Author Topic: Šta čitamo 2011 ?  (Read 177844 times)

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
Re: Šta čitamo 2011 ?
« Reply #400 on: 20-07-2011, 17:53:22 »
Meni to nije smetalo uopšte, niti mi se činilo neuverljivim; then again, ja sam poprilično mračnija od tebe.  :lol:

Koliko vidim, današnja etika je u Baćigalupijevom romanu otišla down the sewer; da ne spojlujem ni ja, ali pominje se uništavanje evropske zemlje jer se suprotstavila onome što su joj tražili. Većina likova, osim ono dvoje pandura, kao da uopšte ni ne razmišlja o etičkoj dimenziji onoga što rade, etika mi deluje kao zaboravljena kategorija.

Ti ekstremniji slučajevi koje pominješ potiču iz Japana, Japana bogatog sredstvima, a siromašnog ljudstvom. Ako se setim gejši i sumo-rvača, genetski modifikovani radnici sa nekoliko pari ruku u zemlji koja ima materijalna sredstva, nema dovoljno "normalnih" radnika, a ne voli strance na svojoj teritoriji, mi ne deluju neuverljivo.
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #401 on: 20-07-2011, 20:15:05 »
Ha, jesi, mračnija si, plus imaš veću daleko toleranciju za vaskolike horor postavke…  :lol:

No dobro, vidi, ne smeta meni što je Baćigalupi povukao vodu nad celokupnom današnjom etikom, ali mi smeta što to nije podrobnije objasnio, pošto SF proza to ipak podrazumeva.

I nije baš da smatram kako etike u Mehaničkoj devojci uopšte nema - ima je, čak i ono dvoje pandura je imaju, bar ja to tako vidim - nego mi naprosto nije prepoznatljiva, a nije mi dato ni objašnjenje za tu famoznu "kariku koja nedostaje", tako da mi neke stvari pomalo vise u vazduhu. No dobro, to se uglavnom odnosi na zbivanja u pozadini, tako da mi sama priča pije vodu, bar utoliko što je smeštna u Tajland... mislim hej, Tajland je i dandanas siva zona po pitanju etike, morala, zakona i vaskolike seks-devijantnosti u globalu, tako da je pola posla već tu odrađeno; ali svejedno, ne smatram da je celokupna ta ekstrapolacija fer, jer kakve god mi danas predrasude imali o tom delu sveta, fakt je da se kontroverze po pitanju kloniranja više odvijaju negde drugde, a ne tamo. Japan danas možda i nosi primat po nekim pitanjima tehnološke premoći, ali moralne kontroverze koje Baćigalupi pominje danas sigurno nisu ušančene u Japanu, nego u SAD, a Baćigalupi ipak ne pominje amerikance sa nekoliko pari ruku, zar ne?

No dobro, nije sve to nemoguće, daleko bilo, ali on ipak ne nudi tu "kariku koja nedostaje", a to je po meni veliki minus, kad govorimo o SF romanu.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #402 on: 20-07-2011, 20:27:41 »
Ne, ne pominje Amerikance sa nekoliko pari ruku, samo one koji su uništili Finsku zbog izvesnih, eh, neslaganja.  :lol: I onog genetičara koji traži izazove, kakva god cena bila.  :mrgreen: Japanci su tu čisto praktični i civilizovani, i, u poređenju sa Amerima, etički još malo pa besprekorni.  :lol:

Ne kažem, moglo je da bude i nekog jasnijeg objašnjenja; kao što kažeš, ovo jeste SF roman, a SF se neretko bavi upravo društvom, i onda bi to društvo trebalo detaljnije objasniti.
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #403 on: 20-07-2011, 20:33:31 »
jah, okej.  :mrgreen: ima i u tome nešto.
kako god okrenuli, ipak je to genijalan prvenac, nema tu zbora. Ali fakat neću biti ovoliko tolerantna za njegov drugi roman, odmah ti sad to kažem, pa džaba ti trud.  :lol:

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #404 on: 20-07-2011, 21:41:29 »
Ja ću svašta da mu oprostim u drugom romanu ako opet bude bilo češirskih mačaka. Po mogućnosti da ne ginu.  :mrgreen:

'Oću i ja jednu takvu!  :!:
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #405 on: 23-07-2011, 11:07:36 »
Eto, kako je mačkoljupce lako navabiti na genetsku modifikaciju...  :lol:

Nego, My Life as a White Trash Zombie je genijalna palpčina dostojna ovako genijalne naslovnice, pa i više od toga, jer roman je toliko filmičan da ga vidim kao istinski kriptkiper hit. Diana Rowland ima odličan smisao za humor, pomalo nadobudan - jer ipak je narator vajt traš trejler park luzer delikventna tinejdžerka koja sama priznaje "I am ignorant, but I'm not a fucking moron" - ali u suštini iskren i prepoznatljivo dobrostiv, bez ikakvog samozavaravanja i prenemaganja, pomalo u My Name Is Earl fazonu, sa obaveznom "nesrećom koja proširuje vidike", a koju sam narator sumira kao "I'm finally getting my life together. Too bad I had to die first."   :D
... iskrena preporuka svima koji vole da se feel good smejulje dok čitaju žanr.  8-)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #406 on: 25-07-2011, 01:46:45 »
Ja pročitao Sasha by Joel Shepherd i prilično se razočarao. Ni sam ne znam zašto, ali očekivao sam nešto više od te knjige. Elem, nakon hevi djuti mixa epic fantasya i sword and sorcerya, pa preko zombies in space opere i mlitave femfantasye, prelazim na urban fantasy i ARC novog Bučerovog romana, The Ghost Story. One dose of Dresden coming right up!
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #407 on: 28-07-2011, 15:25:08 »
Čitam Raising Stony Mayhall by Daryl Gregory. Ovu knjigu doživljavam kao treći deo trilogije, mada to zapravo nije. Nije deo ničega. Samostalan roman. Međutim, Gregori se u svom prvencu bavio stanjem duha, u drugom romanu stanjem tela, a u trećem - stanjem smrti. Izvanredan roman, u ravni sa "Pandemonijumom". Zaista je nepravda to što ovaj čovek nije pokupio sve moguće nagrade.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #408 on: 30-07-2011, 00:50:13 »
Pročitao sam sinoć RSM. Još jedan sjajan Gregorijev roman. Mada, što voli čovek da ostavi otvoren kraj, pa to je čudo.  xtwak
First 666

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #409 on: 31-07-2011, 21:07:02 »
Dobri stari demon (The Devil You Know), Majk Keri.

Nakon što sam pročitala dve knjige Doris Lesing u sasvim ok prevodu (tu i tamo tipfeler, ali ništa drastično), čitam knjigu koja je tek lagana zabava, a prevod je na nivou Ja Tarzan ti engleski. Argh.

Dok sam čitala Mehaničku devojku (čiji prevod je malko lošiji od Demona), sama knjiga je imala toliko toga da ponudi da to ni jedan od najgorih prevoda koje sam videla nije mogao da upropasti. A ovde su, negde na petini knjige, prežvakana priča o tipu sa žešćim zajebom u prošlosti koji će da odradi "još samo jedan" slučaj, i rogobatan prevod.
We're all mad here.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #410 on: 01-08-2011, 11:59:25 »
Krenuo sam sinoć Rivers of London by Ben Aaronovitch. Iz nekog razloga, duže vremena sam izbegavao ovaj roman, a onda sam video da je reč o veoma pristojnoj urbanoj fantastici, u najboljem engleskom maniru. Nadam se da ću ga pročitati do sutra, kada izlazi Prince of Thorns.
First 666

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #411 on: 03-08-2011, 11:04:02 »
U mojo lokalnoj biblioteci podigao švedski horor roman Pusti pravog da uđe, i Slučaj putokaza od Jana Pirsa. Što se tiče fantazija i horora, stvarno su odlično opremljeni, za relativno malu biblioteku.
Čekam da izađe novi King, ali neću ga uzimati odmah. Za sve koji slučajno ne znaju, a žive u NS, ne žurite sa kupovinom : naime često se dešava da posle nekog vremena, dosta Alnarijevih knjiga, pa i King, budu po nižoj ceni u megamarketu Merkatora.
Paradoksalno, skuplje su u knjižari Alnarija, odnosno Vulkan kako se to sad zove, a samo sprat niže u istoj zgradi, u megamarketu znaju biti dosta jeftinije.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Суба

• 4
  • 3
  • А на чем Земља стоји, синко?
« Reply #412 on: 03-08-2011, 14:53:11 »
Читам "Тврђаву" од Корнвела. Мајстор. Ко воли историјски роман, наравно. Одбацио је мач и штит, радња се одвија у сев. Америци у доба Рата за независност.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #413 on: 03-08-2011, 19:39:53 »
Dobri stari demon (The Devil You Know), Majk Keri.

Nakon što sam pročitala dve knjige Doris Lesing u sasvim ok prevodu (tu i tamo tipfeler, ali ništa drastično), čitam knjigu koja je tek lagana zabava, a prevod je na nivou Ja Tarzan ti engleski. Argh.

Ime tog tarzana, devojko, i-me:evil:

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #414 on: 03-08-2011, 20:02:02 »
Ivana Maksimović-Tomić.
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #415 on: 03-08-2011, 20:08:22 »
2 prezimena...  :cry: :lol:

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #416 on: 04-08-2011, 13:13:28 »
Pročitao sam Prince of Thorns. Prilično sam zadovoljan knjigom. Daleko od toga da je književno remek-delo - otprilike je u ravni sa romanima Ejdrijana Čajkovskog - ali na kraju me je roman ubedio i kupio. Protagonista je u suštini zao, ali daleko šarmantniji od Aberkrombijevih ljiga, a sem toga Prince of Thorns je jedan od retko dobro odrađenih fantasy-posle-apokalipse-sword-and-science-mutanti-i-magija romana koji su se na tržištu pojavili posle osamdesetih.

Moram priznati da mi se dopada trenutni trend traganja za novim temama i obradama starih tema, pa tako imamo revajval stimpanka, a sada i povratak sajens fentezija - uz dozu postapokalipse.
First 666

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #417 on: 04-08-2011, 13:24:29 »
Čitaću Gail Carriger - Parasol protectorate 4 - Heartless. Čim pre.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #418 on: 04-08-2011, 13:32:46 »
Ti očigledno imaš dobar utisak o tom serijalu. Ja nisam mogao da prevalim čini mi se pedesetu stranicu prve knjige. Pisanje mi je bilo vrlo neubedljivo i protagonistkinja neuverljiva. Doduše, tada sam završio veličanstvena dva romana Krisa Vudinga - Retribution Falls i The Black Lung Captain - koja su za mene postavila standarde stimpanka, tako da sam Parasol Protectorate možda merio dugačkim aršinima.

Moraću da mu dam novu prliku.
First 666

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #419 on: 04-08-2011, 20:00:50 »
Da se pohvalim, dobio sam danas na poklon knjigu Viktora Peljevina-Poslednje pesme političkih pigmeja Pindostana  :). Nisam ga dosad čitao, ali čuo sam dosta dobrog o tom autoru.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #420 on: 04-08-2011, 20:10:48 »
Doduše, tada sam završio veličanstvena dva romana Krisa Vudinga - Retribution Falls i The Black Lung Captain - koja su za mene postavila standarde stimpanka, tako da sam Parasol Protectorate možda merio dugačkim aršinima.

Dobro sad, sto ljudi = sto ćudi, ali ja se po pravilu ne vraćam onome što mi nije valjalo na prvi pogled... no dobro, matora sam, pa valjda zato...  :mrgreen:

nego, da li je iko od vas overio Carlton Mellick III - Zombies and Shit?  8-)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #421 on: 04-08-2011, 21:02:40 »
Doduše, tada sam završio veličanstvena dva romana Krisa Vudinga - Retribution Falls i The Black Lung Captain - koja su za mene postavila standarde stimpanka, tako da sam Parasol Protectorate možda merio dugačkim aršinima.

Dobro sad, sto ljudi = sto ćudi, ali ja se po pravilu ne vraćam onome što mi nije valjalo na prvi pogled... no dobro, matora sam, pa valjda zato...  :mrgreen:

nego, da li je iko od vas overio Carlton Mellick III - Zombies and Shit?  8-)

Ima romana koje sam pet puta počinjao i prekidao. Na primer, An Oblique Approach - privh stotinak stranica, ili čak možda i manje, bilo mi je na smrt dosadno. Nikako da pređem. A onda sam se jednom zainatio i potpuno oduševio. Genijalan SF, vrlo dobro osmišljen, istražen i duhovit. Nakon toga sam bar dvadesetak puta pročitao svih šest knjiga.

Poučen tim primerom, pokušavam da se vraćam romanima koji su hvaljeni, a koji se meni nisu dopali na prvi pokušaj, čisto da se uverim da sam ispravno postupio kada sam prekinuo čitanje.
First 666

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #422 on: 04-08-2011, 21:55:04 »
Pročitao konačno The Quantum Thief finske nade hard SF-a Hannua Rajaniemija. Pa, mogao bih se složiti sa pohvalama koje dobija. Glavni lik je posthumanistički Arsen Lupen, a gro radnje se odvija u jednoj neobičnoj marsovskoj koloniji. Finac je solidan pripovedač koji izbegava da mnogo objašnjava već uglavnom niže vizuelno zanimljive scene. Sve je začinjeno gomilom izraza koji se nadovezuju na terminologiju Sterlinga ili Charlesa Stross-a, koji čitalac većinom sam mora da tumači ili mu ih pisac otkriva tek na 200-toj strani...
Ono što je osnovni problem koji imam i sa fantastikom, ali i sa ovakvim SF-om koji zbog napredne tehnologije gotovo da liči na fantastiku, jeste činjenica da gotovo sve može da se dogodi, i bez obzira na to što pisac ima zaokružen svet i zaokružene postavke, taj gotovo magijski karakter tehnologije u velikoj meri mi "kvari" utisak prilikom čitanja...
Mica

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #423 on: 04-08-2011, 22:30:52 »
Meni je ta knjiga baš bila teško svarljiva. Svaka ti čast što si je savladao.
First 666

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #424 on: 07-08-2011, 19:56:53 »
Pročitala Dobrog starog demona.

Elem, tip sa problematičnom prošlošću (u ovom slučaju egzorcista) prihvata da odradi "još jedan posao" e da bi platio kiriju, i ono što bi trebalo da bude rutinski poslić postaje strava mnogo nevolja.

Zvuči poznatio? Sure. Zaplet poznat, likove ste videli nekoliko miliona puta, svet nije naročito maštovito osmišljen (u nekom trenutku su na ovaj svet počeli da se vraćaju mrtvi u obliku duhova, uglavnom samo budu duhovi koji lunjaju unaokolo i eventualno smetaju ljudima, ali neki od duhova zaposednu sopstveno mrtvo telo i to su zombiji, nekad ljudski duh zaposedne neku životinju i izmeni joj telo, to su metamorfi (vukodlak je jedan od mogućih oblika, kad je zaposednuto telo vuk), a moguće je i prizvati demone ako je neko dovoljno veliki idiot da to uradi, i to je otprilike to što se tog sveta tiče), i, ukupno uzev, ono što je zamišljeno kao lagana zabava nije baš zabavno. Zev.
We're all mad here.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #425 on: 09-08-2011, 02:18:59 »
Završio sam Under Heaven by Guy Gavriel Kay - i ovo je prvi od njegovih istorijskofantazijskih romana koji mi se dopao. Naravno, to je stoga što kinesku istoriju gotovo da ne poznajem, tako da sam mogao da čitam knjigu a da ne tražim paralele sa istorijskim ličnostima. Kej je sjajan pisac i ovaj roman drži pažnju sve do samog kraja. Pošto sam ga čitao sa kindla, ne mogu da navedem tačnu stranicu, ali negde na 80% roman počinje da popušta po šavovima. Ipak, prijatno štivo i po svim kritikama jedan od najboljih fantazijskih romana iz prethodne godine, a što se mene tiče - jedan od najboljih koje sam ove godine pročitao, premda i dalje ne volim Keja ;)
First 666

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #426 on: 18-08-2011, 15:34:08 »
Pročitao Noć demona, od Pitera V.Breta.
Pa, dosta solidno. Knjiga je dinamična, puna akcije, prepliću se tri priče i u suštini lepo funkcioniše. Samo nije mi nešto baš najasnije ostalo, Lišu siluju razbojnici, a ona se nedugo posle toga, hm, provalja sa Iscrtanim Čovekom... nešto mi tu ne štima, barem ja mislim da posle silovanja žena neko vreme ne želi seksualni odnos, ma koliko joj se neko dopadne.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #427 on: 18-08-2011, 15:39:01 »
Ma to ti je prilično čest slučaj po knjigama... Imaš i u Mehaničkoj devojci da nju svaki dan bar jednom brutalno siluju, a ona posle sa onim tipom vodi ljubav i uživa u tome. Ima i na mnogim drugim mestima (negde sam pročitala izjavu junakinje tipa "Srećom pa su me samo trojica-četvorica silovala pre nego što su ovi naišli i spasli me..."  :x ).

Pisci takvih stvari su redovno muški, ili ja bar nisam nailazila na to da žena stavi da joj junakinju siluju a ova se posle veselo&strastveno prepusti vođenju ljubavi sa pozitivcem.
We're all mad here.

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #428 on: 18-08-2011, 15:39:54 »
Zaita zvuči čudno. Možda je neka posebna žene u pitanju.
"zombi je mali žuti cvet"

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #429 on: 18-08-2011, 15:41:08 »
Srećom pa su me samo trojica-četvorica silovala pre nego što su ovi naišli i spasli me...
Gde si to pročitala????

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #430 on: 18-08-2011, 15:43:43 »
Srećom pa su me samo trojica-četvorica silovala pre nego što su ovi naišli i spasli me...
Gde si to pročitala????

The Lion of Farside ili tako nekako... Jeftin fantasy romančić, čitala ga pre 10-15 godina.
We're all mad here.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #431 on: 18-08-2011, 16:09:29 »
Džon Dalmas. :) A ja se baš kanim da pročitam tu seriju, pošto spada među obavezno štivo palp SFa/alt.istorije :) Svojevremeno sam krenuo, pa sam batalio negde na pola.
First 666

Kunac

• 4
  • 3
« Reply #432 on: 21-08-2011, 08:06:59 »
Završio sam POSLEDNJEG VUKODLAKA Glana Dankana (prevod: Goran Skrobonja, Laguna, 2011). Pristojan roman. Mešavina škole tvrdog krimića i Underworlda, recimo. Postoje 3 frakcije: vukodlaci (zapravo, jedan preostali vukodlak, Džejk Marlou, koji je i pripovedač), zatim vampiri (50 porodica, oko 5000 krvopija ukupno) i SOKOF (organizacija koja suzbija mitska bića - sa vampirima je potpisala zatišje, ali zato tamani vukodlake). Naravno, svako tu tu ima neku svoju adžendu, pa se međusobno vampiri, ljudi i vukodlak međusobno lažu, uhode, spletkare, pare... Da, pare - kao u seksaju... U romanu ima dosta seksa. Možda čaki previše. Inače, Poslednji vukodlak je sasvim pristojan, čak iznad proseka, ali recimo da nije bio onoliko dobar koliko sam očekivao. Dankan dobro piše, tu nema zbora, ali je priču previše razvukao. Moglo se to malo sabiti, skartiti za četvrtinu (roman ima 406 strana),  imajući u vidu da je u pitnju (pre svega) pulp koji najbolje fercera kada se nešto događa i kad radnja ide napred. Takođe, imao sam problem sa glavnim likom - bio mi je veoma nesimpatičan. No, utisak je pozitivan. Ima tu dosta sočnih delova. Akcija je posebno dobro napisana.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #433 on: 21-08-2011, 09:19:36 »
Završio OŠTRICU od Aberkrombija. Odlična knjiga, posle dosta bledih i razočaravajućih EF koje sam čitao u zadnje vreme, ova je pravo osveženje. Dobro koncipirani likovi, dinamična, puna akcije, vuče pomalo ka Martinu, zajedljiva, cinična, specifičan humor... lepo zamišljen i oslikan svet.
Uspeva da kod čitaoca stvori simpatije za mračne likove, poput Glukte i Logena. Njegov svet nije crno-beo, nema klasičnih pozitivaca.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #434 on: 21-08-2011, 10:25:47 »
Ja prema Aberkrombiju gajim veoma veliki prezir. Ne zbog zanatskog umeća - tu je bolji od mnogih trenutno popularnih pisaca - već zbog njegovih likova, koji su obični ljigavci.

Onomad sam pokušao da čitam Best Served Cold, njegov roman koji se nastavlja na tu prvu trilogiju. Nisam mogao.
First 666

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #435 on: 23-08-2011, 09:47:12 »
Dobro, nije baš da čitam, više: 'ću da počnem danas ako nađem vremena'.

Phil Foglio, Kaja Foglio - Agatha H. and the Airship City (Girl Genius)

Sum, ergo cogito, ergo dubito.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #436 on: 23-08-2011, 15:57:27 »
Tri knjige sam čitao uporedo.
Dona Tart-Mali prijatelj.
Knjiga je dobra, ali nije mi dostigla visine Tajne istorije, njene prethodne knjige. I u ovoj knjizi sjajno barata građenjem atmosfere na sitnim detaljima, i prosto oživljava pred nama vreli, uspavani američki Jug. Lepo kroz nagoveštaje daje knjizi misteriju i tajanstvo. Harijetina porodica, kao i Retlifovi, odlično su opisani. Dao bi joj najveću ocenu, ovako devetka  :) zbog Hilija. Harijet, prkosna, svojeglava, divlja, osećajna i inteligentna devojčica... ne, nema šanse da bi neko poput razmaženog i površnog Hilija, mogao biti njen najbolji drug. Naprosto, nema šanse, nije uverljivo. Ni kraj mi se baš nije dopao- previše je uloženo u građenje ove knjige, naprosto se moralo završiti efektnije, misterioznije... no, bez obzira na sve, uživao sam u ovoj knjizi.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #437 on: 23-08-2011, 16:09:47 »
Završio sam "Ostrvo prokletih" by Đorđe Bajić i odmakao sa reprizom Masquerade by Terry Pratchett.

Osetio sam potrebu za smehom.
First 666

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #438 on: 23-08-2011, 19:56:03 »
Dobro, nije baš da čitam, više: 'ću da počnem danas ako nađem vremena'.

Phil Foglio, Kaja Foglio - Agatha H. and the Airship City (Girl Genius)

Javni kakvo je, mada se ne ubih ood očekivanja. Držim se stripa za sada.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #439 on: 23-08-2011, 20:18:12 »
Šta je, Zače, i ti se naložio na stimpank? :)

Što ne probaš Krisa Vudinga?
First 666

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #440 on: 23-08-2011, 23:25:45 »
Ne na stimpank u globalu; ali ovaj strip pratim već godinama i navijam zdušno. Novelizacije generalno ne volem pa tako i ovo, i ne očekujem da je nešto dobra. Ako bude korektno - puna kapa.

Ako se referiraš i na Parasol protektorat, dobar mi je zbog svega drugog, stimpank element je tamo dobrano u pozadini.

Recimo, jednu od hvaljenijih knjiga stimpanka poslednjih godina, Boneshaker Cherie Priest nisam mogo da preteram preko trećine. A ima i zombije.

Što reče Sterling onomad, a sve mi se više čini da je to duboka istina, stimpankeri su gotičari u smeđem :) Osnova je mehanoestetika + viktorijanska moda + zaštitne naočari, a preko toga udri kakvu god muziku oćeš ;)

Abney Park - Sleep Isabella - Steampunk Music

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #441 on: 23-08-2011, 23:32:37 »
Ni ja nisam mogao da svarim Čerijevu. Ali ni Parasol Protectorate :)
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #442 on: 23-08-2011, 23:47:38 »
Bacio sam Phil & Kaja Foglio - Agatha H and the Airship City na kindl, pa ću probati kada završim Pračeta.
First 666

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #443 on: 24-08-2011, 21:26:47 »
Phil & Kaja Foglio - Agatha H. and the Airship City

Bojim se da knjiga ne nudi mnogo više od stripa. Ako će i nadalje da prati strip ovolikom detaljnošću (kao na prvih tridesetak strana) mislim da ću da nastavim jednom drugom prilikom... kada mi bude previše dosadno. Strip, ma kako da je zabavan, čini mi se da pati od nedostatka detalja stimpank-parafernalija (valjda je to pravi izraz), nije da ih nema, nego, čini mi se, da ih je premalo... tako je i u romanu (a nije da se ne bi našlo mesta za to). Ko je čitao Perdido Street Station i uživao u Čajninim opisima koji su na nenametljivo slikoviti način oživeli i ulice i likove a i samu radnju romana... shvatiće na šta mislim.
Takođe, stil je nekako sterilan, humor se tek nazire (dozvoljavam da će se to promeniti), sve je mnogo ozbiljnije, brzo... kao da čitam strip a neko mi naglas dobacuje šta se dešava na tabli.
Nastaviću još malo, ali ako se nastavi u ovom stilu, onda: 'Doviđenja i vidimo se, knjigo, dogodine!'

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #444 on: 25-08-2011, 19:55:43 »
Završio sam Maskerade by Terry Pratchett. Videću sada šta ću.
First 666

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #445 on: 26-08-2011, 14:42:41 »
Kevin David Anderson, Sam Stall - Night of the Living Trekkies

Jim Pike was the world's biggest Star Trek fan-until a tour of duty in Afghanistan destroyed his faith in the human race. Now he sleepwalks through his job as assistant manager of a small Houston hotel. But when hundreds of fans descend upon his lobby for a Star Trek convention, Jim finds himself surrounded by Klingons, Vulcans, Ferengi...and savage, flesh-eating zombies! As bloody corpses stumble to life, Jim must deliver a ragtag crew of Trekkies to safety. Dressed in homemade uniforms and armed with prop phasers, their prime directive is to survive. But how long can they last in the ultimate Kobayashi Maru? With Night of the Living Trekkies, sf-geeks Kevin David Anderson and Sam Stall deliver the final frontier of zom-com mash-ups!

Night of the Living Trekkies: Book Trailer

Ću počnem večeras.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #446 on: 26-08-2011, 15:35:42 »
Sinoć počeo:

Bloodlands (A Novel of the Bloodlands) by Christine Cody, kao i novi Call of Ctulhu.
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #447 on: 26-08-2011, 18:38:25 »

Angel011, ovo je antologija kao stvorena za tebe....  :D

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #448 on: 26-08-2011, 18:50:23 »
Si čitala?

Deluje zanimljivo.  :)
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #449 on: 26-08-2011, 19:01:53 »
Vrlo zanimljivo. Po jedna priča nedeljno je taman super doza da se čovek skroz naskroz razgali...  :)

To su sve reprinti, a i Elen je već imala antologiju o mačkama, pa svejedno je ludo zabavno štivo. Gejmenovu priču o crnom mačoru sam već negde čitala ali se ne sećam gde... ali najbolja iznenađenja dolaze od najmanje poznatih imena... opičenjaci, sve redom.  :lol: