Author Topic: Nightflier u "Zabavniku"  (Read 43572 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Nightflier u "Zabavniku"
« Reply #50 on: 19-11-2018, 13:24:15 »
Prvo, ne može časopis, koji treba da se čita, a ne da se boji, da bude namenjen deci do 7 godina. Tik Tak se distribuirao u školama, a ne u obdaništima. Drugo, šta ako si zaboravila kako je to biti dete sa više od 7 godina (ali manje od recimo 12)? Možda je njima priča interesantna. Kako možemo da znamo ako ih ne pitamo? Dajte nekom detetu da čita, pa ga posle pitajte. Ostalo su prazne priče.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #51 on: 19-11-2018, 13:26:41 »
Ne znam zašto upoređujete vrhunsku literaturu za decu sa jednom naručenom pričom - i to od čoveka koji nije profesionalni pisac, nego napiše tu i tamo ponešto iz hobija, a nije nepismen niti sasvim bez talenta? Da se ne lažemo, viđala je ovdašnja radionica i mnogo, mnogo grđe stvari od priča koje je on isporučio ''Zabavniku''.

Ja sam zahvalna Nightflieru što je otvoreno i pošteno podelio sa nama tajne uređivačke politike ovog časopisa. Kako njihova bruka može da bude njegova?
Jasno je da ''Zabavnik'' ne želi priče najboljih autora, birane po ZS kriterijumu, nego priče sa tezom. Očigledno je da nisu zainteresovani da otkrivaju nove pisce, a možda nemaju merodavnu osobu koja bi procenila šta od kratkih priča valja, pa igraju ''na sigurno''. Možda bi rado prepisali iz stranih novina, što čine ostali, ali ne mogu zato što ''podržavaju domaće''.

To je šteta. to je sramota, sigurno ne služi na čast ''Zabavniku'', ali zar je NF kriv za to?
On je uradio ono čega bi se svi ovde koji su se latili pera (računam i tebe, Bato) oberučke prihvatili - piše po želji naručioca (srpski, mitološki, puočno, za decu, krvavo itd.) pričicu koju će mu platiti.
Nek se javi ko bi rekao: izvinite, ali ja nisam Sent Egziperi, nisam Luis Kerol, ne mgu ja to.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #52 on: 19-11-2018, 13:54:26 »
Pre godinu ili dve u ''Zabavniku'' je bila priča Adrijana Sarajlije, izvanredna po mom mišljenju, ali za na drugačijoj literaturi odgajenog čitaoca verovatno teška, nerazumljiva. Prilično sam sigurna da nije ista ruka izabrala Sarajlijino ''Zrno'' i priče koje je pisao Nightflier. NF radi bliže opštem ukusu, ono što bi neko sa prezirom označio kao ''prosek'', a što se ipak najviše čita i voli, tako da ja stvarno ne znam šta bih radila da sam urednica u ''Zabavniku''. Verovatno bih se trudila da bude zastupljeno i jedno i drugo.

D.

• 3
« Reply #53 on: 19-11-2018, 14:13:05 »
Kada o meni budu pričali ovako kao o Najtflajeru, ukinuću se ("nije ona kriva što ne zna da piše i što je uređivačka politika loša"). Lol.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #54 on: 19-11-2018, 14:50:21 »
Pa i ti si nam ispričala ovde nešto korisno: svoje iskustvo sa ''Zabavnikom''. Čuli smo šta biva kada na silu pokušavaš da se nametneš, ali tu ishod nije bilo teško predvideti, tako da je Nightflierova informacija ipak vrednija.

Ja nisam rekla da NF ne zna da piše, već da njegove priče nisu vrhunske nego samo korektne.

Uverena sam da bi ti sasvim lepo podnela da ''Zabavnik'' objavi neku tvoju ''samo korektnu'' priču. Ne da se ne bi ukinula, ma šta se pričalo, nego bi nam svima uši probila svojim dostignućem.

D.

