• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Političke implikacije (video-)igara

Started by ridiculus, 12-06-2015, 00:21:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Outlast 2 je pre neki dan zabranjen za distribuciju u Australiji (neke od scena u igri prikazuju seksualno nasilje pa je njihova komisija tu povukla crtu) ali je ta odluka sada preokrenuta i igra će moći da se kupi na ovom kontinentu. Ali treba videti australijskog poslanika koji je na ovu temu pričao u parlamentu:

https://youtu.be/15Q4JDh_eJE

Meho Krljic

Ajde i ovo je neka politika:

Yooka-Laylee je, kao što se već zna, igra koja je na kikstarteru bila vrlo uspešna, rade je bivši Rareovi ljudi i duhovni je naslednik Banjo Kazooie 3D platformera (trivia: iako se i Banjo Kazooie igre očigledno zovu po muzičkim instrumentima, sve dok nisam čuo Davida Turnera kako na Computer Game Show podkastu izgovara naglas ime ove igre nisam shvatao da je ono aluzija na ukelele... baš sam zaglupeo.), a uskoro izlazi za nekoliko savremenih platformi (PC, PS4, Switch, Xbox One, ali i Mac).

JonTron je YouTuber koji se već godinama zapravo i ne bavi mnogo igrama ali jeste u početku radio pre svega igre i ima nekih tri miliona pretplatnika recimo. Poslednjih tjedan dana je JonTron pod paljbom na internetu jer je dao nekoliko izjava (prvo na tviteru a posle i u razgovoru sa kolegama na twitchu i JuTjubu) koje su po srpskim standardima blage i oprezne, ali po zapadnim prilično zapaljive: da ni jedna nacija ne želi da svojevoljno menja demografiju, da čak i bogati crnci čine u proseku više prestupa od belaca, da niko ne želi da bude manjina u svojoj zemlji, da je Black Lives Matter nasilan pokret itd.

Naravno, rezultat ovoga je pre svega vika na tviteru i ansabskrajbovanje s njegovog kanala, nije da ga je iko uhapsio zbog ovoga niti da bi to trebalo da se desi, ali Playtonic, firma koja pravi Yooka-Laylee, a koja ga je pre par godina platila da snimi voiceover za igru (jer je u to vreme to bilo popularno, nakon shvatanja da klincima JuTjuberi znače više od popularnih glumaca ili voditelja) sada je objavio da se ni malo ne slaže sa njegovim pogledima i da neće upotrebiti njegov glas u igri.

Meni je ovo sasvim uredno: čovek ima određene političke stavove koji su možda u neskladu sa onim što ja smatram "poželjnim" (da ne pominjem da je čovek pola Mađar pola Iranac) ali izneo ih je bez pozivanja na nasilje ili ikakve preterano zapaljive retorike, dakle, ima mišljenje sa kojim se da debatovati, a firma sa kojom je sarađivao ne želi da bude asocirana sa ovakvim mišljenjem pa su preduzeti razumni koraci. Ali internet se solidno svađa oko ovoga već izvesno vreme i baš me interesuje da li će ovo da izazove neke veće talase...

ridiculus

Ovo što sledi je možda najvažniji članak vezan za video-igre koji se pojavio u skorije vreme u glavnotokovskim medijima. Nisam video da ga je neko spomenuo ovde, ali nisam ni tražio sa posebnom pažnjom, pa se nadam da se ne ponavljamo.

"Najvažniji" zato što prilazi problematici na sasvim drugi način od uobičajenog, a i pojavio se u izuzetno cenjenom The Economist-u.

Članak je ovde. Još ga nisam pročitao u celosti, pa neću ništa komentarisati, za sada - došao sam do njega preko nekih reakcija na njega. Ukratko, radi se o uticaju ovog hobija na društveni i ekonomski život učesnika.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Evo nečeg značajno kraćeg i sa manje 'implikacija', ali svejedno zanimljivog, barem za one koji još nisu svesni koliko je Hideo Kođima mudra glava:

Flashback: How 'Metal Gear Solid 2' Foretold Our Post-Truth Future

дејан

да простиш, ридикулусе, кад год видим кованицу (баз ворд) 'алтернативна реалност' присере ми се...више не могу да отворим фрижидер да ми не излети нека алтернативна реалнос'...но прочитаћу га до краја
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Dobro, taj tekst makar pošteno ukazuje da je nezaposlenost među mlađima uzrokovana drugim okolnostima, da su igre tu samo način da se smisleno (ili makar 'smisleno') utroši vreme koje su prethodne generacije trošile na rad, kao i da postoji taj nekakav pokušaj balansiranja između zarađivanja novca i oslobađanja sebi vremena za stvari koje su lepe.

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 22-03-2017, 20:48:17
Electronic Arts su i inače firma koja se ponosi svojim socijalno progresivnim stavovima, a i Mass Effect igre su već prilično komforno sadržale opcije za seksualno opštenje sa sopstvenim polom pa se moglo očekivati da će Mass Effect: Andromeda nastaviti u ovom smeru. Ali moglo se i očekivati da će - pošto kvalitet pisanja nažalost zaista nije na previsokom nivou u ovom serijalu a, videli smo, pogotovo u nanovijem nastavku - nešto od tog nastavljanja biti nezgrapno.

I, naravno, imamo na sceni mini-skandal u vezi transrodne osobe u Mass Effect Andromeda. Ovog puta buku ne dižu gamergateri ili konzervativniji igrači već, naprotiv, same trans osobe koje su zapanjene načinom na koji je lik u igri uveden. Naime, u prvoj konverzaciji sa protagonistom igre, ova žena na pitanje otkud da se odlučila da ide u daleki svemir i sve to, odgovara da je na zemlji bila Stiven, radila neinspirativan, dosadan posao i nije se osećala kao da je ona zaista ona. Tako da je sada Hejnli, i istražuje svemir i to je ono što ona jeste.

Deluje dobronamerno, svakako jeste, ali ovo u današnje vreme nije način na koji bi transrodna osoba govorila o sebi - otkrivanje "starog" imena (deadname u slengu) je maltene tabu a praktično se nikada ne događa pri upoznavanju sa osobom.

Nije ovo neki veliki skandal, jasno, ali ukazuje na nešto što sam ja odavno pokušavao da artikulišem - problem sa političkim temama u igrama vrlo često nije zbog samog političkog sadržaja već zbog nezgrapne forme kojom je posredovan a koja je naprosto deo i inače nezgrapne naracije u igrama. Treba popraviti kvalitet pisanja a ne "držati politiku dalje od moje zabave".

Naravno, BioWare se sad izvinio i obećava se da će ovo da se pečuje... U kakvom dobu živimo...  :lol: :lol: :lol:

https://twitter.com/bioware/status/849671752192077828

neomedjeni

Da je živ, Leonardo bi se ovih dana verovatno izvinjavao zbog Mona Lize i obećavao da će da je popravi.  :lol:

дејан

богу хвала, неомеђени, одговор је не би се извињавао, као што ни један стваралачки ум такве врсте нема потребу да се извињава због облика и садржине своје уметности...док производи и њихови произвођачи, у циљу продаје својег ђубрета, ће се извињавати и зато што постоје...јер, не дај боже да добију негативни фидбек од данашње малограђанштине...то ипак превише утиче на продају...лепо рече мехо 'у каквом добу живимо!' риџојс ју пипл!
...barcode never lies
FLA

neomedjeni

Naravno, to sam ja samo malo malo preuveličavao da demonstriram koliko je apsurdno to što developeri počinju da se tresu čim tri igrača na dva foruma dignu glas protiv neke njihove igre ili detalja vezanog za nju. 

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 06-04-2017, 12:22:30
Naravno, to sam ja samo malo malo preuveličavao da demonstriram koliko je apsurdno to što developeri počinju da se tresu čim tri igrača na dva foruma dignu glas protiv neke njihove igre ili detalja vezanog za nju.

Generalno - tj. nevezano za ovaj slučaj Bioware-a - to je obično grupacija razmažene dečurlije koju zovem WIB! Weeping Internet boys (mada verovatno ima i ženskog sveta. Uh, možda i transrodnih). Bojim se da ovo ide u smeru da uskoro nećeš moći da kažeš ništa loše po goblina ili zerga u fiktivnom svetu a da ne povrediš nečija osećanja.

Glavna pretnja je sada da, ako ne uradiš kako neko očekuje, nećeš dobiti njegove pare, ili će prestati da plaća tvoje usluge, i sl. Ok, ko ne želi da plaća i ne treba, ali bitno da se to dramatično najavi.

Meho Krljic

Stvarna pretnja zapravo čak i nije to. Igrači već godinama dramatično najavljuju da bojkotuju ovu ili onu firmu zbog ovog ili onog razloga pa to nema primetnog uticaja na okretanje para. Stvarna pretnja je više social pressure koji je dovoljno jak na društvenim mrežama i ostatku interneta da ljudi sa STVARNIM parama, dakle investitori i oni koji zakupljuju reklamni prostor, najave da bi mogli da se distanciraju od toga što ti radiš jer je percepcija da to što radiš nije društveno benevolentno. Već par godina se pokazuje da se firme najpre trgnu kada neko od čijeg novca zavisi njihov dnevni kešflou obnaroduje da ne želi da više bude asociran sa njima. U tom smislu je razlika između toga da mala grupa SJWova (ili kakvih drugih aktivista) kaže "Više ne kupujem BioWare igre jer ne predstavljaju trans osobe kako treba" i toga da ista ta, dakle i dalje relativno mala grupa provede nekoliko dana ili nedelja dižući buku po tviteru i fejsbuku, pokrećući peticije, šaljući zapaljive mejlove investitorima, članovima borda itd. Ovo je svakako i razlog što gamergateri i njima srodni mrze SJWove ali ne treba zaboraviti da su upravo gamergateri uradili identičnu stvar sa Intelom i Ars Technicom.

Ako smo to stavili ad akta, ovaj "incident" sa BioWareom, Mass Effectom i trans osobama koje se u igri ponašaju onako kako se ne ponašaju u stvarnom životu je iz bar dva razloga zanimljiv.

Prvi je taj da se developer ne samo izvinjava nego troši stvarne i merljive resurse (vreme, novac, stručna znanja) da "ispravi" svoju grešku nakon što je igra izašla u prodaju, dakle nakon što je nominalno "završena". Ovo više nije neka egzotična praksa - pečovanje "gotove" igre je nešto što je danas poptuno uobičajeno i očekivano - ali jeste vredno pažnje to da se ovde ne radi o pečovanju tehničkog problema, pa čak ni "narativnog" problema (kao u slučaju Final Fantasy XV ili, naravno, Mass Effect 3) već o, bukvalno, pečovanju načina na koji osoba u igri izražava svoj rodni identitet. S jedne strane, nije negativno ako kažete da će igra zbog toga imati nijansiranije, realističnije, bolje posredovanu poruku koji pokušava da prenese. S druge strane, potpuni pakao: ideja o tome da je igra autorsko delo iza koga stoje nekakvi autori sa nekakvim integritetom koji su spremni da brane pred potrošačima je ovim definitivno unazađena. Opet, iz možda dobre namere ali ova vrsta popuštanja pred spoljnim pritiskom je nešto što drugi mediji nemaju. Filmovi ne pečuju "problematične" replike ili "mejl gejz" kadrove nakon što feministkinje ili ratni veterani podignu buku na tviteru.

Drugi je taj da ovde pričamo o relativno maloj "interesnoj grupi" koja dobija - u čisto ekonomskim terminima - neproporcionalno veliku reakciju. Ja naravno smatram da je bitno da su transrodne osobe poštovane i reprezentovane i da se osećaju prijatno kao potrošači ovog medijuma, kao što i smatram da svaka pristojna osoba u društvu treba da ih razume, prihvati kao članove tog istog društva i složi se da njihovi životi ne treba da budu gori od naših zbog toga što imaju manjinski rodni identitet. Ali trans osobe su veoma izrazito manjina, čak i u okviru LGBT+++ manjine i to da će BioWare otići ovoliko daleko da bi izašao u susret reakciji na ni zlonamernu ni ružnu već naprosto nerealističnu reprezentaciju ove manjine je indikacija onog što je gore pomenuto: straha da bi požar na društvenim mrežama mogao da zahvati i investitorske slojeve. Opet, ovo je upravo razlog što ljudi koji mrze SJWove i "special snowflakes" i gnevno reaguju, jer ispada da jedna manjina sa inače veoma malim društvenim i političkim uticajem, kojoj je developer zapravo dobronamerno pokušao da izađe u susret, sada ugrožava tog developera jer joj se ne sviđa forma u kojoj je inače pozitivna poruka sadržana, što mnogi doživljavaju kao politički nefer i kao stavljanje forme daleko ispred suštine igara. Naravno, opet tu treba imati na umu da ti kojima je dosta "isforsiranog dajvrsitija" i "social justice tema tamo gde im mesto nije" najčešće spadaju u većinsku, privilegoavnu populaciju koja se ne suočava sa pitanjima tipičnim za manjine i margine.

Ali takođe, ovde treba i imati na umu sledeće: BioWare je imao dobru nameru, da reprezentuje trans osobe kao preduzimljive, snalažljive i smele - nešto što, s obzirom na ponovo malu veličinu ove populacije i njihovu malu ekonomsku i političku moć treba uzimati u obzir i prepoznati kao zaista gest dobre volje i stvaran napor iza tog gesta - i njihova "greška" je očigledno samo u tome što nisu PRE izlaska igre konsultovali neoga ko se u to razume o formi u koju treba spakovati tu reprezentaciju. Opet, igre su - posebno na AAA nivou - sada već jako kompleksni projekti i sasvim je razumljivo da ne mogu svi elementi igre imati identičan nivo pažnje u QA testiranju. Čini mi se da treba za trenutak zastati i pomisliti "Čekajte, 2017. godina je, igram naučnofantastičnu pucačinu u svemiru u kojoj postoji trans osoba sa imenom i prezimenom, koju je neko napisao, modelovao i odglumio i koja se ne stidi svog identiteta, čak ni svog starog identiteta. Pa to je, jebote, ČUDO!" i da je nefer da je vaša reakcija "WTF? PA KOJA TRANS OSOBA ĆE SVOJE 'MRTVO IME' OTKRITI NEZNANCU KOGA VIDI PRVI PUT U ŽIVOTU, PA VI STE IDIOTI, BIOWARE!!11!1 JEDITE GOVNA!!!! SLEDEĆI PUT NEKOG PITAJTE PRE NEGO ŠTO SE OBRUKATE I POKAŽETE DA VAS BOLI KURAS ZA TRANS OSOBE NEGO DA STE KRENULI U SAKUPLJANJE PAR LAKIH SOCIAL AWARENESS POENA!!!!", ali opet, ja imam 45 godina i prva igra koju sam igrao bio je Pong. Milenijalsi su odrasli okruženi drugačijim sadržajima i imaju drugačija očekivanja. Teško da ja mogu da arbitriram ko je tu STVARNO u pravu.

ridiculus

Nisam ni mislio da taj problem sa transrodnim osobama...ali, kada si se već potrudio da napišeš ovoliko, nema veze. [emoji38]

Mislio sam na odnos naplaćivača usluga ili proizvoda i njihovih mušterija. I u fizičkom svetu imaš slučajeve kada, recimo, mušterija udje u menjačnicu i daje 500 evra da bi promenila 10 u dinare, na šta blagajnik kaže da trenutno nema dovoljno sitnih evra da vrati kusur. "MA, KAKO NEMAŠ EVRE!!! ŠTO ONDA NE ZATVORITE!!! NEĆU NIKAD VIŠE DA UDJEM OVDE!!!!!!" Itd. Stvar vaspitanja, valjda, i inteligencije, donekle. A onda nije teško zamisliti reakcije u virtuelnom svetu, gde su korisnici često anonimni, i gde su korisnici navikli da dobiju stvari suviše lako i suviše brzo. Tako da su takvi slučajevi daleko češći na Internetu, i verovatno daleko "javniji". Na jednom sajtu gde se sadržaj apdejtuje jednom dnevno, počev od 11 pre podne, javlja se lik jednog dana u 12 (recimo):"GDE SU APDEJTOVI!!! VI STE LAŽOVI! NEĆU NIKAD VIŠE DA DODJEM OVDE!!!" Ok, malkice preterujem, ali više u vezi interpunkcije nego značenja, s tim što je i gramatika često diskutabilna. [emoji38]

No, ova tema daleko prevazilazi domen igara...

ridiculus

A što se filmova tiče, oni se trude da udovolje od početka. Ne svi, ali glavnotokovski većinom da. Režiseri su se javno izvinjavali što belci glume stare Egipćane ili što postava nije rasno raznovrsnija ili šta sve ne.

