Author Topic: Umro Artur Klark  (Read 37938 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

• 3
Umro Artur Klark
« on: 19-03-2008, 00:21:28 »
Jedan od najvećih, za moju generaciju...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Axle Munshine

• 4
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #1 on: 19-03-2008, 00:29:32 »
Da,mozda i najveci...r.i.p.
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

lilit

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #2 on: 19-03-2008, 00:33:23 »
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
Umro Artur Klark
« Reply #3 on: 19-03-2008, 00:40:30 »
RIP
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Truba

• 4
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #4 on: 19-03-2008, 00:43:55 »
:(  :cry:

baš neki dan razmišljah još malo i 100  :(
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Axle Munshine

• 4
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #5 on: 19-03-2008, 01:37:53 »
Ono sto je nas Tesla bio u elektrotehnici Klark je bio u SFu...veliki vizionar i covek ispred svoga vremena...
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Alex

• 4
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #6 on: 19-03-2008, 02:46:21 »
RIP
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
Umro Artur Klark
« Reply #7 on: 19-03-2008, 03:05:27 »
Ono što je Tesla bio u hard rocku...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Umro Artur Klark
« Reply #8 on: 19-03-2008, 03:47:56 »
a bio je tako mlaaaaad!!! :cry:

Loengrin

• 4
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #9 on: 19-03-2008, 03:56:39 »
Preko njega sam upoznala SF i shvatila šta to znači 'imati viziju'. Čak je i Žil Vern bio drugi.

Ushićenje, strahopoštovanje i divljenje su retko gde tako sažeto i jasno dočarani kao što su bili u rečenici:

"...- oh my God! - it's full of stars!"

Večna mu slava.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Goran Skrobonja

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #10 on: 19-03-2008, 07:57:39 »
Što rekoše Maratonci - umro je u cvetu starosti, pred sam kraj svog života. Pokoj mu duši. Nadam se da je među zvezdama.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Berserker

• 4
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #11 on: 19-03-2008, 08:09:21 »
Sto rece jedan momak: bar je docekao 2001.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Umro Artur Klark
« Reply #12 on: 19-03-2008, 09:56:21 »
Ode najveći... Ko je preostao?

Goran Skrobonja

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #13 on: 19-03-2008, 10:26:14 »
Quote from: "mac"

Ian McDonald, naravno, kao laureat nagrade "Artur Klark".  :)

Truba

• 4
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #14 on: 19-03-2008, 10:26:56 »
legvinica mozda  :)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Meho Krljic

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #15 on: 19-03-2008, 10:30:42 »
To onaj ped... Ma, šali se čika Meho, RIP, naravno, kao i za većinu ostalih starijih ljudi, Klark jeste bio jedno od najvažnijih spisateljskih imena moje mladosti. Ne, naravno, zbog njegovih kvaliteta kao pisca, koji su u ranoj fazi bili vrlo diskutabilni, u kasnijoj izbrušeni u najboljem slučaju do prihvatljivog zanatstva, nego zbog zaista veličanstvene vizije koja u ono vreme naprosto nije imala parnjaka. Prvi koji je naučnu fantastiku izdigao iz palp močvare, obznanjujući ovu promenu paradigme širokoj javnosti, i time omogućio boljim piscima da počnu da pišu neke ključne knjige i priče.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
Umro Artur Klark
« Reply #16 on: 19-03-2008, 11:14:28 »
Ostali su Dilejni, Silverberg, Lendsdejl... Makdonald, naravno. Ima ih jos...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

• 3
Umro Artur Klark
« Reply #17 on: 19-03-2008, 11:30:30 »
ma to je novija liga... na početku behoše Prvi: oni koji su izneli SF u visine tokom pedesetih, ne nosioci Novog talasa s kraja šezdesetih... Asimov, Klark, Pol, Sterdžen, Bliš, Simak, Anderson...

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Umro Artur Klark
« Reply #18 on: 19-03-2008, 11:49:13 »
Od ovih ostade samo Frederik Pol, ali koliko vidim po datumu rođenja, neće ni on dugo... Umiru ljudi, ali to je u redu, najbolje što možeš da uradiš za života je da urediš svet za one koji slede posle tebe.

