• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kikstarter i druge javne finansirajuće platforme

Started by ridiculus, 12-10-2016, 04:44:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Poseban topik za ovo, zato što je tako preglednije. Povod je moje saznanje da je Chris Park (Arcen Games) pokrenuo kampanju za zvanični nastavak njegove najbolje igre, AI War II.

http://youtu.be/LL4WfgbKGno

300 hiljada dolara nije nedostižno, jer AI War ipak ima zavidnu reputaciju, uprkos neuspehu Arcena da zainteresuje publiku za bilo šta drugo. Ili su možda ta dva povezana?
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Red je da se apdejtujemo u vezi ovoga.  :)

Iskreno, vesti su i dobre i loše. Ajmo prvo loše.

Ova kampanja (za AI War II) nema nikakve šanse da uspe. Čudo je uvek moguće, naravno, ali u ovom trenutku nedostaje više od 200 hiljada dolara - što je 2/3 zacrtane sume - a ostalo je 5 dana do završetka. Ovo je prva kampanja u kojoj sam odlučio da učestvujem.

A sada (relativno) dobre vesti. Chris Park - CEO Arcena i glavni dizajner - je na njihovoj stranici na Kikstarteru pre nekoliko dana napisao ovo. Evo ga kratki rezime za one koji ne žele da čitaju u detalje.

QuoteWe will re-launch, but please do keep your pledges here or feel free to back, because you never know what might happen and you won't be charged if this fails or cancels.

Ukratko, kampanja je bila preambiciozna i hteli su da finansiraju sve, dok je cilj većine takvih projekata da se nabavi podrška za 20-30% celokupnih troškova. (Iz tog razloga postoje dodatni ciljevi, i tako to.) Sledeća kampanja, koja će da sledi vrlo brzo, će imati skromniji cilj, koji će se postupno proširiti sa dodatnim pragovima.

QuoteWe are losing a number of contractors, which is something I take very hard, but which was inevitable if this kickstarter did not succeed.
QuoteBlue and myself will remain as the core staff, and we will be financially stable finally (for the first time in 7 years, in terms of not needing windfalls to leap between).
QuoteKeith and Pablo will gain their income from crowdfunding for these projects, and thus the core 4 stay together as much as possible.
QuoteErik remains in his existing royalties-only capacity, which works well for everyone involved.

"Blue" je Daniette Mann, umetnički direktor; "Keith i Pablo" su Keith LaMothe, glavni programer, i Pablo Vega, kompozitor i zvučni dizajner. "Erik" je Erik Johnson, pisac i čovek zadužen za PR.

QuoteWe are extremely grateful and proud of what this kickstarter has accomplished so far, because only 1% of KS projects even make it to $50k, apparently.  At the time of this writing we're at $84k.  I wonder if we can break $90k!  That would be pretty freaking awesome as a note to end on before we re-launch.
QuoteWe're going to be talking to folks a lot as we prepare for the re-launch, so you'll know what's up as we move forward into that.

ridiculus

Dobro... posle neuspešne kampanje za AI War II, krenula je nova, sa izmenjenim pristupom. Traži se 50 hiljada američkih dolara, sa dodatnim ciljevima do 90 hiljada (suma dostignuta u prethodnoj kampanji). Izgleda da je to razumniji pristup, pošto je za sada (posle jednog dana) dostignuto 48 hiljada.

Inače, ovaj topik nije bio namenjen samo ovoj igri, inače bi se zvao tako, već je tu da ukaže na neke zanimljive Kickstarter, Indiegogo, Fig ili slične "crowdfunding" projekte. Jedino što mi ništa nije privuklo pažnju ovog meseca.

