Author Topic: Šta čitamo 2011 ?  (Read 177889 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Суба

• 4
  • 3
  • А на чем Земља стоји, синко?
Re: Šta čitamo 2011 ?
« Reply #350 on: 09-06-2011, 19:13:22 »
Сам писац је рекао на свом сајту да ће бити седам или осам. Написао је шесту, мислим да је већ објављена у Британији.

Berserker

• 4
  • 3
« Reply #351 on: 11-06-2011, 08:47:01 »
gnjida komercijalna, poceo je kao tetralogiju :(

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #352 on: 11-06-2011, 15:36:57 »
Pročitao Magic Slays (Kate Daniels, Book 5) by Ilona Andrews. Kao što sam pomenuo, jedna od retkih urbanih fantastike koje su mi i dalje zabavne. Batalio sam čak i Šarlin Haris i Kim Harison. Magic Slays je prepuna pozivanja na slovensku mitologiju, tako da mi je to bila dodatna zanimljivost. Sad gledam šta ću.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #353 on: 11-06-2011, 20:15:44 »
I reših da krenem da čitam Ghosts of Manhattan by George Mann.
First 666

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #354 on: 11-06-2011, 21:25:50 »
Treća knjiga Gormengasta.
We're all mad here.

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #355 on: 12-06-2011, 00:31:01 »
Knjiga bez naslova- jest da je skoro svaki drugi lik opasni baja koji čim uđe u kafanu svima noge klecaju, ali je otkačeno i dinamično, stranice prosto lete, za par sati, već se pri kraju knjige.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Kendo klub Borac
« Reply #356 on: 12-06-2011, 01:16:15 »
Uzr li Robin Hob, jadan ne bio? :)

PTY

• 5
  • 3
« Reply #357 on: 12-06-2011, 10:38:46 »
Women and Spirituality in the Writing of More, Wollstonecraft, Stanton, and Eddy, od Arleen M. Ingham... tek da malko razbiju sva ova kvazifeministička trućanja u svrhu dodatnih felacijoorjentisanih zavodničkih alata...   :roll::cry: :evil: 8-)

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #358 on: 12-06-2011, 10:41:21 »
Uzr li Robin Hob, jadan ne bio? :)
A nisam na kraju, uzeo sam neke druge knjige. Taj popust na njene knjige traje već odavno, mislim da će ga biti i mimo i posle Noći knjige. Jednostavno su te knjige godinama na policama, čini mi se da je to serijal koji im se jako slabo prodaje. Tako da neće uteći.

Mark

• 4
  • 3
  • The proverbial stopped clock.
    • Janko Takac
« Reply #359 on: 13-06-2011, 19:16:59 »
Robert Heris Otadzbina. Iako mi se onomad knjiga Covek u visokom dvorcu nije ko zna kako dopala, u ovom slucaju u rukama drzim sjajan triler!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #360 on: 17-06-2011, 13:51:10 »
Završio sam Mana, pa prešao na Erika Flinta. Tačnije, na 1635: The Eastern Front i 1636: The Saxon Uprising. Prethodne dve knjige iz serijala Ring of Fire, koje je pisala Virdžinija Demarsi, bile su potpuno nečitljive, dok se Flint bavio drugim serijalima. Na svu sreću, vratio se RoF i pokazao da i dalje ume da piše zanimljivo i pitko.
First 666

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #361 on: 18-06-2011, 18:48:26 »
Dovršio i treći nastavak Kosingasa-Smrtovanje. Na kraju mnogo zadovoljniji nego nakon prve knjige. Po meni, veoma značajno delo za našu fantastiku, opširniji prikaz sam dao na fb.
Počeo Prvi zakon magije ( Wizard's First Rule ), izdala Čarobna knjiga. Ranije sam izbegavao taj serijal zbog nekih glupih razloga, ali čuo sam dosta dobrih stvari o njemu, pa reših da ga uzmem. Nadam se da će ČK izgurati serijal do kraja.
I naravno, čim izađe za koji dan u Laguni, uzimam Slovensku mitologiju u reči i slici.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #362 on: 19-06-2011, 08:49:53 »
The Devil's Alphabet mi je poprilično razočaravajuć roman, valjda zbog povelikih očekivanja koje je Pandemonijum ostavio.  :( postavka je zanimljiva - pošast u vidu Promene u malom gradu, koja je u vrlo kratko vreme izmenila fizički izgled populacije do granice neljudskosti u tri varijante - i skoro trećina romana je posvećena uglavnom tom nijansiranju. I mada to uopšte nije zanatski loše urađeno, svodi se uglavnom na detaljna opisivanja fizičkih manifestacija kakve meni često kliznu u grotesku, a to romanu na momente daje skroz naivan ton... Da stvar bude još gora, za sada nema nikakvog nagoveštaja kud to sve vodi, pa mi sva ta silna fascinacija čirevima, plikovima i ceđenjem istih ubrzo postane do zla boga detinjasta. Mali kuriozitet je autorova zahvalnica iz koje se da zaključiti kako je prvi draft romana poliran na Blue Heaven radionici, uz kritičko učešće Valente lično… pa valjda bi makar zbog toga trebalo romanu dati šansu na još pedesetak strana...  :roll:

