• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novinari koje najviše volimo

Started by ridiculus, 29-08-2014, 21:04:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Kieron Gillen napravio novu igru:

https://kierongillen.itch.io/the-greatest-gamer

Turn any boardgame into an RPG and collaborate to give one player the thrill of being indisputably the greatest gamer the world has ever seen.
One player is THE GREATEST GAMER.

The others take on roles - a jealous rival, a devoted fan, a proud master and more.
With their help, THE GREATEST GAMER will defeat them all.

Meho Krljic

Whoa, Brian Ashcraft prewstaje da piše za Kotaku. Plus, vratio se iz Japana za Teksas posle dvadeset godina... Greota, voleo sam njegove tekstove na Kotakuu... Ostaje da pratimo šta će dalje da radi...

Calavera

preminuo je shamus young, jedna od mojih omiljenih ličnosti u industriji. verovatno je najpoznatiji po dm of the rings, svojevremenom webcomic božanstvu i još uvek jednom od najsmešnijih stvari na internetu, no većinu karijere je proveo pišući o igrama na karakteristično pametan, duhovit način i uglavnom s ciničnim prizvukom, no uvek s onom dubljom verom u igre i ljude koji ih prave koja se viđa kod naizgled najvećih mrguda.

enivej, ako niste upoznati s njegovim radom, od sveg srca preporučujem njegovu dugu, DUGU retrospektivu o mass efect serijalu (pre nekoliko godina ju je pretvorio i u knjigu, zove se mess effect):

https://www.shamusyoung.com/twentysidedtale/?p=27792

o wolfensteinu 2 i zašto su kritičari surovo pogrešili kad su ga nazvali odličnom igrom:

https://www.shamusyoung.com/twentysidedtale/?p=41551

o preyu, poslednja veća retrospektiva pre nego što su ga zdravstveni problemi uglavnom odvojili od pisanja i dokaz da nije bio samo hejter:

https://www.shamusyoung.com/twentysidedtale/?p=52511

njegova lista najboljih pc igara, nastala kao odgovor na tadašnju listu pc gamera. staro već skoro deceniju, no fin uvid u čovekov ukus:

https://www.shamusyoung.com/twentysidedtale/?p=24169

i tako dalje, slobodno otvorite bilo koji njegov tekst i čitajte, nekoliko stotina hiljada reči a sve suv kvalitet. veliki, veliki gubitak  :cry:

Meho Krljic

Da, veliki gubitak. Shamus je bio jedan od ljudi koji su lansirali The Escaspist ako se dobro sećam, a The Escapist je, u vreme kad se pojavio bio nešto drugačije. RIP.

Calavera

msilim da je shamus tamo stigao tek kasnije, negde 2010. godine. ti bi ga možda znao i kao autora doom cityja?

https://www.doomworld.com/forum/topic/129781-shamus-young-passed-away/

stvarao je i muziku, pisao fikciju, programirao, napravio onu igru good robot koju je gungeon praktično pomeo s lica zemlje kad se pojavio u to vreme... polivalentan momak.

Calavera

kapiram šta ed želi da kaže, ali meni je health bar jednostavno previše bitan qol dodatak da bih želeo da ga ne bude  :lol:  a svakako ne bih hteo da bude zamenjen tom reaktivnošću koja prikazuje kad je neprijatelju kraj blizu, u mh: worldu sam se osećao ko zlikovac skoro svaki put kad bi neko čudovište na izmaku snage krenulo da posrće i beži od mene...

u drugim vestima, fin text na wiredu o lutboksovima:

It's Not Just Loot Boxes: Predatory Monetization Is Everywhere

Meho Krljic

Kuku.... Ben Kučera tvituje takve stvari kakve... što kažu ljudske oči ne bi trebalo da vide.

Ima ovde nekakav sažetak: https://twitter.com/GamesNosh/status/1555728666495225857?s=20&t=hmMbZdJKajmw2gq_bYh2-w

Ali tl;dr je da je čovek na rubu nervnog sloma jer su mu deca bila seksualno zlostavljana a njegove šefove u Polygonu je za to boleo kuras i dali su mu otkaz... Ne znam ni šta da kažem sem da je tviter potpuno poremetio način na koji dobijamo infomacije...

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

RIP... On se baš namučio a bio vrlo pozitivan do kraja...

Meho Krljic

Fanbyte Media je upravo pootpuštao ogroman broj svojih saradnika i sad je to apokalipsa na tviteru gejming novinara. Ironično, njihov sajt je mesecima blokiran u našoj zemlji sa obrazloženjem da valjda nema dovoljno čitalaca odavde pa da im se ne isplati da mi možemo daim pristupimo. Bizarnosti, jelte, kasnog kapitalizma.