CorwinM

• 4
  • 2
  • The ugliest man to have ever crossed the Atlantic
Umro Artur Klark
« Reply #19 on: 19-03-2008, 11:51:25 »
Ostavio je za sobom milione ožalošćenih čitalaca i kolegu Pahomija.
There are no desperate situations, there are only desperate people.

Merlin of Britain

• 4
  • 2
Umro Artur Klark
« Reply #20 on: 19-03-2008, 15:06:38 »
Quote from: "Meho Krljic"
To onaj ped... Ma, šali se čika Meho, RIP, naravno, kao i za većinu ostalih starijih ljudi, Klark jeste bio jedno od najvažnijih spisateljskih imena moje mladosti. Ne, naravno, zbog njegovih kvaliteta kao pisca, koji su u ranoj fazi bili vrlo diskutabilni, u kasnijoj izbrušeni u najboljem slučaju do prihvatljivog zanatstva, nego zbog zaista veličanstvene vizije koja u ono vreme naprosto nije imala parnjaka. Prvi koji je naučnu fantastiku izdigao iz palp močvare, obznanjujući ovu promenu paradigme širokoj javnosti, i time omogućio boljim piscima da počnu da pišu neke ključne knjige i priče.

^ word.

svidja mi se cak i kako si ostavio onaj ambiguity sa "ped...". autocomplete bi tu imao problem :)

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Umro Artur Klark
« Reply #21 on: 19-03-2008, 15:26:48 »
RIP

P.S.
mada... krajnje je neumesno ziveti tako dugo. :evil:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scififilip

• 4
  • 2
  • Fanovi naučne fantastike ujedinite se!
    • sc fi
najveći je otišao, a ostali su..
« Reply #22 on: 19-03-2008, 15:34:54 »

Od pisaca iz takozvanog zlatnog doba SF-a živi su: Filip Hoze Farmer(i on ima 90 godina) i Ursula K.Leguin(večito mlada)
filip SCI&FI :)
Udruženje građana Fanovi naučne fantastike SCI&FI iz Beograda
Želimo saradnju sa svim udruženjima i fanovima naučne fantastike
www.sciencefiction.org.rs

scififilip

• 4
  • 2
  • Fanovi naučne fantastike ujedinite se!
    • sc fi
Re: najveći je otišao, a ostali su..
« Reply #23 on: 19-03-2008, 15:46:17 »
Quote from: "scififilip"

Od pisaca iz takozvanog zlatnog doba SF-a živi su: Filip Hoze Farmer(i on ima 90 godina) i Ursula K.Leguin(večito mlada)
filip SCI&FI :)

Zamalo da zaboravim živ je i Frederik Pol(rođen 26.novembra 1919g)
Udruženje građana Fanovi naučne fantastike SCI&FI iz Beograda
Želimo saradnju sa svim udruženjima i fanovima naučne fantastike
www.sciencefiction.org.rs

Goran Skrobonja

• 5
  • 3
« Reply #24 on: 19-03-2008, 17:23:43 »
Zoran Živković je upravo na B92 izjavio da je SF umro zajedno sa Klarkom, te da više nemamo potrebu da pišemo naučnu fantastiku "jer živimo u njoj."

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Umro Artur Klark
« Reply #25 on: 19-03-2008, 17:27:00 »
Evo ga Dr.Zoca  u vestima na B92, govori o Klarku.Ovo ce verovatno reprizirati i u vestima od 18 i 30 h, pa Ghoule obavezno gledaj, ako nista drugo zbog Zivkoviceve jereticke izjave da je vreme SF, bar njegovo zlatno doba nepovratno minulo.Cisto da malo seiris.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
« Reply #26 on: 19-03-2008, 17:31:52 »
Quote from: "Goran Skrobonja"
Zoran Živković je upravo na B92 izjavio da je SF umro zajedno sa Klarkom, te da više nemamo potrebu da pišemo naučnu fantastiku "jer živimo u njoj."