zakk

• Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
  • 3
    • IP Tardis
« Reply #363 on: 19-06-2011, 13:21:23 »
Dovršio i treći nastavak Kosingasa-Smrtovanje. Na kraju mnogo zadovoljniji nego nakon prve knjige. Po meni, veoma značajno delo za našu fantastiku, opširniji prikaz sam dao na fb.

Ne znaju te svi ovde po imenu a još manje te imaju na fb, ajde to okači i ovde.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Perin

• 8
  • 3
  • *
    • Kendo klub Borac
« Reply #364 on: 20-06-2011, 19:33:57 »
Jehej, kupio/dobio sam novu knjigu Erlend Lua "Prohujalo s ženom" večeras počinjem/završavam sa čitanjem....Sudeći na osnovu prvih par stranica, super je, u maniru ostalih Luovih knjiga, mada slabije od Doplera i Naivan.Super :) Ali je knjiga opet....dobra :)

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #366 on: 26-06-2011, 11:24:31 »
Prvi zakon magije-Teri Gudkajnd.
Za razliku od Martina i Džordana i njihove gomile likova, ovde se manje više sve vrti oko Ričarda i Kalan. Uobičajene teme u epskoj fantastici- granica, svet mrtvih, čarobnjaci, dosta solidno uklopljeno. Stil je nekako lagan, ne ide se u preopširna opisivanja, dinamično je i čitljivo. Svakako bolje od Fejsta, Bruksa, Edingsa, tu negde sa Wilijamsom, a slabije od već pomenute dvojice, Eriksona, Džulije Džouns. U svakom slučaju, za ljubitelje ovog žanra sasvim solidna knjiga, koju vredi pročitati.
Sledeće su na redu Na čudnijim plimama-Tim Powers, i Dveri kuće smrti-Stiven Erikson.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #367 on: 26-06-2011, 11:30:48 »
Zanimljivo da nisu ažurirali svoju veb stranicu. Koliko je knjiga koštala, Anomandere?
First 666

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #368 on: 26-06-2011, 11:32:34 »
Čini mi se 785 din.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #369 on: 27-06-2011, 11:44:18 »
To je prva polovina, je li tako?

Inače, ja čitam Kings of the North by Elizabeth Moon..
First 666

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #370 on: 27-06-2011, 13:38:20 »
Prvi deo, da.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #371 on: 06-07-2011, 21:28:40 »
Pročitao sam jednu priču te vaše Lauren Beukes: Ghost Girl.
Dobro je to... Žena ima duha i stila.

http://www.fantasy-magazine.com/fiction/ghost-girl/

Jeste li mi već slali taj Zoo City u nekom formatu koji mogu da pročitam?

Ajde da otvorimo topik gde bismo kačili dobre priče na koje naiđemo.
Ja pokušam da pročitam bar jednu godišnje Best of antologiju, ali verovatno
ima još dosta stvari koje promaknu...
Mica

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #372 on: 06-07-2011, 22:46:11 »
Završih Spectyr by Philippa Ballantine, a pre toga Kings of the North by Elizabeth Moon, tako da sada imam taman dovoljno vremena da se bacim na čitanje novog Gregorija i da ga slistim pre nego što ADwD bude objavljen za Kinld.
First 666

