Matadore, pisao sam ovde i pre - kritican sam prema Srbiji jer mi NSČ zagorcava zivot vec 25 godina.
I imam dosta dobro razumevanje o uticaju srece/slucajnosti na zivote vecine ljudi. Ali opet, i tu je pitanje koliko daleko hoces da ides unazad. Neko ko se rodio kao belac ima "vise srece" nego neko ko se rodio kao crnac, plavokosi nego crnokosi, visoki / niski, mrsavi / debeli, inteligentni / manje inteligentni, sever / jug, zapad / istok.
Kad je moment od kog pocinje da se meri odnos srece/zasluge?
Zena ima neku prijateljicu Cehinju koja tek nedavno saznala da imam holandsko drzavljanstvo i okomentarisala da imam srece (misleci time da sam iz Srbije a imam NL drzavljanstvo). Ja rek'o "istina, kao i ostalih 15M ljudi u NL, kao uostalom i svih 200M ljudi u EU".
Po cemu ja imam srece da imam NL drzavljanstvo a to sto se ona rodila u CZ i ima cesko drzavljanstvo nije pitanje srece?
Da ne bude zabune, za mene je ogromna sreca NL drzavljanstvo. Smatram to za najsrecniji dan u zivotu zajedno sa danom kad sam prvi put kresnuo devojku i skinuo se iz vojske.
I beskrajno sam zahvalan toj zemlji i ljudima za sve sto su nam pruzili, ali nemam osecaj da moram o tome da slusam od svakog izfrustriranog bednika ovde u CZ, kao da njima licno nesto dugujem.
Naravno nije sve ni u sreci, treba iskoristiti prilike, stvarati nove ako i kad je moguce, kao i biti svestan da se neke ne ponavljaju.
Inace, nisam ja nikako mogao da se uklopim u ne-sistem Srbije kako kazes. Jednostavno mi to tamo nikad nije lezalo, nisam kompatibilan sa normama tamo. I to se odnosi na sve - devojke, skolovanje, posao, medjuljudske odnose - jednostavno nisam znao kako tamo da funkcionisem na nekom zadovoljavajucem nivou.
Kao da igras recimo limit poker i no-limit poker. Iako naizgled slicne (gotovo iste) igre, to su potpuno razlicite discipline, gde su potrebne sasvim razliciti skills, karakter, nacin razmisljanja itd.
Sto se ogromnih para tice matadore, takvih ovde nema, nije nikad bilo, niti ce biti. Cak i da se skupimo svi zajedno. Hate ima neke pare, nikako ogromne, ali nesto ima - ali to je produkt visedecenijske stednje, klosarenja i odricanja. (znaci nije da mnogo zaradi, vec malo trosi).