• 3
« Reply #55 on: 19-11-2018, 14:55:53 »
Podignimo nivo diskusije.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #56 on: 19-11-2018, 15:04:50 »
Lepa odluka, ali sumnjam da će ti uspeti.

Sa svoje strane mogu da obećam da dalje neću učestvovati u ovom razgovoru, pošto sam već rekla šta sam imala.

Krsta Klatić Klaja

• 4
  • 3
« Reply #57 on: 19-11-2018, 15:30:19 »
samo kažem šta bih ja radio kao urednik. Dakle, to treba djeca da čitaju, ja ih ne bi učio da slažu pridjeve o usponu na brdo, valjda priča ima neko naravoučenije itd

nisam mnogo ulazio u to da li ovaj ili onaj treba da objavi priču, u stvari, kao što reče mac, eto ti priče, malo upeglanija da bude, pa da vidimo kako klinci reaguju. ali mi fidbeka nemamo
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #58 on: 19-11-2018, 15:46:35 »
@Kimura

Sticajem okolnosti, znam da je Sarajlijinu priču i moje dve odabralo isto uredništvo. Well, njegovu odabralo a moje naručilo. Svojevremno sam za "Mati" dobio vrlo velike pohvale iz Zabavnika, od tadašnjeg valjda Grasijevog zamenika (zaboravio sam kako se čovek zove, mea kulpa), ali to sam uvek pripisivao nacionalnom tonu priče pre nego mom spisateljskom umeću, kakvo god ono bilo. Priča koja je objavljena petka za nama naručena je i prihvaćena još pre četiri godine, samo je negde zaturena, pa ju je sada objavio neki novi urednik - koji je i naručio nove priče. :) Ovo samo radi pojašnjenja redosleda zbivanja.

Dalje nemam šta da kažem o ovome, dok mi ne objave narednu priču, ako je napišem. :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

D.

• 3
« Reply #59 on: 19-11-2018, 19:55:10 »

Uklapa se u celu SNS oportunističku logiku koju pominje Boban.

mac

• 3
« Reply #60 on: 19-11-2018, 20:17:18 »
I Hitler je bio vegetarijanac... Pa šta..

Krsta Klatić Klaja

• 4
  • 3
« Reply #61 on: 19-11-2018, 21:05:45 »

Boban

• 3
« Reply #62 on: 19-11-2018, 21:47:40 »
Osnovni problem koji se javlja ovde jeste to da većina danas zanemaruje da je u književnosti mnogo važnije KAKO nego ŠTA.
Ova priča može da se izučava kao etalon kako ne treba pisati, kako neko ko nema niti trunku literarnog umeća nasilno ređa reči u rečenice i kao daje svemu neki smisao.
Zato sam toliko besan, jer neznalice procenjuju neznalice i onda se glorifikuje nešto što uopšte ne treba ni da bude objavljeno, a da je sreće ni napisano.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #63 on: 19-11-2018, 22:19:17 »
Bobane, lagano preteruješ. Eno ti ga Backović, Grasi i ostatak A. D. "Politika", pa se proseravaj njima. Za razliku od tvojih pisaca, nisam ja samog sebe objavio. Bezobrazan si preko svake mere i nisam ti ja kriv što bi se i mlad kurac osušio da se za njega uhvatiš, pa si se pretvorio u ogorčenu babu. Ili se saberi i makni svoja govna iz mog potforuma ili se smatraj maknutim iz mog života.  Zapravo, ne moraš da se sabiraš.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

D.

• 3
« Reply #64 on: 19-11-2018, 22:55:28 »
Samo komentarišemo priču, nema mesta uzrujavanju. Objavljena je, ne? I želeo si da bude objavljena. Ne?