Meho Krljic

Bez mnogo napora pregurali su 50.000. A imaju još 30 dana. Meni se srce cepa što Arcen prolazi kroz ovakve muke poslednje dve godine iako konzistentno prave neke od najboljih igara u svojim žanrovima (da ne pominjem da sam ja i dalje u nemogućnosti da dajem pare kroz kikstarter...), ali to je novo podsećanjeda nikada nije dovoljno praviti dobre igre i da su brendiranje i marketing, avaj, veoma značajni i za grassroots indi developere... Mislim, Two Tribes su se od originalnog gejm divelopmenta oprostili onakvim remek delom kakvo je Rive, a kojekakav polusvet po Steamu zgrće pare nedovršenim survival igrama i šuterima sklopljenim od default objekata i tekstura iz Junitija zato što više vremena posvećuju fejsbuku, tviteru, instagramu, tviču itd. nego pravljenju igre...

ridiculus

Meho Krljic

Pošto je drug neomeđeni ovaj napis okačio na drugu temu, zaboravljajući da ova postoji, ja hitam da makar malo ispravim. Dakle, Brti Prčis istražuje: Je li kikstarter (i sličan kraudfanding generalno) vezan za video igre stvar prošlosti?

http://www.eurogamer.net/articles/2017-05-11-is-kickstarter-for-video-games-dead

neomedjeni

Ispravno delate, druže Meho. Ja sam malo u gužvi, pa sam zaboravio da proverim imamo li temu o kickstarteru pre nego što prizemljim vest na generalni topik o novostima.

Meho Krljic

Još malo manje od pet dana do kraja Fig kampanje za Phoenix Point Juliana Golopa. Animacije prikazane u novom apdejtu su opake. Igra je prebacila metu od pola miliona sa relativnom lakoćom ali nije da je zapalila svijet, no, ne brinem se.

S druge strane, brinem se za Shroud of the Avatar jer Garriot veli da im hitno treba još dva miliona dolara da bi imali "proizvod"... Loš vajb.

ridiculus

Nadam se da će Phoenix Point stići i do sledećeg cilja (lebdeća baza). Ako je tačno da veliki priliv novca tradicionalno dolazi pred kraj kampanje, moguće je.

Dobre animacije je uvek lepo videti, ali to nije nikada - ali NIKADA - odlika zbog koje bih kupio takvu igru. Nikad, nikad, NIKAD. Jesam li rekao "n-i-k-a-d-a"?

ridiculus

Čitao na nekim drugim sajtovima. Ne znam da li se pominje na Kotakuu, ali Playdek je vrlo poštovan studio zbog mnogih odličnih konverzija stonih igara na iOS, poput Ascension, Lords of Waterdeep, itd. Ovo mu dođe vrlo neočekivano (iz ove naše perspektive; da smo pratili od početka, bilo bi manje neočekivano).

A možda je Macuno jednostavno proklet.  xnerd

Meho Krljic

Ja jesam pratio od početka jer sam beker ovog projekta. Playdek mi je delovao kao zanimljiv developer za ovakvu igru baš zbog te svoje reputacije ali... postalo je jasno da Matsuno tu ima da posluži samo kao, u najboljem slučaju, konsultant, a činjenica da dugačke periode vremena nisu javljali šta rade pa se onda pojavljivali sa sasvim neimpresivnim, povremeno i očigledno lošim vestima je ukazivala da ovde nisu čista posla... Nije sve u vezi Kikstartera za igre ovakvo, ali ovo je paradigma lošeg projekta.

Meho Krljic

Ričard Kobet je objavio svoj skromni kikstarter kempejn za igru koja je em kiberpank em taktička, em za celu jebenu porodicu:

Toonpunk: A Cyberpunk Heist Game For the Whole $@#%! Family

Cartoons come to life and crime is commonplace in a tactical cyberpunk RPG where you get rich or get erased.

Sad treba da se pokažemo.  :lol:

Meho Krljic

Prošle nedelje je Hiroaki Jura svojim kikstarter bekerima poslao srceparajući kikstarter apdejt u kome je objašnjavao da Project Phoenix nije mrtav, da njegov studio radi drugu igru, od drugih para, da bi preživeo i ipak napravio PP, da je sve ovo što se dešava njemu maltene uništilo život, da je razdvojen od svoje porodice itd... Sve to u vezi igre koja je tražila 100.000 dolara a dobila više od milijun na kikstarteru, pre četiri godine i do danas nije mrdnula sa papira.... Sada imamo ovo:

Developer Accuses Project Phoenix Director of Embezzling $1 Million From Kickstarter

Meho Krljic

Patreon je stvarno napravio sranje sa svojim promenjenim načinom naplate svojih troškova. Ja ću sad ozbiljno da razmislim da li je ekonomski podnošljivo da još nekoga pomažem na ovaj način. Nek Poligon objasni:

Patreon changes have creators concerned they'll lose income, supporters (update) 

Vidim da Džim Sterling i drugi sa mnogo patrona šize da gube podršku, najviše od onih koji daju najmanje jer njih ovo najviše pogađa...

