• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Igre koje najviše očekujemo

Started by ridiculus, 22-08-2014, 20:33:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Hvala. To ću jednom kad bude nastupila nova oseka RPG-ova pa ne bude bilo naslova koje nisam igrao. :lol:

Meho Krljic

Ja to baš ne preporučujem da nešto preozbiljno igraš jer mislim da su interfejsi i ostali kompjuterski sistemi koje ove igre rabe toliko neudobni da je igranje nepodnošljivo. Mislim, nije da sam nedavno seo i pokušavao da ovo igram, ali, ponoviću, ima razloga što su Ultima i Wizardry u temelju savremenog cRPG-a a ne Pool of Radiance. Gold Box igre su jedan relativno primitivan način prevođenja pen 'n' paper igara na kompjuter i kada su se dizajneri manuli bukvalističkih pristupa ovog tipa, te prešli na Ultimy, Might 'n' Magic i kasnije Wizardry naslove, koji su koristili jake strane platforme na kojoj su se igrali a nisu pokušavali da imitiraju sesiju sa živim GMom, onda su Gold Box igre ostale u slijepom crevu evolucije žnra. To je doduše moja interpretacija istorije...

neomedjeni

Ma, naravno da ću bataliti ako ne budem uopšte uživao u igranju. Nisam po prirodi mazohista (doduše, ne znam da li kojim slučajem ostavljam takav utisak kod drugih).

Meho Krljic

Jasno. Arheološke sesije su legitimne, ali teško bi ovo bilo igrati ozbiljno, mislim. Za razliku od vrhunskih akcionih igara iz tog vremena - Super Mario je i dalje savršeno igriv - ovde mi se čini da neudobnost uveliko prevazilazi potencijalno zadovoljstvo. Ali isprobaj, zanimali bi nas utisci!

Meho Krljic

Inače, Arkham Knight je opet odložen, ovog puta za 23. Jun...

Ali barem imamo novi video-materijal, direktno sa PS4, da vidimo kako to izgleda:

Batman: Arkham Knight - Officer Down Gameplay Trailer

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 24-03-2015, 06:45:02
Bloodborne je dropovao i američki sajtovi već imaju prve zvanične utiske i prikaze finalne verzije. Polygon ima utiske o prvih 40 sati (vrlo pozitivni, neiznenađujuće), ali i mini-vodič za započinjenje igre koji treba da novajlijama malčice rasvetli jednu opskurnu i namerno nekomunikativnu kombinaciju sistema i koncepata. Ivi drugo je vrlo korisno jer ravetljava kako rade vatrena oružja, koliko je riposte bitan u ovoj igri, ali i objašnjva pojednostavljenja u odnosu na Dark Souls i Dark Souls 2 (na primer, postoji samo šest statistika koje se prate u eazvoju lika, na primer, oružje se apgrejduje koristeći samo jedan materijal, na primer, insight je resurs koji se troši na povezivanje sa drugim igračima...).

Kotaku pak samo kaže:

20 Hours In, I'm Obsessed With Bloodborne

A njihov Patrik Klepek trenutno strimuje igru na tviču na istom linku.

Igraćemo...
Kao sto sam i nanjusio ranije, RPG sistem je uproscen i akcenat je bacen na akciju. Pretpostavljam da je to bilo neminovno, s obzirom na globalne trendove a bloodborne je sada naslov koji pretpostavljam mora da zaradi ogromnu kolicinu novca. Steta, jer upravo ta kompleksnost Dark Soulsa je bila jedna od komponenti koja igraca lepi i uvlaci u sebe. Nadam se da su preostali elementi makar na istom nivou mada bi bilo posteno da je akcija unapredjena na neki nacin makar za jedan nivo. Sad mi je jos draze sto jos nisam ni pipnuo Demon's souls :lol:

Meho Krljic

Nije mi uopšte jasna poslednja rečenica u tvom postu???? Mislim, šta se njom želi reći i kako proizilazi iz prethodno izrečenog?

No, kako je dokaz u pudingu, tako ću i ja da rezervišem utiske za kad budem igrao igru. Nemam problem ako su RPG elementi uprošćeni za račun ozbiljnije izvedene akcije - inače bi igra komotno mogla da bude tek Dark Souls 3. No, to ostaje da se vidi.

