• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Witcher

Started by Father Jape, 30-05-2015, 00:08:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Father Jape

Valjda nemamo temu. Nadam se. :lol:

Vi koji ga igrate, dajte svoje utiske, a u međuvremenu divni Ričard Kobet:

http://www.rockpapershotgun.com/2015/05/29/the-witcher-3-review-pc/
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Pa, da, teraš me da započnem igranje, a ZNAŠ da se opirem svim silama  :cry: :cry: :cry:

n00dle

Igrajte bre ljudi igru dok je vruca, vredi! Evo malo mojih pisanija s drugog foruma, da ne bude bas prazna tema:

"Igra enormno obecava. Tek sam zagrebao povrsinu, resio patuljkov kvest i onog coveka sto trazi brata na bojistu, oba questa su mi se strasno svidela. Sama cinjenica sto mogu da slusam dijaloge bez da padam u san je vec ogroman plus. Uzivam u tim prirodnim recenicama i zapletima koji drze paznju.

Nabasao sam na neki banditski kamp nedaleko od sela, bilo jedno 3 napadaca odjednom, svi jaci od mene. Razbili su me jedno tri puta, ali sam se bio zainatio i cetrvti put krenuo na njih pazljivije, sa izbegavanjem i magijama. Razvalio sam ih, nisu me ni takli! Tako da i borba obecava, nazirem takticku dubinu u svemu tome.

Jos se preko svega lidiji svidja witcher. Da ne bude da samo ja dobijem da gledam gole zene, dobija i ona ponesto. Al su ga napravili, zenska fantazija na dve noge. Salu na stranu, dobro su mu pogodili karakter, suzdrzan i blago sarkastican, a da nije drk*adzija ili goody-two-shoes."

"Ui je malo konfuzan. Odnosno, ima strahovito puno informacija posvuda. Nisam jos pohvatao sve detalje oko alhemije. Kupim sve sto nadjem, ima cak i previse razlicitih itema, nista ne znam cemu sluzi. Onaj Alcohest uvek procitam kao Alcotest. Kao trebaju ti sastojci, ali treba ti i bochica, zar ne?

Da nije igra prelaka na default nivou tezine? Juce sam presao onaj kvest oko ukletog bunara, igra me upozorava jao spremi se, skuvaj potione, mislio sam vec sta ce sad biti, kad ono, nista. Geralt se jedva zadihao. A opet, vukovi pored puta itekako skidaju zdravlje. Vec na nekoliko mesta sam naisao na savet da se digne tezina jer igra ubrzo postane prelaka.

Iako i dalje nisam nigde odmakao, strasno me uvukla igra zbog zanimljivih kvestova. Geraltu stoji da bude detektiv. Moram opet da ponovim, i najgluplji fetch kvest moze da bude zanimljiv ako ga predstavis kako treba, a Witcher 3 zasad blista u tom domenu."

"Vreme samo proleti kad upalim igru -- tek sto se zagrejem, a ono bude vreme za spavanje. Tako da sam tek dobio kvest da lovim grifina, jer sam na putu do vojnickog garizona meandrirao od upitnika do upitnika. Otkako sam otkrio da jedan set health potiona (swallow, bese) trazi cak po 5 cvetova da se napravi, batalio sam konja i skupljam svaki prokleti cvet na koji naidjem. Uzivam u svakom trenutku i slusam pune razgovore, sto je za mene necuveno. Obicno cim procitam recenicu prekidam scenu i idem dalje, al zasad su dovoljno dobro napisani dijalozi da mi drze paznju bez problema. Videcemo dal ce odrzati ovaj nivo kvaliteta i sledecih 50 sati.

Juce sam prvi put probao suspend/resume (na ps4), frapirao sam se kad me stavio u igru za nepunih deset sekundi od pritiska na power dugme.

* * * * *

EDIT: da se dotaknem malo i borbenog sistema -- plasio sam se da ce mi Geralt delovati tromo posle Bloodbornea, medjutim uopste ga tako ne dozivljavam. Borbe su metodicne i takticke: pozicioniras se kako znas i umes, drzis parry, imas spremnu magiju, cekas momenat da dodgujes pa udaris. Za jedan story-driven rpg, ja sam vise nego zadovoljan. Znam da 'bijem mrtvog konja' pljujuci stalno DA:I, al tamo sam 70 sati stajao sa strane i drzao jedno dugme. Ne mogu ni da primirisu Geraltu."

