News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

social networking

Started by AFord, August 15, 2010, 08:05:39 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AFord

prosle nedelje smo intervjuisali 20-ak tek svrsenih studenata 'comupter science degree' svi vec zaposleni, neka vrsta 'study group research' sa ciljem da vidimo sta od tehnologije i kako koriste, sta ocekuju ubuduce itd.

Ono sto sam cuo me nije previse iznenadilo mada evo par zanimljivih generalnih detalja:

1) mobilni telefoni se 90% koriste za tekstovanje. Onih 10 je za zvanje roditelja. Druge i kada bi mogli da zovu nece jer ih 'smaraju' dugacke konverzacije
2) Facebook racune imaju ali ih slabo koriste. ne zele da svi znaju sve, imaju prijatelje i kolege i mada sve moze da se odvoji zahteva puno posla pa ih ne zanima
3) LinkedIn niko ziv nema. Culi su ali ih ne zanima.
4) forumi (tipa 7K) su prevazidjeni, niko ih ne koristi, previse je ljudi, previse raznog djubreta
5) email koriste jer se koristi na poslu ali medjusobom i medju kolegama iskljucivo koriste text messaging
6) svi imaju iPhone. Nekolicina ima i IPad. Da li citaju knjige - Ne. 

Che2

ne cude me uopste takvi rezultati... i onda me ovdjetnik i onaj sa vecernjom skolom ispituju zasto nisam potrosio 4 god. zivota na tako nebulozno tzv. obrazovnje.     :)
Srbija - SampiJon Galaksije u Tenisu 2010!

AFord

Zanimljivo da si eto bas to iz svega zakljucio, mada o tome nije bilo ni reci. Uzgred vecina su imali Graduate degree, od toga dvoje PhD.
Rezultati ne govore nista o kvalitetu skolovanja ili stecenom znanju - sto nas generalno nije ni zanimalo - sustina je da je moj deda pocetkom 20. veka imao telefon sa telefonskim brojem "9", moj otac 20-30 godina kasnije jednom nedeljno slusao na radiju polacasovnu deciju emisiju, bratu i meni je TV bio nesto sasvim normalno, mi smo se igrali Nintendo igricama i pisali prve programcice na ZX Spectrumu, danas je telefoniranje prvazidjeno a eto vredelo bi znati sta ce biti za sledecih 5-10 godina.

Che2

srecem ljude svih profila alane i da ti kazem da me ti PhD's i sl. ne impresionairaju ni najmanje. imas par dobrih primjera i na ovim diskusijama da tzv. formalno obrazovanje ne garantuje nista osim struke.   

slawen

"Let every man praise the bridge that carries him over"
Tи си Че ово малко другачије разумео? Право србски...
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Che2

opet si se prepoznao odvjetnice... sa razlogom dakako!    :)

slawen

Да, "препознао сам се" у твојој и невестиној дискусији.
Е, коњу један....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Jelence

Quote from: AFord
prosle nedelje smo intervjuisali 20-ak tek svrsenih studenata 'comupter science degree' svi vec zaposleni, neka vrsta 'study group research' sa ciljem da vidimo sta od tehnologije i kako koriste, sta ocekuju ubuduce itd.

Ono sto sam cuo me nije previse iznenadilo mada evo par zanimljivih generalnih detalja:

1) mobilni telefoni se 90% koriste za tekstovanje. Onih 10 je za zvanje roditelja. Druge i kada bi mogli da zovu nece jer ih 'smaraju' dugacke konverzacije
2) Facebook racune imaju ali ih slabo koriste. ne zele da svi znaju sve, imaju prijatelje i kolege i mada sve moze da se odvoji zahteva puno posla pa ih ne zanima
3) LinkedIn niko ziv nema. Culi su ali ih ne zanima.
4) forumi (tipa 7K) su prevazidjeni, niko ih ne koristi, previse je ljudi, previse raznog djubreta
5) email koriste jer se koristi na poslu ali medjusobom i medju kolegama iskljucivo koriste text messaging
6) svi imaju iPhone. Nekolicina ima i IPad. Da li citaju knjige - Ne.  

