• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Časopis UBIQ

Started by Aleksandar Žiljak, 11-11-2007, 14:33:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Aleksandar Žiljak

Na ovogodišnjem zagrebačkom sajmu knjiga Interliber, u subotu 10. 11. promoviran je prvi broj književnog časopisa za znanstvenu fantastiku UBIQ. Izdavač je Mentor iz Zagreba, urednici su Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak. Format B5 (16x23cm), 240 stranica.

Prvi broj donosi:

Novele
Veronika Santo: Ekstaza – Otomansko carstvo, 13. stoljeće
Jasmina Blažić: Lovecraft vs. Poe
Branko Pihač: Eliksir besmrtnosti
Milena Benini: Marrakech Express
Tereza Rukober: Bijeg
Zoran Vlahović: Padalica
Iva Šakić-Ristić: Duga plovidba
Danilo Brozović: Maroderi

Kritička praksa
Darko Suvin: Prilike i neprilike: pogled unazad
Darko Suvin: U spomen Stanisława Lema
Zoran Kravar: Duboka fikcija: J. R. R. Tolkien,The Children of Húrin
Nikica Mihaljević: Kome još treba Milan Šufflay? (Neka zapažanja uz recepciju prvoga hrvatskoga znanstvenofantastičnog romana Na Pacifiku god. 2255. Milana Šufflaya)
Milena Benini: Zar vam nije dosta što ste žene? (Žene u hrvatskom SF-u)
Boris Švel: Robert Heinlein – čovjek koji nam je prodao Mjesec

Bibliografski prilozi
Građa za bibliografiju hrvatske znanstvene fantastike do 1945. godine (Živko Prodanović)
A. Žiljak

Boban

Primećujem veliki broj žena... urednička politika, slabost ka ženskim čarima ili naprosto objektivno stanje stvari u hrvatskom SF-u?

Inače, mislim da način na koji se pokušava uturiti SF u glavni tok nije baš dobar, naime, vrlo jasno i vidljivo na udarnim mestima se napominje da je u pitanju SF i pokušaj prezentovanja široj publici.
Trebalo je tu činjenicu nekako malo maskirati da se eventualno navuče koji glavnotokovac, ovako sumnjam da će časopis, inače lepo zamišljen i dizajniran, postići osnovni cilj: proboj iz geta.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

sadržaj ovoga uopšte ne deluje loše.
koji je period izlaženja i zanimaju li vas prilozi na srpskom?
https://ljudska_splacina.com/

Dagi

Quote from: "Boban"Primećujem veliki broj žena... urednička politika, slabost ka ženskim čarima ili naprosto objektivno stanje stvari u hrvatskom SF-u?

He, he, meni se čini sve pomalo. No, objektivno stanje zbilja jest takvo da autorice SF-a u Hrvatskoj pišu vrlo kvalitetno i redovito.

Boban

Treba zahvaliti Jurkoviću kome je draže od bilo čega bilo pipnuti mlado žensko telašce pa je forsirao i maltene stvorio žensku SF scenu u Hrvatskoj. Da ne beše Darija Đokića (šta je s tim čovekom?) i Nevena Antičevića jedva da bi koji muškarac pretekao u SF svetu.

Mica Milovanovic

Gde se može nabaviti?
Mica

Boban

Ja sam doneo jedan iz Zagreba, ne znam zašto nisam pokupio još neki...

scallop

Quote from: "Boban"Treba zahvaliti Jurkoviću kome je draže od bilo čega bilo pipnuti mlado žensko telašce pa je forsirao i maltene stvorio žensku SF scenu u Hrvatskoj. Da ne beše Darija Đokića (šta je s tim čovekom?) i Nevena Antičevića jedva da bi koji muškarac pretekao u SF svetu.
Ne sećam se pomenutih Borivojevih nazora, niti da su Darije i Neven imali suprotne. :?
Dok u Hrvatskoj dame pišu SF, u Srbiji muškići postuju postove. :(
I još, malo  :x  :x  :x : Gde se to uliva glavni tok?  :x  Zašto se misli da SF mora da se ufuljava tamo. :x Koga to treba "navlačiti" u SF? :x  I, da li je to polazište na kome nastaje politika promocije SF u Srbiji? :x  :x  :x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aleksandar Žiljak

Quote from: "Ghoul"sadržaj ovoga uopšte ne deluje loše.
koji je period izlaženja i zanimaju li vas prilozi na srpskom?

