News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Нешто мислим

Started by slawen, March 12, 2010, 08:44:53 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

slawen

Требало би повезати све од 09. до 12. марта у један озбиљан државни празник.
Па још и викенд, ако згодно падне....

Поставио бих и гласовање, кад би исто имало смисла, међутим:
А) ионако је слаба посећеност ове пијаце, па би одзив био мизеран, то јест резултати не би били демокрацки
Б) ценим да је лично изјашњавање поштеније од тајног гласања, а за то имамо камару примера у савременој србској политичкој хисторији.

Волео бих да предложите и име за празник.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

Hate mail

Nije lepo sto tako dzaras u zivu ranu.

SMRT tzv. Srbiji!
"You! Yes, you! Stand still, laddie!"

alan ford

da ne otvaram novu temu, ionako se radi o istim stvarima.

iz Blica:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/180801/Dvadeset-radnika-napustilo-Fijat-posle-samo-mesec-dana

QuoteDvadeset radnika napustilo ,,Fijat" posle samo mesec dana

Od prvih hiljadu radnika koji su prvog februara iz ,,Zastava automobila" prešli u ,,Fijat", njih 20 je posle mesec dana rada odlučilo da se vrate u matično preduzeće i raskine ugovor sa italijanskim proizvođačem automobila.

Kako je za ,,Blic" izjavio predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović, reč je o ljudima koji su stariji od 50 godina i koji nisu mogli da izdrže tempo rada koji ih je čekao na montažnoj traci ,,Fijata".

- U ,,Zastava automobilima" je na montažnoj traci, na kojoj se pravi ,,punto", radilo 1.400 radnika. Danas, kada je ,,Fijat" gazda, isti posao obavlja 30 odsto manje radnika, jer ih ima 900. To je za mnoge bilo teško, pa su se odlučili da se vrate u ,,Zastavu" i da tu sačekaju socijalni program, otpremnine i penzije - kaže Zoran Mihajlović.

Pijanista

Otisao jedan moj tetak u nemacku da gastarbajterise. Vratio se posle tri meseca, "Jebo ga ti, tamo se radi"

Pijanista

BTW, secam se da je onaj ruski novinar Grizunov rekao "Najveci neprijatelji kapitalizma u Rusiji su radnici. Oni koji najvise kukaju na komunizam"

alan ford

pardon na dezinformacijama, ono je vest od juce, evo je od danas:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/181007/Jos-40-radnika-hoce-iz-Fijata

QuoteJoš 40 radnika hoće iz ,,Fijata"

Od prvih 1.000 radnika, koje je iz nekadašnje fabrike automobila ,,Zastava" preuzeo ,,Fijat", njih 20 je rešilo da napusti pogone i da se vrati u državno preduzeće, a odlazak je najavilo, kako saznajemo u kompaniji ,,Fijat automobili Srbija", još oko 40 zaposlenih.

Ljiljana Prodanović (45) je jedan od radnika koji su odlučili da napusti ,,Fijat". Za ,,Blic" kaže da je ,,iz fabrike otišla iz zdravstvenih razloga".
- Imam giht, povređenu kičmu. Visoka sam 1,80 metara, a dali su mi da radim na montažnoj traci na ugradnji filtera, lajsni i kaseta u ,,punto". Ja sam tehničar, radila sam razne poslove u fabrici, imam 24 godine staža. Radila sam i na minus deset stepeni. Sada više ne mogu da izdržim. Radi se od 7 do 15, imamo pauzu od pola sata za doručak, ali onaj koji sami donesemo. Postoje dve pauze od po deset minuta, ali cigaretu ne smemo da zapalimo, ni u hali, a ni napolju. To je neizdrživo, i čekaću bilo koje drugo rešenje - kaže Ljiljana Prodanović.
I Todor Ivković (52) ima još osam godina do penzije, ali je nakon skoro godinu dana rada na traci na kojoj se pravi ,,punto" rešio da napusti posao.

