobili.  

Ghost Rider 12  

Od svih neprirodnih tie-inova, ovaj mora da je najneprirodnije ubačen u World War Hulk priču. Ja i inače ne čitam aktuelnog Ghost Ridera jer me Daniel Way prilično nervira kao scenarista (kad već moram da ga trpim na Wolverine: Origins) a i glavni lik mi je vazda bio smešan, no, ova epizoda je zadovoljavajuće glupava, prepunjena hipertrofiranom akcijom, sarkastičnim demonima i dramatičnim monolozima. Veza sa World War Hulk je ostvarena na silu, ali pošto se priča završava u sledećem broju jasno je da neće tu biti za serijal nekih esencijalnih događaja, pa je možete lagodno i preskočiti. Ako, s druge strane, volite moćne motore, melodramatične protagoniste, demone, destrukciju i jurnjavu, ovo vas neće mnogo boleti.  

Heroes for Hire 11

Aktuelni Heroes for Hire serijal je pola parodija, pola eksploatacija i kao takav uspeva da me zabavi iz meseca u mesec. Stavljanje Šang Čija u bilo koji superherojski tim je očigledno kempi potez, ma šta o tome Milan Konjević imao da kaže i njegova panična izbegavanja da ima seksualni odnos sa raskalašnom, slobodoumnom koleginicom u prošlom broju su očigledno tu bila humora radi. Ovo je strip u kome jedan od junaka kao supermoć ima komuniciranje sa insektima (i mnogo je manje kul od onoga što je Hank Pym radio sedamdesetih), u kome heroine (a ima ih četiri) naokolo šetaju u kostimima koji izbacuju sise na izvolte kao da će sutra smak sveta, ovo je strip u kome se Devil Dinosaur Džeka Kirbija pojavljuje kao jedan od, hm protagonista u savremenoj akcionoj priči. Dakle, bezbedno je pretpostaviti da ovaj strip ne teži nekoj preteranoj intelektualnoj razini.

To sve na stranu, Zeb Wells vrlo dobro iskorišćava neke od sporednih elemenata WWH eventa koje su ostali scenaristi ignorisali (kao na primer činjenicu da Hulk na Zemlju nije došao sam), kombinuje nove i stare likove, kao i stare likove sa sasvim novim stavom, kostimom i sposobnostima i obećava da ispriča priču koja bi, Hulk i ostali heroji na stranu, bila zanimljiva varijacija na temu vanzemaljske invazije. Kao bonus, tu je i novi Scorpion, ovog puta na SHIELDovom platnom spisku, sa sopstvenim ministripom na kraju. Napisao ga je Fred van Lente, koji uglavnom piše Marvel Adventures stripove namenjene deci, ali ova priča deluje sasvim u skladu sa glavnim Heroes for Hire tokom i ne kvari utisak.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #9 on: 06-07-2007, 14:16:09 »
Evo i novih epizoda u World War Hulk. Moja nova kolumna na U P P S-u govori o novim Wildstorm serijalima, ali dohvatio sam se i Hulka, pa evo:

World War Hulk: X-men broj 1

Dakle, samo što sam završio hvaljenje Christosa Gagea za rad na Stormwatch PHD, moram da ga ponovo od sveg srca potapšem po leđima i preporučim za rad na World War Hulk: X-men. Pre nekoliko dana smo videli kako se dostojanstveno snašao sa epizodom Iron-mana koja se ticala sukoba i borbe Tonyja Starka i Hulka, a sada u ovoj, prvoj od tri epizode koja pokriva X-men perspektivu u ratu, Gage naprosto briljira.

Zaplet je prost: Hulk dolazi na X-men akademiju i traži profesora Xaviera. 'Ali, Meho', protestujete vi, 'Xavier nije bio na sastanku Illuminatija kada se odlučivalo da se Hulk lansira u svemir, pa ni ne može da bude kriv'. Zna to i Hulk, ne zaboravimo da ovde imamo posla sa vrlo inteligentnom verzijom Hulka (toliko inteligentnom da je pomalo izvan karaktera). Njega samo zanima kako bi profesor glasao da je prisustvovao sastanku.

Na odgovor ćemo, naravno čekati mesec dana. Ova epizoda je ispunjena tučom skoro od korice do korice. Prvo se Hank McCoy usere od straha kad vidi šta mu stoji na travnjaku ispred prozora, a onda se aktuelni X-men tim optimistički baci na Hulka. Nije da Hank McCoy nema plan, na kraju krajeva, stari Beast je jedan od briljantnijih analitičkih umova Marvelovog univerzuma, međutim Hulk je, kako to često i sam voli da naglasi, najjači od svih. I Hulk Hankovu ekipu X-muškaraca i žena rastavlja na komade. Sećate se kako sam gore rekao da Gage piše izuzetno zabavne tuče? Evo još jednog primera. Dakle, ova tuča ima baš ono što superherojske tuče i treba da imaju: maštovito korišćenje supermoći, trijumf dovitljivosti nad sirovom snagom (da, čak i u Hulkovom slučaju), nadmetanje strategija, kao i dobro plasirane onelinere. Najbolji u ovom slučaju je kada Hulk kamenog junošu Rockslidea razbuca na komade. 'Ti si onaj što svoje telo može da kontroliše i kada je u komadićima? Da vidimo kako ti ide kad su komadići u Konektikatu', rezonuje Hulk dok baca deo Rockslideovog tela preko horizonta. Prelepo!!! Crtež iz pera Andreae Divitoa bi mogao da bude i bolji ali mi ne smeta. Najkul deo epizode je pojava starog X-men tima i trenutak u kome Wolverine pokazuje zašto je 'najbolji u onome što radi', kao i da to što on radi 'nije baš lepo'. Sjajan primer starinske tuče među gomilom supermoćnih likova napisane lepršavo, brzo i dinamično.

World War Hulk Frontline broj 1

Dakle, u Civil Waru Frontline je bio strip koji je pratio novinare Bena Uricha i Sally Floyd u njihovoj borbi da otkriju političke i svakojake druge skrivene podtekste rata među superherojima i bio je prilično uzbudljiv. Toliko, izgleda, da je Paul Jenkins dobio zadatak da nešto slično odradi i tokom World War Hulk.

Urich i Floydova su dobri likovi, mada se Jenkins ovde ne fokusira previše na njih. Pogotovo imam utisak da je malo izgubio kontrolu nad Floydovom koja je u Generation M bila tragičan, moćan karakter. Ovde je ona malo stereotipizirana i težište je na Urichu koga Jenkins piše dobro, sa dosta šmeka i razumevanja lika starog, iskusnog jevrejskog novinara u Njujorku. Ipak, ni Urich ne dobija previše vremena, dok Jenkins hita da postavi pozornicu za priču.

Dakle, Urich i Floydova konačno osnivaju svoj sopstveni list, naravno pod imenom Frontline i uspevaju, zahvaljujući rastegljivoj prirodi vremena u Marvelovom univerzumu, da ostvare prilično dobre rejtinge na lokalnoj sceni online listova. Rejtinzi, ipak ne plaćaju račune u dovoljnoj meri i tek će pojava misterioznog donatora koji od njih u zamenu za novac samo zahteva da rade ono što najbolje znaju, da pišu prodornu istinu, preokrenuti stvari za časopis. Uz ovo, dobijamo i malo širi kontekst za priču oko toga kako građani i javnost reaguju na Hulkov dolazak i pretnje - baš ono što nam je nedostajalo u ostalim stripovima u ovom serijalu.

I, naravno, kad sve to vidimo, kao i prizore prvog kontakta između Zemljana i Hulkovih vanzemaljskih saveznika shvatamo da je premisa na kojoj se ovaj događaj zasniva bespomoćno besmislena i da je ozbiljan tretman priče, najverovatnije čist promašaj. Zanima me kako će se Jenkins izvlačiti u narednim nastavcima (mislim, zaboga, treba da ih napiše šest!!) jer je već sada jasno da je neuverljivost situacije u kojoj Amerika sedi i tiho priča da ne uzbudi osvajače iz svemira naprosto kolosalna. Plašim se da će Jenkinsova razrešenja za ove probleme biti strašno nedostojanstvena, ali dajmo mu šansu da pokaže šta ume...

Inače, malopre na U P P S-ov forum okačih ovaj link

http://forum.newsarama.com/showthread.php?t=116568

a koji je za intervju koji je Brian Bendis dao sa Newsaramu a tiče se velikog otkrića u vezi Elektre koje smo videli u New Avengers 31. Ja UOPŠTE nisam oduševljen Bendisovom pričom o tome kako će ovo imati masivne reprekusije u bližoj budućnosti Marvelovog univerzuma i samo mogu da gunđam što dolazi još gomila stripova i prča u kojima će se likovi ponašati potpuno proizvoljno i što će krosoveri biti češći nego što su prolapsi rektuma na godišnjoj konvenciji ljubitelja analnog seksa... (Bedan humor, znam...)

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #10 on: 06-07-2007, 14:49:38 »
Evo sa diskusija u nastavku tog intervjua, čovek koji je koncizno napisao sve ono što ja mislim:

The difference between the sixties, seventies and eighties was there was semblance of editorial control. And on occasion someone did tell the writers no. Just ask Chris Claremont for verification.

The nineties had excessive editorial control. Remember how many X-writers complained of mandated directives during that era? Inaddition Marvel's structure was localized to different editorial heads that control their stable of books with little interaction or consistency with the other divisions. Some were run well others like the Spider-man division... I don't want to remember.

Early on in the ninties they also had sales that dwarf today's big sellers until gimmicks and endless big events soured the audience. Remember how that was corrected? It wasn't with big event storylines, just solid consistent writing. And now that it seems that the industry is rebounding the silly cycle of events! returns. These don't unite universes. They introduce the possibility of confusion and chaos without proper editorial oversight. Just look at the incoherence viewed with Civil war and its related titles to see evidence of this. Can you honestly say that event wasn't a clusterbomb of ideas from different writers? That there are no distinctions in characterization between Millar's Iron-man and Bendis', JMS' and Jenkins'? Or is that a new way to define the term cohesion? As you say Stan Lee was writing almost everything so there had to to be cohesion. And how many different X-titles were there during the Claremont high days, one or ten?

Under Quesada the sales have gone up, but big event! sales are spikes not consistent trends upward. And the consequences of his lack of oversight, is drastic inconsistency of content and punctuality. But of course he makes up with that with his inexorable stand on smoking.

Of course if the sole determinant is sales, than yes all is right with Marvel.

And I got 'A's in history.

...

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #11 on: 29-07-2007, 23:01:02 »
Planet Hulk je bio mnogo vise fer prema citaocima (mada, ko kaze da je Marvel fer i da nas tera da pratimo?) , jednom mesecno je izlazio mini serijal od 12 epizoda ili tako nesto koji je imao smisla.

Dajem WWH prednost u odnosu na Civil War jer je bar orijentisan jasno, mlacenje, mlacenje i samo mlacenje. Nisam verovao da je u Civil war Spiderman otkrio ko je, to mi je najnelogicniji deo marvela u zadnjih 300 godina...

No, sacekajmo kraj Septembra pa da vidimo na sta ce WWH da se umetne :)

Meni je najbolji marvelov naslov za sad Thunderbolts u kombinaciji Deodato i ELLIS, a poneki Deodatov kvadrat Bullseyea me podsetio na Millera u najbolje doba , pod perom Jansena
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

Ugly MF

• 4
  • 3
  • Natural born FlatEarther!!!
    • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
World War Hulk
« Reply #12 on: 29-07-2007, 23:35:56 »
Meni se Civil War uopste ne svidja....
tresla se gora,rodio se mis....

