• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

"Svemirske" igre

Started by ridiculus, 09-06-2016, 22:58:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Pod ovim mislim na igre koje su smeštene u praznom prostoru izmedju planeta, zvezda, i galaksija, barem većim delom. Ne na one koje se uglavnom odvijaju na površini drugih planeta. Žanr nije bitan. Računamo sve od arkadnih pucačina do strategija galaktičkih razmera. I X-wing i Elite i Sins of a Solar Empire.

Pomenuo sam House of the Dying Sun, igru koja bi možda mogla da se nazove arkadnom simulacijom da borbe nisu zasnovane i na taktici, ne samo na refleksima igrača. Do skoro se zvala Enemy Starfighter, i o njoj se priča godinama. Promenila je ime, promenila je neke sisteme (recimo, nema više proceduralnog formiranja), podešena je i za VR - kako kaže glavni tvorac igre, "VR je pogodan za igre sa perspektivom iz pilotske kabine". Naravno, možete je igrati i na starom dobrom monitoru.

Od pre par dana je na raspolaganju publici, i praktično su svi glavni sistemi završeni. Struktura je u vidu misija - imajte u vidu da igra ne nudi otvoreni svet. I, vredi reći da je dizajn brodova vrlo lep.

http://youtu.be/56fCuO7JEy4
Dok ima smrti, ima i nade.

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

neomedjeni

Može li neko da me uputi na topik na kom je Meho rekao da još uvek nemamo temu o Svemirskim igrama? Ako smo preskočili taj korak u kreiranju topika, ne priznajem njegovo postojanje.  :evil:

ridiculus

Ne, to sam ja rekao... na neki način. :lol: Ne sećam se gde, ali sigurno usred priče o nekoj takvoj igri.

neomedjeni

U tom slučaju ću priznati nešto što svi znamo - da ja nisam igrao svemirske igre jer nisu RPGovi.  :lol:

No, žao mi je što nikad nisam probao Freelancera, deluje kao igra koja bi mi se svidela.

http://www.sk.rs/2003/03/siop04.html

Meho Krljic

Ovaj House of the Dying Sun izgleda odlično. Evo malo gejmplej videa:

http://youtu.be/_FPA6LpDyjQ

ridiculus

Naleteo na Kuzmanovićev pregled Stellarisa (link). Ono što mi je najzanimljivije u njemu je poredjenje iz prvog pasusa: postoje ljudi koji smatraju da je Master of Orion 2 najbolja 4X igra ikada, a postoji i druga grupa koja smatra isto to za Sins of a Solar Empire.

Ajde da zanemarimo da Kuzmanović ovde misli izričito na 4X igre koje se dešavaju u svemiru - što pokazuje nastavak njegovog teksta. Ništa jedna opskurna 4X igra zvana Civilizacija...

Drugo, i bitnije, Sins of a Solar Empire nije 4X. Da, možda je reklamiraju tako (kao 4X/RTS hibrid), al ajde da ne budemo baš stoprocentni papani i prihvatamo sve što marketinški ljudi pričaju.

Nije stvar u tome da igra IMA elemente istraživanja, diplomatije, ekonomije, i drugih aktivnosti, nego da ti elementi budu ključni. Kao u "ključni za pobedu". U Civ IV postoji više vrsta pobede (kulturna, diplomatska, itd), i ne morate se samo oslanjati na vojsku, ako to ne želite. U suprotnom bi i Heroji mača i magije mogli biti zvani 4X-om.

Izgleda da će ova godina biti loša za igre  u svemirskom okruženju. Star Ruler 2 je dobio odličnu ekspanziju, i House of the Dying Sun deluje obećavajuće, ali sve viskoprofilne igre su žestoko omanule, barem na prvi pogled. I Stellaris i No Man's Sky, pa i novi Master of Orion. Kada bi još samo Star Citizen izašao krajem godine (iako to nije moguće), katastrofa bi bila potpuna. Verovatno i neizmerna. [emoji38]

Mada ostaje da pogledam još neke igre, kao što je Duskers.

Meho Krljic

Da, i Jurogejmerov prikaz, iako dosta pozitivan po tonu, ne krije da je ovo plitka igra po svim parametrima i da je u onome što je dobrodošlo - pristupačnost - nestao dobar deo onog što je esencijalno - dubina itd.

Meho Krljic

Lilita je izgleda bila na tragu nečeg kad je No Man's Sky opisala kao ultimativnu chill igru. ASMR ekipa se izgleda slaže:

No Man's Sky Is A Surprisingly Good ASMR Game

дејан

ова спејс МОБА изгледа као нешто што бих чак и ја пробао!

фракчрд спејс изгледа врло игриво и запаљиво...нешто као врлд оф тенкс митс лол а изгледа као хомврлд (или ЕВЕ или тако нешто)

http://www.youtube.com/watch?v=idzWRFXyr1U

има је на стиму и бесплатна је!
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Da, jutros mi je Steam nudio. Ja ne znam da li smem da se usudim da igram neku MOBA igru - rizik je ipak ogroman da ispadnem gluplji nego što sam mislio da jesam - ali ajde, možda ovo može da se igra solo...

ridiculus

Kotaku konačno ima članak vredan čitanja (iako je to njegov UK ogranak):

Inside the Troubled Development of Star Citizen

Veoma, veoma opširno i detaljno. Čitava istorija projekta je tu, od javno dostupnih podataka do mišljenja dobijenih od anonimnih unutrašnjih izvora.

Moraćemo još da čekamo na dokaz da će SC biti, kako slutim, fenomenalna tehnološka prezentacija, i vrlo slaba igra. Naravno, ako vam je ovo prvo bitno, svakako obratite pažnju.

Meho Krljic

Keza i njen Kotaku UK tim imaju obiman feljton o Star Citizenu, pa koga zanima, ima  da se načita  :lol:

What to Make of Star Citizen

ridiculus

Imao sam šansu da dobijem besplatan "ključ" za Endless Space 2, novu svemirsku strategiju studija Amplitude, od pre neki dan javno dostupnu na Stimu (Early Access). Ništa od toga, i ova igra će pričekati na mene još neko vreme.

No, čuo sam da je igra već doteranija i potpunija nego što je Stellaris bio u doba zvaničnog objavljivanja.

Nešto drugo mi je privuklo pažnju prethodnih dana, nešto što nije nalik na igre o kojima smo do sada pričali na ovom topiku. Zove se Duskers, za PC je, i mogao bih da pišem o njoj na ovoj temi, ili temi o horor-igrama, ili roglajk igrama. Možda čak i strategijama ili misaonim igrama, toliko je čudna i može se svstati na više mesta. Srećom, svrstavanje nikad nije bilo prioritet u mojim očima.

Duskers su naučna fantastika, pošto se odvijaju u svemiru, u vašem svemirskom brodu i na mnogobrojnim olupinama tudjih, na kojima ponekad tumaraju i neprijateljska tudjinska stvorenja, ili ih čuvaju neumoljivi odbrambeni sistemi. Duskers pomalo liče na igru Space Hulk, koja sa svoje strane liči na Kameronove Aliens, ali dok zadržava veću skalu - poprište dogadjanja nije samo jedan brod - atmosfera je povremeno nalik na onu u Skotovom Alienu. Jedini igračev sistem interakcije sa olupinama (koje su neophodne zbog resursa, koji su neophodni zbog...ma, hoćete li da igrate ovo ili ne?) je preko robotskih sondi koje skupljaju informacije i materijale. Te sonde su prilično ranjive na neprijateljske akcije, i zato se ne upuštate u borbu sa njima.

Glavna caka ovde je u prezentaciji, i načinu upravljanja sondama. Brodove gledate u shematskom prikazu, sa ikonicama posvuda po njima, a droidima naredjujete preko tekstualne konzole. Ali... uvek postoji neko "ali". Postoji i prikaz kada posmatrate video-signal samih sondi, gledano odozgo, i taj način istraživanja ume da bude pomalo sablastan. A ponekad i napet.

