• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kako pronaći pisca za video igre?

Started by ichtyander, 03-04-2012, 18:50:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

ichtyander

Pozdrav!
Ovo je moj prvi post na forumu Znaka Sagite pa mi oprostite ako sam promašio podforum i nadam se da ćete me ispraviti u svojim greškama, hvala.
Takođe bih napomenuo da je ovaj topic čisto informativnog karaktera a da bi eventualni oglas ili konkurs došao malo kasnije.

Zovem se Ljubomir i deo sam game development tima V5 Play Studio iz Kragujevca. Već smo izdali svoju prvu igru, May's Mysteries: The Secret of Dragonville za Nintendo DS a ovih dana je izašla i PC verzija iste. U pitanju je puzzle adventure žanr u duhu Professor Layton-a i Puzzle Agent-a. Uglavnom, radi se o avanturi sa uvrnutim i fantastičnim situacijama i likovima, puno mozgalica i zagonetki a sve propraćeno ručno crtanom i animiranom grafikom.

Trenutno smo u fazi planiranja i sakupljanja ljudi za nastavak May's Mysteries kao i drugih projekata pa je to i razlog zbog kojeg sam ovde.
Naime, tražimo pisca-scenaristu koji bi sa nama sarađivao u smišljanju i stvaranju priče za novu igru i pisao kompletan tekst - od dijaloga (i varijacije istih) do opisa likova, predmeta i situacija. Pisac bi trebao biti kreativan i fleksibilan, sposoban za timski rad i adaptaciju usled raznih promena i izmena koje su neizostavni proces izrade jedne video igre. Literarni žanr bi bila nekakva fantastika/fikcija sa neverovatnim i naizgled nemogućim situacijama i lokacijama ali u granicama logike i nauke, bez epske fantastike kao i bez nekih elemenata naučne fantastike (tipa vanzemaljci). Ova ograničenja nisu apsolutno isključiva ali su poželjna. Ali o detaljnijim zahtevima i odrednicama, honoraru i slično sad nema potrebe diskutovati, to će biti svakako određeno u nekom oglasu/konkursu koji bi se skorije otvorio.

Interesuju me vaša mišljenja i saveti za postavljanje oglasa, najbolji način pronalaženja i kontaktiranja pisaca adekvatnih za ovakav posao i slično. Jednostavno, mislim da je apsolutno logično pitati ljude koji su upućeniji i informisaniji od mene. :)

Recimo:
-Na kojim konkretno mestima/forumima/sajtovima/udruženjima pronaći adekvatne pisce? Svi predlozi i ideje u vezi što lakšeg i efektnijeg pronalaženja pisaca, načini kontakta itd. su dobrodošli.
-Koja bi ogranicenja trebalo postaviti - kolicina teksta, vremenski period itd? Potreban nam je što kraći vremenski period pa bi i radovi verovatno bili srazmerne veličine (pričam bukvalno o broju strana i reči, tehničkim aspektima). Ljudi sa već postojećim radovima i iskustvom bi logično imali neki prioritet.
-Kakve bi smernice bilo najbolje postaviti da bi piscima bilo sto jasnije i bili sto fokusiraniji u pisanju?

Možda neka od ovih pitanja izgledaju neozbiljno i amaterski, i za neke stvari već imamo i ideju, ali složićete se da game development i pisanje scenarija za igre nije tako uobičajena pojava kod nas. Sarađivanje sa poznatijim autorima nije isključeno ako se naravno žanrovski uklapaju u naš projekat. Tako da slobodno udrite po idejama i predlozima jer smo vrlo zaintersovani da sarađujemo sa kreativnim ljudima i da pravimo zanimljive i zabavne igre.

Posetite i naš sajt na www.v5-play.com da čisto imate ideju o čemu se tu radi.

Pozdrav i hvala! :D

Tex Murphy

Ја немам паметан одговор на ово питање, али морам да се јавим и да вам пожелим мноооооооооооого среће у дивном послу прављења игара!  :!:
Некад кад сам био мали, сањао сам да се тиме бавим. Сад кад сам оматорио, такође сањам да се тиме бавим  :evil:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Skalar

Љубомире, на правом си месту, овде све врви од писаца, којима је неки облик фантастике свакодневни намаз на хлеб. Дакле, не мораш даље трагати за местом где ћеш пронаћи сценаристу за игру.

Већ си донекле дефинисао шта очекујете од сценарија, али би помогло да то још мало разрадиш, да даш, можда, још које ограничење тј. мало прецизније шта сме а шта не сме да се нађе у игри. А што се тиче броја страна, зависи шта очекујете од сценаристе: да ли само да даје имена ликовима и смишља ситуације, смештене у некакав ентеријер, или екстеријер, уз дијалоге, наравно), или очекујете и да смишља детаљни изглед ликова и већ поменутог ентеријера и екстеријера, а ви само да графички и звучно верно дочарате то што је он замислио. Значи, договорите се да ли вам треба неко ко ће комплетну игру измаштати, или неко ко ће вам смислити причу са нешто мало орејентационог детаљисања.

Сигурно би помогло кад би се негде могао погледати краћи филм, са секвенцама самог гејмплеја из неколико најбољих нивоа. Тражио сам на јутјубу и не нађох.

Сигуран сам да ћете на овом форуму наћи за вас одговарајућег писца, само се ви прво између себе договорите шта очекујете, а онда то постави овде. Подстицајно би било кад би се убацило и неко обећање везано за финансије, али пазите да то обећање испоштујете, јер би вам у супротном стотине адвоката и судова зајашило за врат  :x.

Само напред, желим вам срећу у даљем раду.

Пиво и ћевапи спајају људе.

mac

Ja ne bih bio tako siguran da će ovde naći baš onog koga traže. Možda hoće, možda neće. Prvo, ima ovde po koga da je objavio knjigu, ali knjiga ne čini čoveka piscem. Drugo, jedno je knjiga, a drugo je video igra, i ako si dobar za jedno ne mora da znači da si i za drugo. I treće, ovo je bre ozbiljan posao, moraš da ostaviš sve drugo što radiš i da se posvetiš. Nije to za svakog.

Father Jape

Tačno. Ono što njima treba je mladi profesionalni scenarista koji je fan video igara.

Što me podseti, možda ne bi bilo loše da kontaktiraju Stašu Koprivicu. Ako ništa, možda zna nekog odgovarajućeg. 
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Skalar

Већина њих се итекако игра  xcheers.

Љубомире, само ти овде окачи услове за ваш сценарио. Вама за сценарио не треба писац који савршено барата занатом, него првенствено маштовит  писац. Онај ко вам буде писао сценарио, неће морати да се бакће са свим правилима која важе за писање прозног дела.
Пиво и ћевапи спајају људе.

ichtyander

Quote from: Харвестер on 03-04-2012, 20:35:55
Ја немам паметан одговор на ово питање, али морам да се јавим и да вам пожелим мноооооооооооого среће у дивном послу прављења игара!  :!:
Некад кад сам био мали, сањао сам да се тиме бавим. Сад кад сам оматорио, такође сањам да се тиме бавим  :evil:

Hvala na lepim željama. :)

Quote from: scallop on 03-04-2012, 21:03:45
Ja imam i odgovor i pitanja.

By all means, fire away.  Trudiću se da odgovorim što jasnije a i svaki vaš odgovor je koristan.

Quote from: Skalar on 03-04-2012, 22:16:16
Љубомире, на правом си месту, овде све врви од писаца, којима је неки облик фантастике свакодневни намаз на хлеб. Дакле, не мораш даље трагати за местом где ћеш пронаћи сценаристу за игру.

Већ си донекле дефинисао шта очекујете од сценарија, али би помогло да то још мало разрадиш, да даш, можда, још које ограничење тј. мало прецизније шта сме а шта не сме да се нађе у игри. А што се тиче броја страна, зависи шта очекујете од сценаристе: да ли само да даје имена ликовима и смишља ситуације, смештене у некакав ентеријер, или екстеријер, уз дијалоге, наравно), или очекујете и да смишља детаљни изглед ликова и већ поменутог ентеријера и екстеријера, а ви само да графички и звучно верно дочарате то што је он замислио. Значи, договорите се да ли вам треба неко ко ће комплетну игру измаштати, или неко ко ће вам смислити причу са нешто мало орејентационог детаљисања.