- Nemamo gde da jedemo, ne možemo da zapalimo nijednu cigaretu, i onda mi je šećer skočio na 14. Montirao sam na traci creva za kočnice, osam sati su mi ruke podignute... Nije u pitanju plata, koja je manja nego ranije i iznosi oko 26.000 dinara, već muka koju ne mogu da izdržim - kaže Todor.

Da je ,,psihičko opterećenje" veći faktor odustajanja radnika nekadašnje ,,Zastave" od rada u ,,Fijatu" presudni faktor potvrdili su nam i menadžeri u ,,Fijatu Srbija", koji kažu da je radnicima teško da prihvate ,,kodeks ponašanja" koji važi u svim fabrikama ove kompanije. Radi se o ljudima koji ,,nisu navikli na tempo i na stroga pravila rada koji su normalni za zapadnu ekonomiju".

alan ford

nemere da pusi kada i gde hoce, nema rucka vec mora sama da ga sprema i/ili pazari...
ovaj drugi pak 52 godine a onemocao..

Tromotorac

Nema se vremena za pljuvanje po zloj imperiji, to je problem.
The bums will always loose.

alan ford

ova prica me podsetila na onaj intervju nekog radnika jedne od cementara posle privatizacije (mislim da je bio u Glasu Javnosti) gde se zali da je otpusten posle 2-3 upozorenja jer je bezao preko zice za vreme posla, dolazio pripit, hteo pivo za vreme radnog vremena, zabranili mu pusenje, uveli obavezu da nosi kacigu i tu neku zastitnu opremu...

Hate mail

Kesija.  :|

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2002/09/29/srpski/R02092801.shtml

Reporteri "Glasa" u sremskom gradu cementa, kojim odskoro gazduje francuski "Lafarž"
Ide li Beočin u očin
Umesto da ulažu u biznis, radnici koji napuštaju fabriku otpremninu troše na "mercedese", viseće kuhinje, "džakuzi" kade i jagnjetinu

Momak u crnoj "vijetnamki" ušao je u kafe "Brkenjaš" kraj beočinske pijace, naručio pivo, otpio par gutljaja za šankom, a onda besno izustio: Ko me do juče bombardovao, da mi komanduje. E ne može!
- More naći ću onu "zolju" što mi je zaostala s fronta, roknuću im u ona dva dimnjaka, pa neće ni oni dugo - podržao ga je čovek sa sedom bradicom, u ćošku kafea. Obojica se nisu ni smeškali, samo su to rekli i nastavili da ćute.

Gazda "Brkenjaša", stameni Branislav Kovačević, do skora je radio u Beočinskoj fabrici cementa. Kao i ona dvojica besnih. Kada je francuski "Lafarž" kupio fabriku, prijavio se dobrovoljno da uzme otpremninu i napusti posao koji je radio 22 godine. Pare dobijene od otpremnine uložio je u kafić, pet sa pet metara, kaže, zvrji prazan povazdan. Uveče, navrne društvo iz fabrike, ali svi se znaju, nema tu zarade.

Kovačević je jedan od retkih radnika BFC-a koji su u poslednja dva meseca odlučili da svojom voljom odu i otpremninu ulože u kakav takav biznis. Ostali, kažu Beočinci, kupuju "mercedese", neki su ih već i slupali, proširuju kuće, ima i onih koji dobijene pare proćerdaju u kafani. A pare nisu male.

"Lafarž" se obavezao da u narednih pet godina neće otpustiti ni jednog radnika. Unapred je, međutim, rečeno, da je od oko 2000 zaposlenih u cementari, bar njih 1500 višak. Ponuđeno im je da uz nadoknadu dobrovoljno odu. Otpremninu koja se u zavisnosti od radnog staža kreće do 15.000 evra ( ili nešto više za invalide), do sada je uzelo 960 radnika, ali niti je država pokušala da ih uputi da novce ulože u nešto isplativo, niti su, čini se, Beočinci iz cementare, došli na neku bolju ideju.