Anomander Rejk

• 4
  • 3
  • Strah je ubica uma.
« Reply #373 on: 13-07-2011, 21:37:54 »
Uh, završavam Dveri kuće mrtvih, od Eriksona. Golema knjižurina.
Jako složen svet, sa puno likova, detalja i tokova radnji koji se prepliću ili idu paralelno. Trebalo mi je preći više od pola knjige da počnem hvatati šta se zapravo dešava, ko tu koga, zašto, kako, kada... i ko su mnoštuni, preobražajnici, Ikarijum, Mapo, ko je zapravo Kotiljon-Konop...
U odnosu na prvu knjigu, prebacio je radnju na drugi kontinent. Čini mi se da je najjači u kreiranju Drevnih rasa-Džaguta, Tlan Imasa, Tiste Andija. Put lanca Pasa je pun pogodak, daje ritam celoj knjizi. Surovo je, vojnički, nema hepienda. Jedina zamerka je što u tako složenoj radnji, ne ostaje puno prostora za udubljivanje u likove- nekako mi je za većinu svejedno šta će biti s njima, osim možda istoričara Dujkera, i Felisin-antijunakinju koja koristi sve da preživi, bez skrupula.

Ali sve u svemu, odlično... nekima je dosadan, zamoran, ali meni je u vrhu epske fantastike. Kontam da je jako teško prevoditi nešto ovako složeno i obimno, pa ne verujem da će treći deo kod nas izaći ove godine ?

Karl Rosman

• 4
  • 3
« Reply #374 on: 15-07-2011, 13:47:14 »
Jon Ajvide Linkvist "Pusti pravog da udje" - pravo osvezenje na ovim temperaturama! Strah, samoca, iskreno zlo, instinktivna (neshvatljiva) zelja za bliskoscu... Previse vremena je proslo otkako sam poslednji put citao nesto ovako humano.
Film takodje nije los, ali samo "Snusovicevska" verzija! Oskar i Eli, FTW!  :)

Trenutno se koprcam sa Emanuelom Svedenborgom "Nebo i pakao".  xrotaeye

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Truba

• 4
  • 3
« Reply #375 on: 15-07-2011, 15:08:05 »
uh super... pusti pravog da uđe mi je sljedeća knjiga poslije heretika dine :D
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #376 on: 15-07-2011, 15:23:21 »
Debelo sam zašao u drugu polovinu ADwD. The Magic Is Gone, bojim se.
First 666

cutter

• 4
  • 3
« Reply #377 on: 15-07-2011, 15:52:21 »
Ja sam na 40% i najpovoljniji dojam koji mogu ostaviti za sada jeste da bi bilo divno ako bi Martin našao vremena da napiše neki R. Hauardovski fanfiction. Ima zbilja šarolikih epiteta kojima časti razbijene gradove i potonule hramove u istočnim zemljama. S druge strane, kvalitet proze je mestimično primetno opao... imamo neprestane Tirionove flešbekove, ali za razliku od Edardovih, on se neprestano vraća na stvari koje znamo, što ne ostavlja toliko utisak patuljačkih opsesija i noćnih/dnevnih mora koliko to da pisac pokušava da nas podseti čega je sve bilo ranije, best of momenata, sasvim nepotrebno. Podsećanje je krenulo sa očekivanom opsesijom where do whores go i onda brzo postalo suvišno. Boltoni su tu u nedostatku Frankengregora i Litlfingera ali kada se te morbidarije spoje sa bajkovitošću gradova na istoku ubrzo nakićene scene i likovi krenu da iskaču sa svake strane. Gubi se deo impakta kada svaka plaćenička kompanija ima 2-3 suštinski mitološka lika koji dobiju isto toliko rečenica. Onda se u jednom poglavlju preleti preko nekoliko takvih nerazrađenih pasusa koji bi mogli dati brdo Konanovih epizoda i Vesteros postaje vrlo dalek. Proročanstva na svakom koraku uz skinchangere i shapeshiftere nisu ono što preferiram ovde, ali to je bilo očekivano, nadnaravni obračuni zahtevaće dosta deus ex momenata. Ipak sa zanimanjem pratim ovo začinjeno skretanje jer gde ima Hauardovskih svetova ima i magije.

Truba

• 4
  • 3
« Reply #378 on: 15-07-2011, 16:45:29 »
Debelo sam zašao u drugu polovinu ADwD. The Magic Is Gone, bojim se.
hoćeš reći da ne valja knjiga?
ili da ispuhao njegov lijepi stil?
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #379 on: 15-07-2011, 19:59:33 »
Kater je na odličnom tragu mog stava o ADwD. Ovaj roman u potpunosti potvrđuje moju tezu, a uostalom - i Martinovu - da GRRM zapravo piše Sword and Sorcery, a ne Epic Fantasy, u značenju ta dva pojma na trulom Zapadu. A pošto prevodim Konana dok čitam knjigu, potpisujem da Tirionova poglavlja pre liče na putopis kroz okolinu Grešnog Šadizara, nego na ono što smo do sada čitali u ASoIaF. Detaljni prikaz za nekoliko dana na blogu, naravno, ali knjiga za mene još nema onu hemiju kao prethodne. Dapače, dva najveća razočarenje su to što je prvo poglavlje sa Arjom tek na polovini knjige, ili tu negde, i to što je poglavlje sa Džejmijem, koje dolazi nedugo nakon Arjinog, možda najbolje za sada.
First 666

cutter

• 4
  • 3
« Reply #380 on: 15-07-2011, 22:08:20 »
Složio bih se da u ADwD imamo puno više likova u sandalama nego što je to do sada bio običaj no bojim se da je ovo sada preveliki bućkuriš da bi se mogao jasno odrediti ijednim podžanrovskim terminom. Interesantno je svrstati ovo ili ono poglavlje na neku od strana ali ultimativno se suviše preklapaju da bih mogao da nalepim definitivnu etiketu. Ovde se i dalje ne može pobeći od predestinacije i sudara mnogo većih sila/bogova no što su to naši protagonisti, štaviše i sama čitalačka baza je veći deo pretpostavki zasnovala na poziciji da je sudbina likova zacrtana te se na osnovu predviđenog pozicioniranja interpretira međunarativ. To i dalje baca senku na unutrašnja trvenja i sukobe na mikro-planu, bili oni u nekoj taverni ili između dva zaraćena zamka, dakle pod uslovom da pokušavamo da ovo čvrsto odredimo kao S&S imamo (između ostalih) problem sa sudbinom sveta koja visi u vazduhu. Tako da sam sklon da ovaj serijal definišem kroz segmente pre nego kroz makro plan. Jasno je da je na pozadini high fantasyja Martin dohvatio dinastičke ratove (Ruža), stogodišnji rat, spletke u duhu Bordžija premazavši ih Hauardom, Murkokom... ima tu svega. Meni je trenutno zabavno da zamišljam kako će u nekom trenutku dodatno da se raspline u swashbuckling avanture Darija Naharisa ili pikarski spinof sa Džorom i Tirionom. Na osnovu manje od pola pročitanog romana, je li.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #381 on: 15-07-2011, 23:20:34 »
@Kater

Mislim da Haj Djuk deli mišljenje sa tobom, bar donekle. No, odrediću se definitivno kada budem završio knjigu.
First 666

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #382 on: 16-07-2011, 13:18:04 »
Završio sam. Juče sam se ukočio & ušinuo kao nikada u životu, pa nisam mogao ništa drugo da radim nego da čitam. Elem, knjiga se poprilično popravila u drugoj polovini, ali je svejedno najslabija u serijalu, bez obzira na to šta strani prikazivači govore. Čini mi se da je njen najveći problem - struktura. Poglavlja sa Džonom, recimo, do zla boga štrče. Radnja smeštena na južni kontinent toliko preovladava, da su Džonova poglavlja, i ono malo Branovih, gotovo upadice u knjizi. Mislim da je ADwD trebalo da bude Tirion+Deneris fešta do kraja, a da se sve ovo ostalo prebaci u neku drugu knjigu. Ovako... nisam zadovoljan. Svejedno, knjiga od mene dobija 8/10 - pre svega zahvaljući poslednjoj trećini. Da sud donosim po prvoj polovini knjige, ocena bi bila verovatno 6,5.
First 666

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #383 on: 17-07-2011, 08:24:00 »
Počela da čitam "Mehaničku devojku" Paola Baćigalupija. Prevedenop izdanje. Joj.