Pretece me, a taman sam ja hteo da budem evandjelist.Umesto sto gledas vesti radi nesto.Kad ce taj Vonegat? :evil:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Umro Artur Klark
« Reply #27 on: 19-03-2008, 17:45:02 »
Quote from: "Alexdelarge"
Evo ga Dr.Zoca  u vestima na B92, govori o Klarku.Ovo ce verovatno reprizirati i u vestima od 18 i 30 h, pa Ghoule obavezno gledaj, ako nista drugo zbog Zivkoviceve jereticke izjave da je vreme SF, bar njegovo zlatno doba nepovratno minulo.Cisto da malo seiris.

nadam se da će neko da usnimi i okači na jutub za nauk svima nama, jerbo imam nastavu do 20h i ostaću uskraćen za ovu zoćinu mudrost.

scallop

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #28 on: 19-03-2008, 18:06:07 »
Budućnost će i dalje da bude fantastičnija od stvarnosti, kao što napisa pok. Artur Klark.

Onima koji su ostali bez vizije - sa srećom.

Pomenuli ste ko je još tu, a i ja se prilično dobro osećam. :!:  :!:  :!:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
Umro Artur Klark
« Reply #29 on: 19-03-2008, 18:36:01 »
Beše je neko nekada rekao da nema šta više da se piše u naučnoj fantastici, jer su ljudi stigli na Mesec?
We're all mad here.

Goran Skrobonja

• 5
  • 3
« Reply #30 on: 19-03-2008, 21:03:34 »
Quote from: "Alexdelarge"
Umesto sto gledas vesti radi nesto.Kad ce taj Vonegat? :evil:

Pogrešna adresa. Pitaj ekipu iz Belog puta.

Loengrin

• 4
  • 3
« Reply #31 on: 20-03-2008, 03:32:17 »
Quote from: "Goran Skrobonja"
... da je SF umro zajedno sa Klarkom, te da više nemamo potrebu da pišemo naučnu fantastiku "jer živimo u njoj."

xfoht

PS: jes vala, napokon smo otkrili planete, kloniramo iz zabave, teleportovanje nam se osmehuje iz bliske budućnosti, imamo kucne HALove i nosamo mobilne k'o nakit... mora da smo opako naučno fantastični. Svih 20-30% nas koji ne umiremo od gladi, side ili ratova.
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Umro Artur Klark
« Reply #32 on: 20-03-2008, 12:48:03 »
Iskrice u staračkim očima
Nemerljivo nasleđe koje nam je ostavio Artur Klark predstavlja, u najsuštinskijem pogledu, trijumf stvaralačke mašte

Kada naredni put budete sedeli pred televizorom i na ekranu vam se ukaže prizor koji se samo delić sekunde ranije zbio na nekom drugom kraju planete, ne budite lenji. Ustanite načas da odate poštu čoveku čija je odvažna mladalačka zamisao omogućila da svet uistinu postane globalno komunikaciono selo.

U utorak pre podne po lokalnom vremenu, u jednoj bolnici u Kolombu, na Šri Lanki, umro je Artur Čarls Klark, jedan od najvećih maštara druge polovine dvadesetog veka. Mogao sam da upotrebim mnoge druge titule i epitete koji idu uz ime ser Artura, ali u ovu jednu reč – maštar – kao da staje sve ostalo.

Nemerljivo nasleđe koje nam je ostavio predstavlja, u najsuštinskijem pogledu, trijumf stvaralačke mašte. Samo je najveći vizionar mogao da nasluti, daleke 1945, u vreme kada je i radio još bio čudo, da se nalazimo na pragu razdoblja u kome će mreža satelita na geostacionarnoj orbiti ukinuti razdaljine i otvoriti nam virtuelne prozore ka najudaljenijim tačkama globusa.

Predviđanje je bilo toliko ispred svog vremena da ga je tadašnji naučni establišment horski ismejao. Ovo je pokolebalo mladog Klarka koji se, doduše, nije odrekao svoje vizije, ali je izrazio nevericu da će se ona ostvariti za njegovog životnog veka. Kada se, manje od četvrt stoleća kasnije, put orbite vinuo prvi telekomunikacioni satelit, u svemu prateći putanju koju je on odredio, Klark je proglasio pređašnji pesimizam za svoj najveći proročki neuspeh.

A onda, kao da je hteo da se iskupi, podario nam je najčudesniju knjigu o budućnosti koja je ikada napisana. I danas, bezmalo pola stoleća pošto su izvorno objavljeni, „Profili budućnosti” (1962) ne prestaju da očaravaju čitaoce svojim čudesnim vizionarskim nabojem koji trasira stameni put ka dobima što dolaze, unapređujući nas u njihove prevremene savremenike.