- Radio sam na utovaru cementa. Teška srca sam se odlučio da dam otkaz, ali tihi okupatori, kako ih ja zovem, uz pomoć ovih "dosadnih", su me oterali. Tresle su mi se ruke kad sam potpisao da odlazim, morao sam odmah posle u ambulantu. Gadno sam se jako osećo. Sve što smo dosad dobili od Francuza su zaštitni šlemovi i svakodnevne pretnje. Nisam se uklopio u tu novu šemu. Morao bi da utovaram cement u vagone i kamione sa šlemom, a napolju nekad i plus 38 stepeni. Ranije toga nije bilo. Stavili nam Francuzi i neke zaštitne naočare, imaju sa strane ventile, ali ne vredi, znoj curi u oči, nema šanse da radiš. A džakovi lete jedan za drugim, ko deca iz obdaništa. Kako da radiš - pita se Branislav Kovačević.

Sad u fabričkom "pakeraju" ostali samo oni zaposleni na određeno vreme, kaže, oni s ulice, koji su bili bez posla. Povećali im nešto plate, al šta to vredi, kaže Branislav.
- Mnogi su morali da dignu sidro. Nije ta otpremnina nikakva prava nadoknada za ovaj moj dugogodišnji rad. Ja sam za te 22 godine radio najteže poslove, smatram sebe jednim od vrednijih radnika... Pokušavaju ljudi da od tih para da otvaraju prodavnice, ali kako kad kupovna moć opada, ko će kupovati u tim radnjama. Pokušavaju kao taksisti, i tu već poneki pukli. Svi već beže iz Beočina. Pretpostavljam da će ovo za pet šest godina biti pust gradić - predviđa Kovačević.

Veselko Knežević Kesija rešio da kupi stan. I to u Beočinu. Neće da beži. Iz fabrike ga oterale, veli, "te njuške".
- Ovi koji kupuju kola, danas, sutra, neće imati šta da jedu, biće na ulici. Ja sam sebi kupio mali kutak. Ne možeš ti sa tim parama, od 11.000 evra, do 19.000 evra, ništa. A dobio bi i ovako i onako otkaz. Rekli su mi. Jer volim i čašicu, volim sve, ko mali majmun, bio sam i na ratištu. I kosa mi počela otpadati od šlema. Šta će mi šlem, nisam ja u logoru, već u cementari. Ne smeš piti, ne smeš tokom radnog vremena napolje, moraš nosit šlem... Ej, moraš da preskačeš ogradu ako hoćeš iz fabrike dok traje smena, ne mož kroz kapiju, ne daju ove njuške. Ogorčeni ljudi. Ima tu onih sa 36 godina staža, pa morali da odu - priča Kesija.

Na vlasti SPS

Prodaja BFC-a je zlo za opštinu Beočin - kaže predsednik IO SO Beočin Milorad Jovičić, socijalista. U opštini je u poslednjih 12 godina, inače, bez prekida na vlasti Socijalistička partija Srbije. Nekada je ovde bila glavna destinacija predsedničkih i ostalih kandidata u predizbornim kampanjama. Ove godine bila samo dvojica - Vojislav Šešelj i Branislav Ivković.
Jovičić još kaže da je opština po ugovoru države sa "Lafaržom", dobila 160 miliona dinara od prodaje fabrike, ali to nikoga ne raduje.
- Ljudi ostaju bez posla, i kad neko čuje da su dobili otpremninu, jednostavno, ne žele da ih zaposle. Kažu, šta će vam posao, imate sad para - objašnjava Jovičić.

1500 bez posla do maja
- Imamo informaciju da će do maja meseca naredne godine oko 1500 ljudi napustiti cementaru. Ako pomnožite sa tri, tj. sa prosečnom porodicom, vidite da veliki broj ljudi ostaje bez egzistencije. Mi ćemo u budžetu ostati bez znatnih sredstava od poreza na lična primanja i poreza na fond zarada. Uz to, opština nije mogla da stvori program za te radnike koji odlaze, pošto za to nema zakonskih osnova. Tu mora pre svega pomoći država, a radnici sami odlučuju kako će potrošiti novac od otpremnina. Za sada još nemamo pokazatelja da je porastao broj prodatih nekretnina u opštini, pa se čini da ljudi ne ulažu, bar u ovom trenutku, u kupovinu poljoprivrednog zemljišta - kaže Marina Prekogačić, načelnik za privredu i finansije SO Beočin.

