• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Satanizam, sekte, Crna ruža...

Started by Ghoul, 29-01-2012, 02:30:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Ghoul

U okviru akcije "Ghoulov vodič kroz sekte" evo podsećanja na prvu za koju sam ikada čuo. I ne samo to, nego ovde kačim i sam taj tekst u kome sam prvi put pročitao o "Crnoj ruži". Poznavaocima mog lika a naročito dela očito je da je ovaj tekst snažno delovao na moju mladalačku, maloletnu imaginaciju.

http://ljudska_splacina.com/2012/01/sekte-crna-ruza.html
https://ljudska_splacina.com/

Josephine

Nije da me je briga za tvoj lik i delo, pa zato repliciram, nego me je pominjanje Crne ruže podsetilo na Vršac, moj rodni grad.

Naime, od malena slušam priče kako je Vršac centar delovanja mnogih (destruktivnih i drugih)  sekti (btw, stručnjaci (a i ja sam među njima, o sektama sam učila na FB-u) razlikuju "destruktivne/ekstremističke" od ostalih, bezopasnih sekti; pretpostavljam da ti pišeš o destruktivnim). Od svih tih (kao) sekti, upoznala sam samo pripadnike Jehovinih svedoka (žive u mojoj zgradi). Njih zaista ima mnogo u Vršcu i imaju veliki dvor-kuću tamo. Koliko znam, Pravoslavna crkva tvrdi da je u pitanju destruktivna sekta. Meni nikada nisu tako delovali, a mislim da ni zvanično nisu tako okvalifikovani.

Što se Crne ruže tiče, postoji mit (kao i onaj da je Vršac prvi grad po broju i aktivnostima sekti u Evropi) da 13 crnih ruža iscrtanih na ulazu u Vršac predstavljaju simbol prisustva ove sekte u Vršcu. Takođe postoji mit da pripadnici ove sekte na bregu i groblju obavljaju svoje "aktivnosti". Za sve vreme koliko sam živela u Vršcu, sama išla na breg, duboko i šumu, noću i danju, nisam ih srela ili se neposredno suočila sa njima, niko nije vrbovao mene ili nekoga od mojih prijatelja.

Što se tiče tematike, ona se izučava na Fakultetu bezbednosti, te u njihovoj biblioteci postoji i literatura.

Ugly MF

Svaka sekta je destruktivna sekta.
I verske, I kriminalne ,I politicke, I monetarne, I gejparadirajuce....

Josephine

Ma i crkve su. Na primer - SPC. Ali nije u tome štos.

Ugly MF

Quote from: D. on 29-01-2012, 10:19:05
Ma crkve su. Na primer - SPC. Ali nije u tome štos.

Ne razumem...
"Srpska Pravoslavna Crkva je sekta?"
Kazi mi da sam lose razumeo?

Josephine

Govorimo o destruktivnosti, a pod pretpostavkom da svi znamo šta su sekte (još od samog početka; mada bi svaki pokušaj vodiča morao da sadrži definiciju istih i njihovu podelu, te reč-dve o vrsti sekti koje se prikazuju u "vodiču").

Tex Murphy

Д. као и обично лупета глупости. Спада у оне којима је СПЦ крива кад добију главобољу или кад падне снијег или кад је гужва у саобраћају или...
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ugly MF

Sto se tice sektastva, mrzi me sad da vadim brojke po Bibliji, ali kratko je rekao:
"Ko nije samnom , taj je protiv Mene."

Stipan

Pa sad, trebalo bi pitati Vatikan i Anglikansku crkvu kako tretiraju SPC. Sve mi se čini da su iz te vizure u istoj ravni sa destruktivnim sektama...

Ugly MF

Ne, ne bi trebalo pitati NIKOGA kako se tretira SPC, osim njenih vernika.
Jednog ovde nikad nece biti briga ni za Vatikan ni za Anglikansku crkvu.

Stipan

Pretpostavljam da i pripadnici Crne ruže istovetno gledaju na stvar. Nikad ih neće biti briga ni za Vatikan, ni za Anglikansku crkvu,. ni za SPC...

Nightflier

A zašto čovek sa nikom "Svarog" toliko brani jednu hrišćansku organizaciju? :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Ugly MF

Quote from: Nightflier on 29-01-2012, 12:12:25

A zasto da ne?

