• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SLOVENSKA MITOLOGIJA

Started by varvarin, 22-06-2011, 14:48:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

varvarin

Prema zvaničnim vestima, LAGUNA ovo izdaje do kraja meseca:

http://www.slovenskamitologija.rs/

Veb-prezentacija knjige SLOVENSKA MITOLOGIJA

Reč je o bogato ilustrovanom leksikonu koji na jednostavan i razumljiv način pokušava da predstavi i rastumači običaje i verovanja drevnih Slovena, od kojih mnoga opstaju i u današnjim danima, ali u nešto drugačijim oblicima.

Sajt sadrži mnoštvo kratkih članaka o poreklu, jezicima, religiji i običajima starih Slovena, njihovim bogovima, mitskim mestima, magiji i mitskim bićima. A tu su još i wallpaper sekcija, kao i prvih trinaest strana knjige u PDF formatu.

Prema informacijama iz izdavačke kuće Laguna, knjiga "Slovenska mitologija u slici i reči" bi trebalo da se u domaćim knjižarama pojavi kroz nedelju dana.

SIMERIJANAC

Lepo izgleda,dobro je što je angažovano više ilustratora, a najveći plus je što se autor knjige osmelio da dovede u pitanje izmišljotinu o doseljavanju Slovena na Balkan i da,istina stidljivo, napomene da postoje i teorije po kojima su svi slovenski narodi nastali od Srba kao najstarijeg.

Javlja mi se da će knjiga biti papreno skupa. :(

Nightflier

Knjiga u petak stiže iz štamparije. Sklon sam da sumnjam u njen naučni kredibilitet, ali svakako ću je kupiti.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

varvarin

O tome se i radi.
Može li se osporiti teorija koja je do sada imala kredibilitet?

Nightflier

Quote from: varvarin on 22-06-2011, 15:53:34
O tome se i radi.

Bojim se da mi nije jasno šta hoćeš da kažeš? Misliš na "Srbi narod najstariji"? Za to me boli uvo. Ne osećam potrebu da dokazujem da su moji preci na Balkanu jednako dugo ili duže od Albanaca. Doduše, bar polovina tih predaka su Dačani, tako da i jesu na Balkanu jednako dugo ili duže od Albanaca.

Ova knjiga me zanima pre svega kao pokušaj sistematizacije slovenske mitologije (južnoslovenske, bolje reći) kakav su davno dobile grčka ili nordijska mitologija. Taman ću moći da je uporedim sa radovima ruskih etnologa, koje sam nabavio u poslednje vreme.
First 666

HAL

Quote from: varvarin on 22-06-2011, 15:53:34
Može.
Olga Luković - Pjanović: Srbi... narod najstariji
Dobroslav Jevđević: Od Indije do Srbije

"Šta je pogrešno u ovim knjigama u kojima se tvrdi da su Srbi napisali Vede, da je Isus govorio srpski, da su osnovali Vavilon...?

Suština je izvrnuta i uvrnuta i tako pretvorena u najluđi nacionalizam.

U tim davnim vremenima, u osvitu ljudske civilizacije, postojao je jedan zajednički ljudski rod sa jednim jezikom, na području od Indije do Evrope. To su bili ljudi sa ljudskom dušom. Od njega su vremenom i deobama nastajali posebni narodi. Njihova povezanost je ostavila trag u jeziku. Taj pranarod nije bio Srpski kakav je danas, nego su današnji Srbi samo njegov ostatak, kao i neki drugi slovenski narodi, ali su najbolje sačuvali sećanje na njega u svom jeziku i duši. Drugim slovenskim narodima je to sećanje sistematski brisano i prepravljano.

Zato je, zbog tog tvrdoglavog sećanja i povezanosti sa ljudskim izvorom, Srpski narod napadan i uništavan više od drugih, od strane neljudi koji pretežno vladaju svetom danas." Ivan Antić

SIMERIJANAC

Nightflier

First 666

varvarin

Quote from: Nightflier link=topic=10306.msg342062#msg342062

Bojim se da mi nije jasno šta hoćeš da kažeš? Misliš na "Srbi narod najstariji"? Za to me boli uvo.
/quote]

To je tvoje pravo, naravno.
Ali pitanje čak nije - ko je najstariji?
Pitanje je, da li je velika seoba - laž?
Da li su naši preci došli u Evropu iz pizde materine, što tvrdi nemačka škola istoriografije?
Ili su bili ovde praktično oduvek, sa ostalim SRODNIM etničkim grupama: Keltima pre svega? Da ne ponavljam ono - rođaci, sa obe strane Dunava... Ili zašto Kelti i Sloveni rekama i planinama daju ime Tara... ili zašto Kelti budalu zovu - DILEJ ?  :lol:
Priča o sličnostima dva jezika širi se , da se smrzneš.

Ova knjiga sigurno ne može da ponudi odgovore (a minimalne su šanse da ćemo ih ikad saznati). Ali bitno je da se zabeleže pitanja, da se ne zaborave.

lilit

Javlja mi se da je ova knjiga odlican materijal za CultofGhoul seciranje.  :lol: :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

varvarin

Tebe baš nervira kad neko, služeći se analizom jezika, običaja, sličnošću mitova... pokušava da kaže ponešto drukčije o prošlosti?
Na primer - zašto je jedna od titula Svetog Save: gospodar vukova?
Ovo seže duuboko u prošlost, i govori o preplitanju paganizma i hrišćanstva... To je materijal za Ghoula?

lilit

Daleko od toga da me nervira :lol:, ali definitivno nije nešto što bih u skorije vreme uzela da čitam.
Rekoh da mi se javlja (isključivo na osnovu vaših komentara) da bi to bio odličan materijal za Gula i.... i dalje to mislim.  :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Nightflier

Quote from: varvarin on 22-06-2011, 16:33:32
Quote from: Nightflier link=topic=10306.msg342062#msg342062

Bojim se da mi nije jasno šta hoćeš da kažeš? Misliš na "Srbi narod najstariji"? Za to me boli uvo.
/quote]

To je tvoje pravo, naravno.
Ali pitanje čak nije - ko je najstariji?
Pitanje je, da li je velika seoba - laž?
Da li su naši preci došli u Evropu iz pizde materine, što tvrdi nemačka škola istoriografije?
Ili su bili ovde praktično oduvek, sa ostalim SRODNIM etničkim grupama: Keltima pre svega? Da ne ponavljam ono - rođaci, sa obe strane Dunava... Ili zašto Kelti i Sloveni rekama i planinama daju ime Tara... ili zašto Kelti budalu zovu - DILEJ ?  :lol:
Priča o sličnostima dva jezika širi se , da se smrzneš.

Ova knjiga sigurno ne može da ponudi odgovore (a minimalne su šanse da ćemo ih ikad saznati). Ali bitno je da se zabeleže pitanja, da se ne zaborave.

Pa i nije pitanje, Varvarine. Možda je nekada bilo, ali danas je svakako prestalo da bude. Pitanje identiteta danas je sa jedne strane složenije, a sa druge strane veoma jednostavnije nego pre samo deset godina. Danas su virtuelni i proizvedeni identiteti bitniji od autentičnih i organskih. Dapače, možemo i da se zapitamo šta je autentični identitet jednog prosečnog Srbina. Ako uzmemo genetiku kao jedan činilac i kosovski mit kao drugi činilac, videćemo da su Srbi genetski sve samo ne Sloveni - u najboljem slučaju, Sloveni su tek jednu trećinu. Ako uzmemo kosovski mit kao osnovnu odrednicu moderne srpske svesti, na kojoj je novovekovni srpski identitet i nastao, videćemo da se početkom devedesetih radikalno razlikuje u odnosu na onaj koji je bio prihvaćen sto godina pre toga.

Što se nemačke škole tiče - opet, šta te boli uvo? Sve i da su Sloveni došli u Evropu iz neke svoje pizde materine, došli su pre Germana, sudeći po arheološkim dokazima. Na kraju, jebeni "Berlin" je slovenska reč. I šta sad?
First 666

Nightflier

Quote from: lilit_depp on 22-06-2011, 16:33:59
Javlja mi se da je ova knjiga odlican materijal za CultofGhoul seciranje.  :lol: :lol:

Seciraću je ja. Ne znam za Gula, ali ja sam imao makar neku etnološku obuku, a i bavim se komparativnom religijom već veoma dugo. Takođe, poprilično sam aktivan u savremenim neopaganskim krugovima i pratim razvoj tog načina razmišljanja, pa mi se upravo stoga čini da je ova knjiga svojevrstan pokušaj neopaganističkog prikaza staroslovenske religije, a ne ozbiljno naučno delo.
First 666

varvarin

E pa, mene još zanima: da li smo rodbina sa ovde navodno zatečenim Keltima (sa kojima su se naši preci uvek lako dogovarali da napadnu Vizantince... :)  Odnosno, da li su svi bili komšiluk  još od Lepenskog Vira?
Tačno, odgovor mi neće povećati platu.
Niti ću brže u Evropu.  :cry:
Al zanima me!!!

Nightflier

Quote from: varvarin on 22-06-2011, 16:44:35
Na primer - zašto je jedna od titula Svetog Save: gospodar vukova?

Zapravo, "vučji pastir". To je još Čajkanović objasnio.

Nego, znaš li ti nešto više o autoru ili knjizi? Pokušavao sam da nađem ko je taj čovek i da li je nešto već obljavljivao, ali bezuspešno.

First 666

HAL

Quote from: Nightflier on 22-06-2011, 16:54:27
pa mi se upravo stoga čini da je ova knjiga svojevrstan pokušaj neopaganističkog prikaza staroslovenske religije, a ne ozbiljno naučno delo.

QuoteKrajem juna izdavačka kuća ,,Laguna" objaviće jedinstvenu, bogato ilustrovanu knjigu leksigrafskog tipa ,,Slovenska miotlogija", autora Nenada Gajića.
QuoteKrajem juna izdavačka kuća ,,Laguna" objaviće jedinstvenu
QuoteKrajem juna izdavačka kuća ,,Laguna"
Quote,,Laguna"

Ne očekujem ništa više od lepe slikovnice za decu, ali kupiću je sigurno kroz par godina polovnu, od kupca koji je shvatio grešku nakon kupovine.

Nightflier

Quote from: varvarin on 22-06-2011, 16:56:36
E pa, mene još zanima: da li smo rodbina sa ovde navodno zatečenim Keltima (sa kojima su se naši preci uvek lako dogovarali da napadnu Vizantince... :)  Odnosno, da li su svi bili komšiluk  još od Lepenskog Vira?
Tačno, odgovor mi neće povećati platu.
Niti ću brže u Evropu.  :cry:
Al zanima me!!!

Pazi, između keltske i slovenske religije postoje zastrašujuće paralele, koje su naročito istaknute kada se iz domena religije i bogova zađe u narodne običaje i porodične obrede. Na primer, ivanjdanski devojački obredi veoma su slični nekim keltskim obredima proslave dugodnevice.

Međutim, pitanje je u kojoj je to meri dokaz bilo čega sem deljenja istog životnog prostora u nekom trenutku.

U svakom slučaju, Srbi su sa genetskog stanovišta prevazišli svoje slovensko poreklo.
First 666

Nightflier

First 666

varvarin

I krajnje vreme je bilo!!  :lol:

mac

Nema razloga da se vraćamo u paganstvo. Slepa verovanja treba potisnuti, a ne smenjivati.

Nightflier

Quote from: mac on 24-06-2011, 12:18:33
Nema razloga da se vraćamo u paganstvo. Slepa verovanja treba potisnuti, a ne smenjivati.

Ukoliko nisi agnostik, paganstvo je jednako legitimno kao ma koja monoteistička religija.
First 666

mac

Pagantsvo je na istom stepenu legitimnosti kao i svaka druga religija, čak i ako jesam agnostik :-) A jesam.

varvarin

Pa šta se buniš?
Vreme je za žrtvovanje devica...

akhnaton

Quote from: varvarin on 24-06-2011, 12:55:38
Pa šta se buniš?
Vreme je za žrtvovanje devica...

Na oltarima bogova plodnosti!  :idea: xcheers
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Truba

tu sam :D

inače meni ovo izgleda zanimljiva knjiga :D zapikirao sam je ak ne bude skupa
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truman

Sa popustom mi dođe ispod 1100din. Planiram da kupim, deluje zanimljivo. A i autor je ekonomista što mu je plus kod mene. :D
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Nightflier

Kupio sam knjigu - i to u dva primerka. U suštini, prilično je loša - kako po tekstualnom sadržaju, tako i po ilustracijama, koje su često neprikladne u odnosu na tekst, a priličan broj je svejedno neposredna kopija dizajna WoW-a.

Tekst pati od sindroma "Srbi narod najstariji", što se i može oprostiti, samo da je to objašnjeno iole razložno. Autor se poziva na mnoge autoritete koji su se bavili slovenskom mitologijom, pre svega na Čajkanovića, ali samo kada mu to odgovara. Kada Čajkanović govori nešto drugačije od onoga što autoru odgovara - ovaj to ignoriše.

U knjizi je izvršena svojevrsna sinteza mitološkog sistema, koja se svodi na nametanje sistema tamo gde sistema zapravo nema. Razna božanstva su na silu sažeta u jedno, po ugledu na keltsku mitologiju ili viku, ali problem je u tome što za to zapravo nema ni osnove ni pokrića u stanju na terenu.

U suštini, mislim da je ovo opasna knjiga - prevashodno zbog toga što je prvi pokušaj ilustrovanog bestijarijuma/mitologije starosrpske religije, koji će nesumnjivo završiti u rukama silne dece po Srbiji, a ta deca će steći veoma pogrešan utisak o svemu tome.

First 666

Truman

hm, ne znam šta da mislim. Pročitao sam ranije neke pozitivne kritike. Mislim da ću je ipak kad-tad kupiti :)

Nightflier

Ne kažem da sam ja pametniji od svih. Ovo je bilo samo moje mišljenje. Doduše, u kući imam Čajkanovića, Zečevića, Srejovića, Radenkovića, kao i gomilu ruskih autora. U priličnoj meri se kose sa autorom "Slovenske mitologije".

Mislim da je u ovom trenutku neuporedivo bolja kupovina:

http://www.delfi.rs/ka1un7965/delfi_knjige_sabrana_dela_szecevic.html
First 666

Truman

al cena je ne bas pristupacna :)

Nightflier

Kod izdavača važi popust od tridesetak odsto. Premda imam Zečevićeva "Mitska bića srpskih predanja", nemam tekstove koje je obljavljivao kao naučne radove, pa ću verovatno pazariti knjigu za jedno mesec dana.
First 666

J.Stickman

Quote from: Nightflier on 05-08-2011, 14:33:54
Kupio sam knjigu - i to u dva primerka. U suštini, prilično je loša - kako po tekstualnom sadržaju, tako i po ilustracijama, koje su često neprikladne u odnosu na tekst, a priličan broj je svejedno neposredna kopija dizajna WoW-a.

Tekst pati od sindroma "Srbi narod najstariji", što se i može oprostiti, samo da je to objašnjeno iole razložno. Autor se poziva na mnoge autoritete koji su se bavili slovenskom mitologijom, pre svega na Čajkanovića, ali samo kada mu to odgovara. Kada Čajkanović govori nešto drugačije od onoga što autoru odgovara - ovaj to ignoriše.

U knjizi je izvršena svojevrsna sinteza mitološkog sistema, koja se svodi na nametanje sistema tamo gde sistema zapravo nema. Razna božanstva su na silu sažeta u jedno, po ugledu na keltsku mitologiju ili viku, ali problem je u tome što za to zapravo nema ni osnove ni pokrića u stanju na terenu.

U suštini, mislim da je ovo opasna knjiga - prevashodno zbog toga što je prvi pokušaj ilustrovanog bestijarijuma/mitologije starosrpske religije, koji će nesumnjivo završiti u rukama silne dece po Srbiji, a ta deca će steći veoma pogrešan utisak o svemu tome.

"Razna božanstva su na silu sažeta u jedno". Ovo me baš kopka. Svakako sam planirao kupiti knjigu, dvoumio sam se ali je ovo inicijalna kapisla, baš me zanima koja su to božanstva sažeta a više od toga i zašto?
Između ovdje i tamo.

hilvud

Ima raznih knjiga o Slovenskoj mitologiji , pisali su o tome Luj Leze i ostali po cemu bih ova knjiga bila bolja-a sto se tice toga da su Srbi najstariji narod ili starosedeoci Balkana,to je nesto sto baljezga Jovan deretic sto se meni nekada svidjalo..Imate najnovije shvatanje svajcarske kompanije koja se bavila genima i oni kazu da su Srbi najvecim delom Sloveni,pa tek onda Iliri,a mnogo,mnogo sitnije imaju i tevtonske ,keltske i druge krvi..I upravo je to ono najbolje sto smo Sloveni ,pa makar i dosli iz kurca tamo negde kod Poljske i sl..

morbius

Po svim ranijim analizama Srbi su genetski dominantno Iliri, Tračani i drugo ovdašnje stanovništvo. Baš bih voleo da vidim to novo istraživanje.
Why me?

Nightflier

Quote from: morbius on 16-08-2011, 12:54:37
Po svim ranijim analizama Srbi su genetski dominantno Iliri, Tračani i drugo ovdašnje stanovništvo. Baš bih voleo da vidim to novo istraživanje.

Da. Srbi su najmanje Sloveni - tek negde trećinu, ako se dobro sećam.
First 666

Nightflier

Quote from: J.Stickman on 15-08-2011, 20:24:28
Quote from: Nightflier on 05-08-2011, 14:33:54

"Razna božanstva su na silu sažeta u jedno". Ovo me baš kopka. Svakako sam planirao kupiti knjigu, dvoumio sam se ali je ovo inicijalna kapisla, baš me zanima koja su to božanstva sažeta a više od toga i zašto?

Autor pokušava da sistematiše slovensku mitologiju, po uzoru na sistematizaciju grčke - što jednostavno ne može da uspe, niti je moguće. Primer je deo o Morani, koja je više neopaganska tvorevina, nego što je zaista staroslovensko božanstvo. "Enciklopedija slovenske mitologije" Ruske akademije nauka uopšte ne zna za nju. Dalje, Mokoš je istočnoslovenska boginja, koja je u južnoslovenskoj mitologiji bila daleko manje uticajna nego što autor knjige o kojoj je reč ističe. Potom, u knjizi ima stvari koje mi deluju potpuno izmišljeno; konkretno - činjarice. Pomenuta "Slovenska mitologija", na kojoj su sem ruskih akademika radili i naši ugledni etnolozi, uopšte ne zna za taj pojam, niti Srejović u svojim delima. Istini za volju, nisam pregledao kompletnog Zečevića, a ni Čajkanovića, ali nikada u životu nisam čuo za "činjarice".

Na kraju, ilustracije - stravično su pokradene. Najviše mi je upala u oči ilustracija koja je precrtani dark portal iz Warcrafta, kao i besramna kopija Frazetinog Death Dealera na 179. stranici.

Takođe, većina ilustracija ni ne odgovara tekstu, a kamoli postojećim mitološkim predstavama.

Sve u svemu, imam loše mišljenje o ovom izdanju.
First 666

HAL

Hvala na ospežnom rivjuu, dobili smo što se i može očekivati od Lagune.

Lord Kufer

Iliri i Tračani su Sloveni. Bugari (Tračani) govore slovenski jezik, sigurno ga nisu tu doneli Bugari koji su tursko-mongolsko pleme. Bosanci i Srbi govore slovenski jezik, Dalmatinci govore slovenski jezik. Mađari su 1% Huni, ostalo Slovaci i Srbi. Kojim su jezikom govorili Dačani i Vlasi pre nego što su romanizovani? Keltskim?