O samoj knjizi ne mogu nešto mnogo da kažem, pošto sam tek na početku. Ono što mogu da kažem jeste da su slova toliko sitna da je potreban čitač mikrofilmova, i da je prevod... Pa, izbacili su vreću sa zejtinom, ali je prevod ostao na istom nivou kao i onaj odlomak; deluje kao da je prevodio neko ko nikad nije prevodio književnost, i ko pojma nema kako da prevede književnost. Uz to, knjiga je puna štamparskih grešaka; doduše, čitam knjigu iz biblioteke, a naši izdavači (bar neki) su skloni tome da bibliotekama uvaljuju škartove, tako da je moguće da ima i koliko-toliko lektorisanih izdanja.
We're all mad here.

sivka

• neprilagođena
  • 5
  • 3
  • Sve što je uzaludno, to je i besmisleno.
    • Tardis
« Reply #384 on: 17-07-2011, 10:04:42 »
Počela da čitam "Mehaničku devojku" Paola Baćigalupija. Prevedenop izdanje. Joj.

O samoj knjizi ne mogu nešto mnogo da kažem, pošto sam tek na početku. Ono što mogu da kažem jeste da su slova toliko sitna da je potreban čitač mikrofilmova, i da je prevod... Pa, izbacili su vreću sa zejtinom, ali je prevod ostao na istom nivou kao i onaj odlomak; deluje kao da je prevodio neko ko nikad nije prevodio književnost, i ko pojma nema kako da prevede književnost. Uz to, knjiga je puna štamparskih grešaka; doduše, čitam knjigu iz biblioteke, a naši izdavači (bar neki) su skloni tome da bibliotekama uvaljuju škartove, tako da je moguće da ima i koliko-toliko lektorisanih izdanja.
Draga Angel, kad postoji više izdanja istog naslova, možeš da se nadaš da je u drugom, trećem izdanju ispravljeno ono što je propušteno u prvom. Bibliotekama se da ono što se ima.
Ovog meseca sam pročitala 4 knjige, isti pisac, isti izdavač, isti lektor. :) Radmilo je verovatno štucao jer sam ga spominjala ... (još uvek = još, uvek, i dalje... i još neke sitnice, u  svakoj knjizi, više puta, a objavljene su u periodu od 5 godina :)
No, nije mi mnogo smetalo.
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #385 on: 17-07-2011, 12:59:49 »
Pa, ne govorim o greškama kojih ima a da to ne smeta mnogo; govorim o greškama toliko brojnim da štucaš prilikom čitanja i da bi, da je reč o knjizi koju si izdala, morala da zameniš primerak kupcu kad bi mu je greškom prodala, jer je toliko felerična; kao što rekoh, govorim o škartu, o onome što se baca.

A viđala sam da se čak i izdanje ugledne kuće kakva je Geopoetika u biblioteci nađe u feleričnoj varijanti, dok je izdanje koje je u knjižari (to isto izdanje, ne drugo, treće, četvrto...) u redu, zato i pretpostavljam da neki izdavači (ne svi, naravno), kad biblioteke otkupljuju knjige, uvaljuju škart, nadajući se da niko to neće primetiti dok ne bude prekasno.

E sad, pošto nisam čitala iz knjižare kupljen primerak Mehaničke devojke, ne mogu da budem sigurna da je reč samo o bibliotečkim primercima, da nije kompletno izdanje takvo.  :twisted:
We're all mad here.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #386 on: 17-07-2011, 14:58:21 »
SF&F knjige pročitane u prvoj polovini ove godini, kao i njihove ocene na http://nightfliersbookspace.blogspot.com/2011/07/2011-prvo-polugoe-procitane-knjige.html
First 666

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #387 on: 17-07-2011, 15:17:11 »
Nightflieru, jedno kratko pitanje za tebe, da ne otvaram poseban topik.

Kakvo je tvoje mišljenje o serijalu Malazan, Book of the Fallen? Po mnogim anketama kapitalno delo epske fantastike, ali kod nas se praktično nigde ne pominje (ili bar ja ne mogu da pronađem). Pa se dvoumim da li da se uhvatim u koštac s njim...

EDIT: sad vidim da je Laguna objavila nešto od toga.
Dok ima smrti, ima i nade.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #388 on: 17-07-2011, 18:53:09 »
Imaš na mom blogu nekoliko tekstova o Malazanu. Kada sam bio urednik u Alnariju, trudio sam se iz petnih žila da objavim taj serijal, pa sam čak i preveo prvu knjigu, ali na kraju je Laguna dobila prava - srećom. Ne sećam se da li sam napisao prikaz prvog romana, ali ako nisam - biće u toku naredne nedelje, kao i prikaz drugog, koji je Laguna nedavno objavila. U svakom slučaju, prvih sedam od deset knjiga je izvanredno i sam vrhunac military fantasya. Ali zato osmu nisam mogao da završim. Nikako mi nije legla. Stoga, nisam pročitao ni poslednje dve. Međutim, to nikako ne znači da ne bi trebalo da kreneš sa čitanjem tog serijala. Prvih sedam knjiga Malazana svakako su među top deset fentezi serijala u istoriji žanra.
First 666

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #389 on: 17-07-2011, 18:56:30 »
Hvala! Pogledaću tekstove.  xjap
Dok ima smrti, ima i nade.

Суба

• 4
  • 3
  • А на чем Земља стоји, синко?
« Reply #390 on: 18-07-2011, 11:28:02 »
Најтфлајеру, имаш ли неке информације о 5. делу Корнвелових "Саксонских прича"? "The Burning land". Већ је објавио и 6. део у УК, "Death of Kings", а код нас то нешто слабо...

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #391 on: 18-07-2011, 15:38:10 »
Verovatno izdavaču ne ide prodaja - a pošto je izdavač manji, pa samim tim i ograničenog kapaciteta da izdrži slabu prodaju nekoliko naslova, ne verujem da će se tu rešiti nešto u neko skorije vreme.
First 666

PTY

• 5
  • 3
« Reply #392 on: 19-07-2011, 18:05:52 »
Dakle, ovo sad već izgleda kao super vreme za zombije, najzad su i oni dočekali svojih pet minuta: da sad ne pominjemo najbolji zombi roman IKADA - Raising Stony Mayhall :lol:, naravno - tu je i Knapp sa svojom Revivors trilogijom u kojoj je objavljen i treći naslov, Element Zero, pa se najzad možemo lepo posvetiti čitanju, tu je Mira Grant sa već kultnim romanom Feed, koji čeka na red samo zato što ostavlja dojam da je ipak isuviše YA za moj ukus  :lol:, a onda je tu i Diana Rowland sa svojim odličnim My Life as A White Trash Zombie, romanom kojeg upravo čitam. Zombiji su opet in, i to na velika vrata, nema tu zbora.  :!:

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #393 on: 20-07-2011, 00:56:36 »
Heh, ja baš pročitao Leviathan Wakes, što je uslovno rečeno roman o zombijima u svemiru, ali nisam još krenuo na RSM, pošto čekam pravi trenutak za Gregorija, Zanimljivo, ali pre nekoliko godina Feed me nije privukao nakon prvih nekoliko stranica. Možda ga sada nabavim za kindl pa pokušam iznova, pošto je izašao i drugi deo,
First 666

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #394 on: 20-07-2011, 09:09:22 »
Pročitala Mehaničku devojku... Zanimljiv roman, i podsetio me je na ono što je LiBeat pričala o kontroverzi Devil's Alphabet, naime, Emiko (kako su joj preveli ime, uz povremeno Amiko, Emika, Emiki, sve to nominativ a ne menjanje po padežima  :roll: ) je genima koji su u nju ubačeni (recimo, pseći geni kako bi bila poslušna) uslovljena da sluša, da želi da služi, da svršava čak i kada je zlostavljaju... A reč je o ljudskom biću (genetski modifikovanom, ali i dalje ljudskom biću), što dovodi do pitanja slobodne volje, i koliko te slobodne volje ima i kako dođavola do nje doći kada je nešto pod žešćim uticajem gena i hormona koji se u odgovarajućim prilikama luče.

Da stvar bude crnja, prisetim se da sam negde čitala da se u telu žene, kada je zagrli muškarac, luče hormoni (beše li oksitocin? Lilit će znati bolje od mene) koji je čine opuštenom i zadovoljnom. I tu je reč o biohemiji, pa bi taj muškarac mogao tu ženu inače da zlostavlja, a da se zbog dejstva hormona ona svejedno oseti zadovoljno, utešeno, opušteno nakon nekoliko trenutaka zagrljaja - creepy, ako mene pitate, jerbo ovde ne govorimo o genetski modifikovanim likovima iz knjige već o nama samima.

Anyway, na roman imam i neke zamerke, ne znam kako su to drugi doživeli. Jedna je da za Hiroko (krajnje sporedan lik) ne saznamo šta se s njom desilo, odnosno, ima scena u kojoj leži i moguće je da je već mrtva, a kasnije se više uopšte ne pominje - da li je umrla, poginula kasnije, vraćena svom vlasniku...? Za neke druge likove je namerno otvoreno da li su se izvukli i šta je dalje bilo s njima, ali mi se za slučaj Hiroko čini da je jednostavno ispušteno.

