• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Da li je naučna fanastika fantastika?

Started by Mica Milovanovic, 24-02-2016, 20:03:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

varvarin

Quote from: Boban on 03-03-2017, 02:55:04
Zstef je danas plakao što odrednica o stripu nije dorađena do kraja, ali je priznao da je bilo njemu dato da uradi i da nije uradio.

Htedoh da dodam nešto, al'  neću da stajem Zstefu na muku, on je moj drug!  xremyb

scallop

Quote from: varvarin on 03-03-2017, 10:44:17

Quote from: Boban on 03-03-2017, 02:55:04
Zstef je danas plakao što odrednica o stripu nije dorađena do kraja, ali je priznao da je bilo njemu dato da uradi i da nije uradio.

Htedoh da dodam nešto, al'  neću da stajem Zstefu na muku, on je moj drug!  xremyb

xremyb
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Svako plakanje Zstefa za neurađenim ima i sekvencu sa Lazovićem...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Nikad se ne piše šta si uradio, nego šta nisi uradio. Od ZStefa nikada ništa neću očekivati jer se zanavek upisao sa Lazovićem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Današnji Dnevnik: http://www.dnevnik.rs/kultura/cuda-dalekog-svemira

Inače, bio juče ABN u Čudnoj knjižari da nabavi ovo Mićino delo dva dana pre promocije da bi mogao da iščita i argumentovano diskutuje.
Prvi komentar, u trenutku kada je uzeo knjigu u ruke bio je: "Ovo je trebalo ja da napišem."
Razmišljam nešto... kako bi takva knjiga uopšte izgledala? I koliko bi insistiranje na potpunoj žanrovskoj čistoti osakatilo sveopštu sliku.

Kimura

Kao da mu je zabranjeno da napiše... Ili kao da mu je kasno.

Boban

Pa on se u stvari vajka što to već nije uradio. Ali, budimo realni, on to jeste uradio još pre 30 godina... https://sh.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_B._Nedeljkovi%C4%87
Ima tu jedna interesantna stvar u njegovom stavu. On poteže argument da je nemoguće sve pronaći od potrebnih podataka i time pravda svoje propuste i tadašnje i verovatno sadašnje.

Аксентије Новаковић

Значи, због тога купује све дневне новине и помно их исчитава... Сакупља податке.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

Kimura

Čula sam sijaset boljih izgovora od tog što koristi ABN. 
Svaka čast za trud od pre 30 godina, ali postoji i sada. Valjda postoji? A ABN još nije umro, čak je, kao što će se sutra videti, izuzetno živahan.  :)

lilit

kako je bilo na promociji? izveštaj, fotke?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Boban

Iznenađujuće mnogo ljudi, dve snimateljske ekipe, rakija na kraju... dva sata uglavnom očekivanog toka razgovora...

lilit

uglavnom očekivanog? ti nisi bio za stolom? :) daj bre detalje.

(ja u isčekivanju nevidljivog i njegovog izvestaja na blogu)

angel011

Knjiga nije bilo za sve. Boban prodao sve primerke koje je poneo u rekordnom roku.  :)
We're all mad here.

Boban

Pa nikad dosad mi se nije desilo da knjige koje donesem na promociju budu razgrabljene od lifta do vrata sale, 22 komada.
A sam početak promocije kasnio je desetak minuta dok je Mića ispotpisivao svima koji su to želeli.

angel011

Samo nek' se dešava i neka se prodaju.  :)
We're all mad here.

lilit

Boban

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Boban

Javio se Milan Drašković, domaći SF pisac sa najviše objavljenih priča sa svojim komentarom.
Ovo ovde je njegov izvorni tekst, ABN je to prepravljao za kačenje kod sebe na server, ali oni koji žele da vide necenzurisanu verziju, neka zavire ovde: http://www.znaksagite.com/P/zs/draskov_SF.doc

Hiperhik

Quote from: Boban on 17-05-2017, 16:47:23
...domaći SF pisac sa najviše objavljenih priča...

Stipane, pay attention!

tomat

ah, čuveni Majk Draskov :lol: Svemirski gusar je verovatno prvo naučnofantastično delo koje sam pročitao.

nego, zašto pseudonimi, i to mahom da vuku na neka američko-engleska imena?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Boban

Nikad nisam sreo osobu kojoj je prvi SF u životu bio majk Draskov.
Zanimljivo bi bilo videti kakve osobe postaju posle toga.

Boban

Inače, 90% primedbi Draškovića odnosi se na ovovekovni period i posebno na izdanja i autore aktivne u poslednjih nekoliko godina.
Zamerati da knjiga iz 2016, pisana neku godinu pre toga nije uvrstila u obzir knjige objavljene NAKON izlaska knjige je zaista bizarno.
A posebno je neukusno traženje da budu pomenuti teorijski članci koji su nastali direktnim sažetkom ranije verzije Mićinog teksta objavljenim još 2011.

Na mnogo mesta sam napisao i ponovio, pa ću i ovde. Ta velika knjiga ANTOLOGIJA SRPSKE NAUČNE FANTASTIKE u koju će biti utkan ovaj Mićin tekst bavi se periodom zaključno sa krajem XX veka. Dakle, samo autori koji su do tog perioda nešto objavili, postigli ili šta već će biti unutra... o novim autorima i tendencijama će se baviti neki budući pregaoci. Shvatam Mićinu potrebu da bude aktuelan i da pomene sve do današnjih dana, ali to je kontraproduktivno iz nekoliko razloga: prvo, izdanja (uglavnom samizdati i neke samofinansirajuće varijante) su toliko brojna, toliko žanrovski razvodnjena, toliko ogranićene dostupnosti da zaista nema načina da se time čovek bavi u sadašnjem trenutku. Dok pravimo spisak šta je izdato od fantastike u ovoj godini, već se pojavljuje na raznim stranama desetak novih naslova.
Postoji, recimo, autor koji je izdao desetak knjiga a za većinu tvrdi da su SF. Pritom, nije vadio ISBN brojeve i nije to zaveo ni u kakvu biblioteku, plus, oglušio se na moj lični poziv da se nađemo i da mi pokaže sve te knjige o kojima postira na fejsu, da ih snimimo, popišemo, klasifikujemo...  Jednostavno, čovek bira neki svoj put i to tako treba da bude, ali nema razloga da mi sutra neko spočitava da sam ga izostavio. On je sam sebe izostavio.

Dalje, Drašković je povadio poveći spisak izostavljenih dela a pomenutih u Živkovićevoj enciklopediji. Da li treba reći da smo taj spisak za Živkovića sastavili Mića i ja, ali da tamo ima mnogo jugoslovenskih autora koji nisu srpski i da zato nisu ušli u ovu Mićinu knjigu. Ili je previše očekivati da neko pomisli da Jugoslavija nije isto što i Srbija?

Ne kažem da knjiga nema mane i da ih ne treba pobrojati, ali degutantno je da neko ko je knjizi posvetio odokativnih nekoliko sati, često ne shvatajući većinu napisanog i razlog pominjanja određenih stvari (mešanje žanrova pre svega) i svakako ne shvatajući suštinu knjige i sitničareći preko svake mere (pominjanje da je u Gradini izašla moja priča, a da Mića to nije pomenuo... i na mnogo mesta navodeći izostanak mojih priča - Eureka - kao da je time želeo da pokaže da ni ja nisam tretiran na objektivan način) ne doprinosi ničem pozitivnom.

Traženje da se ne priča o mešanju žanrova, dakle, da u SF budu pobrojana samo ona dela koja su strogo i samo u SF žanru je budalaština na tragu ABN zahteva. Ja prosto pomišljam da neki ljudi nemaju kapacitet da shvate kompleksne stvari i neophodnost da se SF žanr stavi u vreme i prostor pa i kontekst kada je nastajao.
Nažalost, imali smo priliku da vidimo listu najboljih srpskih SF priča koju je svojevremeno sastavio ABN, i objavio u nekoj stranoj knjizi da nas zauvek predstavlja u sramoti i poniženju da ništa bolje nismo imali. I sad taj čovek kuka da je on trebalo da napiše ovu knjigu a ne Mića... pa nek napiše. U penziji je, jedva čekam da vidim to grandiozno delo veličanja trivijalnog, bezvrednog SF-a koje su pisali Konstantin Tezeus, Majk Draskov, Bili Trej i cela ta ekipa. Mića ih je lepo sve pomenuo, utkao u širu (gotovo kompletnu) sliku srpskog SF-a, koja je prevelika za jednostrana tumačenja.

Mića je bio maksimalno neutralan i nadljudski tolerantan prema svima.

tomat

A postoji li neki poseban razlog za koriscenje pseudonima kod nasih autora?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Stipan

Boban

Quote from: tomat on 18-05-2017, 12:06:27
A postoji li neki poseban razlog za koriscenje pseudonima kod nasih autora?

Pa to je bila uobičajena praksa sedamdesetih i osamdesetih... Imena su morala da zvuče američki da bi iko pomislio da je napisano vredno čitanja.
Za ljubiće, recimo, uzimana su više italijanska i francuska imena.
Danas je drugačije, ali gledajući kakve se drljotine objavljuju i koliko je opala vera u domaće pisce možda će opet početi trend da se koriste strani pseudonimima.

varvarin

Kimura

xrofl

Varvarin već ima lep pseudonim, a Stipan bi se lako mogao premetnuti u Stivena i uobraziti da je kralj.
Žene mogu izabrati muška imena kao u dobrom starom XVIII veku. Da ne bude: evo, one se opet nešto dokazuju, hoće da im se priznaju nekakva prava  xrofl [size=78%]                       [/size]

džin tonik

danas pati pkd; elem, mm - snf, na prelistavanje, odusevljen sam izborom papira. to se (vise) ne vidja cesto i odlicno ide uz knjigu.
a stiglo se do proto sf-a. vrlo informativna uvodna diskusija oko definicije sf-a.

džin tonik

elem, miodrag milovanovic - srpska naucna fantastika

toliko informacija sazetih na srazmjerno mali broj stranica, bez da se rad cita suhoparnim, dapace, prosto vuce dalje i ne pusta, vjerujem da je slican opis dozivljaja pri citanju najrealnija pohvala.

meni je, kao relativno slabom poznavatelju cjeline ex-yu scene, knjiga dala potpuni uvid u razvoj, prilike, bitno, sve uz odlicno svrstavanje u shire tokove, pozadinu i sl.
od zacetaka, preko mnogih imena, pseudonima, znacaja andromede, siriusa... informativna vrijednost 120%.

ni u jednom trenutku ne odlazi u "hvalospjev", stivo je objektivno, realno, ne ostaje duzno procjene znacaja i kvalitete navedenih djela.
uvod preko dikusije oko problematike definicije sf-a prikladan, pridonosi strukturi. priblizava nas sceni, vodi, te napusta informirane, ne zbunjene kolicinom obradjenih podataka.

u pogledu obima: pozelio bih opshirniji opis najznacajnijih/-istaknutijih sf-djela kroz epohe razvoja, sve do pojedinih recenzija, izrazeniji naglasak na kljucnoj tematici. ne kroz slabljenje osvrta, primjerice, na eksperimentalnu prozu, vec kroz obimnija poglavlja oko hard-sf-a, domacih motiva u sf-u i sl.

cestitke mici, trebalo je sve to istraziti, povezati.

Boban

Quote from: zosko on 08-06-2017, 19:37:16
odusevljen sam izborom papira. to se (vise) ne vidja cesto i odlicno ide uz knjigu.

To je specijalna ofsetna 90gramska hartija kakva je u prošlom veku korišćena za izuzetna izdanja: recimo knjiga o arhitekturi sa mnogo crnobelih linijskih crteža (ne fotografija) Papir je vrlo kvalitetan, trajan i skup. realno 30% je skuplji po stranici od npr. Laguninih knjiga. Jasno je zašto ga niko ne koristi i jasno je zašto ga ja koristim... nikad nisam umeo da zarađujem štedeći na izhradi knjiga.

džin tonik

u njemackoj, knjige koje se u danasnje vrijeme tiskaju na tom papiru, krecu se u segmentu od nekoliko desetina (visem), cesto i nekoliko stotina eura.
vrhunska djela, najznacajnija ili uradjena posebnim povodom.

fenomenalno ide uz ovaj rad, tek sam ostao zatecen da nesto slicno stvarno realizirano, mislim, alo, nudis knjigu po 400 dinara?! sto reci, hvala. :lol:
Miodrag Milovanović - SRPSKA NAUČNA FANTASTIKA

Boban

Nudim, da, ali malo je onih koji su je uzeli... ljude teorija ne zanima, samo romani...

angel011

Quote from: Boban on 10-06-2017, 16:25:35
Nudim, da, ali malo je onih koji su je uzeli... ljude teorija ne zanima, samo romani...