Tex Murphy

Quote from: Stipan on 29-01-2012, 11:13:09
Pa sad, trebalo bi pitati Vatikan i Anglikansku crkvu kako tretiraju SPC. Sve mi se čini da su iz te vizure u istoj ravni sa destruktivnim sektama...

Ево:

Full Question
From the Catholic point of view, what's the difference between an Eastern Orthodox priest and an Anglican or Episcopalian priest?

Answer

The Catholic Church accepts Eastern Orthodox orders as valid. Eastern Orthodox priests really confect the Eucharist, just as Catholic priests do. Eastern Orthodox bishops are true bishops and have the power to ordain other bishops and priests.

Anglican orders, on the other hand, are not recognized as valid by the Church. Anglican priests do not really have priestly powers, and Anglican bishops do not really have episcopal powers. Properly speaking, they are Christian laymen.
Genetski četnik

Tex Murphy

И још:

QuoteOvercoming the rift between the Catholic Church and Eastern Orthodoxy is at the top of Pope John Paul II's ecumenical agenda. Mistakes were made on both sides, so we should pray for the Holy Spirit's aid in healing old wounds and restoring full communion between the Eastern Orthodox churches and the Catholic Church.
Genetski četnik

lilit

harvi hoće da kaže da su imperije ortodox i catolics shvatile da imaju previše toga zajedničkog. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Nightflier

Crna ruža se dovodila u vezu i sa Požarevcom, pre svega zbog spomenika na Čačalici. Za one koji ne znaju (verovatno većinu), reč je o šumi nepravilnih pentagrama koji se iz mermernog kruga dižu prema nebu. Navodno su tamo održavani satanistički obredi i slično. Kada sam devedeset pete otišao u srednju školu u Požarevac, već sam dobrano zagrizao za ezoteriju, tako da me je cela ta priča veoma zanimala - ali po mom mišljenju sve je to bila urvana legenda kojom su naši roditelji plašili jedni druge. Satanista je bilo, ali na nivou kobajagi satanista, koji su slušali metal, pokušavali da budu kul i pušili lošu travu. Već kao šesnaestogodišnjak primetio sam da su stariji "ezoteričari", koji su često dolazili iz Beograda, bili potkovani taman toliko da muvaju ribe. Satanizam im je služio kao zamena za astrologiju. Sve mislim da je priča o Crnoj ruži (Gule, nisam čitao tvoj tekst, pa ako provociram, ne činim to namerno) u suštini čedo upravo nečega takvog - grupe neprilagođenih tipova, koji nisu imali ni pare, ni mišiće, ni pamet, pa su smislili sektu da bi se omrsili.
First 666

Nightflier

Quote from: lilit_depp on 29-01-2012, 12:37:38
harvi hoće da kaže da su imperije ortodox i catolics shvatile da imaju previše toga zajedničkog. :lol:

Koliko ja znam, imaju samo jednu suštinsku razliku - osmu dogmu. Možda i neke sitnice oko bogosluženja i to je to.
First 666

Stipan

Ma da, Crna ruža, SPC, anglikanci, Jehovini svedoci, katolici - sve jedan te isti vrag.

Prodaju muda za bubrage i to ti je to.

Nightflier

Manje-više, etablirane crkve su interesne grupe, sa hijerarhijom i organizacijom odvojenom od ostatka društva, kao i sa dugom tradicijom - što stvara osećaj elitizma kod njihovih pripadnika, a osećaj sigurnosti kod poklonika/vernika.

Postoji razlog zašto su pravoslavne i katolička crkva saborne, a i za to što su skoro hiljadu godina u raskolu. Naravno, to je nadmetanje za ulogu mozga telu Hristovom, odnosno vernicima. U suštini, savremene verske organizacije - bilo da je reč o Crnoj ruži, nekim američkim jevanđelistima , OTO ili nekom šestom - svodi se na razmenu. Sa jedne strane imamo megalomanijake sa potrebom za eksponiranjem i dominacijom, a sa druge oštećene ljude, koji imaju potrebu za utehom i oslobađanjem od odgovornosti za svoje živote. Organizovana religija ma koje vrste svodi se na simbiozu te dve vrste ljudi.
First 666

Ghoul

Quote from: SVAROG on 29-01-2012, 12:18:47

A zasto da ne?

tipična srpska šizofrenija!  :evil: :x :roll:

Ugly MF

Quote from: Ghoul on 29-01-2012, 13:59:57
Quote from: SVAROG on 29-01-2012, 12:18:47

A zasto da ne?

tipična srpska šizofrenija!  :evil: :x :roll:

Jaooo, de ti budi miran... najveci vernik , a tu mi prosipas neko sektastvo.... 8-)

Джон Рейнольдс

Quote from: Nightflier on 29-01-2012, 12:37:51
Već kao šesnaestogodišnjak primetio sam da su stariji "ezoteričari" ( ... ) bili potkovani taman toliko da muvaju ribe.

Ово је одлично запажање. Суштинско чак.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Ghoul

Quote from: Джон Рейнольдс on 29-01-2012, 16:38:01
Već kao šesnaestogodišnjak primetio sam da su stariji "ezoteričari" ( ... ) bili potkovani taman toliko da muvaju ribe.

za 97,2 % ezoteričara to je primarni razlog za bavljenje tim sferama, a za ostatak je to - sekundarni razlog.

Mark

Secam se da se jedan momak iz mog mesta ubio kao pripadnik Crne ruže. Bio je to baš grozomoran slučaj jer se pričalo da se ubo nožem pravo u srce i da je bilo baš krvavo ... Krajem osamdesetih ili pocetkom devedesetih je to bilo. Bio je student defektologije i u Beogradu ga kao zavrbovaše ...

A seca li se neko FONAS-a? To je bio neki kao omladinski ogranak SPSa ili JULa za borbu protiv narkomanije, alkoholozma i SEKTI! Kada sam bio izvidjac onomad, u drugoj polovini devedesetih podelili su nam njihove majice iz nekog razloga. Onako crvene, baš baš režimske ...  :)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

andjusticeforall

Crna ruza je novinarska patka, doduse uspjesna, ali ipak samo fikcija...

Джон Рейнольдс

Quote from: andjusticeforall on 29-01-2012, 18:33:39
Crna ruza je novinarska patka, doduse uspjesna, ali ipak samo fikcija...

Свакако. Гул ме је подсетио овим чланком, сад знам која је година била кад су ме у школи шабани запиткивали у вези с даркерима и - Малнаром.  :lol: Био сам један од можда три-четири панкера, док је мој најбољи другар и пар из клупе слушао дарк, "алтернативу" и тако то. Наравно, читаву причу око самоубистава сам са подсмехом одбацивао, али сам ето досад био несвестан чланка који је '88 довео до тог смешног запиткивања.

Да ли је то новинарима намерно пласирано или је уобичајено наклапање те необразоване банде, немам појма.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

angel011

Kad smo kod sekti i samoubistava: služio čovek vojsku godinu-dve nakon samoubistva Kurta Kobejna. E sad, jedan tip koji je u slično vreme i u istoj kasarni služio vojsku se ubije (nije poznat razlog), oficirima, naravno, natrljaju uši zbog toga, i stigne direktiva da se ispita ko bi još od tih vojnika na odsluženju mogao da bude sklon samoubistvu. Nisu slali nikakve psihologe ni slično, nego oficirima dopadne da to prosuđuju.

Elem, krenu onda da ispituju vojnike ko koju muziku sluša. Ovaj tip s početka priče je bio metalac, i naravno znao da to ne sme da kaže, nego, kad je narednik sa spiskom stigao do njega, premišlja se neko vreme i odvali: "Džez!" Narednik, i opet naravno, pojma nema o muzici, nego na spisku ima šta je u redu, a šta ne, krene on da pregleda po spisku, pa kaže: "Džez, džez... E, to može!"

Nakon što su sve vojnike na odsluženju tako temeljno propitali u potrazi za suicidalnim porivima, svi su morali da prisustvuju vrlo edukativnom predavanju o Kurdtu Kobajnu i hevi-metal sektama.
We're all mad here.

Ghoul

ja sam dvaput tokom služenja vojske bio propitivan od strane bezbednjaka - jednom u prištini, jednom u leskovcu - povodom mojih mračnjačkih aktivnosti.
u prištini - zbog toga što sam na vrata šiptarskih magacina u 'bori i ramizu', tokom bombardovanja, dosadno stražarenje prekraćivao crtajući crnim flomasterom nekakve iskežene demone, zombije i poneki dekorativni obrnuti krst.  :-|

u leskovcu - zbog bobanove satanističke 'knjige lobanja' (ovaj potonji slučaj sam već negde na forumu opisivao ranije) i još nekih detalja.  :evil:

naravno, oba puta sam se glatko izvukao jer osobe koje su me ispitivale nisu imale blage veze ni sa čim a ponajmanje sa sektama, satanizmom i sl.
a i ja umem sa rečima. :wink: 8)

tomat

Quote from: angel011 on 29-01-2012, 19:08:15
Kad smo kod sekti i samoubistava: služio čovek vojsku godinu-dve nakon samoubistva Kurta Kobejna. E sad, jedan tip koji je u slično vreme i u istoj kasarni služio vojsku se ubije (nije poznat razlog), oficirima, naravno, natrljaju uši zbog toga, i stigne direktiva da se ispita ko bi još od tih vojnika na odsluženju mogao da bude sklon samoubistvu. Nisu slali nikakve psihologe ni slično, nego oficirima dopadne da to prosuđuju.

Elem, krenu onda da ispituju vojnike ko koju muziku sluša. Ovaj tip s početka priče je bio metalac, i naravno znao da to ne sme da kaže, nego, kad je narednik sa spiskom stigao do njega, premišlja se neko vreme i odvali: "Džez!" Narednik, i opet naravno, pojma nema o muzici, nego na spisku ima šta je u redu, a šta ne, krene on da pregleda po spisku, pa kaže: "Džez, džez... E, to može!"

Nakon što su sve vojnike na odsluženju tako temeljno propitali u potrazi za suicidalnim porivima, svi su morali da prisustvuju vrlo edukativnom predavanju o Kurdtu Kobajnu i hevi-metal sektama.

nisu upućeni ti iz armije, pa za džez se vezuje štošta okultno, šurovanje sa đavolom, vudu i tako to...
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

pokojni Steva

Mene je moj deda častio kad sam postao "kaplarom" xrofl :-| xcheers
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

:-| xcheers Da ti se pridružim veselju. xrofl xrofl xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: Ghoul on 29-01-2012, 20:43:00
naravno, oba puta sam se glatko izvukao jer osobe koje su me ispitivale nisu imale blage veze ni sa čim a ponajmanje sa sektama, satanizmom i sl.

To je zato što te nisu ispitivali bezbednjaci, već "bezbednjaci". Ili je sasvim moguće da su imali sve veze sa tematikom, pa su te odmah provalili kao paljevinu i ništa više ni dublje.

pokojni Steva

Jednom sam imao blaži susret sa vojnim bezbednjacima, doduše pre 1991. Ne bih to iskustvo želeo da ikad ponovo proživim. A bila za ta vremena baš benigna stvar, ja komandir straže, vojnik spava na stražarskom mestu. Mani se D., bezbednjak je bezbednjak.

Josephine

Po nekim stereotipnim shvatanjima i formalnom obrazovanju, mada se D. ne identifikuje sa svojim profesijama, pa ih zato često menja, i D. je bezbednjak. Ali se svečano odriče tog zvanja. Mada sam FB upisala sa idejom da studiram terorizam.

pokojni Steva

Čekaj, ti misliš da vojni bezbednjak duži hidrant? Gestapo švester, gestapo. Barem je bio, šta znam kome se Gulovi crteži nisu svideli. Ili možda jesu, i koju sad funkciju Gul nosi u VBA  :evil:

Джон Рейнольдс

Јбт, постоји ли ишта у шта се Д. не разуме:roll:

#Τζούτσε

Josephine

Dobro, u male kite se najmanje razumem, priznajem.  :lol:

Ne razumem se u sekte, znam osnovne (udžbeničke, doduše) stvari. A ni u terorizam nisam zašla koliko sam želela, put me je odveo na drugu stranu, nažalost.

Джон Рейнольдс

Ко о чему, Д. о китама. Завист чини своје. Све је тако близу, а опет тако далеко...  xrofl "Ех, да сам мушко, јебала бих им све по списку", тај неки рад, "а не да морам овако да се вазда дерњам из мушких дупета! Ох, судбо клета!"

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 30-01-2012, 02:13:26
"Ех, да сам мушко, јебала бих им све по списку", тај неки рад, "

Ja vam je*em sve po spisku i bez kite, šta će mi ona.  :lol:

Джон Рейнольдс

Мислим да је Рушка Јакић својевремено предлагала тако неку психотерапију за неуспешне жене... Станеш ујутру пред огледало и себи више пута поновиш оно што мислиш да јеси, желиш да будеш или шта већ. Простије речено, убеђујеш себе. Онда дођеш до Нушићевог парадокса. Не очекујем да си читала и да знаш, па ћу ти објаснити: почнеш да мислиш да си контроверзна и несхваћена личност, ти мислиш да си... једно, а сви остали мисле да си... нешто друго.

#Τζούτσε

Josephine

Ne znam ti ja šta znači to "neuspešna žena", te me poenta tvojih večitih baljezganja maši.  8-)

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 30-01-2012, 02:21:10
Ne znam ti ja šta znači to "neuspešna žena", te me poenta tvojih večitih baljezganja maši.  8-)

Сачувај ме Боже Д.ислексије...  :roll:

Quote from: јаСтанеш (ујутру) пред огледало...

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 30-01-2012, 02:24:52
Станеш (ујутру) пред огледало...

Сачувај ме Боже неписмених...  :roll:

Quote from: D. on 30-01-2012, 02:21:10
Ne znam ti ja šta znači to "neuspešna žena", te me poenta tvojih večitih baljezganja maši.  8)

Джон Рейнольдс

Шта да ти кажем, суочење са истином је дуг и болан процес. Помоћи ћу ти - оно што Рушка предлаже је ћорсокак и свако ко томе повлађује само ти чини медвеђу услугу.

Доста је било терапије за данас. Дозвољавам ти да напишеш још нешто, тек да не испадне да је мрски мушкарац имао последњу реч.

#Τζούτσε

Josephine

То је зато што претпостављаш да нисам самокритична.

А ни мушкарци ми нису мрски.

Али моја је реч свакако последња.  :lol:

Gwydion

Quote from: SVAROG on 29-01-2012, 11:41:53
Ne, ne bi trebalo pitati NIKOGA kako se tretira SPC, osim njenih vernika.
Jednog ovde nikad nece biti briga ni za Vatikan ni za Anglikansku crkvu.

To isto važi za bilo koju religijsku grupaciju, sektu, kutl, crkvu i sl. Za svaku je ona druga sekta i krivoverna. Stoga svako ko gleda iz svog usko kultnog ugla je ništa drugo do obična budala.

Gwydion

Quote from: Ghoul on 29-01-2012, 18:15:34
Quote from: Джон Рейнольдс on 29-01-2012, 16:38:01

za 97,2 % ezoteričara to je primarni razlog za bavljenje tim sferama, a za ostatak je to - sekundarni razlog.

Samo jedna mala nadopuna. Trenutno srpsku ezoteričnu scenu polako okupiraju homsoeksualci, bar u zadnjih par godina, tako da teško da najveći broj ezoteričara novijih generacija ulazi u priču da bi muvali ribe :)

Gwydion

Quote from: Mark on 29-01-2012, 18:23:53
Secam se da se jedan momak iz mog mesta ubio kao pripadnik Crne ruže. Bio je to baš grozomoran slučaj jer se pričalo da se ubo nožem pravo u srce i da je bilo baš krvavo ... Krajem osamdesetih ili pocetkom devedesetih je to bilo. Bio je student defektologije i u Beogradu ga kao zavrbovaše ...

A seca li se neko FONAS-a? To je bio neki kao omladinski ogranak SPSa ili JULa za borbu protiv narkomanije, alkoholozma i SEKTI! Kada sam bio izvidjac onomad, u drugoj polovini devedesetih podelili su nam njihove majice iz nekog razloga. Onako crvene, baš baš režimske ...  :)

Da, a njihova karijera je okončana nekim aferama vezanim za finansijske malverzacije što je značilo i povlaćenmje Baneta Ivkovića iz politike. Neko u ezoteriju ulazi zbog riba, a neko u borbu protiv sekti da bi se naćorisao para  :evil:

Gwydion

Mene je bezbednjak u vojsci bio pozva u kancelariju i ispitivao me kao pripadnika "alternativnog pokreta". Ja ga pitam šta mu to znači, a on mi kaže "znaš ti vrlo dobro"  :-D