Klark je koračao ispred, ne samo kroz vreme nego i kroz prostor. Kada je čovek sredinom šezdesetih godina dosegao kosmička prostranstva, tamo ga nije vrebala terra incognita. Bilo je dovoljno pročitati dela engleskog pisca, bilo prozna ili popularnonaučna, da bi se nepogrešivo znalo šta nas očekuje na orbiti i iza nje.

Nipošto nije bilo slučajno što je Klark odabrao naučnu fantastiku za svoj žanr. Kroz nju je najnesputanije mogao da progovori o najvećim izazovima jedinstvenog doba u kome je živeo. Uistinu, ima li ičeg uzbudljivijeg od rađanja homo cosmicusa ili od pokušaja da se otkriju naša neznana kosmička sabraća po razumu i da se sa njima stupi u kontakt?

Upravo ove dve velike teme okosnica su verovatno najpoznatijeg Klarkovog dela, romana „2001: Odiseja u svemiru” (1968). Zanimljivo je da knjiga nije autohtona, već da je nastala prema scenariju za film istog naslova. Kada je veliki reditelj Stenli Kjubrik odlučio 1964. da snimi „poslovično dobar naučnofantastični film”, pozvao je Klarka da mu pomogne u tome. Saradnja je potrajala pune četiri godine, a njen plod jedna je od velikih ikona dvadesetog veka.

Ostale su upamćene dve Klarkove samouverene, čak ohole tvrdnje izrečene na konferenciji za štampu posle njujorške pretpremijere za novinare „2001”. I dok se prva – „Ako iko bude mogao, posle prvog gledanja, da kaže da je razumeo naš film, Stenli i ja smatraćemo da nismo uspeli” – mogla shvatiti kao izraz uzbuđenja i zanosa, druga – „Film koji bude imao ambiciju da nadmaši ’Odiseju’ moraće da se snimi na licu mesta” – ostala je kao neuklonjiv Damoklov mač nad svim potonjim filmskim neimarima. Kao izazov kome još niko nije dorastao.

Video sam premijernu projekciju „2001” na jednom od ranih Festova. Kada sam ušao u salu Doma sindikata nisam mogao ni da naslutim da ću, dva i po sata kasnije, iz nje izići kao promenjen čovek. Moja potonja četvrtvekovna zaokupljenost naučnom fantastikom imala je tu svoj koren.

Bavio sam se velikim engleskim bardom na razne načine. Preveo sam i objavio većinu njegovih dela, od kojih su se neka premijerno pojavila u srpskom izdanju. Takođe sam obimno pisao o Klarku. Možda će od svih tekstova najtrajnija biti moja magistarska teza– „Antropomorfizam i motiv prvog kontakta u delima Artura Klarka” (1978). Tek kada se 2001. pojavio u prevodu na engleski u jednoj njujorškoj publikaciji, doznao sam da je to prvi akademski rad na svetu o Klarkovom opusu.

Iako sam bio u prepisci sa ser Arturom, nikada se nismo sreli. Da su ovdašnje prilike bile drugačije, to se moglo dogoditi u devedesetim godinama. Sada je, nažalost, za susret prekasno. Tu je samo smerna uteha da sam lično poznavao jednog od najizvrsnijih renesansnih neimara dvadesetog veka. Ostao sam njegov dužnik u mnogo pogleda, a ponajviše za sjaj kojim su mi oči bile ispunjene posle prvog gledanja „2001”. I danas, kad osmotrim u ogledalu svoje već staračko lice, kao da mi još nešto iskriči u njima.

Hvala ti, Arture.

Zoran Živković
Politika.co.yu

Meho Krljic

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #33 on: 20-03-2008, 13:02:21 »
Pa, baš lepo. Pretpostavljam da će se u toku dana i na Popboksu pojaviti nekrolog za Klarka u kome se, naravno, opširno razmatra njegova pedofilija. :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #34 on: 20-03-2008, 13:58:00 »
Evo ga!!! Kliknite brzo na link pre nego što Srpska pravoslavna crkva u cilju zaštite javnog morala pošalje elitne trupe black ops hakera da sruše Popboksov sajt:

http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6321

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Umro Artur Klark
« Reply #35 on: 20-03-2008, 14:19:16 »
čekaj bre, gde iskopaste ovu sliku?

oćeš reći da klark nije oduvek bio ćelav? da je nekad, zapravo, bio MLAD?

:shock:  :?

Meho Krljic

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #36 on: 20-03-2008, 14:25:10 »
Ili to ili je ovo na slici neki drugi Artur Klark koga je google image search nesmotreno izbacio pred uredništvo Popboksa. Bio je i neki crnja sa penisom od skoro trideset santimetara ali ja sam bio prilično siguran da to nije taj Artur Klark čije fotke tražimo.

PTY

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #37 on: 20-03-2008, 15:46:51 »
Well, Mehi baš pošlo od ruke i Klarka da poseljači.

Meho Krljic

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #38 on: 20-03-2008, 15:56:41 »
If you can't beat them, make them join you, is what I have always been saying.

Boban

• 3
Umro Artur Klark
« Reply #39 on: 20-03-2008, 16:13:45 »
ghoule i meho, nije mi samo jasno odakle baš vama dvojici ideja da se izrugujete nad nečijim fizičkim izgledom.
Klark je bio gospodin čovek koji je poživeo lepe godine i uradio sjajne stvari u životu... voleo bih da vidim kako ćete vas dvojica izgledati sa 90 godina.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Umro Artur Klark
« Reply #40 on: 20-03-2008, 16:19:07 »
Quote from: "Boban"
ghoule i meho, nije mi samo jasno odakle baš vama dvojici ideja da se izrugujete nad nečijim fizičkim izgledom.

nije mi samo jasno odakle ti ideja da se neko ovde klarku izruguje nad fizičkim izgledom, ili nad bilo čime drugom.

izrugivanje je u oku (kratkovidog) posmatrača, tj bobana.

meni je samo zabavno da je neko iskopao fotku na kojoj klar ima kosu, jer otkad znam za sebe i otkad gledam fotke i video zapise s njim, on je na njima ćelav i mator ko biblija.

Meho Krljic

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #41 on: 20-03-2008, 16:20:44 »
A gde smo se mi to izrugivali???

Ne, ozbiljno, ako uzmem da dešifrujem humor odozgore ja vidim sledeće:

Ghoulova šala za svoj objekat ima zapravo Ghoula lično, sugerišući da je on sam usvojio ograničenu i stereotipnu ideju o Klarku, matorom britanskom seru koji sedi pod vodom u nekom zalivu na Cejlonu i da je zaprepašćen kad shvati da je Klark zapravo bio ljudsko biće sa normalnim životnim ciklusom. Dakle, meta šale je Ghoul.

Moj odgovor za metu humora uzima mene i redakciju Popboksa kao neprofesionalne i nekompetentne slekere koji guglom traže ilustraciju za priču i ni ne potrude se da provere je li u pitanju autentična fotografija A. Klarka pre nego što njom ilustruju tekst.

Gde se to iko izrugivao fizičkom izgledu Artura Klarka???

Meho Krljic

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #42 on: 20-03-2008, 16:21:46 »
Gaddemit, ovaj Ghoul kuca brže od sopstvene senke. Idi bre podučavaj studente!!!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #43 on: 20-03-2008, 16:28:19 »
A i Boban se našao da nama spočitava da smo grdobe, kao da je on osvajao pobede na konkursima lepote čitavog života. Zaista, Artur Klark to nije zaslužio!!!!

Boban

• 3
Umro Artur Klark
« Reply #44 on: 20-03-2008, 18:25:02 »
hoćete da kažete da znamenite ljude treba pamtiti onako kako su izgledali minut pred smrt? sve pisce, naučnike, glumce, po enciklopedijama treba predstavljati iz najgrdobnijeg perioda?

PTY

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #45 on: 20-03-2008, 18:34:25 »
Quote from: "Ghoul"
izrugivanje je u oku (kratkovidog) posmatrača, tj bobana.

Ma nemoj.

