• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Primedbe, predlozi, dopune, ispravke na bibliografiju

Started by Boban, 11-03-2011, 22:23:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 17 Guests are viewing this topic.

drazen23

Trebat će mi malo više vremena da provjerim je li sve uneseno. Vidim da su prebačene skoro sve future koje sam prije unio osim brojeva 114 i 117. Ja ih imam sve i mogao bi dopuniti i brojeve stranica i godine (i mjesece) izdavanja ali kako dopuniti već postojeće stavke?

Mica Milovanovic

Da. Boban je juče uveče za probu uneo ono što si postovao. Verovatno je preskočio ova dva.

E, to će morati boban da ti kaže  :)

Kako stojiš sa NEXUS-ima? Ja imam dvaneast komada, ali nisam hteo da unosim ništa dok ne budem siguran u numeraciju.
Mica

Mica Milovanovic

Ili možda zakk zna kako se to može učiniti na najlakši način?
Mica

scallop

Ne bih da savetujem, ali bi bilo dobro da malo kontrolišete šta vam ulazi. Da vam ne zatreba lopata za istovaranje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Pa zar nije jasno da ništa ne ulazi u bazu podataka dok Boban ne unese?
Gde ćeš veću kontrolu od Bobana?
Mica

drazen23

Nemam Nexus-e, morat ću provjeriti kod poznatih i u bibliotekama. Što se tiče provjere, mogu skenirati sve stranice sa sadržajima Futura koje sam unio (iako se tu ne vidi točno od koje do koje je stranice koja priča).

Ne bi bilo loše da oni koji nešto ukucavaju u formu i napišu da su to uradili, čisto da se ne dupliraju unosi.

Mica Milovanovic

Dražene, opusti se. Nije scallop mislio na tvoje unose. Nema potrebe za tim.

Takođe, nema potrebe da proveravaš Nexuse, za sada. Za vikend ću ja uneti sve što imam, pa samo dopuni ako nešto bude nedostajalo.
Puno ti hvala na angažovanju.

Ako imaš još ponešto što nedostaje, samo napred. Veoma smo zainteresovani za to!

A slažem se da bi bilo poželjno da se upiše kad se nešto radi, čisto zbog evidencije.
Mica

drazen23

Evo na brzinu, što sam našao na internetu o Nexus biblioteci (iako ima i nexus magazin koji nema veze sa sf-om):
http://zg-naklada.hr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=14&Itemid=27&vmcchk=1&Itemid=27
a tu je i hrvatska verzija monolita...

Boban

Davor Šišović je napravio ovu bibliografiju http://www.ice.hr/davors/HRSFBibliografija.htm pa može da posluži kao orijentir jer je inače najlakše zaboraviti naslov koji ti je na stolu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Znam za to.

Evo počeli da stižu i missing Emitori!!! To zakče!
Mica

zakk

Mnogo zajebano unositi ove Emitore i to zbog Letećeg cirkusa Ace Nedeljkovića, ne mogu a da ne čitam i da se valjam od smeha. Radmilo bi verovatno poludeo šta je ostalo sačuvano za budućnost... A onda uzmem da vadim neke podatke o tribinama za 1996, pa ih kačim na LK: http://www.lazarkomarcic.org/Kategorija:Program i tako, ode noć...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mica Milovanovic

Ma, jok. Scallop ga, u stvari, voli, ali ne sme da prizna...

Da li se bar malo stidite što ne možete da produkujete jedan Emitor za osam meseci?

Smeš li da napišeš koliko strana teksta je objavljeno u Emitorima, na primer, u toj 1996. godini?
Mica

zakk

Dobar je Aca, samo što je malo nenormalan. Ko i mi ostali, uostalom...

Oko neizlaženja Emitora, za to imam samo blagu nelagodnost. A čim dobijem tekstove — uradiću ga.

Za 1996, u ova 4 meseca što sam gledao ima 4+ broja po ~100 stranica, užasno puno. Baš ću da saberem...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Kako 'oćete ove Emitore bez priča (Acine isečke iz novina itd)?