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #65 on: 19-11-2018, 23:10:22 »
Tja. Boban hoće da te malo očeliči Najtflajeru.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Boban

• 3
« Reply #66 on: 22-11-2018, 21:03:12 »
Eto, sada imate priliku da vidite na delu kako ja to teram ljude sa ovog foruma i iz svog života... ljude nesposobne da prihvate svoja ograničenja i posebno da im neko ukazuje na to.
Ima toliko mesta u ovom kibersvetu gde se ljudi samohvališu i gde ih drugi tetoše u tome, pa onda uzvraćaju i tako u beskraj, stvarajući sliku da je sve super.
Znak sagite nije takvo mesto. Nikada nisam bio spreman da nekoga lažno hvalim da bi sutra dobio pozitivno mišljenje o nečem što uradim a da to ne zaslužuje.
Mnogo puta sam odavao priznanje za stvari pojedincima koji su me pre toga drsko vređali i prozivali.
Žao mi je što nema više ljudi kao što sam ja, sposobnih da hvale one koji nisu hvalili njih.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #67 on: 22-11-2018, 22:01:06 »
Ovo je, znači, demonstracija?

Volela bih da vidim i drugu stranu: kako hvališ zaslužne.

D.

• 3
« Reply #68 on: 22-11-2018, 22:02:15 »
Bez namere da te podržim (jer imam prilično skeptičan stav prema ukazivanju na tuđa ograničenja, te očekivanju da to taj neko prihvati bez ispoljavanja sujete ili povređenosti) - pusti. Ljudi su navikli na negativnu selekciju. Što si gori, netalentovaniji, gluplji i sujetniji, to ti daju više šansi, viši položaj itd. Pa negativno selektovani još i pomisle da su najbolji, sposobni i zaslužni. I podrazumeva se da tu nema samokritike.

Sad, ništa od ovoga što sam rekla ne odnosi se na Najtflajera, on me ne zanima. No, deo njegovog nastupa koji me zanima je ta samokritika. Nastupi ladno čovek sa pričom “pitajte moje izdavače, ja nisam kriv što su me birali”. Najpre, sumnjam da tu nema ličnih poznanstava i konekcija na osnovu kojih se u Zabavniku uopšte zna za Ivanovo ime. A čak i da grešim, valjalo bi izjasniti se o svojoj priči otvoreno (dobra mi je priča-nije mi dobra priča-mogao sam bolje itd.) pre nego se vaditi na izdavače, pa se još i duriti na kritike i svima na nos nabijati činjenicu da je još priča naručeno. Šta je to? To tako smara...

Boban

• 3
« Reply #69 on: 22-11-2018, 22:21:32 »

Čim se pojavi nešto vredno hvale, eto mene...

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #70 on: 22-11-2018, 22:26:31 »

Za Kseniju:Što pišeš o čoveku koji te ne zanima?
NIghtflier je već ispričao i pokazao ovde (možeš reći i da se pohvalio) kako su mu u ''Zabavniku'' objavili teorijski tekst. Do toga je sigurno došlo na nečiju preporuku, neko je ukazao na njega ili njegov trud u nekoji drugoj oblasti i to je to. Jedan tekst im se dopao, naručili su drugi, pa treći. Neko ima talenta, neko znanja, a neko sreće. Za bilo koji uspeh je potrebno od svega pomalo, a ovo treće je ipak najvažnije. Nema tu jasnog merenja niti pravednosti.

Ja podržavam otvorenu hvalu i pokudu, ali ne smatram da autor treba da polaže račune za to što su njega bilo gde izabrali i objavili. Njegovo je da ponudi ono što zna i može, a za eventualne loše izbore su ipak krivi urednici. Šteta što oni nemaju priliku da čuju različita mišljenja (to bi bilo mnogo korisnije od muštranja Nightfliera), ali oni, očito, ne dolaze da se igraju sa nama.

Da ne bude zabune, NF ne poznajem, nismo se sreli nikad nigde osim na ovom forumu, ali me je veoma ružno dojmilo ovo nastojanje da mu se pokvari zadovoljstvo. Već rekoh da njegove priče ne smatram vrhunskim ostvarenjima, glupo je da se ponavljam, ali računam da je ipak vreme vrhovni sudija i da mu podležu dela svih nas. Zato objavljenom piscu moje, tvoje, pa i Bobanovo mišljenje, možda i nije toliko bitno. Osim na ljudskom nivou, naravno.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #71 on: 22-11-2018, 22:32:14 »

Čim se pojavi nešto vredno hvale, eto mene...

Predvidela sam ovakav odgovor, verovatno provodim previše vremena na forumu.
A opet ne mogu da se setim tih hvaljenja, ama nikako... Možda nije ovde zapisano.

Boban

• 3
« Reply #72 on: 22-11-2018, 22:36:00 »
Hoćeš da kažeš da ja ovde na forumu niti o jednoj knjizi nisam rekao pozitivne stvari?

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #73 on: 22-11-2018, 22:37:59 »
Evo, pokušavam da se setim, ali mi ne ide. Verovatno su ti pokude upečatljivije od hvala.

Boban

• 3
« Reply #74 on: 22-11-2018, 22:44:25 »
ja takođe pogledao i našao nekoliko vrlo afirmativnih pisanija... jasno je da đubreta ima toliko da jedva dišemo, ali ima i dobrih stvari i ja ne propuštam priliku da to napomenem.

D.

• 3
« Reply #75 on: 22-11-2018, 23:31:54 »
Ta ovde niko ne pokušava nikome da “pokvari zadovoljstvo”. Nemojmo projektovati ličnu motivaciju i karakter u sagovornike.

Komentarišemo priču, a i autorove reakcije na kritike.

Krsta Klatić Klaja

• 4
  • 3
« Reply #76 on: 22-11-2018, 23:40:45 »
šta kao Nf otišo zbog ovog? Ovo može samo na Sagiti

Gul je etalon izdržljivosti i skromnosti za neke izgleda

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #77 on: 23-11-2018, 12:26:55 »
Tužno je što NF ne sagledava da biti previše svilen i očekivati da te stalno neko tapše po ramenu ne daje nikakav rezultat kad je kvalitet u pitanju, sem možda isprazno štancovanje i skribomaničnost, dok paradoksalno, samo suočavanje sa frustracijama izazvano sopstvenim limitima (ne, nikako ne kritikama, već limitiranostvima koje svi imamo) dovodi do pomeranja tih granica. Nije nužno da dovede u svim slučajevima, naravno, ali je potreban preduslov uslov da se desi, ako se ostale kockice poklope.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #78 on: 23-11-2018, 12:31:18 »
Dobro, nije da je ovde baš svilenost u pitanju, više da ti čovek koga poznaješ decenijama i prijatelji ste, pišući o tvom radu upotrebi ovakve izraze:

otud je ovo još veći dronjak nego što je izgledalo na prvi pogled.
(...)
Imamo potpuno netalentovanog pisca

(...)
budalaština.

(...)
elementarno odsustvo svake pismenosti i talenta.

(...)
razumem da je pisac prevodilac jednako imbecilnih tekstova od Džordana naovamo

(...)
ovo govno

Mislim, kapiram da Boban smatra da je ljudski ovu vrstu reakcije na svoje pisanje primiti bez emotivnog responsa, ali se svojski potrudio da ga izazove.  :lol:

mac

• 3
« Reply #79 on: 23-11-2018, 12:49:08 »
A i da mu je svo to, pa i gore, rekao lično drugačije bi bilo, nego ovako javno.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #80 on: 23-11-2018, 13:01:30 »
A i da mu je svo to, pa i gore, rekao lično drugačije bi bilo, nego ovako javno.
pisanje je javan čin. pisac je javan čovjek, tako da i komentari, pokude i pohvale ne mogu biti drugačije nego javne. da se razumijemo, ne branim ovdje nikoga, nemam pojma o kakvoj je priči riječ, samo kažem kako to ide kad se pera laćaš.