Ima računicu, kaže, Francuz valjda mislio da će otići oni budžovani i onih 15 pravnika koji i ovako i onako nisu ništa radili, a otišli - radnici.
- Ima ljudi koji 20 godina nisu menjali kauč u kući, upo ko trap, sad kupuju nove. Do sad su životinjarili, sad će da životare od tih para godinu dana, dok ne propadnu te viseće kujne, frižideri i italijanske kade što su kupili, i džakuziji, džaguzim im ga mami, ovima što su došli. Kupio moj kolega kola. Šta će njemu kola, kad mu je sto u kući visok, pa on odseče deo noge i loži. Uzo "mercedesa", stariji od njegovog tate, i ide svaki dan na jagnjetinu od te otpremnine. Poludeli ljudi. Biće gladni svi uskoro, kad potroše novce. Staviće šapuriku u dupe i skakaće tu po pijaci. Videćete, Beočin će biti ko Majdanpek, i gori još - kaže Kesija.

Svi iz okoline sad čuli da su Beočinci puni para pa na Najlon pijaci u Novom Sadu, poskupeli kola za 20 posto, a na lokalnu beočinsku pijacu dolaze prodavci čak iz Rumunije jer je najskuplja u Srbiji. Beočince odavno bio takav glas. Opština Beočin je i pre prodaje cementare bila prva u Srbiji po prosečnoj plati. Prosek uvek vadili "cementarci".

- Ranije smo mi imali velike plate, al su oni to pumpali zbog manjeg poreza. Spremačice imale 18.000 dinara, a primale manje, ja sam imao 28.000 a primao 14.000. Šefovi imali i po 70.000. Sad ovi digli plate za 3.000 radnicima koji su ostali, ali ti više nemaš regres, osiguranje. Nego ovi stignu ujutru, i kažu ti si na dimnjaku, ti sa ne pećima, ti si tamo i boli ih uvo za radnika. Jednog našeg kolegu Živkovića, čovek radio 36 godina na rotirci, na pećima, bio glavni, odgovarao za sve, sad stavili da gura kolica i čisti krug. A bio glavni. I šta će on. Evo sad je podno zahtev, oće da ide - objašnjava Kesija.

Bane Živanović sedi u kafani prepoznatljivog imena - "Kafana". Na šajkači ljotićevski znak, na stolu votka i vizit karta lokalnog advokata. Tužio je Cementaru. Još pre četiri godine povredio se na poslu, sad mu plata 250 evra, iako ne radi. Otpremninu neće da uzme, nude mu 35.000 maraka u evrima, dok mu ne plate i invaliditet "zarađen" u fabrici.

- Beočin će da umre. Ovde su čitave familije radile u Cementari, čitave generacije. I moj pokojni otac i moja majka. Tatu su mi saranili, radio u cementari. Majku će uskoro da mi sarane, jako je bolesna. Sad hoće i mene da sarane. Meni pao mrak na oči kad sam video da moja cela smena potpisuje da daje otkaz i uzima otpremninu. Ja sam momak, nisam oženjen, meni kući nema ko da zaplače. Al plakalo je pola Beočina, kad su ljudi poslednji put dolazili kući iz cementare, sa onim novcima, koje će potrošiti, i onda će biti strašno. Biće mrtvih dosta. Neće imati ljudi šta jesti. Krašće se hleb iz radnji. Ovde nije bilo kriminala. Sad počelo. Evo čoveku juče ukrali faks iz firme. Počelo je. Počinje! - rekao je Bane i ispio votku na eks.
Tako je Beočin polako krenuo, izgleda, u očin...

Pijanista

QuoteOtpremninu koja se u zavisnosti od radnog staža kreće do 15.000 evra ( ili nešto više za invalide), do sada je uzelo 960 radnika, ali niti je država pokušala da ih uputi da novce ulože u nešto isplativo

Losa stara navika. Drzava da uputi...

Jbt, dobili 10k evra, pa to je tamo dvogodisnja plata,. Sta oni misle, da na zapadu ljudi dobijaju toliko? (da, u apsolutnom iznosu, ali je oko 1god maximum, uglavnom mnogo manje). To ti je, ovo je "nasa" fabrika.

zagor te nej

Das slepcu kiflu, on kaze ne valja, kriva.
"Prediction is very difficult, especially of the future."
Niels Bohr

alan ford

hoce piski, nece piski...

ukratko od njih 61 koji su odlucili da se vrate na socijalno iz Fijata, 48 se u medjuvremenu predomislilo pa se vracaju nazad u Fijat. Zanimljivo je da ovi iz Fijata pristadose da ih prime nazad, ali dpnro...

QuoteKragujevac -- U preduzeću "Fiat automobili Srbija" biće potpisani ugovori o radu sa 48 radnika koji su pre oko mesec dana napustili tu firmu, a potom se predomislili.

Predsednik Sindikalne organizacije u FAS-u Zoran Mihajlović je naveo da će "ugovori o radu sa tim radnicima biti potpisani na internoj ceremoniji koja se u FAS-u organizuje za svih 1.000 radnika koji su zasnovali radni odnos u srpsko-italijanskom preduzeću".

Prema njegovim rečima, preostalih 13 radnika koji su se izjasnili da, zbog zdravstvenih problema, žele da napuste FAS, vratiće se u matičnu fabriku "Zastava automobili" kako bi se prijavili za jednu od opcija socijalnog programa.

"Devet radnika ima pet godina do penzionisanja, dok će ostali uzeti otpremnine koje iznose 300 evra po godini staža", rekao je Mihajlović.

Početkom februara ugovor o prelasku iz fabrike "Zastava automobili" u "Fiat automobili Srbija" potpisalo je 1.000 radnika, i to njih 880 za rad u proizvodnji, a 120 na režijskim poslovima.

Posle isteka jednomesečnog rada, 61 radnik se početkom marta pismeno izjasnilo da, zbog otežanih uslova rada, želi da napusti FAS.

Nekoliko dana kasnije, predsednik Upravnog odbora FAS-a Đovani de Filipis izjavio je da radnici koji nisu bili zadovoljni uslovima rada, mogu da se vrate u fabriku. Tu ponudu prihvatilo je 48 njih.

miskop

Vi bre sve veci kapitalisti od fijatovaca ?!

Pa bre, dal vam je palo na pamet i to koliko su placeni a da
rade pod tim uslovima ??

260 evra mesecno !!

I...vama je to sasvim okej da ovaj dirinci bez pauza kao vo za
te pare ??!

Jel znate gospodo "kapitalisti" da onaj radnik u Detroitu, koji
sada radi za jedno bar 1000 nedeljno NE BI KURCOM MRDNO
ZA 260 EVRA MESECNO !!

Ko bi od vas uopste dosao na posao kada bi vam sutra za
vas rad, vas gazda isplatio 400$ mesecno ?

Imate bre svega dve (i to poznate) a diskutujete samo o jednoj ??

Ajd ovako :

1.rad.
2.plata.

Ima znaci DVE varijable..a ne samo jedna.

alan ford

slazem se.
a sto su se vratili?

miskop

Nisu se oni vratili....to je bre njihova fabrika koja im je oteta.

Nije je fiat tamo sazidao nego su je ti radnici sazidali !

Onda im je od strane drzave oteta pa poklonjena fiatu da bi
se dobili izbori onomad.

Sve se plasim da bi neko od vas sutra zurio na posao i tamo
se angazovao i prekovremeno....subotom, nedeljom kada bi
vas neko platio 100 dolara nedeljno.

Ako i toliko.

Treba znaci da strajkuju...da zapale fabriku i da pobiju poslo-
davce.

slawen

Тејлесија... своји на своме.
We take no cash unless we cash justice for you! Are you listenin' to me? I'm givin' ya pearls hеrе!

miskop

slawen

Сисоје, опет те вуче дупе да изгубиш главу?
Знаш шта је било прошли пут.

Мислиш да ће те сад дечко брани?

Ivan_D

"radnici sazidali fabriku, te je njihova"  xrofl

Srbi vole apstrakciju. Nije bitno ko je platio da se podigne fabrika, nije bitno ni koliko je koji radnik doprineo izgradnji fabrike - ali fabrika je njihova   :!:

Ciji je Dunav-Tisa-Dunav? Od tih par ljudi sto tamo rade?

A ti radnici, zar nisu dobijali platu dok su zidali tu fabriku?
Je l' i svaki auto koji su napravili njihov jer su ga oni napravili?

xrofl
If you dine with the devil bring a long spoon.

Hate mail

Jel' to znaci da su 2600 milijardi dolara dnevnog prometa firme gde radim sve moje (ili mozda moram da delim sa ostalima, sto stvarno ne bih voleo)?

Pijanista

misko, komplikovano je to za tebe. Previse vremena bi uzelo. Odmori malo, u penziji si. Ako si u BG, idi do Kelemgdana i ponesi sah tablu

miskop

Okej...

Ovi znaci moraju da rade 100 na sat za platu koja je 0,3 na dan.

Mnogo ste pametni.

Vi mislite da je moguce imati produktivnost i kvalitet i dobrog radnika a drzati
ga gladnog.

To ne moze, osim za kratko u ratna vremena i kada je pozar....poplava i slicno.

Kada je ranik toliko podcenjen da ne moze da se najede od plate, onda on gleda
da sjebe sve oko sebe i tu proizvodnje nema.

Tacka.

To sto ste vi koji ovde dolazite gospoda i milioneri pa ste videli u bioskopu
da je okej ako drzis radnika gladnog (jer je stoka, ko mu jebe mater) na kraju
uvek bude da je kolicina rada direktno proporcionalna kolicini love koje im dajes.

Za 260evra mesecno ja bih zapalio fabriku sa sve tim vasim kolegama milionerima.

Nemaju bre da se najedu od 260 evra, stoko jedna, ona karakusljiva !

Ivan_D

Quote from: Hate mail on April 14, 2010, 02:33:34 PM
Jel' to znaci da su 2600 milijardi dolara dnevnog prometa firme gde radim sve moje (ili mozda moram da delim sa ostalima, sto stvarno ne bih voleo)?
2.6 triliona dolara dnevno???   xjap   xjap   xjap

Hate mail

Pa gde su bili drugovi samoupravljaci i samoupravljacice pre 20+ godina kada im je plata bila po 1,000 DEM da kazu: "Alo bre, covece sa Suncem u kosi, ta tvoja re-Rankovicevizacija cele Jugoslavije nece da moze: ima da ti uteraju kajlu a i previse smo zapadno da bi ti smeo tako i toliko da se kuresash. Ima da ni sjebes standard totalno kao rezultat, sFacas"?

A?

slawen

Tад нису били тржишно освешћени.... да не кажем освештани.

Pijanista

Lepo rekoh misko, komplikovano je to za tebe.

Hate mail

Well, now that offer is off the table.

Ivan_D

QuoteNemaju bre da se najedu od 260 evra, stoko jedna, ona karakusljiva !

Ja sam daleko manje milionar, bogatas i desnicar od ostalih na ovom forumu, ali svejedno moram da primetim da sa tim kupci fabrike nemaju bas nista, niti je njihova krivica.

Pijanista

Ja nisam milioner, ja sam hiljarder.

miskop

Po vasoj logici, ako ih plate i jedan jedini dolar mesecno, ovi moraju da rade kao
ludi inace cete vi koji ste kolege sa ovim milionerima iz Fiata da dizte dreku na
radnike.

Vi ovde navijate za vas milionerski soj zato sto ste se poistovetili sa njima pa
vam radnicke plate bas mnogo bodu oci.

