Zato danas, kad me neko slučajno upita da mu pozajmim iole kontroverznu knjigu, bez blama odvrtm neku prirekorded izliku i otpravim sirotana na put praznih šaka; ne isplati prosvetljivanje plebejaca, toliko bar danas sigurno znam. A keva mi još odavno sklonila onaj najpalpičniji deo biblioteke u brava & ključ kredence u ostavi, valjda da je gosti ne frustriraju bilo kakvim opaskama. Kad god dotaknemo tu bolnu tačku, ona samo kaže “pa valjda ćeš jednom i ti da odrasteš…” i ostavi temu bukvalno tako trotačkovanu. Morala sam da je ubedim kako su to sve redom kolektorz ajtemi - daleko je od istine, zaista, ali bar više ne cvikam da će ih sruči u kantu za đubre dok sam na drugom kraju planete.
Ja sam već odavno prestao posuđivati knjige. Pre nekog vremena mi došla kuma u goste:
"Jao Vlado, pa ti imaš knjiga!"
"Imam, što?"
"E, uzeću ti ovo, ovo, ovo i ovo..."
"Nećeš ništa uzeti."
"Šta?"
"Ne posuđujem knjige."
"Ma daj," odvrati, nastavljajući da gomila literaturu.
"Ozbiljno. Knjige ne izlaze iz moje kuće."
Naljutila se baš, ali se u poslednje vreme raskravila; pozdravi me na ulici.
Što se tiče majke, ona voli da čita, ali fantastiku ni pod razno. Komunista u duši, realista, nikako nam se ukusi ne mogu poklopiti. Voli Habjanovićku, što implicira i da je feminista, tako da se deffo razilazimo po pitanju literature.
"Šta će ti knjige! Učlani se u biblioteku! Bolje da pojedeš ćevape ili kupiš sebi hlače nego knjige! Šta?! Opet si sa posla doneo pola plate?! Gde je ostatak?"
"Pa..."
"Ma znam, jebem li ti repu da ti jebem! Opet si kupio knjige! Hajde jednom donesi čitavu platu sa terena, ko Boga te molim!"
Mada joj se svideo "Dopler." To je, mislim, jedina knjiga koju sam joj preporučio i koja je ostavila iole pozitivne utiske
Što se tiče moje biblioteke, ona broji preko 350 naslova zasada...Nije to nešto u odnosu na ljude sa ovoga foruma, ali je dobro za početak