Сигурно би помогло кад би се негде могао погледати краћи филм, са секвенцама самог гејмплеја из неколико најбољих нивоа. Тражио сам на јутјубу и не нађох.

Сигуран сам да ћете на овом форуму наћи за вас одговарајућег писца, само се ви прво између себе договорите шта очекујете, а онда то постави овде. Подстицајно би било кад би се убацило и неко обећање везано за финансије, али пазите да то обећање испоштујете, јер би вам у супротном стотине адвоката и судова зајашило за врат  :x.

Само напред, желим вам срећу у даљем раду.

Iskreno nisam u toku u vezi mnogih stvari ali znam odavno za Znak Sagite pa je logično bilo i da ovde prvo postavim temu.
Kao što sam i pomenuo, biće definitivno detaljnijeg opisa onoga što tražimo, sa ograničenjima i smernicama što bi išlo u eventualnom oglasu/konkursu. A u vezi istog sam i mislio kad sam pominjao broj strana. Uopšte, pitanja koja sam postavio su bila u vezi toga kako najbolje sklopiti oglas, pripremiti materijal i pronaći pisca.
Što se tiče detalja i koliko široko će pisac trebati da odradi priču, pa recimo da je prvi primer bliži našoj ideji ali hvala na predlogu, prodiskutovaćemo u vezi ove teme detaljnije da bi piscu bilo što jasnije.
U vezi gameplay filma, teško da ćemo skorije moći da sklopimo tako nešto ali se recimo može skinuti PC demo sa našeg sajta. Malo bi se i distancirali od ideje i atmosfere iz prvog dela, tačnije ne želimo da se ograničavamo ničim iz prve igre tako da su devijacije i drastične promene itekako moguće (a negde i poželjne), ako su dovoljno adekvatne i zanimljive.

Što se tiče finansija, nakon nekog konkursa/sakupljanja radova bi se potpisao ugovor sa izabranim piscem, dogovorili bi se oko svega ali o tome bi smo naravno podrobnije sa samim piscem koga izaberemo.

Hvala na smernicama, imaćemo u timu o čemu da pričamo :).

Quote from: mac on 03-04-2012, 23:41:28
Ja ne bih bio tako siguran da će ovde naći baš onog koga traže. Možda hoće, možda neće. Prvo, ima ovde po koga da je objavio knjigu, ali knjiga ne čini čoveka piscem. Drugo, jedno je knjiga, a drugo je video igra, i ako si dobar za jedno ne mora da znači da si i za drugo. I treće, ovo je bre ozbiljan posao, moraš da ostaviš sve drugo što radiš i da se posvetiš. Nije to za svakog.

Apsolutno se slažem, pisanje scenarija za jednu video igru zahteva specifičan način pisanja a to zavisi i od gameplay žanra i mnogih drugih stvari.

Quote from: Father Jape on 03-04-2012, 23:44:45
Tačno. Ono što njima treba je mladi profesionalni scenarista koji je fan video igara.

Koji je uz to iole talentovan, fleksibilan i profesionalan u smislu završavanja posla. To bi bio idealan primer. :)

Quote from: Skalar on 03-04-2012, 23:54:46
Већина њих се итекако игра  xcheers.

Љубомире, само ти овде окачи услове за ваш сценарио. Вама за сценарио не треба писац који савршено барата занатом, него првенствено маштовит  писац. Онај ко вам буде писао сценарио, неће морати да се бакће са свим правилима која важе за писање прозног дела.

I sa ovim se takođe slažem.

Uslove za scenario ćemo pripremiti ali do tada bih držao ovu temu otvorenom i živom da bi što više ljudi dalo svoje ideje i predloge.
Hvala.

angel011

Što se tiče toga kako najbolje sklopiti oglas: budite što je moguće jasniji oko toga šta tačno tražite, koju otprilike količinu teksta očekujete i u kom roku vam je to potrebno, i kakvu nadoknadu za to dajete i u kom obliku (fiksni honorar plus procenat od prodaje, samo fiksni honorar, samo procenat od prodaje, dodatne pogodnosti ako ih ima...).
We're all mad here.

ALEKSIJE D.

Ljubomire,
na pravom si mestu, i maltene ovo ti je dovoljan oglas. Pogledaj i druge sajtove koji se bave SF i fantastikom i pošalji sličan post.
Što se tiče samog "problema" koji imate, a koji se tiče dužine scenarija i slično, to ne bi trebalo da bude opterećenje.
Neko je već napomenuo da je potrebno da date ograničenja: šta ne želite u priči, odnosno, osnovne smernice (mada si ih već delimično dao) šta to treba da bude.
Dakle, napište šta nećete-koja su ograničenja igre koju bi realizovali, s tim da bi trebalo da tražite prvo da zainteresovani pošalju sinopsis-neku vrstu kratkog opisa igrice (priče) koju bi ponudili.
Kao ograničenja, naprimer: broj likova, broj nivoa igre, osnovna atmosfera (šta ti ja znam, da se razlikuje po nivoima) od klaustofobije, horora, logičkih zadataka na pojedinim nivoima, da li treba da ima neki nivo vemensko ograničenje, da li igra mora biti osmišljena kao igra singl plejer ili više njih jedan protiv drugog ili timski rad, igrač bira karakter, da li će to ići i preko mreže (to umnožva broj karaktera) i slično. Drugim rečima, od vas kao programera zavisi šta možete da odradite.
Tražite prvo sinopsis pa onda krenite da od najinteresatnijih,  napravite kontakte sa autorima i tražite delove scenarija, pa ako valja idete dalje sa saradnjom.
Kad budete radili ugovor sa autorom, to je posebna priča koja ide uz Zakon o autorskim pravima, gde imate varijantu da iskombinujte jednu igru sa više autora (napr. dopada vam se ideja, ali nei ostalo, od jednog karaktere, od drugog neki od niova i slično).
Ali, o tom potom.

mac

Nezavisno od traganja za scenaristom imam ideju za vas. Kad sam video film 12:01 shvatio sam da je to odlična premisa za avanturu čiji je cilj prekidanje vremenske petlje. Na žalost, ideja je izgubila na svežini od kada su prikazali seriju Day Break (možda i ranije, jbg, ne pratim igre kao nekad). Svejedno, možda vama može da posluži takva premisa.

Stipan

Mac, ne kvari piscima posao! Pa zar ne znaš da je kriza što novčanike nagriza!!!

ALEKSIJE D.

Pisanje scenarija za video igre ima neka svoja pravila. Pogledajte na netu. Sinopsis je obavezan, pri čemu mora da ima najmanje 10 strana. Mora da sadrži: osnovnu radnju, likove, osobine likova, elemente zapleta, kratku istoriju koja prethodi igrici, medjufaze u vidu filmova, željenu atmosferu. Kasniji rad uključuje neku vrstu pisanja algoritama tipa: ako x uradi ovo-desiće se ovo, ako uradi ovo desiće se ono, ako uradi nešto treće otvara se nova varijanta, ili se vraća na stanje to i to, i obično se i daje kao algoritam radi lakšeg snalaženja programera. Nije u pitanju "ej, gledao sam super film nek to bude ideja, pa ću ja to da prepričam samo malo drugačije ili ću napisati novi C.D. part 10 klon, tako što ću da prepričam neki film sa alienom koji je u starom Egiptu pa je cilj igre da ga šiknem nazad kroz Stargejt, pošto ne može da se ubje. E sad mi dajte pare, jedno 100.000 evrića i 25% od prodaje."
Nije to nimalo jednostavno kao što maloj deci deluje.
Ozbiljan posao a ovo je ozbiljna firma, barem prema njihovom sajtu.

scallop

Sa Aleksijem ću da se složim potpuno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

morbius

Ma nemoj?  :shock: Ja kad sam ovde pitao ko je voljan da pomogne u pisanju scenarija za video igru, nigde nikog da se prijavi, samo cvrčci se čuli u pozadini.  :mrgreen:

Inače, Ljubomire, ja radim sa Digital Arrow, to su momci iz Temerina, napisao sam im dva scenarija za igre. Jedan je bio za igru inMomentum (imaš je na Steamu), ali je zbog nedovoljnih resursa ceo singl-plejer deo igre izbačen i igra je ostala samo kao racing i multiplayer, nadam se da će ipak dodatni materijal izaći jednog dana kao inMomentum 2. Drugi scenario je za dosta veći i ozbiljniji RPG u nastavcima koji će se zvati Dilogus, najveći deo osnovne priče je gotov, ali ima još puno dodatnih stvari da se uradi.

Ako želiš, računaj da ću vam pomoći kako i koliko mogu, drago mi je da još naših timova pokušavaju da razvijaju video igre, težak je to i nezahvalan posao. Do uskrsa sam u žešćim obavezama, ali slobodno mi se obrati za pomoć, tu sam.
Why me?

ichtyander

Quote from: angel011 on 04-04-2012, 10:17:59
Što se tiče toga kako najbolje sklopiti oglas: budite što je moguće jasniji oko toga šta tačno tražite, koju otprilike količinu teksta očekujete i u kom roku vam je to potrebno, i kakvu nadoknadu za to dajete i u kom obliku (fiksni honorar plus procenat od prodaje, samo fiksni honorar, samo procenat od prodaje, dodatne pogodnosti ako ih ima...).

Hvala na predlozima, tako nešto smo i imali na umu.

Quote from: ALEKSIJE D. on 04-04-2012, 11:08:31
Ljubomire,
na pravom si mestu, i maltene ovo ti je dovoljan oglas. Pogledaj i druge sajtove koji se bave SF i fantastikom i pošalji sličan post.
Što se tiče samog "problema" koji imate, a koji se tiče dužine scenarija i slično, to ne bi trebalo da bude opterećenje.
Neko je već napomenuo da je potrebno da date ograničenja: šta ne želite u priči, odnosno, osnovne smernice (mada si ih već delimično dao) šta to treba da bude.
Dakle, napište šta nećete-koja su ograničenja igre koju bi realizovali, s tim da bi trebalo da tražite prvo da zainteresovani pošalju sinopsis-neku vrstu kratkog opisa igrice (priče) koju bi ponudili.
Kao ograničenja, naprimer: broj likova, broj nivoa igre, osnovna atmosfera (šta ti ja znam, da se razlikuje po nivoima) od klaustofobije, horora, logičkih zadataka na pojedinim nivoima, da li treba da ima neki nivo vemensko ograničenje, da li igra mora biti osmišljena kao igra singl plejer ili više njih jedan protiv drugog ili timski rad, igrač bira karakter, da li će to ići i preko mreže (to umnožva broj karaktera) i slično. Drugim rečima, od vas kao programera zavisi šta možete da odradite.
Tražite prvo sinopsis pa onda krenite da od najinteresatnijih,  napravite kontakte sa autorima i tražite delove scenarija, pa ako valja idete dalje sa saradnjom.
Kad budete radili ugovor sa autorom, to je posebna priča koja ide uz Zakon o autorskim pravima, gde imate varijantu da iskombinujte jednu igru sa više autora (napr. dopada vam se ideja, ali nei ostalo, od jednog karaktere, od drugog neki od niova i slično).
Ali, o tom potom.

Pa upravo to u vezi sinopsisa je jedna od stvari koje me interesuju. Da li je možda bolje, za potrebe oglasa i biranja, piscu dati okvirnu ideju koju smo mi zamislili a uz to dati nekakav jasniji zadatak kao što je npr. "glavni lik dolazi do prepreke sa dve zagonetke nakon kojih treba otkriti obrt u igri" i slično? Ili je bolje jednostavno tražiti od pisca da osmisli i celosno uokviri priču iz osnova koje smo mu mi dali, naravno u formi kraćeg teksta?
Hvala za ostale predloge u vezi detalja, uvek možemo da previdimo neke stvari pa nam to uvek pomaže.

Quote from: mac on 04-04-2012, 11:42:59
Nezavisno od traganja za scenaristom imam ideju za vas. Kad sam video film 12:01 shvatio sam da je to odlična premisa za avanturu čiji je cilj prekidanje vremenske petlje. Na žalost, ideja je izgubila na svežini od kada su prikazali seriju Day Break (možda i ranije, jbg, ne pratim igre kao nekad). Svejedno, možda vama može da posluži takva premisa.

Imali smo već neku diskusiju u timu oko korišćenja vremenske petlje a la Dan Mrmota ali je to ostalo da visi negde u vazduhu. Ko zna, videćemo. Hvala na predlogu u svakom slučaju.

Quote from: ALEKSIJE D. on 04-04-2012, 13:42:45
Pisanje scenarija za video igre ima neka svoja pravila. Pogledajte na netu. Sinopsis je obavezan, pri čemu mora da ima najmanje 10 strana. Mora da sadrži: osnovnu radnju, likove, osobine likova, elemente zapleta, kratku istoriju koja prethodi igrici, medjufaze u vidu filmova, željenu atmosferu. Kasniji rad uključuje neku vrstu pisanja algoritama tipa: ako x uradi ovo-desiće se ovo, ako uradi ovo desiće se ono, ako uradi nešto treće otvara se nova varijanta, ili se vraća na stanje to i to, i obično se i daje kao algoritam radi lakšeg snalaženja programera. Nije u pitanju "ej, gledao sam super film nek to bude ideja, pa ću ja to da prepričam samo malo drugačije ili ću napisati novi C.D. part 10 klon, tako što ću da prepričam neki film sa alienom koji je u starom Egiptu pa je cilj igre da ga šiknem nazad kroz Stargejt, pošto ne može da se ubje. E sad mi dajte pare, jedno 100.000 evrića i 25% od prodaje."
Nije to nimalo jednostavno kao što maloj deci deluje.
Ozbiljan posao a ovo je ozbiljna firma, barem prema njihovom sajtu.

Tim Schafer je skorije, usled popularnog Kickastarter projekta, napravio video intervju sa Ronom Gilbertom (tvorac Monkey Islanda, između ostalog) u kome su se oboje složili da pisac koji radi na igrama bi morao da u neku ruku bude i programer. Ne bukvalno profesionalni programer već da ima smisla za logiku i povezivanje svoje priče na logički način koji je usko vezan za sam gameplay, da uz pisanje koristi i neki editor u kome će direktno gledati promene na igri i učiti iz tog odnosa igrača, gameplay-a i samog pisca. Jednostavno, takvo je bilo vreme gde je jedan čovek bio i pisac, programer i dizajner zvuka pa čak i radio na grafici (kao i neki one man indie developeri danas).

Da me pogrešno ne shvatite, ne tražimo čoveka sa programerskim iskustvom, samo se nadovezujem na aleksijev post i slažem se sa njim.
Naravno, mi već imamo neki šablon koji je funkcionisao u prethodnoj igri koji ćemo malo redefinisati i dati piscu koga izaberemo, sa raznim smernicama i pravilima kako bi to trebalo da se uradi. Sami dijalozi se tako moraju i pisati, sa varijacijama prvobitnog upoznavanja sa novim likom, dijalozi za različite odgovore vezane za zagonetke, pa ponovno sretanje sa likovima, različite situacije istih itd. A sve to treba napisati bez nekog pukog ponavljanja jednih te istih dijaloga i rečenica, da bi razgovor sa likovima bio zanimljiv i svež. Tu postoji i problem prekomernog teksta, treba paziti i na sažetost rečenica u dijalozima, kako za jasnoću, tako i za budžet lokalizacije na različitim jezicima. Tako da, slažem se, ima tu svašta nešto. :)

Quote from: morbius on 04-04-2012, 19:10:07

Ma nemoj?  :shock: Ja kad sam ovde pitao ko je voljan da pomogne u pisanju scenarija za video igru, nigde nikog da se prijavi, samo cvrčci se čuli u pozadini.  :mrgreen:

Inače, Ljubomire, ja radim sa Digital Arrow, to su momci iz Temerina, napisao sam im dva scenarija za igre. Jedan je bio za igru inMomentum (imaš je na Steamu), ali je zbog nedovoljnih resursa ceo singl-plejer deo igre izbačen i igra je ostala samo kao racing i multiplayer, nadam se da će ipak dodatni materijal izaći jednog dana kao inMomentum 2. Drugi scenario je za dosta veći i ozbiljniji RPG u nastavcima koji će se zvati Dilogus, najveći deo osnovne priče je gotov, ali ima još puno dodatnih stvari da se uradi.

Ako želiš, računaj da ću vam pomoći kako i koliko mogu, drago mi je da još naših timova pokušavaju da razvijaju video igre, težak je to i nezahvalan posao. Do uskrsa sam u žešćim obavezama, ali slobodno mi se obrati za pomoć, tu sam.

Pozdrav!
Mislim da sam u jednom od zadnjih brojeva Sveta Kompjutera naišao na tekst o Digital Arrow-u. Iskreno, video sam inMomentum još odavno, mislim da je bilo nekih najava ili ranih gameplay snimaka i totalno mi se svidela ideja i vizuelni stil pošto volim te cyberspace apstraktne prostore, Tron-like stvari i slično. Nisam imao pojma da je domaća igra u pitanju pa mi je bilo još draže kad sam to saznao, svaka vam čast. Igru nisam još stigao da probam ali ću to sigurno skorije uraditi. Takođe, video sam i neke screenshotove/concept art na moddb-u za Dilogus, izgleda stvarno sjajno. Nadam se da će vam uveliko krenuti development igre i da vam uspe na kraju.
Hvala na ponudi za pomoć, imaćemo na umu.

Huh, nadam se da nisam nekog zaboravio.
Inače, nema još potrebe za slanjem emailova ali ako želite, molim vas pošaljite na v5.play.corp.ts@gmail.com umesto onog na našem sajtu jer smo još u fazi otklanjanja nekih bugova sa istog. Osvežiću i prvi post sa ovim mailom radi bolje preglednosti.

Hvala puno svima na odgovorima, keep'em coming. :)

ALEKSIJE D.

Sad si jasno dao neke smernice. Potrebno bi bilo da date neku osnovnu ideju, kako ne bi bili zatrpani raznoraznim glupostima od skribomana i "sveznajućih".
Uključujući i mene...

morbius

Quote from: ichtyander on 04-04-2012, 22:02:04
Pa upravo to u vezi sinopsisa je jedna od stvari koje me interesuju. Da li je možda bolje, za potrebe oglasa i biranja, piscu dati okvirnu ideju koju smo mi zamislili a uz to dati nekakav jasniji zadatak kao što je npr. "glavni lik dolazi do prepreke sa dve zagonetke nakon kojih treba otkriti obrt u igri" i slično? Ili je bolje jednostavno tražiti od pisca da osmisli i celosno uokviri priču iz osnova koje smo mu mi dali, naravno u formi kraćeg teksta?

To je već do vas. Možete ukazati puno poverenje piscu i pustiti ga da se razmaše i pratiti njegovu viziju ili već unapred formirati radnju igre, a njemu samo ostaviti da praznine popuni tekstom. U Dilogusu sam morao da uklopim priču i likove u već postojeći svet, dok sam u inMomentum-u stvarao svet od nule. U svakom slučaju, gledajte da pisca/pisce što manje frustrirate, izbegavajte da svaki čas zahtevate izmene i dopune ili ih sami pravite bez konsultacije s njim, treba saslušati njegovo mišljenje u svemu vezanom za radnju.

S obzirom da radite nastavak već postojeće igre, to dosta olakšava posao, pošto pisac može da pogleda prethodnu igru i stekne neki osečaj šta želite da napravite. Vaša igra je simpa mozgalica za mlađe igrače, potpuno drugačije od onoga što sam ja imao prilike da radim.
Why me?