Hvala! Za sada planiramo dva broja godišnje, to naravno ovisi o sredstvima.

O prilozima nismo Tomislav Šakić i ja razgovarali, pa ovo neka nitko ne uzima kao konačni stav, ali mislim da bi nas za sada zanimali ozbiljni teorijski radovi, na akademskom nivou, vezani uz sve oblike spekulativne fikcije (SF/fantasy/horror). To je nešto na čemu ćemo posebno raditi, jer smatramo da je bilo zapostavljeno.
A. Žiljak

Aleksandar Žiljak

Quote from: "Mica Milovanovic"Gde se može nabaviti?

Preko Mentora, znači kontaktirati mcn-a. Kao i Ad Astra, uostalom.
A. Žiljak

Aleksandar Žiljak

Quote from: "Boban"Primećujem veliki broj žena... urednička politika, slabost ka ženskim čarima ili naprosto objektivno stanje stvari u hrvatskom SF-u?

Jednostavno, kad smo skupljali materijale, dame su se javile, frajeri su obećavali i obećavali, ali slabo... :) Ali i inače, kad se gleda hrvatski SF, autorice su iznimno jake u zadnjih 30 godina, a dodatni je polet kroz 90-te pa do danas.

Quote from: "Boban"Inače, mislim da način na koji se pokušava uturiti SF u glavni tok nije baš dobar, naime, vrlo jasno i vidljivo na udarnim mestima se napominje da je u pitanju SF i pokušaj prezentovanja široj publici.
Trebalo je tu činjenicu nekako malo maskirati da se eventualno navuče koji glavnotokovac, ovako sumnjam da će časopis, inače lepo zamišljen i dizajniran, postići osnovni cilj: proboj iz geta.

Tu smo malo razapeti. S jedne strane, želimo raditi ozbiljni SF (uključivo i spekulativnu fikciju generalno, dakle horor, fantasy, etc.), s naglaskom istovremeno i na kvalitetnoj prozi i na teoriji, koja je zapuštena. S druge strane, išlo se na format i oblik književnog časopisa, jer se za to dadu dobiti sredstva.

Mislim da se nakon Ad astre stvara neka klima u kojoj je i nekim mainstream-aškim glavama došlo iz dupeta da postoji nešto što se zove SF. Realno, čini se da je SF ionako jedina ili gotovo jedina žanrovska proza u Hrvata danas. Bilo kako bilo, vidjet ćemo, tek smo počeli.

S druge strane, u savjet časopisa smo dobili neke akademske glave, da se tako izrazim. Čini se da u akademskim krugovima više ljudi čita SF nego što je to bilo do sada spremno priznati. To se vidi i iz eseja koje smo dobili, a najavljeno ih je još.
A. Žiljak

Cornelius

Aleksandre, samo picite i ne slusajte Bobanove savete o navlakama i maskiranju. Ako se posvetite "zanrovskom pristupu" i gurate SF, F i H, gledajte da sve to bude kvalitetno. Na taj nacin se probijaju granice zanrovskog geta i sticu se glavnotokovske epolete. Odredite ciljne grupe, zamislite duhovni i intelektualni nivo, kontaktirajte autore (pisce i teoreticare) i drzite se svoje ideje.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Bab Jaga

Zanimljivo kako ovdje ima 11 odgovora na ovu temu, a na forumu.hr - niti jedan.
Ghoul fhtagn!

scallop

Quote from: "Bab Jaga"Zanimljivo kako ovdje ima 11 odgovora na ovu temu, a na forumu.hr - niti jedan.
Nažalost, vaši hr-ču, a naši su sr-ećni da se neko vratio u sedlo. Jašite samo, bez domaćeg SF-a nestaje i čitanje stranog! :!:  :!:  :!:  :!:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aleksandar Žiljak

Quote from: "Bab Jaga"Zanimljivo kako ovdje ima 11 odgovora na ovu temu, a na forumu.hr - niti jedan.