1) interesantno i kao sto i sam kazes - sasvim ocekivano.
2) falim te Boze... meni taj FB odavno ide na nerve. svako cudo za 3 dana.
3) ?
4) znaci, mi smo dinosaurusi? novim generacijama "previse ljudi" bas smeta.
5) a i jezik se promenio zbog SMSs. postoji citav jedan poseban jezik, zapravo, SMS jezik.gde :) OMG, LOL, i sl imaju svoje znacenje.
6) skeri, a? ili smo mi samo zastareli sa nasim merilima da je citanje knjiga zadovoljavanje kulturnih potreba.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Tromotorac

7k je niche forum. Zato i postoji u kojoj po redu reinkarnaciji. Dokle god je nas, postojace i potreba za tako necim.
The bums will always loose.

AFord

Quote from: Tromotorac on August 16, 2010, 01:17:31 PM
7k je niche forum. Zato i postoji u kojoj po redu reinkarnaciji. Dokle god je nas, postojace i potreba za tako necim.

i ja mislim da je 7K donekle izuzetak; em smo svi iz istih krajeva, em smo mali i manje vise se 'dobro znamo'. mada svi forumi i rade na donekle slicnom principu - imas grupu istomisljenika (zaludjenika u automobile, muziku, politiku) koji razmenjuju misljenja i dok god postoji manje vise ista ekipa, dakle ljudi od kojih znas sta da ocekujes, te znas koliko da verujes sve je OK. Medjutim da se dopisujes, odnosno postiras nesto u forumu gde nikoga ne znas prakticno gomili ljudi sa kojim nemas nikakvu proslost je besmisleno.

uzgred sa tim klincima smo pricali o privatnosti, sta misle sta ocekuju. Generalno svi paze da ne otkrivaju bas previse mada su njihove granice 'sta je previse' daleko slobodnije od danasnjih granica.

Ivan_D

Gde su Asovi iz najstarijih, ranih post-SC dana, sa Monteovog foruma? Underground, galeb, Razdragance, Obi ko tamo jos bese?
JLZ i Wilma imaju opravdano  :(

A gde su i ljudi sa 7K, Demo, Pas s Maslom? Njih dvojica mi bas nedostaju.
If you dine with the devil bring a long spoon.

Tromotorac

Evo jos par mojih zapazanja

1. Interesantan pogled na upotrebu mobilnih telefona; ta nova generacija pripada instant gratification kulturi; ja dok sam odrastao, pisao sam koncept pre telefoniranja. Danas se telefonski poziv kompletno preskace, vec samo posalju notes for dialogue :)

Par stvari - svako ima sta da kaze, niko nema vremena da saslusa onog sa druge strane "slusalice". Druga, svako vrednuje svoje vreme, koje je maksimalno posveceno licnim digitalnim angazovanjem.

2. FB verovatno koriste u vecoj meri nego sto su spremni da priznaju; ako se radi o computer science crowd, onda je moguce da ga manje upotrebljavaju nego mainstream

3. LinkedIn je online resume. Potreban je u naletima, ne svakodnevno. Kladim se da ga vecina 27-30 godisnjih proffesionals ima, iako ga ne koristi regularno.

4. forum ima svoju buducnost u obrazovanju; online skole su se odlicno adaptirale forumasku asinhronu komunikaciju u svoju metodologiju. To je zapravo virtuelna ucionica.  Nove generacije tako i dozivljavaju forum pa ga ne koriste. Medjutim, ako im zatreba informacija (recimo u programiranju, windows konfigurisanju) pronasli bi forum.

Ja sam npr. se naucio osnovim vodoinstalaterskim zahvatima gledajuci YouTube. Masinu za pranje sudja, irigaciju za dvoriste, zamenu ventilatora zakacenih za plafon i rasklapanje/sklapanje pistolja - sam sve naucio gledajuci YouTube; za "uradi sam" se odlicno pokazao.

3) Videti pod 1) Mladje generacije ne samo da nemaju kad nego nema ni sta da kazu za email. Sastaviti email znaci treba smisliti najpre, organizovati misli u pasose, napisati, proveriti tekst itd... treba se angazovati i razmisliti o citaocu, da bi se napisao tekst kako valja. U vremenu kad svako misli na sebe, instant komunikaciji, SMS dodje kao precica. 

