• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Igre koje najviše očekujemo

Started by ridiculus, 22-08-2014, 20:33:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Nišanio sam ja njega još dok nije izašao a pogotovo otkada je dobio odlične kritike. Plus, Kinguin ima solidno pojeftinjenu GoG verziju. What's not to like?

U drugim vestima, novi trejler za Med Maksa:

http://youtu.be/NopjuR8oGVk

Nula gejmpleja, ali mnogo in endžin futidža, ako ništa drugo, look & feel je kako treba.

Igra izlazi za tri nedelje, dakle, to je TO, ovako će izgledati.

Meho Krljic

Nije da ja nešto najviše očekujem Assassin's Creed Victory, al evo da se vidi da igra indeed ima igriv ženski lik. I da taj ženski lik ume da postane i nevidljiv. Idealna žena, na kraju krajeva, zna kada treba da bude neprimetna, rekli bi ozbiljni šovinisti:

http://youtu.be/Y6EJQvo7ls8

Meho Krljic

Al evo odma da se dezinfikujemo, 25 minuta Divinity: Original Sin Enhanced Editiona, sa pojašnjenjima šta je u igri novo i šta se menja. Prelepo:

http://youtu.be/ccTH0mhJ8e0

Meho Krljic

I za het trik još i dvadeset minuta Mad Max gejmpleja:

http://youtu.be/KvvUKnL456g

Ne izgleda ovo loše, ali ga kolje što izlazi u godini u kojoj smo već dobili Witcher 3 i Arkham Knight, izlazi u isto vreme sa Metal Gear Solid V i onda za dva meseca stiže Fallout 4 (da ne pominjem Assassin's Creed). Zajebana gužva pred golom, pogotovo što igra nema prepoznatljivih dodirnih tačaka sa filmom, pa da se kači na njegovu kultunost.

дејан

Quote from: Meho Krljic on 07-08-2015, 11:49:20
Rockpapershotgun ima detalje o Stellaris:

Paradox's Space Strategy Game Stellaris Has Won Gamescom
ух ово баш некако лепо подсећа на МОО...једва чекам
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 04-08-2015, 12:10:46
Sonyjev dolazeći visokoprofilni walking simulator (...)

Dakle, Everybody's Gone to the Rapture je izašao i dobija solidne kritike na sve strane. Evo Krisa Donlana sa svojom rekomendacijom na Jurogejmeru. ja sam igru kupio ali uz najbolju volju nisam je i zaigrao jer je daunloud sa PSN-a došao u jednu od svojih moody faza i šest gigabajta ove igre se skida više od četiri sata. Ostavio sam konzolu u rest modu kad sam krenuo na posao pa ću, nadamo se moći da je malo poigram večeras (mada će me to odvlačiti od Witchera... biće to teška borba volje). Inače, Sony je najavio povećanje cene mesečnih i tromesečnih pretplata na PSN+ pa se iskreno nadam da će ovo značiti i malo stabilniji servis i brže daunloude. Doduše, nisu svi daunloudi jednako spori, The Vanishing of Ethan Carter mi se skida značajno brže... Sony, Sony...

Meho Krljic

Važni detalji o Deus Ex: Mankind Divided, a vezano za krucijalni element igre - bosfajtove  :lol:

Clearing confusion about boss battles in Deus Ex: Mankind Divided

Meho Krljic

Meho Krljic

Gaddemit, ovaj Super Mario Maker ću kupiti iako ne nameravam da ikada u njemu napravim ijednu mapu. Kapiram da ću do kraja života moći da igram nove mapre koje budu pravili kreativni igrači.

http://youtu.be/_9W_y8IlNro

Meho Krljic

Dragon Quest XI izgleda lepo na ovim skrinšotovima iz obe verzije (PS4 i, još više retro intonirana 3DS verzija koja na donjem ekranu čak ima varijantu grafike koja aludira na 16bitne konzole):

http://www.4gamer.net/games/310/G031098/20150805123/

Meho Krljic

A osamnaestog Avgusta izlazi nova igra  Edmunda MekMilena (Super Meat Boy, The Binding of Isaac). Zove se Fingered i opis veli: "FINGERED is a "whodunit" hyperrealisic police sim where you must finger the guilty and clean up this darn city using the descriptions of the local busy bodies. but everyone's perspective is different: one man's fat is another man's sexy! send him to the chair!!!"

Želim!!!!!!!!! I biće samo dolar i osamdesetsedam centi, ali, iznenađujuće, ne može da se priorderuje na Steamu.

Meho Krljic

Ovog vikenda dobijamo i novi mod za Splatoon. Besplatno, naravno. Zove se Rainmaker i najviše podseća na One Flag CTF iz Quake 3, dakle predmet stoji na sredini arene i morate ga odneti u protivničku bazu da dobijete poen. Video pokazuje da će ovo biti ozbiljno dobro ali tim pre se podsećam da je nezgodno što u igri nema ni vojs četa ni mogućnosti da organizujete meč među prijateljima:

http://youtu.be/6Z62Q9SV2lU

Meho Krljic

Final Fantasy 15 Director Q&A: The Race to the Finish Line

Ovaj Tabata je stvarno divan čovek.

Who do you believe knows best about what a game should be? Is it the developers or the fans?
It's definitely developers. The users know what they want, but the developers know what's possible. That's why I say that. Depending on the development team involved, then the decision will be made differently as to whether to bring what you know is possible down to a safe level--that you know you can achieve--or to maybe try to push that further and take a few more risks to try and push the envelope. That's a decision only a development team can see.
Certainly in previous, standalone Final Fantasies, I think there was a bit of a gap between the fans and the developers, and we maybe weren't so aware, or communicative with the fans, to find out what they want and expect. Certainly, with Final Fantasy XV, I think we've finally overcome that with our communication with the fans, and I'm pretty confident that we know what people are looking for in this game, and how to deliver that.

Meho Krljic

Metal Gear Solid V pokazuje zašto je važno i leti voziti sa zimskim gumama  :lol:

http://youtu.be/RhChLrTKasA

neomedjeni

http://youtu.be/olKPUhBoZqw

Svima koji sebi ne žele da spojluju prvih desetak minuta novog Tormenta preporučujem da ne gledaju ovaj video. Ostalim nerazumnim dušama koje, poput mene, nisu u stanju da kažu istorijsko NE iskušenju, želim da uživaju u istom. Ovo je, naravno, iz Alpha System Testa dostupnom bekerima koju su pljunuli dovoljnu količninu novca. Ko zna, možda ni Beta nije previše daleko?

Ah, divni dani.

neomedjeni

Nije da mi igra i pre toga nije bila privlačna, ali saznanje da jedan od dva najočekivanija indie RPGa prave naši ljudi u našoj domovini ispunilo mi je grudi patriotskim ponosom, a ispraznilo novčanik za skromnu sumu od 8 jevreja (tačnije, isprazniće, kad stignem da skoknem do banke).

http://store.steampowered.com/app/250520/

Da vidi, bre, taj svet, kako se pravi jedan hardkor RPG, jašta!!!!

Meho Krljic

Naravno, uvidom u Steam aktivnost her N. E. Omeđenog vidimo da je pretnja iz gornjeg posta bila u prazno. Underrail još uvek čami nekupljen u Steamovoj prodavnici, tužno čekajući obećanih osam Evra.

U drugim vestima, pak, pomenuta je ovde već bila Tacoma, naredna igra Fullbright Company, firme iza uspešnog walking simulatora, Gone Home. Evo sada hends-on privjua Tacome iz pera Luka Rajlija:

Exploring an Eerie and Seemingly Empty Space Station in Tacoma

Meho Krljic

Volume, druga igra Mikea Bithella (čoveka sa najboljim prezimenom u sferi gejm divelopmenta i autora hvaljene jumping and friendship igre Thomas was alone), a koja je šunjački akcioni naslov na tragu VR misija za Metal Gear Solid je dobila vrlo pozitivan prikaz na Jurogejmeru. Evo šta kaže Den Uajthed. Mislim da ću je pazariti bez oklevanja jer je na Sonyjevim konzolama ovo cross-buy igra.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 18-08-2015, 11:44:59
Naravno, uvidom u Steam aktivnost her N. E. Omeđenog vidimo da je pretnja iz gornjeg posta bila u prazno. Underrail još uvek čami nekupljen u Steamovoj prodavnici, tužno čekajući obećanih osam Evra.

Nemam pojma o čemu pričate, druže Tomase Kovenante, proverite vi to još jednom.  :lol:

Meho Krljic

Kupio!!!!!!!!!!! A Steam tvrdi da nisi bio onlajn punih 27 dana. Kakva je sad ovo mađija????  :-? :-? :-? :-? :-?

neomedjeni

Pa, ulogovao sam se nakratko na Steam na poslu kada sam uplatio pare na račun i izvršio kupovinu. Nije bilo potrebe za mađijanjem.

neomedjeni

http://www.gamespot.com/videos/dark-souls-iii-everything-you-need-to-know-about-t/2300-6426561/

Da se odma razumemo, ovo ne znači da lično ubrajam DS3 u igre koje najviše očekujem.  :lol:

Meho Krljic

Ja ne znam kako možeš da pogledaš ovaj video i ne poželiš da vodiš ljubav sa monitorom. ARGH!!!!! Srećom, dok ovo izađe, dobićemo valjda i DLC za Bloodborne...

neomedjeni

Znaš da me moji neograničeno spori refleksi i urođena rasejanost ograničavaju u mogućnostima za iskazivanje ljubavi prema igrama koje zahtevaju od igrača zmijsku hitrinu i permanentno visok nivo koncentracije.

Za mene primerak Shadowrun: Hong Konga, molim lepo. Onog što stiže danas, pa ne moram ništa da čekam.  :evil:

Meho Krljic

Pa, popravićeš reflekse postojanim igranjem. To je bar jasno: vežba pomaže.

Da, ja treba da danas dobijem mogućnost da instaliram Shadowrun Hong Kong. Već sam poskidao muziku koja mi je stigla na ime mog kikstartovanja ove igre a videćemo i je li sama igra korak napre du odnosu na prethodne naslove.

neomedjeni

Da, i ja sam novce lukavo ušteđene na odmoru uložio juče u ovu deluksuziranu verziju igre, uveren nakon sjajnog Dragonfalla da HS ima dobitnu formulu koju neće menjati i da je pred nama jedan vrlo dobar RPG.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

neomedjeni

The other big focus is story, deemed to be What The Fans Want, and that too feels Big For Big's Sake. The central mystery, of why a foster-father you haven't seen for years has summoned you to a nightmare-plagued Hong Kong, only to immediately go missing and for you to be framed for a crime you didn't commit, certainly has some grab, probably more so than the conspiracies of the two preceding games. There are also some wonderfully detailed character descriptions and conversations which amp up the ever so slightly tongue-in-cheek hardboiled atmosphere, but by and large every conversation goes on just a little too long. There's too much front-loading of exposition too, several hours of prescribed plotting – albeit with plenty of options about how your want your character to treat others – before it releases you to quest and shop and chat to your gang at relative leisure. I suspect devoted Shadowrunheads will lap this stuff up, but some of it really seemed like needless bulk to me, as though Hong Kong was trying to be a more substantially new Shadowrun game than it really is.

Stvarno mrzim kad počnu da se žale da igra ima previše teksta.

Meho Krljic

Pošto sam ja u "show, don't tell" kampu većinu vremena, ja sasvim razumem prigovore na to da igre imaju previše teksta. One su prevashodno audiovizuelni medijum i posezanje za tekstom ume da deluje kao lenjost, mada je jasno da je u pitanju često ograničenje budžetske ili tehnološke prirode. Shadowrun ima solidno pisane dijaloge i deskripcije i to je dobro i, kako i sama sapda u retro-revival talas koji uključuje i Wasteland 2, Pillars of Eternity, Torment TON itd., za očekivati je da će mnogo toga biti u tekstu, radije nego u drugim elementima igre. Opet, to jeste ono što pravovernici poput N.E. O'Medj-enog očekuju od ovakvih igara, ali sa druge strane, nije i nerazumno očekivati da i ovaj (pod)žanr RPGova malo evoluira i počne da smišlja kreativne načine da ogromne tekstualne opise zameni prikazivanjem stvari.

neomedjeni

Nikad, to nije Pekov drum!! To je put kojim se lakše ide!!!

Kritika je, naravno, opravdana kada su u pitanju zidovi teksta koji su u igru ubačeni po larpurlativnom principu, ali ne zaboravimo i drugu stranu medalje. Ima igrača koji, uprkos tome što je u igrama naglašena audiovizuelna komponenta neizmerno uživaju u vešto sročenoj misli ili nekoliko njih i žele da im igre koje igraju s vremena na vreme priušte i čitalačko zadovoljstvo. Zbog njih igre koje se još uvek drže "staromodnog" pristupa treba i dalje da postoje i ne treba im inflaciju reči upisivati kao minus usled potpunog neshvatanja konteksta. Uostalom, koliko su ovakve plačljive žalbe posledica dizajnerskih manjkavosti, a koliko dekadencije modernog čoveka koga mrzi da izdvoji par minuta za čitanje bilo čega? Zaboga, većinu nas mrzi da pročitamo naslove u novinama, kamoli nešto više. Verovatno se na prste jedne ruke mogu izbrojati novovekovni gejmeri koji su nastavili da igraju Planescape Torment nakon Smoldering Corpse Bara. A to je, recimo, meni omiljeni deo igre.

Sažetije rečeno, ne dirajte mi bagrenje, neću ni ja vaš bonsai.  :lol:

Meho Krljic

Divno je kada neka tema na površinu izvuče pesnika u vama, kolega.

Pillars of Eternity je, za moj groš, imao zanimljivu i elegantnu implementaciju teksta u situacijama koje su zahtevale da se desi nešto dramatično a što bi za endžin i mehaniku igre bilo nemoguće da odradi, pa smo dobili solidno napisane choose-your-adventure momente koji su pritom bili i skill checkovi, tako da je na zadovoljavajući način bila spajana imaginacija sa mehanikom.

No, kako ja to uvek ponekad kažem: tradicija koja samo ponavlja stvari od pre 10, 100 ili 1000 godina umesto da autentično živi među nama i priča o našem vremenu nije tradicija nego samo konzervirana uspomena koje se držimo kao pijani plota. Dakle, i "retro" igre treba da se razvijaju na kreativne načine. Videti, primjerice, kako se moderne verzije klasičnih igračkih modela, na primer 2D sprite-based platformskih igara, modela uspostavljenog pre više od trideset godina, prelepo razvijaju u igrama poput They Bleed Pixels, Super Meat Boy, N++, Shovel Knight ili, dakako Rayman Origins/ Legends. Ako te igre pametno zadržavaju ono što je dobro ali odbacuju ono što je jasno prevaziđeno, onda i Torment može da se razvija u pravcu koji će podrazumevati manje oslanjanja na tekst a više na intrinzične, jelte, igračke sadržaje.

Ne da ću ja sad da plačem ako ne bude tako, pogotovo ako tekst bude dobro napisan, ali ako smo već u ćorsokaku, ne branim da tu može da se uživa (na primer, da se masturbira) al da se ne pravimo da ne bismo umeli da zamislimo da bi bilo lepše da smo otišli negde drugde i našli BOLJU zabavu  :lol: :lol: :lol:

neomedjeni

Ali, kolega, zabava je tako subjektivan pojam, a dobra/bolja zabava još subjektivniji.

Mislim, ovo sa igrama koje se drže tradicije i odbijaju da evoluiraju i modernim igrama koje su u svemu superiornije može se porediti sa pričom o samcu koji je uspeo u životu, obogatio se i može u svakom trenutku da pozove tri ili četiri, errrr, skupe kurve da sa njima provede veče. Ili dan, što da budemo restriktivni prema svojim zadovoljstvima. Takav se jedanput vrati u rodni grad, naleti na staru školsku ljubav koja je u međuvremenu dobila nekoliko bora, i još nekoliko bora, malo se ugojila, prestala da se šminka... sve u svemu, neuporedivo je lošija riba od one tri fufice iz pretprošle rečenice. Ili četiri, koliko ih već ima. Pa, opet, on će provest dan i noć šetajući sa njom i držeći je za ruku umesto da kod kuće kreše neku od dotičnih gospođica jer ga to, iz nekog čudnog razloga, BOLJE zabavlja. Nedokučivi su putevi Gospodnji, ali šta onda tek treba reći o ljudskim zadovoljstvima?  :lol: :lol: :lol:

Kad već laskate mom pesničkom raspoloženju, da ga iskoristimo, kolega.

Father Jape

Ovo je sasvim moguće najgora analogija u istoriji analogijâ. I applaud you, sir. :lol:

Meho Krljic

Svakako, što pesničkije, to bolje.

No, ja moju argujentaciju gradim na premisi da su igre (više) audiovizuelni interaktivni medijum nego što su tekstualni (i pasivni) pa da je korišćenje teksta na mesto slike, animacije, zvuka i aktivne ekspresije igrača razumljivo onda kada je ograničenje tehnološke ili novčane prirode ali da se sa napretkom te iste tehnologije i filozofije dizajna igara "prirodno" može ići u smeru zamenjivanja teksta drugim sadržajima tako da se igre actually učine upečatljivijim, dubljim isksutvima. Nemam ništa protiv teksta, ta pročitao sam najmanje dve-tri knjige u životu, ali insistiranje na tekstu onda kada su superiornija rešenja dostupna je kao da insistirate na držanju za ruke onda kada vaš partner aktivno želi da se povaljate u senu - deluje simpatično i naivno ali je jasno da je u pitanju patološka nezrelost.  :lol: :lol: :lol:

* Naravno, ne bih želeo da se protumači da ja seks smatram inherentno superiornijim u odnosu na držanje za ruke, kao što ne smatram audiovizuelni sadržaj inherentno superiornijim u odnosu na tekst, samo mislim da je audiovizuelni/ interaktivni način predstavljanja sadržaja igraču u odnosu na tekst bliži autentičnim, sržnim, posebnim vrednostima medijuma video igara pa je onda plemenito slediti tu putanju, kao što je plemenito slediti putanju produbljivanja partnerskog odnosa i prelaska sa držanja za ruke i na ljubljenje pa posle i na dodirivanje genitalija itd.  Ali i tekst je okej ko voli, naravno.

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 20-08-2015, 12:23:45
Ovo je sasvim moguće najgora analogija u istoriji analogijâ.

Ali barem znamo kako je drug NMĐN provodio godišnji odmor!!!!!!!!!!

Father Jape

Quoteali insistiranje na tekstu onda kada su superiornija rešenja dostupna je kao da insistirate na držanju za ruke onda kada vaš partner aktivno želi da se povaljate u senu - deluje simpatično i naivno ali je jasno da je u pitanju patološka nezrelost
kao što je plemenito slediti putanju produbljivanja partnerskog odnosa i prelaska sa držanja za ruke i na ljubljenje pa posle i na dodirivanje genitalija itd.  Ali i tekst je okej ko voli, naravno.

E, *ovo* je analogija.  :-|

neomedjeni

Ovo je sasvim moguće najgora analogija u istoriji analogijâ. I applaud you, sir. :lol:

Važno je da je naj!!!

Quote from: Meho Krljic on 20-08-2015, 12:39:45
Ovo je sasvim moguće najgora analogija u istoriji analogijâ.

Ali barem znamo kako je drug NMĐN provodio godišnji odmor!!!!!!!!!!

Zar ja delujem kao samac koji je uspeo u životu?!!!!

Quote from: Meho Krljic on 20-08-2015, 12:27:34
No, ja moju argujentaciju gradim na premisi da su igre (više) audiovizuelni interaktivni medijum nego što su tekstualni (i pasivni) pa da je korišćenje teksta na mesto slike, animacije, zvuka i aktivne ekspresije igrača razumljivo onda kada je ograničenje tehnološke ili novčane prirode ali da se sa napretkom te iste tehnologije i filozofije dizajna igara "prirodno" može ići u smeru zamenjivanja teksta drugim sadržajima tako da se igre actually učine upečatljivijim, dubljim isksutvima. Nemam ništa protiv teksta, ta pročitao sam najmanje dve-tri knjige u životu, ali insistiranje na tekstu onda kada su superiornija rešenja dostupna je kao da insistirate na držanju za ruke onda kada vaš partner aktivno želi da se povaljate u senu - deluje simpatično i naivno ali je jasno da je u pitanju patološka nezrelost.  :lol: :lol: :lol:

Svakako, pa rekao sam da insistiranje na tekstu radi samog teksta nije nikakvo rešenje. Ali korišćenje teksta tamo gde se može pametno iskoristiti i na taj način pružiti igraču zadovoljstvo koje se u datoj situaciji ne može pružiti audiovizuelnom komponentom ili čisto promene i raznolikosti radi (sutra ću se vratiti svojim drocama, ali večeras želim da se držim za ruke sa starom školskom simpatijom) - apsolutno ne želim da se odreknem toga. Ne zato što par (gulp) miliona razmaženih klinaca previše mrzi da čita. Kada pogledamo tekst o novom Shadowrunu, zbog koga je sve počelo, zamerka autora članka se ne odnosi toliko na to da autori preteruju u momentima kada mogu da upotrebe neko drugo sredstvo, već na to što su dijalozi likova predugi. Jbg, ovo je Shadowrun, nije Medal of Honor, mora povremeno da se isprati i neki razgovor. A ako su likovi preopširni u svom izlaganju, možda je to posledica njihovih karaktera i ustaljenog ponašanja u ovom ili onom settingu, a ne želje developera da podvale igračima zastarele alate?

neomedjeni

A igra je dobila i novi trejler na steamu. Veoma noar, rekao bih, studirajući samo vizuelnu komponentu.

http://store.steampowered.com/app/346940/

Father Jape

Šta vele Jurogejmer i PC Gamer UK?

neomedjeni

Meho Krljic

Ja sam najpore reagovao jer je najgora analogija u istoriji analogija (TM) uporedila audiovizuelni/ interaktivni sadržaj sa drocama što je skretanje diskusije na pogrešan kolosek. Već sam napomenuo da su ovo sadržaji intrinzični, prirođeni medijumu video igara i da je tekst u najboljem slučaju nužno zlo koje poneko iskoristi na elegantan način.

neomedjeni

Sa skupim drocama, moliću lepo. Ovde se očigledno namerno previđaju krucijalne analoške činjenice!!!

Meho Krljic

Eh, sad pokušavaš da se na mišiće izvučeš iz jame koju si sam iskopao. Droce, skupe ili jeftine su pogrešno poređenje, video igre su, kako im i ime kaže medij sa jakom video komponentom i medij koji podrazumeva stalnu interakciju. Ne kažem ja da teksta u njemu ne treba da bude, ali on jeste u određenom smislu stranac u toj kombinaciji i ne treba ga fetišizovati preko neke razumne mere.

neomedjeni

Taman posla, lično svoju analogiju smatram odličnom i žalosno neshvaćenom.

Skupe droce su, jelte, ušminkane video igre koje primenjuju sve trikove koje im moderna tehnologija pruža da privuku i opčine mlade i povodljive gejmere. Stara simpatija je igra prepuna zidova teksta, očigledno zastarela i nesavršena u poređenju sa novim i mlađim drocama igrama, ali joj i dalje pripada naše srce, jer smo se zahvaljujući njoj upoznali sa svetom sexa gejminga i jer sa njom, za razliku od ostalih, možemo da pričamo. Jer je sačinjena od zidova prepunih reči, dapače.  :lol: