• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Satanizam, sekte, Crna ruža...

Started by Ghoul, 29-01-2012, 02:30:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Loni

Svarog, a ko ti brani da budeš pravoslavac?

Mora da je mnoooogo teško odabrati da se bude deo jedna tako privilegovane i moćne ideologije, koja na ovom tlu ima potpuni monopol nad svim i svačim.

Zahvaljujući odlukama Koštunicine vlade (2003-2008) SPC:
- ne plaća porez;
SPC je oslobođena odgovornosti od antidiskriminacionog zakona. Jedino oni mogu da ga krše i da prete kom kod žele. S druge strane njima kritika ne sme da se uputi.
Država im svake godine odvaja oko 600 miliona dinara pomoći.
Njihove crkve i hramovi niču kao pečurke.

- SPC se izborila da zaposli za ceo život sve svoje studente Bogoslovije tako što su državi nametnuli veronauku u 8 godina osnovne i 4 godine srednje škole , što iznosi dobrih 12 godina.
- Plus muški studenti teologije, koji dolaze van Beograda imaju BESPLATAN dom u kome spavaju, uče i imaju obroke 4 godine.
- Plus što ih čeka posao veroučitelja, imaju priliku da žive od tezgi u smislu: krštenja, venčanja, sahrana... I to vrlo dobro.

U podavalskim selima odakle sam poreklom najveći buržuju i prepotentjaci postaju deca popova.

(Zašto država nije obezbedila drugim studentima da imaju besplatne domove?
Zašto država nije odlučila da obezbedi zaposlenje dramaturzima, rediteljima i glumcima tako što će uvesti kinematografiju kao predmet u škole bar jednu godinu?

A ne.
Država Srbija je odlučila da je film tek neka novotarija, koja ne treba da se izučava u školama ni jednu jedinu godinu uprkos tome što film postoji preko 100 godina, a sa druge strane jedna jedinaj knjižurina - Biblija, proučava se dobrih 12 godina života.
STO GODINA FILMA vs 1 KNJIGA = 0:12
Da. To je srpski obrazovni sistem i srpska savremena civilizacija u koštuničinom konceptu.

I pored svih tih nabrojenih privilegija ti se kao prsiš da ćeš da ostaneš Pravoslavac.
Pa da. Mnogo ti je teško.
Biti pravoslavac u ovakvoj državi isto je kao biti pripadnik Komunističke Partije u istočnoj Evropi (od 1945 - 1990).
Blago vama.
Teško nama ostalima.

Ugly MF

Ti si sd se tolko nalupo da si jedva ostao ziv...
Evo ja necu nista reci, evo pusticu ostale ako imaju volju da ti objasnjavaju kolko si prsnut , paranoidan i sta li vec sve ne...

..neverovatno....

..ali neverovatno...

Cekaj, jesam li ja Kostunica, pop, student teologije...??
Misliiiimmm :roll:

Ali neverovatno...

I sta je to blago meni sto sam Pravoslavac?!?!
Daj kad si tolko konkretan, evo necu nista ja tebi da kazem, evo reci TI meni, molim te, sta je to blago meni zbog svega toga sto oni imaju!??!

I koji ste to vi ostali!?!?! (  :evil:  ) ?

Loni

Gde sam se nalupetao?

Nađi mi citat neistinite rečenice pa link u kome me demantuješ.

Je l nema poreza?
Je l ima veronauke?
Je l crkve ne nuči kao pečurke svud gde pogledaš?
Je l država ne pomaže SPC?

Daj link, kojim mi demantuješ navode pa ću te odna posmatrati kao ozbiljnog sagovornika.

Джон Рейнольдс

Ломљавино, већина ствари које си навео за Цркву важи и за твоје другосрбијанце. Могу ли да вређају и прете коме хоће? Могу и то обилато раде и нико им ништа не може. Штавише, већи је број медија на којима се вређања (која иду до дипломатских скандала попут оног са људождерима и јучерашње тужбе бораца РС против Јовановића) и претње упућују, а знатно је мањи број медија на којима се такво понашање КРИТИКУЈЕ.

А тек финансије? Па тај твој олош се око пара посвађао и поделио, то знаш и сам, вероватно и боље него ја. Ево сад некој фантомској организацији која ће обједињавати неколико виђенијих НВО град Београд даје на коришћење пословни простор у Кнез Михајловој улици. Одакле се финансирају? Постоји ли контрола тих финансија? Добијају ли НЕвладине организације новац из буџета државе? О чему причаш, леба ти?

У школама осим веровауке може изабрати ГРАЂАНСКО васпитање, то си заборавио.

Нове НВО рогобатних имена и сумњивих намена још више расту као печурке после кише, број им се више не зна. Опет, контролише ли неко финансије? Треба ли да чекамо опет неку интерну свађу и изношење прљавог веша, па да се објави део те приче, који новац пристиже, од кога и с којом сврхом? Плаћају ли они порез? И што је најважније - за кога ко лобира?

Дакле, по обичају причаш једностране бесмислице. Сад ћеш ти да одговориш нешто у стилу "четири ноге добре, две ноге лоше", али мени који нисам ни овамо ни онамо гадите се и једни и други и да је ово икаква озбиљна држава, Црква би била враћена у цркве, већина НВО закатанчена, а сви лопови с обе стране у затвору. У истом, па да деле ћелије. Рецимо, Богољуба с оним џип-попом... јебем ли га како се зове, сви имају нека суманута имена, вероватно да не може поштен човек да их попамти.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

lilit

da li je ovo momentat koji bi se mogao posmatrati i kao "dzon u odbrani spc-a" ?
mislim, ako jeste, ne mrdam s ovog topika. :lol: :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Джон Рейнольдс

Quote from: lilit_depp on 31-01-2012, 13:41:35
da li je ovo momentat koji bi se mogao posmatrati i kao "dzon u odbrani spc-a" ?
mislim, ako jeste, ne mrdam s ovog topika. :lol: :)

Брзаш:

Quoteмени који нисам ни овамо ни онамо гадите се и једни и други и да је ово икаква озбиљна држава, Црква би била враћена у цркве ... а сви лопови с обе стране у затвору

Е, да... И укинути ОБА идеолошка предмета и додати неке уметничке.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nightflier

Quote from: SVAROG on 31-01-2012, 13:12:52
I koji ste to vi ostali!?!?! (  :evil:  ) ?

Ja sam prestao da budem pripadnik Srpske pravoslavne crkve i danas sam vikan.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

lilit

ma salim se bre. :lol:

ubacio se flajer.

pokojni Steva

Quote from: Джон Рейнольдс on 31-01-2012, 13:39:57

Preterana ponuda širokog izbora - oš te koljem kašikom il viljuškom. Jebeni Đinđić, baš liči na njegovo laviranje između jednog zla i drugog zla. Barabar, pa ko kako nabode, sloboda brašo!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Nightflier

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 31-01-2012, 13:59:18

Preterana ponuda širokog izbora - oš te koljem kašikom il viljuškom. Jebeni Đinđić, baš liči na njegovo laviranje između jednog zla i drugog zla. Barabar, pa ko kako nabode, sloboda brašo!

Svaka ti je na mestu. Ta odluka o uvođenju ta dva sranja u škole bila je popuštanje ne prema jednom već prema dva ekstremizma.
First 666

angel011

Ne znam kako u praksi izgleda građansko vaspitanje (zna li neko, iz konkretnih primera?), onako kako je teoretski zamišljeno nije bilo nikakav ekstremizam, naprotiv.
We're all mad here.

Nightflier

Nisam rekao da je predmet sam po sebi ekstremistički. To vrlo verovatno više zavisi od predavača nego od udžbenika i nastavnog programa. Verovatno se isto to može reći i za Veronauku.

Mislim da su interesne grupe koje su propagirale uvođenje Građanskog jednako ekstremističke kao one koje su htele Veronauku.
First 666

pokojni Steva

Quote from: angel011 on 31-01-2012, 14:04:32
Ne znam kako u praksi izgleda građansko vaspitanje (zna li neko, iz konkretnih primera?), onako kako je teoretski zamišljeno nije bilo nikakav ekstremizam, naprotiv.

Ako se zove Građansko vaspitanje, ekstremizma mora biti, da jebe jež ježa. Holy Church of Nochurch.

angel011

Tjah, da l' je bolje zvati ga građansko vaspitanje ili etika (kao u Hrvatskoj)? Meni su i jedan i drugi naziv za taj predmet idiotski, a reč je o psihološkoj radionici na kojoj se klinci kroz igru uče kako da izađu na kraj sa strahom, kako da mirno reše sukobe, kako da ispolje agresiju, a da nikog ne povrede, uče se toleranciji prema različitima od sebe... Lepo zamišljeno, mada, kao što rekoh, ne znam kako se sprovodi u praksi.
We're all mad here.

Melkor

Reci cu ti za jedno 2 godine :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Zaista, to jeste lepo zamišljeno - ali znajući neke pobornike "građanske države", ili koja god da je najnovija floskula, užasnut sam mogućnošću da moja nerođena deca pohađaju nastavu takvog predmeta. Lično, voleo bih da su oba izborna. Ne obavezno izborna, već samo izborna.
First 666

pokojni Steva

Quote from: angel011 on 31-01-2012, 14:13:46
...reč je o psihološkoj radionici na kojoj se klinci kroz igru uče kako da izađu na kraj sa strahom, kako da mirno reše sukobe, kako da ispolje agresiju, a da nikog ne povrede, uče se toleranciji prema različitima od sebe...

Sad već ozbiljno sumnjam da se ti i D. potajno družite  :!: :evil:

Loni

Džone, kakve ja imam veze sa NVO?

Ja sam na ovoj temi pristalica DEMOKRATIJE - težnje da ni u jednoj zemlji sveta na postoji religiozno jednoumlje.
Smeta mi i monopol katolicizma u Hrvatskoj, monopol islama u Sarajevu, monopol hinduizma u većini indijskih država ili monopol mojsijanske vere u Izraelu.

Što se tiče nevladinih organizacija, ima ih i onih, koje se finansiraju sa istoka.
moja drugarica zabavlja se sa Dverašem. Dveri su debelo, ali debeeeeelo finansirane iz Rusije sa ciljem da Srbe što više približi Rusima, a od Evrope udalji.

E pa ako Rusija ulaže u svoje ljude ovde, što bi zapad sedeo skrštenih ruku.

Jedina nevladina organizacija, koju bih 100% podržao bila bi ona koja se zalaže za uvođenje kinematografije kao predmeta u škole.

A kad smo već kod toga Džone, sumnjam da si ti jedan od onih koji iskreno misle da je jedna jedina knjiga (nebitno je li Biblija il Kuran) toliko važnija od celog veka postojanja filma, da bi pobedila sa 12:0 u školskim godinama i da je trenutno obrazovni koncept ove države savršen.

pokojni Steva

Quote from: Nightflier on 31-01-2012, 14:16:38
Zaista, to jeste lepo zamišljeno - ali znajući neke pobornike "građanske države", ili koja god da je najnovija floskula, užasnut sam mogućnošću da moja nerođena deca pohađaju nastavu takvog predmeta. Lično, voleo bih da su oba izborna. Ne obavezno izborna, već samo izborna.

Jeste, tek kad postanu izborna, pokazaće se koliko je bilo pametno uvoditi takvo šta.

lilit

Tjah, da l' je bolje zvati ga građansko vaspitanje ili etika (kao u Hrvatskoj)? Meni su i jedan i drugi naziv za taj predmet idiotski, a reč je o psihološkoj radionici na kojoj se klinci kroz igru uče kako da izađu na kraj sa strahom, kako da mirno reše sukobe, kako da ispolje agresiju, a da nikog ne povrede, uče se toleranciji prema različitima od sebe... Lepo zamišljeno, mada, kao što rekoh, ne znam kako se sprovodi u praksi.

hrvati su to samo prepisali od austrougara. :lol:
ja ne vidim problem ni sa jednim n sa drugim sve dok je fakultativno. :mrgreen:

Nightflier

Quote from: lilit_depp on 31-01-2012, 14:21:54

hrvati su to samo prepisali od austrougara. :lol:
ja ne vidim problem ni sa jednim n sa drugim sve dok je fakultativno. :mrgreen:

Takođe. Meni je problem to što nije fakultativno, već moraš da odabereš ili jedno ili drugo.
First 666

angel011

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 31-01-2012, 14:16:51
...reč je o psihološkoj radionici na kojoj se klinci kroz igru uče kako da izađu na kraj sa strahom, kako da mirno reše sukobe, kako da ispolje agresiju, a da nikog ne povrede, uče se toleranciji prema različitima od sebe...

Sad već ozbiljno sumnjam da se ti i D. potajno družite  :!: :evil:

xrofl

Bila sam dramaturg serije "Čuvari osmeha" koja je trebalo da prikaže kako otprilike taj predmet izgleda, scenarije sam pisala u skladu sa nastavnim programom.

Nema veze s D, ona je bila u osnovnoj ili srednjoj školi kad je ta serija krenula.  :lol:
We're all mad here.

Loni

Dva izborna predmeta su malo.

Šta ako se nekom roditelju ne sviđaju ni veronauka ni građansko?
Meni se recimo Građansko čak i dopada, ali nema potrebe da se uči silne godine.
Izbornih predmeta treba da bude hrpa.
Jasno se sećam epizode u kojima Keli i Brenda nisu
mogli da se odluče između istorije filma i modnog dizajniranja, a to je bila daleka 1990.
Kod nas školstvo nije napredovalo ni za pedalj. Osim što se prešlo na Bolonju i ove master(s)e.

To treba da budu

1 - Istorija religija (Nije isto što i veronauka jer se uči o svim religijama i nema indoktrinacije dece)
2 - Građansko vaspitanje
3 - Kinematografija (plus teatrologija)
4 - Opšte Tehničko Obrazovanje (prebaciti iz obaveznog u izborni)
5 - Treći strani jezik
6 - Jezik gluvonemih
7 - Nega starih i osoba sa invaliditetom
8 - Dopunska književnost (Za đake, kojima nije dovoljna lektira)
9 - Dopunska informatika
10 - Dizajn

Međutim, tu je još jedan problem.
Ma koji predmet dete da izabere previše je da ga uči 12 godina školovanja.

Zato treba uvesti mogućnost promene izbornog predmeta.
Istorija religija cela može da stane u jednu godinu. Svako bi dete posle te godine moglo da pređe na nešto drugo, treće ili četvrto.
Poenta bi bila da se svake godine odabere nešto sa mogućnošću menjanja.

Josephine

Нове НВО рогобатних имена и сумњивих намена још више расту као печурке после кише, број им се више не зна. Опет, контролише ли неко финансије? Треба ли да чекамо опет неку интерну свађу и изношење прљавог веша, па да се објави део те приче, који новац пристиже, од кога и с којом сврхом? Плаћају ли они порез? И што је најважније - за кога ко лобира?

Дакле, по обичају причаш једностране бесмислице.

O, jebote, a hoćeš li ti ikad prestati da ih pričaš?

Otkud znaš kako funkcionišu NVO? I zašto ih sve trpaš u isti koš? NVO u poslednje vreme otvaraju profesori, političari, biznismeni i sl. da bi lakše muljali sa novcem, prebacivali ga sa računa na račun, radili na nekim projektima i slično. Retke od njih finansiraju se spolja.

Mnoge NVO žive jako loše, plate istraživača su niske, a finansiraju se preko ambasada. Konkretno, sigurno nisi znao da je norveška ambasada najveći finansijer NVO koje se bave bezbednošću. Ne američka, ne nemačka, ne francuska. Norveška. I to je najpribližnije nekakvom "stranom plaćeništvu" o kom ti pričaš. Takve NVO finansiraju se i iz državnog fonda. Konkretno sam ja radila na dva projekta iz oblasti bezbednosti za dve NVO, a za koje je pare dala država. A te NVO svim članovima projektnog tima poslale su obračun finansija, poreza i plata, nakon što sam JA iznela sumnju u tokove finansija. Začepili su mi usta.

Treće, one koje finansiraju strani fondovi to i ne kriju. Sorošev Fond za otvoreno društvo, na primer, finansirao je projekat o bezbednosti mladih u Srbiji. Finansirali su nam anketu, materijal, rad i pisanje izveštaja, koji su potom objavili. Sve čisto, nikakve protiv usluge, nikakvo narušavanje integriteta projekta nekakvim "zahtevima" da se izveštaj šminka i slično. Imali smo potpunu slobodu da projekat, za velike pare, uradimo kako smo ga i osmislili.

Mnoge NVO su dečije, omladinske i niko ih ne finansira. Tek se skoro Ministarstvo za omladinu i sport okrenulo njima, konkursima za finasiranje projekata, u sklopu Akcionog plana Nacionalne strategije za mlade.

Žene u crnom su sirotinja, u sirotinjskom stanu, sa sirotinjskim sredstvima, na primer.

Dakle, OGROMNA VEĆINA NVO NIJE ono što ti zamišljaš, umišljaš i maštaš, pa prosto prekini da pričaš o stvarima koje ne poznaješ na terenu.

Mica Milovanovic

Dobre ideje.

Ja bih uveo konjički sport... ali za sada imam malo razumevanja u Ministarstvu.

Nešto više imam uspeha sa vodama i Dunavom.

http://www.danubebox.org/

Verovatno ćemo u toku ove godine dobiti saglasnost Ministarstva da se može koristiti u nastavi...
Mica

pokojni Steva

Quote from: Loni on 31-01-2012, 14:44:41
Dva izborna predmeta su malo.

Ali, ono o čemu trentno pričamo nisu izborni premeti!!! Jedini izbor je da biraš između jednog ili onog drugog!!!  :-x

Loni

Džon kad god pomisli NVO pomisli na gej, feminističke organizacije ili nešto kao što su ,,Majke Srebrenice''.

Zapravo NVO-a ima svugde, samo što su jedni interesantni medijima (LGBT na primer), a neki drugi nisu.

Šta to znači NVO i kako nastaju?

Tako što su bogataši u mnogim državama imaju obavezu da plate velike poreze.
Država socijalističkog ili centrističkog tipa bogatašima da mogućnost da se oslobode poreza u onoj meri u kojoj finansiraju:
- zdravstveni sektor; nečiju operaciju
- školski sektor; nečiju stipendiju
- kulturni sektor; neki film i neku knjigu
- ljudska prava;

U nekim zemljama (Skandinvija recimo) u onoj meri u kojoj neko isfinansira neku kulturnu manifestaciju (festival)
ili ljudska prava (seminar o lgbt-u ili semianr o jeziku gluvih) biće oslobođen poreza tako da se to bogatašima isplati.

Ovi zakoni postoje trenutno u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Holandiji, Kanadi, ali i drugde.
Bogataši mogu da biraju da l da plate porez ili da pomognu razvoju svesti o prevenciji polnih bolesti u Ugandi ili Ruandi
i oni se odluče za ovo drugo.

To sazna neki zdravstveni radnik u Ruandi i Ugandi i napiše projekat.
Tajkunima sve jedno. Dali su isti novac,
neki Afrikanci su naučili da treba koristiti kondom, a da se sida ne leči tako što će ti vrač reći da treba da spavaš sa devicom - belkinjom,
a tip koji se setio da napiše projekat i koji je uzeo lovu održaće predavanje.

Tako funkcioniše svaka NVO. 

Mica Milovanovic

Mica

Ugly MF

Coveku je Demokratija religija...

Nisam postovo , nisam bio tu , i opet odoh , ali ovome nisam mogao da odolim!

Ali vraticu se...

angel011

Ako pod čovekom misliš na Lonija, njemu je religija teslanstvo, onako kako ga on zamišlja (pitaj ga za detalje ako te zanima, mada nisam sigurna ni da će ti tada biti smislenije).
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

xrofl И мени глупача над глупачама каже да причам бесмислице, а реплицира ми на "страно плаћеништво"! Опет јој се привиђа, чита оно што мисли да пише, а лакта се да буде пишкиња. Урнебес. Само сам дотле прочитао њена наклапања јер нема сврхе да читам реплику на оно што она мисли да је било написано, а све је почело Ломовом тирадом о повлашћености Цркве.

Него, оно битније...

Овде је било фрљања неистинама о којима ови горе фрљачи не знају ништа, али деле лекције. Изборни предмети. У школи мога сина, за први разред, осим изборних предмета грађанско-веронаука, морао се изабрати још један од три понуђена:

- чувари природе
- лепо писање (калиграфија, не књижевност!)
- традиција

Ово варира од школе до школе, зависи од предавача; неке школе чак имају као изборни предмет и шах. Не знам које су остале могућности понуђене од стране... Министарства, кога већ. За избор предмета, од ова три понуђена, гласали су родитељи. Изгласано је ово прво и на тим часовима имају предавања о екологији, здрављу, итсл. Ништа од тога није факултативно, оба предмета бирају родитељи, један већински, други појединачно, али су оба обавезна. Како ће бити у вишим разрезима, видећу. Секције се уводе тек касније, али има и тога.

Таква је ситуација на терену, а сад ћу реаговања препустити овима што знају боље.

#Τζούτσε

Josephine

S vremena na vreme se izletiš sa žešćim lupetanjima. Ti bi zatvorio nevladine organizacije. Ko si ti? Ignorant u moru sličnih...

Ugly MF

Quote from: Loni on 31-01-2012, 13:01:21

Mora da je mnoooogo teško odabrati da se bude deo jedna tako privilegovane i moćne ideologije, koja na ovom tlu ima potpuni monopol nad svim i svačim.

I pored svih tih nabrojenih privilegija ti se kao prsiš da ćeš da ostaneš Pravoslavac.
Biti pravoslavac u ovakvoj državi isto je kao biti pripadnik Komunističke Partije u istočnoj Evropi (od 1945 - 1990).
Blago vama.
Teško nama ostalima.

Evo tu si se nalupetao.
Kolko god da ti je to poresko, Kostunicino ili cije vec cak i tacno,
ja ne vidim kako to MENI blago i sta ja tu imam sa tim ili nemam.

Da znas sta znaci biti pravoslavac ne bi vikao Blago tebi ili tesko meni ili ostalima.

Sta to ti mislis da SPC meni licno oduzima ili daje?
Ko sam ja?
Sta radim i cime se bavim?
Sta verujem i sta ocekujem?

Sta god, mislis li ti da ce tvoje lupetanje ista da promeni?

Jedini biser koji cu ti prosuti sada je da cak i ceo svet se promeni i da ja ostanem jedini pravoslavac na svetu, opet bi rekao da sam ja u pravu i da takav treba i da ostanem.
Ali brateee, Moj izbor i Moj sud i moja volja je ta, ne tvoja, SPC, demokrata ili ovih ili onih.
Ja cak nemam protiv nijedne politicke opredeljenosti nista, ej, svi su mi okej, dokle god mene ne diraju da mogu ostati pravoslavac.
Vera za veru, partija za partiju.

A sekte su i dalje destruktivne, sataniste treba zabraniti itd.

Piis, bradr!

Gwydion

Quote from: SVAROG on 31-01-2012, 17:39:56
Quote from: Loni on 31-01-2012, 13:01:21

Blago vama.
Teško nama ostalima.

Evo tu si se nalupetao.
Kolko god da ti je to poresko, Kostunicino ili cije vec cak i tacno,
ja ne vidim kako to MENI blago i sta ja tu imam sa tim ili nemam.

Da znas sta znaci biti pravoslavac ne bi vikao Blago tebi ili tesko meni ili ostalima.

Sta to ti mislis da SPC meni licno oduzima ili daje?
Ko sam ja?
Sta radim i cime se bavim?
Sta verujem i sta ocekujem?

Sta god, mislis li ti da ce tvoje lupetanje ista da promeni?

Jedini biser koji cu ti prosuti sada je da cak i ceo svet se promeni i da ja ostanem jedini pravoslavac na svetu, opet bi rekao da sam ja u pravu i da takav treba i da ostanem.
Ali brateee, Moj izbor i Moj sud i moja volja je ta, ne tvoja, SPC, demokrata ili ovih ili onih.
Ja cak nemam protiv nijedne politicke opredeljenosti nista, ej, svi su mi okej, dokle god mene ne diraju da mogu ostati pravoslavac.
Vera za veru, partija za partiju.

A sekte su i dalje destruktivne, sataniste treba zabraniti itd.

Piis, bradr!

Isto kao đšto ni tvoje lupetanje ovde neće ništa promeniti. A ako ćem oo destruktivnsti regularne crkve, tipa SPC i RKC, su nanele više zla i štete ovom narodu nego svi satanisti sveta ikada i zato su obe destruktivnije od svih ostalih. Slažeš li se da i njih treba zabraniti?

Джон Рейнольдс

Е, да... Кад сам већ овде, да разјасним "грађанско" и убацим своја размишљања о тој главоломки. Грађанско углавном предаје учитељ(ица) која и иначе држи разред, али сам чуо да понекад има других предавача који или гостују или од неког разреда преузму та предавања.

Мада многима очекивано, ево зашто нисам одабрао грађанско. Прво, напамет сам размишљао као и Флајер, кад видим неке грађанисте, на памет ми не пада да им препустим индоктринацију сопственог детета. Штос је у томе што се тај предмет не може променити, па иако синовљевом учитељу верујем и делује као сасвим разуман човек, брине ме то да се у неком каснијем разреду може довести неки предавач са чијим се приступом не морам сложити. С друге стране, веронаука ми делује бенигније јер - с овим се многи неће сложити али баш ме брига - приступ пропагатора грађанизма доживљавам као много агресивнији. Уз то, како нам је вера потпуно небитна, тешко је могуће да ће га преобратити у неког верника. Што се мене тиче, ту видим да Ломљавина опет има проблем с разумевањем, Кмери... пардон, Двери ништа се не разликују од ЛДП-а, чак ми се чини да су онај њихов Бошко и Чеда били својевремено неки пајтоси. На страну то, веронаука је једини предмет у првом разреду о коме мој клинац ама баш ништа није знао, па сам претпоставио да ће му бити занимљива. И јесте, боље је од вероучитеља (на његово чуђење) знао колико је стар свемир. Да је реч о разумном човеку, потврдило ми је то што је на наредном часу признао грешку и честитао на знању једном прваку који је, ето, тако нешто знао боље од њега.

С друге стране, теоретски, грађанско би требало да учи о ненасилној комуникацији, о пристојном понашању, итсл. Међутим, одрасли смо људи и знамо где живимо и где ћемо и како живети. Веронауку је лако објаснити и прихватити као неке причице из давнина с поуком, како су - ето - људи некад размишљали; већина предавања је управо таква, чак и поређење религије с науком без сврставања ни на коју страну (а деца нису глупа и интуитивно знају, а ко не зна, не мора да сазна и нек иде у три лепе... двери). Грађанско је друкчија зверка, говори о стварима које би требало да буду, ТРЕБАЛО би да има васпитну функцију, али је ситуација на терену, а то је и деци јасно, сасвим другачија. Зато ћу најрадије овој мојој породици препустити тај део васпитавања о понашању и ставу према околини, јер је учење о ненасиљу док је на улици испред Дивљи Запад - чисто губљење времена. Ако ништа друго, хришћанство је део наше и дела светске културе, волели ми то или не, па неко опште знање о њему сматрам обавезим делом опште културе. И то је отприлике једина истинска корист која би се из та два предмета могла извући, према томе... дабоме.

#Τζούτσε

Gwydion

Hriđćanstvo je relighija u manjini u svetu, ima više taoista, budista i hinduista i svih ostalih. Plus nije ni srpska religija, što se onda ne izučava istorija religije, a ne da se deci ispira mozak jednom konkretnom dogmom?