mac

• 3
« Reply #81 on: 23-11-2018, 13:03:57 »
Ne pričam o konstruktivnoj kritici, nego o dronjicima, netalentovanim piscima i fekalijama. Javna kritika je javna, ali privatna kritika je privatna.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #82 on: 23-11-2018, 13:05:13 »
Ne pričam o konstruktivnoj kritici, nego o dronjicima, netalentovanim piscima i fekalijama. Javna kritika je javna, ali privatna kritika je privatna.
u redu, slažem se da je mogao birati probranije riječi.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #83 on: 23-11-2018, 13:16:36 »
Možda je Boban bio neodmeren, a možda je jednostavno bio Boban. Svi znamo Bobana. Šta je pa očekivao?

Meni je ipak jači utisak kako je NF odreagovao i utekao, nego šta ga je isprovociralo.

Ne mogu, a da se ne prisetim kad su novinari pre neku godinu pitali Majkla Kejna što nikad ne daje savete mlađima. Kaže, ne dajem jer meni stariji nikad nisu davali nikakve savete već su mi stalno govorili da sam beznadežan slučaj i da bi trebalo da odustanem.

"Pa kad su promenili ploču i počeli da vas hvale?", pita novinar. "Nikada", odgovara Majkl Kejn. "I dalje mi stalno pričaju da sam beznadežan slučaj i da bi trebalo da odustanem."  :D

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #84 on: 23-11-2018, 13:58:44 »
Meni je Boban više puta i javno i privatno rekao da sam prilično netalentovan za pisanje i to smatram jednim od najboljih saveta u životu. Batalio sam se ćorava posla da to pokušavam da ozbiljlno radim i samo povremeno, kad hoću da se zabavljam, ponešto napišem. Ponekad to ljudima bude delimično prihvatljivo i ja sam radostan, ali nemam nikakva očekivanja.
Boban se negde zagubio kad je Bog davao ljudima pristojnost u komunikaciji, ali to nema veze sa njegovom sposobnošću da proceni kvalitet nečijeg pisanja i talenta. Ja zaista smatram da je on jedan od retkih pravih urednika koji mogu piscu da pomognu da proizvede bolje delo.
Pored toga, saturnica je u pravu: napisao si nešto i skinuo gaće. Tu nema sentimentalnosti. Ako nisi sposoban da primiš svakakve udarce, ne treba da se baviš time. Pakuj dela u fioku i nadaj se da će ih neko pronaći.

Mica

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #85 on: 23-11-2018, 14:12:33 »
Hmmm, ali drugo je to kad skineš gaće i dobiješ ga od kojekakvih zlobnika u prolazu, a drugo drugo kad ti ga do balčaka, pomalo sadistički utjera neko s kim si prijatelj tako dugo. Naprosto ne očekuješ da će koristiti takve izraze, pa još pred drugima, kao da želi da te ponizi.

Mislim, to je moja percepcija. Nikad nije lako komentarisati radove svojih prijatelja i uvek se lomiš kako da im loš utisak saopštiš a da ih ne povrediš, a ovde se čini kao da se malko i išlo na povređivanje...

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #86 on: 23-11-2018, 14:22:44 »
Boban... Ja zaista smatram da je on jedan od retkih pravih urednika koji mogu piscu da pomognu da proizvede bolje delo.
Pored toga, saturnica je u pravu: napisao si nešto i skinuo gaće. Tu nema sentimentalnosti. Ako nisi sposoban da primiš svakakve udarce, ne treba da se baviš time.

Potpisujem.
OK, pisci su osetljiva bića...A u Šumadiji imaju izreku: Što čuvaš ovce kraj Moravu, kad  ne znaš da plivaš ?!

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #87 on: 23-11-2018, 14:25:04 »
Pa ja ne znam šta gore zvuči: Boban kad se trudi da bude odmeren ili kad se ne trudi.  xrofl
Možda je ono sa ranjenjem govnima ipak bolje. Ljudskije je i prirodnije.
Jedino što priče koje je objavio ''Zabavnik'' nisu ...sve ono što je Meho citirao. Uopšte nisu toliko loše i pored činjenice da se ''Zabavnik'' ne trudi da pronađe i objavi najbolju stvar, nego prihvata preporuke. To sigurno iritira ljude koji pišu, ali šta je tu novo?