Bejbi, okrenulo se ili obrnulo – ipak si ti južna pruga.
Mogu mislit koliko ti sve ove Mehine džiberizacije prijaju – onako, skroz intimno i genetski - ali, ipak, dozvoli da nekog iritira sav taj njegov (a i tvoj) posrani internet-marketing čistog moronstva.

Mislim, oboje dobro znamo da je isti taj Meho bio jedan skroz mizerni niko&ništa, (i na upsu, i na ovom forumu a i u širokim masovnim širinama uopšte) sve dok nije ovakvim džiberlucima napalio kojekakve široke mase.

A i skroz razumem zašto to (tebi konkretno) imponira; zamisli samo, svo ono tržište što u CiVije gura uglavnom revnosno ispunjavanje bioloških funkcija – maybe, ah, maybe, all that can be... yours 2...?

i možda ti idući tiraž bude cela kvota spartanaca - plus jedan...?   :roll:  :D

PTY

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #46 on: 20-03-2008, 18:35:18 »
Bobane, idi kući da malko pereš sudove.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Umro Artur Klark
« Reply #47 on: 20-03-2008, 18:38:19 »
otpisaću ti ovu beslovesnu tiradu na ucveljenost i rajćes indignejšn, pošto meho možda zaista nije trebalo da pominje te pedofilne detalje u textu na popboksu.

no, kako i zašto si mene povezala s tim konkretnim textom (na koji se tek sada i ovde, u ovom postu, makar i vrlo djelomično, osvrćem - da bih kritikovao 1 njegov aspekt) - to, rekoh, otpisujem na tvoju ucveljenost što je dekica klark otišao među zvezdanu decu...

PTY

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #48 on: 20-03-2008, 18:43:59 »
Quote from: "Ghoul"
otpisaću ti ovu beslovesnu tiradu na ucveljenost i rajćes indignejšn, pošto meho možda zaista nije trebalo da pominje te pedofilne detalje u textu na popboksu.

no, kako i zašto si mene povezala s tim konkretnim textom (na koji se tek sada i ovde, u ovom postu, makar i vrlo djelomično, osvrćem - da bih kritikovao 1 njegov aspekt) - to, rekoh, otpisujem na tvoju ucveljenost što je dekica klark otišao među zvezdanu decu...

Slobodno otpiši, ti si ionako čovek koji odskora sve tumači monoklom.

A moja tirada je skroz namenjena tebi i isključivo tebi; meho je fenomen vredan žaljenja i ništa više, ali svi oni koji ga šlagvortima poliraju do erekcije – eh, ti su itekako vredni daljeg truda.

(Osim sunčice, naravno. Ona će ionako da dobije silne ‘aljine za svako umakanje.   :lol: )

Meho Krljic

• 5
  • 3
Umro Artur Klark
« Reply #49 on: 20-03-2008, 19:23:43 »
Heh, da se za trenutak uozbiljim.

Naravno da sam nekoliko sekundi razmišljao o tome treba li spominjati pedofilske teme u nekrologu o čoveku koji je toliko dobrog učinio za globalnu kulturu. I naravno da sam shvatio da treba. Jer to na kraju krajeva jeste neodvojivi deo Klarka kao fenomena, pogotovo u vizuri mlađih ljudi i dokonijih Internet surfera koji su registrovali Klarka tek poslednjih godina i tek preko tih skandala vezanih za, jelte, pedofiliju. Popboks je sajt generalne namene, koju čita taj isti generalni pripadnik naroda (i narodnosti) i tekstovi na njemu su namenjeni ne-stručnim čitaocima po svakoj osnovi.

Hoću da kažem, da je u pitanju bio specijalizovan sajt za naučnu fantastiku, za svemirska istraživanja ili za telekomunikacione tehnologije, onda bi se i ispuštanje nekih od aspekata Klarkove javne i u javnosti obilno pretresane ličnosti dalo opravdati. Ali onda taj tekst svakako ne bih pisao ja, nego neko stručniji. Kako je Popboks sajt za laike, tekst je pisao laik.

No, dobro, to je valjda toliko očigledno da se osećam retardirano što ga uopšte objašnjavam a na to me navlači samo i isključivo to što vidim da se Lidija oseća na neki način lično uvređenom nečim što sam ja napisao, pa eto - nije bilo iz zle namere.