News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

"Placa ko prvi natrci"

Started by Hate mail, June 06, 2012, 07:04:42 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hate mail

:mrgreen:

Srbija

Soliter na zemlji, stan u vazduhu

Zvanično ne postoji: soliter u Lepeničkom bulevaru (Foto M. Ignjatović)

Kragujevac – Kad je sredinom januara ove godine podneo zahtev za uknjižbu očevog i svog stana, Danilo Mojsić nije ni slutio da će naizgled jednostavan administrativni posao prerasti u priču čiji je kraj teško nazreti. Naime, soliter br. 5 u Lepeničkom bulevaru, u kojem Mojsić živi, nije uknjižen, a od završetka gradnje i useljenja prošlo je čak 35 godina. – Stanove su oni uknjižili, ali ja ne mogu da ih stavim pod hipoteku pošto, kako su mi napisali u odgovoru, soliter nema odobrenje za gradnju. Hteo sam da pomognem sinu u Beogradu, oslobodim ga kreditnih obaveza, ali u katastarskoj službi su mi rekli da prvo mora da se reguliše pravni status nepokretnosti, odnosno da se uknjiži čitav soliter – kaže nam Mojsić i dodaje da je ovakav odgovor dobio tri meseca nakon podnošenja zahteva.

– Ne znam samo kako su mogli da uknjiže stan na četvrtom spratu, ako sam soliter nije zaveden u knjige. Ovako ispada da je soliter na zemlji, a moj stan u vazduhu – veli Mojsić.

Mojsić je, mada to nije bio njegov posao, pribavio svu neophodnu dokumentaciju za soliter: saglasnost na projektnu dokumentaciju, odobrenje za izgradnju, pa i upotrebnu dozvolu. Ali tek tad ga je sačekala "nepremostiva prepreka" – plaćanje taksa kako bi se u Katastru ispravili propusti. Sve skupa – oko sedam hiljada dinara za jedan i drugi stan.

– Nisam hteo da platim, jer što bih plaćao za tuđe greške – veli naš sagovornik.

Mojsiću nije pomogao ni odlazak u Beograd, u Republički geodetski zavod, a jedan od službenika Katastra u Kragujevcu mu je, kako kaže, rekao: "U pravu ste, ali bolje platite, jer ćete teško izgurati stvar do kraja".

– Osim 7.000 dinara za njihove propuste, morao sam da dam još oko 5.000 za uknjižbu solitera. Pošto u zgradi ima 70 stanova, hteo sam da platim samo svoj deo, 5.000 podeljeno sa 70. Nisu na to pristali, verovatno misleći da ću ja ići od stana do stana da sakupljam novac – kaže Mojsić.

U Službi katastra nepokretnosti, od šefa odseka Stojadina Vesića dobili smo sledeći odgovor: "Ako gospodin želi da reguliše pravni status nepokretnosti, odnosno da stan stavi pod hipoteku, uknjižba solitera mora da se izvrši i, naravno, plati. Nismo mi to izmislili, takav je zakon, a obično plati onaj ko prvi natrči – objasnio nam je Vesić i dodao da ovo nije jedinstven slučaj, budući da "u Kragujevcu, verovatno, svaka druga društvena zgrada nije uknjižena".
Mojsić, međutim, smatra da svako treba da radi svoj posao i napominje da će ići do kraja.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/t50851.lt.html
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Daisy

malo matematike

7,000 din + 5,000 din mu dođe oko 100 € (sto evra)

a vrednost dva stana može biti i preko 50 k €

tih 100 €, mu dođe 2 promila

već je jednom išao u Beograd ... -10 € ...
teraće do kraja  :roll:
Više volim da mi se neko izveštačeno osmehne, nego da se spontano izdere na mene.

slawen

Moj bivsi klijent... ima tu josh....
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Pareski do

Није то Србија, више Југославија или комунизам.

У Краљевини су се објекти уредно укњижавали. Болница у Бања Луци, изграђена 80-их није имала ни грађевинску а ни употребну дозволу.

Ови су усвајали законе које сами нису поштовали.

Hate mail

Ono "Srbija" je deo clanka, nije moj dodatak.
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

Pijanista

NLB banka je od 2004. do 2007. godine skidala sa moje štedne knjižice sredstva da bi izmirila zaostale rate svojih dužnika, kojima je odobravala potrošačke kredite između ostalog i za moju radnju.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/327135/Banka-od-stedise-uzela-600000-dinara-da-bi-pokrila-gubitke

Kakvi kraljevi   :?:

Pijanista

Pareski do

NLB: Nova ljubljanska banka...