Neka baci kamen ko ne veruje u preporuke.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #88 on: 23-11-2018, 14:25:21 »

Mislim, to je moja percepcija. Nikad nije lako komentarisati radove svojih prijatelja.

naravno da nije. onda šutiš. ili kažeš, sorry, nisam čitao. lažeš. tako rade neki, krenu komentirati i govno zamotaju u celofan i nadaju se da smrad neće izbiti na površinu. tako rade prijatelji prijatelju. mada sam ja mišljenja da između kritičara i pisca ne smiju i ne mogu postojati prijateljske veze. inače kritika nije objektivna. pa sad, kako god...

D.

• 3
« Reply #89 on: 23-11-2018, 14:31:05 »
Ja ponekad ne znam ni ko je meni prijatelj, a ne ko je prijatelj nekom drugom.

Mnogo je to osuda i gotovih spoznaja ("sadistički je", "išlo se na povređivanje" itd.) za nekoga ko poziva na mir i blagoglagoljivost, Meho.

U Bobanovom nastupu vide se frustracija i bes jer kvalitet ne prolazi, a prolazi nešto.. pa, manje kvalitetno, da i ja budem blagoglagoljiva. Čini mi se da Boban u tome vidi i krivicu autora, otud i bes prema njemu.

Iskreno, i ja u promociji nekvaliteta vidim i krivicu autora (sistem je kriv po difoltu). Pogotovo ako se pojavi sa prilično arogantnim stavom: "i još toga mi je naručeno" i "meni su naručili, a druge su birali u gomili", "objaviće mi još, ako se udostojim da napišem" i sl. Okej je da se čovek oseti posebnim i veštim, najposle - istina je da su ga drugi birali, ali malo samosvesti i skromnosti ne škodi, pogotovo ako ima poznanstva u krugu izdavača i u Zabavniku. Pa ni mi ostali nismo sisali vesla, samo nemamo poznanstva, nismo poltroni, imamo kičmu, ne hvalimo se na sva usta, nismo gluplji, nismo manje vešti, nismo manje kvalitetni itd.

Bilo bi poželjno da probaš i da analiziraš nečiju motivaciju, ako već javno analiziraš nečiji emotivni nastup, Meho.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #90 on: 23-11-2018, 14:32:54 »
Nije ni NF bio nimalo nežan prema B kad ga je nazvao "lošom protekcijom za domaće autore". Ajmo malo koliko je iskrivljena percepcija i krajnje nekorektno i zlobno, ne samo prema Bobanu već celokupnoj domaćoj SF sceni tako simplifikovati stvari samo zato što si povređen jer su ti očekivanja da će te neko dizati u zvezde zato što si objavljen u Zabavniku ostala neispunjena.

Mogao se na tom mestu i B duriti i glumiti svilenost. A prijateljstva često potraju samo dok se izbegava istina i stvari hendluju u rukavicama. Nisam nešto siguran da je Boban rekao nešto što ni drugi Najtflajerovi pričaju ne pričaju kad uhvate zgodnu priliku da ih ovaj ne čuje.