Meho Krljic

Ali nisu snimali nove scene da izađu u susret ljudima koji ih kritikuju  :lol:

ridiculus

Nisu, ali to je zbog prirode industrije, pretpostavljam. Morali bi da ulože mnogo para u tako nešto. Korektnost bilo koje vrste još ne vredi toliko. [emoji38]

Meho Krljic

Tex Murphy

"I, naravno, imamo na sceni mini-skandal u vezi transrodne osobe u Mass Effect Andromeda. Ovog puta buku ne dižu gamergateri ili konzervativniji igrači već, naprotiv, same trans osobe koje su zapanjene načinom na koji je lik u igri uveden. Naime, u prvoj konverzaciji sa protagonistom igre, ova žena na pitanje otkud da se odlučila da ide u daleki svemir i sve to, odgovara da je na zemlji bila Stiven, radila neinspirativan, dosadan posao i nije se osećala kao da je ona zaista ona. Tako da je sada Hejnli, i istražuje svemir i to je ono što ona jeste. "

А постоји ли у тој игри дијалошка опција типа "Разгули, транџо!" ?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

To kad bude lokalizovana za bosansko tržište  :lol: *

*naravno, ograđujem se od transfobičnog tona posta na koji odgovaram i podsećam na to da je uvek bolje da imamo empatiju, pogotovo prema manjinskim grupama.

дејан

то се никако не може назвати мањинском групом
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Trans osobe? U kom smislu? Mislim, očigledno su manjina.

дејан

очиглено се разликујемо у томе шта може да се квалификује као мањина
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Očigledno. Mislim, grupa koja predstavlja upadljivo manje od 50% ukupnog društva bi trebalo da je po definiciji manjina. Pa, dal' su to reli vozači, vlasnici jahti ili trans osobe, sve su to manjine. E, sad, neki su kriterijumi identifikovanja sa grupom jači, neki slabiji i, naravno, nije svaka manjina jednako politički ne/moćna... Al ja ne znam tačno na šta ti ciljaš, pa objasni ako ti se da.

дејан

лгбтљљаап су данас моћна интересна група, која је давно по својој суштини, која се огледа и у њеној несразмерној моћи и безочном коришћењу исте, у западном свету, превазишла израз 'мањина' у смислу који данас најчешће користимо у језику...
они могу бити само 'мањина' у истом кошу као и банкари или људи који воде војно-индустријски комплекс, медије и слична еснафска удружења - екипа са превише друштвених полуга у односу на сопствени број (говорим о западу)
још увек има делова света где су лгбтљљаап мањина (у смислу у коме се данас та реч користи) - тамо где су им људска права угрожена због њиховог опредељења...ал не и у свету у коме ми живимо и на који се ова наша прича односи, ту су еснаф (тј мањина су тачно онолико колико је и еснаф мањина)

...barcode never lies
FLA

mac

Upadaš polako u jevrejsku logičku zamku. Tako i nacisti implicitno počeli od neizrečenog "za poraz u Prvom svetskom ratu su krivi bogataši", pa preko "bogati Jevreji" došli do "za sve su krivi Jevreji". Nemaju svi LBGTovci društvene poluge. Zapravo često se dešava da gejeve tuku na ulici kojekakvim polugama. Da li se to dešava i bankarima?

Meho Krljic

Ti Jevreji, sve će da smisle samo da nam doakaju!!!!!!!!

Htedoh da kažem da smo mnogo otišli u oftopik ali zapravo, za promenu smo prilično ontopik - na kraju krajeva pričamo o političkim implikacijama jedne video-igre.

I shvatam šta Dejan priča, ali što bi se reklo, moj uvid sa terena mi govori da je stanje drugačije. Svakako, može da deluje, kao u primerima odozgo, da LGBTQ+++++ advokati imaju ogromnu socijalnu moć, upravljaju javnim mnjenjem, eksploatišu ga itd., ali ja sam odrastao na Marksu i meni je instinkt uvek da gledam ko drži, jelte, sredstva za proizvodnju i da njemu pripisujem stvarnu moć.

Da budemo konkretniji, trans osobe su apsolutno manjina i unutar LGBTQ+++ zajednice i, u okviru aktivizma one su najčešće margina. Što preslikava njihov položaj na široj socijalnoj margini, naravno.

Ponovo, možemo da gledamo statistike, koje pokazuju koliko je rizik od nasilja u slučaju trans osobe veći nego kod osobe koja to nije, koliko je veći rizik od socijalne izolacije ili siromaštva kad ste trans osoba, koliko je veći rizik od depresije i suicida ako ste trans osoba. Očekivano, značajno veći, primetno veći a ovo su statistike za SAD, dakle, državu gde ove osobe komparativno uživaju najviši nivo sociopolitičke moći.

Hoću reći, tviter i gejming su nekakvi barometri ali ne treba da nas zavaraju da mislimo da je stvar što se tiče trans osoba rešena, da su one socijalno integrisane, nemaju socijalne hendikepe koje obično vezujemo za manjinski tretman i da njihovim problemima društvo nema šta da se bavi.

Opet, naravno, razumem i to da je hip i kul baviti se rodnom ili identitetskom politikom za mnoge mlade ljude danas a da nemaju očiglednih interesovanja za klasnu i imovinsku, nama marksistima blisku, ali to, mislim, nije predmet ove rasprave sada. Trans osobe imaju manjinski status i mnoge negativne efekte koje on donosi.

I, dalje, svakako da razumem i rezigniranost kad se vidi da neko samo na osnovu svog identiteta (za koga često sumnjamo da je usvojen, dakle nije "autentičan" i u nama proradi Sartr pa bismo da se pobijemo) skuplja političke poene, socijalni status i materijalnu korist - pa svako od nas zna bar nekoga za koga se kaže "on je od toga što je peder napravio profesiju", ali opet: postojanje jednog ili deset oportunista ne znači da sve koji su sa tim nekim povezani po nekom kriterijumu treba da merimo istim aršinom.

Na terenu, jelte, rekao bih da moje iskustvo govori ovo: velika većina mladih muškaraca i žena koji se bave LGBTQ++++ aktivizmom i to im je jedina ili prevashodna aktivnost u životu nisu tu jer su namirisali velike pare i socijalne perkove. Po mom iskustvu, velika većina njih je socijalno i u svojoj zajednici bila temeljno marginalizovana, što je direktno uticalo na njihovo školovanje, ali i dalje, na potencijal zapošljavanja i stvaranja mreže socijalnih kontakta koji bi dalje vodili ka prilikama za obrazovanje i zaposlenje. Njima je bukvalno - ovo se pojavljivalo kao odgovor u više istraživanja u kojima sam ja imao nekakvu ulogu - pripadnost grupi osoba koje su slično marginalizovane i imaju slična identitetska shvatanja bilo jedino mesto gde su se osećali bezbedno (ne nužno u smislu zaštite života, mada ima i toga, ali više u smislu mogućnost da ne budu izloženi poruzi, kritici itd.), mnogi su to nazvali svojom pravom porodicom. I ako su dobili priliku da se tu bave nekim aktivizmom, dakle da imaju zaduženja i odgovornosti, pa još ako su za to mogli da dobiju neki dinar - to je njima bila prva prilika u životu da se osećaju kao da nešto stvarno rade i kao da od toga mogu i da zarađuju. Needless to say, većina njih (opet pričam o ljudima koje ja znam, dakle, anegdotalno pričam, nestatistički) i dalje je bila socijalno nestabilna a mnogi u riziku od siromaštva.

E, sad, sa trans osobama kojih ima deset puta manje su stvari bar jedno pet puta teže po svim tim parametrima. Mi obično LGBTQ+++ koristimo kao zgodnu metakategoriju ali činjenica je da to nikako nije homogena grupa - ni klasno, ali svakako ni identitetski. Trans osobe često trpe diksriminaciju od strane drugih LGBTQitd. osoba i zajednica. Eto, čak i ti ljudi sa kojima sam radio, dakle, aktivisti koji se identifikuju kao gej muškarci (od kojih su se neki povremeno oblačili kao žene i koristili ženske nadimke da se identifikuju) za trans osobe su uglavnom koristili pežorativ "trandža" i sprdali se na njihov račun. Možda dobronamerno, naravno, ali opet, ako si trans osoba i podrazumeva se da će i ti neki (skoro pa) tvoji da te zajebavaju, pa to nije lako, psihološki, socijalno, emotivno itd.

Ponovo, (sigurno) ima moćnih i uspešnih trans osoba (uh... Ru Paul?), ali veliki broj njih, proporcionalno mnogo veći nego u ostatku populacije, je socijalno na veoma nestabilnom tlu i izdržava se od seksualnog rada, gde je dalje izložen rizicima od nasilja, seksualno prenosivih infekcija, i generalno stigmatizovan. Ne kažem da treba prolivati suzu za njima, radije nego za nekim drugim (decom koja šiju patike u Bangladešu, ženama na Daešovim teritorijama, radnicima u Fiatu u Kragujevcu) ali čini mi se da je pristojno prepoznati da je biti trans osoba na zapadu (računajući i nas) i dalje prilično teška polazna pozicija u životu.

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 13-07-2017, 14:58:46
naravno, ograđujem se od transfobičnog tona posta na koji odgovaram i podsećam na to da je uvek bolje da imamo empatiju, pogotovo prema manjinskim grupama.

У стварном животу наравно. Али у играма? Зар нам скоро сваки РПГ (за шта се тај злосрећни Масс Еффецт, колико сам чуо, издаје) не нуди широк дијапазон играња "евил" карактера, који пљачкају, убијају, уцјењују и раде којекакве друге ружне ствари? Која је тачно поента онемогућавања нечег тако баналног као што је дијалошка опција "разгули, транџо"?

(Бај д веј, чисто да нагласим и да се оградим од неоправданих оптужби за трансфобичност којима сам оптужен, то НИЈЕ опција коју бих ја изабрао у поменутом дијалогу).
Genetski četnik

дејан

Quote from: mac on 13-07-2017, 16:59:53
Upadaš polako u jevrejsku logičku zamku. Tako i nacisti implicitno počeli od neizrečenog "za poraz u Prvom svetskom ratu su krivi bogataši", pa preko "bogati Jevreji" došli do "za sve su krivi Jevreji". Nemaju svi LBGTovci društvene poluge. Zapravo često se dešava da gejeve tuku na ulici kojekakvim polugama. Da li se to dešava i bankarima?
прво мац, оно што сам ја написао нема никакве везе са овим што ти пишеш, друго ништа од твојих историјских теорија нема везе са истином, и ред би било да се информишеш пошто је историја трећег рајха и јеврејског питања веома комплексна ствар која не заслужује толико офрљне и нетачне квалификације, макар због несреће коју је донела. треће, ја нисам говорио о свим лгбтљљаап понаособ, већ о томе шта је та заједница и шта представља, искључиво, у западном друштву и стварно нема смисла (а ово је уједно одговор и меху на један део његовог по мени бесмислено дугачког поста у коме апсолутно није рекао ни једну нову ствар нити је разумео шта сам ја хтео да кажем (што сасвим приписујем мом превише штуром начину саопштавања)) да релативизујемо ствар на ниво појединаца... данас, у западном свету, не рачунајући нас, пошто ми (још увек, срећом) не припадамо њему и не делимо све његове вредности и 'вредности', лбгтљљаап нису мањина сем у смислу да их има мало у проценту становништва. толико мало, да рецимо, само гладних у САДу или било којој другој земљи запада их има једнако или више него лбгтљљаап особа и да се, без обзира на бестидно велико на бестидни начин отето богатство тих земаља тој бедној мањини не помаже сем, повремено, у сврху медијске пропаганде.
и да делимично одговорим и на мехов (мехин, механов?) непотребно дугачки пост - јебе се мени овде у србији за проблеме човека који има проблем са својим било којим а поготово сексуалним и 'родним' идентитетом на западу.
могу да се саосећам са њим овде у србији, до неке мере - кад и ако не може да нађе посао или ако је (што често јесте) малтретиран (имао прилике више од 10 пута да, својом што сналажљивошћу што рукама, браним особе што транс што геј од физичког насиља) али он се ту у суштини врло мало разликује од просечног србина, или тачније, ни мало србина гика у средњој школи деведесетих или у незгодном крају (и без зајебанције вам говорим да су неки од тих људи добијали озбиљне батине само на име сопствене интелектуалне необичности а у каквом су стању данас, оно што је мехо написао о транс особама пресликава се 1на1)...тако да, све горе и овде што сам поменуо се не односи на србију и нашу несрећу у којој се сви давимо без обзира на полни или 'родни' идентитет, већ на запад, чијим се делом још увек не сматрамо (иако би неки од нас хтели, неки не...чињеница је да нас они не сматрају).
и као закључак, презирем сваку компанију, сваког синеасту, сваку јавну личност, уметника, политичара итд која због 'притиска' СЈВ/лгбтљљаап еснафа се извињава због својег, дела, маркетиншке кампање, става, шале и сваке сличне умотворине или рукотворине.

...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Prezir notiran  :lol:

Nego, da adresiramo ovo:

Quote from: Harvester on 13-07-2017, 20:26:17
Зар нам скоро сваки РПГ (за шта се тај злосрећни Масс Еффецт, колико сам чуо, издаје) не нуди широк дијапазон играња "евил" карактера, који пљачкају, убијају, уцјењују и раде којекакве друге ружне ствари? Која је тачно поента онемогућавања нечег тако баналног као што је дијалошка опција "разгули, транџо"?

Imam utisak da Harvester nije igrao ni jedan RPG noviji od... 2000 godine, recimo?

Dakle, ne, vrlo mali broj RPGova ima takvu širinu. Mass Effect ima mogućnost davanja "grubih" odgovora ali, pošto nisam igrao Andromedu, ne mogu da kažem postoji li neki takav odgovor i u ovoj konkretnoj situaciji. Opet, svakako ne treba očekivati od savremenog AAA RPG-a da nudi zaista kontroverzne opcije. Bethesdine Fallout igre, recimo, iako su ekstremno slobodne u odnosu na većinu konkurencije u smislu da je moguće pokrasti, napasti, ubiti praktično sve likove bez obzira da li su kritični za kampanju ili ne, apsolutno povlače crtu kad je u pitanju ubijanje dece. To jest, nemoguće ga je uraditi iako bi to bila "prava" evil opcija.

Tex Murphy

QuoteImam utisak da Harvester nije igrao ni jedan RPG noviji od... 2000 godine, recimo?

Пааа, мање-више. Ту су Арканум и Невервинтер Најтс, али то је мислим отприлике то.
Genetski četnik

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

E, da oće opet da vas anektiraju, bog da vas vidi.  :lol:

Meho Krljic

Ovo nisu toliko političke implikacije video igara koliko uticaj aktuelnih sociopolitičkih trendova na gejmersku kulturu. Dakle, sažetak onoga što se preko vikenda dešavalo sa NeoGaf forumom (pisao Patrik Klepek):
Inside the Sexual Misconduct Allegations Rocking NeoGAF's Last 48 Hours

Kotakuovi tekstovi: https://kotaku.com/neogaf-goes-dark-after-sexual-misconduct-allegation-aga-1819755151

https://kotaku.com/neogaf-reopens-users-revolt-1819790736

EviLoreova izjava po vraćanju foruma onlajn:

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1452075

Moj komentar? EviLoreovo ponašanje nije nešto što bih ja radio, ali je zanimljivo da je sve ovo došlo kao okidač za vrlo radikalnu promenu na forumu, plus autrejdž među forumašima je izuzetno intenzivan u odnosu na EviLoreov greh, kao da je u pitanju samo katalizator za razrešenje nekih postojećih proturečnosti.

Calavera

ako nesto mrzim, to su ovakve vrste sudjenja putem socijalnih medija. potpuno mi je neverovatno da je 1 jedini facebook post (u medjuvremenu i obrisan, ako sam dobro razumeo) bio dovoljan za obaranje najveceg igrackog foruma u svetu.

Meho Krljic

Da, zato i kažem da je to izgleda samo okidač za neke mračnije probleme koje je NeoGaf, verovatno, imao.

дејан

уобичајени лов на вештице, толико својствен англосаксонској култури
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Dejli Mejl protiv Dejvida Kejdža  :lol:

Detroit: Become Human under fire for controversial domestic abuse scene

Dajdžest za neupućene:

Na Paris Games Weeku u Oktobru je Sony tokom svoje prezentacije pokazao i insert iz igre Detroit: Become Human, narednog projekta Davida Cagea i njegovog studija Quantic Dream (Fahrenheit/ Indigo Prophecy, Heavy Rain, Beyond: Two Souls i, naravno Omikron: Nomad Soul). Cage je poznat po svojim ambicijama da pravi ozbiljne, emotivno nabijene drame (mada, kako sam već pisao više puta, na kraju to budu eksploatacijski trileri) pa je i ova scena iz igre prikazala porodično nasilje nad devojčicom. Gejming mediji su još tada odradili svoj posao oko propitivanja je li ovo kontroverzno, da li ovakva tema treba da bude u igri i, ako da, da li je pametno da baš to bude deo reklamnog materijala koji gledate odmah posle vesele Spajdermen igre na Paris Games Weeku. Jurogejmer je i intervjuisao Kejdža koji je insistirao da je za njega ovo tema vredna istraživanja i Martinu Robinsonu, intervjueru, rekao "Da sam filmski režiser, ne bi mi ni postavljao ovakva pitanja". Što je naravno, fer. Ali ne znači da ne treba diskutovati o tome jesu li ovakve stvari na pravi način tretirane u igrama.

Elem, sada se toga dohvatio Daily Mail, britanski tabloid koji je, jelte, uzor našim Aloima i Informerima i stvari su se zatalasale sa nekoliko organizacija koje se bave zaštitom i podrškom osobama koje su pretrpele porodično nasilje koje su se javile da kažu da ovakve stvari ne bi trebalo da budu u igrama jer normalizuju nasilje i traume koriste kao materijal za zabavu. Što je dobar pokazatelj kako normalan svet i dalje vidi igre, naravno. A i zašto ne bi?

дејан

ако сам добро схватио насиље свих врста, боја и величина је дозвољено у филму (и свим његовим алотропским модификацијама), а у видео играма је проблем (сетимо се само оне јадности са томбрејдером)...а са друге стране, јбг, велике куће које производе видео игре су већ дуго довољно богате да могу да купе чланке...шта чланке, новинаре...ма шта новинаре, читаве редакције новина да напишу шта год хоће (ко што је већ постало уобичајено) с обзиром на ниво корумпираности штампе у последњих 25+ година...закључак се сам намеће
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Ja čak mislim, pošto je ovo igra koju će izdati Sony, da oni apsolutno obožavaju što ih napada baš Daily Mail pa mogu bez mnogo napora da zauzmu moral high ground i pričaju kako, eto, ogavni tabloidi ne razumeju novu umetničku formu. Od toga pa do možda malo paranoidne teze da je Sony moguće čak i sponzorisao da nastane ovakav tekst u tabloidu nije preveliki korak  :lol: :lol: :lol:

Meho Krljic

Kako bolje predstaviti muslimane u video igrama? Ako to već radite, evo nekih razumnih saveta (koji su svakom razumnom, sigurno, već intuitivno na pameti).

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 13-12-2017, 12:53:16
Kako bolje predstaviti muslimane u video igrama? Ako to već radite, evo nekih razumnih saveta

... од лика који се зове Осама :-) :-) :-)
Genetski četnik

Meho Krljic

Evo odličnog primera za to kako načelno dobronameran pokušaj kritike završava u opravdanim gunđanjima da "SJWovi" uništavaju popularnu kutlru svojom fiksacijom na identitetsku politiku i reprezentaciju.

Naravno, pričam o igri Kingdom Come: Deliverance i kontroverzi vezanoj za nju već par godina unazad, ali na kraju gotovo parodično sažetoj u prikazu igre koji je za Jurogejmer napisao Robert Prčiz.

Elem, igri je još daleko pre no što je izašla zamerano što, eto, nema predstavnike ne-kavkazoidnih rasa među NPC-jevima, a direktor igre je dosta glasno odgovarao da je Kingdom Come: Deliverance što je moguće istorijski verniji prikaz petnaestovekovne Češke (preciznije, Boemije) i da su istoričari koje su konsultovali rekli da nema dokaza da su "people of colour" bili prisutni u češkoj provinciji tog vremena u ikakvoj primetnoj količini.

Naravno, NAMA je to samorazumljivo, kao i većini centralnih/ istočnih Evropljana. Ali pošto anglosaksonska kultura dominira zapadnjačkim diskursom o igrama, nakon što je Witcher 3 takođe bio kritikovan što nema "people of colour" u svom kastu (negde sam na ovom potforumu pre nekoliko godina linkovao te tekstove), sada Robert Purchese u prikazu Kingdom Come: Deliverance posle opširne priče o mehanici i dizajnu igre, skoro četvrtinu posvećuje političkoj kritici na najtrapaviji zamisliv način.

Da se razumemo, mislim da se zna da sam ja apsolutno za to da se igre kritikuju sa svih pozicija, pa i političkih, kao i da sam inače razumno veliki fan reprezentacije, dajvrsitija itd. u popularnoj kulturi, uključujući igre. Imajući sve to u vidu, način na koji Purchese kreće u kritiku je apsolutno parodičan:

QuoteBut there's also a big problem. There are no people of colour in the game beyond people from the Cuman tribe, a Turkic people from the Eurasian Steppe.

Ponovo, daleko bilo da ja ikome mogu ili želim da određujem koja je njemu tema bitna kad kritikuje igru (ili bilo koji drugi kulturni artefakt) i mislim da je legitimno da je nekom "a big problem" to što u igri koja se dešava na 16 kvadratnih kilometara zabačene češke provincije početkom petnaestog veka nema "people of colour", osim Kumana, ali Purchese nažalost posle ide nizbrdnom stazom "dokazivanja" da je bilo "moguće" da tamo bude takvih osoba pa da je to nekako gotovo imperativni razlog da ih se uključi u igru.

Prvi problem je svakako njegova konsultacija sa istoričarem koji prvo govori o Španiji i Nemačkoj pa onda poteže Put svile, pokazujući da uopšte nema ideju gde se igra uopšte događa. Pozivanje na "nauku" ali korišćenje irelevantnih naučnih podataka da podržiš svoju poentu je dovoljno loše i pre nego što se onda osloniš na "Pa, moglo je da se desi, ne znamo mi" argumente, ali glavni problem sa celom ovom argumentacijom je svakako u tome što je ovo jedna očigledno po inerciji odabrana "politička" tema - više na osnovu tviter-hajke na igru od strane dela te neke tviter-javnosti nego zato što tematika igre tu temu zaziva - i njena arbitrarnost uveliko obesmišljava poente koje bi Purchese da napravi.

Hoću da kažem, ponovo, reprezentacija je dobra i korisna stvar, ali ona ne može da bude obaveza jednog kulturnog artefakta, makar ne u društvima koja se smatraju netotalitarnim. Na autoru je da o reprezentaciji razmišlja ili ne razmišlja, kao što je na kritičaru da o njoj priča ili ne priča, ali ceo diskurs užasno pojeftinjuje kada se to radi po inerciji, sledeći proverbijalni mentalitet krda. Primera radi: da li je verovatnije da ćete u petnaestovekovnoj Boemiji susresti osobu centralnoafričkog porekla ili osobu oštećenog vida ili sa nekim drugim telesnim invaliditetom? Svakako ovo drugo. I bilo bi izuzetno lepo da igra ima prominentne elemente koji reprezentuju osobe sa invaliditetom - čak je i Final Fantasy XV imao osnažujuću predstavu osobe koja je izgubila vid - i da tako nečeg ima u igri mislim da bismo svi aplaudirali.

Ali da u kritici igre napišemo kako postoji jedan veliki problem jer u igri nema osoba sa invaliditetom delovalo bi iznenađujuće. Pogotovo ako do tada nismo tu temu prečesto potezali (a Purchese se nije baš polomio oko kritike Witchera za slabu reprezentaciju). Opet, ne kažem da ne bi bilo legitimno, naravno - ako sam aktivista koji se bavi javnim zagovaranjem za poboljšanje kvaliteta života i percepcije osoba sa invaliditetom, naravno da će mi to upasti u oči i da ću iskoristiti priliku da to kažem.

Ali Purchese to ne kaže. On se bavi "people of colour" u igri koja se dešava na možda najbeljem mestu na planeti i poziva na dubiozne istorijske faktoide da podrži svoju poentu.

Ovo je svakako problem jer, ponoviću, pojeftinjuje stvarnu raspravu koju treba imati o političkim implikacijama video-igara i deluje kao brzopotezni naskok na bendvegon odavno zalaufan kompiliranjima tvitova direktora igre i insistiranjem da je on rasista i Gejmergejter. Naravno, ne možemo svetini zameriti što je svetina i ima mentalitet svetine, ali od kritičara treba da očekujemo malo osvešćeniji pristup. (Kotakuov Stephen Totilo je zapravo imao odličan tekst na ovu temu koji sam isto svojevremeno linkovao, ali evo ga opet for your convenience: https://kotaku.com/my-e3-meeting-with-a-pro-gamergate-developer-1715511964).

Ključno, Purcheseovo pokretanje ove teme iako, ponavljam, verujem sasvim dobronamerno, svedoči o tome da se i oni progresivni na zapadnoj hemisferi teško otržu inerciji anglosaksonskog kulturnog imperijalizma, možda i nesvesno insistirajući na tome da vrednosti koje u ovom trenutku oni prepoznaju kao najvažnije, budu prepoznate svuda i, ako je moguće, unazad kroz vreme. Za sada japanske igre uglavnom uspevaju da izbegnu mnogo talasanja (iako su često mnogo rasističkije i šovinističkije od igara koje na zapadu bivaju meta kritike) jer i dalje postoji određeni kulturni bafer između zapada i istoka, ali igre srednjeevropskih autora postaju, čini se, legitimna meta.

I opet, dalekobilo da ja mislim da ovo nije rasprava koju vredi imati. Ali joj treba pristupiti ozbiljno i odgovorno da bi se izbegla legitimna optužba za virtue signaling i razvodnjavanje političkog diskursa do besmisla. I Džon Voker, čija se SJW reputacija ne mora dokazivati je, vidim, na tviteru imao sarkastičan tvit kojim kaže da jedva čeka da se istim aršinom premere i sve druge igre...

Pa, eto.

neomedjeni

Mislim da ste čak preblagi prema čoveku koji očigledno u ovom slučaju nije imao pojma o čemu govori.

Meho Krljic

Pa, ja sam uvek blag, koliko je moguće.  :lol: Ali, ako je problem samo da čovek ne zna o čemu govori i pokušava da bude virtue signalling SJW, to je manje strašno od toga da namerno bira Kingdom Come: Deliverance jer je Daniel Vavra poznat kao podržavalac GamerGate-a i neko ko nije politički korektan, a namerno previđa slične "prestupe" u Witcheru, sa čijim je developerima ortak...

Father Jape

Ja mislim da Vokerov tvit nije sarkastičan.

I really hope we can look forward to gaming sites calling out all relevant games for failing to include POC and for their representation of women, and not just those they feel they have permission to because the project lead is a weak squash Nazi.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Calavera

eto, za slucaj da je neko ipak pomislio da taj covek moze biti na pravoj strani nekog argumenta  :lol:

meni se cini kao da su vavru docekali na zub bas zato sto je gamergater. kao sto je walker rekao, pored ljudi tamne koze se radi i o zenama, za koje dosta njih tvrdi da se dele u dve glavne kaste: prostitutke i princeze. naravno, drugi koji su to igrali kazu da to nije tacno i da zena ima u raznim delatnostima. prosto deluje kao da neki ljudi samo traze nacin da se uvrede, ai ne mogu biti siguran bez da licno odigram kcd...