Author Topic: Pitajte Nightfliera  (Read 166531 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
Re: Pitajte Nightfliera
« Reply #400 on: 20-07-2013, 19:44:20 »
Black Eminence je odgovor na nečiji moronizam da sam ja siva eminencija Znaka Sagite, pa da koristim uticaj za ne znam već šta. Više se ni ne sećam ko me je napao. Mislim da je to čak bilo pre D, mada je moguće i da je bila ona. U odgovor na to dodao sam The Black Eminence.

Wolf Who Rules je lik iz meni veoma dragog sajens fentezi romana. Vuk je beo zato što na porodičnom grbu imam belog vuka. Na kraju, svi beli vukovi nose crno - tako da se sve uklapa. :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Chodislav

• 1
« Reply #401 on: 24-07-2013, 17:14:28 »
Ajd da se i ja nadovezem na pitanje o avataru :) Ranije ti je stajao Vampire Nocturnus? To znaci da igras magic? Ja se igram sa drugarima preko neta pa sam skoro pravio Vampire Tribal deck, pa mi nisu davali da stavim vise od jednog Nocturnusa u deck :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #402 on: 24-07-2013, 18:07:11 »
Moj vamp deck izgleda otprilike ovako:

3x Bloodghast
4x Bloodline Keeper 
4x Bloodseeker
4x Gatekeeper of Malakir
4x Vampire Nighthawk
4x Vampire Nocturnus
4x Dark Ritual
4x Urge to Feed
4x Feast of Blood
4x Victim of Night
First 666

neomedjeni

• 3
« Reply #403 on: 29-07-2013, 13:26:49 »
Izašle druge Silverbegove Legende, naravno podeljene u dve knjige. Da li si čitao Dajani Gabaldon i Elizabet Hejdon? Smemo li da se nadamo da će njihove priče nešto valjati - za prvu sam čini mi se čuo da piše istorijske ljubiće, a o drugoj spisateljici ne znam ništa?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #404 on: 29-07-2013, 14:09:11 »
Nisam čitao romane koje je Gabaldonova pisala. To su istorijski ljubići, premda dobro napisani sudeći po kritikama, a jedini element fantastike jeste putovanje kroz vreme. Ali zato sam čitao sve novele o lordu Džonu, koje su uglavnom krimići. Odlično su napisane i Džon je izvanredan lik.

Što se Hejdonove tiče, čitao sam sve njene romane i ocenio bih je sa recimo slabom trojkom. Dobra je kada nema ništa bolje, ali nije prva a ni druga liga, premda je bila izuzetno popularna u vreme sastavljanja "Legendi 2". U međuvremenu je nestala kao da je u zemlju propala. Sve u svemu, svojevremeno su razmišljali u Laguni da je objave. Ja sam je popljuvao, drugi su je hvalili. Srećom, poslušali su mene. :)
First 666

neomedjeni

• 3
« Reply #405 on: 29-07-2013, 14:40:53 »
Hvala na odgovoru, znači jedna valja, jedna ne. Nije loše, kad se sve sabere, osam od jedanaest pisaca bi trebalo da ponude dobre priče.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #406 on: 29-07-2013, 14:48:40 »
Davno sam čitao, ali čini mi se da je sveukupni utisak nešto slabiji nego kod prve knjige. U L2 najbolji mi je bio Gejman, pa tek onda Martin, Gabaldonova i Kard. Tim redom, otprilike. Te priče su odlične - prve tri su za pet zvezdica - dok ostale baš i nisu ostavile neki neznamnijakakav utisak na mene. Opet, davno je bilo kada je ta zbirka izašla.
First 666

neomedjeni

• 3
« Reply #407 on: 29-07-2013, 14:54:01 »
Baš sam pre sat vremena ostavio post na jednom drugom sajtu da, gledajući pisce, očekujem slabiju zbirku od prve, pa me to ne iznenađuje. No dobro, nek budu tri odlične priče i još recimo četiri vredne čitanja i ja sam zadovoljan.

I iznenadio me je Gejmen. Američki bogovi nisu baš epic fantasy, što bi trebalo da bude žanr kojim se Legende bave.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #408 on: 29-07-2013, 14:58:06 »
Otprilike je tako nekako. Recimo, ja bih tu zbirku izmenio tako što bih izbacio Mekafrijevu, Vilijamsa, Hobovu i možda Fajsta, a ubacio bih Eriksona, Bišopovu, Bižol (Chalion)...
First 666

Truba

• 4
  • 3
« Reply #409 on: 07-07-2014, 15:42:29 »
Mislim da su definitinvo digli ruke nakon poslednje knjige. Koliko znam, očajno se prodavala. Srećom, Hrvati su ih objavili u kompletu, a i skenirali i okačili na net. :)

vidim u najavi 4. dio :-D milesa...
dakle nisu digli ruke samo presporo ide...
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Berserker

• 4
  • 3
« Reply #410 on: 07-07-2014, 15:51:25 »
opa vidi ti to :) Vorska igra, jel to konacno prvi deo serijala? Bilo bi bas lepo videti je pre kraja godine, taman mi se zasvidjao serijal.

Truba

• 4
  • 3
« Reply #411 on: 07-07-2014, 23:14:54 »
piše septembar...
ja sam samo prve dvije pročitao
moram odmah treću u spisak ubaciti
a 4. odmah kupiti da pomognem izdavanje :D
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Berserker

• 4
  • 3
« Reply #412 on: 08-07-2014, 07:06:10 »
hm, malo sam zbunjen, zverao sam po wikipediji da vidim koji je redosled izdavanja u serijalu, ali mislim da ima bar dva naslova posle Krhotina casti a pre ovog.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #413 on: 08-07-2014, 10:48:37 »
opa vidi ti to :) Vorska igra, jel to konacno prvi deo serijala? Bilo bi bas lepo videti je pre kraja godine, taman mi se zasvidjao serijal.

Prvi deo serijala je "Plaćenik" (The Warrior's Apprentice) a nakon njega ide "Vorska igra" (The Vor Game). Između je fantastična novela, koja je dobila mislim i Huga i Nebulu, Mountains of Mourning. To je Boban objavio u nekom Monolitu.
First 666

Berserker

• 4
  • 3
« Reply #414 on: 08-07-2014, 16:16:37 »
cek cek cek, majku mu zasto sam monolite ostavio kod roditelja :( znaci sledeci put kad odem kuci da overim Mountains of Mourning.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #415 on: 09-07-2014, 00:21:03 »
Zato sto zauzimaju gomilu prostora? :-D
First 666

Berserker

• 4
  • 3
« Reply #416 on: 09-07-2014, 15:00:00 »
Meh, trenutno razmatram da li da svoju kompletnu biblioteku (preko 1000 SF i EF knjiga plus neki biseri kao kompletna Plava Ptica i tako to) prodam jer mi sve stoji kuci kod roditelja, pa ih vise i ne vidjam...Dzaba mi cela biblioteka kad ovde imam mesta za nekih 100ak knjiga u vr glave...

Truba

• 4
  • 3
« Reply #417 on: 09-07-2014, 15:58:22 »
slično je i meni zato lagano prodajem baš stvari koje mi nikad više neće trebati
a usporio sam kupovinu novih naslova

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #418 on: 10-07-2014, 09:46:45 »
Pa, ja sam 2009. rasprodao gotovo celu bibiloteku knjiga i stripova. Delimično zbog toga što je posao stao, dugovali su mi pare, pa nisam imao od čega da živim, a uz to sam tek počeo da stanujem sa sadašnjom suprugom u iznajmljenom stanu, pa je trebalo taj stan nekako plaćati. Kada sam rasprodao nekih 3000 pejperbekova i ponešto hard kovera i nekoliko putnih torbi stripova, posao je lagano počeo da se vraća redovnim tokovima, pa sam se našao u nedoumici da li da obnavljam kolekciju ili ne.

Debelo sam razmislio i rešio da to ne radim, odnosno, da radim ali uz nekoliko pravila:

1) Danas kupujem gotovo isključivo SF&F knjige na srpskom. Delimično zato što majka i žena više vole da čitaju na srpskom nego na engleskom, a delimično zato što gajim neku nadu da ću imati decu koja će voleti da čitaju.
2) Ako kupujem na engleskom, kupujem samo tvrde poveze. Knjige u mekom povezu su jednostavno neupotrebljive naspram elektronskih izdanja. I kada kupujem u tvrdom povezu, biram da to budu knjige koje mi nešto znače pored pukog sadržaja.
2a) Ima nekih knjiga za koje sam vezan iz razloga koji nemaju veze sa sadržajem ili autorima, pa ću ih kupiti i u mekom povezu. Primer za to je Martinov serijal Wild Cards, koji nameravam da nabavim u pejperbeku, kako ga Tor bude reizdavao.
3) Danas uglavnom i stripove kupujem u tvrdom povezu, ako ta mogućnost postoji. Mekog poveza mi je dosta za sva vremena.
4) Sve sam to počeo da kupujem u većem broju pre jedno godinu dana, kada smo kupili vikendicu od pedesetak kvadrata. Vikendica ima dve spavaće sobe, dimenzija 2,4x3,4 m i jedna od tih soba je pretvorena u biblioteku. Prva stvar koja je u tu kuću ušla bile su police za knjige, dimenzija 2,2x0,7x0,4 m, u koje pakujem knjige i stripove jedne na druge, da što više stanu - i imam dugoročni plan da napravim potkrovlje u kojem ću celom dužinom napraviti policu za knjige, da se ljudski vidi šta imam i da može da se uzme knjiga, a da se ne prekopava i ne premešta.

Naravoučenije: Ako vam nije preko potrebno zbog para, nemojte prodavati svoje zbirke. U nekom trenutku u životu iskrsnuće prilika da obezbedite sebi prostor za njih. Ako se odreknete toliko bitnog dela sebe samo zbog toga što "nemate prostora" ili "ne da vam žena/muž", pretvorićete se u sasvim drugačiju osobu od one koju ste gradili celog života.

Just my 2 c.
First 666

Truba

• 4
  • 3
« Reply #419 on: 10-07-2014, 10:41:05 »
Potkrovlje i vikendice ne dolaze u obzir zbog vjetra, kiše...zar se ne bojiš lopova?

Ja sve što nabavim i pročitam dijelim u 2 vrste
ponovno čitati i nikad više
ono nikad više prodajem za siću jer se nikad ne može izvući ista lova ili mijenjam
pošto sam emotivno vezan samo za polaris i kentaur naslove njih imam skoro sve i ne bih ih prodavao

pratim i neka lagunina izdanja mogu reći da danas nemam baš mnogo materijala za kupovinu
i to je dobro budući da mi je dosta knjiga nepročitano

jbg sve što smo stariji imamo manje i manje dana a više i više obaveza zato ako se nešto treba prodati nek se vala proda... sumnjam da će se naći vrijeme da se ponovo pročita... a ako se poželi možeš privremeno utažiti žeđ pdf-om

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #420 on: 10-07-2014, 23:05:31 »
Vikendica u uslovnom smislu. Reč je o domaćinstvu manje-više usred naselja. (Veoma blizu centra, na pet minuta hoda od kevinog stana, ali istovremeno relativno izolovano i tiho.) Keva i ja smo podelili nadležnosti - kuća je moja a dvorište njeno, pa ona može da gaji zečeve i japanske kokoške, a ja mogu da sakupljam knjige i stripove.

Ako ikada budem pravio to potkrovlje,  svakako će biti pravljeno tako da bude sigurno od kiše i vetra :)

Što se lopova tiče,  tu već pomoći nema ni u kućama ni u stanovima. Jedino mogu da se nadam da ih knjige i stripovi neće zanimati.
First 666

Truba

• 4
  • 3
« Reply #421 on: 11-07-2014, 09:52:19 »
jel ti se podnose supruga i majka?
Jesi li rasprodao kolekciju na supruzin nagovor ili vam je zaista love trebalo? hoće žene muževo sve rasprodati nije prvi primjer
zašto niste živjeli kod majke umjesto u podstanarima?

oprosti malo sam indiskretan :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #422 on: 11-07-2014, 14:58:01 »
Lol

Supruga i majka mi se prilično vole. Štaviše, baš danas idemo na vikend kod moje keve. Prošle godine leto smo proveli tamo, a i ove ćemo po svoj prilici.

Nisam rasprodao kolekciju na Majin nagovor; ona za to nije ni znala. Bila je u bolnici u to vreme. Love nam je veoma trebalo. Inače, ona čita knjige, stripove, igra video-igre i radi sve ostale gikovske stvari.

Zato što je Maja zaposlena u Beogradu, a meni je za moj posao svejedno gde ću da budem - to sa jedne strane. Sa druge, keva ima stan od nepunih pedeset kvadrata zatrpan svačim nečim, pa je tada već samo meni i kevi bio mali. Sa treće strane, premda ja tehnički ne moram da budem u Beogradu da bih radio, pomaže da budem kada je reč o nalaženju novih poslova - a i meni su gotovi svi prijatelji ovde. Zapravo, imam daleko veći krug beogradskih poznanika, drugova i prijatelja, nego moja žena, koja je rođena i odrasla u Beogradu.

Jesi, ali u principu nemam problem sa "indiskretnim" pitanjima, ako nisu zlonamerna. :)
First 666

Truba

• 4
  • 3
« Reply #423 on: 11-07-2014, 18:50:57 »
Zanimljivo
mada ne vjerujem u ljubav snahe i svekrve uvijek moraju postojati izuzetci
a šta je s djecom

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #424 on: 13-07-2014, 18:58:41 »
Još ih nemamo.
First 666

CorwinM

• 4
  • 2
  • The ugliest man to have ever crossed the Atlantic
« Reply #425 on: 24-09-2014, 11:53:29 »
Je l' da da je Fool's Assassin odličan? :)

There are no desperate situations, there are only desperate people.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #426 on: 24-09-2014, 12:18:05 »
Frakkin' fenomenalan. Procitao sam ARC I raspametio se.
First 666

CorwinM

• 4
  • 2
« Reply #427 on: 24-09-2014, 12:29:09 »
Šta je tačno ARC?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #428 on: 24-09-2014, 12:35:59 »
Advance Reading Copy. Šalje se reviewerima, blogerima i sličnim tipovima nekoliko meseci pre nego što se knjiga zapravo objavi, da bi mogao da se generiše hajp na vreme. :) Nekoć sam redovno dobijao primerke, ali od pre nekoliko godina skoro svi su uveli pravilo da ne šalju elektronske verzije, a štampane verzije se šalju samo na teritoriji Severne Amerike, tako da su Evropljani mahom ispušili za ARCove.
First 666

CorwinM

• 4
  • 2
« Reply #429 on: 24-09-2014, 13:51:53 »
Aha, razumijem. Ja sam ga pročitao tek prije nekoliko dana. Naravno, skinuo sam narodnu verziju za moj kindle, iako priznajem da sam se osjećao krivim što piratizujem Robin Hob.
U svakom slučaju, oduševljen sam romanom i veoma srećan što se opet družim sa Ficom i Fulom (pojma nemam kako su ih preveli), a Bi je fenomenalan lik. Samo se nadam da će nastavke objavljivati kako je predviđeno, da neće biti odlaganja u stilu Martina, rahmetli Džordana i Rotfusa.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #430 on: 24-09-2014, 14:08:47 »
Ako se dobro sećam, Hobova je objavljivala jednu knjigu na dve-dve i po godine. Ako se uzme nekakav prosečan broj stranica po knjizi, podeljen sa brojem meseci, rekao bih da je njen ritam vrlo blizak Martinovom i ritmu pokojnog Džordana za života mu. Bilo kako bilo, (za sada) nastavak Fool's Assassin nije najavljen za narednu godinu.
First 666

CorwinM

• 4
  • 2
« Reply #431 on: 24-09-2014, 15:12:53 »
Na gudridsu piše avgust 2015, ali mi je i zvučalo sumnjivo. Nigdje drugo nisam našao potvrdu. Ubiću se, majke mi. Trenutno čekam Martina, Rotfusa, Linča, Breta, Bučera, a sad evo i Hob. Dobro je što nisam počinjao sa Sandersonovim novim serijalom.

Nego, šta ti misliš o Bučeru i Drezdenu? Da nisi kojim slučajem čitao Kodeks Alera i da li bi to preporučio?
Imam taj problem da kad se zakačim za jednog pisca želim da iščitam sve što napiše, osim ako me nešto posebno ne odbije.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #432 on: 24-09-2014, 20:06:07 »
Prevodio sam Drezdena :) Nalazim da je OK do vrlo dobar serijal, u zavisnosti od romana do romana. Prvih nekoliko je lošije, ali nikada ne pada ispod solidne trojke. Nekoliko kasnijih su čak čista petica.

Alera je odlična, sa izuzetkom prve knjige, koju sam jedva pročitao. Ali docnije knjige su vrlo lepo napisane, tako da se taj trud isplati - naročito pošto je serijal završen i nemaš nedoglednog čekanja.
First 666

CorwinM

• 4
  • 2
« Reply #433 on: 24-09-2014, 21:10:49 »
Hvala! Ja mozda nisam bio jasan: procitao sam cijelog Drezdena pocetkom godine. I utisak nam je isti, prve tri knjige su ok, posle toga serijal ide uzlaznim putanjom, pri cemu su neke sjajne. A Hari mi je postao jedan od nakdrazih likova.

Medjutim, kako i njega treba cekati do aprila, i jos jedno 5 godina do kraja serijala, mislio sam da dam sansu Kodeksu Alera, sto cu sad i da uradim, jer se evo tri dana mislim sta cu da citam.

A tebi svaka cast kad si se uhvatio u kostac sa prevodjenjem, onaj cikaski sleng i konstantne igre rijeci mi djeluju zastrasujuce.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #434 on: 24-09-2014, 21:23:13 »
Prevedena je samo prva. Odnosno, prevedena je i druga, negde do nivoa grubih radova, ali nikada nije objavljena. Prvu sam preveo kao "Olujni talas" a drugu kao "Mahniti mesec" - baš zbog igre reči :)

Alera je u proseku čak i bolja od Drezdenovih dosijea. Prva knjiga je gnjavež, ali odmah od druge kreće okomito naviše i od treće knjige prerasta u odličan military fantasy.
First 666

CorwinM

• 4
  • 2
« Reply #435 on: 24-09-2014, 21:32:50 »
Stvarno šteta što su odustali od objavljivanja, ono je izuzetno zabavno štivo, iako sam skoro potpuno odustao od čitanja fentazija na srpskom. Mislim da bi bi serijal bio prijemčiv starijim tinejdžerima. Makar samo zbog Harijevih konstantnih seksualnih frutracija, ako ni zbog čega drugog.

A sviđaju mi se i oba rješenja za naslove, imaju nekako noir šmek.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #436 on: 24-09-2014, 22:38:15 »
Nisu odustali. Bankrotirali su, a vlasnik je pobegao u inostranstvo. Ali zaista šteta. Bilo je tu sjajnih projekata u igri.
First 666

CorwinM

• 4
  • 2
« Reply #437 on: 03-12-2014, 02:48:46 »
Završio sam skoro prvu sezonu The Strain. E sad, serija nije nešto, ali imam osjećaj da bi knjige mogle biti bolje pa sam ih skinuo na brzinu. Jesi čitao The Night Eternal trologiju, i ako jesi, treba li gubiti vrijeme na to?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #438 on: 03-12-2014, 15:05:52 »
Po mom sudu - ne. Knjige su mi išle na živce, pošto se videlo da su pisane da bi se ekranizovale. Svaka scena je bila nacrtana sa idejom kako će to da se jednog dana snimi i to mi je do zla boga išlo na živce.
First 666

CorwinM

• 4
  • 2
« Reply #439 on: 03-12-2014, 17:03:04 »
Šteta. U svakom slučaju, Kodeks Alera me zaokuplja ovih dana i uopšte nije loš.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #440 on: 03-12-2014, 19:25:10 »
Drago mi je što ti se dopada. Ja ga prilično volim (s izuzetkom prve knjige) i žao mi je što Bučer više neće da razvija taj svet.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #441 on: 30-12-2014, 03:36:14 »
Sa drugog foruma:

Jesi li ikad sastavljao top ten, top twenty, ili tako nešto, najboljih knjiga/serijala koje nisu prevođene na srpski, po tvom mišljenju?

Jesam, više puta Smiley

Zapravo, većina naslova sa mog izvornog spiska objavljena je kod nas - u nekoj izdavačkoj kući. Moje preporuke bili su:

Martin
Fajst
Edings
Hob
Makafri (u Alnariju)
Erikson (u Alnariju)
Brigs
Kiz
Bučer

i verovatno još koješta čega ne mogu da se setim. Sada bi takav potencijalni spisak izgledao drugačije, a i zvao bi se drugačije. Razloga ima poviše. Pre svega, promenilo se tržište: odnosno, tržište postoji. Kada je Laguna uvela Džordana, epska fantastika kod nas bila je mrtva, a veliko je pitanje da li je ikada i zaživela u punoj meri - do tada. Sada je publika daleko probirljivija. Potom, danas daleko više čitalaca ima tablete, mobilne, kindlove i sl. i čita na engleskom. To ne pogađa druge žanrove ili glavnotokovsku književnost, ali fantastiku u priličnoj meri pogađa. Po mojoj proceni, kindl (manje-više, pošto ga je još komplikovano nabaviti) i mobilni telefoni/tableti prepolovili su broj kupaca. Ta činjenica nužno dovodi do novog gledišta na uređivačku politiku - serijali sa manjim brojem naslova, manjim brojem stranica i slično.

Sve u svemu, danas bih verovatno sastavio spisak sa naslovom "10 (ili koliko već) serijala koje bih objavio da sam bezobrazno bogat". Smiley Dakle, mogu da pričam o dobrim serijalima i knjigama, meni veoma dragim serijalima i knjigama, ali nikako o serijalima i knjigama koje preporučujem za objavljivanje sa profesionalnog stanovišta. Takvih, zapravo, ima veoma malo. Recimo, u ovom trenutku, ima smisla objaviti ne više od tri-četiri trilogije iz trenutne ponude novih pisaca i to: Entonija Rajana (preporučio sam), Marka Lorensa (preporučio sam). Metjua Stovera (tetralogija, diskutabilno - ali preporučio sam) i možda još nešto sa strane. Danijela Polanskog, možda, koji je fenomenalan ali rizičan.

Velikih serijala nešto ni nema. Shadows of Apt Ejdrijana Čajkovskog bi možda imalo smisla objaviti, makar zbog toga što mu je početna premisa world buildinga veoma zanimljiva i originalna, ali ipak je to serijal od 10 knjiga, koji naginje ka stimpanku a svakako je militaristička fantazija, koja kod nas ne ide bogznakako. Zapravo, ono što je sada najzanimljivije prevazilazi uske (pod)žanrovske odrednice. Ovogodišnji Goblin Emperor i City of Stairs su odlični primeri nečega takvog.

Btw, pošto ću nakon praznika ređe zalaziti na ovaj forum (ulazim u finale prevoda SLA2) bio bih zahvalan da sva pitanja postavljate na temi "Pitajte Najtflajera" na ZS. Znam da ste obojica i tamo članovi Smiley
First 666

neomedjeni

• 3
« Reply #442 on: 30-12-2014, 11:08:43 »
Interesovala bi me lista ef pisaca koje bi objavio da si bezobrazno bogat, jer bih pomalo počeo, kako finansije dozvole da kupujem engleska izdanja stvari za koje sam poprilično siguran da se ovde neće pojaviti u prevodu. Imam već pomešto na spisku (knjige Robin Hob, Book of the Short Sun), ali svaka sugestija od ljudi koji prate zbivanja napolju je dobrodošla.

CorwinM

• 4
  • 2
« Reply #443 on: 30-12-2014, 11:14:04 »
Ako spadaš u grupu od 99% Balkanaca koji nemaju problem sa piratizovanjem, najjeftinija varijanta za nabavku knjiga na engleskom ti je investicija od pedesetak eura u Kindle, a zatim svlačenje desetina hiljada knjiga sa interneta. Za fentazi/sf/horor postoji čak i poprilična gomila piratizovanih domaćih i hrvatskih izdanja.

neomedjeni

• 3
« Reply #444 on: 30-12-2014, 11:32:28 »
U principu spadam, ali ovde bi se radilo o probranoj kupovini naslova koji zavređuju papir. Recimo, Volf nije autor koga mi je dovoljno da imam u Polarisovoj elektronskoj antologiji i resto u skenu, želim njegove knjige kao... pa, knjige.

Inače, hvala za savet, imam odavno u planu da nabavim neki tablet za čitanje gomile stripova i knjiga koje krcam na hard, a retko ih čitam dok sedim pred računarom.  :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #445 on: 30-12-2014, 15:43:26 »
Uf, pa ovako (i ne samo EF):

Kingdoms of Thorn and Bone by Greg Keyes (Briar King je prva knjiga i veoma mi je žao što to nije prevedeno do kraja), tetralogija
Low Town trilogy by Daniel Polansky
Elfhome by Wen Spencer (serijal, četiri knjige za sada)
Acts of Caine by Matthew Stover (tetralogija, kicks ass)
A Raven's Shadow by Anthony Ryan (trilogija, valjda)
The Entire and the Rose by Kay Kenyon
Daryl Gregory (sve)
Nightside by Simon R. Green (10 knjiga)
Talion: Revenant by Michael A. Stackpole
Lost Legion by Harry Turtledove (tetralogija)
Belisarius by Eric Flint (šest knjiga)

...

ima toga još milion naslova. Ovo je prvo čega sam mogao da se setim u trenutku. :D
First 666

neomedjeni

• 3
« Reply #446 on: 30-12-2014, 15:47:28 »
E, to mi treba. Konkretni naslovi i pisci.  xcheers

neomedjeni

• 3
« Reply #447 on: 24-01-2015, 15:28:47 »
Najtflajeru, da nisi možda u Laguni načuo nešto povodom ove nove Rotfusove novele iz Kvoutovog sveta - The Slow Regard of Silent Things? Da im možda nije padalo na pamet da je objave? Mogli bi da je upakuju sa The Lightning Tree i How Old Holly Came To Be i to predstave kao zbirku priča, poput Martinovog Viteza.

A i Bret ima tonu dodatnih priča i novela uz Demonski ciklus, pa ako je zbilja tako popularan...

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #448 on: 24-01-2015, 15:34:26 »
Bretove priče (The Great Bazaar and Other Stories) neće objavljivati. Za The Slow Regard of Silent Things nezvanično sam čuo da će da se radi.
First 666

neomedjeni

• 3
« Reply #449 on: 24-01-2015, 15:53:09 »
Pa to su dobre vesti, ako se ne predomisle, naravno. Ono što je ludo je što bih pre očekivao da ignorišu Rotfusa, a objave Breta, ako već donosi više para. Ali budući da Rotfusa mnogo više cenim, nemam razloga da se žalim.