• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pillars of Eternity

Started by Father Jape, 26-03-2015, 10:47:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Da, moj godlike nije tako sjajan u borbi sa dva protivnika odjednom, kada nema saborca. Ali ima divno, eterično prase uz sebe, a i to se broji.

IGNov američki prikaz:

http://www.ign.com/articles/2015/03/27/pillars-of-eternity-review

neomedjeni

Verovatno si primetio, ali da pomenem za svaki slučaj, da imaš talenat koji fightera čini efikasnijim kada veže više protivnika.

Inače, rekao bih da se od fightera ni ne očekuje da budu posebno dobri koljači. Njihova namena je prvenstveno da drže u klinču što više protivnika dok ih ostali članovi družine rešetaju. To je taktika koju koristim sa Ederom i mojim rogueom. Još sam pomalo nespretan po pitanju korišćenja Alotha, tek treba da nađem najoptimalniju taktiku i ulogu za njega.

Meho Krljic

Jeste ona efikasnija, ali je i vrlo ranjiva, a oklop koji sam za sada našao nije sjajan tako da u ovom trenutku ne mogu da je koristim kao klasičan tenk. Ali ima vremena.

Nightflier

Varvarina sam napravio reda radi, ali ni save game nisam sačuvao. Moja praksa u frpovima jeste da pravim two weapon wieldera, ali ne roguea, tako da najpre moram da istražim šta mi najviše odgovara za taj build.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

neomedjeni

Ne mogu da prestanem da igram.

Najpre, pripazite da ne ispadnete paceri kao ja. Bonusi od opreme se ne sabiraju. Primetio sam da nosim na glavnom liku štit i ogrtač koji daju istovetne bonuse tek nakon desetak sati igranja.

Sinoć očistio Eolatov hram sa tročlanom ekipom i samo jednim kampovanjem (hvalim se jer po netu vrte pitanje da li je uopšte moguće očistiti ga sa polovičnom ekipom na samom startu igre). Nek se javi ako je to neko uspeo bez odmora.  :lol:

Inače, nema potrebe za brigu oko camping supplies, ne samo da možete da vučete četiri pakovanja sa sobom, nego su na svakoj mapi sakrivene bar jedne zalihe. Verovatno je to na hardu malo restriktivnije.

Voleo bih da su šumske mape malo veće, taman se zagreješ, a već si istražio neku teritoriju od ivice do marice.

Našao sam Durantea i priključio ga ekipi. Lik izgleda kao da je inspirisan Raspućinom, ima mali milion svešteničkih spellova i pisao ga je Kris Avelone. Verovatno ostaje sa mnom do kraja.

Čarobnjaku možete da dodate talenat da opali protivnika svojim grimoarom po glavi i tako ga patosira. Urnebesno!  :lol:

Petronije

Mene umlatiše neki banditi na samom početku, posle one prve pećine i okamenjenih ljudi, pre grada. Probao sam da pobegnem ali me stigoše.

Linkin

Quote from: neomedjeni on 28-03-2015, 12:58:51
Sinoć očistio Eolatov hram sa tročlanom ekipom i samo jednim kampovanjem (hvalim se jer po netu vrte pitanje da li je uopšte moguće očistiti ga sa polovičnom ekipom na samom startu igre). Nek se javi ako je to neko uspeo bez odmora.  :lol:

I ja sam očistio Eortasov hram sa samo jednim kampovanjem, čini mi se.

Ja sam mislio da ste vi odmakli puno dalje od mene, pošto igram koliko i kad stignem. Trenutno čistim Anslogov Kompas (side quest Mother's Plea) sa šestočlanom ekipom: Death Godlike Monk (level 3, moj glavni lik), Coastal Aumaua Barb (level 2, kupljen u krčmi), Wood Elf Viz (level 2, kupljen u krčmi), Aloth (level 3), Eder (level 3) i Durance (level 3)

Igram, naravno, u sramotno lakom easy modu pošto dugo nisam pičio ovakve RPG-ove.  :lol:

Linkin

Quote from: neomedjeni on 28-03-2015, 12:58:51
Najpre, pripazite da ne ispadnete paceri kao ja. Bonusi od opreme se ne sabiraju. Primetio sam da nosim na glavnom liku štit i ogrtač koji daju istovetne bonuse tek nakon desetak sati igranja.

