• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 9 - septembar 2011 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 05-09-2011, 23:38:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Odaberite pet priča koje smatrate najboljima

Davno zagubljen
2 (6.9%)
Pipci
0 (0%)
Ali...
2 (6.9%)
Oblik Vronka
8 (27.6%)
Kuda odlaze baloni
3 (10.3%)
Princezino zrno bisera
1 (3.4%)
Vežbe
4 (13.8%)
8R0J3V1
7 (24.1%)
Gde je nestao gospodin Gobecki
9 (31%)
Aladin nema nikakve veze sa ovom pričom
6 (20.7%)
Put konjanika
6 (20.7%)
Srbomen u akciji
4 (13.8%)
Velika avantura malog robota
6 (20.7%)
Komisija
6 (20.7%)
Uljez
6 (20.7%)
Raskršće
5 (17.2%)
Nevidljivi i Lanena
4 (13.8%)
Drugi čovek na Mesecu
10 (34.5%)
Anđelina pesma
4 (13.8%)
Metuzalemova oporuka
6 (20.7%)

Total Members Voted: 29

Voting closed: 10-09-2011, 23:38:52

Josephine

Quote from: Boban on 15-09-2011, 08:42:04
D, pročitah najzad tvoju priču, pa da prozborim koju.

Ček, bre, ja tek sad vidim ovo? Tako ću i ja kada objaviš novi roman - za deset godina ću da izjavim: Bobo, pročitah najzad tvoj roman...

Boban

Druga velika mana ove priče je tačka gledišta; naime, ne ostavljaš čitaocu prostora da se za nešto uhvati; sve je neobično i drugačije i različito i podjednako nedokučivo. Čitalac mora da ima tačku koja mu je referentni nivo prihvatanja priče. Ti tu tačku nemaš. Sve je izmešteno. OK, pojedinci će možda reći da je to prava stvar i tako to, ali ja sam tradicionalista u pristupu, što ne znači da sve treba da bude tradicionalno, ali bar nešto mora biti, jer to je žila komunikacije čitaoca i pisca.
Sitna mana tvoje priče je izvrnuti red reči u rečenici; kao da ti nije bilo dovoljno neobično sve ovo prethnodno, nego si morala i ovo da pridodaš.

I potpuno razumem zašto te frustriraju rezultati i komentari ovde; ali tako je. Pogledaj moje učešće, na prve tri radionice. Dok sam pisao potpuno tradicinalan pristup, to su ljudi voleli, čim sam napravio iskorak i ponudio priču koju lično smatram svetlosnim godinama ispred prve dve koje sam dao ovde, dobio sam po prstima i bodova isto kao imbecil Bata za nepismenu sprdačinu ni o čemu. Ljudi su spremni da ocenjuju ono što priča nudi taksativno u pogledu radnje, pa se ovde pojedincima koji su elementarno beznadežni sa stanovišta literature udeljuju komplimenti "sjajno!" "izvanredno!" jer taj segment prostog prepričavanja nečeg zanimljivog mnogima deluje dovoljno za pohvalu priče, koja je po svim literarnim merilima jadna... i da se razumememo, ne mislim prevashodno na Stipanove radove - ima ovde mnogo beznadnijih slučajeva.

S druge strane, nije ljudima ni zameriti, jer D. u tvojoj priči ove dve i po stvari koje nedostaju su veliki minus i plus je ljudi ne razumeju, onda će radije dati bodove priči koja im je bar jasna. Tvoja priča me podseća na Praizovićkinu "Alisa voli hladne mirise" - na jednom nivou, njena priča je udžbenik kako se pišu priče sa tematikom koju si ti odabrala. Evo je ovde, na dnu posta okačio sam je da svi mogu da se podsete.
Taj Alef je izašao pre 25 godina, Praizovićka je tada imala 28 godina; priča pre njene u tom istom Alefu je od njenog vršnjaka Fipe "Biciklista". Razmislite sada sa čime sam ja raspolagao kao urednik pre 25 godina od ljudi koji su tada počinjali da pišu, a sa čime raspolažem danas, kada pokušavam da izvučem neke suvisle radove iz vas.

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Quote from: D. on 15-09-2011, 08:49:25
Quote from: Boban on 15-09-2011, 08:42:04
D, pročitah najzad tvoju priču, pa da prozborim koju.

Ček, bre, ja tek sad vidim ovo? Tako ću i ja kada objaviš novi roman - za deset godina ću da izjavim: Bobo, pročitah najzad tvoj roman...

Vidi, ja sam pun elana krenuo u čitanje priča, s namerom da svaku detaljno viviseciram i sve što ide uz to, ali sam se brzo i najstrašnije smorio. Onda sam video da ljudi s tvojom pričom čiste patos i rekoh sebi: "Bolje u ovakvom njenom stanju i stanju njene priče ne dolivam ulje na vatru." No, sada kada sam je pročitao, drago mi je što ljudi nisu bili u pravu i što je ovo priča sa izuzetnim potencijalom koja se za nekoliko sati može lepo srediti i da moja vera u tvoje spisateljstvo ne treba da bude poljuljavana. Rulja nema pojma, ti si često u pravu, samo ne umeš to da saopštiš na pravi način; kao što ne iznađeš uvek dobar način da ispripovedaš ono što imaš - dekle, osnovni i veliki i možda nepremostivi problem komunikacije je tvoj osnovni, životni i spisateljski problem.