Oni se kao nesto tuku,dve strane,ko je u pravu,civil war,nigde ni zrtava ni ranjenih,ma idite bre,vojsku hocu,rovove!!!
Na kraju snajper ubije Onog Amerikanca...ma sraaaanje,bre!
Najzanimljiviji su u celom civil waru Cable i Deadpool!hah! :lol:

Ali je ovaj HULK nesto sto cekam ceo zivot!!!!

Udri Brus Li,cepaj Brus Li,potepaj gi sviiiIIiiiiIIIIII........

E,da i jedva cekam da Hulk obrise patos sa onim  Sentrijem...
kolko je ono utupljen,suvisan,nepotreban,zasran lik.....unbelivable!

Jes da WWH razvlace kao i  CW,ali su mi Planet Hulk nesto najsvezije sto sam skoro vido,i nadam se da me ovo nece razocarati..a i volem Hulka i za njega navijam!! :!:

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
World War Hulk
« Reply #13 on: 30-07-2007, 13:51:04 »
od cele gungule, ja ostadoh na X-Factor, Immortal Iron fist, New Excalibur i Wolverine, koji se ne bave tom gungulom :-)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #14 on: 30-07-2007, 13:53:32 »
Wolverine je nažalost KATASTROFALAN od kada ga Loeb piše... Nadam se da su priče o Gugenhajmovom povratku tačne...

milan

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #15 on: 30-07-2007, 14:26:29 »
Wolverine je nažalost KATASTROFALAN od kada ga Loeb piše... Nadam se da su priče o Gugenhajmovom povratku tačne...

Loeb zavrsava sa brojem 55, valjda, ili 56. Gugenhajm se vraca, tako sam chuo.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #16 on: 30-07-2007, 14:29:50 »
I ja, ali samo, kako se kaže 'through the grapevine'. Mrzi me da brauzujem njuzaramu da bih našao potvrdu...

Ugly MF

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #17 on: 30-07-2007, 16:30:54 »
:lol: Meni onaj Deadpool i dalje nije normalan...

sad sam vido Hulka 108 i Iron Man 20....
necu komentarisem...........

idem da citam Skandal ili neke domace bljuvotine.....

Man Of Steel

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #18 on: 31-07-2007, 11:25:43 »
Quote from: "SVAROG"

Ne ne ne ne razumes se u domace stivo. Uzmmi grand reviju i dobices cd pun narodnjaka za dž!!! :lol:
When ever you need hard center i will be there

Ugly MF

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #19 on: 01-08-2007, 01:27:20 »
Quote from: "Man Of Steel"

Ne ne ne ne razumes se u domace stivo. Uzmmi grand reviju i dobices cd pun narodnjaka za dž!!! :lol:

Ima i grand revija.....e j..i ga.......
...ako naprave i video igru,sledeceg dana Antihrist seda na presto i uskoro dzadzment dej.....

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #20 on: 02-08-2007, 11:31:21 »
Nego ja zaboravih da ovde iskopiram apdejte. Evo ih sada. Sve iz prošlih nekoliko nedelja, okačeno na U P P S, a tamo imate i ilustracije:

Irredeemable Ant-man broj 10

Elem, ovaj strip, evo već deset brojeva piše Robert Kirkman, najpoznatiji po svojim serijalima za Image (već puno puta pominjani Invincible i The Walking Dead), ali i po radu na Marvelovim serijalima kao što su Marvel Zombies ili Ultimate X-men. Irredeemable Ant-man je neka vrsta Marvelovog i Kirkmanovog pokušaja da se pričanje o najmanjem Marvelovom superheroju osveži time što će se u kostim Ant-mana umesto Hanka Pyma staviti novi lik, neodgovorni, čak i nemoralni Eric O'Grady.

Ne bih se sad ovde preterano raspisivao o samom Irredeemable Ant-man serijalu (možda mu jednom kasnije posvetimo više pažnje), tek dovoljno je znati da Kirkman gleda da priču o Ericu priča koliko god može razdvojeno od velikih Marvelovih događaja, a da ih, kada je to potrebno, obrađuje koncizno i efikasno. To je i slučaj sa ovom epizodom IAM, ona se prirodno nastavlja na pripovedanje o tome kako Eric, koristeći svoj novi identitet radi kao heroj u jednoj registrovanoj superherojskoj grupi, kako svaku priliku koristi da ubije krivinu ili za sebe uzme plen za koji se kasnije pretpostavlja da su oteli kakvi razbojnici i kako je i dalje prema ženama totalna svinja. Simpatičan anti-heroj reklo bi se, mada je na ovoj tački zaista nemoguće reći da li će Kirkman O'Gradyju pružiti priliku da u odsudnom trenutku shvati kako uz veliku moć ide i velika odgovornost i da se iskupi za sve svoje grehe (uostalom i naslov stripa sadrži reč 'neiskupljiv' ). Tek, dolazak Hulka na Menhetn i njegov, sada već sto puta viđeni sukob sa Iron-manom u mnogome kvari Ericove planove. Samo što je nogirao ženu sa kojom se viđao kad je otkrio da ona ima dete i nakon što je sa poznatim Marvelovim C-list negativcem Black Foxom ostvario sjajan radni i drugarski odnos (brutalan product placement od strane Nintendo korporacije u poslednja dva broja), stvari odlaze u tandariju. Mehnetn je evakuisan a Eric po dužnosti mora da bude tu i pokuša da pomogne da se Hulk zaustavi.

Kako se da i pretpostaviti, zahvaljujući sitnim proporcijama našeg junaka, Hulk i Iron-man neće ni primetiti dodatnog borca u svom sukobu, ali za Erica posledice učestvovanja u ovoj tuči mogle bi da budu kobne. Zapravo veoma, veoma kobne jer se klifhenger na kraju ove epizode vrlo uspešno nadovezuje na jedan od glavnih tokova priče u celom IAM serijalu što znači da me je ovaj fakultativni tie-in za World War Hulk ostavio, što se kaže, na ivici sedišta u anticipaciji šta će sa Ericom biti dalje. Kad se sve izanalizira, međutim, Kirkman je ovde u punom 'ekonomskom' modu i mora se priznati da je IAM posle prvih nekoliko zaista svežih epizoda sada počeo malo da se vucara. Videćemo šta će dalje biti. Crtež Phila Hestera je uobičajeno uglast i šarmantan a najuzbudljiviji deo ove epizode je što se na strani sa pismima konačno eksplicitno otkriva da je Kirkman čitaoce namerno vukao za nos navodeći ih da pomisle da je urednik ovog izdanja, Aubrey Sitterson žensko. Mda... I to je neka vrsta komentara, reklo bi se....

World War Hulk Gamma Corps iz pera Franka Tierija, a u crtežu Carlosa Ferreirae je priča koja me je na trenutak podsetila na stare Hulk stripove u kojima je  Hulk naše mladosti (bezuman, jednostavan, besan i snažan) razarao sve ispred sebe u slepom gnevu, a nebrojeni pripadnici američkih oružanih snaga, potpomognuti artiljerijom i avijacijom nastojali da ga zaustave. Gamma Corps se zaista bavi vojnicima od kojih neke i poznajemo iz dugačke Hulkove istorije, ali se, aktuelnije, bavi i ekipom specijalnih undercover boraca koji imaju moći veoma slične Hulkovim. Za sada ne znamo za koga ovi ljudi rade ali znamo da Hulku ne misle dobro. Tieri nam za prvi od četiri nastavka svoje priče servira nešto dobrih dijaloga i razdvojene elemente zapleta koji će se, bez sumnje spojiti negde u nastavcima. Još uvek ne bih umeo da kažem da li će sve to biti posebno dobro ili zanimljivo, ali za sada, lepo je videti da u igru ulaze likovi koji i Hulku mogli da pruže ozbiljan otpor. U dosadašnjim nastavcima videli smo da naš zeleni prijatelj nije imao naročito mnogo problema da pregazi Black Bolta i Iron-mana a i od X-mena je napravio mešano meso. Možda će baš Gamma Corps biti oni koji će nam dati borbu dostojnu pamćenja. S druge strane, s obzirom da Marvel kroz svoju promotivnu kampanju uglavnom priča samo o najvećim likovima svog univerzuma i njihovoj zlehudoj sudbi u Hulkovim rukama, videćemo koliko će sve ovo imati važnosti u krajnjoj analizi.

Konačno smo ušli u drugi mesec ove letnje akciono-katastrofične superherojske melodrame i, kao što se dalo i predvideti, najnovije epizode iz World War Hulk eventa su bogate na polju destrukcije i akcije a dosta mršave po pitanju razvoja priče. No, neki koraci su ipak napravljeni.  

Ovo se pre svega desilo u core serijalu, dakle u samom stripu World War Hulk, broj dva. Kad kažem koraci, zapravo najviše mislim na to koga je Hulk sve u ovom nastavku sastavio sa zemljom u svom razgoropađenom traganju za osvetom i nekom vrstom (kosmičke?) pravde. Ova epizoda je, manje-više ono što je publika čekala još od kada je event najavljen, jedna masivna, preko trideset strana dugačka tuča izmešu Hulka i gotovo cele prve ekipe superheroja Marvelovog univerzuma. Istina je da Hulk na svojoj strani ima i svoju Warbound grupicu vanzemaljaca, ali Greg Pak, scenarista ovog stripa sasvim ispravno najveći deo akcije stavlja u zadatak zelenom džinu. A njemu ovakvi poslovi svakako idu od ruke.

Nije preterano reći da je ova epizoda nesumnjivo izazvala više stotina geekovskih orgazama. Nabudžen crtež Johna Romite Juniora je baš ono kako smo svi hteli da vidimo da Hulk usred Menhetna brutalno prebija prvo rođaku mu She-Hulk, zatim ne-sasvim-kompletne Avengerse (obe struje), da bi produžio svoj divljački pohod kroz redove Fantastične Četvorke (kojih sada ionako ima šest). Junaci padaju jedni za drugima. Ako ste se ikada pitali ko bi pobedio u direktnom duelu između Hulka i The Thinga, sada imate nedvosmislen odgovor.

Naravno, nije ovo ni izdaleka prvi put da Hulk prebije neke od ovih superheroja, ipak, ovaj strip pokušava da stvari uozbilji time što nasilje prikazuje izuzetno eksplicitno. Prizori brutalnog prebijanja Reeda Richardsa su nešto što ne viđate često u Marvelovim stripovima.

Neki će naravno aplaudirati posle svega što je Richards u sklopu Illuminati grupe i tokom Civil War uradio, ali ipak osećaj opšte propasti lebdi nad ovim bojištem. Pak i sasvim smišljeno pokušava da priču humanizuje kroz uvođenje Ricka Jonesa i podsećanje na smrt Kapetana Amerike, kao i kroz činjenicu da svi heroji Hulka oslovljavaju sa 'Bruce'. Ovo treba priči da podari težinu i podseti nas da ne gledamo samo ko zna koju po redu šorku između Marvelovih prvoligaša već autentičnu tragediju.

Ipak, ono gde Pak malo posrće je jedan od ključnih momenata u zapletu, a tiče se Sentryja, kao jedinog heroja za koga se zna da može da smiri, a možda i pobedi Hulka u borbi. Pakova ideja o nekoj vrsti trojanskog konja je smešna a preokret koji sledi isforsiran. Ipak, ovaj strip isporučuje ono što svi očekuju - mnogo tuče i destrukcije. Previše bi bilo očekivati od njega i inteligentan scenario.