Ali, evo šta veli francuski Amazon: da će Bloodborne u nekom momentu izaći i za PC. Zvuči kao tipična greška koju bi napravio nekakav intern u Amazonu, ali francuski Amazon ima solidan istorijat otkrivanja izdanja koja nisu bila prethodno najavljena i sve se pokazalo kao tačno... Tako da...

Meho Krljic

Uzgred, IGN-ov Brandin Tyrrel u svom prikazu-u-nastajanju ima odličnu rečenicu koja ukazuje na razliku između Dark Souls i Bloodborne:

QuoteWhere Dark Souls is a heavily armored battle of creatures slugging away at one another, Bloodborne is a twitchy, naked knife fight to the death.

Petronije

Hteo sam da kazem da ako se bloodborne pokaze nedostojnim, jos uvek na ovome svetu postoji jedan punokrvni souls naslov koji nisam odigrao. Ne sumnjam da ce bloodborne biti valjana igra, ali koliko ce biti souls to ce vreme pokazati.

Meho Krljic

Sumnjam da postoji rizik da se Bloodborne pokaže nedostojnim. Možda ti ne bude toliko dobar kao Dark Souls, ali ovo je ipak pravio Mijazaki lično, uz svesrdnu Sonijevu produkcijsku pomoć, i svi rani utisci koje čitam po internetu su pozitivni. Niko ne kaže da je ovo nešto novo što menja sve ali i Demon's Souls je ipak bio rafinman King's Field igara, dakle, From su ljudi iterativnog unapređivanja a ne revolucionarnih skokova. Ja se tu ne sekiram previše.  :lol:

Meho Krljic

Evo i Riča Stentona koji za Jurogejmer ispisuje rane utiske o ritejl verziji Bloodborne. Rič ima slatku dilemu:

Is Bloodborne the best game ever, or just the second best?

A da i drug neomeđeni ima šta da čita, evo:

Geralt's beard grows as you play Witcher 3

Meho Krljic

I Bobservo u svojim Bloodborne impresijama poteže teške reči:

While Bloodborne certainly plants its roots firmly within the Souls series, the many alterations director Hidetaka Miyazaki fashioned along the way—some of them drastic—make for a game that rewards the contrary mix of risk-taking and careful observation even more than his previous works.

neomedjeni

Sama pomisao da krljaj me do zore igra moze biti bolja od Planescapea u meni budi samo nagon za povracanjem i lamentiranjem nad svetom u kome zivimo.

Hehe, ovo za bradu sam vec video, ali hvala na podsecanju.

Petronije

Ove impresije sto Meho prenosi su stvarno obecavajuce, mada mi i dalje smeta to uproscavanje razvoja lika i oruzja. Verovatno zvucim kao neka stara baba koja samo zvoca i ponavlja jedno te isto ali stvarno ne vidim razlog osim podilazenja sirim igrackim masama zarad svi znamo cega.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 24-03-2015, 19:40:11
Sama pomisao da krljaj me do zore igra moze biti bolja od Planescapea u meni budi samo nagon za povracanjem i lamentiranjem nad svetom u kome zivimo.

Hehe, ovo za bradu sam vec video, ali hvala na podsecanju.

Meni je Torment draga igra, butt seriously, ta igra je PRE SVEGA narativ, sa dosta skromnim roleplaying sistemom. Mislim, valjda koristi 2nd edition D&D pravila, ali dosta pojednostavljeno i ogroman broj kvestova se rešava kroz priču. Što je sjajno, da se ne razumemo pogrešno, pogotovo je bilo sjajno tad potkraj 20 veka kad je borba bila i dalje prvenstveni način za komunikaciju u D&D cRPGovima, ali to istovremeno znači da su mnogi elementi igre prilično tanki. Borba je podosadna i kad moraš da je odrađuješ radije bi radio nešto drugo, prostor za eksperimentisanje sa različitim bldovima je prilično skučen jer, opet, igra insistira na dijalogu itd.

Ponovo, da se ne razumemo pogrešno, ovo je za mene jedan od najboljih cRPGova ikad, ali veoma je lako bušiti rupe u argumentaciji da je ovo najbolji RPG ikad jer njegova snaga - to da je različit od vršnjaka svojim insistiranjem na narativu - je i njegova slabost - nema mnogo zanimljivih elemenata izvan narativa.

Kao kontrast ovome, Souls igre su do sada bile izvanredno utemeljene na ideji da postoje robusni roleplaying sistemi koji, naravno, nemaju skoro nikakve veze s narativom i izražavaju se prevashodno kroz borbu, ali bi moglo da se argumentuje, što ću ja ukratko i učiniti, da su Dark Souls i Demon's Souls daleko ekspresivnije kroz borbu nego što je P:Torment kroz dijalog. Naime, Souls igre su mnogo ekspresivnije u borbi nego P: Torment u dijalogu jer dok u P:T samo ideš kroz grane dijaloga koje ti se potencijalno otvaraju u zavisnosti od builda, u Souls igrama gradiš kompleksan borilački jezik kombinujući karakteristike lika, karakteristike oružja, oklopa, magijskog arsenala, ali i okruženja, što dopušta daleko složenija rešenja situacija od onoga što nudi narativ Tormenta. Zapravo, do te mere su Souls igre različite, fizički različite u smislu pristupa istim borbama i protivnicima, kada igraš kao lik koji se bori sa teškim oklopom, štitom i mačem ili kad pristupaš kao lik sa rapirom i magijom, ili kao čist magijski lik bez oklopa, da je osećaj često kao da igraš tri različite igre. Što se za Torment ne može reći. Utoliko, Torment je fantastična igra ali bih ja uvek blagu prednost dao System Shock 2 kada se raspravlja o najboljem cRPGu ikad. SS2 ima tu suludu dubinu i složenost sistema sličnu Souls igrama koja te dovodi do neverovatnih kombinacija i daje ti radikalno drugačije iskustvo igranja iste igre.

Što je bitno imati na umu kod Bloodborne jer su ovde svi buildovi, po onome što za sada kažu prikazivači - slični. Nema magije, nema štitova, svi koriste hladno oružje u jednoj i vatreno u drugoj ruci. Dakle, potencijalno, Bloodborne je zaista plići od Souls prethodnika i videćemo koliko će daha imati u domenu player versus player interakcije u godinama koje dolaze.

Quote from: Petronije on 24-03-2015, 20:43:26
Ove impresije sto Meho prenosi su stvarno obecavajuce, mada mi i dalje smeta to uproscavanje razvoja lika i oruzja. Verovatno zvucim kao neka stara baba koja samo zvoca i ponavlja jedno te isto ali stvarno ne vidim razlog osim podilazenja sirim igrackim masama zarad svi znamo cega.

Pa, slutim da Mijazaki, kao i svaki pošten Japanac, želi igre u kojima je akcija fluidnija i žešća. Napravio je dve igre sa sporom, promišljenom akcijom (a onda je studio napravio i treću) i nije nerazumno što želi da u Bloodborne ima lepršaviju akciju koja je podešena na agresivno, napadačko ponašanje igrača, umesto na srkl-strejfovanje sakriven iza štita, kako svi iz početka igramo DS igre. Koliko se da razabrati iz ovih prikaza, Bloodborne prirodno usmerava igrača na agresivno igranje i time što na njega baca mase protivnika odjednom, pa je osećaj, uprkos sličnim animacijama kao u Souls igrama, sasvim nov.

neomedjeni

Meho, slozimo se da nema sanse da se slozimo oko ovoga. Ovde se jednostavno radi o razlicitim licnim ukusima. Ako se secas, pominjao sam da sam pokusao da igram Dark Souls i da mi je bilo zao sto sam morao da odustanem. Ali svejedno, u ono malo vremena sto sam posvetio igri nije me uopste zgrabila na nacin na koji me Torment zgrabi svaki put kada ponovo pocnem da prozivljavam onu istu pricu napisanu pre vise od 15 godina. Nema veze sto je to jedini izuzetan element Planescapea, jer sam uprkos tome sa uzivanjem presao igru sedam ili osam puta u zivotu.

Dark Souls svoju izuzetnost nalazi u sistemu borbe koji je verovatno prekrasan i nenadjebiv kada se radi o toj vrsti igara u kojima vodis jednog jedinog lika, ali ne verujem da bih ikada, nakon sto se probijem kroz hiljadu i ko zna koliko smrti do end creditsa pozeleo da ponovim to iskustvo. Nije to ono sto trazim u svojim RPG-ovima. Postujem odlicnu izvedbu, ali je ne bih smestao na pijadestal.

