• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Igre koje najviše očekujemo

Started by ridiculus, 22-08-2014, 20:33:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

ridiculus

Pravljenje budžetske kule za Consortium: The Tower se bliži kraju. To je vrlo ambiciozan RPG kanadskog studija Interdimensional Games Inc, drugi u zamišljenoj trilogiji (prvi je bio Consortium). Loša vest je da vreme ističe za manje od 20 časova, a sakupljeno je tek oko 40% planirane sume. Dobra vest je da studio ima alternativno rešenje, ali obelodaniće ga tek za nekoliko sati (od ovog trenutka).

Igra se reklamira kao

The ultimate single player first-person immersive sim. Explore, talk, fight or sneak through The Churchill Tower in 2042!

Takođe, CEO studija je opisuje kao mešavinu igre Deus Ex i filma Die Hard. (Čitava igra se odvija u jednoj mega-građevini. Hmm... pada mi na pamet i Dredd.)
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Volim razne vrste igara. Ponajviše to zavisi od raspoloženja. Dugačke ili kratke igre, linearne ili sendboks igre, 2D ili 3D igre, igre za PC ili za konzole (ili za mobilne platforme) - sve ima svoje vreme, k'o što reče Šekspir. Kada sam raspoložen za nešto sporo, kada samo želim da se zavalim i razmišljam koji je moj sledeći postupak ili kakvo je rešenje tog problema, obično se sve svodi na 2 varijante: potezne strategije i avanture sa rešavanjem problema. Avanture poput Mysta, recimo.

Srećom, ovo naše vreme može da se pohvali solidnom dozom takvih igara. One za mene pružaju jedno kontemplativno iskustvo - kako reče neko, one su poput zena. Ne žena...  xfrog xdrinka zen-budizma. Elem, rekoh kontemplativno iskustvo... kakvo se ne može dostići nijednim drugim žanrom. The Talos Principle je izašao prošle godine. Nije da sam ga igrao, ali čisto da pomenem da je tu. Ove godine smo dobili The Witness, a sada je na redu jedna od meni najočekivanijih igara ove godine: Soul Axiom.

http://youtu.be/YB6wpD8QFJQ

Nažalost, ovaj trejler ne pokazuje mnogo od same igre, ali dobijate utisak kako će to da izgleda i zvuči. Zamislite igračeve akcije iz Myst-a ili The Witness-a prebačene u nekakav tronoliki kiber-svet. Koji, usput, stvarno lepo izgleda...

Ovo izlazi iz ranog perioda 29. februara. A najavljeno je i za konzole.

Ako vas zanima pedigre, ovo radi studio koji je radio Master Reboot. Ali, ne verujem da će to ikome značiti nešto.

Meho Krljic

Pa, Master Reboot je bila igra iz prvog lica i takođe se bavila pre svega zagonetkama. Ovaj trejler deluje vrlo zanimljivo.

ridiculus

Quote from: ridiculus on 20-02-2016, 17:16:09
Ako vas zanima pedigre, ovo radi studio koji je radio Master Reboot. Ali, ne verujem da će to ikome značiti nešto.

Osim Mehmetu, naravno. On se ne računa!  8)

Generalno, za takve igre je bitno da budu pregledne, tj, da se vizuelno lako mogu identifikovati predmeti. Od ovih koji su probali Soul Axiom čujem da jeste tako, i zato sam umereno optimističan.

A trejler je vezan samo za priču, tj. pozadinu priče.

neomedjeni

Beamdogovci su ponovo malo igrali SoD pred očima javnosti, ali...

http://youtu.be/bfUpY4gfn2s

... glavna vest je da je datum izlaska već određen, samo traže pogodan momenat za objavu istog!!!

Finally, it's worth noting that the team confirmed that a release date for the expansion has been decided, and that now they're just figuring out when it's the right time to announce it. They recommended following the company's social media advice, though I'd imagine the announcement will be difficult to miss when it happens. For the future, though, we should expect a shorter turnaround between announcement and release, as Beamdog feels Siege of Dragonspear was revealed too early. The expansion has been in development for four years (although only two of full production), but it looks like we won't have to wait much longer.

neomedjeni

http://youtu.be/cq-Y7OrRSow

Moram da nađem vremena da pogledam ovo, kažu da je intervju bio fenomenalan.

ridiculus

Zamalo da se ispalim i napišem koju o igri The Flame in tha Flood, koju trenutno možete igrati u probnoj fazi. Zanimljiv izgled i nemilosrdnost pravila me svakako privlače. Ali, onda sam pretražio forum da vidim da Meho nije pisao nešto o njoj, iako se nisam sećao takvih detalja. I, gle:

Quote from: Meho Krljic on 11-02-2016, 12:43:47
A Flame in the Flood izlazi 24. ovog meseca. Igra je survajvl roguelike naslov...