Drugde u ovonedeljnim tie-inovima za WWH imamo nastavke nekih od postraničnih priča. Kao što sam i očekivao, World War Hulk Frontline broj 2 Paula Jenkinsa i crtača Ramona Bachsa, Matta Millae i Chrisa Morenoa, prikazuje događaje iz WWH 2 iz drugog ugla i daje im 'novinarsku', ali i ljudsku dimenziju. Pošto Jenkins ne može da priča neku svoju priču, onda nam on daje događaje iz perspektive siromašnih Njujorčana, očajnih novinskih reportera i ciničnih superheroja kao što je Daredevil. Pristojno, bolje napisano od Pakovog core serijala, ali u krajnjoj liniji suviše ograničeno pripadanjem ovom eventu. Drugi deo priče tiče se istrage o 'ubistvu' jednog od vanzemaljaca koje se desilo po Hulkovom povratku na zemlju i koliko god se Jenkins trudio da napiše šarmantnu detektivsku priču o saradnji zemaljskog pandura i bića iz svemira (gledali ste Alien Nation?), njeni lepi dijalozi i dobra atmosfera raspadaju se pred potpunom neuverljivošću osnovne premise. Poslednje dve strane stripa su tokom Civil War bile rezervisane za poeziju primerenu težini trenutka, a ovde je to kratak humoristički geg koji WWH posredno razobličuje kao jednu ipak apsurdnu priču.

Ghost Rider broj 13 zaključuje zaplet o sukobu između Hulka i Ghost Ridera i ne isporučuje baš mnogo novog ili zanimljivog. Daniel Way je očigledno imao zadatak da na pune dvadeset dve strane razvuče prostu moralnu poduku koju je ovaj strip imao da napravi, a Javier Saltares je dobio šansu da nacrta scene ogromne urbane destrukcije. Obojica su posao obavili kompetentno ali ne i bolje od toga. Ionako ništa ne može da sakrije činjenicu da je ovaj strip uvezan u WWH samo da bi mu se poboljšala prodaja.

Zato je Avengers The Initiative broj 4 Dana Slotta i Stefana Casellia prijatnije ispao. Doduše, zbog, reklo bi se, nedostatka koordinacije u Marvelu, ova epizoda bolje bi se uklopila u prošlomesečni kontingent jer se u njoj po ko zna koji put iz novog ugla prepričava Hulkova borba sa Iron-manom. Bilo kako bilo, Slott celom situacijom rukuje spretno, ne dozvoljavajući da mu crossover u kome mora da učestvuje preterano pomrsi konce. I dalje imamo priliku da pratimo mlade regrute The Initiative programa, kao i razne zakulisne spletke koje Richardsovoj, Pymovoj i Starkovoj viziji srećne superherojske budućnosti pod skutima američke administracije poprilično mrače sudbinu. Videće se...

Konačno, Christos Gage u šampionskoj formi i drugi nastavak World War Hulk X-men. Gage uspeva da učini nešto skoro nemoguće, a to je za početak da, evo već preko četrdeset strana ovog stripa prikazuje skoro ništa drugo do borbe, a da to ne ispadne dosadno, već da se, naprotiv čita lako i sa zanimanjem. Pored toga, njegovo rukovanje brojnim X-likovima (a kako se ovde u igru mešaju i drugi X-timovi pored glavne ekipe, ima ih jako mnogo) je za svaku pohvalu. Gage svima u usta stavlja prave reči i navodi ih da rade prirodne stvari u jednoj neprirodnoj situaciji kao što je ova. Da li sam već rekao da je njegovo pisanje borbi izuzetno u tome da se one odvijaju kao šahovski mečevi u kojima pobeđuje ne nužno jači već bolji strateg?

Znam da jesam, a ova epizoda ovo samo potvrđuje. Borba mutanata protiv Hulka je i pored sve svoje divlje razbacanosti, borba umova i suprotstavljenih strategija. Mutantima naravno ne ide previše u prilog to što pola njih nije sigurno da uopšte više simpatiše profesora Xaviera koga treba da zaštite. Niti im pomaže to što je Gageov Hulk ne samo inteligentan i odličan strateg u borbi nego i pravi cinični šaljivdžija.  Sve u svemu, svaki vlažni san X-fanova, o borbi Wolverinea, Colossusa, Beasta, Emme Frost, Juggernauta itd. protiv Hulka, ovde se ispunjava na spektakularan način, uz odličan tempo i dobar scenario. Crtež i dalje radi Andrea DiVito i to je i dalje pristojno.

Incredible Hulk broj 108 je napisan iz pera Grega Paka (crtao Leonard Kirk, solidno, ne i fantastično) i u pitanju je vinjeta koja se događa na marginama glavnih borbi u Menhetnu u Hulkovom krstaškom pohodu protiv Illuminati heroja. Hulka u ovom stripu gotovo da i nema (mahom u flešbekovima) a glavni junaci su njegov stari prijatelj Rick Jones i njegov novi prijatelj, buba sa daleke planete koju je Hulk oslobodio tiranije Crvenog Kralja (ako niste čitali Planet Hulk sigurno se pitate o čemu ja to pričam). Ova dva veselnika prolaze kroz komplementarne misaone procese dok oko njih destrukcija cveta, a osnovna ideja priče je veličanje prijateljstva koje nadmašuje razum i logiku čak i u najužasnijim situacijama obeleženim masovnim uništavanjem i slepim gnevom. Nije to u suštini loša priča, samo je bestidno rastegnuta na dvadesetdve strane i čini da se čitalac oseća prevarenim jer skoro nikakvog razvoja zapleta ovde nema. Da su u Marvelu bili malo manje alavi, pa ovu priču upleli u neku drugu epizodu, kao podzaplet (što ona svakako i jeste), sve bi se to lakše gutalo. Nažalost nisu...

S druge strane, Iron Man broj 20 iz pera Christosa 'udao bih se za ovog čoveka i rodio mu petoro dece' Gagea i u (solidnom mada za nijansu krutom) crtežu koji je isporučio Butch Guice, je strip u kome se gotovo totalno odsustvo titularnog protagoniste koristi na pravi način da se podvuče nelagoda i tuga jedne tragične situacije u koju su svi uvučeni protiv svoje volje. Takođe, što je pedantu poput mene prilično važno, konačno dobijamo malu ideju o tome šta je u stvari Hulk namerio da uradi sa herojima koje je došao da presliša pesnicama. Zapravo, i dalje ne znamo specijalno mnogo o njegovim dugoročnijim planovima, ali u ovoj epizodi videćemo da je Tony Stark (alias Iron-man, za neupućene koji ovo sigurno i ne čitaju) sada zarobljenik na Hulkovom svemirskom plovilu, pa se Hulkov slepi bes ovde fino dograđuje jednom vrstom hladne, ali proračunate i kontrolisane mržnje koja će možda i imati snage da ovaj event koliko-toliko dostojanstveno, s narativnog gledišta, izgura do zime. Uz sve, meni je, kao ljubitelju Iron-mana bilo drago da vidim da Stark, čak i kada je sasvim poražen i ponižen, i dalje ima u sebi onaj nesputani, prodorni intelektualni talenat da u svakoj situaciji pronađe neku vrstu izlaza. Kada ovo uključuje u sebe i supercool primenu moći koje je dobio od Extremis koktela počinjem da mislim da mi ne bi smetalo čak ni da Gage na mestu stalnog autora ovog serijala zameni Knaupfove.

U svom zanosu i žurbi, umalo da zaboravim i treći World War Hulk tie-in ove nedelje. Radi se o novom, dvanaestom broju Heroes for Hire. I stanje je i dalje redovno. Zeb Wells je daleko od toga da ovim stripom stvara nekakvu umetnost pa čak ni veoma dobar superherojski team book. Ipak, ovo je brzo, pitko i jeftino. Radnja je logična i tiče se insektoidnih Hulkovih saboraca koje naši rasno i polno mešoviti junaci pokušavaju da zaustave u osvajanju zemlje, istrebljivanju sisara i naseljavanju površine džinovskim bubama. Strip, razume se, ima jedan starinski miris zbog ove osnovne tematike pa tako ni prostačka karakterizacija i glupava akcija ne deluju neprirodno. Poslednjih par strana rezervisano je za nastavak priče o borbi Paladina i novog Scorpiona. I to je sve.

Man Of Steel

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #21 on: 02-08-2007, 19:31:28 »

Ima i grand revija.....e j..i ga.......
...ako naprave i video igru,sledeceg dana Antihrist seda na presto i uskoro dzadzment dej.....

Ma jos kako nego bolje da ti ne pisem kakva jos stiva mozes naci na trafikama i nasta se baca kvalitetan "masni" papir!!! Smao da covek sedne i da  :cry: !

zakk

• 3
    • IP Tardis
World War Hulk
« Reply #22 on: 21-08-2007, 00:59:18 »
wow, ne čitam ovaj WWH ali pratim šta se dešava.
cijenim da je vreme da izvuku zi infiniti gauntlet...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #23 on: 21-08-2007, 09:29:47 »
Čuj, s obzirom da Pak baš i ne robuje kauzalnosti i konzistenciji u ovoj priči, ni tu mogućnost ne bih isključio...

Man Of Steel

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #24 on: 21-08-2007, 17:12:49 »
Čuj, s obzirom da Pak baš i ne robuje kauzalnosti i konzistenciji u ovoj priči, ni tu mogućnost ne bih isključio...

Meho jel ti to imas na papiru ili ti je neko sapnuo gde ga mozes naci na netu. Ako je sapat daj sapni i nama radoznalima! :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #25 on: 22-08-2007, 10:25:41 »
Nemam na papiru, nije ovo vredno kupovine, što se mene tiče. A imaš na svakom respektabilnom torent sajtu spakovane pakete sa dosadašnjim epizodama.

Man Of Steel

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #26 on: 22-08-2007, 10:32:11 »
Nemam na papiru, nije ovo vredno kupovine, što se mene tiče. A imaš na svakom respektabilnom torent sajtu spakovane pakete sa dosadašnjim epizodama.

Ok mislim da znam gde bih ga mogao naci... A sto se kupovine tice  u pravu si! Ne vredi bacati novce na svakakve gluposti. Uz marvel bi bankrotirao za dva meseca uz standardnu platu!

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #27 on: 22-08-2007, 10:34:31 »
Ma, ja rado kupim u sveskama ili trejdovima ono što mi se dopadne u elektronskoj formi, ali WWH naprosto nije baš na tom nivou.

magirus

• 2
World War Hulk
« Reply #28 on: 22-08-2007, 11:25:10 »
Ja ti preporucujem sajt
http://komics-live.com/SMF/
ovde stvarno ima svega sa svakodnevnim updateovima svih novih izdanja u Americi. Sto je jako bitno ima i puno mirrora tako da ne mora da se koristi ni eMula ni p2p ni da se skida samo sa Rapida.

Potrebna je samo registracija i introduce post.

Video sam da administrator od nekuda prenose i Mehove linkove
( http://komics-live.com/SMF/index.php?topic=204.15 )
 :)  :)

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #29 on: 22-08-2007, 11:39:52 »
Ima tamo dosta i mojih or'ginalnih linkova, pošto se trudim da mirorujem što više mogu novih izdanja za nesrećnike koji kao i ja nemaju account na rapidshareu...

magirus

• 2
World War Hulk
« Reply #30 on: 22-08-2007, 11:41:51 »
Da sada sam video da ih imas puno, evo ja sam ti jedan zahvalni od tih nesrecnika. Dobro je sto vecina novih naslova moze da se skida odmah bez rapida. Malo je problematicnije za starije naslove, ali dobro. Ja ionako vise volim sve to na papiru ali kada se ne moze ne moze se

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #31 on: 22-08-2007, 11:45:03 »
Ma, rado bih ja platio rapidshare no nemam kreditnu karticu... Seljak čovek, šta ćeš...