EDIT 2: Uzgred sad sam procitao Kobetovu RPS recenziju, odlicna je! Potpisujem sve sto je rekao.

neomedjeni

Veoma detaljan Gamebanshee rivju igre:

http://www.gamebanshee.com/reviews/115637-the-witcher-3-wild-hunt-review.html

I da se pobrinemo da drug Meho odustane od pružanja otpora i prepusti se začudnom svetu Witchera.  :lol:

Conclusions

There's a lot more I could have said about The Witcher 3: Wild Hunt (yes, I know, Geralt's beard grows back dynamically after being trimmed), but it's about time I offer my conclusions, in case what I think about the game isn't already obvious.

The Witcher 3: Wild Hunt isn't perfect, but its achievements leave me in awe. This is a game that matches and often surpasses its two predecessors in terms of art, writing and quest design, while offering as much content as many juggernaut open-world titles developed by teams that number in the thousands.

It's a game that mechanically sits side by side with the mold of current generation, triple A titles, without losing the peculiar personality that made the original The Witcher resonate with me and many other RPG players.

Perhaps The Witcher 3 would be better as an action-adventure, with a streamlined loot system and no character system. But I'm glad it's an RPG. If nothing else, because it gives me an excuse to gush about it on an RPG-focused website. The Witcher 3: Wild Hunt is amazing. Bring on the expansions, CD Projekt RED. I'm ready.

Meho Krljic

Ne pružam ja otpor, dalekobilo, meni je prvi Witcher bio vrlo lep iako ga nisam završio i zapravo samo to što znam da pričamo o desetinama i stotinama sati me sprečava da uletim u te igre tek tako. Ali mislim da ću se na kraju slomiti i igrati trojku uskoro. Jutros sam slušao poslednji Axe of the Blood God podkast gde kod Ket gostuje Kirk Hamilton sa Kotakua i on je toliko oduševljeno pričao o W3 da to moraš da preslušaš!!!!!!!

Meho Krljic

To je stvarno divno čuti. Sqaure-Enixi i Electronic Artsi ovog sveta treba da se zapitaju gde greše  :lol:

Meho Krljic

Uzgred, zaista je sjajan osećaj voziti se autobusom pored ATŠ-a i videti ogroman bilbord za Witcher 3 pored ulice. Svetu nije potreban heroj. Potreban mu je profesionalac. Zaista živimo u budućnosti  :lol:

Inače, apropo herojstva i profesionalizma Šon Bel je napisao kratku ali ubojitu opservaciju o tome po čemu je zapravo Witcher serijal drugačiji od ostalih fantazijskih RPG franšiza i analizira tu ideju da protagonista igre, koji je jako dobar u ubijanju - kao glavnoj aktivnosti koju igrač izvodi - na kraju dana jedva da će marginalno promeniti stanje stvari u svetu koji se ne može, jelte, promeniti pukim ubijanjem. Zrelo.

The Useless Professional

neomedjeni

Da, ali to je zapravo ideja koja je preuzeta od samog Sapkovskog, koji ju učinio jednim od nosećih stubova svog serijala knjiga.

Opet, lepo je što je tako uspešno prenesena u igre.

Meho Krljic

Naravno, naravno. Bel nije čitao te knjige koliko mogu da se setim, ali sam očekivao da napravi paralelu sa talasom vesterna sa kraja šezdesetih i iz sedamdesetih, što italijanskih, što američkih (od američkih mi najpre na pamet pada Wild Bunch, recimo) u kojima je upravo došlo do te deeskalacije "korisnosti" heroja za zajednicu. Hoks je i dalje pravio "optimističnije" stvari u tom periodu, poput Rio Lobo i Eldorado, ali su Pekinpo i Italijani otišli nizbrdnim putem mračnog antiheroizma i preispitivanja upravo te ideje da neko čiji je najvažniji marketabilni skil to da efikasno ubija može da doprinese spasu i razvoju zajednice. Bel to nije pomenuo ali mi ovde jesmo pa sad možemo mirno na počinak.

