• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 9 - septembar 2011 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 05-09-2011, 23:38:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Odaberite pet priča koje smatrate najboljima

Davno zagubljen
2 (6.9%)
Pipci
0 (0%)
Ali...
2 (6.9%)
Oblik Vronka
8 (27.6%)
Kuda odlaze baloni
3 (10.3%)
Princezino zrno bisera
1 (3.4%)
Vežbe
4 (13.8%)
8R0J3V1
7 (24.1%)
Gde je nestao gospodin Gobecki
9 (31%)
Aladin nema nikakve veze sa ovom pričom
6 (20.7%)
Put konjanika
6 (20.7%)
Srbomen u akciji
4 (13.8%)
Velika avantura malog robota
6 (20.7%)
Komisija
6 (20.7%)
Uljez
6 (20.7%)
Raskršće
5 (17.2%)
Nevidljivi i Lanena
4 (13.8%)
Drugi čovek na Mesecu
10 (34.5%)
Anđelina pesma
4 (13.8%)
Metuzalemova oporuka
6 (20.7%)

Total Members Voted: 29

Voting closed: 10-09-2011, 23:38:52

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Albedo 0

Ako već hoćete da se piše u parovima, a mislite da će to biti sukob dva ega, rješenje je da dvojica napišu dvije priče.

Prvi napiše svoju, drugi je doradi kako on hoće, naravno stilski, mada može i djelimično da promjeni slijed događaja i eventualno kraj, ali da se ipak ne izgubi suština koju je zamislio prvi.

Isto to i u slučaju druge priče, drugi je napiše, prvi je doradi.

Imate isti broj priča kao i do sada, s tim što su prošle jedno sito i rešeto.

Mouchette

Upravo sam videla Bobanove komentare, pa sam zbunjena. Zašto  samo moja priča nije zaslužila korektan osvrt? Svi ostali autori se ohrabruju, upućuju na male izmene, 'konsolidaciju' itd, samo moja se otpisuje uz 'objašnjenje' da je  'IMBECILNO BEZVEZNA' (baš tako, velikim slovima). Postoje li i imbecilno suvisle priče, ili ovo otkriva potrebu da se priča i njen autor što pogrdnije vređaju? Zašto, pobogu? Priznajem, nisam do sada shvatala sa kim imam posla, niti sam za ozbiljno uzimala ono 'Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti' i 'Nema povratka, nema predaje, nema oprosta', pa nisam ni razumela svojevrsnu hajku koja se sprovodila poslednjih dana  (sasvim neprimerenu kada se u obzir uzme povod - objavljivanje u jednom časopisu). Pre nego što neke obradujem odlaskom sa ovog foruma, pokušaću da se, makar na ovaj način, izborim za malo dostojanstva (koje je potrebno čak i nama, koji stalno okrećemo drugi obraz i prećutkujemo, pa se unapred izvinjavam ostalima što ću biti opširnija).
Najpre, ja nisam kriva (već zaslužna, ako ćemo pravo) za to što je priča 'Drugi čovek...'  prva u 'tRajnom' glasanju, kako je Boban rekao u napadu besa (omaška koja otkriva da patnja prouzrokovana rezultatima glasanja, avaj, nema trenutni karakter).  Takođe smatram da su neargumentovane primedbe tipa 'autor nema pojma o tehnologiji, kosmologiji i astronomiji' tendenciozno degradirajuće.  Autor je, pripremajući se za pisanje, pročitao tuce originalnih izveštaja, transkripata i sličnog materijala, tako da se prvi deo priče u 99,9% poklapa sa činjeničnim stanjem vezanim za let Apola 11. Apsolutno svi dijalozi, radnje, opisi, događaji, lica... sve je preuzeto iz podataka NASA-e i drugih relevantnih izvora. Ako se NASA ne razume u 'tehnologiju, kosmologiju i astronomiju', onda se ne razumem ni ja. Onaj 0,1%  otpada na prisustvo izmišljene tajanstvene osobe, od koje Stiven Bejls očekuje odluku o nastavku misije, a koja predstavlja sponu sa drugim delom priče (koji je u potpunosti fikcija).
Jedina konkretna zamerka odnosila se na to da posada koja se 'vraća' na Zemlju treba izginuti. Ovo je očigledna besmislica, jer je neuspeh Apola ono čega se Amerika u tom trenutku najviše boji. Inače, priča je nazvana 'tupljenjem' (pogrdan rečnik, koji Boban ne koristi kada kritikuje druge priče iz ovog kruga), jer je prevara otkrivena na 'polovini priče'.
Zar je stvarno toliko nejasno da cilj nije ni bio izazvati šok tipa 'Hej, nema povratka!'  i na tom mestu završiti priču? Namera je bila, između ostalog, pozabaviti se promašenim životom i tragedijom čoveka koji je, u ime 'viših' ciljeva, napustio sina. Baz se nada, kao što i sam priznaje, da će uspeh misije opravdati napuštanje porodice, pa zato njega ne brine smrt, mirno je prihvata (astronauti su, sigurna sam, osobe upoznate sa rizicima, spremne na mogućnost stradanja), ali postaje ogorčen i besan kad shvati da njegov sin nikada neće saznati da mu je otac  'drugi čovek na Mesecu'. Kao što naziv kaže, ovo nije priča o onim ostalim astronautima  (kojima je slava jedini motiv), već o Bazu, čoveku čiji promašeni život može dobiti smisao samo ako misija uspe. Svako dete (bez obzira na uzrast) može u ovoj priči o raspadnutoj porodici zapaziti kajanje roditelja koji je otišao i njegovu potrebu da odlazak opravda. Naravno, osobe nesposobne za emocije smatraće priču 'tupljenjem'.  Ispravka: IMBECILNO BEZVEZNIM tupljenjem. Trajnim.
Zahvaljujem svima koji su glasali za priču i time pokazali da im se dopada, i žalim (i stidim se) što su zbog toga proglašavani idiotima. Takođe se zahvaljujem na veoma pohvalnim i objektivnim komentarima Jevtropijevićki, Scallopu (pm), Miloshu, Johnu i drugima koji su mi se javljali. Drago mi je što su se, sem ljudi sa ovog foruma, o priči veoma pohvalno izrazili i neki drugi, inače priznati i nagrađivani pisci i teoretičari naučne fantastike, čije mišljenje izuzetno cenim i uvažavam (a smatram se privilegovanom što su takve osobe u mojoj blizini -  zbog toga nisam previše značaja pridavala besmislicama tipa 'plagijat', 'puno rupa', 'imbecilno'  itd, niti sam na njih odgovarala). Kao što je rekla i Jevtropijevićka, ovo nije 'proboj u istoriji književnosti', ovo je priča pisana po Bobanovim napomenama i uputstvima, a sada nepravedno ismevana zajedno sa svojim autorom. Ne želim i ne umem da se svađam, niti, ovako srećna kakva sam, imam potrebu da vređam, lažem i maltretiram, kao neki nesrećnici/ce sa foruma.  Mogu povremeno da se dobronamerno našalim na nečiji račun, sa nadom da će se i ta osoba nasmejati. A, s obzirom da sam objavljivan pisac i da za to ne hajem preterano (radost za pisca prestaje onog trenutka kad završi pisanje), da li uložen trud i ovo trpljenje uvreda uopšte imaju smisla?
Još kako! Pa, priznaćete, svi smo se zabavljali poslednjih dana, gledajući kako dezorjentisan dvojac bez kormilara ne oprašta pobedu, pravi put ne predajući se i ne vraća se dok ga ne nađe  xrofl Ako na sve to dodam i data obećanja da će zbog mene D. prestati da piše, a Boban da uređuje, zaključak znate i sami: vredelo je!
xremyb  xyxy

http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Boban

Nikakvi pozitivni komentari ne mogu da promene stanje stvari, a to je da je priča slaba ispod svakog objavljivog kriterijuma.
Kada budeš pisala dokumentarnu priču, onda prepisuj dijaloge sa Nasinog sajta, uprošćene da svaki nepismeni farmer u Oklahomi to razume, a kada pišeš priču za Znak sagite radionicu treba ti mnogo više od toga.

Savajat Erp

Ма, хајде, бре, Мушет, зар и ти мораш бити drama queen? :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Josephine

Quote from: Mouchette on 18-09-2011, 13:16:01
Inače, priča je nazvana 'tupljenjem' (pogrdan rečnik, koji Boban ne koristi kada kritikuje druge priče iz ovog kruga),

Quote from: Boban on 12-09-2011, 01:41:32
D, napisala si sranje od priče i ljudi te čereče; ako ne možeš to da podneseš, prošetaj malo...

Misliš da ne koristi?

O tvojoj priči se najviše pričalo jer si je (zajedno sa Džonom) najviše branila. Ponudila sam dublju analizu i argumentaciju tvoje priče, još uvek je nudim.

Moji "napadi" nijednog trenutka nisu bili ad hominem. Nisi ni ti cvećka, Mušet i ne ponašaj se kao žrtva.

Nisi pobedila (u sveukupnom glasanju), to je falsifikovanje činjenica i ne može se na silu u Zabavnik.

Lep pozdrav.

Father Jape

Quote from: Džek svih zanata on 18-09-2011, 11:22:49
Da, ali to kada su pisci fizički na istom mestu. Gađanje preko mejlova bi trajalo onoliko koliko Rama okrene džir oko galaksije...

Pratchett i Gaiman su se culi preko telefona uglavnom. Dogovarali su se sta i kako, ali je Pratchett pisao vecinu (sto se i vidi).

No, tu su u pitanju uigrani profesionalci. Ko zna na sta bi kreativni proces licio u ovom slucaju. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Albedo 0

da budem iskren, ni ja ne mislim da priča Drugi čovek na Mesecu zaslužuje da ide u Zabavnik, bar dok se propisno ne doradi. Naravno, čak i Pipci pre zaslužuje da idu od Nevidljivog i lanene, a kamoli Drugi čovek, ali sve su priče generalno slabije.

Primjedbe:

1.Možda je sve tačno, možda NASA upravo tako funkcioniše, ali to nije dovoljno zanimljivo.

2. Ako je već naslov takav kakav jeste, od početka je trebao biti naglasak na tome šta to putovanje znači za glavnog lika, šta za njegovu porodicu, njegove nade i strahovi što napušta porodicu (Solaris bi mogao da se uzme u obzir, početak i kraj filma), njegovo mjesto u istoriji čovječanstva, i onda je obrt snažan. Lik mi ne djeluje izgrađen a nosi naslov priče. Možda NASA tako funkcioniše, ali procedura NASA-e u svemiru nije naslov priče. Gdje je taj čovjek, on mi je slab.

3. Dakle, ideja je sasvim dobra, ali početak je nepotreban. To je Kubrik radio kada maltene nije postojao ozbiljan film o tehničkom aspektu putovanja, pa imate sat vremena u kojem ljudi samo ledbe u vazduhu, jedu, džogiraju i gledaju TV u svemiru. To je ako ne nepotrebno u ovoj priči, a onda bar sporedno.

4. To jest, početak može da prođe kao sredina priče, a neophodan je sasvim novi uvod. Ali tada bi priča bila preko 6000 karaktera.

I naravno, sasvim je jasno da Boban brani svoju mezimicu, djevojka se ponadala da će preko veze upasti u Zabavnik, kao što se nada i da će biti objavljena u tom famoznom zborniku Radionice koji je najavljivan, koji će biti uređivan samo po babu i po stričevima, inače mnogi objavljivani pisci ne bi odustali od ove Radionice. U ovoj Radionici mogu učestvovati ljudi kao što sam ja, koje objavljivanje ne zanima i samo se zabavljaju, Stipan i ostali koje Boban svrstava u vječnu čekaonicu uređivačkih kuća, i naravno D, zbog koje se izgleda zbornik i pravi, jer ako ćemo iskreno, ako taj zbornik treba da čini npr. 30 priča, u najboljih 30 nijednu nije napisala D. da jebe oca, a Boban neka joj odštampa svih 12 ako hoće.

A možda je D. saznala da je Boban odustao od zbornika?

U svakom slučaju, ozbiljnije novajlije kao Mouchette nemaju tu šta da traže, mogu samo da se nadaju da će biti neke koristi od Radionice do kraja godine, ali njih niko nije očekivao pa se džaba ljute.

Tako je govorio Bata Životinja 8-)

Josephine

Dragi Batice, D. čak ne učestvuje ni u ostalim konkursima za objavljivanje priča. Pa eto, i vampire je htela da piše, pa nije.

Što se pisanja tiče, D. je jedna lenja i neozbiljna osoba.

Za ostalo što si naveo - nemam informacije.

Albedo 0

naravno, zato već danima gledam kako te pogađa to što su neke priče na vrhu, da je postalo neprijatno to posmatrati.

Josephine

vimen

Može li neko da me uputi na neku od najboljih priča koje je iznedrila ova radionica? Hvala.

Milosh

Quote from: vimen on 18-09-2011, 15:10:36
Može li neko da me uputi na neku od najboljih priča koje je iznedrila ova radionica? Hvala.

Evo npr. moja priča iz avgustovskog kruga, s tim što ja nisam redovan učesnik ove radionice. :lol:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Anomander Rejk

Tajno pišem zbirke po kućama...

Plut

Savajat Erp

mac

Stipan

Sinlen

Evo samo da iskoristim ovo zatišje da se zahvalim na svim komentarima i bobanu na analizi moje priče. Još uvek sam ispod 25 (mada ne zadugo), tako da imam još malo vremena da se konsolidujem  :)
Ubacujem u šestu, ostajem u njoj do kraja ove godine i izvlačim sve što mogu iz ove prašnjave kante od glave.

Moji komentari (kakvi takvi), ovog kruga izostaju jer mi je ispitni rok pojeo mozak, a i ne bih želeo da, u ovakvom stanju, stradam u unakrsnoj vatri  :lol:
... and no one dare, disturb the sound of silence...

Джон Рейнольдс

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Parodija na nasilnu potrebu nepismenih da budu objavljeni. Nije bilo loše.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

To je Mušetina priča iz avgustovske radionice koja je Džonu Rejnoldsu i Bati srcu draga, jer vide D u njoj (što zapravo samo dokazuje koliko ih D opterećuje. Nevaljala D). Mušet kaže da nije mislila na D kad ju je pisala, ali svako ima pravo na sopstvenu interpretaciju. U suštini je zajebancija, a nema čak ni elemente fantastičnog. Možda su neke druge priče bolji odgovor na zadato pitanje o najboljim pričama koje je iznedrila ova radionica.

дејан

прво, пишачица из приче ничим не личи на д.
друго, сигуран сам су и џон и бата то врло добро видели.
треће, можда су неке боље, али сигурно их нема много.

(да и ја мало дрвеноадвокатишем  :lol:)
...barcode never lies
FLA

Boban

Nuđene Mušetine priče kao najbolje iz svih radionica je još jedno Džonovo izrugivanje ovom forumu, radionici i meni; niski podli udarci psihopate koji polako gubi kontrolu nad sobom.

Anomander Rejk

Najbolje tri priče su po meni :
Ključna razlika- april.
Zvezdani Magelan- jun.
Peron-jul.
U stvari, redosled bi bio drugačiji, Magelan na prvom mestu, Peron na drugom.
Nisam stavljao priče Bobana i Scallopa, govorim isključivo za priče početnika.
Lično sam najzadovoljniji pričom Daca i Huan, i Đavoljim mozaikom , gde sam pisao skroz drugačije nego inače. U septembru nisam bio oran za pisanje, možda bi bilo bolje da sam pauzirao.

angel011

Quote from: дејан on 20-09-2011, 16:06:04
прво, пишачица из приче ничим не личи на д.

Nepismena sponzoruša koja je urednikovo ljubimče (пишачица из приче) bi ponekog mogla da navede na ideju da je Mušet bila inspirisana onim što se govori o D.
We're all mad here.

дејан

могла би једнако колико било која друга
...barcode never lies
FLA

scallop

Poređenje je namerno. "Ljubimche" ucenjuje urednika. Čitao sam slična pisma i Tardisu. I muška, da ne bude zabune.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Piščica iz priče ne liči na D. ali sasvim liči na predstavu o D. koju plasira Džon.
Pošto vidim sada da se Mušet i Džon dopisuju, sasvim je moguće da je Džon zapravo koautor te priče, što celu stvar diže za još jedan stepen bezobrazluka.

vimen

Hvala, Anomander. Bilo mi je malo chudno shto bash niko nece da mi odgovori.

pokojni Steva

@ vimen, nema tu ništa čudno. Šta bi ti, da sad svi ko Epi krenemo sa iznošenjem svojih favorita. Priča ima, da ne preteram, 9 x 15 (u proseku), odvojiš popodne pa nađeš svoje favorite. Dejan je to sve fino spakovao.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Anomander Rejk

Quote from: vimen on 20-09-2011, 16:53:04
Hvala, Anomander. Bilo mi je malo chudno shto bash niko nece da mi odgovori.
Nema na čemu. Ima još solidnih priča, ali te tri su po meni na vrhu.

дејан

када сам прочитао  'Dragi uredniche' једина асоцијација ми је била маријана матеус...
(а после ње ЈеБаАли...али стварно нешто касније)

тако сам и схватио причу, и сигуран сам да сам у праву и сигуран сам да нема везе ни са ким са форума.

уз горепоменуту, мени најомиљеније су Црвендаћ и Снајпериста.
...barcode never lies
FLA

Stipan

Pa dobro, evo moga viđenja tri najbolje priče iz dosadašnjih radionica. Bez redosleda, poređano po mesecima...