Ono što sam video od igre - nekih prvih dva sata - je vrlo specifično, i fascinantno čak. Jedino što za sada ne znam je kako igra uspeva da održava pažnju tokom dužeg igranja. Znam da se ne radi samo o istraživanju (proceduralno generisanih) olupina, već postepeno otkrivate i širu sliku univerzuma. A jednim delom otkrivate i same sisteme u igri. Mnogo toga je objašnjeno unutar početnog dela igre/tutorijala, ali ne sve, i to je (ne)učinjeno namerno.

Na kraju, postoji i permadeath. Sutra slede skrinšotovi, za one koji ne žele da traže po Stimu, ili da gledaju sledeći trejler:

http://youtu.be/J6c10EN1oNc

Meho Krljic

Zanimljivo izgleda, je li ovo potezno, realtime ili kako?

Meho Krljic

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 10-10-2016, 06:27:19
Zanimljivo izgleda, je li ovo potezno, realtime ili kako?
Sve je u realnom vremenu. Otuda i hororična atmosfera. Ali, ništa se strašno ne dešava dok se ne otvore odredjena vrata.

Možda bih čak pre rekao da igra naglašava činjenicu da se ne odvija u realnom prostoru, ako mogu tako da kažem. Pretpostavka je da je igrač relativno bezbedan na svom brodu, a sonde istražuju. On je "ovde", one su "tamo". To ne bi ni bilo posebno bitno kada se stvari ne bi kvarile ili gasile, računajući i video-signal. Ovako kako je, daje odredjenu dimenziju igri.

ridiculus

Evo obećanih skrinšotova za Duskers. Nije ih teško naći, i svi ovi su skinuti sa Stima, ali evo ih radi lakše preglednosti:

- šematski prikaz jedne olupine, i ekran sa kakvima provodite najviše vremena u igri:

- prikaz galaksije u kojoj se nalazi vaš brod, i koja se sastoji od posebnih sistema:

- video-signal koji dobijate od sonde:

- ovde vršite pregled i modifikaciju sondi (dodavanje komponenti koje im dodaju različite "glagole"):

Inače, bio je i vrlo pozitivan prikaz ove igre od strane Kuzmanovića u nekom letnjem broju Sveta kompjutera (videti ovde).

neomedjeni

Ali da li je Kuzma danas uopšte relevantan? Mislim, pričamo o čoveku koji je prodao dušu konzolitisu i zaigrao Dark Souls nakon višedecenijskog zaklinjanja u PC gejming.  :evil:

On topic, zvuči izvrsno, prokleti Marfi mi, naravno, baš kad nemam vremena da se igram, na sve strane podmeće igre koje me žestoko privlače.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 12-10-2016, 09:45:49
Ali da li je Kuzma danas uopšte relevantan? Mislim, pričamo o čoveku koji je prodao dušu konzolitisu i zaigrao Dark Souls nakon višedecenijskog zaklinjanja u PC gejming.  :evil:

Svašta, druže Neomeđeni, Kuzma se već barem deceniju igra na konzolama. Na primer, evo prikaza Halo 3 iz 2007. godine:

http://www.sk.rs/2007/11/siop11.html

neomedjeni

Ma, nemam pojma koliko dugo je konzolaš, ali ga pamtim kao čoveka koji je u devedesetim godinama prošlog i ranim godinama tekućeg veka prezirao konzole i pljuckao kad god bi stigao po Final Fantasyju.

ridiculus

Meni Kuzma nikad nije ni bio relevantan u smislu da ću da potrčim i odigram njegovu preporuku, ali u ovom slučaju se slažemo po mnogo čemu. A kada se dvoje sa različitim pogledima slažu, to je valjda dobro za ono o čemu diskutuju. Osim toga, mislio sam da bi možda nekom bilo draže da čita prikaz na srpskom nego na engleskom, pa je rezultat Svet kompjutera, a ne Rock, Paper, Shotgun.

Quote from: ridiculus on 10-10-2016, 06:51:32
Ali, ništa se strašno ne dešava dok se ne otvore odredjena vrata.

I, da ispravim samog sebe: dešava se. Budući da je ovo roglajk, dešavaju se nepredvidive stvari - sistemi otkazuju, asteroidi udaraju u olupine, i prave rupe, itd. Onda morate da menjate pristup.

neomedjeni

I nisi ništa pogrešio.  :)

ridiculus

Evo nečeg zanimljivog.

Da bih zadržao neki privid doslednosti  :lol: , nemojte shvatiti ovo - ili preporuku za igre Star Ruler 2 ili Duskers - kao nužnu potvrdu da ja mislim da su to odlične, ili čak samo dobre igre, iako čujem od nekih ljudi da jesu. Nisam ih igrao uopšte, a kamoli u celosti, već samo gledao strimove, i malo čitao o njima. No, ipak smatram, na osnovu svega toga, da su u pitanju vrlo zanimljive igre, koje će možda zainteresovati neke ljude samo zahvaljujući svojim idejama i nekim aspektima.

Dakle, ove godine smo videli Duskers, House of the Dying Sun, i ekspanziju za Star Ruler 2, koje su sve igre smeštene u svemirskim prostranstvima koje su mi privukle pažnju (i za sve sam gledao strimove). U ovu grupu se pre nekog vremena priključila i igra koja se prvobitno zvala Pocket Space Empire - iako nemam pojma zašto - a pre nekoliko dana je promenila ime u Stellar Monarch. Nadam se da Paradox neće da pokrene neku tužbu ovde :roll: .

Stretegija je, i to 4X tipa. Radio je jedan čovek, Poljak po imenu Chris Kozmik (verovali ili ne!), koji predstavlja jednočlani studio Silver Lemur.

Šta izdvaja ovu igru od drugih? Pošto to otvoreno kažu u tizeru, samo ću pustiti video da kaže svoje:

http://youtu.be/UCy2Otin3-I

Ukratko, u ovoj igri igrač je vladar, a ne logistički službenik, i donosi samo odluke koju takva funkcija zahteva. Igra je vrlo, vrlo, vrlo kompleksna - poput Star Rulera, ovde je mnogo jedinstvenih elemenata - i trebaće mi malo vremena da svarim sve to.

Berserker

Quote from: ridiculus on 10-10-2016, 04:14:06

Duskers su naučna fantastika, pošto se odvijaju u svemiru, u vašem svemirskom brodu i na mnogobrojnim olupinama tudjih, na kojima ponekad tumaraju i neprijateljska tudjinska stvorenja, ili ih čuvaju neumoljivi odbrambeni sistemi. Duskers pomalo liče na igru Space Hulk, koja sa svoje strane liči na Kameronove Aliens, ali dok zadržava veću skalu - poprište dogadjanja nije samo jedan brod - atmosfera je povremeno nalik na onu u Skotovom Alienu. Jedini igračev sistem interakcije sa olupinama (koje su neophodne zbog resursa, koji su neophodni zbog...ma, hoćete li da igrate ovo ili ne?) je preko robotskih sondi koje skupljaju informacije i materijale. Te sonde su prilično ranjive na neprijateljske akcije, i zato se ne upuštate u borbu sa njima.

Ono što sam video od igre - nekih prvih dva sata - je vrlo specifično, i fascinantno čak. Jedino što za sada ne znam je kako igra uspeva da održava pažnju tokom dužeg igranja. Znam da se ne radi samo o istraživanju (proceduralno generisanih) olupina, već postepeno otkrivate i širu sliku univerzuma. A jednim delom otkrivate i same sisteme u igri. Mnogo toga je objašnjeno unutar početnog dela igre/tutorijala, ali ne sve, i to je (ne)učinjeno namerno.

http://youtu.be/J6c10EN1oNc

Igrao sam Duskers proteklih nekoliko dana, i delim mišljenje sa Ridiculusom: prvih dva sata igranja je specifično i fascinantno. Dok ne nadjete štit i turret da opremite drona, mogućnost borbe sa neprijateljima svodi se na razne taktike nadmudrivanja, mamljenja u prazne prostorije, izbacivanja u svemir u ''Alien'' stilu, i aktiviranja retkih turreta koji se ponekad nadju po olupinama. Bez toga, nemate apsolutno nikakve šanse protiv njih. Svaka misija je puna adrenalina i neizvesna do kraja. Atmosfera u igri otkida.

Medjutim, nakon 15ak sati igranja, pogled je malko drugačiji. Za početnu fazu igre, dovoljno je naći dva komada opreme (štit i armored turret za drona) koji omogućavaju opušteno šetkanje po hodnicima uz bezbrižno rešetanje jadnih protivnika koji nemaju šanse protiv vas. Tek tada sam prvi put ugledao protivnike izbliza, i ubrzo ukapirao da u prvih 10ak sati igranja srećete 2 (i slovima: dva) tipa protivnika, koji su mačji kašalj za vaš verni mitraljez. Znam da u kasnijoj fazi možete da sretnete još dva tipa protivnika koji su dosta opasniji, ali posle 2 predjene galaksije i bezbroj očišćenih sistema ja još uvek nisam stigao do njih. Ovde se pokazuju loše strane igre, jer evo već dva dana farmam brodove, i svaka misija je motonono ista. Posle početnog oduševljenja, očigledno je da igri nedostaje dubina. Tačno je, postoje neki ''objectives'' koje polako odmotavate, ali je taj ritam toliko spor a nagrada za sate besmislenog farmanja je poneka nova tekstualna poruka, uz naredni zadatak koji je najčešće istraživanje nekog tipa broda, što je potpuno random šansa, bez vašeg upliva. Moguća oprema za dronove je raznovrsna ali uz par ključnih komada nema potreba da isprobavate druge strategije tako da je sve to nepotrebno. Manjka specijalna oprema za brod ili dronove, ili makar mogućnost da je istražite i napravite. Ne postoje random ili side questovi kao u sličnim roguelike igrama ovog tipa, a nisam siguran da postoji i main quest.

Moguće da tek treba do otvorim te dodatne misije ako otkrijem dovoljno ''objectives''. U tom slučaju to neophodno vreme je nedopustivo dugo, jer posle par početnih sati uzbudjenja sledi 10+ sati zamornog i monotonog grinda bez ikakvih novih dešavanja. I ovde se potpuno slažem sa Ridiculom: ni ja ne znam kako igra uspeva da održava pažnju tokom dužeg igranja, a nisam siguran da uopšte i postoji nešto osim ovog grinda. Potrošiću još par sati na nju, ali ako se kompletan napredak u igri svede na uvodjenje par novih protivnika, sa velikim žaljenjem ću odustati od igre koji ima fantastičan potencijal, ali (bar zasada) ne nudi nešto više od par sati fantastičnog uživljavanja i neinventivan grind nakon toga.

PS
Igra poseduje i jedan opaki bag, koji još uvek nije rešen, koliko sam zaključio čitajući forume, a koji se ispoljava kada preuzmete neki novi brod. Posle nekog vremena, bez obzira na broj slotova za opremu koje brod poseduje, vama ostaje na raspolaganju samo prvi slot. Oprema koju ste imali u preostalim slotovima prosto nestaje, bez mogućnosti da tu bilo šta novo instalirate. Meni se ovo dosad dešavalo apsolutno UVEK kada predjem na novi brod, a bag se ispolji već nekih par misija nakon preuzimanja broda. Strašno.

Berserker

Duskers dodatak: stigao sam u galaksiju sa maksimalnom težinom, poslednja šansa da igra zasija novim momentima. Videćemo oće li šta biti od toga.

Berserker

PPSinecuviseoduskersigri
Moja übervojska droida je izginula u roku od 20 minuta, permadeath i tako to. Priznajem, zaintrigiran sam naglo povećanom težinom igre u dovoljnoj meri da probam ponovo. Skok u težini je prevelik i grub, ali makar sam dobio neki izazov.

ridiculus

Čovek bi mogao pomisliti da je ova tema nalik na sam svemir: mnogo nedešavanja i praznog prostora dok ne dođemo do nečeg smislenog! U stvari, to ne predstavlja lepo sliku o bogatstvu igara svemirske tematike koje su u fazi razvoja. (Nekad pomislim da ljudi ne žele gotove igre. Žele da se nešto dešava, da su zaokupljeni nečim - u prevodu, da se igre konstantno menjaju i dopunjuju. Obaveštenje od pre nekoliko meseci da je The House of the Dying Sun završen i da neće biti dodatnog materijala je izazvalo talas žaljenja među fanovima, skoro kao da je igra umrla.)

A šta se to dešava? Na kojim igrama se radi? Na stranu projekti poput Klei-ovog Oxygen Not Included, koju bismo mogli svrstati ovde, ali ne nužno, ako samo malo zaronite u Veliku kanalizaciju idejaTM (aka Internet), mogu se pokupiti vredne informacije tu i tamo. O Stardokovom Star Control-u sam pisao na posebnoj temi. Amplitude radi na Endless Space 2, koji će biti 4X, naravno, a može se igrati i sada, kroz Early Access. SPAZ 2 (Space Pirates and Zombies 2), za one koji vole živopisniju, ne-realističnu grafiku i alternativniji pristup (mada se ovom nisam posvetio, i ne znam koji su razlozi da se pređe na to kada postoji prvi SPAZ). AI War 2, iako ćemo se još načekati da se nešto izrodi iz toga. Da ne bi ispalo da su sve nastavci utvrđenih klasika, imamo i Rodinu, kao pokušaj jednog čoveka da napravi "Daggerfall u svemiru" (čitajte: mnogo praznog prostora i nedešavanja!  :lol:  I kockaste grafike). Sličan je Empyrion, u smislu da veliki deo igre čini kretanje po površini planeta, a tu su i naslovi Starpoint Gemini: Warlords, Avorion, Void Destroyer 2, i drugi - o kojima me mrzi da pišem, pošto jedva da znam više o njima od imena.

No, iznad svih njih se, u umovima i željama mnogih najokorelijih fanova žanra, uzdiže Starsector. (Star Control bi verovatno bio još poželjniji kada bi sadržajno imao ikakve veze sa starim igrama ovog imena.)

Ako je neko ovo ime pročitao kao Star Citizen, ja ga molim da uzme neko sredstvo za pročišćenje misli, i - pre svega - namera, kako nas već uče mnoge religije i moralni sistemi! Pričam ovde o igrama, ne o tehnološkim prezentacijama, ma koliko para bilo uloženo u njih. Mada Starsector takođe može da se pohvali izuzetno dugim periodom razvoja, čiji se kraj ne nazire tačno. Priča počinje negde u 2010, i tada se projekat zvao Starfarer. Naglasak je na borbi, mada su omogućene mnoge aktivnosti, u stilu Elite, s tim što je perspektiva odozgo nadole, 2D, sa stilizacijom koja može da podseti na SPAZ. Ali je zato spektar borbenih mogućnosti, tehnika, taktika i tehnologija više od impozantnog. Osim akcione dimenzije (direktno upravljate komandnim brodom), postoji i taktička (izdajete naređenja komandantima drugih brodova vaše flote), kao i rol-plejing (sakupljate iskustvo, pa ga ulažete u razvoj veština vašeg zapovednika), kao i strateška (ekonomija u igri, resursi, trgovina, opremanje brodova po izboru, MNOGO brojeva).

Zvezdana mapa se sastoji od Osnovnih svetova (Core Worlds) koji su oformljeni, napisani i postavljeni "ručno", i ostatka koji se generiše po algoritmu. Za razliku od, recimo, Stellarisa (ovde zamislite facepalm) imena svemirskih objekata prate zvanične preporuke imenovanja od strane Međunarodne astronomske unije (IAU), i uzeta su uglavnom iz raznih mitoloških tradicija.

O borbi ću reći samo ovo: nebrojeno brojeva, i velike razlike u prirodi oružja. I fluks (tok i disipacija energije unutar brodova), od koga zavisi balans napada i odbrane. Velika šteta deaktivira oružane sisteme. Uspešnost zadate taktike zavisi od karaktera i sposobnosti vaših kapetana. Itd. Ma milina, za fanove borbe svemirskih brodova.

Trejler (iako star više od godinu dana):
http://youtu.be/eAvo3S0MD-o

Sajt (sa mnogo slika, i sa blogom koji je dnevnik razvoja igre i promena u njoj):
Fractalsoftworks.com

Igra se može naći samo na matičnom sajtu, i nema je ni na Stimu.

ridiculus

Tom Čik je dobio podršku divelopera, pa će da strimuje Starsector u sredu veče. Nisam siguran da ću moći da gledam u realnom vremenu (3 noću kod nas  xdrinka xfoht  ) i dajem komentare ili postavljam pitanja, ali sigurno ću gledati koji dan posle. Starsector je neviđen projekat, u sasvim suprotnom smislu od Star Citizen-a. Moglo bi to da se protumači i kao "niko ga nije video"  :lol:  , jerbo ga nema na Stimu. Ali "neviđen" i u prenosnom značenju potpune, fanatične posvećenosti svojih tvoraca, koja čini igru nedovršenom već 5 godina, tako da su mnogi zaboravili na nju.

ridiculus

Ok! Ovo je izašlo juče. Oni koji mnogo polažu na grafiku i uopšte vizuelnu dimenziju biće ošamućeni! Upozorio sam vas!

Everspace (Steam)

(Bar se ne zove Starspace!)

http://youtu.be/ItPzK4dzVKU

Rockfish Games. Za PC i Xbox One. Akcija. Jedan igrač. Roguelike, kažu. (Neophodna) podrška za kontroler. Podrška za VR, ali to je već očigledno iživljavanje.

Zvanični sajt

ridiculus

Star Fleet Armada: Rogue Adventures je prilično kompleksna igra, i to se nameće kao utisak čak i bez dubljeg upoznavanja sa sistemima. Mora biti tako, čim vidite njen moćan grafički endžin, poznatiji u javnosti kao "ljudska imaginacija". [emoji38]  Zapravo, igra izgleda kao zaostavština iz vremena DOS-a, ali poenta je da su tvorci usmerili pažnju na ono što možete raditi u njoj (takozvani igrački "glagoli"). S te strane, ovo je slično Starsector-u, s manjim naglaskom na borbi. Istražujete planete, sisteme, anomalije, olupine; razvijate veštine kao u svakoj dobroj staroj igri rol-pleja; borite se sa piratima ili neprijateljskim rasama. Verovatno ima još mnogo aktivnosti, ali to je ono što sam uglavnom video. Pri svemu tome stičete poene.

Specifičnost igre je u tome što su pojedini izazovi - borbe ili istraživanja - uradjeni kao mini-igre, kao kada bi ubacili neku šareniju verziju Space Invaders i Gradiusa medju stranice i stranice i stranice izmešanih zvezdanih mapa i (šarenih) ekselovih tabela. Ali, setimo se entuzijazma pri igranju prve Elite!

Evo ga i trejler, koji je do sada videlo čak pet ljudi*, računajući i sve čitaoce ili preletače ovog foruma:

http://youtu.be/763kpEr0oOA

*nekoliko stotina u realnosti, i ostaje nam utisak (jako) siromašnog marketinga, no, draže mi je kad je igra dobra, a nepoznata, nego obrnuto.

ridiculus

Boga mu, priručnik za ovu igru - a zvaćemo je ubuduće SFARA - je duži od onog za Endless Space 2 (koji je ionako zastareo u tekućoj verziji igre, ali svejedno)!

Evo nekih odlika igre, po rečima tvoraca (a ti su Blue Blaze Gaming):

- 45 races to play as or against
- each race has their own unique ship with it's own stats
- game is different each time you play
- you are scored based upon how well you did during the game even if you lose

Ostatak možete pročitati ovde. Pomenuću još samo sistem postignuća iliti trofeja koji se uklapa u sam dizajn igre. Svako od njih otključava odgovarajući objekat koji se do tada nije mogao naći u igri. Ovo je jedna od onih igara gde postignuća imaju savršen smisao. I singl plejer, Harvestere, singl plejer!!!

Meho Krljic

Da, ovo izgleda kao PC igra iz 1991. godine, recimo. Vidim da je na Steamu svaki od šačice postojećih prikaza hvali pa slutim da je ovo raj za igrače koji su voleli Star Control i slične igre.

camerashqiptarica

everspace je odlican. pozitivno-repetitivan monotono-odlican vrsta odlicnog

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 18-06-2017, 08:26:43
Da, ovo izgleda kao PC igra iz 1991. godine, recimo. Vidim da je na Steamu svaki od šačice postojećih prikaza hvali pa slutim da je ovo raj za igrače koji su voleli Star Control i slične igre.

Actually, Čik, koji je posvetio toj igri solidno vreme, kaže da je vrsta "kopije" Starflight-a, pa i da ga čak podseća na igru za Apple II, StarDog: Frozen Legacy, o kojoj bismo mogli na topiku "Igre iz doba jure"... Dizajneri navode kao inspiraciju Star Control 2* i FTL.

*pošto su od svake 2 igre istraživanja svemira 3 inspirisane ovim, nema smisla naglašavati!

Petronije

Kad to izlazi? Deluje kao prava igra za moju prenosnu mašinu, mada sam instalirao Torment EE.

ridiculus

Izašlo pre desetak dana. Već je bilo nekih zakrpa, među kojima je doterivanje kontrola tokom mini-igara.

Evo kako izgleda upravljanje flotom (do 10 brodova, početni su svi mali, ali mogu se dograditi do srednjih, pa velikih, pa ogromnih):

Čista matematika! I u Paradoksu bi osetili zavist.

Postoji slična igra koja se zove Approaching Infinity, ali kažu da sve probleme koje SFARA ima, ta igra ima puta beskonačno.  :lol: Kako god, živimo u zlatnom dobu svemirskih igara. Nikad veći izbor, širom svih žanrova, od vizuelno impresivnog akcionog Everspace-a preko 4X-ova do matematičko-istraživačkih roglajk igara poput ove.

Petronije

Hvala. Skrinovi nagoveštavaju ozbiljan stepen zavisnosti.

ridiculus

Evo šta Kuzmanović kaže u recenziji za Endless Space 2, nevezano direktno za sam Endless Space 2:

QuoteJer Stellaris ima sve: igru velikih brojeva, potpunu slobodu akcije i prilagođavanja rasa, odlične literarne momente i konstantne novine koje developer dodaje putem besplatnih pečeva i plaćenih DLC-a. Ako ste raspoloženi za svemirsko osvajanje, zašto uopšte igrati nešto što nije Stellaris?

Ne mogu zaista da se raspravljam kada nisam igrao Stellaris, ali mene upravo ovo što je rekao odbija - barem nešto od toga. Pogotovo jer se slaže sa onim što već znam. Recimo, ovaj deo:

"potpunu slobodu akcije i prilagođavanja rasa"

Kao što mnogi roditelji verovatno znaju, "potpuna sloboda" je idealno okruženje za stvaranje debila. U kontekstu Stellarisa - ili bilo koje 4X ili druge igre u kojoj na početku formirate rasu - "potpuna sloboda" znači da rasa može da bude bilo šta, što u prevodu* znači da nije ništa, u smislu vrednosti. Naravno, mnogi ljudi su oduševljeni - opsednuti čak - građenjem ničega, ali mnogi su opsednuti i Fejsbukom i drugim društvenim mrežama**,  tako da to ne dokazuje ništa sem opsednutosti.

No, vratimo se na The Long Journey Home. Uskoro više o tome. (Slučajno ili namerno, Kuzmanović je napisao i prikaz te igre u SK-u, ali nema ga onlajn, a nemam ni časopis. Čak i ne želim da znam šta kaže dok ne formiram svoje mišljenje.)

*Iz Velikog rečnika osnovnih životnih činjenica
**ovde sam prvi put naslutio da se "mreža" zapravo odnosi na analogiju sa lovačkim/ribarskim alatom

Meho Krljic