Oh, čekajte, na poslu smo  :cry: :cry: :cry:

neomedjeni

Jesmo.  :cry: :cry: :cry:

Naravno, imajmo na umu da je Geralt prilično očigledna kopija jednog i jedinog Erlika od Melnibonea, antiheroja koji i potvrđuje i negira pomenutu ideju. Erlik je, kako mi sećanje govori, i spašavao i uništavao čitave svetove u svojoj karijeri, ali je na koncu uvek završavao kao suvišni izgnanik. Onaj koji društvu (više) nije potreban.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 10-06-2015, 13:53:45
Erlika

Pa, Elrik (a ne Erlik, to je lik iz Silicon Valley  :lol: )  je zapravo podaleko od "jednog i jedinog" jer se ipak radi o jednoj od inkarnacija Eternal Championa kakvih ima u svakom univerzumu Murkokovog multiverzuma, jelte. Naravno da si u pravu da se Sapkovski verovatno poprilično oslanjao na Murkokove osnove kada je kreirao Vešca, samo da ne zaboravimo da je Elrik po mnogo čemu sličan i Erekozu i Korumu i drugim Murkokovim (anti)herojima.

neomedjeni

Dođavola, prsti kucaju šta im je prirodnije, kao da nisam po tri puta pročitao svaku knjigu sage u Plavoj ptici. Kada kažem jednog i jedinog, naravno mislim na to da je meni omiljeni fantazijski antiheroj svih vremena. Koliko se sećam knjiga o Hokmunu i Korumu, ostali šampioni ipak su pre heroji nego antiheroji. Erlik je jedini koji je zapravo zaklet na službu zlu, tj. Haosu.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 10-06-2015, 14:11:18
Erlik je jedini koji je zapravo zaklet na službu zlu, tj. Haosu.

Džaba si čitao kad i dalje pišeš "Erlik"  :lol: :lol: :lol:

Da, da, svakako, Hokmun pogotovo ima mnogo humaniji karakter i odnos sa drugim likovima i društvom.  Elrik je pobio celu svoju rasu a Korumu je cela rasa pobijena (na kraju ga i ubiju ljudi za koje se bori, u drugoj trilogiji, jer shvataju da mu nije mesto među njima), dok je Hokmunu samo pregaženo vojvodstvo, narod masakriran i on zarobljen pa i on ima manje... ekstreman pogled na svet od ostale dvojice. Međutim, Erekoz aka Džon Deker - koji je ako se dobro sećam i nastao prvi - je postavio templejt: on je prizvan iz našeg sveta u kome je desk-džokej poput nas dvojice, da u fantazijskom svetu bude šampion ljudske rase kojoj preti istrebljenje. I on se prvo za njih bori i skoro dovede do istrebljenja neprijatelje, samo da bi na kraju shvatio da su ljudi u stvari mnogo veće zlo od onih protiv kojih se bore, pa se onda okrene i izvrši kompletan genocid svojih. Elrik je u odnosu na njega mnogo manje ekstreman, on jeste istrebio Melniboneance ali to su bili ostaci stare rase, sada dekadenenti i ionako pred odumiranjem - Erekoz bukvalno ubije jednu od dve najveće rase na svetu.

Ne da je to mnogo bitno za Witchera, jelte, pošto je i na čisto fizičkom planu jasno da je Geralt modelovan da podseća na Elrika - duga bela kosa itd.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 10-06-2015, 14:28:40
Quote from: neomedjeni on 10-06-2015, 14:11:18
Erlik je jedini koji je zapravo zaklet na službu zlu, tj. Haosu.

Džaba si čitao kad i dalje pišeš "Erlik"  :lol: :lol: :lol:

Ispari mi kredibilitet ko jutarnja rosa, dođavola.

Meho Krljic

Ma, da, su greške u kucanju merilo nečijeg kredibiliteta, ja bih odavno bio sudski sprečen da priđem bilo kojoj tastaturi. Recimo, uvek kada treba da napišem Microsoft, ja napišem Mircosoft. Uvek.  :cry:

Meho Krljic

Preslatko.

Ja sam za vikend jedno sat vremena igrao Witcher 3 ali to je bilo samo da se prođe tutorial i da se omiriše krajolik. Tako da nemam neke velike utiske da prenesem.  :lol:

neomedjeni

Računamo da će uskoro biti materijala za prenošenje utisaka.  :lol:

Meho Krljic

Videćemo. Ipak prvo treba završiti FFT0HD.

neomedjeni

http://www.highscorereviews.com/2015/06/28/editorial-is-the-witcher-3-better-than-skyrim/

Jeste da čisto sumnjam kako su ovo dve igre koje je uopšte potrebno porediti, ali barem su autori članka izvukli pravilan zaključak.  :lol:

Meho Krljic

Nisam ni stigao do zaključka ali kada kreću od pogrešne premise kakav zaključak može da im bude?

QuoteSince Bethesda released their epic open-world role playing game in 2011, The Elder Scrolls V: Skyrim has generally been considered the gold standard in western RPGs. It is arguably the yardstick by which all games of a similar genre are measured against, and with good reason

Ovo su bukvalno prve dve rečenice. Dobro, posle malo kvalifikuju tu izjavu, vele da je bio dobro ocenjen od kritike i da se veoma dobro prodavao, ali mora se primetiti da je Skyrim - meni inače vrlo draga igra - mnogo više mas-market fenomen, dakle široko popularna igra i to sa dobrim razlogom (sloboda, emergent gameplay) nego što se smatra vrhunskim RPGom među ljudima koji igraju RPGove... Čak, jelte, ti neki Elder Scrolls aficionadosi redovno ističu da je Oblivion bolji od Skyrima a Morrowind od Obliviona.

Ono što Skyrim svakako stavlja ISPRED Vičera u ovom trenutku je bogata ponuda modova na PC-ju. Štaviše, dugačak život ove igre na ovoj platformi je pre svega zahvaljujući modovima. Witcher 3, pošto je još sveža igra, za sada ima skromnu ponudu modova (i oficijelni alati za modovanje još nisu dostupni) pa će to biti zanimljivo pratiti u godinama koje dolaze.

neomedjeni

Zato sam i počeo sa ovom konstatacijom:

Quote from: neomedjeni on 01-07-2015, 09:21:59
Jeste da čisto sumnjam kako su ovo dve igre koje je uopšte potrebno porediti...

Ne znam kako izgledaju RPG elementi poslednjeg Witchera, ali nazvati Skyrim RPG-om je ozbiljna uvreda za svakog pravovernog ljubitelja žanra.  :lol:

Ali je svakako fenomenalan hiking simulator...

Meho Krljic

Dobro, ne preterujmo, ima tu kolko čovek oće RPGovanja, makar kada se poredi sa drugim kompjuterskim RPGovima. I ima taj neprevaziđeni osećaj neograničene slobode i personalizovane avanture. Ono gde je sigurno tanji od Witchera su karakterizacija i osnovna priča ali to je već po prirodi stvari tako - Witcher dolazi u paketu sa pripremljenim glavnim likom i njemu odnosnim sporednim likovima i narativom, Skyrim ima okviran zaplet i slobodno formiranje lika. Ali kapaciteta za RPGovanje ima u velikim količinama. Videti recimo ovaj serijal Toma Frensisa o igranju Skajrima isključivo koristeći "mađije" koje bi nam bile dostupne u stvarnom životu. Ili ovaj serijal Džima Sterlinga gde gledaoci njegovog JuTjub kanala određuju šta i kako dalje.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 01-07-2015, 10:14:53
Dobro, ne preterujmo,

Što, kad je to najlakši način da se izmami reakcija od sagovornika?  :lol:

Pogledaću, ali moje sećanje mi kazuje da, na stranu zaista neograničena sloboda kreatanja i izbora šta sledeće da se radi, zbog koje sam jedno vreme igrao igru, nema tu mnogo mesa kada se radi o ozbiljnom RPG-ovanju.

Meho Krljic

Šta je "ozbiljno RPGovanje" u ovom kontekstu? Skyrim omogućava igraču da gradi lik na mnogo načina, da rešava kvestove na mnogo načina, ima mnogo kvestova, zaposlenja, likova kojima se može pomoći ili odmoći, lokaliteta koji se mogu otkriti, zmajeva koji se mogu pobediti, reči starostavnog jezika kojese mogu naučiti... Kako već više puta rekoh, potencijali da se igrač kroz jezik igre izrazi - a što ja smatram RPGovanjem - su poveliki. Da je nefokusiran, jeste. Da likovi ne uspevaju da nam izmame emotivne reakcije, ne uspevaju. To su njegove mane i tu nema bekstva. Al da nije "ozbijlan RPG" to baš...  ne znam.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 01-07-2015, 10:37:41
Šta je "ozbiljno RPGovanje" u ovom kontekstu? Skyrim omogućava igraču da gradi lik na mnogo načina,

Istina, ne sporim.

da rešava kvestove na mnogo načina,

Ne bih se složio. Devedeset posto kvestova se svodi na idi u tu tamo tamnicu, probij se kroz 15-20 hodajućih mrtvaca, ubij bosa na kraju/ubij bosa na kraju + uzmi predmet koji ti je potreban da uspešno rešiš kvest i vrati se nazad. Odradio sam fighter guild i Thieves guild kvestove (doduše, ove druge možda ne sve) i to je to.

ima mnogo kvestova,

Koji brzo postanu repetitivni killing/fetching zadaci, avaj.

zaposlenja

Koja ništa realno ne znače, koliko sam video. Zapravo je užasno nervirajuće što možeš da se baviš svim i svačim i možeš da se popenješ do vrha bilo koje gilde, a da te to ne spreči u napredovanju u nekj drugoj. Ratnik koji bez ikakvih problema reši kvestove gilde lopova do kraja? Smejurija.

likova kojima se može pomoći ili odmoći,

Okej, ovo je svakako tačno.

lokaliteta koji se mogu otkriti, zmajeva koji se mogu pobediti

Slutim da je lokalitete moguće otkrivati i u igrama drugog tipa. Ne znam, nisam probao.  :lol:

A zmajevi su mi dosadili već nakon što sam ubio četvrtog petog. Tri zmaja po igri maksimalno, to bi trebalo propisati nekim RPG kanonom.

reči starostavnog jezika kojese mogu naučiti...

Ovo je svakako bila zanimljiva ideja, ali bukvalno mi igra ni jedan jedini put nije zatražila da bilo koju od tih veština primenim. Bilo je apsolutno svejedno imam li ih ili nemam.

Meho Krljic

Pa, sad, igra "ne traži" da uradiš tačno ovo ili ono, kako i sam kažeš na kraju pa to onda i podržava tvrdnju da se kvestovi mogu različito rešavati. Naravno, ne mislim da neki kvest možeš da rešiš time što ćeš nekog odžepariti dok spava ili time što ćeš ga ubediti da ti to sam preda ili time što ćeš ga ubiti pa to uzeti, to je više Fallout verzija događaja, ali imaš ogroman spektar kapaciteta da kvestovima priđeš ovako ili onako, uglavnom kroz borbu, ali Skyrim nikada i nije bio RPG (kao i Elder Scrolls generalno) koji je akcenat stavljao na druge stvari. Uvažavam, dakako, da je tvoja preferenca u RPG-u da imaš više narativnog sadržaja i da su ti dijaloški izbori i grananja narativa bliži u smislu "pravog RPGovanja" ali to svakako nećeš naći u ES igrama. No to više znači da to nisu igre usklađene sa tvojim preferencama, a manje da nisu dobri RPGovi.  :lol: U istom smislu i mogućnost da istovremeno budeš i lopov i bard i čarobnjak itd. tebe žulja jer se kosi sa idejom igranja tačno određene uloge u jednom prelasku igre dok je priroda ES takva da ti daju mogućnost da imaš raznolik i ne nužno konzistentan "život" tokom jednog prelaska igre. Ne mislim da je jedno ili drugo "pravije RPGovanje".

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 01-07-2015, 11:41:33
No to više znači da to nisu igre usklađene sa tvojim preferencama, a manje da nisu dobri RPGovi.  :lol: 

Budimo realni, igre upravo moraju biti urađene po mojim preferencama da bi bile dobri RPG-ovi. Ja ne sumnjam u svoju veru, a Šubnigurat će suditi svima koji misle drugačije.  :lol:

Meho Krljic

To bi naravno bilo prihvatljivo kada bi autor ovakve izjave imao u svom CV-ju jedno opsežnije igranje RPGova, a koje se mrdnulo dalje od stila cRPG-a sa kraja devedesetih godina prošlog veka. Pa da se onda kaže da je odabrao baš tu formu kao najbolju jer je probao druge, razumeo njihove prednosti & nedostatke i može da argumentovano diskutuje o tome zašto i kako je Baldur's Gate najbolja igra a i Torment je najbolja a Dark Souls i Skyrim to nisu.

neomedjeni

Upravo zbog toga sam i prezreo naučni metod i neposredno se prešaltao na religijske razloge, jer istinskom verniku nije potrebno dokazivati da Bog postoji, da je Srbin po nacionalnoj pripadnosti i da nam je poslao Krisa Avelonea da nas po drugi put spase od nas samih i nosi teret svih naših grehova na svojim širokim plećima.

Meho Krljic

Ovo sad znači da ćemo Krisa morati i da razapnemo kad se pojavi sa svojom narednom igrom "Planed Escape: Torture" na Kikstarteru?  :-? :-? :-?

neomedjeni

Mislim da je trebalo da ga razapnemo još kada je verolomno tviter porukom objavio da napušta Obsidian, te da smo po tom pitanju u kašnjenju, ali svejedno,

Quote from: Meho Krljic on 01-07-2015, 12:32:29
"Planed Escape: Torture"

nice touch.  xrofl

Meho Krljic

Sad sam zbunjen  :-?   Zar nismo pre dve nedelje podržavali Krisa što napušta Obsidian u kome su njegove ideje bile seckane na komade i disrispektovane? Sad odjednom treba da ga razapinjemo što je napustio reputabilni RPG studio. Kad je to javljeno? Zašto ja nisam bio u CC-ju?  :(

neomedjeni

Pa zar se nismo dogovorili da moderni fašizam napušta ideju doslednosti u stavovima zarad efikasnosti u delovanju i razbijanja krutih ideoloških normi?  :-?  Kada ste poslednji put bili na sastanku svoje ćelije, kolega?

Meho Krljic

Očigledno pre previše vremena.  :cry: Mada, da se razumemo, još Niče je prezirao ideju doslednosti, tako da smo sa fašizmom tu striktno u tradiciji  :lol:

neomedjeni

Da, ali smo sada učinili korak napred i prezreli i ideju preziranja ideje doslednosti. Praktično smo pokrili sve eventualije!!!

Meho Krljic

The Witcher 3 mi do sada veoma prija (iako sam odradio svega dve prave misije i još uvek sam level 1). CDPR su se zaista potrudili da ovo bude onaj željeni spoj otvorenog sveta u kome, na koju god stranu da pojašete, čeka vas zanimljiva pustolovina, kao i strukturiranih misija koje su različite i dobro dizajnirane da ne deluju kao otkačinjanje zadataka na listi (Ubisoft sindrom). Opet velim, ovo je utisak posle svega 2-3 sata igranja ali je utisak zaista lep kada mogu da provedem nekoliko minuta u igri samo jašući po šumi i okolnim poljima, prateći kako se menja vreme, ali i da naletim na kamp bandita i uletim u borbu sa njima bez ikakve pripreme i porazim ih sa stilom.

Donji klip je iz jedne od najranijih misija u igri, većina podkasta i rivjuova o igri ga je pominjala i karakterističan je za W3 jer zahteva i detektivski rad (po uzoru na Betmen igre, ali sa više čitanja) kojim se utvrđuje šta se desilo i kako problemu prići, a onda i borbu za koji se unapred valja uraditi adekvatna priprema. Borba je ujedno i element oko koga se lome koplja, neki tvrde da je prejednostavna i, svakako, ako se za poređenje uzme Bloodborne ili Darks Souls, ovo je neoboriv fakat, ali drugi tvrde da je borba u Witcheru 3 samo egzekucija kvalitetnog planiranja. U ovom konkretnom slučaju se vidi na šta se misli jer proučavanjem mesta na kome se pojavljuje avet koju su me unajmili da prognam, Geralt utvrđuje da je u pitanju Noonwraith - duh žene umrle neposredno pre udadbe koji se pojavljuje usred dana i napada radnike u polju - a njegov bestijarijum mu govori kako da se bori protiv ovih stvorova. Konkretno, slabi su na određeni sign a preporuka je i da se mač namaže posebnim uljem za borbu sa avetima. Takođe je preporuka i da se bude minimalno level 2. Ja sam imao samo level 1 i nisam imao dovoljno sastojaka da napravim pomenuto ulje, pa sam u borbu ušao samo sa srebrnim mačem i tom adekvatnom magijom. No, nije ovo tako teška borba, Noonwraith nema tako mnogo zdravlja, efekat oslepljenja koji njeni napadi prouzrokuju je kratkotrajan a njeno projektovanje svojih kopija u okolinu me nije specijalno zbunilo. Evo kako se to odvijalo:

http://youtu.be/AfWtJZpFWdA

neomedjeni

Verovatno se radi o malom omažu prelepom Nonwraight kvestu iz prvog Witchera, oko koga se vrtelo kompletno treće poglavlje igre.

Odobravam.  :lol:

Meho Krljic

Zabrinjavajuće je koliko sam se investirao u igranje Witchera ali nije da nisam znao da će to da se desi. Ipak je ova igra odmerena baš po ukusu igračkih gurmana, jelte, tako da sve što radi, radi sa razlogom i kada se zapitate zašto je nešto u njoj tako kako jeste, obično na to postoji dobar odgovor.

Posle prve ozbiljnije story misije, dakle, ubio sam Grifona što je neka vrsta inicijacije (ta misija pokazuje korak po korak kako se skuplja intel da se dođe do zveri koju treba ubiti ali i da se pripreme adekvatni napici, bombe i ulja), mogu sa dosta autoriteta da kažem kako su braća Poljaci vrlo promišljeno napravili svoj open world dizajn tako da igra ima sve udobnosti koje imaju Assassin's Creed ili Far Cry (dakle, na mapi se pojavljuju markeri koji obeležavaju interesantne lokacije, postoji razuman fast travel) ali da se onda na ime dizajna misija izdvaja od ostatka čopora. Naravno, naletanje na ko zna koji po redu kamp bandita ili gnezdo gulova neće biti svaki put memorabilno, ali mnogo misija na koje se natrči uzgred, bez pripreme, nisu prevashodno borbeni zadaci već često zahtevaju detektivski rad i istraživanje što je već samo po sebi osvežavajuće ali onda na to dolazi još i narativni sloj koji je najčešće poučan, odlično napisan i odlično odglumljen. Jednostavnije rečeno, CDPR su se potrudili da održe pa i prodube ton i duh sveta koji su imali u prve dve igre (a koji je, znamo, baziran na romanima) pa i kada je u pitanju običan "sledi tačkice" kvest koji ne zahteva ozbiljno angažovanje ni intelekta ni refleksa, najčešće je payoff neka mini ljudska drama, neretko tragedija sa potresnim akterima i njihovim sudbinama koje u ulozi Geralta obzerviramo i apsorbujemo u sećanja i svetonazor. Širi kontekst, rat na severu, osvajanje, život na teritorijama na kojima je vlast nedavno promenjena, gde se okupacione trupe trude da budu istovremeno i stroge ali i pravične, gde se ostaci poražene lokalne vojske (sastavljene najviše od seljaka i omladine) kriju po šumama, sve je ovo prikazano vrlo uspešno bilo kroz ambijentalnu naraciju bilo kroz direktan uvid u dokumenta, razgovore itd. Kvalitet dijaloga je na povisokom nivou i Wild Hunt se nalazi na vrlo srećnoj i zlatnoj sredini između recimo Skyrima i recimo Red Dead Redemption u svom odnosu između slobode i autorskog usmeravanja.

Kad reče Skyrim, ja i dalje tek ulazim u sisteme igre, dakle, u alhemiju, građenje lika, poboljšavanje opreme, pa ne mogu da pričam kako će to na duže staze izgledati, ali za sada nemam prevelikih problema da izađem na kraj sa izazovima u igri sve dok im pristupam promišljeno i ne srljam bez pripreme u borbu. Korišćenje borbenih magija je taktički prilično bitno, što će se videti iz donjih videa, a pripremanje ulja pred borbu i uzimanje potrebnih stimulansa kada se suočavate sa boss likovima za sada deluje kao zgodan bonus ali ne i esencijalna taktika. Opet, ubio sam samo grifona, koji je, siguran sam, tu tek da pokaže koncept bosfajtova, verujem da će naredna čudovišta biti veći izazov. Uistinu se nadam da će dolazeći bosfajtovi biti bliže epskim susretima iz Monster Hunter serijala jer je očigledno da su CDPR ovaj Kapkomov IP koristili kao ozbiljnu inspiraciju za taj deo igre...

Elem, hajde sad da pokažem videe:

Borba sa banditima 1

http://youtu.be/tG5Fm2wVrh4

Borba sa banditima 2

http://youtu.be/qIOryq4FLLc

Ovde se vidi da igra ima eleganciju u borbi koja nije BAŠ na nivou Dark Souls ili Monster Hunter predložaka ali ne zaostaje previše. Uzevši u obzir koliko je bogat ostatak igre, nije ovo zamerka, samo konstatacija. Ja sam zapravo impresioniran kako borba solidno ide u ovoj igri.

Drowneri su čudovišni stvorovi koji žive u plićaku i napadaju ljude koji se šetkaju obalom:

http://youtu.be/3GFsH8Jrt6Y

Meho Krljic

Moje glavne zamerke igri su za sada najviše na UI. Slova su i dalje sitna za mene a menadžment inventara iako bolji nego što je bio prepečovanja, i dalje je nedovoljno udoban. CDPR bi za sledeću igru stvarno trebalo da angažuju nekoga ko ima iskustva sa konzolnim interfejsima.

Evo i dve "ozbiljnije" borbe. Prva je sa medvedom koji ordinira blizu jednog od oltara u šumi i koga sam ubio da bih oltaru uvek mogao da pristupam bez osvrtanja oko sebe. Medved ima mnogo više zdravlja nego ljudi i obična čudovišta i oduzima više energije napadima pa se može okarakterisati kao minibos. Inače igram na "blood & broken bones" težini koja podraumeva da se meditacijom ne može obnoviti zdravlje, tako da koristim kombinaciju hrane, pića i posebnih sposobnosti da se lečim:

http://youtu.be/lGbSUMwVJoM

Konačno, evo i te borbe sa grifonom. Nisam se setio da upotrebim samostrel koga mi je Vesemir dao tik pred početak borbe, pa sve traje možda minut duže nego što je trebalo. Ipak, slatko je:

http://youtu.be/AkHaoaYM0Jw

neomedjeni

Ehej, pa grifon ti zbriso!!!

Ali sviđa mi se kako si lukavo međeda zaglavio među stablima i onda krenuo da ga razvaljuješ.  :lol:

Meho Krljic

Ma ubila sam ga na kraju, ali se to ne vidi u videu jer sam u žurbi da stignem na posao odsekao kraj. Glupak. Ali video si da je takoreći na samrti...

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 21-07-2015, 08:44:49
Ma ubila sam ga na kraju,

Okej, ko si ti i šta si uradila sa našim Mehom?

Meho Krljic

Zadržite svoje konje, druže Neo Međeni, pa znate da ja povremeno upadam u epizode rodne konfuzije.

Inače, moram da proverim kako se reguliše dužina brade u Witcheru pošto se moj Geralt već ozbiljno začetničio a možda ja ipak želim da ga zadržim na nekoj klintistvudovskoj facijalnoj frizuri...

neomedjeni

Ispravno, Geralt nikad nije furao bradu. Poljaci su verovatno malo preterali sa tim kozmetičkim sitnicama, čini mi se. Mada, možda se sve to lepo uklapa u opštu atmosferu igre i nije toliko bezvezno kako zvuči.

Meho Krljic

Ma, to je meni jako sladak detalj, nekako jedan indirektan a vidljiv način da se obeleži protok vremena u igri. Igra inače ima konstantan ciklus smenjivanja dana i noći i sutoni i zore su spektakularni. I dalje im zameram nedovoljno pregledan interfejs, pogotovo u inventaru. Jutros sam daunloudovao novi peč koji sada omogućava pinovanje nekih recepata čime onda ulazak u radnju hajlajtuje sastjke koje radnja ima a koji su mi potrebni za pinovane recepte, ali zaboga, zašto ne mogu da izlistam podkategorije u inventaru abecedno? Kad tražim neki poseban list a ima jedno 70 različitih listova u inventaru, stvari znaju da postanu vrlo zamorne  :lol:

Meho Krljic

Inače, novi peč daje malčice bolje kontrole igri ali, barem na Playstation 4, prouzrokovao je vidan pad performansi igre.  :cry: Frejmrejt je niži, pop-up je vidljiviji a vremena učitavanja su duža. Ebre, Poljaci. Bek tu d droving bord aj ges.