Джон Рейнольдс

Quote from: Gwydion on 31-01-2012, 18:03:02
Hriđćanstvo je relighija u manjini u svetu, ima više taoista, budista i hinduista i svih ostalih. Plus nije ni srpska religija, što se onda ne izučava istorija religije, a ne da se deci ispira mozak jednom konkretnom dogmom?

То питај оне који су предмете уводили, мислим да сам прилично јасно образложио како сам решио главоломку, јер једно зло мораш изабрати. Сад, штос је у томе што сам је - суво теоретски гледано - заправо изабрао ВЕЋЕ зло, то није спорно. Али у датом тренутку, кад на школске предмете гледам као на неке... изворе информације, онда ми је веронаука... информативнија. Ето.

#Τζούτσε

Gwydion

Ja na školske predmete gledam kao sam gledao i kad sam išao u školu. A to znači kao na nešto sa čega se beži da bi se na nekom drugom mestu našla dobra zabava. Država je sekularna i veronauka ne bi mogla biti obligatorna ćak ni na nivou izbora. 

tomat

Quote from: Джон Рейнольдс on 31-01-2012, 17:57:55
Прво, напамет сам размишљао као и Флајер, кад видим неке грађанисте, на памет ми не пада да им препустим индоктринацију сопственог детета. Штос је у томе што се тај предмет не може променити, па иако синовљевом учитељу верујем и делује као сасвим разуман човек, брине ме то да се у неком каснијем разреду може довести неки предавач са чијим се приступом не морам сложити.

isti argument se može iskoristiti i za veronauku. ja kada vidim vođu pokreta "Naši" koji je veroučitelj, odbacujem svaku pomisao da moje dete ikada prisustvuje nastavi veronauke. naravno, nisu svi veroučitelji takvi, kao što ni svi "građanisti" nisu isti.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

angel011

Čini mi se da bi umesto veronauke bio mnogo bolji predmet u kome se uče običaji svih religija zastupljenih u toj državi, i šta je slava i kad u katoličanstvu idu prva pričest i krizma i koji su muslimanski, jevrejski, budistički praznici i koje im je značenje... Opšte kulture radi.
We're all mad here.

Melkor

Cini mi se da bi mesto veronauke bolje islo nista. AKo vec mislimo da nam je za opstu kulturu u 21. veku potrebno poznavanje religije i drustva kao predmet onda je tome mesto u nekoj dodatnoj nastavi. Istorija religije bi trebalo da bude pokrivena u okviru predmeta istorija. Niotkuda (zivimo u sekularnom drustvu i drzava sigurno nije poklekla pod nepostojecim pritiscima crkve) je na pleca nase dece pala veronauka a gradjansko je uvedeno samo kao balast veronauci. Da se ne lazemo, i da ne pokusavamo da nadjemo manje zlo kad su deca vec opterecena. Veronauci je mesto u nedeljnoj skoli pri crkvi, pa ko hoce nek izvoli, gradjanskom u nedeljnoj skoli pri nekoj drugoj organizaciji. Ni jedno ni drugo nemaju sta da traze u osnovnoj skoli pogotovo u opciji primoranog izbora.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

angel011

Ono što se uči na građanskom bi dobrim delom trebalo roditelji da nauče decu, a veronauci je stvarno mesto u crkvi, ne u državnim školama u sekularnoj državi.

Nego, zna li neko sledeće: u Hrvatskoj, veronauka koja se uči u školi dođe kao nekakva svetovna veronauka ili štagod, crkva to ne priznaje, tako da deca koja hoće da prime prvu pričest i krizmu moraju i u crkvu na časove veronauke. Kako po tom pitanju stoje stvari u Srbiji?
We're all mad here.

Nightflier

Quote from: Melkor on 31-01-2012, 18:56:41
Cini mi se da bi mesto veronauke bolje islo nista. AKo vec mislimo da nam je za opstu kulturu u 21. veku potrebno poznavanje religije i drustva kao predmet onda je tome mesto u nekoj dodatnoj nastavi. Istorija religije bi trebalo da bude pokrivena u okviru predmeta istorija. Niotkuda (zivimo u sekularnom drustvu i drzava sigurno nije poklekla pod nepostojecim pritiscima crkve) je na pleca nase dece pala veronauka a gradjansko je uvedeno samo kao balast veronauci. Da se ne lazemo, i da ne pokusavamo da nadjemo manje zlo kad su deca vec opterecena. Veronauci je mesto u nedeljnoj skoli pri crkvi, pa ko hoce nek izvoli, gradjanskom u nedeljnoj skoli pri nekoj drugoj organizaciji. Ni jedno ni drugo nemaju sta da traze u osnovnoj skoli pogotovo u opciji primoranog izbora.