Stipan

Heh! Jesam li rekao! Pa ja sam bio jedini pre Bobana koji je za "nevidljivog" imao lepe reči!

Albedo 0

Albedo 0

Inače, sad sam i ja pročitao Nevidljivog i Lanenu, i mogu samo da kažem da su Pipci nezasluženo na dnu. Pored ovog bisera sa tri sunca Pipci su remek djelo.

Stipan

A zamisli tek kakvo bi remek delo bila priča o gastarbajteru koji se vraća iz Njemačke i kupuje vikendicu pored Crnog jezera. Daleko od ljudi, ima samo životinje kao prijatelje, psa Radovana i pijetla Tuđmana. Noću, u gluvo doba, Crno jezero se otvara i Radovan i Tuđman na par sati dobijaju moć govora. Počinje velika debata, u koju se upliću državne službe više ex-yu zemalja.

Lele, Bato...

Mme Chauchat

Quote from: Melkor on 15-09-2011, 01:35:34
Priznaj da si prvo pomislila na nesto drugo.  :)

Edit: izbacio sex.

Na jaoi, naravno. Ali vaj, ko bi to na ovom forumu pisao?

Quote from: John Reynolds on 15-09-2011, 01:46:41

Tetovaža posle Bredberija?

Pa mislim, i danas se pišu knjige o ubistvima baba sekirom i skakanju preljubnica pod voz, što bi baš Bredberi bio tabu?

I sem toga, ja pomenula situaciju, a niko da se javi kako tetovaža nije situacija već motiv...

EDIT: Daj Bobane, okačio si Ljiljanu Praizović, kao da je domaća fantastika imala deset takvih stilista sve zajedno. Knežević i severni vetar je potpuno nedohvatna stvar.

scallop

Posle obnarodovanja imena autora jasna mi je većina komentara. Toliko da gubim volju da komentarišem. Sam sebi bih se domučio. Možda pročitam još par priča. Čisto da proverim utisak.

U međuvremenu sam pročitao Oblik Vronka. Da vidim kako izgleda na vrhu. Što se tiče ove priče složiću se sa Bobanovim komentarom negde na početku. Izgleda da pojava različitog ispisa skreće pažnju i ništa više. Sva je kao sufle, buava dok je topla, a splasne čim se zaseče. Vimen bi mogao svoj potencijal bolje da koristi posvećujući više pažnje smislenosti onoga šta napiše.

O poređenju sa Ljiljanom Praizović samo da je na pogrešnom primeru upotrebljeno, sa kontraefektom.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

дејан

'Невидљиви и ланена' никако и ничим не подсећа на 'Алису...'
оваквом несувислошћу чиниш медвеђу услугу сујети.
...barcode never lies
FLA

pokojni Steva

Da se odmah okolotarabim po pitanju Scallopovog prepoznavanja zašto i kako se komentarisalo. Ostrvljivanje mi je očita karakterna crta, nije da je volim ali je poštujem. Ko kad imaš rutava prsa (što manjkam pa valjda ovako nadoknađujem).Dve priče sam izdvojio kao nešto što me apsolutno iritira u celom ovom krugu. Autore nisam ni u naznakama prepoznavao do 'kasno u noć', kad se već sve samo ispričavalo. Imam blokče, potpisano i overeno u sudu.Epi me nije iznenadio (te je time bilo sve još sladkije :@),ali...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Quote from: Boban on 15-09-2011, 09:32:37
i da se razumememo, ne mislim prevashodno na Stipanove radove - ima ovde mnogo beznadnijih slučajeva.

Naravno, ali je ipak Stipan onaj koga nikada, ali baš nikada za razliku od ostalih, nećeš izostaviti kad se pominju beznadežni slučajevi.
Pomalo frustrirajuće, jbg.

Boban

Quote from: Bata Živojinović Karan on 15-09-2011, 11:02:23
Inače, sad sam i ja pročitao Nevidljivog i Lanenu, i mogu samo da kažem da su Pipci nezasluženo na dnu. Pored ovog bisera sa tri sunca Pipci su remek djelo.

Bato što nisi bio tako pametan pre objavljivanja imena autora.
Ja ne padam na tvoje klinačke fore, a ponovo ti kažem, prestani da me lažno citiraš, tj. da u moje citate navodiš reči koje nisam rekao. Možda je u tvom društvu to smešno, ali u mom univerzumu je to laž i podmetačina i nemoj posle opet da plačeš dok budeš klečao na kukuruzu.

Albedo 0

to je istinita podmetačina 8-)

Inače, nisam ni čitao priče, samo te dvije

teme su skoro iste, dvoje djece sa različitih planeta se muvaju, jedan ima pipke a drugi tri sunca.

Quote from: Stipan on 15-09-2011, 11:07:21
A zamisli tek kakvo bi remek delo bila priča o gastarbajteru koji se vraća iz Njemačke i kupuje vikendicu pored Crnog jezera. Daleko od ljudi, ima samo životinje kao prijatelje, psa Radovana i pijetla Tuđmana. Noću, u gluvo doba, Crno jezero se otvara i Radovan i Tuđman na par sati dobijaju moć govora. Počinje velika debata, u koju se upliću državne službe više ex-yu zemalja.

Lele, Bato...

Super, a? 8-)

pokojni Steva

...me je obradovalo kad sam video da su on i Sal udelili po poen jedan drugom. Tipa, ja tebi puvanjak od jednog glasa, ti meni prduc, mahneš rukom podno guzice, ko će osetiti. Hah, sladkiši! Srbomen je trade mark Sala još od SFtima; Epi piše o babi, Sal se upire braneći priču... Znate, nismo deca ako smo mali.
Za Anđu nemam lepe reči, tolke knjige pročitala...
Toliko. Hvala. Oda zalivat paprika.

Джон Рейнольдс

Quote from: John Reynolds on 15-09-2011, 01:46:41

Tetovaža posle Bredberija?
Pa mislim, i danas se pišu knjige o ubistvima baba sekirom i skakanju preljubnica pod voz, što bi baš Bredberi bio tabu?
[/quote]

Igzekli. Prokomentarisao sam to za Bredberija inspirisan mudrolijom izvesne piškinje koja je rekla da smo u Srbiji zaostali jer pišemo o Mesecu umesto o nanotehnologijama.  :roll:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Boban

PIPCI - ja od početka znam ko su autori i to je nekakav hendikep.
Ovo je nebična priča u raznim smislovima.
Ideja je potpuno besmislena da bi različite vrste išle u istu školu, pa do nedavno crnci i belci nisu mogli u istu školu, a evo ovih dana imamo u Leskovcu situaciju da Srbi i Cigani ne idu u istu školu i da svi Cigani iz Leskovca dolaze u Romsku školu, a nijedan ne-Rom neće u tu školu, nego ih roditelji razvoze u druge škole. Dakle, sama ta postavka je potpuno besmislena.
Događaj sa ekskurzije je potpuno očekivan i pretpostavlja da je nastavnik koji je zadao penjanje mentalno zaostao. Deca ne mogu biti inteligentnija od odraslih nikada i ni u kakvoj situaciji osim baš nekih anomalija. S druge strane, ishod događaja je potpuno očekivan, tj. onog momenta kada se pomene obaveznost ekskurzije, jasno je da će se postaviti situacija gde su Došljaci nadmoćni i da će pomagati ljudskoj deci.
Treće, ton priče iritira; sve je postavljeno iz ugla devojčice koja je u pravu, pripovedač je stalno na njenoj strani i svaki pomen različitog pogleda je sankcionisan, a svaki njen stav neprikosnoven. Nedostaje protivteža: da u nečemu ljudska deca budu superiorna. Nedostaju različiti komentari na to, da se neko podsmeva, a da drugi insistiraju na sličnostima. Jednostavno, ovoj priči nema spasa. Tolika politička korektnost je neostvariva ni između Roma i Srba, a kamoli između vanzemaljaca i ljudi. Nije u ljudskom kodu da prihvata različite, već ih odmabacuje, omalovažava i podsmeva im se. Recimo, debela deca su praktično uvek maltretirana u školi, do granice bola; oni koji ne učestvuju, ravnodušno posmatraju ili okreću glavu; potpuno je nemoguća situacija totalnog razumevanja i prihvatanje dece, to je ono što poptuno obara ovu priču, a 0 poena na svim frontovima to potvrđuje. Priča čak ne može ni da se spase, sem da se uradi kao jedan događaj, blesak nečega nesvakidašnjeg u svetu gde vladaju netrpeljivost i odbacivanje, da ta naklonost ljudskog i vanzemaljskog deteta bude slučajna, zabranjena i utkana u ipak nepšredvidiv događaj. Ovakva priča je zaista funkcionalana samo za decu do petog osnovne.

Da li se ova priča može spasti? Pa mogla bi, ali tražio tumbanje bez objašnjavanja. Ja bih uradio postavku u kojoj Došljaci i ljudi ne idu zajedno u isti razred; već se druže na odmorima i takve stvari,

angel011

Da li ti je smetalo što kod Frederika Pola deca Hičija i ljudi idu u istu školu, i ima zadirkivanja Hičija kao manjine, ali se ljudski dečak koji zadirkuje Hičija smatra kretenom, a ljudska i vanzemaljska deca u istom odeljenju ne tretiraju kao nešto neobično?

Ne branim svoju priču, zaista je loša, samo kažem da je ideja ljudske i vanzemaljske dece u istom odeljenju nešto odavno viđeno, i funkcionisalo je.

Priča funkcionalna za decu do petog osnovne? PZ je za one od 7 godina naviše, da li to znači da bi ova priča mogla u PZ?  xrofl
We're all mad here.

pokojni Steva

Albedo 0

Oće li nova tema? Pune su mi književne mošnice! 8-)

Boban

Zar te nisam banovao jutros?
Ili je petak dan za banovanje Bate?

a011... ima mnogo knjiga i filmova o različitim rasama u istom razredu/okruženju, ali to jednostavno nije ni utopija.
Pol je na hiljaditoj strani petologije uveo takav odnos, a tvoja cela priča ima samo to i ništa drugo.
Mnogo je obična, ravna, pravolinijska... Nema unutrašnju dinamiku jer se u suštini doslovno ništa ne događa; poetika priče je na nivou epizode "Čarobnog autobusa", a možda čak i ne. To je osnovni problem.

angel011

Znam da je to osnovni problem.

Pitam za vanzemaljsko-zemaljsku decu u istom razredu jer sam to već viđala po raznoraznim delima fantastike (Pol je bio prvo što mi je palo na pamet, ali ne i jedino), a ti mi kažeš da je besmisleno, da nije ni utopija, i navodiš problem u Leskovcu gde srpska i romska deca ne idu u istu školu - okej, možda je tako u Leskovcu sada, ali te stvari se menjaju, ja sam u osnovne škole (bilo ih je više) išla i sa Romčićima (sa jednim sam i sedela u prvom osnovne) i sa Albančićima, Albančiću niko iz odeljenja nije pravio probleme, Romčiće iz mog odeljenja niko nije maltretirao, mada čujem da su romsku devojčicu iz drugog odeljenja zezali. I onda, kad sopstveno iskustvo (i čitalačko i životno) uzmem u obzir, ne deluje mi toliko neverovatno ideja da vanzemaljska i ljudska deca mogu da budu u istom odeljenju.

Za ostale tvoje primedbe se slažem, i hvala ti na njima.
We're all mad here.

Džek

Anomandere, vrati mi dva Matchbox autića, Action Man lutku i Haribo gumene bombone koju sam ti dao za glas, Stevo nas provali, dil otpada. A ionako se slabo kotiram... vraćaj uloženo, plus Barbie donji veš kamate. Pod odmah!
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

@angel011: ja ne kažem da neće moći nekada negde da idu u istu školu vanzemaljci i ljudi, ali psihički spoj tvojih junaka-roditelja i nastavnika je na nivou anglosaksonaca pedesetih u Americi. Da si postavila društvo gde je to normalno, pa je njen otac izuzetak, pa na tome da gradiš postavku, ali nastavnik koga si opisala je potpuni imbecil; ko bi njemu poverio nacrtanu ovcu a kamoli decu sa različitih planeta?
Nemoj da braniš priču time da je to moglo da se desi, kad sama priča nije u stanju da se odbrani.
Ima ona bizarna serija gde dinosaurusi i ljudi idu u istu školu, valjda je Universal to radio i to se prihvati kao gotovo stvar i funkcioniše. Da se bar devojčica vajka kako je njen otac jedini kreten u selu, ali to bi onda bila priča o njenom ocu.

Priča mora da ima preobražaj. Ako je glavna junakinja devojčica, kakav ona preobražaj doživljava. Ona razume i voli vanzemaljce i takva je od početka do kraja; samo što dobija argument da dodatno pritivureči ocu. No, ona sama nema nikakav napredak u priči, šta je mislila u prvom pasusu, to misli i na kraju. Čitalac koji se poistovetio s glavnom junakinjom ne dobija nikakvu satisfakciju za podršku.

Recimo, dobar obrt bi bio da je nastavnik, koga nerviraju roditelji mrzitelji vanzemaljaca namerno organizovao izlet sa ovakvim ishodom da dokaže korisnost vanzemaljaca, ali stvari polaze naopako, devojčica se oklizne i vanzemaljac je spašava, ali biva gadno povređen i onda to žrtvovanje vanzemaljskog klinca za ljudsku devojčicu može da bude pokretač promene u svima.

angel011

Quote from: Boban on 15-09-2011, 17:46:29
Recimo, dobar obrt bi bio da je nastavnik, koga nerviraju roditelji mrzitelji vanzemaljaca namerno organizovao izlet sa ovakvim ishodom da dokaže korisnost vanzemaljaca, ali stvari polaze naopako, devojčica se oklizne i vanzemaljac je spašava, ali biva gadno povređen i onda to žrtvovanje vanzemaljskog klinca za ljudsku devojčicu može da bude pokretač promene u svima.

Upravo to sam i pokušala da napišem, očigledno krajnje neuspešno.

Da li si mislio da vanzemaljski klinac bude više povređen nego u priči? I da li si mislio da devojčica u startu nije naklonjena vanzemaljcima, pa se to promeni nakon što joj ovaj spase život?
We're all mad here.

Boban

Vanzemaljac treba da bude malo više povređen, ali ništa što ne može da se popravi. Naime, bila bi fora da mu jedan pipak otpadne i da to deluje kao tragedija, ali oni imaju moć regeneracije i tako to.
Ili da devojčica bude povređena ali da joj vanzemaljac prenese malo svoje regenerativne moći, da zajedno padnu, povrede se i da im se krv izmeša a svi veruju da je to fatalno za ljude, no, ispostavi se da nije... Mora da postoji i neka mala promena u devojčici od početka do kraja, bar u stepenu naklonosti.
E, sad, tu može da se pridoda senka na sve to, vanzemaljska krv joj je pomogla da se brzo oporavi, ali možda joj menja i mozak, ta dilema može da ostane, možda je to zapravo pravi način osvajanja Zemlje.

O pričama treba dosta razmišljati, postavljati razne verzije, tragati za najboljom kombinacijom...

angel011

We're all mad here.

Boban

DRUGI ČOVEK NA MESECU.
Nasumice čitam priče, pa sam se dohvatio ove koja je dobila najviše glasova na tajnom glasanju.
Uh... ova priča ima nekoliko nerešivih problema. Divan naslov i to je sve.
Pre svega, autor nema pojma o tehnologiji, kosmologiji i astronomiji. E, ni Bredberi nije imao pojma, ali je on pisao priče u kojima čitalac ne mari za tehnološke koještarije, prati samo likove i radnju; ovde je odmah akcenat dat na taj naučni deo, a gaf do gafa. Autor zamišlja da na Mesecu postoje sumrak, pomrčina i jutarnje sunce. Jutarnje sunce u ženskom osnovnoškolskom pisanju tačno znači jedno, a ovde to nema nikakve veze jer Mesec nema atmosferu, nema senke, sumrak, polusenke, ništa između, samo dan i noć, samo svetlo i crnilo; ništa između.

Opis spuštanja jedva da bi bio zanimljiv za kakav istraživački časopis. Autoru preporučujem Bredberijeve "Marsijanske hronike" da vidi kakav je pravi pristup svemu tome imao genije još pre 70 godina. Danas pisati žilvernovski SF je prilično demode.

A onda shvatimo da tu postoji paralaža i prevara i to otkrivano negde pre polovine priče i do kraja samo tupljenje. Na stranu da je postavka besmislena, ako su rešili da ih pobiju, zašto imaju čoveka s porodicom, ako je sve prevara, najlogićnije je da se iscenira i stradanje kosmonauta koji su se kao vratili na Zemlju, jer jedino tako mogu biti sigurni da neće nikad progovoriti. Priča je prepuna logičkih besmislica na svim zamislivim nivoima, a posebno je to razgovor između komande i kosmonauta, pa šta bre imaju da pričaju, zveknu ih i kraj. Što više ljudi zna za prevaru, to će biti manje uspešna.

Ova priča ne nudi ništa. Nema lepe slike, nema atmosferu, nema zaplet, nema rasplet, ima ispraznu situaciju gde pojedinac shvata da je iskorišćen i nema načina da išta uradi. Sama ta ideja nije neupotrebljiva, ali na ovakav način nema razloga da se radi.

ivica

''Velika avantura malog robota'' je moja priča, hvala svima na komentarima i glasovima!
Ne znam zašto ovo svaki put kažem, ali sada sam već pot committed, pa moram da nastavljam.

I da, Jevtropijevićka svaka čast, ubola si me iz keca, ''Manifesto matričnog štampača'' je takođe moja priča.
Volim mašine, očigledno.

Josephine

Ja sam na prekretnici. Ni sama ne mogu da dokučim šta mi je. Ako se uporede moje dve poslednje priče i one ranije, razlika je ogromna.

Radionica me je naterala da češće i redovno pišem, pa samim tim i ohrabrila da istražujem sebe i svoje domete.

Drugim rečima - očekujem još ovakvih izleta u neshvatljivo.

Što se tiče mog komunikološkog problema, Bobo - ja ga nemam. Samo sam direktna, netaktična, nediplomatična, iskrena. Ja umem da budem i suprotna. Ali sa ljudima do kojih mi je stalo.

Veći problem imam sa adrenalinom i brzim unutrašnjim ritmom, koji okolina ne prati. To je sve.

Josephine

Quote from: дејан on 15-09-2011, 11:30:56
'Невидљиви и ланена' никако и ничим не подсећа на 'Алису...'
оваквом несувислошћу чиниш медвеђу услугу сујети.

Ne brini ti za moju sujetu. Brini za svoju.

Josephine

Quote from: John Reynolds on 15-09-2011, 12:36:41
Prokomentarisao sam to za Bredberija inspirisan mudrolijom izvesne piškinje koja je rekla da smo u Srbiji zaostali jer pišemo o Mesecu umesto o nanotehnologijama.  :roll:

Nikada to nisam rekla. Na Mušetinu izjavu da se Zabavnik bavi naukom, odgovorila sam "da, ali nanotehnologijom, robotikom i novootkrivenim pojavama u svemiru, a ne spuštanjem na mesec".

Savajat Erp

Осврнуо бих се само на овај коментар, ако смем...а смем :)

Quote from: angel011 on 11-09-2011, 13:16:36
Komisija: bila je jedna predivna priča Ursule Legvin, Lavirinti, o pacovima i ljudima. Čisto sumnjam da su autor ili autorka Komisije pročitali Lavirinte; Komisija mi pre liči na nešto krajnje neinventivno i prevaziđeno i inspirisano Planetom majmuna.

У праву је Ангел никад нисам прочитао ту причу....и ко је уопће та Урсула? :) А за Планету мајмуна...ево још једног бламерског признања  :oops: - никад нисам гледао Планету мајмуна, ни прву верзију (можда као балавурд, али ничег се не сећам), ни ову нову од пре неколико година, а нисам ни читао роман...мада, позната ми је поента (па то је све време Земља! Damn you all to hell!). Хоћу да ка`м да сам знао да ми идеја не врца од оргиналности, али да ми Планета мајмуна ни једног тренутка није пала на памет. Тек после свега овога рече ми мој лектор да је баш помислио да ће неко повезати овај мој причуљак са Планетом М...исто ми је рекла још једна која је прочитала најгрубљу верзију. Јбг. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 15-09-2011, 19:16:55
Quote from: John Reynolds on 15-09-2011, 12:36:41
Prokomentarisao sam to za Bredberija inspirisan mudrolijom izvesne piškinje koja je rekla da smo u Srbiji zaostali jer pišemo o Mesecu umesto o nanotehnologijama.  :roll:

Nikada to nisam rekla. Na Mušetinu izjavu da se Zabavnik bavi naukom, odgovorila sam "da, ali nanotehnologijom, robotikom i novootkrivenim pojavama u svemiru, a ne spuštanjem na mesec".

Ako lažeš, nemoj lagati glupo. Tražim mnogo, znam. Zato sam boldovao vrhunac lupetanja.

QuoteI zaista ne znaš da putovanje na Mesec više nije SF? Bio pre sedamdeset godina. Sad je samo ispucana tema.

Zabavnik se sad bavi nanotehnologijom, genetikom, robotikom, novootkrivenim pojavama u svemiru. Ne putovanjem na mesec...

Druga rečenica je nastavak prve, a u prvoj govoriš o naučnoj fantastici, ne nauci. E sad, što ni sama nisi znala šta bi da kažeš, da se baviš naučnom fantastikom ili naukom, to je drugi problem.

Naravno, besmisleno je baviti se tvrdnjom da "putovanje na Mesec VIŠE nije SF". Zašto? Zato što je to "ispucana tema" ili zato što su ljudi bili tamo? Šta još tom "logikom" za tebe nije SF, daj prosvetli nas. Jer kad nego napiše "I zasta ne znaš" implicira da si ti i te kako upućena u SF, pogotovo moderne trendove. Dakle...?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Kao totalni laik za astrofiziku uvek sam verovao da lepi polutonovi, koji ocrtavaju kratere na Mesecu, potiču od refleksije sunčevih zraka. Nisam znao da ih nema.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Moguće je da dobijaš sunčeve zrake iako se samo Sunce još ne vidi. U krateru bismo recimo videli kako jedna strana kratera postepeno postaje sve osvetljenija (osvetljena površina je sve veća). To je jedini način da Sunce postepeno osvetljava nešto na Mesecu, ali kad jednom dođemo u direktnu liniju makar sa delićem Sunca onda nastaje 100% osvetljen dan.

Josephine

@Bejbe

A motivacija? Još mi nisi odgovorio? Mislim, znam da se Mušet svima redom dodvorava na pm, ali nisi ti valjda jedini glup pa si naseo?

Mušet je govorila o sf odeljku u Zabavniku, i o tome kako se u Zabavniku piše o nauci, te se njena priča uklapa u "koncept".

Ja sam je pitala gde je ona videla sf odeljak u Zabavniku (i nisam dobila odgovor), i rekla da njena priča nije doprinos ni popularizaciji sf-a (nije sf, Boban ti je već objasnio zašto, prati pažljivo), ni nauci - jer je nauka odavno prevazišla okvire putovanja na mesec i bavi se drugim stvarima.

Možemo li da stavimo tačku na ovo jer ne vidim svrhu prepucavanja? A ako svrha postoji, mogu li da je saznam?

Josephine

Mene je, recimo, sramota od ove Bobanove izjave da je nekada baratao pričama koje mi danas ne možemo ni da pojmimo, a kamoli da pišemo.

O tome treba pričati. Ne o ofucanim i bezveznim pričama o vicu na mesecu.

Treba podizati standard i kriterijum.

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 15-09-2011, 12:33:03
...me je obradovalo kad sam video da su on i Sal udelili po poen jedan drugom. Tipa, ja tebi puvanjak od jednog glasa, ti meni prduc, mahneš rukom podno guzice, ko će osetiti. Hah, sladkiši! Srbomen je trade mark Sala još od SFtima; Epi piše o babi, Sal se upire braneći priču... Znate, nismo deca ako smo mali.

Stvarno? Nisam provalila to za ovu dvojicu. Doduše, nisam se ni trudila. Bacila jedan jedini pogled na glasačke porukice... E, zato bih volela argumentovane analize, a ne sprdnje od komentara. Zaslužili smo...

Stipan

Quote from: D. on 15-09-2011, 20:26:45
Treba podizati standard i kriterijum.

Kako?!
Ja baš i nemam neku ideju, osim da pišemo umesto da se svađamo, ali to sam samo ja.