Meho Krljic

Ma ja sam to kikstartovao a ti slobodno piši!!!!!!!!!

ridiculus

Dakle, ti učestvuješ u proizvodnji, a ja treba posle da kritikujem? :)

Meho Krljic

Tako je, a sad, što bi rekao pokojni predsednik, svako na svoj radni zadatak!!!!!!

neomedjeni

A ja ću da na momenat ugazim u blato prezrenih hack&slash igara i pomenem da Grim Dawn kreće 25. februara. Evo i novog trejlera:

http://youtu.be/NaTXHQk-zfc

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 23-02-2016, 08:59:17
A ja ću da na momenat ugazim u blato prezrenih hack&slash igara

Ha, ha! :)

Mora da ste u blatu našli zlatnu prašinu, neomedjeni.

neomedjeni

Pa, otvoren sam za prijatna iznenađenja, premda mi moje skromno životno iskustvo govori da ću u blatu najpre naći - još blata.  :cry:

Na stranu moj neprikriveni antagonizam spram hack&slash igara, Grim Dawn je hvaljen na sve strane i moguće je da se ne radi o samo još jednom dobrom Diablo klonu, već igri koja će biti prepoznatljiva po sopstvenom imenu i prezimenu.

Meho Krljic

Far Cry Primal prelazi iz kategorije  "igre koje najviše očekujemo" u kategoriju "igre za koje najviše očekujemo da pojeftine na razumnih dvadesetak evra" jer iako se Edwin Evans-Thirlwell svojski trudi da u svom prikazu ostane pozitivan, nemoguće je ne uočiti ponavljajući refren kako je ovo mor ov d sejm i da neolitski seting ne uspeva da potpuno obriše efekat umanjenih prinosa...

Mislim, tako je za mene, pošto još ni Far Cry 4 nisam odigrao pošteno i do kraja, zaveli me silni stosatni RPGovi koji su izašli prošle godine  :cry: :cry: :cry:

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 23-02-2016, 11:15:45
Mislim, tako je za mene, pošto još ni Far Cry 4 nisam odigrao pošteno i do kraja, zaveli me silni stosatni RPGovi koji su izašli prošle godine  :cry: :cry: :cry:

Ne znam za ostatak ekipe, ali ja ti opraštam taj greh.  :lol:

Meho Krljic

Ali da li oprost daješ tako spremno i kad znaš da su to u dobrom broju japanski RPGovi? Na konzolama.

neomedjeni

S obzirom na činjenicu da razmatram kupovinu džojstika kako bih zapravo igrao Dark Souls kao čovek (tastatura i miš kombinacija otpada, jednostavno ne mogu), osećam se spremno da blaže sudim drugima.  :lol:

Meho Krljic

Dobro, lepo je da počinješ da vidiš svetlo  :lol: :lol: :lol:

neomedjeni

Još lepše je što sam se suzdržao da razbijem tastaturu.  :evil:

Meho Krljic

Eh, sad... slogan igre je "Prepare to die". Ko je tanak sa živcima ne treba mača ni da se laća...  :lol:

neomedjeni

Šteta što se u praksi najčeće upravo to dešava.

Ali, kao što rekoh, nisam je razbio.  :lol:

Petronije

Da se ponovim još jednom. Dobar džojped nije teško izabrati ako imaš sredstava. Ako nisi pri parama a treba ti kontroler, slobodno kupi kineza kopiju dualshock2, košta oko 700 dinara. Ja na njemu igram nba2k i već treći krug dark soulsa. Čak i ako kasnije kupiš bolji, ovaj će ostati za rezervu. Njih nikad dosta.

neomedjeni

Zapravo, ovo kinesko rešenje zvuči savršeno. Ne vidim potrebu da trošim velike pare na džojstik kojim ću igrati samo jednu igru.

Petronije

Obrati pažnju, levo je originalni dual shock 2 a desno je slavni kinez. Ono oko kabla sam ja zalepio pištoljem za plastiku jer hoće tu da crkne. Natpis ne mora da bude isti, u stvari verovatno će biti drugačiji. Pakovanje je kvalitetno za kineske standarde, od čvrste plastike, cena je oko 700. Ima sličnih, ali ne i potpuno istih, ovaj ti je proveren.

neomedjeni

Petronije

Kupio si dark souls. Još da uzmeš kontroler u ruke i moja misija na sagiti je završena. :lol:

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 23-02-2016, 11:15:45
Far Cry Primal prelazi iz kategorije  "igre koje najviše očekujemo" u kategoriju "igre za koje najviše očekujemo da pojeftine na razumnih dvadesetak evra" jer iako se Edwin Evans-Thirlwell svojski trudi da u svom prikazu ostane pozitivan, nemoguće je ne uočiti ponavljajući refren kako je ovo mor ov d sejm i da neolitski seting ne uspeva da potpuno obriše efekat umanjenih prinosa...

I Tom Čik ima sličnu ocenu. Ali, posebno mi je zanimljiva jedna druga implikacija priče o Ubi-se-softu i njihovim beskrajnim iteracijama Assassin's Creed-a i, sada, Far Cry-ja. Assassin's Creed Syndicate je bio, po Čiku, dobra igra. Čuj mene, "bio"! Pa nisu se kriterijumi promenili za ovih par meseci. Dobra je igra, sada. Ali je to teško primetiti u moru tih igara - ne samo sličnih po načinu interakcije, već gotovo medjusobno zamenljivih. Da li takvoj igri pristupati kao neko ko je igrao sve prethodne i traži inovacije, ili kao neko ko prvi put ulazi u njih i traži rafiniranost i udobnost? Šta je tu pametnije? Odnosno, da li je moguće da će neko u 2030-toj, ko nije zasićen igrama tog tipa, baciti pogled na kompletan serijal Assassin's Creed, i reći: "Sindikat je bio najbolja igra"? Nema lakih odgovora.

neomedjeni

http://youtu.be/SRETLA0-Fv8

Video intervju sa kreatorima BG: Siege of Dragonspear.

Meho Krljic

Fire Emblem Fates još uvek nema evropski datum izlaska (a u Americi je upravo izašao) no, nadam se da će se to desiti do kraja godine. U međuvremenu, evo i Kotakuovog prikaza koji je dobar a dobra je i diskusija u komentarima:

Fire Emblem Fates: Birthright and Conquest: The Kotaku Review

na primer:

QuoteRight? I'm playing through Awakening for the first time on Normal-Casual, and the game is still pretty nuts. Even after I've more or less gotten a hang of things, the AI can still go nuts targeting a healer I got careless with, or their more squishier allies. Which makes me wonder how I'm supposed to use those characters at all. I need the frontline fighters to do any damage to the enemy, but to get my healers close enough to do what they need to do, the enemy has to be pretty much dead to begin with - at which point, why do I need them?

Then I go to read about this stuff online and see people complaining that Lunatic is too easy, or that they can solo the game at that mode. Some even went so far as to insult anyone that was playing on normal-casual. I rarely try to let a community influence how I play a game, but those assholes almost turned me off to the experience completely. Especially when my time with it has been, even on the lowest difficulty, pretty brutal.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Meho Krljic

Prelepo. Ja, naravno unapred dršćem od stresa koji će mi ova igra naneti.

Petronije

Ja dršćem od straha da ne useru nešto. :cry:

Meho Krljic

Quote from: ridiculus on 23-02-2016, 05:48:53
Zamalo da se ispalim i napišem koju o igri The Flame in tha Flood, koju trenutno možete igrati u probnoj fazi. Zanimljiv izgled i nemilosrdnost pravila me svakako privlače. Ali, onda sam pretražio forum da vidim da Meho nije pisao nešto o njoj, iako se nisam sećao takvih detalja. I, gle:

Quote from: Meho Krljic on 11-02-2016, 12:43:47
A Flame in the Flood izlazi 24. ovog meseca. Igra je survajvl roguelike naslov...

Evo, Molasses Flood nas mole da proširimo blagovesti da je igra izašla u fullu, pa ja u to ime dokačim i lonč trejler. Kasnije ću verovatno da linkujem i neki relevantan prikaz, a vidim za sada da je dobila solidne devetke i osmice.

http://youtu.be/7GsRdUWLyMs

Meho Krljic

A Uncharted 4 izlazi za dva meseca (dva dana posle još neraspisanih srpskih izbora - izvrstan tajming) i Noti Dog nam u to ime (u ime izlaska igre, ne izbora) daruju novi trejler a koji se bavi pričom. Naravno sve izgleda kako flagship first party igra u firmi koja ima najuspeliju konzolu na aktualnom tržištu i treba da izgleda - prelepo. E, sad, videćemo da li će i sama igra biti dostojna te preleposti. Uncharted 3 nije bio rđav ali je serijal svakako pikovao sa Uncharted 2. Možda, posle The Last of Us, i sa potvrdom da je ovo poslednja Uncharted igra (makar napravljena od strane studija Naughty Dog) notidogovci sa novostečenom zrelošću naprave jedno autentično remek-delo. Dosadašnji gejmplej trejleri su bili impresivni i to kažem ja koji sam prilično blaziran kada su u pitanju akcioni blokbasteri velikih firmi.

http://youtu.be/hh5HV4iic1Y

(P.S. Ja sam, kao dobar rob, kupio i Uncharted HD kolekciju za PS4 - iako sve tri igre imam za PS3 na kome sam ih i odigrao - jer sam rad da ponovo igram ove igre na udobnoj konzoli sa pojačanim performansama i uživam u njihovom blendu akcione avanture, humora i generalnoj indijanadžonsovštini. Dobre su to igre. Zaista.)

(P.P.S. Ahahaha, ispao je i omanji skandal sa originalnom verzijom ovog trejlera jer se pokazalo da su Nauhgty Dog, verovatno u žurbi da trejler izbace na JuTjub i vrate se radu na igri, u finalnoj verziji ostavili parče koncept-arta za Assassin's Creed Black Flag koje je tu verovatno bilo placeholder. Naravno, ovo nije promaklo zaposlenima u Ubisoftu  :lol: :lol: :lol: )

Meho Krljic

Da još malo hajpujem Flame in the Flood, evo odličnog intervjua koji je Nathan Grayson uradio sa autorima za Kotaku.

QuoteThe Flame in the Flood is a survival game that just launched on Steam. It's not about building, or zombies, or pranking your friends. Just surviving and seeking civilization. That makes sense, given its background.

The Flame in the Flood may not strike you as the most realistic-looking game around, but it started from a very different seed than other games that wear the "survival" tag. The goal of designer Forrest Dowling and his ex-Irrational (BioShock) cohorts at The Molasses Flood? To create a game that captures the feeling of authentic wilderness survival, as opposed to the feeling of building an anti-dinozombie fort with friends and then running down to the beach to kick naked people. I spoke with Dowling about what he learned in attempting to accomplish that.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 14-11-2014, 10:16:40
Da skrenem pažnju na Kobetov prikaz igre Dungeon of the Endless koju sam ja naravno kupio pre neki dan

Odigra li ti ovo? Mislio sam i ja da kupim, samo 12 evra, ali ne radi na XP-u, i treba mi bolja grafička karta. Mom računaru hitno treba podmladjivanje, ali moraće da sačeka do aprila. :(

Meho Krljic

Hahah, ne, na moju sramotu. Ali hoću.  :lol:

Meho Krljic

Superhot - FPS igra u kojoj vreme teče samo kada se igrač kreće - je konačno gotova (dugo je bila u raznim probnim fazama uključujući browser demo koji je ovde pominjan pre neke dve godine) - i Kotaku ima vrlo pozitivan prikaz:

Superhot: The Kotaku Review

Evo i pozitivnog prikaza iz pera Krisa Donlana:

http://www.eurogamer.net/articles/2016-02-25-superhot-review

Meho Krljic

Necropolis odložen za leto ali publikovaće ga Namco Bandai i izaći će paralelno za PC i konzole. Pa, lepo:

http://youtu.be/8yL88PejOh8

Meho Krljic

Disgaea je, rekosmo, izašla za PC ali port ima određene probleme koje se tiču performansi... Šokantno, znam, japanska konzolna igra (stara, uzgred, više od deset godina, pravljena originalno za Playstation2, kasnije portovana na Vitu i DS) ne radi kako treba na modernom Windows računaru.   :lol: :lol: :lol: :lol:

neomedjeni

Veoma zanimljive vesti. whalenought Studios, tvorvi baldursgategolikog RPG-a Serpent in the Staglands, za kog igrači uglavnom imaju samo reči hvale i kog na svoju sramotu još uvek nisam nabavio i odigrao, spremaju kickstarter kampanju za svoj novi projekat - cyberpank PRG nazvan Copper Dreams. Evo tizera:

http://youtu.be/_ccsOkhPpWM

Meho Krljic

To zvuči interesantno.

Ja sam došo i da kažem da Richard Rouse III, koji je bio dizajner meni vrlo solidne akciono-horor igre The Suffering pre trinaestak godina sada radi na igri The Church in the Darkness "a top-down action-infiltration game set inside a cult in the 1970s, where the story changes every time you play." Ellen McLain (glumica koja je iza GLaDOS) i ovde daje glas  a inspiracija za igru je bio i Jonestown masakr. Tizer (mada imati na umu da trejler izgleda kao govno i da ja igri ne bih posvetio više od jedne sinapse da iza nje ne stoji Rouse):

http://youtu.be/fyiZczAveOs

Meho Krljic

The Flame in the Flood je sad već prešla iz igre koju očekujemo u igru koju igramo, ali čisto konzistencije radi, evo prikaza iz pera Kristijana Donlana:

http://www.eurogamer.net/articles/2016-02-26-the-flame-in-the-flood-review

Primetiti da se u komentarima više ljudi žali da je Donlanov prikaz suviše impresionistički i da ne govori dovoljno o samoj mehanici igre.  :lol:

ridiculus

Svašta.  :-x Slažem se da treba pomenuti i mehaniku i kako se ona slaže sa ostalim komponentama, ali ako neko misli da recenzent treba da nabraja sisteme ili pravila, u pogrešnom je univerzumu.  :lol:

Meho Krljic

Pa, da, kako i u komentarima jedan mladić kaže - pre dvadeset godina bi ovakav komentar možda i imao smisla, ali danas kad sa dva klika odeš na JuTjub i možeš da vidiš kako igra izgleda, tekstualni prikazi su relativno lagodno oslobođeni obaveze da o tome pričaju.

Meho Krljic

Pošto smo na ovom topiku već pričali o Kingdom Come (i to mnogo puta) - češkom RPG-u smeštenom u nefantazijski srednji vek, sa ozbiljnom borbom hladnim oružjem i lead developerom koji se ne plaši da se svađa sa ljudima po tviteru kad kažu da je stvarno bedak da u igri nema likova afričkog porekla, ali koji se trudi da u istoj igri pokaže autentična trvenja i mržnje između srednjevekovnih naroda - da onda javimo i da će PC verzija igre možda odocniti jer developer možda poželi želi da ima simultani launch konzolnih i PC verzije. Dakle, negde na leto.

PC master rasa će, razumljivo, da cikne kao ljuta guja, pogotovo kikstarter bekeri,  ali treba imati na umu da je ovo mali, nezavisni studio koji pravi sumanuto ambicioznu igru i koji balansira između kikstarter podrške, privatnih investitora i pregovora sa izdavačima u ovom trenutku i da publikovanje svih verzija odjednom makar smanjuje potrebnu marketinšku logistiku...

Evo za utjehu pola sata gejmpleja:

http://youtu.be/qLTu9Ih75HI

Petronije

Baš dobro izgleda, ali animacije i borba su mi...hm, kao morrowind da gledam :lol: Mada nisam slušao šta ovaj priča, ima li nade da će u finalnoj verziji mehanika borbe biti manje mehanička?

Meho Krljic

Da, svi komentarišu da ovo izgleda gore nego alpha futidž koji su nam pokazali prošle godine. Videćemo kako će to na kraju ispasti, no, jasno je da je sada, pošto je ovo beta, tek vreme da se stvari glancaju.

Meho Krljic

Boginja je igrala No Man's Sky i svesna je da se sad svi sekiraju oko cene ove igre, tako da:

You Can Do Much More Than Fly Around in No Man's Sky