Boban

pa nikako; ovo je bibliografija priča, novela i romana.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

1996! To je bilo slatko doba mladosti kad sam dolazila na skoro svaku tribinu u SKC-u. Živo se prisećam Leorinog nastupa (ko ne bi), a bogami i Ghoulovog i polemike koja je posle usledila zbog ABN-ovog prikaza u Emitoru...  :lol:

PTY

Quote from: Mica Milovanovic on 16-03-2011, 12:39:54

Da li se bar malo stidite što ne možete da produkujete jedan Emitor za osam meseci?

Produkujete?
Produkujete
???
Jezušmarijo! Kakvom li si ti bodisnaćeru podlegao...  :(

zakk

Quote from: Jevtropijevićka on 16-03-2011, 19:07:23
1996! To je bilo slatko doba mladosti kad sam dolazila na skoro svaku tribinu u SKC-u. Živo se prisećam Leorinog nastupa (ko ne bi), a bogami i Ghoulovog i polemike koja je posle usledila zbog ABN-ovog prikaza u Emitoru...  :lol:

Pričaš  konkretno o:

Diskusija o filmu Čudni dani (Strange Days)
9. septembar 1996
vodi: Leora Mihailović

kad su uskočili (prema Acinom Letećem Cirkusu) Andrej Ćirković i Svebor Midžić, ili inače?

Estetika smrti u književnosti i na filmu
7. oktobar 1996
predavač: Dejan Ognjanović (iz Niške banje)™

Ja ne mogu da opišem kakvi su biseri ti Acini leteći cirkusi :!:... a nemam skener :/

Mme Chauchat

Leora: To konkretno bio je neviđen šou, sa prozivanjem ljudi iz publike pred početak priče i odom Ralfu (Rejfu?) Fajnsu kome bi ona rodila petoro dece. A i inače jednako pamtljiva osoba.

zakk

JasonBezArgonauta

Quote from: Mica Milovanovic on 15-03-2011, 21:31:39
Takođe, vidim da je neko unosio Kingova dela. Mnogo toga dragocenog je uneto što ne postoji u bazi, ali su uneta i neka dela koja su unutra.
Može li objašnjenje? Da li ima grešaka, ili dopunjujete neke kolone koje ne postoje u bazi?

Greškom sam uneo višak Nesanice, to je obrisano.
Ovi ostali naslovi koji se ponavljaju kod Kinga su različita izdanja.

npr

Što se grešaka i dopuna tiče, umesto ČETIRI DO PONOĆI treba da stoji ČETIRI IZA PONOĆI (1996) i mislim da bi trebalo uneti poimence sva četiri romana iz sadržaja, slično kao za Godišnja doba.
Ako odgovara tako, javite da unesem.
Ah da, čini mi se da u bibliografiju nije uneto ono Riđobradi pres izdanje, pa ako neko ima...
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

JasonBezArgonauta

Kad smo kod Kinga, ima li ikog da proveri ovo:

Na ovoj adresi stoji da ima 590 strana
http://www.profil.hr/knjiga/zelena-milja/8494/

dok ovde tvrde da ista knjiga ima 350 strana
http://www.tisakmedia.hr/izdavaci/sysprint/krimi_romani/king_zelena_milja1_6

Ima ga i ovde, ali nisam uspeo da se dokopam sadržaja

Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

zakk

E ne da me namuči ovaj Emitor 272 (Hemitor 16), celu sam večeru skuvao dok sam ga uneo. Te dok nađoh imena u originalu, pa dok iskopah priče... Ovo bi bez neta potpuno užasavajuć posao.

Mićo, namenio si ovo Radmilu a ja počeo da kuvam dok radim. Ne znam koji od vas dvojice zrači, al mnogo je.  :!:

zakk

Emitor 262 — Hemitor 16

5-17 1996,03 Keti Kodža Pas de deux KOJA, KATHE Pas de deux
19-26 1996,03 Kim Antiu Ruža u trnju ANTIEAU, KIM Briar Rose
27-34 1996,03 Lusi Tejlor Žar TAYLOR, LUCY Heat
35-46 1996,03 Nensi A. Kolins Rejmond COLLINS, NANCY A Raymond
47-48 1996,03 Dž. L. Komo Brinuti se za Majkla COMEAU, J.L. Taking Care of Michael
49-50 1996,03 Nina Kiriki Hofman Bubuljice HOFFMAN, NINA KIRIKI Zits
51-57 1996,03 Elizabet Masi Legaj MASSIE, ELIZABETH Abed (?)
58-62 1996,03 Melani Tem Fantom TEM, MELANIE Phantom
63-74 1996,03 Roberta Lens Dragocena LANNES, ROBERTA Precious
75-88 1996,03 Elizabet Hend Bakhe HAND, ELIZABETH The Bacchae
89-101 1996,03 Popi Z. Brajt Šesti čuvar BRITE, POPPY Z The Sixth Sentinel

i sve to u 20ak komata :P

zakk

Kod mene je tačnije sa imenima  :P

Ali mi je drago da se nešto napravilo od ovoga. Makar ja ne video tu knjigu :)

Mica Milovanovic

Knjiga? To ti je takođe fotokopirano izdanje, ali u 50 primeraka, ako se dobro sećam, sa koricama u boji. Format Emitora. Skobonja ga je vodio kao chapbook.

Ako budete dobri skeniraću vam danas naslovnu stranu.

I, u pravu si, tačniji si sa imenima... Trebalo bi popraviti u bibliografiji.

Mica

Mica Milovanovic

Greške u imenima potiču od grešaka koje se nalaze u knjizi - pogrešno su navođena imena u originalu.

Za nagradu, evo ti naslovnice:

Mica

Mica Milovanovic

BTW, ovo je najraniji program Društva "Lazar Komarčić" koga ima u Emitorima. Neki raniji mogli bi se naći možda po tavanima ranijih sekretara društva...

Novembar 1984
Mica

Lord Kufer

Quote from: Mica Milovanovic on 14-03-2011, 09:03:47
Unosimo samo prozu - priče i romane. Pesme ne. Teorijske radove - ne.

Zbog čega ova diskriminacija?

Lord Kufer

Kako ispraviti greške?
Pogrešno sam uneo podatak kod Zvonka Sarića, Prosjački banket. Umesto Zvonko, piše Zvonka...
;)

Mica Milovanovic

Ispravljeno.

Što se tiče pitanja u vezi teorijskih radova, kada smo počinjali da radimo bibliografiju naprosto smo tako rešili. Nema dubljeg značenja.
Moraće neko drugi da to uradi. Dakle, nema potrebe da unosiš teorijske radove, pesme i ostalo, jer to nije predmet ove bibliografije.

Kad unosiš romane, pišeš ih velikim slovima (CAPS LOCK)

Kad unosiš domaće stvari, ne unosiš originalni naslov (nepotrebno).

Hvala na trudu!
Mica

Lord Kufer

Hvala na uputstvu.

Pa, pošto je sve ovako otvoreno, možda nije loša prilika da se bibliografija proširi i teorijskim i drugim radovima. Sigurno će se naći neko ko ima dosta materijala i za tako nešto. O SF žanru ima veoma mnogo objavljenih studija, kritika, prikaza, a to je svakako zanimljivo ljubiteljima. Ne mora sve odmah da se objavi, ali može da se proba s prikupljanjem materijala???

Ima li negde sažetak šta ste sve sistematski obradili, koje časopise, almanahe, itd. Možda ima nešto što ste mimoišli?

Mica Milovanovic

Slažem se. Ali to bi tražilo i drugačiju postavku polja za unos. Ja to ne bih mešao sa ovim. Jednostavno nemamo snage za to.

Nažalost, to što tražiš ne postoji, a prilično je potrebno. Boban takođe insistira na tome.
Međutim, zahteva količinu rada koju trenutno nisam u stanju da odvojim.

Na prvu loptu, a da se ograničim na Srbiju: fali knjiga iz poslednje decenije koje nisu išle u edicijama - tipa Lagune. Fali Politika, kompletna - to imamo donekle popisano, a donekle samo u obliku fajla koji su nam drugi poslali - nije provereno. Fale edicije fantastike (tipa Babilonske biblioteke) - ranije smo bili gotovo isključivo usmereni na SF. Fale novije hrvatske zbirke, itd.

Mica

Lord Kufer

Ima dosta izdanja u zoni sumraka...
Okej, ako naletim na nešto od interesa a što je izvan uobičajenog fokusa, ja ću da ubacim.

Boban

Ovu bibliografiju ne treba posmatrati kao enciklopediju šta jeste SF a šta nije ili šta jeste fantastika a šta nije, nego kao podsetnik gde je šta izašlo; a sam sud o podobnosti pojedinih dela daće vreme i neki drugi izučavaoci. Mi im samo omogućavamo da imaju što pregledniji i širi uvid u izdavaštvo našeg vremena i ono koje mu je prethodilo.

Boban

Ubacili smo gotovo sve što je uneto, ali se ti fajlovi iz nekog meni neznanog razloga pojavljuju duplo.

Videću sutra šta se dogodilo.

drazen23

Nexus 03-01: Michael Coward - Galaksija izgubljenih (5-143)
Nexus 03-02: Tony Jarrett - Izaslanik (7-143)
Nexus 03-03: Terry Rubin - Udarni val (5-143)
Nexus 03-04: Jeff Sutton - Čpvjek koji je vidio sutra (5-144)
Nexus 03-05: Michael Coward - Brodovi sa Sergana (5-143)
Nexus 03-06: Bob Shaw - Vijenac od zvijezda (5-143)
Nexus 03-07: Harry Harrison - Nehrđajući štakor (5-143)
Nexus 04-08: Paul Anderson - Neprijateljske zvijezde (5-143)
Nexus
Nexus 04-10: Ken MacLeod - Cydonia (5-144)
Nexus 04-11: Thomas Burdon - Želim zvijezde (5-144)
Nexus 04-12: Johnny Selember - Planet u opasnosti (5-144)
Nexus 04-13: Kenneth Bulmer - Demonski svijet (5-144)
Nexus 05-14: Charles L. Fontenay - Izgubljen u vremenu (5-143)  *
Nexus 05-15: Jack Williamson - Konačna zemlja (5-83); Walter Jon Williams - Vučje vrijeme (87-142)
Nexus 05-16: Michael Coward - Monstrumi Metelazea (5-142)
Nexus 05-17: David Case - Zemaljski san (5-144)
Nexus 06-18: David Case - Pelikanov greben (5-142)
Nexus 06-19: Michael Swanwick - Pet raketa
    -Legije u vremenu (13-42);
    -Pravi puls stroja (45-68);
    -Skerco s tiranosaurom (71-85);
    -Polagani život (89-117);
    -Pas je rekao vau-vau (121-141)
Nexus 06-20: Charles Fontenay - Dan potopa (5-142)
Nexus
Nexus 07-22: Donald Malcolm - Željezna kiša (5-144)
Nexus 07-23: Ray Faraday Nelson - Tad bi i prosjaci mogli jahati (5-152)
Nexus 07-24: E. C. Tubb - Zvjezdana smrt (5-143) *
Nexus 09-25: E. C. Tubb - Zvjezdani sužanj (5-144)
Nexus 09-26: Viktorija Faust . Solarne mačke (7-143)
Nexus 10-27: Donald Malcolm - Čistači (5-152)
Nexus 11-28: Charles L. Fontenay - Pobunjenici crvenog planeta (5-144)

Bio sam na ovogodišnjem Interliberu u Zagrebu i za sitne pare nabavio sve ove Nexus-e.
Broj 9 (Tri Amarina sunca) nisam pronašao a broj 21 vjerovatno ne postoji.