Sve bi da vam neko radi za dzabe...

Pijanista

QuotePo vasoj logici, ako ih plate i jedan jedini dolar mesecno, ovi moraju da rade kao
ludi inace cete vi koji ste kolege sa ovim milionerima iz Fiata da dizte dreku na
radnike.

Ne, cenu rada odredjuje trziste. Ti radis to i to a ja te platim toliko i toliko. Hoces-neces.

Hate mail

Kao sto vec rekoh, ogroman problem komunikacije sa bicima iz ex-Jugoslavije a osobito turkosrbima jeste automatsko pretpostavljanje 10-20 razlicitih stvari na osnovu jednog ogranicenog iskaza koji im se da.

Hate mail

Daydreaming capital of the world.

miskop

Jebalo te trziste, jes cuo ?!

Rec je o Srbiji u kojoj to bre NE POSTOJI.

(Vas kolega Ford je jos onomad bio resio da pravi auto koji ce i njegov radnik
moci da kupi).

Hate mail

Trziste uvek postoji. I u Varsavskom getu je postojalo. It's just that yous don't know how to make market.

Jelence

Dobri ovi Beocinci... Pali s Marsa pravo naglavu.
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Jelence

Quote from: miskop
Po vasoj logici, ako ih plate i jedan jedini dolar mesecno, ovi moraju da rade kao
radnike.

Si cuo nekad za sweatshops? Koliko tamo rade a koliko su placeni? Punu platu sa 1/4 posla?

Eeeeeeee, bilo nekad...
I'll tell you something about good looking people: we're not well liked

Pijanista

QuoteRec je o Srbiji u kojoj to bre NE POSTOJI.

Trziste je postojalo od pamtiveka, jos kad je kromanjonac kupio zenu za dve svinje.

Hate mail

Pijanista

Od koga? Feminista, Animal Rights Group ili od mog zemljaka?  :D

Hate mail

Pijanista

misko p mi je zeeeeeeeeemo. Iz Kanade. A bogumi i iz Srbije. Dvostruki zemljak jebote!

Hate mail

Hate mail

Quote from: Ivan_D on April 14, 2010, 05:33:45 PM
Quote from: Hate mail on April 14, 2010, 02:33:34 PM
2.6 triliona dolara dnevno???   xjap   xjap   xjap

Yep.

amans

We're lost, but we're making good time.

alan ford

Quote from: miskop on April 14, 2010, 05:58:01 PM
(Vas kolega Ford je jos onomad bio resio da pravi auto koji ce i njegov radnik
moci da kupi).

zasto da kupe kada su oni sastavljali ta kola koja je Ford 'samo prodavao'? Zar ta kola nisu zapravo pripadala njima, zar suze&znoj nemaju vrednost?

Pijanista

Quote from: amans on April 14, 2010, 07:11:21 PM
strasno  :(

Sta? To sto jedna zena kosta ko dve svinje?  :evil:

miskop

Nemas point alane.

Ford je SAM napravio fabriku i bila je njegova od prvog dana a ovde se radi o
tome da je fabrika "zastava kragujevac" bila vlasnistvo radnika.
Nevezano sa ovim..

Ja isto znam nekoliko ljudi koji su radili u autoindustriji u kanadi i nijedan od
njih nije imao ispod 25 dolara na sat.

Najcesce, vise od 30.

Svejedno, cija je fabrika...cak i da nije njihova.

Za bednu platu, poslodavac mora da ocekuje i bedan rad.

Ovo ide zajedno sa nezadovoljstvom radnika koji radeci jako tezak posao nisu
u stanju da se najedu kada tu platu prime.

Kada bi ti radnici imali barem 1000eu mesecno, ja bih ih prvi napusavao svaki
dan, cak i onda kada dobro rade ali za 260eu msecno...dobro je da je nisu
zapalili i pobili govna.

Hate mail

Zapalili su oni i pobili i naroda i imovine devedesetih puna kola (i hladnjace). Sad imaju 260 evra. Well, cry me a fucking river...