Josephine

Джон Рейнольдс

D, koja bre "svrha" prepucavanja? Po običaju brkaš stvari, lupaš gluposti, a na konkretna pitanja ne odgovaraš. "Drugi čovek" je konspiratološka priča, na to sam ti već skrenuo pažnju. Nije žilvernovska, nego je bliža Capricorn 1 (eto, da te obrazujem malo), filmu i potonjim novelizacijama. Pitao sam te, pošto kažeš da je ta tema "ispucana", da mi nabrojiš dela u kojima je ispucana. Naravno - NE ZNAŠ. Nisi u stanju da navedeš nijedno. Bez pomoći, naravno, možda pomoći "daleko od očiju javnosti", ali o tome ću začas...

A onda, pitam, koje su to još teme "ispucane"? Putovanje kroz vreme? O tome se pisalo i pisalo. I to je "ispucano"? Okeanske dubine? Ljudi svakodnevno putuju podmornicama, pa ni to ne može biti SF? Da li je priča koja bi bila smeštena u okean takođe "ispucana"? Šta uopšte znači "ispucano"? Jesi li ti arbitar koji broji "pucnje", pa onda određuje "na šta se SF u Srbiji sveo"! Ej, tvoje reči! "Ako ta priča bude poslata Zabavniku, prestajem da pišem sf, s obzirom na šta se sf u Srbiji sveo. " U jebote, kakvu će intelektualnu i spisateljsku gromadu izgubiti srpski SF! Nemojte slati "Drugog čoveka" Zabavniku, ko boga vas molim! Jer "Drugi čovek" ne DOPRINOSI NI POPULARIZACIJI SF-a NI NAUKE...  :roll:

Za kraj, šta te briga i da se Mušet "dodvorava" PM? (A ne dodvorava se, mada ti to ZNAŠ.) Jebote, osoba koja živi u Bobovom dupetu optužuje nekog za dodvoravanje i glupake koji na to padaju? Glup je za medalju samo onaj koji tebe shvata ozbiljno jer i tvoji najveći uvlakači znaju kako stoje stvari, kako ono reče... "rešavamo naše probleme daleko od očiju javnosti"? Šta poručuješ? Imaš pristup Bobanu kakav ostali ovde nemaju? A, Grima Crvjeziče?

Pitaš me za motiv? Hmmm... Da vidim... Hoću da se ogrebem za Mušetino pušenje daleko od očiju javnosti? Ne. Šašolji me Mušet u dupetu pa da joj udovoljim? Ne. Mušet mi je ljubimche? Ne. Nego...

Mušet je pobedila u krugu za koji je Bobo rekao da ima bonus - slanje Zabavniku. Ti to pokušavaš ne samo da poništiš, nego i vređaš one koji su priču izglasali. Oni, kao, nemaju pojma. Igrala je po vašim pravilima, pobedila je. Pošaljite je Zabavniku, pa neka joj se oni smeju. Ili nek je objave. Moj motiv je visokomoralan i častan, ne očekujem da razumeš. Ti nisi u stanju da pogledaš dalje od sebe, otuda i ono o "dodvoravanju" i glupacima koji na to nasedaju. Nije loše da ovo Boban pročta, neka mu bude malo jasnije šta ti zaista misliš o njemu. SodaBoy je rekao jednu pametnu, odbacićeš ti Bobana kao krpu čim ti više ne bude trebao.

#Τζούτσε

Stipan

Quote from: D. on 15-09-2011, 20:49:37
Evo, odgovoriće ti Džon. On zna kako.

Ovo je bio odgovor na moje pitanje?  :shock:

Джон Рейнольдс

Quote from: Stipan on 15-09-2011, 20:54:36
Quote from: D. on 15-09-2011, 20:49:37
Evo, odgovoriće ti Džon. On zna kako.

Ovo je bio odgovor na moje pitanje?  :shock:

Ne, naravno. Sve ono gore je all-in što kažu u pokeru, da se ne zamajavamo više mnogo.

Što se tiče podizanja kvaliteta pisanja, još vam je davno Lidija ukazala na glavni problem, ali vaša samozvana moderatorka je to poklopila bukom i hukom. Podsetiću te, ali prvo da te pitam nešto, da li ti je čudno to što ste svi nezadovoljni krugom kad je trebalo ne samo pisati za radionicu, nego i za PZ? Misliš li da je u pitanju koincidencija?

#Τζούτσε

Josephine

A za šta to tačno meni Boban treba? Završi misao, dokaži - šta je to Boban za mene dosad uradio u književnom smislu, pa mi je potreban? Objavio me? Ispravljao mi priče? Šta?

Sve vreme upinješ sve svoje mentalne kapacitete da dokučiš šta ja to vidim u Bobanu i šta to on vidi u meni. A to ti nikada neće uspeti. Znaš zašto? Zato što je istina najjednostavnija moguća. I ona, po svojoj prirodi i izvoru, isključuje svako odbacivanje.

Odustani od shvatanja, ti to nikada nisi video ni osetio, da bi sada znao šta je.

Ja nikome ništa ne branim. Ja ne odlučujem ko će u Zabavnik. Priča je jednostavno loša. I ako je konspiratološka, zna se (ili se ne zna?) šta je inteligentna zavera. "Tvoj sini misli da si...bla, bla" je stara, stara, stara fora (da ne koristim teže izraze sad).

Štagod, uopšte ne želim da raspravljam o tome kome šta i gde sleduje. Rekoh - ne pitam se ja.

Odspavaj i odustani. Ništa ti ne ide od ruke.

P.S.
Koja Lidija? Lidija bi imala pravo glasa da nije osoba koja samo gazi i gazi i gazi i gazi. A nema dovoljno ljubavi za ljude da ih nešto i nauči. Svako, apsolutno svako može da gazi. I to gaženje oduzelo joj je svaki književni legitimitet. Ovde se uči. Ovde se ne gazi.

Možemo da budemo argumetovano oštri i da imamo cilj da budemo bolji. Ne možemo da gazimo da bismo ubili sve, i dobro i loše.

Anomander Rejk

Quote from: D. on 15-09-2011, 20:31:48
Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 15-09-2011, 12:33:03

Stvarno? Nisam provalila to za ovu dvojicu. Doduše, nisam se ni trudila. Bacila jedan jedini pogled na glasačke porukice... E, zato bih volela argumentovane analize, a ne sprdnje od komentara. Zaslužili smo...
Ozbiljno ? Ja sam glas za Srbomena obrazložio, mogu ponovo, nije nikakav problem, ako hoćeš i dužu analizu. Ni jednog trenutka nisam tvrdio da je to ne znam kako dobra priča, ali u ovakvoj konkurenciji, među ovim pričama, meni je apsolutno u prvih pet. S druge strane, ako Sal napiše dobru priču, ja ne smem glasati za njega jer se poznajemo ? Ima spisak, Dejan radi statistiku, neka se uporede sve priče u krugovima i ljude koje poznajem, i koliko sam to puta glasao za njih. Nekoliko puta i nisam dao glas za priču nekog koga poznajem, a svidela mi se- upravo iz tog razloga, da se ne bi prigovaralo. Ovoga puta nisam hteo tako.

Što se tiče moje priče, jesam potkupio i Jevtropijevićku, pa mi je dala glas, a zna se kako je ona oštar kritičar ? Jesam potkupio i Angel ? Ja sam svestan da nekima ide pena na usta od mogućnosti objavljivanja, ali računam da su ljudi ipak toliko ljudi da ne padaju tako nisko, i zadaju te udarce ispod pojasa. Nisam imao veliku inspiraciju za ovaj krug, stoji, pisao sam o onome čime sam tad bio zaokupljen, priča sigurno nema kvaliteta za Zabavnik, i nikome nije pretnja. Kritikujte, ali bez udaraca ispod pojasa, toliko valjda možete.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

Quote from: John Reynolds on 15-09-2011, 20:57:54
da li ti je čudno to što ste svi nezadovoljni krugom kad je trebalo ne samo pisati za radionicu, nego i za PZ? Misliš li da je u pitanju koincidencija?

Na ovo ti mogu odgovoriti konkretno, ali isključivo lično - u mome slučaju jeste koincidencija.
Pogledaj istoriju postova i videćeš da sam bio među prvima, ako ne i prvi koji je rekao da je krug katastrofalan.
Tu ne isključujem ni moju priču, ali njen plasman tu govori više od mene.

A što se tiče Zabavnika, mislim da sam već kod objavljivanja teme bio jasan - to je kukavičko jaje.
Upravo se pokazuje koliko sam bio u pravu...

Josephine

Ma, bre, kakav PZ? Ne govori se ovde o njemu.

Neko tamo odlučuje. Mi možemo da govorimo o kvalitetu kruga.

Anomander, drag si mi, poštujem te, ali moram da budem oštra. Izvini. Nije ti na ponos što si dobio glasove Jevtropijevićke i Anđele. Rekle su ti da su za tebe glasale zbog emocije, koja može biti sasvim njihova i sasvim lična. I nije dobra stvar da tako braniš priču. Priča ti je izuzetno loša. Naježila sam se kada sam je pročitala... :( Ako hoćeš da budeš bolji, moraš da budeš svestan koliko je i zašto baš ta priča loša...

Anomander Rejk

Ja njih nisam spomenuo zbog kvaliteta priče, ja se slažem da je puno lošija od mojih ranijih priča sa Radionice, nisi me dobro razumela. Već zbog glasanja, jer se počelo insinuirati i spočitavati kako ko glasa.
I u jednoj stvari se slažem sa JR : meni se Mesec ne dopada, ali je pobedio, i po logici stvari pošteno je da bude prvi ponuđen.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Josephine

Hajde da se odmaknemo od Zabavnika, jer je jasno - uzaludno je o njemu prepirati se, kada njegov urednik odlučuje. Dakle da - fer je ponuditi izglasano i ono što Boban smatra da je upotrebljivo (to je rečeno još na početku kruga). Ali, na kraju, ne može se silom u Zabavnik.

Ja hoću da pričamo o kvalitetu. I šta je kvalitet uopšte? I gde je otišao?