Che2

Quote from: Tromotorac on August 16, 2010, 01:17:31 PM

"niche forum"    :P

AFord

GET, u vezi sa #2 mislim da su iskreni da ga ne koriste previse, mada su rekli da imaju racune i zaviruju - opet verujem da je moje zavirivanje i njihovo bitno razlicito. FB je samo jedna od platformi. Ja sam na ta 2 sata razgovora saznao barem za 4-5 slicnih platformi od 'delicious' za bookmarks sharing, preko 'pigeon' sto je nekakva chat platforma, do 'stack overflow', 'notes one' i sl.

Tromotorac

Verujem da je tako. Opet svaka ocena je relativna, osim ukoliko ih nisi pitao konkretno koliko minuta nedeljno provode na svakoj od spomenutih aplikacija. Npr. ja sam na FB samo kod kuce, svaki dan po par minuta, pa mi se i to cini puno vremena.  Na 7k sam mnogo cesce, a rekao bih da ga koristim "malo" :)

Opet sve zavisi od segmenta sa kojim si razgovarao. Pretpostavljam tvoja fokusna grupa je mahom bila sastavljena od muskih? Na Computer Science casovima kad sam ih uzimao, bile su uvek po samo 2 devojke - jedna asian, druga kojoj nikako da upamtis ime ili facu; kad odes na communication & culture cas, imas pola auditorija koje su buduce advokatkinje ili troffey wives. Ista generacija, sasvim drugi segmenti.

AFord

"sve je to relativno, dragi moj Alberte" je jos davno rekla Mileva Ajnstajn(?).

Ovo je jedan od mnostva 'data points'. Do sada smo se uglavnom drzali raznih market/trend analysis i slicnih stvari, ovo sa tek svrsenim studentima je bilo zanimljivo, ne znam da smo ista vise naucili ali su mnoge stvari samo potvrdili. A ako se bavis proizvodnjom i prodajom softvera sve su to bitne stvari.
Uzgred devojke su bile 30% grupe, jedna sa PhDjem cak i dosta slatka.
Ja kada se setim Masinskog fakulteta u Beogradu, pa nastavka studija u Americi ne mogu a da ne kazem da mislim da ne postoji smer sa manje devojaka, a i to malo najcesce orah iz ruke da im ne uzmes.

E

* Kada zovem decu s posla kuci , znam da necu da ih dobijem, mogu da zovem 5 puta telefon ce da zvoni i zvoni i zvoni, ali zato kad posaljem SMS jave se u par sekundi . I da konverzacija je kratka cak je i ok preslo u k. Ovo ne znaci da ne znaju da pisu. Koliko sam se samo puta odusevila i ostala  :shock: kada bih procitala eseje ovog najstarijeg.
* FB je neverovatan smor. Otisla tamo pre par dana da postiram neke slike zbog ljudi koje ugo nisam videla. Eh kakvo razocarenje. Posle par meseci mira e-mail mi se opet zatrpava sa updatovima sta ko radi na facebooku. Jos su me nasli neki jos iz osnovne skole kji po ceo dan kupuju neke krave i tome slicno ( ima valjad neka igrica tamo) . Kakav udav.
* LikedIn mi do sada nije trebao
* forum u obrazovanju zna da bude smor. Imala sam par " hibridnih " kurseva gde je 60% bilo in class a 40% on line. Tih 40% me je ubilo u pojam. Moras da pratis sve redom i da odgovaras na postove. Imas tacno odredjen broj postova koje moras da postiras da bi dobio/la odredjeni procenat  koji ti se na kraju racuna u prosek.I to ne bi bio toliki problem da se uvek ne nadje neki slucaj koji ne zna za granice. Secam se na epidemiologiji jednog Pedra koji je bukvalno udavio. Taj je postovao non stop i to kilometarske postove.

Tromotorac

Ja kad dobijem TXT poruku, ja obicno nazovem tu osobu da je pitam sta je htela da mi kaze.  Moje dete jos nema telefon; dobice kad bude krenulo u junior high, tj. kad bude pocelo da koristi school bus za transport do/od skole. I vala, ima da se javlja kad budem zvao... na drugo zvono.

Che2

SMS i nije napravljen za senilne matorce...    xjap

slawen

E

Prolupali ovi rokeri :"Sta sve nece srbin da izmisli "
Pa dobro sad su Srbi izmislili i SMS :shock:

slawen

Наравска ствар. Ево, са'ће Че да објасни, почевши од амебе по имену Вулета.