A i od starih ima mnogo toga što ne vredi imati na papiru, da se odmah složimo. Kako već rekoh, ja rado kupujem ono što mi se dopada i kuća mi je zatrpana stripovima, ali, evo, recimo, pre neku nedelju skinuh kompletan Ghost Rider do 2000. godine. Mislim, to je smeće od stripa kako god da ga okreneš, ne bih to u životu kupio na papiru, ali ovako, 'lektronski, valja da se ima iz arhivskih pobuda.

magirus

• 2
World War Hulk
« Reply #32 on: 22-08-2007, 12:11:47 »
Upravo o tome i pricam, mada i medju starim stvarima ima bisera. Moj najveci problem je vreme, tako da gledajuci sta sve uspes da napises i procitas i kojom brzinom, sudeci po komentarima ovde i na upps-u, svaka ti cast, ja o tome samo mogu da sanjam. Neznam da li cu pre citati one papiriće kući ili na kompjuteru ili skidati i kupovati nove stvari i sakupljati informacije. WWH cekam da izadje ceo pa cu valjda uspeti da sakupim par dana da sve to procitam odjednom

S07IW

• 2
World War Hulk
« Reply #33 on: 23-08-2007, 11:51:29 »
Ma, rado bih ja platio rapidshare no nemam kreditnu karticu... Seljak čovek, šta ćeš...

Jesi probao   http://rs-srbija.com/  ?

Pitam teorijski, posto ni ja jos nisam uplatio, da nije neka prevarancija...
Zivot je loman i krt, dok kazes trt, dodje ti smrt.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #34 on: 23-08-2007, 12:03:41 »
Nisam, ali sam čuo za nekoliko domaćih sajtova koji omogućuju da uplaćuješ rapidshare putem njih... Jebemliga, lenjost me je sprečila u daljem istraživanju...

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #35 on: 23-08-2007, 12:05:48 »
Quote from: "magirus"
Upravo o tome i pricam, mada i medju starim stvarima ima bisera. Moj najveci problem je vreme, tako da gledajuci sta sve uspes da napises i procitas i kojom brzinom, sudeci po komentarima ovde i na upps-u, svaka ti cast, ja o tome samo mogu da sanjam. Neznam da li cu pre citati one papiriće kući ili na kompjuteru ili skidati i kupovati nove stvari i sakupljati informacije. WWH cekam da izadje ceo pa cu valjda uspeti da sakupim par dana da sve to procitam odjednom

Ma, naravno da ima mnogo starih divota i naravno da je najveći problem vreme... Kad pored toga treba čitati i knjige, gledati filmove, igrati se i još imati nekakav socijalni život (makar da žena primeti da sam kod kuće), jasno je da je ovo posebna verzija pakla...

Jake Chambers

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #36 on: 23-08-2007, 12:06:16 »
Ne bi smela biti prevara, pošto su registrovani i sve to... ali sumnjam da su stvarno ZVANIČNI...
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #37 on: 23-08-2007, 12:07:01 »
Jebo zvaničnost, rezultati su ono što mi gledamo!!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #38 on: 23-08-2007, 13:58:43 »
Zaboravih da okačim prošlonedeljni scoop:

I šta smo imali ove nedelje? Svega dva stripa iz ovog eventa, ali prilično dobra. World War Hulk Frontline broj 3 nam daje pogled sa nivoa običnog građanina na pustoš koju za sobom ostavljaju Hulkova obračunavanja po Menhetnu sa neistomišljenicima i herojima za koje smatra da su ga izdali i digli njegovu malu oazu mira u kosmosu u vazduh. Naravno, pošto se ovaj strip događa paralelno sa core serijalom World War Hulk, ne saznajemo u njemu ništa novo, ali je uvek dobro videti Bena Uricha i koleginicu mu Sally Floyd kako puštaju novinarskim instinktima da preuzmu kontrolu, čak i kada panika preti da sve otera u smeru apsolutnog haosa. Uz to, konačno imamo priliku da se podsetimo da je J. Jonah Jameson uprkos svojoj tvrdoglavosti i nadaleko čuvenom kratkom fitilju, zapravo vrlo inteligentan čovek i sjajan novinar sa dijamantski oštrom intuicijom. Ko zapravo plaća Uricha i Floydovu da usred grada koji nema ni struje ni bilo kakve funkcionalne logistike pišu i objavljuju izveštaje sa same linije fronta? To ne znamo ni mi, a odgovor bi trebalo da stigne do kraja serijala.  

Detektivska priča u drugom delu stripa je i dalje veoma prijatna za čitanje sve dok se ne uzme u obzir totalna apsurdnost i nekonzistentnost premise u odnosu na ostatak događaja.  

Sa svoje strane, Incredible Hulk broj 109 je daleko bolji nego što je to bio (sada već možemo slobodno da kažemo) filler u broju 108. Ne samo što ćemo videti Hulka kako gradi arenu u kojoj će terati zarobljene heroje da se bore na smrt (kladim se da se Marvel geekovi širom sveta ježe od milja pri samoj pomisli kakvi sve tu dueli ima da se dogode do kraja serijala) nego su i akcione scene spektakularne i prepune destrukcije. Uz to, Amadeus Cho, sedma najpametnija osoba na Zemlji demonstrira zašto je zaslužio tu laskavu titulu jednim tipično stripovskim gestom (britak um protiv raketnog projektila!!!), ali se scenarista Greg Pak pored toga dosetio i vrlo elegantnog i uverljivog načina da ga natera na saradnju sa vojskom. Na kraju krajeva, briljantni umovi mogu da budu iskorišćeni i za rešavanje logističkih probleme spasavanja žrtava rata, ne samo za borbenu taktiku. Poslednja scena je, naravno cliffhanger, ali bar u ovom slučaju sam osećao da je ova tehnika iskorišćena s razlogom i ukusno, tako da se anticipacija zaključka koji će se desiti za mesec dana izgradi do granice frustracije, ali ne i preko.

Ove nedelje (to jest do juče) nije izašao ni jedan novi tie in pa nisam pisao o WWH preko na UPPS-u, ali ohrabrujem svakoga da pročita šta sam imao reći o vanserijski interesantnom Can't Get No Ricka Veitcha, pa i da otrči da kupi ovaj grafički roman:

http://www.upps.org.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=535&Itemid=48

Man Of Steel

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #39 on: 23-08-2007, 17:48:35 »
Quote from: "Hiro Nakamura"
Ne bi smela biti prevara, pošto su registrovani i sve to... ali sumnjam da su stvarno ZVANIČNI...

Pusti ti to Hiro... Ima toliko primera javnog lopovluka da je to zalosno. Uzmi postu za primer nikud dalje. A internet lopovluka koliko hoces. mogli bi preko kreditne kartice da te spicekako hoce (Meho je siguran kartice nema). Opet tu je i Pay Pal sistem internet banke ,ali je procedura jebitacno komplikovana i uzasno duga (a da ne
pominjem da nasa skromna zamlja nije obuhvacena ovom zanimacijom). Internet je cudo...

Vladimir

• 4
  • 2
World War Hulk
« Reply #40 on: 26-08-2007, 17:32:06 »
Quote from: "magirus"
Ja ti preporucujem sajt
http://komics-live.com/SMF/
@Magirus ili Meho:

Na kom podforumu mogu da nadjem WWH download?

- glupi V.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #41 on: 26-08-2007, 18:01:49 »
Na World War Hulk, u Marvel sekciji (Evo direkt link:

Code: [Select]
http://komics-live.com/SMF/index.php?topic=2795.0
). Ali imaj na umu da ne možeš da vidiš sve podforume dok ne udariš barem jedan post.

zakk

• 3
    • IP Tardis
World War Hulk
« Reply #42 on: 26-08-2007, 18:37:50 »
što se kupovine naloga na rapidshareu tiče:

http://rapidshare.com/en/resellers.html
Serbia
Name: Agencija Globaltrend
Website: http://RS-Srbija.com
E-Mail: Kontakt@RS-Srbija.com

Name: InfoPano doo
Website: http://infopano.com
E-Mail: rs@infopano.com

Man Of Steel

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #43 on: 26-08-2007, 20:27:04 »
Na World War Hulk, u Marvel sekciji (Evo direkt link:

Code: [Select]
http://komics-live.com/SMF/index.php?topic=2795.0
). Ali imaj na umu da ne možeš da vidiš sve podforume dok ne udariš barem jedan post.

A ja mislim da bi bilo super kada bi napisao za taje prvi post nesto ovako: Evo ovo je moj prvi post
A onda skines sta ti treba i cao djaci!!! :D

Vladimir

• 4
  • 2
World War Hulk
« Reply #44 on: 27-08-2007, 02:49:29 »

A ja mislim da bi bilo super kada bi napisao za taje prvi post nesto ovako: Evo ovo je moj prvi post
A onda skines sta ti treba i cao djaci!!! :D
Done and done. Thanx.   :lol:

Vladimir

• 4
  • 2
World War Hulk
« Reply #45 on: 27-08-2007, 07:33:30 »
*sigh*

Kako je Hulk pobedio Black Bolta? Da li cemo (i kada) moci da ga "cujemo kako vristi"?

Sto je fight sa Osvetnicima off panel, i to kad je Spidey konacno back in black?

Jedino se nadam da sve ovo nije da bi onaj Superm... Sentry dobio svoju svesku.

SPOILER: U jednom od tie-in naslova pise da ce Hulk biti pobedjen. Pretpostavljam da je od pocetka samo bilo pitanje kako.

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #46 on: 27-08-2007, 09:32:52 »
Sentry je već imao tri svoja limited series izleta od kojih se poslednji završio negde prošle godine. Sumnjam da će tako skoro dobiti novu šansu. Mada mi ne bi ni smetalo, prilično sam naklonjen ovom liku, kako ga Paul Jenkins piše...

Heh, ova ostala pitanja... šta reći, svi smo pomalo razočarani...

Ugly MF

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #47 on: 27-08-2007, 09:52:45 »
Meni je Sentry peti tocak u tom univerzumu..sviranje k...
Sta kao najmocniji a lud, ...ma daaaaaaaaj,bre,bulshit,pa na kvadrat....

Supermen je posteno napravljen,,,uzmes kriptonski metak i prosviras ga,heheheeeee...a ovaj!?
Jos i ovde,kao jedini moze da "sredi" Hulka ,a kao prijatelj mu,
gotivi ga....

..bem ti 21 vek....i moderne scenarije.....

Meho Krljic

• 5
  • 3
World War Hulk
« Reply #48 on: 27-08-2007, 10:02:08 »
:lol:  :lol:  :lol:  Pa dobro, ali ima tu određene poezije...

Man Of Steel

• 4
  • 3
World War Hulk
« Reply #49 on: 28-08-2007, 13:29:10 »

..bem ti 21 vek....i moderne scenarije.....

Koj bre 21 vek vracamo se na Srpsko pravilo broj 1 od vajkada! Noz u ledja, prijatelju! A necemo da se vracamo u biblijske price za  ono " izidjimo u polje Avelje..." :lol: