Author Topic: Šta čitamo 2011 ?  (Read 177821 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
Šta čitamo 2011 ?
« on: 03-01-2011, 17:43:34 »
Dakle, nova godina, knjige čekaju na nas.  :)
VRATA DO RAJA- Din Kunc, kombinacija sf i psihološkog trilera, slistio sam taj roman za dve večeri. Postoje tri paralelna toka priče, koja se na kraju spajaju u jedan. Devetogodišnja devojčica Leilani, sa protezom umesto noge i deformitetima na ruci, ali puna duha i volje za životom, živi u porodici u kojoj strahuje za život. Njena majka je težak narkoman, ubeđena da će joj korišćenje halucinogena pomoći da rodi decu obdarenu parapsihološkim moćima.
Njen očuh, Preston Medok, ugledni filozof, serijski je ubica- gadi se svih bolesnih, starih, hendikepiranih, i ima teoriju da je pozvan da očisti društvo od nekorisnih članova. Takođe, ima opsesiju NLO, i planira ubiti Leilani. Devojčici će pomoć stići u vidu Miki- devojke problematične prošlosti, bez para, posla i stana, ali rešene da promeni svoj život.
Drugi tok priče prati Kertisa- u stvari vanzemaljski oblik života koji ima sposobnost da preuzme oblik domaćina. Kertis pripada rasi koja pomaže svetova, a beži od druge, ubilačke rase vanzemaljaca. Ima sposobnost da ostvari duhovnu vezu sa inteligentnim bićima, i to čini sa psom, koji postaje njegov verni pratilac.

Treći tok priče prati Nou, detektiva koji smisao života nalazi u brizi o sestri vezanoj za postelju, koju je unakazio pripadnik njegove kriminalne porodice. Sudbina Noe, ukrstiće se sa sudbinama ostalih.

Knjiga je izuzetna, odavno nisam pročitao tako lepu i dobru sf knjigu.

JEDRENJE U SARANTIJU- Gaj Gavrijel Key. Ko voli Vizantiju, carske spletke, Hipodrom,Plave, Zelene, ovo je knjiga za njega. Akcije, avanture, promišljanja o religiji, umetnosti, moći. Ova knjiga je primer kako pisati dobru epsku fantastiku.

UTOČIŠTE - Stiven King. Izašao je i treći deo, u izdanju Alnarija. Tek počeo sa čitanjem.
Tajno pišem zbirke po kućama...

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
Re: Šta čitamo 2011 ?
« Reply #1 on: 04-01-2011, 20:02:13 »
Godinu počela čitanjem Tešićevog "Smrtovanja". Ide quest za questom, to jest sakupljanje drangulija iz slovenske mitologije, da bi se dobila neophodna pomoć junacima, potom i dve velike bitke (ona protiv najezde iz Ada i, nakon toga, boj na Kosovu). Trilogija je zaokružena, solidno urađeno.

Trenutno čitam "Tihu devojčicu" Petera "Osećaj gospođice Smile za sneg" Hega, o klovnu obdarenom sposobnošću da čuje ono što drugi ne čuju (recimo, u stanju je da u glavi napravi zvučnu mapu grada i da razgovorom preko telefona odredi gde se neko u gradu nalazi), i njegovom pokušaju da pronađe posebnu devojčicu, devojčicu čija mu zvučna aura pokazuje tišinu nekog bliskog Bogu, a koja je oteta, kao i još neka deca slična njoj. Iskaz istovremeno sveden i bogat podacima. Može da bude zahtevno za praćenje, ali je zanimljivo.
We're all mad here.

Plut

• 4
  • 3
  • Šetajuća žuta antena
« Reply #2 on: 04-01-2011, 20:07:06 »
Nisam čitala gospođicu Smile, ali sam odgledala film davno, davno. Ostavio je jako lep osećaj u meni, prelepo.
Trenutno čitam Borisa Vijana "Vadisrce", pomalo uvrnuto, na momente opušteno, na momente stravično, u svakom slučaju suludo, ali simpatično. Videću šta me čeka do kraja.

Grgolj blaster

• 2
« Reply #3 on: 04-01-2011, 20:34:51 »
Zadužbina Isaka Asimova. Trebalo je odavno da ga pogledam... mm...
Thou shalt not judge a book by it's cover,
thou shalt not judge lethal weapon by Danny Glover.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #4 on: 09-01-2011, 12:36:52 »
Pusti pravog da uđe, Jon Ajvide Lindkvist.

Pričalo se već o ovom romanu (i filmu, i rimejku). Meni je fino legao. Neko bi mu zamerio da je na momente prespor, da su neki delovi razvučeni, da je priča o devojčici-vampirici koja je zapravo kastrirani dečak nepotrebna, ali meni ništa od toga nije smetalo. Mislim, pripovedanje jeste malko sporo, ali se u priču sasvim lepo uklapa, stvari se razvijaju onim tempom kojim bi trebalo da se razvijaju. Dopada mi se i taj skandinavski način mirnog pripovedanja, bez buke, buke nema bez obzira na to da li se priča (i opisuje sa pravom merom detalja) o tipu koji naručuje pivo ili o silovanju ili komadanju nekoga. Nema detalja koji su tu da vas zgroze, da vas navedu na povraćanje... Svi su funkcionalni, i upečatljiviji baš zato što pisac ne signalizira da je to užasno i da vi tu treba da se osetite zgroženo, da pustite suzu nad detetom iz rasturene porodice or whatever.

Pad, Giljermo del Toro i Čak Hogan, nastavak romana Soj (jes', trenutno čitam knjige o vampirima :lol:). Pad je derivativan koliko je to i Soj bio, da nisam videla gomilu filmova i pročitala gomilu knjiga sa detaljima koje prepoznajem ovde, i da mi je ideal kvalitet roto-romana, ovo bi bilo nešto za uživanje.
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 09-01-2011, 13:40:58 »
Zoo City, to zahvaljujući neiscrpnoj biblioteci senjor Gaffa, obezbeđuje mi totalno genijalan početak za jednu prilično hektičnu novu godinu... :)

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #6 on: 10-01-2011, 17:44:11 »
Što se mene tiče, 2011. počela je reprizama, mahom zbog posla, pošto prevodim ili ću prevoditi nastavke tih romana, pa da se podsetim.

Winter's Heart, Robert Jordan
Crossroads of Twilight, Robert Jordan
Back in the USSA, Kim Newman
Final Empire, Brandon Sanderson
The Well of Ascension, Brandon Sanderson
The Hero of Ages, Brandon Sanderson
Whitechapel Gods, S.M. Peters

Jedini izuzetak je Whitechapel Gods by S.M. Peters. Reč je o stimpanku iz 2009. godine, koji nisam hteo da čitam dok ne izađe još neka knjiga. Pre nekoliko meseci dobio sam nastavak, pa sam se rešio da hrpu epske fantastike razbijem stimpankom, sa kojim sam za sada imao veoma pozitivna iskustva. Mogu reći da me ni ovaj roman nije razočarao. Može biti da sam imao sreće, pa sam nailazio na solidne pisce - i ponekog vrhunskog - ali mi raznovrsnot i kreativna sloboda koje stimpank pruža za sada veoma prijaju. Inače ljubitelj žanrovskih mešavina, nalazim da je mešavina magije i tehnologije, epske, naučne i urbane fantastike, istovremene apologetike visokog društva i kritike kolonijalizma upakovana u sumornu scenografiju viktorijanskog doba - što je najkraći mogući opis stimpanka koji u ovom trenutku mogu da smislim - veoma prikladna ovom prazničnom dobu.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #7 on: 10-01-2011, 17:49:23 »
http://www.nightshadebooks.com/ daje 50% popusta. Naval'te!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #8 on: 10-01-2011, 17:51:01 »
Naval'te vi što niste iz Srbije, koja u Nightshade-u ne postoji :/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #9 on: 10-01-2011, 17:56:08 »
Naval'te vi što niste iz Srbije, koja u Nightshade-u ne postoji :/

To da Srbija ne postoji i nije neka novost. :) Nego, pošto sada imam elektronski čitač knjiga, više me zanima da li njihovih naslova ima u ePub varijanti u nekoj od internet knjižara. Nažalost, neki izdavači - kao na primer Pyr  - delimično bojkotuju elektronska izdanja zbog piraterija. (Mada Pyr meni šalje pdfove, tako da sa njima nemam problema.)
First 666

zakk

• 3
    • IP Tardis
« Reply #10 on: 10-01-2011, 18:24:58 »
Ima, prodaju i Kindle i non-kindle ali preko nekog trećeg...

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #11 on: 10-01-2011, 18:32:00 »
http://www.nightshadebooks.com/ daje 50% popusta. Naval'te!

Gledam nesto nji'ov lineup za ovu godinu; kanda su malo pukli posle onoga skandala.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #12 on: 10-01-2011, 18:35:50 »
Kog skandala?

Melkor

• 5
  • 3
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #14 on: 10-01-2011, 18:57:11 »
Aj, aj... hvala.

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 11-01-2011, 22:05:53 »
Završio sam The Windup Girl.

Razmišljam o tome da bacim pogled na prvenac N. K. Jemisin. Vredi li?
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #16 on: 11-01-2011, 22:30:02 »
Ja, bogami, čekam rivjue cele trilogije…
(inače, NKJ je imala… hm, recimo interesantne postove povodom mungejt afere, pa sam možda i zbog toga malko uzdržana.)

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #17 on: 11-01-2011, 23:11:18 »
Ja, bogami, čekam rivjue cele trilogije…
(inače, NKJ je imala… hm, recimo interesantne postove povodom mungejt afere, pa sam možda i zbog toga malko uzdržana.)

To mi ništa ne govori o njenoj prozi. A ko zna kad će treći deo.

Ajde onda predloži(te) nešto. Nešto novo.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #18 on: 11-01-2011, 23:34:31 »
Nije li malo..uzaludno citati nezavrsena dela?

Inace, trenutno citam Feliksa Gilmana i deluje mi vise no pristojno.

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #19 on: 11-01-2011, 23:36:39 »

Inace, trenutno citam Feliksa Gilmana i deluje mi vise no pristojno.

Šta od Gilmana?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #20 on: 11-01-2011, 23:38:02 »
Završio sam The Windup Girl.

Razmišljam o tome da bacim pogled na prvenac N. K. Jemisin. Vredi li?

Ne. Premda mi se čini da je nastavak bolji. Krenuo sam da ga čitam, ali nisam odmakao daleko. Džejmisonova je u prvom romanu počela zanimljivo, ali na kraju nije pružila ništa što bi je izdvojilo od milion drugih pisaca. Doduše, mora se priznati da jezikom vlada bolje od... šta znam, Blejka Čarltona, recimo - ali to i nije neka preporuka. Ne može ni da prismrdi piscima kalibra Kej Kenjon, Kena Šolsa ili Krisa Vudinga. Eto ti ta tri kao preporuke. Na mom blogu imaš prikaze prva dva Šolsova romana, a upravo pišem Best Ov za 2010, pa ću postaviti link na forumu kada završim.
First 666

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #21 on: 11-01-2011, 23:41:20 »
Half-made World. Na Harkaveja podseca samo naslov, doduse. Thunderer i onu drugu sam preskocio iako mi cuce na polici neko duze vreme, cak i nominaciju za WFA shvatam kao preporuku.

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #22 on: 11-01-2011, 23:49:49 »
Pošto od Šolsa nemam ništa (videću da naručim nešto i od njega), baciću se na Half-made World.

Hvala na preporukama.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #23 on: 12-01-2011, 21:53:16 »
TIGANA-Gaj Gavrijel Key, opet  :). U ovoj knjizi radnja je smeštena u okruženje koje podseća na srednjovekovnu Italiju. Pokrajine poluostrva Dlan su rascepkane, porobljene, teže zbacivanju tirana i ujedinjenju. Poluostrvo je podeljeno između dva moćna čarobnjaka. Jedan od njih, Brandin od Igrata, izgubio je sina u bici za pokrajinu Tiganu. U svom besu, uništio je pokrajinu, i magijom zbrisao i sećanje na njeno postojanje- ona se sada zove Donji Korte. Ipak, iskra otpora nije ugašena, a ima onih koji nisu zaboravili Tiganu. Dijanora, čarobnjakova ljubavnica , Tiganjanka, živi na njegovom dvoru- treba da ga uništi, ali između njih se razvija složen odnos, koji uključuje i- ljubav.
Moram priznati da mi se izuzetno svideo ovaj pisac, posle perioda priličnog zasićenja epskom fantastikom. Sjajno gradi likove i njihove odnose, u njegove svetove utkani su religija, umetnost, istorija... povrh toga, za razliku od nekih drugih pisaca, ne opterećuje čitaoca gomilom vilenjaka, patuljaka, zmajeva i drugih magičnih bića.
Kod njega ima taman dovoljno fantastike da spada u EF, ali ne previše, da vas zatrpa kao recimo Fejst ili slični pisci. Odličan pisac.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #24 on: 12-01-2011, 22:04:58 »
Kej u stvari pise alternativnu istoriju  :lol: Cek da prevedu, mozda, dva najbolja romana iz tog opusa: Lions of Al-Rassan i Under Heaven. Under Heaven je verovatno i najbolji fantasy roman iz 2010.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #25 on: 12-01-2011, 22:31:35 »
Samo se plašim hoće li i biti prevoda. Ja sam pazario tri njegove knjige na sniženju u Laguni ( Jedrenje u Sarantiju- 250, Gospodar careva-350 i Tigana-450 ). Verovatno se slabo prodavalo, pa su skresali cenu da bar nešto izvuku. Šteta, čovek stvarno dobro piše.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #26 on: 12-01-2011, 22:40:51 »
Moje preporuke za 2010. možeš da vidiš na http://nightfliersbookspace.blogspot.com/2011/01/77-deo-drugi-ili-najbolje-u-nastavcima.html - to jest, prvi deo.

Inače, svojevremeno sam bio protiv objavljivanja Kejovih romana. Mislio sam da nemaju ama baš nikakav komercijalni potencijal. Biće da sam bio u pravu. Doduše, isto sam to tvrdio za "Sumrak", pa sam ispušio...
First 666

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #27 on: 17-01-2011, 03:01:13 »
Pošto od Šolsa nemam ništa (videću da naručim nešto i od njega), baciću se na Half-made World.

Hvala na preporukama.

Evo i dezerta za one koji su procitali Half-Made World:

http://www.tor.com/stories/2010/10/lightbringers-and-rainmakersU01_.jpg

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #28 on: 18-01-2011, 01:26:29 »
     Rešio sam da ipak prvo dovršim Zoo City. Priča je (zasad) samo interesantna, ali je zato Beukesova genijalna!

Dodaje ova kratka poglavlja (između dužih koja nose glavnu storiju) u kojima objašnjava šta se to događa/dogodilo sa svetom/u svetu. Svaki put iz tuđe kože. I svaki put me uspe uvući u tu tuđu kožu! Genijalna je, stvarno!

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #29 on: 18-01-2011, 04:07:53 »
Znaci, samo se ja sladim. :) Gilman je odlican, nesto kasnije o tome, a Zoo City namerno ostavljam sa strane. Moxyland sam citao u decembru, a imam obicaj da razdvajam knjige istog autora (sem kad su serijali u pitanju). Da mi duze traje, sta li.

Loni

• 4
  • 3
  • Mejnstrim Paša
« Reply #30 on: 18-01-2011, 04:13:13 »
Uprkos mojim političkim stavovima ja sam izgleda najveći patriota.
Trenutno čitam Skrobonjinog Ubicu Tesle, što je čini mi se moja 7 ili 8 domaća knjiga usastopno.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #31 on: 18-01-2011, 04:20:35 »
Znak Sagite  |  NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR - KNJIŽEVNOST  | Dela STRANIH autora  |    Topic:
Šta čitamo 2011 ?

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #32 on: 18-01-2011, 11:39:05 »
Znak Sagite  |  NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR - KNJIŽEVNOST  | Dela STRANIH autora  |    Topic:
Šta čitamo 2011 ?

+1
First 666

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #33 on: 18-01-2011, 18:04:28 »
Pominjali smo i dela domaćih autora u "Šta čitamo...", pošto ionako nema odgovarajućeg topika na delu za domaće autore.

Meni je trenutno na redu Lukjanjenkova "Straža Sumraka". Za sad na nivou prethodnih nastavaka, prevod malčice bolji od katastrofalno zbrljanog prevoda prvog dela.
We're all mad here.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #34 on: 18-01-2011, 18:09:35 »
Jesmo li?

Uostalom, zar svaki domaci autor nema poseban topik? I to ne sam jedan topik po autoru, vec imamo i topike za pojedinacne knjige. Mislis li da bi ljudi vise komentarisali na nekoj, ovakvoj, opstoj temi?

PS. Mogla si da sacekas bar par dana pa da pocnes da ga branis  ;)

PTY

• 5
  • 3
« Reply #35 on: 18-01-2011, 18:14:34 »
Imaj razumevanja… njih spaja neka tajna veza, u vidu metafora “čizme meke ko od kurčeve kože”…  :lol:

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #36 on: 18-01-2011, 18:35:53 »
Jesmo li?

Uostalom, zar svaki domaci autor nema poseban topik? I to ne sam jedan topik po autoru, vec imamo i topike za pojedinacne knjige. Mislis li da bi ljudi vise komentarisali na nekoj, ovakvoj, opstoj temi?

PS. Mogla si da sacekas bar par dana pa da pocnes da ga branis  ;)

Tek sam kasnije videla taj "razlog za odbranu".  :lol:

Jokbre, ja sam redovno pominjala i domaće i strane autore na ovim topicima. Nisam jedina koja je to radila, ali jesam prvo na sebe pomislila. :lol:

Ima topika za pojedinačne knjige, znam, i valjalo bi tamo reći ono što se ima, samo je meni nekad lakše, kad krenem da ređam šta sam čitala od poslednjeg javljanja, da sve stavim u jedan post ovde. :)
We're all mad here.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #37 on: 18-01-2011, 18:38:59 »
Imaj razumevanja… njih spaja neka tajna veza, u vidu metafora “čizme meke ko od kurčeve kože”…  :lol:

Misliš na "Kuću punu pukotina"? Frankly, izvučeno iz konteksta pa izneseno na uvid javnosti, neke od tih metafora su mi... Eh. Joj. Ali u samoj knjizi ne bodu oči uopšte, sve se uklapa.
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #38 on: 18-01-2011, 18:43:18 »

Misliš na "Kuću punu pukotina"? Frankly, izvučeno iz konteksta pa izneseno na uvid javnosti, neke od tih metafora su mi... Eh. Joj. Ali u samoj knjizi ne bodu oči uopšte, sve se uklapa.

Pa to i jeste problem.  :lol:

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #39 on: 20-01-2011, 23:01:05 »
Znaci, samo se ja sladim. :)

Elem, pošto sam završio Zoo City, nastavljam s The Half-Made World.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #40 on: 20-01-2011, 23:24:52 »
Elem, pošto sam završio Zoo City

I? Spoiler free, please? Moxyland mi je bio odlican, Sterling je rekao da je Zoo City bolji :) al' sta on zna.

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #41 on: 20-01-2011, 23:53:44 »
Elem, pošto sam završio Zoo City

I? Spoiler free, please? Moxyland mi je bio odlican, Sterling je rekao da je Zoo City bolji :) al' sta on zna.

Upravo pišem prikaz. Apsolutno spoiler free. Potrudiću se da se pojavi sutra (eventualno prekosutra) tamo gde ga svi mogu naći. Sunce mu kalaj'sano! ;)

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #42 on: 21-01-2011, 20:12:14 »

... nastavljam s The Half-Made World.

Nadam se da neće preći u horor (?).

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #43 on: 22-01-2011, 00:21:23 »
Heh, sve dok deluje da moze da predje u horor, dobro je, zar ne? :)

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #44 on: 22-01-2011, 00:33:18 »
 :!: :!: :!:Demonska self-help knjiga sa genijalnim savetima u pravom trenutku :) Odlicna ideja, slabija realizacija, ali nema veze. Leviathan Wept.

Gaff

• 4
  • 3
« Reply #45 on: 22-01-2011, 02:43:19 »
Heh, sve dok deluje da moze da predje u horor, dobro je, zar ne? :)

Da, dobro je. I da, dok izgleda kao da će preći u horor, dobro je. Ja baš nisam ljubitelj horora.

S druge strane, nisam ljubitelj ni magijskog, ali me je Zoo City ipak oduševio.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #46 on: 23-01-2011, 01:44:14 »
Corvus by Paul Kearney

Vrlo dobro napisano.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #47 on: 01-02-2011, 00:18:38 »
Nakon nekoliko knjiga naučne fantastike, pa i podsećanja na neke naslove koji su me mnogo radovali, rešio sam da se vratim malo Gilmanu i da obnovim gradivo, pošto ste me podsetili na njega. Evo zbira za januar:

januar

Winter's Heart, Robert Jordan
Crossroads of Twilight, Robert Jordan
Back in the USSA, Kim Newman
Final Empire, Brandon Sanderson
The Well of Ascension, Brandon Sanderson
The Hero of Ages, Brandon Sanderson
Whitechapel Gods, S.M. Peters
Corvus, Paul Kearney
March in Country, E. E. Knight
1632, Eric Flint
1633, Eric Flint and David Weber
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 02-02-2011, 19:00:30 »
Iznenađuje me posvemašnja tišina povodom Back in the USSA; zasigurno shvatate kakav je to raritet, te knjige bukvalno nema ni u pirat-bejovima (bar onima koje ja umem da rejdujem), dok je vi imate gotovu, prevedenu & na tanjiru.
Greota.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #49 on: 02-02-2011, 19:04:31 »
Njumena inače nema u piratskim varijantama. Možda zato što nije preterano poznatu preko bare.
First 666