Che2

srbi ga nisu izmislili, ali ga obilato koriste... teKnoloski napredna nacija.    xjap

slawen

Шта сам ти рек'о.
На њега увек можеш да рачунаш да има шта да каже о било чему, тако да испадне да су Срби у томе најбољи. Док свемир можда и није бескрајан.

Pijanista

hahaha da ostavis na sred livade ekser i tablu "Pazi ekser" Che bi se nabo.

P.S. A prethodno bi popasao livadu

Che2

pijanisto, povuci tiket i stani u red... ovi matorci su se ranije javili.    8-)

AFord

ovo besmisleno trolovanje, torlovanja radi, opako smara.
Che odjebi vec jednom. Ili preskaci moje postove molim te.

Che2

for english press 1...    :roll:

Ivan_D

Koncept sms je sjajna stvar. Kao prvo ne uznemiravas tu osobu ako nije raspolozena / nije u mogucnosti da prica. Kao drugo neosobne su i super su za muvanje, moze svasta dvosmisleno da se napise (ja se pre desetak godina dopisivao sa po par klinki od jednom i sve su bile nevidjeno agresivne u text porukama, a nevidjeno stidljive kad bih ih video uzivo, neverovatna promena).

Hate mail

"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

AFord

Quote from: Ivan_D on August 16, 2010, 07:03:02 PM
Koncept sms je sjajna stvar. Kao prvo ne uznemiravas tu osobu ako nije raspolozena / nije u mogucnosti da prica.

ja SMS slabo koristim, ali me vise od SMS poruka nervira kada mi neko ostavi poruku na telefonu pa moram da zovem, da se logujem i slusam sta je pisac hteo da kaze. U tom smislu su mi ti SMS-evi daleko korisniji i efikasniji.
Ja telefonske poruke skoro nikada ne ostavljam, i najcesce koristim email mada nekada moram i po nekoliko puta da ih posaljem da bi dobio odgovor.

Tromotorac

U mojoj liniji posla prekomerno koriscenje emaila naustrb telefonskog razgovora moze da bude stetno. Vazi i obratno - ono sto se dogovorimo na telefonu, ja sumiram u emailu i posaljem kao follow-up. Medjutim, bar ja za sad kako vidim, u project managementu nemozes bez onog "pickup a damn phone and talk to the person you need". Back-and-forth emailom moze da eskalira, i kao deconstructed communication nema ton, pa se cesto problemi preuvelicavaju i eskaliraju bez potrebe. Takodje, ono sto jednom napises, nikad neznas gde ce zavrsiti i ko ce to sve da cita.

Isto, postoji pravilan i pogresan nacin kako se ostavlja telefonska poruka; najvise me nervira kad mi pricaju nesto pa na kraju promrljaju broj telefona. Ja uvek se predstavim, dam im broj telefona pa tek onda sumiram poruku (bez detalja).

PS. odlican topic AF!

E

Quote from: AFord on August 16, 2010, 08:03:04 PM
Koncept sms je sjajna stvar. Kao prvo ne uznemiravas tu osobu ako nije raspolozena / nije u mogucnosti da prica.

Quote from: AFord on August 16, 2010, 08:03:04 PM

ja SMS slabo koristim, ali me vise od SMS poruka nervira kada mi neko ostavi poruku na telefonu pa moram da zovem, da se logujem i slusam sta je pisac hteo da kaze. U tom smislu su mi ti SMS-evi daleko korisniji i efikasniji.
Ja telefonske poruke skoro nikada ne ostavljam, i najcesce koristim email mada nekada moram i po nekoliko puta da ih posaljem da bi dobio odgovor.

Skoro je mog muza zvala neka nasa smorela i ostavljala  poruke : "Pa molim Vas gospodine javite se , znam da je vikend i nije mi namera da Vas uznemiravam..." I tako u vise navrata.  :roll: Ja mu kazem : gospodine :lol: , salim se kazem mu ljubavi javi joj se vec jednom vidis da stalno ostavlja poruke. On joj poslao e-mail. Neki kratak  . Mnogo ga volim :!:

Ivan_D

Tako i ja, kad hocu da zeni zamazem oci za neku vecu stvar, priznam joj neku manju, da bi se stvorilo poverenje.