Nightflier

Quote from: Lord Kufer on 16-08-2011, 15:07:25
Iliri i Tračani su Sloveni. Bugari (Tračani) govore slovenski jezik, sigurno ga nisu tu doneli Bugari koji su tursko-mongolsko pleme. Bosanci i Srbi govore slovenski jezik, Dalmatinci govore slovenski jezik. Mađari su 1% Huni, ostalo Slovaci i Srbi. Kojim su jezikom govorili Dačani i Vlasi pre nego što su romanizovani? Keltskim?

Malo ga pretera.
First 666

Nightflier

Quote from: Lord Kufer on 16-08-2011, 15:43:05
Šta sam preterao?

Iliri, Dačani i Tračani nisu Sloveni - bar ne genetski. O kultorološkom uticaju možemo da pričamo, ali genetski ovi narodi su daleko od Slovena.
First 666

Lord Kufer

Ovo za Tračane stvarno ne razumem. Tako su ih Grci zvali, a kad su ih Bugari pokorili, nastavili su da govore svojim jezikom, koji je slovenski. Tračani su govorili istim jezikom kojim govore i danas, samo starijom varijantom. Srpski jezik je reformisan, ali je i dalje srpski, a Dalmatinci govore isti taj jezik.

Dakija se nalazi između Srbije, Bugarske, Slovačke, Poljske i Ukrajine. Jezik je romanski, ali narod nije došao iz Rima. Kojim jezikom su govorili stari Dačani, pitanje je sad?

Nightflier

Quote from: Lord Kufer on 16-08-2011, 16:00:03
Ovo za Tračane stvarno ne razumem. Tako su ih Grci zvali, a kad su ih Bugari pokorili, nastavili su da govore svojim jezikom, koji je slovenski. Tračani su govorili istim jezikom kojim govore i danas, samo starijom varijantom. Srpski jezik je reformisan, ali je i dalje srpski, a Dalmatinci govore isti taj jezik.

Dakija se nalazi između Srbije, Bugarske, Slovačke, Poljske i Ukrajine. Jezik je romanski, ali narod nije došao iz Rima. Kojim jezikom su govorili stari Dačani, pitanje je sad?

Ne vidim kakve veze jezik ima sa bilo čim, ali Tračani su govorili svojim jezikom, koji je pripadao grupi indoevropskih jezika, a prvi materijalni artefakti tračanske civilizacije potiču iz petog veka pre nove ere - dobrano pre naseljavanja Slovena na Balkan. Grci ih spominju i pre toga.
First 666

Lord Kufer

Pa to znači da su Tračani bili Sloveni pošto i dan danas govore slovenskim jezikom, veoma sličnom srpskom. Grci pojma nisu imali šta su to Sloveni niti su znali strane jezike. Nisu znali ni kako ovi sebe zovu. Grci su bili pravi duduci što se tiče poznavanja svojih komšija. Za njih su to sve bili varvari koji govore nerazumljivo. Grci su potpuno nepouzdan istorijski izvor kada je reč o drugim narodima.

Nightflier

Dakle, Tračani su govorili slovenskim jezikom i pre nego što su Sloveni došli na Balkan?

Sem toga, genetska istraživanja vršena na zemnim ostacima govore da su Tračani po telesnim osobinama pripadalo istočnomediteranskom tipu, te da su bili tamne kose i kože, kao drevni Grci. Genetika ne laže.
First 666

Lord Kufer

Genetičari lažu.
Neubedljiva je ta priča da su Sloveni odnekud došli. Što ne kažu ti genetičari, paleoantropolozi, odakle su došli Sloveni na Balkan kad tako uporno tvrde?
Najnoviji arheološki nalazi pokazuju da su Iliri bili usko povezani sa Slovenima. Verovatno su i sami bili slovensko pleme. Postoje razlike između Slovena koji čine 80 odsto evropskog etnosa. Sloveni su u velikom broju asimilovani, u Italiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Turskoj.

Lord Kufer

A što se današnje politike tiče, više je nego očigledno drobljenje tog istog etnosa na ove male balkanske državice i kvazi-nacije. Tako je činjeno i ranije.