bio danas kod ortopeda
mesecima unazad zaboli me levo koleno
nazdravo
probao par puta da se probijem do "svog izabranog lekara" kroz kordone penzosa i dokonih hipohondara koji po ceo dan džupre tamo u lokalnoj ambulanti gde drže moj karton, uzaman, samo mi svaki put skoči pritisak jer ih više ne boli kad ih sve đuture teram u pičku materinu (to je bre u stanju na sve da se navikne), a jednom mi čak bila izašla i neka koprivnjača, pomislio sam da sam se ošugao, al' izgleda bilo na nervnoj bazi
i tako, trpeo, šepao, mazao tigrovu mast i metao sportske bandažere, a onda se setim da imam boj telefona te lekarke
pa joj očukam poruku i predam knjižicu sestri i voila - ete nje za maximum 5 minuta sa sve uputom za ortopeda - doktorka lupila pečat na blanko uput, sestra popunila generalije, ja odredio koji mi je specijalista potreban... čista harmonija
missim, jasno vam je da sam zato išao u "svoju" ambulantu jer je taki sistem zdravstvene zaštite u srba: ti izabrani lekari, "specijalisti opšte prakse" (zamisli to!) su službeni čuvari pečata, bez tog pečata ne možeš da odeš kod, recimo, hirurga ni da ti sekira viri iz lobanje
"a gde vam je uput?" prvo i jedino je što će da vas pita dežurna sestra - rospija, ukoliko je odgovor "nemam"
daklem, odem ja na ortopecku kliniku, uredno zakažem pregled i posle samo mesec dana od tad dođe i taj dan - moj dan kod lekara
po proceduri koja mi je objašnjena, dođem 15 minuta ranije da se prijavim na šalter
tamo neka namazana mi prvo veoma oštro kaza da joj ne bacam onaj uput, nego da joj lepo predam svu medicinsku dokumantaciju
pa to je to
a gde ti je knjižica
eve je
daj ovamo
da li vam je ovo prvi put da dolazite kod ortopeda
ne mogu da se setim
ali ove godine
a, da, to svakako, jer čak i da sam počeo da idem po lekarima pred božić, opet ne bih pre stig'o na red
jel plaćate participaciju
ne znam
pa jeste li oslobođeni, da li ste davali krv..?
jesam, nekoliko puta
pa gde vam je knjižica davaoca
nisam ja to radio zato da ne bih plaćao 50 dinara za pregled, ili da bih pomog'o da se spasi bezvredni život nekog pripadnika ovog od boga prokletog naroda, već zato što sam hteo da smršam; ne znam ni dal' imam tu knjižicu, a kamoli da mi na pamet pada da je vukljam svuda sa sobom, nego, 'oćete li možda da ja časkom trknem do transfuziologije, pa da vam done'm neko papirče na kome to piše?
morate da platite
jel' odma', i pre pružene usluge?
sad!
nadam se da imate da mi vratite kusur
%@&$!!!
što ste došli
da vidim doktora, još to, pa da mogu na miru da umrem
na šta se žalite
na tretman
šta vas boli
piše u dokumentaciji koju ste mi tražili
.....
idite niz hodnik do kraja, pa gde vidite prvo proširenje, e tu se uvucite u hodniče i čekajte da vas prozovu
i sednem ja tamo među obične srbe i da bih se donekle uklopio, počnem da prekraćujem vreme igrajući na telefonu igricu "babuške"
računam, izgleda dovoljno ruski, pa neće da me izujedaju u onoj tmuši
šta sve tamo čovek ne može da čuje
nakon cirka dvaespet minuta nakon što je prošao zakazani termin, neko tamo viknu moje ime
kako sam ustao, čujem one babe što su došle po nove kukove kako me pljuju iza leđa što idem "preko reda"
mudro su zaključile na osnovu mog izgleda (odevam se tako da istaknem svoj prezir prema srpskom pravosuđu) i neuključivanje u njino bistrenje svecke politike, domaće ekonomije i "ko je ko" u srbskoj medecini da pripadam onima koji svuda idu preko reda/veze
srećom, doktor normalan čovek
ja se vas ne sećam
ne sećam se ni ja vas, doktore
znači, niste do do sada dolazili kod mene
ne, koliko ja znam
eto, znao sam, ja dobro pamtim face, ali imena nikako; a šta ste po zanimanju?
advokat
evo, tačno sam znao! ja to mogu po faci da odredim, imam ja šesto čulo za te stvari. da čujem, šta vas muči
objasnim ja čoveku u par reči, on mi kaza da zavrnem nogavicu, iz cuga ubode mesto odakle potiče bol, objasni mi lepo i detaljno šta je po sredi i šta će po tom pitanju da preduzme - injekcija nekih hormona nadbubrežne žlezde (tzv. blokada) uz lidokain,a mogu da koristim i tablete sproću bolova, obloge od leda (po 4 minuta na svakih sat vremena) i tako dalje - znači, brate, kao na tv-u
pređite, molim vas, tamo da primite injekciju
sestro, pripremite .....idin i lidokain da mu damo
ja odo' tamo u drugu sobu
sedi jedna debela, namrgođena žena i telefonira, boli je pička da prekine kad sam ja uš'o
kaže mi sedi tamo i oslobodi mesto
šta da radim
oslobodi mesto gde ćeš da primiš injekciju
pa gde ću da je primim
a gde te boli
u koleno
e, onda oslobodi koleno
jel' treba da skidam pantalone
jok, samo zavrni nogavicu
hoće li ovako biti dobro
mhma...da... calka, evo ti ga jedan za injekciju, ja moram da se javim milovanu, opet zaboravio da uključi mašinu (debela, namrgođena žena izlazi, a iz treće prostorije dolazi jedna nezainetersovana koja srećom prvo na ruke meće onaj dezinfekcioni gel, pa onda priprema špric tako što na njega meće jednu podeblju iglu, zatim uzima tečnost iz dve neke ampule, bućka to neko vreme i onda sve odlaže na astalče pored onog gvozdenog kreveta sa gumenim čaršavom na kome ja sedim, sve to bez i jedne reči, onda stane u "na mestu voljno" i gleda u neki kalendar od pre dve godine na kome su manastiri)
e nećeš ga vala majci (mislim se ja), neću ja da započinjem konverzaciju makar mi bilo poslednje, vadim ponovo telefon iz džepa i nastavljam da obaram rekord na babuškama
situacija nadrealna
deset minuta, ako ne i jače, ona stoji bez ikakvog znaka da je svesna da je u toj prostoriji još neko (pacijent) pored nje, ja pičim bauške k'o da sedim pod suncobranom na plaži i čuvam tuđu decu dok se kupaju, sa levom nogavizom zavrnutom do poviše kolena, zaustavila mi cirkulaciju tako da stopalo već počinje polako da modri
onda, kad si već mog'o vazduh da sečeš nožem, ulazi doktor
nasmejan, prijatan, ipak ne vulgarno žovijalan, ne čak ni očekivano neprijatan posle celog dana provedenog sa srbima koji hoće nešto i to žele odmah, reinkarnacija isusa i bude zajedno, seda, maže mi koleno tinkturom joda (da neće da mi vadi meniskuse na živo?) i onda mi krnu onu injekciju prvo u jednu, pa zatim u drugu bolnu tetivu
kako vam se čini
interesantno iskustvo doktore, morali bi jednom da probate
a, pa ja sam imao isto to, dve i po godine sam primao injekcije, i na kraju - kako došlo, tako i otišlo
prošlo samo od sebe? pa što mi dadoste ovu injekciju?
možda će da pomogne
došlo mi da ga zagrlim
ipak smo se samo uljudno rukovali i lepo razišli
kontrola za četiri nedelje, ako i dalje bude bolelo...