Meho Krljic

Eh, Martin Robinson objavio da odlazi iz Eurogamera. Greota. Volio sam ga.

Meho Krljic

Meho Krljic

Kris Taspel sa gigantskom reportažom vezanom za to kako su developeri na GDC-u disutovali o uticaju veštačke inteligencije na razvoj igara:

https://www.eurogamer.net/the-games-industrys-response-to-ai-reverence-and-rage

Meho Krljic

Sajmon Parkin u njujorkeru o tome ZAŠTO je The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom tako jebeno big dil:

https://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/the-open-world-genius-of-the-legend-of-zelda-tears-of-the-kingdom

Meho Krljic

Kris Brat uradio dvoiposatni dokumentarac o situaciji vezanoj za Dico Elysium i ZA/UM, sa sve odlascima njegove ekipe u Estniju i intervjuisanjem umešanih:

https://www.youtube.com/watch?v=JGIGA8taN-M

Meho Krljic

Meho Krljic

Well, Eurogamer (i cela Gamer Network kamarila, koja uključuje i RockPaperShotgun) je na prodaju. ReedPop nisu bili najbolji vlasnici na svetu ali.... sasvim je moguće da naredni vlasnik bude mnogo gori...

Možda svedočimo kraju jedne epohe, braćo!!!!!!!!!!!!!

Meho Krljic

Ovo mišljenje Gite Džekson treba da pročita svako koga uopše ikako zanima pisanje o igrama:

The New Games Journalism, Same As The Old Games Journalism - Aftermath

Pošto se, kako i ona primećuje, uprkos SVOM internetu oko nas, nalazimo na mestu gde ljudi kreću od nule da se pitaju zašto niko o igrama ne piše iz perspektive iskustva igranja koje izaziva emocije itd.

Jebem ti koliko smo stari.

Father Jape

Šon baš reče pre neki dan kako je realno NGJ toliko star koncept da je sad uveliko Old Games Journalism.

Meho Krljic

Kieron je juče po Bluskaju pisao kako bi bilo jako jako jako dobro da neko nekako skupi te neke formativne tekstove NGJ kritike na jedno mesto i objavi knjigu jer je većina toga izgubljena i ne može se više (lako) naći na internetu. I mislim, nije u krivu jer, naravno, u suprotnom opet sve kreće od nule...

Ja kandidujem, pored, jelte, očiglednih njegovih tekstova, onaj njegov prikaz Earth Defence Force 2017* za Jurogejmer. Kad god mu se vratim, oduševim se kako je istovremeno u pitanju i čist gonzo tekst, ali i vrlo uredan buyer's guide:

https://www.eurogamer.net/earth-defence-force-2017-review

Umetnost!!!!!!!!!!!!!!!!

*napisan 2007. a ja sam u nazivu igre prvo napisao 2027 jer mi je 2017 godina delovala suviše nisko za FUTURISTIČKI naslov.

Father Jape

Dobro ga se sećam, jedino ne znam da li ga je on preporučio ili ti! Mislim ipak on! A moguće i neki drugi Britanac!

Meho Krljic

Ja sam ga svakako pominjao više puta, ali legendaran je to prikaz, realno je da ga i drugi preporučuju.

Meho Krljic

Meho Krljic

Džejson Šrajer u najnovijem njuzleteru za Blumberg priča o Suicide Squad jills the Justice League i između ostalog dibankuje tvrdnju da je Rocksteady pripremao igru o Supermenu koja ja odbijena od srtrane Watnera. Zanimljivo je.pa ću ga preneti u celini, a ko hoće da se pretplati (besplatno) na ovaj nedeljni njuzletr, može putem ovog linka: https://www.bloomberg.com/account/newsletters/game-on

QuoteDead On Arrival

Last month in Los Angeles, video-game journalists got to play a few hours of the upcoming Suicide Squad game from Warner Bros. This week, they published previews, and the results weren't pretty. "I left the preview event less optimistic than when I came in," wrote IGN's Destin Legarie. Eurogamer lamented that "this might not be the superhero fantasy you're looking for."

Negativity has long surrounded Suicide Squad: Kill the Justice League, which comes out on Feb. 2, in part because the franchise has underperformed but mostly because the game is illustrative of the type of trend-chasing that has led to a lot of heartbreak over the years.

Rocksteady Studios, the London-based developer behind the game, was once an industry darling thanks to the critically acclaimed Batman: Arkham series, which revolutionized superhero games with innovative gameplay and original stories rather than movie tie-ins. Then the company announced that it had pivoted from narrative, single-player action games to a third-person, multiplayer shooter, dismaying fans.

Even if the game turns out to be better than early previews suggest, it won't be what many Arkham fans wanted from Rocksteady. Suicide Squad is an online live-service game, with cosmetic microtransactions and a stream of content that will continue after launch as Warner Bros. attempts to chase the Grand Theft Auto V and Fortnite dragons. These "games as a service," which are monetized long after release, are so appealing to executives that Warner Bros. Discovery Inc. CEO David Zaslav recently said all of their big games would follow suit moving forward.

But the track record of companies that pivot to multiplayer is dismal. Recent live-service flops like Anthem, Redfall and Marvel's Avengers all came from game studios that had previously been beloved for their single-player titles. Nobody wants Suicide Squad to suffer the same fate.

No wonder that this week following the previews, fans continued to repeat a rumor that won't die — that the developers at Rocksteady had originally pitched a game about Superman, which was rejected by Warner Bros. and the company was instead forced to make this one.

In reality, Rocksteady never pitched or worked on a Superman game, according to people familiar with the company's strategy over the last decade. Following the release of Arkham Knight in 2015, the studio began working on a Batman VR game and then an unannounced multiplayer game set in an original franchise, which has not been previously reported.

At the end of 2016, a Suicide Squad game at the Warner Bros. studio in Montreal was canceled, and the property was subsequently given to Rocksteady, which began working on the current iteration in 2017.

The Superman rumor appears to have originated from a user on X, formerly Twitter, named James Sigfield, who told me over direct messages that he had in fact been mistaken. "I corrected it in a later tweet, but it never caught on," he said. "The person that gave me the info got the studios mixed up."

Why, then, has such a flimsy rumor been so prevalent that fans continue to bring it up on social media today? Likely because nobody wants to believe the reality: that one of their favorite studios has been working on a multiplayer service game for more than half a decade.

Suicide Squad: Kill the Justice League had several false starts and was delayed multiple times as the company tried to transition to an unfamiliar genre. By the time it comes out, it will have been in development for nearly seven years — about the same length of time that it took Rocksteady to release all three Arkham games.

The really bad news for Rocksteady is that the market is dangerously oversaturated. Even if the new Suicide Squad game overcomes low expectations and turns out to be a fantastic product, it's hard to imagine a new multiplayer service game succeeding in an era when even stalwarts like Destiny can't seem to grow.

This may not be a terrible outcome for fans, who hope that no matter how Suicide Squad performs, Rocksteady is permitted to get back to the type of games that made it an elite developer in the first place.

Meho Krljic

Konsolidacija i ukrupnjavanje igračke industrije ne zaobilazi ni preostale medije koji se bave igrama. Ceo Gamer Network (u koji spadaju i Eurogamer, i Rock, Paper, Shotgun, i Gameindustry.biz) je od juče u vlasništvu IGN-a, odnosno Ziff Davisa koji su njihova majka-kompanija.

Iako je IGN poslednjih par godina zaposlio dosta dobrih novinara (koji su radili za Gamer Network), ovo su NARAVNO užasne vesti. Već sad vidimo da je dosta ljudi popilo otkaz i, mislim, ne da su ni Eurogamer ni RPS danas onako dobri sajtovi kakvi su bili pre neku godinu, svejedno je žalosno da posle svega budu prirepak IGN-u.

Father Jape

Ništa, nek se priroda obnovi. Nek neki novi Gilen, Voker, Rosinjol i Mir osnuju novi RPS, molim lepo.

Meho Krljic

Pitanje je da li ta vrsta medija danas može da bude komercijalno isplativa. Sa jedne strane su JuTjub i TikTok kao primarni mediji kroz koje mlađa publika saznaje o igrama, sa druge je vidno je da veliki broj "pravih" (ne samo gejming) novinara kada izađe iz brutalne frilens trke ili izgubi stalni posao, prelazi na njuzleter kao svoj način rada. Za koji isto ne znam koliko je komercijalno isplativ ali si bar sam svoj gazda. Aftermath je primer nekakvog međurešenja, gde je gomila kvalitetnih likova, mostly sa Kotakua, napravila sajt ali se sajt izdržava od Patreon donacija i dobar deo sadržaja je nedostupan publici koja ne plaća. Što je naravno, razumljivo ali je antiteza onog što generalno podrazumevamo pod "medijem".

Meho Krljic

A Father's Day Tribute To My Much-Missed Gaming Dad 

John Walker na mrtvom Kotakuu o svom pokojnom ocu, dirljivo i zanimljivo.

Meho Krljic

Donlanu je danas bio poslednju dan u Eurogameru - čovek valjda računa da je dovoljno veliko ime da može da frilensuje i da ne mora da sedi na Ziff-Davisovom platnom spisku i čeka giljotinu...