Druga zamerka je da Emiko, za koju saznamo da skoro da nema dana kada je neko iz komšiluka ne siluje, plus je u baru gde radi na bini svako veče siluju dildom od žada (govorimo o silovanju prilikom kojeg ona vrišti od bola), sa jednim od likova kasnije uživa u vođenju ljubavi. Čestom vođenju ljubavi. Nakon svih onih silovanja kojima je izložena u najnajboljem slučaju bi trebalo da prođe bar nedelju dana da je penetracija ne boli (da spomenem samo fizičke aspekte) - a ne prolazi toliko, niti se spominje da se ona zaceljuje ultrabrzo, a ne spominje se ni da, zbog nežnosti tog lika sa kojim je, uživa uprkos bolu. Wtf? Da li je autor propustio da ubaci objašnjenje (usput je mogao da objasni i kako neko kome su u pozadinu ugurali flašu od šampanjca jutro posle može da hoda, a kamoli bilo šta drugo), ili je reč o olakom shvatanju ponavljanog brutalnog silovanja i posledica koje ono ostavlja?
We're all mad here.

Mme Chauchat

• 8
  • 3
  • *
« Reply #395 on: 20-07-2011, 10:14:15 »
Nakon svih onih silovanja kojima je izložena u najnajboljem slučaju bi trebalo da prođe bar nedelju dana da je penetracija ne boli (da spomenem samo fizičke aspekte) - a ne prolazi toliko, niti se spominje da se ona zaceljuje ultrabrzo, a ne spominje se ni da, zbog nežnosti tog lika sa kojim je, uživa uprkos bolu. Wtf? Da li je autor propustio da ubaci objašnjenje (usput je mogao da objasni i kako neko kome su u pozadinu ugurali flašu od šampanjca jutro posle može da hoda, a kamoli bilo šta drugo), ili je reč o olakom shvatanju ponavljanog brutalnog silovanja i posledica koje ono ostavlja?

Tipujem na ovo drugo; to je vrlo čest detalj i u nežanrovskoj književnosti, toliko čest da ni žanrovskom autoru ne bih poverovala ako bi pokušao da se vadi na "specijalan genetski dizajn". Kao i detalji sa ženama koje se opušteno seksaju dva dana pre ili posle porođaja.  :x
Ne znaju ljudi.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #396 on: 20-07-2011, 13:15:44 »
Heh, ja baš pročitao Leviathan Wakes, što je uslovno rečeno roman o zombijima u svemiru, ali nisam još krenuo na RSM, pošto čekam pravi trenutak za Gregorija, Zanimljivo, ali pre nekoliko godina Feed me nije privukao nakon prvih nekoliko stranica. Možda ga sada nabavim za kindl pa pokušam iznova, pošto je izašao i drugi deo,

Levijatana preskačem jer stvarno nisam sklona serijalima, iako me strašno zanima šta se to sve dobije kad se zombije stavi u svemir: zamisli samo koloniju zombija na teraformiranju Marsa, recimo.  :lol: Gregori se ovlaš dotakao tako nekih mogućnosti koje će garant neko vrlo brzo istražiti, a možda čak i on sam, nadam se… btw, bio si totalno u pravu za Gregorija, totalno. Mene je Pandemonijum malko izgubio zbog onako otvorenog kraja, ali ova dva romana su mu… pa eto, zaista odlični.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #397 on: 20-07-2011, 13:21:38 »
Nakon svih onih silovanja kojima je izložena u najnajboljem slučaju bi trebalo da prođe bar nedelju dana da je penetracija ne boli (da spomenem samo fizičke aspekte) - a ne prolazi toliko, niti se spominje da se ona zaceljuje ultrabrzo, a ne spominje se ni da, zbog nežnosti tog lika sa kojim je, uživa uprkos bolu. Wtf? Da li je autor propustio da ubaci objašnjenje (usput je mogao da objasni i kako neko kome su u pozadinu ugurali flašu od šampanjca jutro posle može da hoda, a kamoli bilo šta drugo), ili je reč o olakom shvatanju ponavljanog brutalnog silovanja i posledica koje ono ostavlja?