Ona dva broja sa * označavaju drugačije izdanje. Valjda su istovremeno za neke brojeve (možda i za sve, nisam siguran)
izdavana dva izdanja, jedno koje je išlo na trafike i jedno koje se valjda prodavalo u knjižarama.
Na ovom drugom nema Nexus-ovog logoa na naslovnici, a iznutra izgleda isto.

Nabavio sam i nekoliko posebnih izdanja i evo i njih:
2004 Marc Cerasini - Alien protiv predatora (5-144)
2008 Richard Matheson - Ja sam legenda (5-159)
2008 Edith Nesbit - Iz mrtvih (horor priče)
2010 Robert E. Howard - Solomon Kane (7-159)
2008 Ralph E. Vaughan - Sherlock Holmes i zavojnice vremena (5-103); Avantura sanjivog klijenta (105-143)
Ovo zadnje izdanje je označeno kao knjiga 08-24 i to bi moglo biti uzrokom zabune i nedostajućeg broja 21.

drazen23

Evo i sadržaja Edit Nesbit - Iz mrtvih (Horor priče):
-Ženidba Johna Charringtona (7-13)
-Tri lijeka (14-30)
-Romansa ujaka Abrahama (31-33)
-Pismo pisano smeđom tintom (34-39)
-Paviljon (40-53)
-Okvir od ebanovine (54-63)
-Mramorni oblici prirodne veličine (64-75)
-Moć tame (76-87)
-Misterij dvojnog objekta (88-90)
-Ljubičasti automobil (91-102)
-Kuća tišine (103-111)
-Iz tame (112-122)
-Iz mrtvih (123-134)
-Detektiv (135-144)
-Broj 17 (145-151)

Postoji još jedno posebno izdanje "Ljubavnici vječne tame" ali ga ja nisam vidio.

Svi ovi Nexus-i su prodavani za 5 kuna osim zadnjeg "regularnog" i zadnjeg "posebnog" koji su prodavani po punoj cijeni (29,90 kuna).
Nexus-i koji nisu išli na trafike su prodavani za 10 kuna - ona dva sa * iz prošlog posta i još neki koje nisam kupio (Cydonia) jer što će mi dupli,
ipak nisam toliki kolekcionar.
Nabavio sam i oba broja Sirius B časopisa.

Barbarin

Greska obrisite ovo, htedoh nesto da pitam al sam skontao sam.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

vladimir.l

Pozdrav
Gledam nešto spisak knjiga edicije Kentaur pa mi je malo nejasno za Simakov Grad. Imam drugo izdanje u tipičnom formatu novog Kentaura ali u par spiskova na koje sam naišao nigde se ne pominje. Ima je na Polarisovom CD-u. Na samoj knjizi stoj da je izašla 1977 i da je drugo izdanje.

Boban

Grad je izašao i u prvoj seriji Kentarua, to su one crne tvrdokoričene knjige.
Ali u pravu si, sad vidim da ga nema u redovnom kolu; moram to da proverim gde se zaturilo.

Mica Milovanovic

Neverovatno! To smo ispustili! Nema ga ni u mom spisku Kentaura po rednim brojevima...
Hvala!
Mica

Boban

Ma ja sam ga vodio pod prvim izdanjem, pa iza zareza, drugo izdanje, ali se to negde u konvertovanjima pogubilo.

scallop

Bobane, neko ti je skenirao Monolite 2 i 3 i stavio na mediafire.

Boban

Mica Milovanovic

Da ne zaboravim: Fali nam Bredberi Farenhajt 451 zajedno sa Maslackovim vinom - Zora Zagreb
Mica

Lord Kufer

Kad smo već kod Zore, trebalo bi Hakslijev "Otok" uvrstiti u bibliografiju.

zstefanovic

У истом броју Видика (8/1980) где је Вуковић превео Муркока има и ово:

Brian W. Aldiss, "Tako daleko od Praga", str. 16-18, prevod Slobodan Škerović
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]