Ko je tu veći prijatelj?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #91 on: 23-11-2018, 14:35:34 »
Sve je to lepo. Hoću da kažem, Bobanov osvrt je mogao da bude i ovakav. Dakle, umesto ovoga:

Pisanje za decu je neuporedivo zahtevnije nego pisanje za odrasle, otud je ovo još veći dronjak nego što je izgledalo na prvi pogled.
Imamo potpuno netalentovanog pisca koji pokušava još da piše za decu... uzmi bre Malog princa da vidiš kako se piše za decu, ili čitaj Ivanu Nešić.
Prvi stubac i po, a samo sam dotle imao snage da ovo čitam je zbirka nepotrebnih informacija, prideva i budalaština. Sve to bi pravi, dobar pisac za decu izrekao u dve rečenice. Pa ko još piše: ustao sam, protegao se, oprao zube, nagazio na šišarku... pa deset puta da je napolju bilo ovako ili onako. To je bre elementarno odsustvo svake pismenosti i talenta. OK, razumem da je pisac prevodilac jednako imbecilnih tekstova od Džordana naovamo i da izgleda nije imao priliku da se sreće sa pravom literaturom, te nije ni mogao da usvoji drugačiji model, ali ovo je meni potpuno ponižavajuće s obzirom šta je sve i kakve priče taj isti Zabavnik odbio i odbijao godinama, da bi na kraju štampao ovo govno. SNS degradacija svega na svim nivoima i na svakom mestu.

Mogao je da napiše ovo:

Pisanje za decu je neuporedivo zahtevnije nego pisanje za odrasle, otud je na ovome trebalo raditi sa daleko većom pažnjom, posebno u odnosu na detalje koje čitaoci dečijeg uzrasta najpre primećuju
Imamo pisca koji pokušava da piše za decu... To je plemenit napor, ali zahteva dodatni rad na tesanju izraza. Može, na primer da se uzme Mali princ kao primer kako se piše za decu. Ili, da damo domaći primer: Ivana Nešić od koje se mnogo može naučiti.

Prvi stubac i po, a dotle sam čitao bez predrasude, je zbirka nepotrebnih informacija, prideva i drugih za priču nebitnih sadržaja. Iskusan, istesan pisac za decu bi to izrekao u dve rečenice. Pisanje stilom u kome se navode trivijalne radnje poput: ustao sam, protegao se, oprao zube, nagazio na šišarku... je rizično jer iako daje određeni uvid u ljudskost protagoniste, istovremeno može da učini samo pripovedanje trivijalnim. Isto važi za ponavljanje više puta da je napolju bilo ovako ili onako.

Naravno, ja, razumem da se autor tesao prevodeći tekstove iz pera Džordana i sličnih spisatelja koji, za moj ukus nisu sjajni primeri dobrog zanatskog pisanja, pa svakako mislim da ga treba ohrabriti da čita više literature koja je po sadržaju i zanatskom umeću kvalitetnija. Naravno, mislim i da je uloga Zabavnikovih urednika da podržavaju literarnije radove i da su oni mogli, većim zalaganjem i radom sa autorom da doprinesu da i ovaj objavljeni tekst bude efektniji.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #92 on: 23-11-2018, 14:37:18 »
Naprosto ne očekuješ da će koristiti takve izraze,

Od Bobana?  xrofl
We're all mad here.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #93 on: 23-11-2018, 14:41:07 »
ajme meho, a meni bilo najbolje ono s trivijalnim nabrajanjem koje bi ti izbacio:
ustao sam, protegao se, oprao zube, nagazio na šišarku...:)

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #94 on: 23-11-2018, 14:42:16 »
Meho, sigurno znaš onaj vic - kako izgleda  Srpski poslovni rečnik ?

Mene oduševi primer kad fraza  "...Žalim gospodine, ali niste pogledali šta piše sitnim slovima na dnu  ugovora..." , u srpskoj verziji glasi:  "E, jebem te ćoravog!!" 

D.

• 3
« Reply #95 on: 23-11-2018, 14:42:29 »
A šta bi ti, Meho, rekao na moj utisak (a imajmo na umu da je mene Boban svojim nebiranim rečima dovodio i do suza svojevremeno) da je Najtflajerov nastup isto što i Bobanov, samo što je Bobanov iskren i ljut, a Najtflajerov ciničan i arogantan? Kakva se reakcija očekuje na cinizam i aroganciju? Na nekim drugim mestima pričaš loše o ovom mestu, a onda dođeš na ovo mesto da se pohvališ? Na šta to liči?

Podsetimo se prvog posta:

Četiri godine kasnije, Zabavnik će ovog petka pred nama objaviti moju priču koju su naručili odmah po objavljivanju prethodne.  :D Priču je ilustrovala Ivona Krizek. Da se pohvalim da je naručena i sledeća priča.

I podsetimo se činjenice da ni mi ostali, ponavljam, nismo sisali vesla. Plus, znaju ovde ljudi da se kontrolišu i biraju rečnik, Meho. Ne verujem da im treba tvoja poduka. :)

Priznajem i podržavam nečije pravo da se ponosi sobom i pohvali sebe, naravno. No, u ovom i ovakvom sistemu, gde kvalitet nema šansu ni nos da promoli više, očekuje se mnogo izliva besa na citirani nastup.

mac

• 3
« Reply #96 on: 23-11-2018, 14:53:24 »
Tja, nije ni to bez đavla. "Drum'n'bes", što bi rekli u Munjama. Ako je Bobanu važniji njegov bes od dobrih veza s Najtflajerom, ko smo mi da mu tu nešto pridikujemo.

D.

• 3
« Reply #97 on: 23-11-2018, 15:00:14 »
I ko smo mi da mu pridikujemo što mu je kvalitet književnosti bitniji od Najtflajera. Lol.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #98 on: 23-11-2018, 15:05:15 »
Meni je Boban više puta i javno i privatno rekao da sam prilično netalentovan za pisanje i to smatram jednim od najboljih saveta u životu. Batalio sam se ćorava posla da to pokušavam da ozbiljlno radim i samo povremeno, kad hoću da se zabavljam, ponešto napišem. Ponekad to ljudima bude delimično prihvatljivo i ja sam radostan, ali nemam nikakva očekivanja.

Šteta što ne možemo saznati šta bi bilo da ovaj savet nije primljen.

Boban

• 3
« Reply #99 on: 23-11-2018, 16:04:26 »
U novom broju Znaka Sagite objavljujem Mićinu priču koju nekoliko uvaženih izučavalaca SF-a, među kojima i jedan doktor svega toga, smatra najboljom srpskom SF pričom. I to pokušava da nam pojasni na desetinama i desetinama stranica. O svemu tome u novom ZS.

Elem, što se tiče ove NF priče, priča ko priča, bezvredna i besmislena, neuko osmišljena, slabo vođena, isprazna na svim zamislivim nivoima... gomila je takvih. Slučajno znam kako je prva NF priča objavljena tamo i ko je za to urgirao, a onda posle nekoliko godina mog truda i rada da dobijem i ponudim određeni broj priča među kojima ima zaista izvanrednih od pravih pisaca, taj isti Zabavnik ponovo objavljuje isti dronjak, bez da je i jednu jedinu priču koju sam ja dao (a bilo ih je oko 70) uopšte i uzeo u razmatranje.
I na sve to NF veselo skakuće i gura nam pod nos svoj isprdak... kako da ostanem miran?

Pa vi bre (stariji ovi) niste svesni koliki broj takvih bezveznjaka u pokušaju sam ja eliminisao osamdesetih i devedesetih... vi zaista mislite da je prosek onoga što se tada objavljivalo posledica toga da smo bili pismeniji, pametniji i šta sve ne? To je bio težak, danonoćni rad ubijanja želje za pisanjem onima koji nisu imali talenta. Pamtim jednu devojku, četiri sata sam je vređao u Moskvi, objašnjavao da je glupa, nesposobna i da nikako ne treba u svom životu da napiše niti jednu reč, da je bolje da izjavljuje da je nepismena i da se potpisuje krstićem... na sve to, samo skrušeno je rekla da je to moje mišljenje i otišla. Nikada više niko nije čuo za nju. Verovatno je vezala kamen oko vrata i bacila se u Dunav... danas takve pišu trilogije i zrikave sa fejsa i instagrama na nas.