Tipujem na ovo drugo; to je vrlo čest detalj i u nežanrovskoj književnosti, toliko čest da ni žanrovskom autoru ne bih poverovala ako bi pokušao da se vadi na "specijalan genetski dizajn". Kao i detalji sa ženama koje se opušteno seksaju dva dana pre ili posle porođaja.  :x
Ne znaju ljudi.

Pa, to je, valjda, onaj deo polja u kom savremeni žanr toliko ide ukorak sa prirodnim naukama da to mene kao laika i zabezekne i šokira ujedno. Ne znam za mejnstrim, ali ta pomalo opsesija izvesnim psiho-granicama - gde porast tolerancije na traumatična iskustva neosetno prelazi u ovisnost, prosto zato što je prirodna reakcija organizma da u traumatičnim situacijama izbacuje u krvotok gomile adiktivnih stimulansa – kao da postaje jedna od glavnijih preokupacija današnjeg SFa. Noviji romani se podosta oslanjaju na činjenicu da se, ako se traumatične situacije ponavljaju dovoljno često i dovoljno dugo, čovekov organizam toliko navikne na prirodne opijate da postane ovisan o njima, a otud se i traume sve manje tretiraju kao zlostavljanje. Nekako mi izgleda da je zbog toga na silovanje lakše gledati kao i svaku drugu fizičku agresiju, ne više traumatičnu od, recimo, batinjanja kao takvog, a onda se sve to i dodatno relativizira postavkom da je seksualna agresija biološki poriv, rezultat elektrohemijskog procesa koji je sama evolucija usavršila u svrhu opstanka vrste, i sve tako… Zbog takvog stava mi je uvek bilo pomalo traumatično iskustvo čitati Wattsa, jer kod njega funkcioniše neka tako grozomorna a ujedno i užasno nepobitna logika da čovek prosto nema snage da joj se zravorazumski usprotivi, iako iz dna duše oseća da bi trebalo. Kod Mehaničke devojke to nije ni izbliza tako izraženo, ali ipak ima i toga, a recimo da me pomela i sama ležernost u iznošenju koncepta kloniranja i genetske mutacije, tako da ja na sve to sad već gledam kao na svetonazorske okvire, a ne samo prostu desenzitizaciju.  :(

@angel: jel’ Hiroko beše ona nova kurtizana koja je trebalo da Kanji pomogne oko hvatanja Emiko?

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #398 on: 20-07-2011, 13:57:46 »
Da, to je Hiroko.

Na koju ležernost u iznošenju koncepta kloniranja i genetske mutacije misliš?
We're all mad here.

PTY

• 5
  • 3
« Reply #399 on: 20-07-2011, 17:12:38 »

Pa eto, učinilo mi se pri čitanju da je Baćigalupi pomalo razmetljivo ponudio taj svoj koncept genetske modifikacije ljudi. Ne onaj u prvom planu - tu nemam zamerki, naravno - nego onaj deo u pozadini, recimo u onom njegovom ovlašnom pominjanju specijalizovanih individua sa više pari ruku, i tako dalje, da sad ne spojlujem odviše… Ako se ima u vidu kako se danas grčevito preispituje etička dimenzija istraživanja embrionalnih stem-ćelija, tako ekstravagantna krajnost meni poprilično odmaže suspenziju neverice… eto, meni to nekako više podrazumeva apokaliptičan raspad sistema za kakav mislim da se može ekstrapolirati iz današnjice, a Baćigalupi ipak ne obrađuje tako radikalan raspad, on nekako više insistira na civilizacijskoj dekadenciji. I ne mislim time samo o raspadu vojnih i civilnih struktura, nego misim na eliminaciju bazičnih civilizacijskih normi današnjice, jer razumljivo mi je donekle prčkanje po genima u cilju medicinskog eliminisanja bolesti ili čak i u cilju kozmetičkog približavanja idealu lepote i mladosti, ali to što on u pozadini zbivanja pominje mi je nekako isuviše radikalno za ekstrapolaciju. Okej, ne kažem da je sasvim nemoguće-neprihvatljivo, ali ipak, pošto sve to ionako nema konkretnu funkciju u samom užem zapletu, učinilo mi se pri čitanju kao pomalo nepotrebno i… pa eto, razmetljivo. Da nije bilo tih ovlašnih pominjanja, ceo koncept bi mi bio mnogo uverljiviji.