Che2

ovolika diskusija o SMS, e-mail, phone itd. kao da jedno iskljucuje drugo i obratno...     xrotaeye

Tromotorac

Ti Che sa tvojim komentarima dodjes kao mitiser na licu mlade devojke: nepozeljan, bolan, gadljiv, sve u svemu out of the your place.

Vrati se na SC vec jednom.

Che2

nemo' da se vrijedjas sto ponekad ukazem da si mamlaz... udaris mi "ignore" i gotov pos'o. ako treba crtez i to cu da ti posaljem, a sve iz ljubavi prema otadzbini.     :)

slawen

СМС-ом углавном само плаћам паркинг: имам меморисан регистарски број (иначе бих га се тешко сетио) и бројеве на које треба да шаљем поруку за КГ и БГ, па само два-три кликтаја и готово.
А да бодем по телефону да бих неком написао писмо - таман посла.
Е, да, не знам како вам је то по тим Америкама, али овде за Божић и Ускрс, па то је пишање са тим порукама. Свако сваком шаље СМС честитке, а што је порука инвентивнија и народњачки поетичнија, то си већи баја, па су те честитке праве мале песмице од по десетак - петнаест стихова (све у једној строфи, махом) са бројним граматичким прилагодбама свечарскопростачком духу којим треба да одишу.
Ако сам сачувао неку у телефону, приуштићу вам то задовољство.
Е, за ту прилику имам у телефону меморисано и једно "Хвала.", па шаљем као одговор. Није баш најсрпскије и најправославније, али шта ћу кад сам такав.

Hate mail

A, da. "Srbija": zemlja konstantnog pistanja i najmoronskijih, najglasnijih "i utrojte" ringtones.

slawen

Hate mail

WTF? Ceo taj tekst ide sa telefona kao audio, kao boze me oprosti profesor Hawking? Nepojamno.

slawen

Hate mail

AFord

Quote from: slawen on August 16, 2010, 10:27:49 PM

А да бодем по телефону да бих неком написао писмо - таман посла.

ovde su tastature manje vise standardna stvar. pocelo je sa Blackberry-jem, nastavilo se sa par drugih telefona i dobilo krila sa iPhonom tako da je to kuckanje sasvim brzo i bezbolno. Tih telefona sa samo 10-ak dugmica taman za brojke skoro da ne mozes ni da kupis, a i kada nadjes najcesce su besplatni ako potpises ugovor.

Secam se pre 7-8 godina u Koreji sam gledao klince po metrou kako po tim 'starinskim' telefonima palcem pice po tastaturi i ispisuju recenice brze od mene da sedim za kompjuterom. Cak su se neki klinci hvalili kako znaju napamet i bez gledanja u dzepu da napisu i posalju poruku. Japan i Koreja se uvek uzimaju kao ozbiljna referenca jer su dosta ispred ostatka sveta na celu sa amerikom.

Che2

blackberry je bio ok tzv. pametni telefon. ali sa iPhone-om pocinje novo racunanje vremena: prije iPhone-a i poslije. nista vise nije kao ranije u mobilnoj telefoniji - kapa dole za apple!    xjap

Tromotorac

Quote from: AFord on August 17, 2010, 12:09:24 AM

Secam se pre 7-8 godina u Koreji sam gledao klince po metrou kako po tim 'starinskim' telefonima palcem pice po tastaturi i ispisuju recenice brze od mene da sedim za kompjuterom. Cak su se neki klinci hvalili kako znaju napamet i bez gledanja u dzepu da napisu i posalju poruku. Japan i Koreja se uvek uzimaju kao ozbiljna referenca jer su dosta ispred ostatka sveta na celu sa amerikom.

Kad sam 1999 putovao iz Londona za Chicago, u avionu sam sedeo do jednog profesora iz Britanije koji je kucao neki rad na malom/dzepnom uredjaju koji je imao 4 tastera. Pitao sam ga kako to funkcionise, i rekao mi je da sa ta 4 tastera moze da iskombinuje sva slova u abecedi; meni se to ucinilo veoma komplikovanim, ali on je rekao jednom kad se nauci, ide brze od tastature na laptopu.

AFord

oni sudski zapisnicari imaju nesto slicno; ne znam da li je isto ili imaju koji taster vise.

Hate mail

slawen

Па ако ће Кинези да се возе у оваквим аутобусима...
... онда кад се буду возили у оним нацртаним Бугатијима и џиповима....