Pa, ja sam 2009. rasprodao gotovo celu bibiloteku knjiga i stripova. Delimično zbog toga što je posao stao, dugovali su mi pare, pa nisam imao od čega da živim, a uz to sam tek počeo da stanujem sa sadašnjom suprugom u iznajmljenom stanu, pa je trebalo taj stan nekako plaćati. Kada sam rasprodao nekih 3000 pejperbekova i ponešto hard kovera i nekoliko putnih torbi stripova, posao je lagano počeo da se vraća redovnim tokovima, pa sam se našao u nedoumici da li da obnavljam kolekciju ili ne.
Debelo sam razmislio i rešio da to ne radim, odnosno, da radim ali uz nekoliko pravila:
1) Danas kupujem gotovo isključivo SF&F knjige na srpskom. Delimično zato što majka i žena više vole da čitaju na srpskom nego na engleskom, a delimično zato što gajim neku nadu da ću imati decu koja će voleti da čitaju.
2) Ako kupujem na engleskom, kupujem samo tvrde poveze. Knjige u mekom povezu su jednostavno neupotrebljive naspram elektronskih izdanja. I kada kupujem u tvrdom povezu, biram da to budu knjige koje mi nešto znače pored pukog sadržaja.
2a) Ima nekih knjiga za koje sam vezan iz razloga koji nemaju veze sa sadržajem ili autorima, pa ću ih kupiti i u mekom povezu. Primer za to je Martinov serijal Wild Cards, koji nameravam da nabavim u pejperbeku, kako ga Tor bude reizdavao.
3) Danas uglavnom i stripove kupujem u tvrdom povezu, ako ta mogućnost postoji. Mekog poveza mi je dosta za sva vremena.
4) Sve sam to počeo da kupujem u većem broju pre jedno godinu dana, kada smo kupili vikendicu od pedesetak kvadrata. Vikendica ima dve spavaće sobe, dimenzija 2,4x3,4 m i jedna od tih soba je pretvorena u biblioteku. Prva stvar koja je u tu kuću ušla bile su police za knjige, dimenzija 2,2x0,7x0,4 m, u koje pakujem knjige i stripove jedne na druge, da što više stanu - i imam dugoročni plan da napravim potkrovlje u kojem ću celom dužinom napraviti policu za knjige, da se ljudski vidi šta imam i da može da se uzme knjiga, a da se ne prekopava i ne premešta.
Naravoučenije: Ako vam nije preko potrebno zbog para, nemojte prodavati svoje zbirke. U nekom trenutku u životu iskrsnuće prilika da obezbedite sebi prostor za njih. Ako se odreknete toliko bitnog dela sebe samo zbog toga što "nemate prostora" ili "ne da vam žena/muž", pretvorićete se u sasvim drugačiju osobu od one koju ste gradili celog života.
Just my 2 c.