Potpiujem.
First 666

Ugly MF

@ Gwydion.

Ja ne lupetam, sve sto sam rekao je istina, i tako treba i da ostane..he he he ...
Gde je to SPC nanela zla i kome konkretno?

Meni licno nije, a i da sve oce da me razapne na krst, neka izvoli, pa i Isusa su njegovi popovi razapeli, govori li ti to ista?

Gwydion

O da, lupetaš i to žstoko. Sve tri Crkve su žestoko okrvalile ruke. SPC još od pokolja bogumila pa do činjenice, a z to svi krivi, da su ratovi devedesetih bili konfesionalni, a ne nacionalni ratovi. Hrvati i SLovenci uorkos sporovima nisu ratovali, Srbi i Makedonci i Srbi i Crnogorci nisu ratovali. Samo zato, zbog ratnohuškčke ideologije koja je sve nas skupo koštala svi bi trebalo da budu zabranjeni kao destruktivni...

Ugly MF

Ah, pa nije to destruktivno...

Neki popa pricestio nekoga ko je malko posao nakratko u rat.... ihhhh, sitnica... Srbi protiv Hrvata? ko da im prvi put,,,

A po tebi ako je jedan pop malko siznut ili nastran, ti bi citavu SPC ukinuo?
Ma celo hriscanstvo? hehehe... blago tebi....

Gwydion

Destruktivna je ideologija svih Crkava koja je bila osnov rata. Rat nije vodjen izmedju Srba i Hrvata već izmedju pravoslavaca i katolika. Tako da ti ne prolazi to banalizovanje... iza rata je stajala jedna destruktivna ideologija koju su kreirale najveće crkve i orijentalni im rodjaci...

Ugly MF

Quote from: Gwydion on 31-01-2012, 22:23:00
Destruktivna je ideologija svih Crkava koja je bila osnov rata. Rat nije vodjen izmedju Srba i Hrvata već izmedju pravoslavaca i katolika. Tako da ti ne prolazi to banalizovanje... iza rata je stajala jedna destruktivna ideologija koju su kreirale najveće crkve i orijentalni im rodjaci...

Ma jeste, Sloba , Tudjman i Alija su bas gledali interese crkve i pitali njih, ma daaaa...
Gwydion , idi leci se......

Father Jape

Quote from: lilit_depp on 30-01-2012, 23:08:32
Quote from: Jevtropijevićka on 30-01-2012, 20:27:39
Quote from: Father Jape on 30-01-2012, 11:06:20
Ti si služio vojni rok... i to pre dvadeset jednu godinu...  :shock:
Joj ćuti, Đape dete, posle one tvoje izjave da si tokom bombardovanja imao dvanaest godina prošla me je čak i volja da zviždućem "Gospođu Robinson" dok čitam tvoje postove. Što bi reko Brando: Žasu! Žasu!  :cry: :cry: :cry: :cry:
meni se jape iselio kad ga sretoh na ulici. pa bre mogu majka da mu budem!

Tek sad videh ovaj niz komentara. Nemam šta da dodam. Ostaje mi Mehmetova opaska kao nekakva šuplja uteha...

EDIT: Što se tiče Džonovog posta gore, onaj deo gde pravda veronauku mi je u principu razuman, dok, očekivano, deo gde kritikuje građansko nije.

Apropo nenasilja... da li si pričao sa sinom oko toga kako treba da postupi ako ga neko drugo dete udari, i ako jesi šta si mu savetova?
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Gwydion

Quote from: SVAROG on 31-01-2012, 22:34:17
Quote from: Gwydion on 31-01-2012, 22:23:00

Ma jeste, Sloba , Tudjman i Alija su bas gledali interese crkve i pitali njih, ma daaaa...
Gwydion , idi leci se......

Prvo, mali smešni dečače,   nemoj da budeš bezobrazan i nauči kako se kulturno razgovara. Drugo, Milošević i nije bio ideolog, a u Srbiji se nikad nije rašćistilo sa kulturno-intelektualnim krugom koji je i kreirao tu i takvu politiku kao pandan hrvatskoj i bošnjačkoj politici koju su takodje kreirale nacionalno-verske elite.

"Ničije pogodbe sa nosiocima vlasti u Srbiji, koja nema mandat da istupa u ime čitavog srpstva, ili sa organima jugoslovenske federacije ili komandujućim strukturama jugoslovenske vojske ne obavezuju srpski narod kao cjelinu bez njegove saglasnosti i bez blagoslova duhovne matere, Pravoslavne srpske crkve."

– Saopštenje arhijerejskog sabora SPC, januar 1992.

I sad tišina da ne bi pominajli izjave Vladike Nikanora, crkveno.nacionalni progrm iz 1989.  itd...