A ona promocija kad nije bilo dovoljno primeraka za sve? Nije valjda da ti posle toga skoro uopšte nisu tražili knjigu?
We're all mad here.

džin tonik

nadrealno. opet ja sa paralelom sa nj-scenom, ali ovo bi, bilo kao rad, naslov, u cjelini, bilo kao izvedba u kojoj izaslo, bilo po cijeni, planulo za nekoliko dana. ne tek sto vjerojatno mnogobrojnija scena; sve u ekvivalentu visine naklade.

oft, u smislu nesklada interesa za teorijom ili konkretnim romanom:
primjer zbirke koja jedna od knjiga koje sam najceske ispoklanjao, fenomenoloski zanimljiva kako uradjena u duhu simbioze teorije/konkretnog djela:

erik simon, friedel wahren - shöne bescherungen - kosmische phantastische geschichten

izdanje u koje sam doslovno zaljubljen. :lol:
prvo naslovna: uredili da za mnoge prigodan poklon, praznik.
pa sadrzaj, dvadesetak kratkih prica, odabir autora: pkd, foster, umberto eco, sheckley, gunn, lem... svaka prica, drugi autor.
i sad sto zelim istaknuti, struktura: prije svake price predstavljanje autora, pozadine, okolnosti, na najmanje dvije stranice.

zbirku cini ca. 400 stranica, od toga ca. 50 teorije.

back on topic, navodi se da je srpska naucna fantastika dio shireg projekta (teorije).
pri osvrtu na knjigu sam se sjetio ove nj.-zbirke, kad spomenuo da bih i koju recenziju, zapravo u krajnjoj pomisli mislim i na varijantu u skladu te nj.-zbirke, sve po strukturi predstavljenog sadrzaja snf.
kronoloski prikaz epoha, razvoja, naizmjenicno osvrt na istaknutog autora, prica.

Mica Milovanovic

Hvala zosko... Mi nameravamo nesto slicno, ali od ideje do prakse je verovatno dug put.

U medjuvremenu:

https://www.youtube.com/watch?v=ELj3nmnhRFg

Milan Peca Nikolic je zavrsio emisiju na osnovu prezentacije knjige u Domu omladine.
Beskrajna zahvalnost majstoru...
Mica

Kimura

Ajd' što se drugari Sagitaši i ja ne hvalimo za neke objavljene kratke priče, ali zašto niko ne  pominje ovo:

http://www.albus.hr/iz-programa/8-knjizevno-predavanje-srpska-naucna-fantastika-miodrag-milovanovic-i-goran-skrobonja

scallop

Zato što ZS više nije forum fantastike.

Boban

o, pa jeste, samo učesnici tribine smatraju da je irelevantno takve stvari pominjati ovde... zato bude jednocifren broj ljudi u publici.

Kimura

U ovom slučaju je, možda, veća prepreka udaljenost od oko 700 km. Meni je daleko i nikako da odem. Pa opet, nije loše znati da će se knjiga predstaviti u Istri i da, suprotno onome što bi zlobnici rekli, zanima još nekog mimo uskog kruga poznanika i prijatelja.
Nadam se da će učesnici tribine, bar oni što na forum zalaze, postaviti fotografiju koja dokazuje kako niko nije prorok u svom selu.

scallop

Uopšte se ne dovodi u pitanje da li je naučna fantastika fantastika, neg da li je današnja naučna fantastika - naučna. Meni se čini da su neke Suvinove definicije obajatile, tako da je formulacija novuma donela više štete nego koristi. Raslojavanje fantastike dalo je prostor onima kojima je fentezi u redu, pa im se čini da je suvišno baviti se naučnim dostignućima. Što bi se napinjali, ako mogu da posegnu u eksploatisano?
Međutim, primećujem da je počasni gost dr Zoran Živković, pa ne znam da li zbog opela, parastosa ili da se javno pokaje.