Ivane, i ti sa takvom curom pravis bebu?
A to za rasizam... pa ne znam, video sam to kod Ceha ovde, i nekih Rusa i Ukrajinaca. Par poljaka i Bugara - OK, mada nemam dosta dodira
Pa kad te se nesto licno ne dotice uglavnom ne pridajes ozbiljniji znacaj tome. Pogotovo ako nemas neke mnogo duboke moralne temelje, sto vecina ljudi nema.
Ja sam prvih par godina mislio da cu Cesi najbolji narod na svetu. A onda kad sam upoznao Oksi i kad je pocela da me se tice njihova nadmenost prema Ukrajincima, ksenofobija i smallmindedness, brzo sam promenio misljenje.
Na drugu stranu znam da bih se u slicnim okolnostima ponasao isto mozda i gore. Ok, sada vise ne, naravno, ali da nisam nikuda izlazio i da mi dodje gomila Kineza ili Moldavaca u Beograd, verovatno bih se, bezi ikakvog razloga, osecao boljim nego oni.
Oksi isto ima ispade, njen omiljen pocetak recenice je "nisam rasista..." i onda nastavlja, npr kad smo u Amsterdamu "ali mi je drago sto u Ceskoj nema toliko Arapa/Crnaca"
Sam pricao kako ju je u Amsterdamu, u nekom decijem igralistu, ispred wc-a gurnula neka muslimanka, 30 kila teza od nje i izbacila je iz reda?
Mene su moji od malena ucili protiv podsmejavanju drugih, nisam kao mali smeo da pricam viceve o Ciganima i sl. Medjutim bila su dovoljna samo 3 negativna iskustva moje majke sa istim u poslednjih 20 godina, pa ih sad jako ne voli.
Prvi put zakucao neki stariji Cigan na vrata i pitao mamu da li ima neke stvari. Ona ga pitala da joj opere prozore, da ce mu platiti. On joj rekao da ga bole ledje, i opet pitao da li ima neke stvari. Rekla mu da dodje sutradan, da mora da pogleda i spakuje sta ima.
Spakovala mu gomilu stvari u 2 torbe, on dosao i umesto da odnese torbe, otvrio ih, poceo da pretura po njima, izbacio po jedno 30% iz obe "ovo mi ne treba, ovo mi ne treba", onda zatvorio torbe i otisao.
Par godina kasnije isla da menja 100 eura, neki Cigan joj rekao, dajte, sad cu ja gospodjo, uzeo 100 eura, izvadio pare iz dzepa, prebrojao, izvinuo se jer je imao dinare samo za 50 eura i vratio joj izfotokopiranu novcanicu od 100 eura. Posle toga nestao
I onda su joj jos u autobusu ukrali iz tasne novcanik, jedan cigan ju je zamajavao, a druga dvojica valjda joj otvorili tasnu i izvadili novcanik.
I sad žena zbog par nesretnih duša mrzi ceo narod