• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Books are dangerous?

Started by Biki, 20-04-2016, 20:10:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dybuk

Ali i pored toga jedan "matorac" je jedini koji pokazuje interesovanje, znanje i razumevanje novih trendova koji se ticu milenijalsa na ovom topiku (Meho). Ne racunajuci Biki koja je postavila temu.
Mozda si u pravu Bobane, kad se pitas sta ce ova rasprava ovde, jer ne vidim da se osim moderatora podforuma iko od milenijalsa (ili mladunaca, sta god) ukljucio u diskusiju.  :)
Mozda ovakve teme - paradoksalno - vise zanimaju matorce nego klince :lol:

Boban

A možda klinci priđu "svom" potforumu i zateknu orgije matoraca pa pobegnu...
Nije smisao ovog ovde da starci razmenjuju mišljenja o tome kako se treba ponašati kad si mlad.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Niniela

Evo jedna od dječurlije sa interesom za temu, a pritom i najnoviji član foruma. Ne znam može li više dječurlijasto od toga  :mrgreen:

Teme što se tiče, ne vidim problem sa obilježavanjem ukoliko nije cenzura kao takva, jer razlikujem pružanje informacija o nečemu od zabrane. Smartam da bi trebalo da imam pravo da odaberem čemu ću biti izložena kad god je to moguće, a svjesna sam da vrlo često nije, ali istovremeno, vjerovatno prilično kontradiktorno, smatram i da trebamo biti svjesni svijeta u kom živimo i svih njegovih nijansi. Dakle, informisanost i realnost. Reci mi šta je nešto pa ću da odlučim želim li to. Eh sada, to se može uraditi na mnogo načina, sa manje ili više detalja i mislim da je  u tome razlika sa ovim etiketama rejtinga, jer jedna je stvar spomenuti neki oblik nasilja, a sasvim druga do tančina ga prikazati.
Recimo da bih bila vrlo sretna da sam u osnovnoj školi uspjela da mimoiđem Kovačićevu Jamu i da sam već tada znala sasvim dovoljno o temi da mi detalji uopšte nisu bili potrebni. Ali nisam, i bez obzira na to što to nije nešto s čim se lično poistovjećujem, definitivno je iskustvo za mene bilo traumatično. A tek stvari sa kojima se ljudi lično i intimno poistovjećuju.... Ili sa kojima prosto ne žele da se bakću, nametnu sami sebi zabranu iz bilo kojih razloga i drže se toga. Ukoliko se predomisle, super; ukoliko ne, njima opet super. I taj izbor veoma poštujem i praktikovala sam ga većinu života kad su u pitanju određene teme.

Istina, smatram da ljudi ovih dana pokušavaju možda i previše da budu politički korektni, da se zaštite, da kukumaču oko svega i time često prave samo veći jaz umjesto da ga smanjuju. Koliko god podržavala originalne ideje PCa i nediskriminacije, toliko pola vremena mahinalno prevrćem očima na stvari tipa cis pola, čitav alfabet u koji se pretvara LGBT i milion i jedan način kvalifikacije rase. Možda je stvar u tome što su meni ljudi ljudi i ne shvatam potrebu za tolikim etiketama, možda sam ipak neko zadrto đubre, ali u svakom slučaju ne shvatam povezanost tog pitanja sa ovom temom, iako jeste legitimno i voljela bih prodiskutovati i na tu temu.

A dodala bih i da volim Safona :D

babakarniang

Prvo pročitao sam Igru anđela lošija od prethodnika ali knjiga nije loša, isto kao i spomenuti Zombi.

Knjige nisu opasne za razliku od ljudi.

Ne bih se složio sa bilo kakvim oznakama, to opasno podseća na ono kad su i ljudi nosili oznake.
Dobrodošli na online druženje ljubitelja naučne fantastike i svih ostalih podžanrova.

http://fantasticnivodic.com

https://www.facebook.com/fantasticnivodic/

Scordisk

Heh, svaki put kada pročitam naslov teme, čujem u glavi onog pedagoga iz South parka - books are bad, mmmmkay?

Vedro nebo

Igra anđela jeste malo teška za svariti. I ja sam imala čudan osećaj kad sam je završila.
Ja volim Safona zbog stila kojim piše, ali on ima taj morbidan momenat i moram da budem u posebnom raspoloženju da bih ga čitala (nisam čitala Trilogiju Magle, ona je recimo YA, dok su Marina, Igra anđela i Senka vetra za odrasle, pa ne mogu baš da poredim).
E, sad. Ko je prvo čitao Senku vetra, koja, čini mi se najmanje ima elemenata horor fantastike i pitka je, uglavnom jako loše reaguje na Igru anđela. Meni lično je ona najslabija njegova knjiga.

Što se tiče obeležavanja knjiga, bojim se da ne bude situacija kao i sa filmovima - neki dan je bio Sin City sa oznakom za 12 godina (!), isto koliko i recimo serijal o Poarou. Hm.