Meho Krljic

mac

https://www.kickstarter.com/projects/1791832596/disastles-a-game-of-castles-cash-and-catastrophe

Povremeno gledam Baumijeve Dota mečeve, ali lik je sad smislio stonu igru i pokrenuo KS kampanju. Već posle par sati kampanja je dostigla prvi cilj.

Meho Krljic

Ja sam odavno izgubio interesovanje za Star Citizen, igru koju sam pre šest godina bekovao sa 30 dolara ako se dobro sećam, a koja je u međuvremenu skupila oko 190 miliona i transformisala se u nešto sasvim drugo od onog što je mene zanimalo. Ipak, nisam najgori:Star Citizen Backer Sues To Get $4,500 Back, Loses

Meho Krljic

Da prijavim samo da igra Ričarda Kobeta, Nighthawks - The Vampire RPG posle jednog dana na kikstarteru ima oko petinu fandinga koje traži. Ričardu i vi možete pomoći - i tako staviti novac tamo gde su vam, jelte, usta - odlaskom na stranicu kampanje i prolaskom kroz proces pledžovanja:

https://www.kickstarter.com/projects/753131002/nighthawks-the-vampire-rpg-0?ref=project_link

Meho Krljic

Nighthawks ima još nedelju dana da skupi pare. Ako još mislite da li biste ili ne biste, možete da probate beplatan demo:

https://www.kickstarter.com/projects/753131002/nighthawks-the-vampire-rpg-0/posts/2299140

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Nighthawks je upravo uspešno dosegao svoj Kikstarter cilj i ima još osam sati za dodatne bekere. Čestitamo drugu Kobetu  podsećamo da sada počinje pravi pakao.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Da, pa i ja sam video da Kobet uz malo panike piše "Ček, jel' to znači da sad moramo da napravimo igru?"
Neće biti lako.

Meho Krljic

Kickstarter has fewer video game projects, and that's a good thing 

Video game projects raise less money than they did a few years ago, but more reach their goals. 

Meho Krljic

Star Citizen has now raised over $250m in crowdfunding  

Mora se reći da bi, u ovom trenutku, Kris Roberts morao da bude lud pa da pomisli da ikada završi razvoj ove igre  :lol:

Meho Krljic

Studio koji je napravio izvrsni The Messenger sada ima kikstarter kampanju za njegov prikvel, Sea of Stars koji će biti  - potezni RPG. Oh!!!!!!!!!!

https://www.kickstarter.com/projects/sabotagestudio/sea-of-stars/

Meho Krljic

Moram da priznam, kada sam te davne 2012. godine istresao tridesetak dolarea za Kikstarter Star Citizena, nisam očekivao da će to postati najveća piramidalna šema u istoriji videoigara  :lol: Najnoviji odgovor  Klaud Imperijuma na pitanja šta je sa igrom je "pravimo mapu puta da vam pokažemo mapu puta za ono što radimo na igri". Trista miliona dolara. Trista. Miliona.

Meho Krljic

Kikstarterova najava da će preći na blokčejn tehnologiju kako bi bili "efikasniji" smrdjela je nečovještvom čak i pre nego što dođete do dela gde se kaže da će koristiti usluge firme CELO koja je, wait for it "ugljenično negativna".

Hoću reći, ovo je neverovatna količina buzzwordsa na malom prostoru a da nikom živom nije jasno kako to platforma kao što je kikstarter postaje efikasnija kada se njena baza podataka decentralizuje i zakači za lanac blokova koji radi sve sporije i troši sve više struje što je veći. Šta će tu biti efikasnije? Ko zna? Slutim, kao i dobar broj ljudi dole u komentarima da se samo radi o tome da Kikstarteru malo pada vrednost na tržištu deonica pa poteže buzzword artiljeriju koja privlači techbro investitore. Čudo da nigde nisu udenuli i NFT.