Petronije

Lepo si Meho opisao Souls igre stim što, iako nema narativa, makar u Dark Soulsu svaki bitniji lik i lokacija imaju pozadinsku priču koja se otkriva kroz šture razgovore i čitanje opisa predmeta i ona uopšte nije generička, tek da bi postojala, samo se ne natura igraču na nos. Dakle, iako deluje da je ceo svet tu postavljen eto tako, da bi igrač imao koga da ubija, nije to baš tako, samo, ako igrača ne zanima ko je ko i zašto je sve tako kako jeste on to neće ni saznati do kraja. Jeste malo glupavo, pogotovo nama koji smo navikli na kilometre teksta, ali kao i što je sve u Dark Souls-u specifično tako je i priča ispričana na specifičan način i do informacija se dolazi isto kao i do drugih stvari - teško. Što se tiče bloodborne-a, lepo je ako Mijazaki pravi otklon ka akcijašenju, pozdravljam, pogotovo što to sigurno neće biti klasičan hekendsleš već nešto između, ali ja volim spore borbe sa dosta štekanja i taktiziranja, a isto tako volim i slobodu u kreiranju lika, oružja, oklopa, tako da se nadam da će se u jednom trenutku stvar vratiti na stari kolosek, makar kroz neki drugi naslov, jer ako bloodboorne doživi planetarni uspeh sigurno se neće ići (uslovno rečeno) u nazad.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 24-03-2015, 21:27:09
Ovde se jednostavno radi o razlicitim licnim ukusima.

Pa, ja se nadam da sam pokazao da se ne radi samo o ukusima već da su Souls igre sistemski složenije, dublje i ekspresivnije od Planescape: Torment. To da ti više voliš priču od borbe je stvar ukusa ali poređenje dva glavna ekspresivna elementa ovih igara, kako sam ja pokušao da uradim, bi trebalo da pokaže koja je od njih "objektivno" bolja, odnosno daje više kapaciteta za to da se igrač u njima izrazi onako kako on(a) to oseća - a to bi možda trebalo da bude osnovna crta roleplaying igara.

Naravno, Petronije podseća da narativ u Souls igrama postoji samo je zaklonjen iza neprijateljskog sveta, tako da Souls igre imaju i ovaj element samo na njega ne udaraju toliki akcenat, odnosno, očekuju da se igrač potrudi da do njega dođe.

Ponovo: ja volim Planescape: Torment, strastveno, kao što volim sve što Kris Aveulon radi ili je radio, iz sve snage, samo pokušavam da istaknem da Stentonova hipoteza da je Dark Souls najbolja igra ikad nije uopšte bez osnova ako se za poređenje uzme Torment.

Stenton je i inače čovek koji jako dobro artikuliše zašto su sistemi u igrama tako važni (što posredno podseća na moje teze o tome zašto su avanturističke igre slabo dizajnirane po difoltu - nemaju sisteme) - to je njihova diferencija specifika u odnosu na prevashodno narativne medije poput filma, animea, stripa, pozorišta ili literature - sa igrama čovek može da ima ne samo interakciju već da se unutar njihovih ambijenata izražava, a onda je igra sa sistemima osetljivijim i responsivnijim na njegove unose "bolja" od one koja te sisteme nema ili su oni slabiji. Treba pročitati Stentonove napise o Metal Gear Rising: Revengeance, Dark Souls ili Monster Hunter - poučno je to.

Father Jape

Pa da, ali to znači da je umesno tvrditi da su to (avanture) manje igre u nekakvom užem smislu te reči, ali ne i da su inferiornije tvorevine u nekom opštem smislu.

Tvoj poslednji pasus mi je nekako na dva i po koraka od onih ljudi koji pene da npr. Gone Home NIJE I NE MOŽE BITI VIDEOIGRA.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Nemojmo se boriti sa ljudima od slame. Pričamo o roleplaying igrama i zato potežem celu tu player-expression logiku inače zaista nemam problem da neko najviše ceni game-as-experience igre itd.

neomedjeni

Ali Meho, ako te dobro razumem, ti tvrdis da se u DS mozes boriti na hiljadu nacina, dok je igrac Planescapea ogranicen u svom prolasku kroz pricu dijaloskim opcijama koje mu igra pruza. Ergo, DS je bogatiji i raznovrsniji od Planescapea.

Mislim da suvise pojednostavljujemo stvari. Nije ni Planescape samo prica, kao sto ni DS nije samo borba (ili...). Planescape je i neverovatni setting, i kompanjoni, i zagonetke, gomile sporednog sadrzaja koje mozes a ne moras naci u igri, a koje su briljantne. Seti se samo Mordon Cubea, Vrisinkine prodavnice ili Muzeja...

Na kraju, Planescape je i taj uzbudljivi, tesko objasnivi subjektivni osecaj. Nema te pobede protiv gadnog bosa koja moze da te obuzme poput one jeze koju osetis kada prvi put procitas - Dont Trust The Skull!

Meho Krljic

Ali subjektivnost nije ono o čemu ovde pričamo nego o nagonu za povraćanjem i lamentiranjem nad svetom u kome živimo na pomisao da krljaj me do zora igra može biti bolja od Planescapea. Meni je, ponoviću, sasvim u redu da neko preferira divan seting Planescape: Torment u odnosu na Lordran ili Drangleic, kao i da mu je draži superkompleksni sistem komboa Street Fighter serijala u odnosu na uglavnom komboa lišen borbeni sistem Souls igara. Ja sam, hvala Allahu, neko ko voli i dobre narative i dobre sisteme u igrama, i dobre setinge i dobre likove i dobru grafiku i ne smatram da je bolje voleti jedno u odnosu na drugo. Moja argumentacija ovde je da je Dark/ Demon's Souls u onome što je središte njegovog izraza (za igrača) kompleksniji i kapacitetniji u odnosu na ono što Torment nudi kao središte izraza za igrača pa to, u tom poređenju, ideju da je Dark Souls bolja igra nego Torment ne čini nelogičnom i pogotovo ne nagoni na mučninu. Uopšte ne bih ulazio u subjektivne preference jer tu zaista onda imamo raspravu o ukusima a to je jalovo. Dakle, na nekom merljivom planu - koliko je sistem igre osetljiviji na igračeve preference i ideje i koliko reaguje u odnosu na njih - Dark Souls ima vidnu prednost. Sve drugo je nemerljiva lična preferenca i sasvim je legitimno da čovek više voli Torment. I ja više volim Metal Gear Rising: Revengeance nego Dark Souls, jer mi se sviđa njegova mešavina superkompleksnog borbenog sistema i cheesy ali dirljive priče.

neomedjeni

Dobro znas da sam to o povracanju napisao samo da bih ti napakostio, jer si toliko uzbudjen oko Bloodbornea.  :lol:

Druga je stvar sto nijednoj igri ne dozvoljavam da se predstavlja kao bolja od Planescapea, cak i kad bi to bilo donekle argumentovano. ne mozes objektivno udariti na nostalgiju. Dakle, iz sasvim subjektivnih razloga, nema sanse da mi se Dark Souls svidi vise od igre koju vec imbecilno obozavam. Naravno, to ne znaci da nece da mi se svidi.

Meho Krljic

Pa, da si ti napisao "nema sanse da mi se Dark Souls svidi vise od igre koju vec imbecilno obozavam" ja ne bih ni pisao ovolike traktate  :lol:  Nema smisla raspravljati se ni sa nostalgijom ni sa subjektivnim preferencama. Ali je bila dobra prilika da se pretrese šta je specifični jezik videoigara i kako se one u okvirima pravila tog jezika mogu vrednovati. Pa zašto je ne iskoristiti? Idem sad da igram pola sata Kingdom Hearts (uleteo si mi u termin s ovom raspravom!!) pa u krevet!

neomedjeni

To neki jRPG? Tek od toga mi se povraca!  :lol:

Linkin

Quote from: Meho Krljic on 24-03-2015, 22:53:13
pa u krevet!

Dirnut sam ovim topikom! Toliko iskrene uzajamne muške ljubavi na istom mestu! Vama ne se isplati večeras da ležete jedan bez drugog.  :|

Meho Krljic

Istina je, ali pošto smo razdvojeni hladnom površinom ekrana, ostaje nam da makar pohodimo jedan drugog u snovima.

Quote from: neomedjeni on 24-03-2015, 23:02:41
To neki jRPG? Tek od toga mi se povraca!  :lol:

Pa, i Dark Souls/ Bloodborne je JRPG, dakle, tvoje povraćanje ima konstantnu etničku notu  :lol:

Kingdom Hearts je inače akcioni RPG serijal u kome likovi iz Final Fantasy igara sreću likove iz Diznijevih crtanih filmova, dakle, DA, zaista deluje kao da je Nomura pravio igru BAŠ za mene.  :-| :-| :-|

neomedjeni

Nikako, Bloodborne je japanski hack&slash, njega ne podnosim zato sto se uopste usudjuje da se nazove RPG-om.

Zaboga, pa nisam ja necovek. Samo cistokrvne jRPG-ove mrzim zato sto ih prave Japanci.  :evil:

Linkin

Quote from: Meho Krljic on 24-03-2015, 23:40:23
Kingdom Hearts je inače akcioni RPG serijal u kome likovi iz Final Fantasy igara sreću likove iz Diznijevih crtanih filmova, dakle, DA, zaista deluje kao da je Nomura pravio igru BAŠ za mene.  :-| :-| :-|

Ovo je svakako, slip of the tongue. Želeo si reći: "deluje kao da je Nomura pravio igru SAMO za mene."  :evil:

Da, vaistinu tako deluje svim poštenim gejmerima.  :D

Meho Krljic

Da malo razlažimo uzavrelu homoerotičnu atmosferu i priču o samo japanskim igrama presečemo referencom na Pillars of Eternitu. Kotaku veli:
We're Really Digging Pillars of Eternity

Father Jape

S obzirom koliko su pozitivni utisci, mislim da ću se i ja priključiti hajpu, i pribaviti ilegalan primerak čim se pojavi, mesto da čekam narednu godinu i popuste.

neomedjeni

Budući da mi je ovo prvo preorder iskustvo, živ nisam na koji način ću biti obavešten o tome da imam pristup igri. Navodno će ključevi biti podeljeni, odnosno trebalo je da budu podeljeni još utorak, kako bi ljudi koji su je već kupili mogli da je downloaduju, ne i da igraju. Svaki čas proveravam poštansko sanduče i steam nalog da vidim ima li nešto novo.

Inače, najbolji deo dosadašnjih izveštaja ne tiče se hvalospeva koji su izrečeni priči, to se i očekivalo, već toga što je potvrđeno da nema mnogo bagova. Uz day one patch, ovo bi trebalo da ide okej.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 25-03-2015, 09:01:21
Budući da mi je ovo prvo preorder iskustvo, živ nisam na koji način ću biti obavešten o tome da imam pristup igri. Navodno će ključevi biti podeljeni, odnosno trebalo je da budu podeljeni još utorak, kako bi ljudi koji su je već kupili mogli da je downloaduju, ne i da igraju. Svaki čas proveravam poštansko sanduče i steam nalog da vidim ima li nešto novo.

Inače, najbolji deo dosadašnjih izveštaja ne tiče se hvalospeva koji su izrečeni priči, to se i očekivalo, već toga što je potvrđeno da nema mnogo bagova. Uz day one patch, ovo bi trebalo da ide okej.

Ako si priorderovao na Steamu, igra bi trebalo da je već u tvom libraryju i samo još ne možeš da je daunlouduješ. Ako si, pak, to radio preko njihovog sajta onda, da, i ja sam u istom čamcu, još ni ja (kikstarter beker) ne znam hoće li mi poslati ključ na mejl ili na neki interni Obsidian nalog koji sam moro da otvorim pre par godina i u međuvremenu mu nisam pristupio više od jednom. Videćemo, slutim da će kikstarter bekeri ipak dobiti makar poruku da ih informiše kako će se deliti ključevi, pa ću da dojavim.

Edit: da, sad sam proverio svoj Obsidian nalog, i dalje mi piše pending za moj "order". Dakle, biće to danas-sutra, verovatno, na ovaj ili onaj način.

neomedjeni

Hvala druže. Uzeo sam preko steama i već imam igru u biblioteci, to je okej. Samo ne znam da li ću, kada dođe vreme, dobiti neku šifru za njeno otključavanje ili će sama od sebe postati igriva.

Inače, izgleda da je dostupan manual:

https://steamcdn-a.akamaihd.net/steam/apps/291650/manuals/pe-game-manual.pdf?t=1427236869

Meho Krljic

Sama će od sebe postati igriva, ne brini.

neomedjeni

Ah, mislim da ova poruka sa Obsidianvog foruma objašnjava dosta toga.

Yeah, steam just turned on preload, I could start the preload after I updated Steam (from the daily? update I guess)
And since I already have a key (I pre-ordered) and got Pillars of Eternity sitting in my library, I could start downloading.

Download is almost finished now, but am pretty sure it's just some encrypted file anyway (locked box). Nothing to fuss about too much backers

Dakle, kao steam kupac, moram kod kuće prvo da sačekam da se steam apdejtuje (što obično biva čim komp bude uključen), a oda ću moći da downloadujem igru. Jedino mi nije jasno ovo oko ključa, budući da prilikom kupovine nisam dobio nikakav poseban ključ, ali možda misli na to da mu je igra otključana u steam biblioteci. Tja, videću kad budem kod kuće. Legalna nabavka igara je takva avantura.  :lol:

neomedjeni

A Mehov bekerski ključ bi trebalo da bude dostupan u "Products" section of the Backer Portal.

Meho Krljic

Pa, hoće da kaže da možeš da "preloaduješ" igru, dakle da je steam downloaduje i instalira ali nećeš moći da je pokreneš dok Obsidian kroz Steam ne pusti još neki mikrofajl koji dekriptuje exe fajl igre tako da može da se startuje na tvom kompjuteru.

neomedjeni

Nenene, to je jasno, samo mi je čudno ovo naglašavanje da "already have a key". Ovo je stupanj na kom bez po muke mogu da krenem da paničim zbog toga što ja nisam uz kupovinu dobio nikakav ključ i, O MOJ BOŽE, hoću li uopšte moći da daunloadujem igru?!!!! :lol:

Ali verovatno čovek time samo hoće da kaže da mu je igra u steam biblioteci, te nema mesta za paniku. Još uvek.  :evil:

Meho Krljic

Hoće da kaže da nije igru kupio kroz Steam nego, recimo, preko Kinguina ili tako nekog sajta koji prodaje ključeve za igre za Steam. Dakle, u tvom slučaju nema oko čega da se brineš i mrštiš to lepo čelo.

neomedjeni

Oh, ti zgodni, slatkorečivi laskavče! Neću, samo zbog tebe.

Meho Krljic

Da ne propustimo prve boginjine utiske o Bloodborne, doduše, nakupljene kad je bila u Tokiju i intervjuisala Mijazakija, a ne kroz igranje ritejl verzije. Ipak, boginja je boginja:

QuoteIt gave me a feeling of bloodlust that was rare in Souls. It made me behave like the hunter that I was playing. Souls' protagonist is a dead thing amongst all the other dead things, but Bloodborne's is a demon-hunter drawn inexorably to the sight and sound and idea of blood. During boss fights his clothing becomes saturated with it. Every slash sends ribbons of it gushing and flying. It had a very strange effect on my primal brain.

Ceo članak:

Where Dark Souls is About Death, Bloodborne is More About Killing

Meho Krljic

Da, dobro ovo zvuči, sećam se da su još pre dve godine govorili o tome da žele da klase budu fleksibilnije i da bi likovi trebalo da budu u stanju da rade i klasi neprimerene stvari ali možda manje efikasno. Videćemo kako to ispada u praksi mada mi pametno deluje to grupisanje veština u kategorije koje su više koncepti nego konkretne radnje, kao i ta mogućnost da iznajmiš likove kakvi misliš da ti trebaju u datom trenutku. Deluje malo elegantnije nego rispekovanje iz Mass Effect 3.

Linkin

Vidim ja kuda vodi ova vaša sadistički beskrajna priča o Stubovima. Pa na kraju ćete mi pare iz džepa izbiti, a o uzaludnosti toga tj. nedostatku vremena da ja to odigram i da ne pričamo...  :cry:

Meho Krljic

Gledaj na to iz istorijske perspektive: ti je možda nikad nećeš igrati, zaboga, JA je možda nikad neću igrati, ali ako damo pare Obsidianu (ja sam već dao), pomažemo da se jedan žanr održi vitalnim i evoluira uprkos percipiranim tržišnim trendovima koje korporacije reklo bi se ne umeju da protumače. Tako da će neki mlađi ljudi od nas imati prilike da ovako nešto ili nešto slično igraju i iduće godine, i godine kasnije itd. Učinili smo nešto dobro za čovečanstvo, ako ne za sebe.

Meho Krljic

U drugim vestima, Obsidian mi je poslao ključ, igra je uspešno spakovana u moju Steam kolekciju i sad samo da je otključaju.

Inače, zauzima 18 GB na disku. Kuku!!!!!!!!!!! A mislio sam da je pet CDova za Baldur's Gate onomad bilo ekstravagantno.  :lol:

neomedjeni

Ja sam joj upravo napravio udobnu kutiju na mom kompu i sada je smestam tamo. Ah, jos samo jedan dan.

Father Jape

John Walker tvituje:

For those reviewing Pillars Of Eternity with deadlines, that bit you think could be the end. It's not the end. It's nowhere near the end.