E, sad vidim i ja da sam ispao pacer. Prebacih jedan prsten i rukavice na sporedne likove i više nemam onih "Suppressed" u character sheetu. Hvala.  :)

neomedjeni

Nema na cem.

E pa, zaradio sam postenom borbom svoj stronghold. Al ce da me oderu na opravkama. Ovo za sada nije igra koja dozvoljava igracu da se nakupi para ko blesav. oprema koju ne zadrzim za sebe je obicno jeftino djubre koje ne donosi mnogo novca, a sve sto zelim da kupim je solidno skupo. Cak i enchanting, koji sam obavljam, se placa!!!

neomedjeni

Quote from: Petronije on 28-03-2015, 13:08:11
Mene umlatiše neki banditi na samom početku, posle one prve pećine i okamenjenih ljudi, pre grada. Probao sam da pobegnem ali me stigoše.

Nista ne soliraj, u gradu dobijas dva kompanjona. Posle cak dobijas kvest da se vratis i pobijes te dzukce.

Linkin

Quote from: neomedjeni on 28-03-2015, 17:11:11
E pa, zaradio sam postenom borbom svoj stronghold. Al ce da me oderu na opravkama.

Ja takođe. Al' koliko vidim, opravke traju danima i zavise jedne od druge tako da u suštini stronghold gradiš tokom čitave igre.

Nego, koju si sudbinu odabrao za Maerwalda? Ja sam ga usisao al ne vidim neku promenu na sebi, nisam levelovao. Plus, Ederov kvest je sada izgleda nemoguće završiti (mada, to se nekako apdejtovalo). Čini mi se da je trebalo da odaberem da opravim uže i da Maerwald ostane kao eternal steward. Ali, ne da mi se da se vratim na tu borbu. Skoro cela grupa mi zaginula, jedva sam ga skenjao pomoću Alotha čarobnjaka. Doduše, iz prvog pokušaja.  8-)

Petronije

Quote from: neomedjeni on 28-03-2015, 17:13:57

Nista ne soliraj, u gradu dobijas dva kompanjona. Posle cak dobijas kvest da se vratis i pobijes te dzukce.

Hm, jako mi loše ide, očigledno me je dugogodišnje apstiniranje od ovih oldskul rpgova zatupelo. Sredio sam te barabe sam a u gradu sam našao samo jednog drugara, nekog čarobnjaka. Sišao u hram, uspeo nekim suludim taktikama da ubijem one paukove na početku ali to je bilo iz pedesetog puta, u principu pravo mučenje. Malo se švrćkao po šumi, uzeo kvest od kovača da mu spasem karavan, satarili me trolovi iz 2-3 udarca. Šta predlažeš druže neomeđeni? Da li grešim što idem samo sa jednim ortakom? Jel treba da ih skupim 2-3 pa tek onda u ozbiljnije igranje? Ili da se lepo vratim na početak i stavim na easy? Daj neke general tipove za početak, baš mi se sviđa igra ali se osećam kao da su svi jači od mene jedno 20 puta, bukvalno nemam nikakve šanse u ozbiljnijim borbama, sigurno negde grešim. Igram sa čovekom ratnikom i uglavnom mu unapređujem osobine vezane za mač, napad, itd...

Linkin

Moj savet: za početak idi u krčmu i kupi bar još dva drugara. Ako zafali lova prodaj neku opremu koja ti više ne treba, jadnije oklope i oružje. Ja, doduše, ne mogu da ti garantujem da će ovo da ti upali na tvom nivou težine, pošto igram easy.

Petronije

Hm, u krčmi sam tražio drugare kod šankera (ili šankerke?) ali ih nije bilo, moguće da sam malo trebao da se raspitujem. Rasprodao sam ja sve što mi ne treba, para ima, očigledno sam krenuo u svadbu bez k...a. Mislio sam da će mi igra vremenom, kako odmičem, sama naturiti još par drugara kao što je i ovog čarobnjaka, nisam se nadao ovako surovom dočeku. Sad ću da se vratim u grad i da malo prošnjuram. Hvala.

Linkin

Da, opcija je kod šankera. Očito ti je nekako promakla. Kad odeš na trejd sa šankerom, pa jedna od onih sa leve strane, čini mi se.

Petronije

Nije mi promakla, iskliktao sam vise puta. Pokusavam da resim neku lokalnu krizu sa zitom mirnim putem pa cu bas da pogledam opet, mozda sad ima nekoga, mozda sam rano otisao.

Linkin

Koliko se meni čini, sve je odmah dostupno, tj. nije vezano za kvest i napredovanje u igri.

Evo i kako izgleda opcija koju tražiš: nacrtani drugar sa krstićem u gornjem desnom uglu.

Petronije

Dobio sam 2 komada sad, lvl1 i lvl2.

Linkin

Ekstra. Mislim da ti to zavisi od trenutnog nivoa glavnog lika. Valjda jedan nivo ispod.

Petronije

Tako je, sad sam lvl3, napravio sam neku sirovinu da bije, sad nas ima troje, videcemo.

Linkin

Moguće da opcije u krčmi nije bilo ako si bio lvl 1.

Ja sam na lvl 2 kupio dva lvl 1 i sve mi je bilo lako. Na easy doduše. I zeznuo sam se što sam napravio čarobnjaka kao trećeg lika jer sam našao još jednog čim sam izašao ispred krčme na drugi izlaz.

Srećom, pa sad imam druge likove i tog custom čarobnjaka sa početka sam već odbacio.

neomedjeni

Quote from: Linkin Uroborni on 28-03-2015, 17:50:54
Quote from: neomedjeni on 28-03-2015, 17:11:11
E pa, zaradio sam postenom borbom svoj stronghold. Al ce da me oderu na opravkama.

Ja takođe. Al' koliko vidim, opravke traju danima i zavise jedne od druge tako da u suštini stronghold gradiš tokom čitave igre.

Nego, koju si sudbinu odabrao za Maerwalda? Ja sam ga usisao al ne vidim neku promenu na sebi, nisam levelovao. Plus, Ederov kvest je sada izgleda nemoguće završiti (mada, to se nekako apdejtovalo). Čini mi se da je trebalo da odaberem da opravim uže i da Maerwald ostane kao eternal steward. Ali, ne da mi se da se vratim na tu borbu. Skoro cela grupa mi zaginula, jedva sam ga skenjao pomoću Alotha čarobnjaka. Doduše, iz prvog pokušaja.  8-)

Oslobodio sam ga. Osetio sam njegovu zahvalnost momenat pre nego što je nestao. Nema tu dodatnih poena, ta odluka samo utiče na tvoj karakter. Borba sa sa njim je laka ako svojim rogueom napadneš direktno njega i blinduješ ga. Postane nesposoban da baca magije.

Ederov kvest je u redu, samo ederu treba vremena da smisli šta će dalje i kaže ti. Mislim da to čak piše i u dnevniku.

neomedjeni

Quote from: Petronije on 28-03-2015, 18:14:49
Quote from: neomedjeni on 28-03-2015, 17:13:57

Hm, jako mi loše ide, očigledno me je dugogodišnje apstiniranje od ovih oldskul rpgova zatupelo. Sredio sam te barabe sam a u gradu sam našao samo jednog drugara, nekog čarobnjaka. Sišao u hram, uspeo nekim suludim taktikama da ubijem one paukove na početku ali to je bilo iz pedesetog puta, u principu pravo mučenje. Malo se švrćkao po šumi, uzeo kvest od kovača da mu spasem karavan, satarili me trolovi iz 2-3 udarca. Šta predlažeš druže neomeđeni? Da li grešim što idem samo sa jednim ortakom? Jel treba da ih skupim 2-3 pa tek onda u ozbiljnije igranje? Ili da se lepo vratim na početak i stavim na easy? Daj neke general tipove za početak, baš mi se sviđa igra ali se osećam kao da su svi jači od mene jedno 20 puta, bukvalno nemam nikakve šanse u ozbiljnijim borbama, sigurno negde grešim. Igram sa čovekom ratnikom i uglavnom mu unapređujem osobine vezane za mač, napad, itd...

Treba da odspavaš u krčmi kako bi odsanjao svoj prvi san. Onda ćeš dobiti kvest da se vratiš do drveta, videćeš zašto, i nakon toga ćeš moći da regrutuješ Edera. Čini mi se da većina ljudi izbegne da pročita lepo objašnjenje o mehanici borbe u dnevniku, nakon koga su mnoge stvari jasnije. Najvažnije - PoE ima nešto što se zove engagement - vezivanje protivnika za sebe i disengagement - surovi napad koji trpiš ako pokušaš da raskineš engagement. Znači, kad dođeš prsa u prsa sa protivnikom, ne pokušavaj da se krećeš, osim ako nemaš neki talenat koji poništava engagement, nego samo udri. Koncept grupe zahteva da imaš jedno dva ratnika koji idu napred, vezuju za sebe protivnike i trpe batine, dok ostali udaraju i ubijaju, ili buffuju. Eder je idealan za frontmena, videćeš kako će ti biti lakše kada ga uzmeš.

Petronije

Da, da, skontao sam u medjuvremenu za edera, sve se slozilo kada sam malo istrazivao po gradu. Pogresan redosled radnji, umesto da snjuram po gradu ja sam krenuo da istrazujem sume i grobnice. Sad sam otkljucao vrata sa zvonima, dole su neki zajebani duhovi ali nisam znao ovo za engagment, pretpostavljam da ce jos malo taktiziranja i obracanja paznje na te stvari dati rezultate. Nevidjena zaraza ovaj PoE, ceo dan sam izgubio a kako stoje stvari izgubicu i noc. Hvala i tebi na pomoci.

neomedjeni

Nema na čemu. Te senke dole su zajebane jer su programirane da čim uluče priliku raskinu engagment teleportom i napadnu najslabijeg člana grupe, a to je Aloth. Ja sam ovom kontrirao tako što sam protiv većih grupa držao svog roguea pored Alotha da ga štiti.

neomedjeni

Inače, pošto vidim da obojica koristite plaćenike iz krčme, mislim da to nije dobra ideja. Čisto zbog toga što na taj način delite sa njima preko potrebne experience poene. Igra daje osim dvojice pomenutih u gradu na prvoj mapi južno od njega i sveštenika Durantea. Sa njim već imate četvoročlanu družinu koja je sasvim dovoljna za ranu fazu igre.

Petronije

Da, napadaju mi carobnjaka koji po formaciji stoji u pozadini i castuje.

Petronije

Kako mislis delimo exp poene? Koja glupost ako je tako. Ni meni se nije svidela ta varijanta da kupujem i pravim lika, vec sam pisao gore da sam se nadao da cu ih sresti negde, to mi je nekako "prirodnije". Sad cu da se uputim na jug a ovog cu da prodam :mrgreen:

Linkin

Quote from: neomedjeni on 28-03-2015, 21:47:54
Inače, pošto vidim da obojica koristite plaćenike iz krčme, mislim da to nije dobra ideja.

Ne koristim više. Družba mi se sastoji od Death Godlike Monka, Edera, Durancea, Saganija, Kane i Alotha. Svi su level 4, na samom prelazu na level 5.

Apgrejdovao sam stonghold da mogu da besplatno spavam u njemu ne trošeći camping supplies. Sad mi je nebo limit.

Sledeće što kupujem u strongholdu su trgovci. Da mogu da prodajem iteme. Beskrajno mi se sviđa što u Stubovima možeš da nosiš beskonačno itema, tako da nema one trke do trgovca da prodaješ posle svake borbe. Što me neviđeno uvek smaralo u RGP-ovima ovoga tipa. Ovakav sistem svakako doprinosi zaraznosti.

Father Jape

Ja samo da prijavim da sam prestao da čitam temu da se ne bih spojlovao. Previše sporo napredujem za vas. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Šta tek ja da kažem koji ceo dan igram Bloodborne  :lol: :lol: :lol:  Ima vremena, igraće se na leto ovo!!!!!!!!!

neomedjeni

Quote from: Petronije on 28-03-2015, 21:51:25
Kako mislis delimo exp poene? Koja glupost ako je tako. Ni meni se nije svidela ta varijanta da kupujem i pravim lika, vec sam pisao gore da sam se nadao da cu ih sresti negde, to mi je nekako "prirodnije". Sad cu da se uputim na jug a ovog cu da prodam :mrgreen:

Stari Baldurs Gate princip preuzet ovde. Zaradiš 1000 expa, ako vas je šestoro, deli se na šest komada pa svako dobija oko 166, ako vas je četvoro, deli se na četiri dela, pa svako dobija 250. Mnogo je bolje igrati sa 3-4 člana družine u prvoj četvrtini igre, kako je i predviđeno brojem kompanjona koja su na te mape ubačeni.

Linkin

A zar nije bolje preleteti te mape za 4 igrača i što pre stići do mapa za 6 igrača sa više expa nego zezati se duže na tim malim mapama za 4 igrača da bi tvoj karakter dobio više expa zapravo igrajući sporije?

Po meni, brzina dobijanja expa je bitna, a ne toliko sam exp. A ta brzina je i funkcija vremena koje provedeš igrajući. Sa četiri igrača duže ćeš igrati.

Razumem da ti želiš sav exp u igri da dobiješ u idealnoj razmeri, ali taj exp na početku stvarno je zanemariv prema expu koji dobijaš kasnije. Tako da je nebitno da li si ga pokupio sav sa jedinim igračem ili podelio na 6. To je zapravo 0.01% od konačnog expa. Samo ćeš bezveze igrati danima početak sa jednim igračem da bi maksimalizovao exp.

mac

Dok jedeš kolač da li ti je cilj da ga što pre pojedeš?

Linkin

Zavisi. Nije, ako ima jedan jedini kolač. Jeste, ako ima i puno drugih kolača.

Petronije

Bogme druzina je narasla na 5 ljudi, da li postoji mogucnost da se rastosiljam ovog sto sam ga kupio?

Linkin

Ima. Pustiš ga da umre.

Ali, ne razumem što bi se grbavio s tim, kad je to gde možeš da igraš sa 4 igrača zanemariv deo cele igre.

Koliko ti sad treba za naredni nivo? Na levelu 18 će ti trebati 153,000 xp. I sto leveluješ dalje, više ti treba, a to sa početka što si skupljao danima je sve manji procenat i sve besmislenije u odnosu na ukupno...

neomedjeni

Nije baš tako jednostavno. U igri se može napredovati samo do dvanaestog nivoa. Ako je verovati developerima, pošto nema expa za ubijanje, prilično dobro su proračunali njegovu raspodelu, pa ćeš dostići maksimalan nivo samo ako se potrudiš da obaviš sve ili skoro sve sporedne zadatke. Svakako da je legitimno iznajmljivati saborce u krčmi, ali zašto bi to radili kada ćemo ih svi otpustiti kada nađemo "prave" pratioce, a dotad će nam krasti iskustvo koje je nama namenjeno?

Samo ukazujem na posledice, taman posla da branim nekom od vas da igra kako mu odgovara, velika smo deca.  :lol:

Linkin

Dobro, 12-ti je zadnji. Ali ne menja to puno. Za taj zadnji 12-ti ti treba expa više expa nego što pokupiš na prvih 5 nivoa zajedno.

A ne radi se zapravo ni o svom expu sa prvih 5 nivoa već u razlici između četvrtine i šestine. A to je jedna dvanaestina.

Hajde da pretpostavimo da je reč o jednoj dvanestini svog expa sa prvih 5 nivoa (a nije, jer sigurno ne možeš doći do 5tog nivoa sa četiri igrača) ali svejedno, recimo da jeste.

10,000 / 12 = 833 exp

Mislim da se realno radi pre o nekih 500 exp, možda i manje. Ali, recimo, da bude maksimalnih 833. I znači, zafaliće ti baš 833 exp da bi dosegao 66,000 exp? Ma hajde  :lol:

I koja je razlika između pratioca u krčmi i "pravih pratioca"? Naravno da su diveloperi morali da uzmu u obzir da će neko u prvoj krčmi kupiti svih 6 pratioca, jer su besmisleno jefitni, samo 250 zlatnika. I uglaviti negde i tih dodatnih 833 exp, ni tričavu hiljadu. Što nije naročito teško uglaviti kasnije, jer za zadnji nivo treba celih 11 hiljada exp.

Petronije

Quote from: Linkin Uroborni on 29-03-2015, 02:57:20
Ima. Pustiš ga da umre.

Ali, ne razumem što bi se grbavio s tim, kad je to gde možeš da igraš sa 4 igrača zanemariv deo cele igre.

Koliko ti sad treba za naredni nivo? Na levelu 18 će ti trebati 153,000 xp. I sto leveluješ dalje, više ti treba, a to sa početka što si skupljao danima je sve manji procenat i sve besmislenije u odnosu na ukupno...
Iz vise razloga, a najbitniji je sto se nisam bas proslavio sa odabirom karakteristika tako da uglavnom smeta i prvi nastrada :mrgreen:

Father Jape

Quote from: mac on 29-03-2015, 02:36:54
Dok jedeš kolač da li ti je cilj da ga što pre pojedeš?

Meni obično jeste. Dve trećine zadovoljstva dolaze iz kvaliteta jela, preostala trećina iz brzine kojom konzumiram taj kvalitet.

Linkin

Quote from: neomedjeni on 29-03-2015, 04:22:55
pošto nema expa za ubijanje

A čini mi se da ovo nije sasvim tačno. Dobija se neki eksp i za ubijanje. Vrlo neznatan i sitan u poređenju sa ekspom od questova, ali ipak se dobija.

Father Jape

Dobija se nešto za kao otvaranje bestijara... dakle valjda prestane ako iznova ubijaš istu vrsti protivnika.

Linkin

Hm, da li samo to? Dosta često dobijam neki vrlo malen exp u borbama, čak i ako nisu nove vrste protivnika.

Koliko god Godlike klasa se pokazala dobra u dosadašnjem toku igre, evo mesta u igri gde trpite penalty ako ste ta klasa:

Kao Godlike, nije moguće iskoristiti Woedica hood da se infiltrira u Temple of Woedica.  :(

Petronije

Linkine ima opcija kod innkeepera, zove se party managment, mozes da "odlozis" bilo kojeg clana tamo i da ti ne bude "na stanju" ali ako ti zatreba uvek mozes da ga regrutujes za dzabaka. Eto cisto da se zna. Inace sam krenuo da trazim kolegu watchera i natrcao na bossa u obliku kraljice pauka, dzigericu mi vadi.

Linkin

Ta kraljica pauka je među-bos. Možda čak i ne moraš da je pređeš da bi došao do kolege, ali ne sećam se više.

Nisam znao za innkeepera. Inače, kad svršiš s kolegom (meni je bio dosta teži od kraljice) dobijaš stronghold i tamo imaš sve opcije za party management koje će ti ikad zatrebati do kraja igre.

Inače, mislim da ni kraljicu ni kolegu nema šanse da pređeš sa nepotpunim timom. Ili bar timom od 5. Razmisli koliko ti se to vađenje džigerice isplati za beznačajni exp koji ti verovatno nikad neće ni zatrebati jer ceš sigurno završiti igru na level 12 sa nekoliko bespotrebnih hiljada exp "viška".

Nightflier

I tako moram da cekam na rucak jer mi zena igra Pillars of Eternity...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

neomedjeni

Quote from: Linkin Uroborni on 29-03-2015, 16:02:06
Inače, mislim da ni kraljicu ni kolegu nema šanse da pređeš sa nepotpunim timom. Ili bar timom od 5. Razmisli koliko ti se to vađenje džigerice isplati za beznačajni exp koji ti verovatno nikad neće ni zatrebati jer ceš sigurno završiti igru na level 12 sa nekoliko bespotrebnih hiljada exp "viška".

Petočlani tim na normalu, istina iz trećeg pokušaja kraljicu. Ajmo ljudi, ispašće da su truli ameri stvarno pametniji i sposobniji od nas!!! Trgnimo se!!!

Inače, popizdeo sam jer ceo dan nisam mogao da igram igru zbog kvara na netu. Prokleti SBB!!!

Father Jape

Btw, na kom nivou težine igrate?

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 29-03-2015, 18:20:45

Inače, popizdeo sam jer ceo dan nisam mogao da igram igru zbog kvara na netu. Prokleti SBB!!!

??? Steam ima offline mod. Моžda toga nisi svestan?