Elem, samo da razrešimo kako je to CELO  "carbon negative". U prvom redu koristi proof-of-stake metodu radije nego proof-of-work metodu koja troši mnogo struje, a drugo, er... sade drveće? Naravno, ovo je logika koju i dijete može da probuši prstom i ukaže da kad uopšte ne bi koristili blokčejn za registre koji nemaju nikakvu potrebu da budu decentralizovani (kao što je kikstarter) a nastavili da sade drveće, tek bi to bilo korisno ali eto... CELO ima i ne jednu već dve svoje valute ali insistira da je sto sve OK, jer je jedna interna (kao da nisu sve kriptovalute interne) a druga je "stablecoin", tj. vezana je za dolar a mada nisam stručnjak meni to deluje kao bizarna negacija čitave prirode valuta zasnovanih na blokčejnu koje se od "pravih" valuta razlikuju UPRAVO po tome što nisu vezane za centralni autoritet koji može dekretima ili manipulacijom tržišta da svojevoljno menja njihovu vrednost. Tako da... bezumlje?

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 18-07-2018, 07:08:05
Ja sam odavno izgubio interesovanje za Star Citizen, igru koju sam pre šest godina bekovao sa 30 dolara ako se dobro sećam, a koja je u međuvremenu skupila oko 190 miliona i transformisala se u nešto sasvim drugo od onog što je mene zanimalo. Ipak, nisam najgori:Star Citizen Backer Sues To Get $4,500 Back, Loses

Da se lepo nadovežem na post napisan 2018. godine:

Star Citizen dev apologises for "super rough start" as players still fail to login

Bukvalno jedva čekam da neko (a nadam se Jason Schreier) jednom sedne i napiše knjigu o ovom projektu. Mislim, radi se o najuspešnijoj kraudfanding kampanji u istoriji videoigara i, istovremeno, možda jednoj od najvećih, jelte, prevara. Ovo će jednom izučavati na fakultetima. Evo jednog od komentara na tekst koji dosta uspešno stvari stavlja u perspektivu:
QuoteThis "started" shortly after I'd graduated high school.  I had graduated college, became a manager for my day job, and started up my own window cleaning business in the time they've taken to not even get out of Alpha. I mean for heaven's sake, people were talking about the Mayan calendar predicting the world was going to end when this kickstarter launched.

Da dam i ja malo perspektive: ja sam backer za Star Citizen evo već petinu svog života.  :?

Calavera

dobro, ali ti ipak nisi kupovao nove .jpegove brodova da nagradiš tim za trud svaki put kad bi opet neizbežno došlo do odlaganja... ili jesi???

Meho Krljic

Ne, ne, samo taj inicijalni ulog od 30 dolara kada sam još mislio da će to biti malo lepši Wing Commander. Posle sam potpuno izgubio interesovanje, nisam otvorio mejl od Krisa Robertsa ima sigurno 4-5 godina, samo pratim igru preko vesti na sajtovima koji javljaju koliko je to još para fandrejzovalo i koliko je daleko od ičega što podseća na gotov produkt.

Meho Krljic

Evo ko i dalje prati Star Citizen Sagu:

Star Citizen spin-off Squadron 42 will release in 2026 – here's an hour-long gameplay teaser

Da reiteriram ono to sam već rekao onoliko puta: kada sam dao 30 dolara za Star Citizen, imao sam 41 godinu. Ako njegova story based verzija, dakle, Squadron 42 izađe kada Chris Robterts tvrdi da će izaći, ja ću tada imati punih 55 godina. Pa jebem mu mater. 700 miliona dolara, drugovi, 700 miliona dolara.

mac

Star Citizen su prijatelji koje smo stekli along the way...

dark horse

Po Mehinoj (surovoj ali pravicnoj) definiciji i GGR Martin je scammer!!  :?
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!