Meho Krljic

Jahci analizira nove soulslike igre i poredi ih sa orginalnim souls igrama i tu ima dosta dobrih uvida:

https://www.youtube.com/watch?v=j4gOsooyA3Q

Meni je, naravno, i dalje prilično zabavno da je Ben postao apsolutni tata za Soulslike igre, s obzirom da mi je još u živom sećanju njegov originalni osvrt na Demon's Souls kada mu se ta igra BAŠ niej dopala.

Meho Krljic

BTW, John Walker se rve sa jednim modernim gejming paradoksom, koristeći Star Wars Outlaws kao primer:

Star Wars Outlaws Is A Crappy Masterpiece

Ukratko, bavi se činjenicom da parama može da se kupi mnogo toga (sumantu nivo detalja u prikazivanju ogromnog sveta, ludački mnogoidrela animacija itd.) a da igri ipak fali kreativnost i da je mi, igrači, percipiramo kao "meh" naslov kome možda i nećemo posvetiti vreme.

Meho Krljic

Na neki način ovaj video Džejkoba Gelera se odlično nadovezuje na Vokera:

"The Best Looking Game Ever"

https://youtu.be/rTOEGeWcQdY

Tex Murphy

Аух, ово изгледа много занимљиво, одгледао сам првих неколико минута, али једноставно немам времена за комплетан видео :-( Турићу га у воч лејтер, па га можда погледам на рате. Сад сам баш дошао до дијела у коме говори о томе како ће графика, која сад изгледа спектакуларно, у будућности да буде застарјела и то је једна одлична тема за анализу од које би могао да се направи потпуно одвојен видео. Наиме, мислим да су могућности за напредовање игара у аудио-визуелном погледу све мање. Ако се фиксирамо нпр. на 24-инчне мониторе стандардног формата, ту је стандард рецимо фулл ХД резолуција и не знам да ли се повећањем резолуције ишта добија. У сваком случају ни близу колико нпр. приликом скока са 320х200 на 640х480 на 15-инчним мониторима. Анимација лица (осим евентуално приликом дијалога) и покрета тијела су сад већ негдје око 8/10 (где је 10 неки високобуџетни холивудски филм), околина је нпр. на 9 или 9.5. Да сад неком ко времепловом дође из прошлости (нпр. мени) покажеш двије врхунски изгледајуће игре, једну из рецимо 2019. а другу из 2024., вјерујем да би тај неко морао да уложи солидан труд да одгонетне која игра је новија. За разлику од, рецимо, игара из 1989. и 1994. Оно што (ваљда) покушавам да кажем је да ми се чини да игре врло брзо напредују према неком лимиту доброг изгледа кад значајније иновације једноставно нису могуће и да ће, нпр., игра која у 2028. (мада вјероватно и много раније) буде проглашена за најбољеизгледајућу игру свих времена то остати можда и наредних 5 или 10 година. Е сад, што ли је мени зинуло дупе да пишем о овоме, појма благог немам искрено. Није сад то нека претјерано значајна тема, јер ми Просвијетљени знамо шта је битно код видео игара, али ето, пало ми је на памет оно кад је рекао да је Хелблејд 2 тренутно најљепша игра, али да ће то врло брзо да се промијени.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Dobrim delom se on i bavi time što pominješ. Ja sam pogledao ceo, zanimljivo je.

Meho Krljic

IGN, GamesIndustry.biz, And Humble Lose Key Staff To Soft Layoffs

I, mislim, "key people" su ovde baš "key", glavni urednik GI.biz na primer. Gejming novinarstvo je doslovno na putu da nestane.

Tex Murphy

Неће док је Кузмановић жив!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Samo da ponovo ostavi pušenje  :(

Meho Krljic

IGN baš nema neku reputaciju sajta koji, jelte, kida istraživačko novinarstvo ali istina je i da imaju neretko odlične novinare i urednike. Ovo je na primerdobar tekst a koji se bavi nečim što svi gledamo. Tj. "svi koji brauzujemo Nintendovu, Microsoftovu, Valveoovu ili Sonyjevu prodavnicu igara":

'I Could Make "Fart Fart Boobie Fart: The Game" and Maybe It Would Eventually Get Taken Down' - Devs Reveal Why the Consoles Are Drowning in 'Eslop'

Meho Krljic

Ekstremno obiman i kvalitetan tekst Krisa Tapsela o Majkrosoftovom bavljenju veštačkom inteligencijom u domeni "ideacije video igara":

Inside Muse, Microsoft's gen-AI game tool everyone hates - what's really going on and why is it being marketed at Xbox fans?