Dok sam ziveo na obodu Panonije (alternatively: na obodu Gornje Mezije), uz Dunav, bio sam svake godine zrtvom Kosave - jakog, na trenutke (koji bi znali trajati i po nekoliko dana) skoro uraganskog vetra. 90km/h, the works.
Zimi, ponekad bi (think New Years time frame; alternatively, think February - jednog februara sam od svog vetra gledao kako se sa krovova stambenih zgrada odvajaju i u vazduh i potom na ulicu zalecu i po 10-15m metara dugacke ploce od aluminijuma kojim su ove bile pokrivene) Kosava bila pracena i mrazom i ledenom kisom. Decembar otprilike. Ovo kad nije toplotna inverzija. Think December 1996., kada su sav MTS, objekti, komunikacije i zelenis po gradu bili okovani ledom kao zaliveni tecnim staklom koje se onda ohladilo. Trees included ali bez sobaljivanja na ulicu, kola...
To bi se desavalo za letnjih oluja somehow.
Tako da je, bar sto se pancevackog drveca salivenog u ledu (pa jos od bas jakim vetrom nosene kise), to o padanju pod teretom malo inconclusive), at best.
A definitivno ne stoji da brisuci vetar moze da spreci ledenu kisu da se potpuno obavije i sledi oko i poslednje najmanje grancice. I svega ostalog. Been there, seen that.
Mada je moguce da je to kanaCko drvece krivo nasadjeno, pri kraju radnog veka, druge "rase", compromised duzim i zajebanijim zimama i pratecim atmosferilijama, ono sa slike je izgleda ukrivo i raslo (vidi mu osu) a i kako bi drugacije kad su ga posadili 10cm od tog zida...
Te '96. za vreme upravo takve jedne sub-zero, Kosava, freezing rain epizode tamo, padne decko od 26 godina na ulici usred grada, brat od drugara, slomi nogu. Odvezu ga hitno u bolnicu, dezurni ofi... "lekar" ne prepozna otvoreni prelom, posle 24 sata ovome tromb zaluta u srce ili pluca i ubije ga.