Hrvatski jal?  :(

Ali ima na nosf-u. :evil:
A. Žiljak

Izitpajn

Nikad nisam percepirao forum.hr kao mjesto gdje se ozbiljno raspravlja o SF književnosti, pogotovo domaćoj. Jednostavno, profil ljudi koji tamo zalaze nije takav. Mislim, pogledaj najpopularnije topice: Harry Potter, Buđola, gomila TV serija, Warhammer, Tolkien, neko vrijeme i onaj fantasy tip šta je umro nedavno...

Bab Jaga

Quote from: "scallop"
Nažalost, vaši hr-ču, a naši su sr-ećni da se neko vratio u sedlo. Jašite samo, bez domaćeg SF-a nestaje i čitanje stranog! :!:  :!:  :!:  :!:

Shvatit ću ovo kao kompliment mom znanju hrvatskog (gdje je libe?)  :lol:
Ghoul fhtagn!

scallop

Quote from: "Bab Jaga"Shvatit ću ovo kao kompliment mom znanju hrvatskog (gdje je libe?)  :lol:
Ne bi bilo zgodno da se izvinjavam. Moglo bi se pomisliti da se neko naš našao uvređen što je proglašen za nekog njihovog... :oops:  Ma, i ja znam hrvatski. Znam ceo HBS, ba!
Ustvari, dobro je što oni rade, a nije dobro što mi ne radimo. :)
Za Libe je sad nadležan Ghoul. Mene je izbacila iz klana. Klanjam joj se. :cry:  :cry:  :cry:

PTY

Ah, šuš jor buš, old badi.
A činim ti zapravo opaku uslugu, samo nisi svestan toga: ja sam ti klan od jednog čoveka pa se bolje ti drž Bobana. Profitvajz, biće ti bolje nego sa Libe.

(bar dok se isti ne zajebe pa javno opljune nekog ko ima ili govnjivu motku ili starijeg brata.    :evil: )

PTY

Glede teme, slažem se sa ovim što poručujete ti i Kornelijus. Mada, to je lako reći i svako će se u principu složiti sa time ali kad se stigne do niti-griti staf, te granice se strašno lako zamagle...

PTY

Vidim, Mići se nije odgovorilo na pitanje, pa da ga ponovim: kako se to nabavlja na distancu, gospodo?

PTY

ooooooo, saaajlent triitmeeeent....

*grin*

Znači, treba da mrcvarim macana, to ili preko ovdašnjeg pi-ema (kog isti čekira odokativno kvartalno), ili preko njegovog bloga (za koji ovde neeema linka), ili preko privatnog mu mejla, koji niti imam niti volim da dobijem posredno.  

Well, gospodo, ako je po ovoj promidžbi suditi, remitenda će vam izjest ceo tiraž.    :x

Bab Jaga

Quote from: "libeat"ooooooo, saaajlent triitmeeeent....

*grin*

Znači, treba da mrcvarim macana, to ili preko ovdašnjeg pi-ema (kog isti čekira odokativno kvartalno), ili preko njegovog bloga (za koji ovde neeema linka), ili preko privatnog mu mejla, koji niti imam niti volim da dobijem posredno.  

Well, gospodo, ako je po ovoj promidžbi suditi, remitenda će vam izjest ceo tiraž.    :x

Ako predomisliš glede mejlanja macanu, voljna sam pomoći.
Ghoul fhtagn!

Izitpajn

Nije sajlent tritment nego se valjda nitko od odgovornih za UBIQ nije pojavio na forumu u zadnja 24 sata što si vješto iskoristila da pribjegneš nacionalnom sportu izigravanja žrtve belosvecke zavere :lol:

Okej, a sad ozbiljno: časopisa neće biti na kioscima, s knjižarama se tek pregovara i trenutno jedini način nabavke je direktno od izdavača (adresa je mcn(a)hinet... ili htnet... ili nešto... .hr, ma pogledaj na www.sfera.hr ili na mcn.blog.hr, ima negdje sa strane) ili naći se na nekoj od hrvatskih SF konvencija na kojoj će se naći i netko s primjercima.

Što se tiče remitende, ja ih u potpunosti razumijem. Pokazalos e da komercijala ne pali da se trgaš ne znam koliko, a pokazala se prilika i sad će se ići na, khm, drugačiji model financiranja  8)

Boban

Nema veze, mislim da ćemo napraviti jedno malo reizdanje ovde u desetak primeraka, što nikoga ne oštećuje pošto izgleda nije ni bila predviđena distribucija za Srbiju.

Evo, CRŠ je za koji dan, možda bih mogao izigravati dobrog Samarićanina i svima koji žele kupiti po primerak.

Aleksandar Žiljak

Nije, nego sam ja na internetu cca. svaki treći dan. Pa odgovori čekaju. Ali ja uvijek odgovorim.  :evil:
A. Žiljak

Aleksandar Žiljak

Quote from: "Boban"Nema veze, mislim da ćemo napraviti jedno malo reizdanje ovde u desetak primeraka, što nikoga ne oštećuje pošto izgleda nije ni bila predviđena distribucija za Srbiju.

Evo, CRŠ je za koji dan, možda bih mogao izigravati dobrog Samarićanina i svima koji žele kupiti po primerak.

Al' to ti je već stari vic. Bilo je zabavno kad si to onomad napravio s FUTUROM, ali sad se ponavljaš.
A. Žiljak

Izitpajn

Kažu na NOSF-u:
Quotewww.superknjizara.hr prodaje u cijeli svijet online narudzbama
, pa eto.

edit: Inače, svakako preporučam i "Bludućnost", nominalno drugi broj nečega što se može potrpati pod časopis, a može i pod numerirane zbirke. 20 kuna, nekih desetak priča od kojih su obje koje sam dosad pročitao izvrsne. isti izdavač, ista metoda nabavke (ne superknjižara nego macanov mejl).

džin tonik

ubiQ? sto predstavlja naziv, odakle ideja, neka skracenica, za sto?  :)

Nightflier

@zosko

Zajebavas li?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

džin tonik

? dobro, jel se zove ubiQ ili ne???  :)

Usul

Kad smo vec kod sajta superknjizara bas sam ga malo razgledao i naleteo na nesto "interesantno". Jedna od knjiga Predraga Raosa "TA DANAŠNJA SMRADEŽ" je opisana ovako:

QuoteBesramno razvikani jugosrpski nadri-književnik, nadri-prevoditelj i nadri-političar Predrag nadri-Raos, poznat uglavnom po svojim vulgarnim ekscesima i prikrivenoj javnoj pederastiji, ovom nas hrpom nevjesto sklepanih perverznih bljuvotina tjera da se još jednom upitamo: Kamo ideš. Hrvatska? Kraj tolikih lijepih, i za svaki čedni hrvatski dom prikladnih tema iz hrvatske prošlosti, od Jasenovca do Bleiburga, od Sigeta do glavosijeka u Bečkom Novom Mjestu, njegova je svinjska narav, dakako, morala uroniti u more smeća srbokomunističkih gadosti. Iako su nacionalno i društveno svjesni elementi - jedan ugledni hrvatski kritičar, povezan s organiziranom književnošću, i jedan još ugledniji bosanski birtaš, povezan s organiziranim kriminalom - već pokušali ušutkati ovu javnu nakazu, vječna je hrvatska sramota što se još nije našla ruka koja će mu zauvijek začepiti poganu gubicu.

http://www.superknjizara.hr/index.php?content=&page=knjiga&id_knjiga=12881
God created Arrakis to train the faithful.

Aleksandar Žiljak

Quote from: "zosko"ubiQ? sto predstavlja naziv, odakle ideja, neka skracenica, za sto?  :)

Od latinskog ubique - sveprisutan (ako dobro pišem), a i u počast Dicku.
A. Žiljak

Boban

... i iskombinovano sa macanovim pseudonimom koji počinje na Q, te istoimenim časopisom.

Izitpajn

Quote from: "Usul"Predrag nadri-Raos
E, reži mi ruku ako to nije sam Raos napisao  :D

Usul

Mda, i meni je tekst pomalo sumnjiv

Izitpajn

Mislim, gle, kao prvo, logički: sajt na kojem se taj tekst nalazi zapravo prodaje tu knjigu.

Kao drugo: poznavajući Raosa, to je 100% njegov stil.

Kao treće: tipične Raosove čitatelje takav tekst može samo privući  :lol:

Boban

Sretoh Raosa pre neki dan na Interliberu - evo, posle 16 godina.
Bio je zamašno pijan i nudio mi je da kupim neku Tuđmanovu knjigu.
To je valjda bio vic...

PTY

Quote from: "Aleksandar Žiljak"

Nije, nego sam ja na internetu cca. svaki treći dan.   :evil:

Well, i ja isto... al' sam računala da ćeš se u ime promidžbe malko više žrtvovati...
Okej, direktno pitanje: ima li ičeg, makar sample-ičeg, u e-verziji?

Aleksandar Žiljak

Quote from: "libeat"
Okej, direktno pitanje: ima li ičeg, makar sample-ičeg, u e-verziji?

U ovom trenutku nema e-verzije, sorry. :( Nešto o tome razgovaramo, vidjet ćemo.
A. Žiljak

Bab Jaga

Ali sad se može naručiti ovdje i iz inozemstva.
Ghoul fhtagn!

PTY

samo teoretski, draga moja; u praksi, ima malko problema sa c/c transferom...  :cry:

Usul

Quote from: "libeat"samo teoretski, draga moja; u praksi, ima malko problema sa c/c transferom...  :cry:

Je'l? A sta je tacno problem? Ja se bas razmisljam da poruchim.

PTY

Pokušaj, možda ti nećeš imati problema.
Meni odbija da registruje kod za plaćanje kredit kartom.

mcn

5 komada UBIQa poslano za Alan Ford u Novom BG. Sad, kad che stichi ... unutar dva tjedna, nadam se.

mcn

Usul

Quote from: "libeat"Pokušaj, možda ti nećeš imati problema.

A taj problem :) Poznat mi je. Desio mi se na nekoliko mesta. Najbolji nacin za zaobilazenje tog problema je PayPal. Na zalost superknjizara ne podrzava PayPal. Probacu verovatno negde u decembru da porucim pa cu da dojavim kako je proslo.

Bab Jaga

Quote from: "libeat"Pokušaj, možda ti nećeš imati problema.

Zanimljivo, ja bez problema naručujem kredit karticom sa amazona, a kad sam pokušavala naručiti iz Srbiji, i meni je odbijalo kod.
Ghoul fhtagn!

PTY

Nacionalna netrpeljivost LTD.   :roll:  :wink:

Boban

U Srbiji samo tri firme imaju pravo da prodaju preko interneta... ovde je rani informatički srednji vek još uvek.

mcn

Nakon prijeđenog vremena i prostora, UBIQ je sletio u Alan Ford, pa koga zanima ...

http://www.alanford.co.yu/

mcn