Februar - Hiperhik - C2H5OH   
Maj - Sintetik - Snajperista
Jun - D - Peron broj tri   

ivica

Po meni, kompletna ova radionica je super. Zapravo, kada malo duže pogledam, izgleda još bolje.
Trenutno ima 120-130 priča, traje već skoro godinu dana, učestvovalo je, i učestvuje gomila ljudi. Uvek se potežu razne rasprave i svađe oko hiljadu stvari, ali to je sasvim normalno za ovaj vid indirektne komunikacije.
Priče, međutim, ostaju. I ostaju teme na koje su pisane – neko ih je pratio više, neko manje, ali to je, baš kao i ''kvalitet'', bar po meni, donekle i u oku posmatrača.
Gledam sebe: imam 9 priča, i pre svake mogu da napišem da sam je pisao na neku konkretnu temu. Prilično neobično i zanimljivo, za autore, ali i publiku.

Nakon ovog kruga, što bi rekli, razmena vatre se povećala, pošto je prvi put bilo u opciji i neko objavljivanje. Ali meni to ne menja stvar. Smatram da sam nešto naučio (kao i da i dalje učim), definitivno se zabavljam i stalo mi je da imam što bolji plasman ili budem objavljen. Sa druge strane, ne radim ovo zbog toga. Radim to zato što to radim, koliko god glupavo zvučalo. I nastaviću, u svakom slučaju. Međutim, to je moj pristup. Druge boli dupe za objavljivanje, treće za bodove, četvrtima je možda i više stalo nego meni. Ali svi zajedno smo u radionici.

Čini mi se da se sve vreme vrti ta priča – da li ide sve negde, da li smo bolji, da li vrede priče danas više, manje ili jednako nego neke druge priče, drugih ljudi.
Za mene, proces je taj koji me je privukao i dalje drži.  

Stipan

Savajat Erp

Манифесто матичног Ивице :)

scallop

Ivica je vrlo u pravu. Možda nema mnogo objavljivih, ali ima dovoljno doterivih. Pa, kad se doteraju... Ja video pomeranje napred, pa ako drugi nisu, sve je u dioptriji. Ni Ivica nije samoubio glavnog junaka u svim svojim pričama. :lol:

Plut

ivica

Toliko priča, toliko asocijacija!

Ali i ovo što je Scallop rekao za samoubistvo - dok to on nije spomenuo (u okviru radionice), nisam ni malo primećivao. A posle, kada sam pogledao... pa, recimo samo da je malo mojih glavnih likova, i u dužim i u kraćim stvarima, doživelo da odjaše u suton.

Očigledno sam opsednut motivom žrtvovanja/samoubistva - čak je i mali Voli u mojoj poslednjoj priči pomislio na to.

Evo, to je samo jedna (od više) konkretnih stvari sa radionice koja mi je dala značajan uvid.

Albedo 0

Quote from: mac on 20-09-2011, 15:07:24
To je Mušetina priča iz avgustovske radionice koja je Džonu Rejnoldsu i Bati srcu draga, jer vide D u njoj (što zapravo samo dokazuje koliko ih D opterećuje. Nevaljala D). Mušet kaže da nije mislila na D kad ju je pisala, ali svako ima pravo na sopstvenu interpretaciju. U suštini je zajebancija, a nema čak ni elemente fantastičnog. Možda su neke druge priče bolji odgovor na zadato pitanje o najboljim pričama koje je iznedrila ova radionica.

Glavni lik je osoba iz budućnosti, valjda je to očigledno po alfabetu koji je sa neta upao i u spisateljstvo

dakle, u komunikativnom smislu, priča je čist SF 8-)

A ta priča da liči na D, pa naravno da ne liči na konkretnu D. koja živi na početku 21. vijeka, i to nije ni Džon rekao.

Perin

Da razbijemo monotoniju i raspravu jednom slikom. Ovako nastaje priča:

angel011

We're all mad here.

Perin

:lol: :lol:

U nargili je samo duvan, čisto da se zna... :D

Elem, pokušavam da kažem da je najbolje pisati o nečemu što poznaješ...Tako si na svom terenu. Ubaciš nekakav nadnaravni elemenat, i to je dobitna kombinacija :)

Stipan

Jeste najbolje pisati o nečemu što poznaješ, ali kako to izvesti ako pišeš o, recimo, telepatiji ili tuđinskoj inteligenciji?
Ili se predlog odnosi na to da se u slične poduhvate ne bi ni trebalo upuštati?