• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Putešestvije kroz RPG-ove stare ko Grčka

Started by Tex Murphy, 24-12-2016, 19:40:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Quote from: mac on 07-03-2018, 14:48:46
Kažu da je koridor dobro mesto za borbu sa Meduzom. Kad te zbuni možeš ili da odeš korak dalje ili da je udariš, oba ishoda su dobra za tebe.

Нисам 100% сигуран да је то тачно, наиме постоји и трећи исход, онај смртоносни, а то је да једноставно останеш у мјесту. Истина, у коридору је укупна вјероватноћа ова преостала два исхода већа од вјероватноће тог, тако да коридор свакако јесте најбоље мјесто за борбу с медузом. Проблем је што када те она збуни на средини просторије (а Марфијев закон каже да је то најчешћи случан), онда нема апсолутно никакве шансе да се докопаш коридора прије него што те она довати и сексуално напаствује :-(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

mac

Ako tako zbunjen imaš Scroll of Scare Monster onda ga spusti na zemlju i ne pomeraj se dok te ne prođe (pritiskaj taster . [tačka]). Meduza te neće dirati. Ili ispali na nju sve wandove i strele koje imaš, jer zbunjenost ne utiče na to.

Tex Murphy

Е, да, сцаре монстер скрол је друга прича и неколико пута ме је спасио, али често се деси да га човјек нема при руци. Са стријелама још нисам покушавао. Али посљедњи пут кад сам погинуо гађао сам медузу неким наводно врло добрим штапићем и сваки пут промашио.
Genetski četnik

Tex Murphy

Убила ме медуза. Не директно, додуше, али искључиво је она крива за моју смрт. Истина, прву сам успио да средим, али друга ми је дошла глае. Покушао сам прву да гађам стријелама након што ме збунила и само се слатко насмијала. Такође је била видно неимпресионирана мојим буздованом који је, гле ироније, био ворпализован за убијање... медуза. Онда сам успио да је средим тако што сам је кркнуо напитком са парализу и док је она била (какве ли ироније!) парализована, ја сам надокнадио своје здравље и онда јој ј... мајку својим ворпализованим буздованом. Али онда је дошла друга медуза, и она ме је збунила, покушао сам и на њу да бацим напитак за парализу и промашио сам. Онда сам прочитао скрол за телепортацију, који ме је нажалост транспортовао тек до сусједне просторије. Нисам стигао да вратим здравље (а и даље сам био збуњен) кад се на вратима појавила она иста медузетина. Онда сам морао да прочитам још један скрол за телепортацију и он ме је бацио негдје у ћоше нивоа, гдје ми се моментално на врат накачио ур-вил и ту ми више није било спаса. Прво ме је клепио неколико пута док сам се сјетио да сам и даље збуњен, онда сам пробао да га шибнем штапићем за ватру, који је наравно промашио (све више сам скептичан према употребној вриједности ових елементалских штапића) и онда кад сам се одзбунио било је касно. Нисам више имао никакво средство за бијег. Оно што је депресивно у свему овоме јесте да су непријатељи потпуно игнорисали то што сам носио ринг оф стеалтх, који би требало да ме чува од њихових погледа. Мислио сам да се прошверцујем до амулета избјегавајући све борбе, али то је неславно пропало. Имао сам и ринг оф регенератион, који значајно убрзава обнављање здравља, али не толико значајно да ми спаси дупе од ур-вила и медуза. Напомињем само да би тај ур-вил био претворен у гулаш док кажеш "гулаш" да ме прије тога није саставила медуза.

Сада питање за оне који су ово прочитали и издржали до краја: Шта мислите да ли би постојала публика за ове путешествије у некаквој форми гејмплеј видео снимака, као што то ради колега Мехо? Пошто видим да је ЈуТјуб врло сиромашан гејмплејима ОВОЛИКО старих игара, неко вријеме сам озбиљно размишљао да направим нешто типа Рогуе канал и да ту рецимо постављам једну партију дневно. Слично би могло да се уради и са Моријом, Визардријем и сл. Наравно, таквих видеа има, али у малом броју и нема нигдје нешто типа плејлисте са комплетним преласком неке од тих игара. Додуше, претпостављам да постоји разлог за то, но ако чак и само на овом форуму постоји неколико људи који би то повремено погледали, мислим да би то била довољна мотивација за покретање тог пројекта (наравно, док ми не досади, што би вјероватно било брзо).
Genetski četnik

Meho Krljic

Pa, pazi, najuniverzalnija istina je da ljudi te stvari na JuTjubu gledaju manje zbog igara, više zbog ljudi koji ih igraju, odnosno da je glavna atrakcija ličnost a ne sadržaj. Tako da, svakako, takav kanal bi bio zanimljiv ako bi se ti ozbiljno potrudio oko toga da ove vrceve i duhovito ispisane pustolovine isporučiš i kroz video-medij (ja se naravno ništa slično ne trudim, moji snimci su samo snimci delova igara i ništa više).

Tex Murphy

Аух, ја имам застрашујући мањак самопоуздања у погледу пуштања свог гласа у јавност :-(
Genetski četnik

Petronije

Svakako te ništa ne košta da probaš, kad već igraš toliko. Vrlo brzo ćeš videti ima li to prođu ili ne. E sad, verujem da bi bilo idealno da pričaš na eng, ako ti je cilj da što više ljudi gleda, a svakako da to jeste cilj i poenta, tako da razmisli i o tome. Svakako ćeš imati početni impakt odavde u vidu sabskrajbera i broja pregleda. Nije nešto ali nije ni loše za početak, verujem da jućub i google algoritmi prepoznaju video koji ljudi gledaju pa ga na osnovu toga negde preporučuju,  ubacuju u rezultate pretraga i slično. Vredi probati.

Sent from my Le X626 using Tapatalk

mac

Ako budeš imao više od 50 pregleda u prvih mesec dana biće to neočekivan uspeh.

Tex Murphy

Нашао Амулет оф Јендор. Побио два или три змаја и неколико грифина. Погађајте ко ме је убио :-( :-( :-( на 25. нивоу.

Ако у овој тужној ситуацији има икаква утјеха, то је да сам се прије смрти барем наубијао тих одвратних створења захваљујући доброј количини среће, али и квалитетном менаџменту оскудних ресурса које ми је игра додијелила. Само да напоменем да сам имао сусрете са медузом и у ходницима, и то слабо помаже, испоставља се да је ВЕЋИНА потеза у том случају стајање у мјесту и пружање прилике медузи да те рокне. Ја сам њих у неколико наврата премлатио прије него што су стигле да ме збуне, а у мислим два наврата кад су ме збуниле спасио ме је напитак за враћање одређене количине здравља, као и штапић за успоравање монструма, који ми полако постаје омиљени итем у игри, можда чак и испред прстена спорог варења и стеалтх прстена (који се у претходној партији није баш показао).

Наиме, тај штапић за успоравање је једна апсолутно предивна ствар, чим кроз мало тренинга уђете у штос како се користи. Он, наиме, преполови број потеза монструму током одређеног времена (које је сасвим пристојно и обично довољно да средите и најгрђу бештију). Е сад, монструми у Рогуеу, колико год моћни били што се тиче снаге, у суштини су грозно глупи и то се најбоље експлоатише управо овим штапићем. Дакле, прво себи обезбиједите максималну количину здравља (односно барем неких 30ак поена, ако имате добар оклоп - поента је само да сте у стању да издржите први (и једини) непријатељски удар). Онда, кад набасате на монструма, жагнете га штапићем. Монструм ће онда вас да звекне, али у сљедећој рунди губи потез. Дакле, дрмнете га (један потез) и помјерите се уназад (други потез). Он, празноглав какав већ јесте, кренуће за вама и потрошити свој потез, па ћете ви опет да га дрмнете, измакнете се и пустите њега да свој потез потроши тако што ће да вам се намјести за сљедећи ударац. Задовољство кад на овај начин сатарете грифина или змаја тешко је описати ријечима. Слично задовољство је и оно које сам већ споменуо, када тролујете монструме лавиринтом и напијете им се крви.
Напомињем да сам у овој посљедњој партији на самом почетку добио кожни армор +3, што је ЕКСТРЕМНО ријетка звјерка у игри. Кожни оклоп је отпоран на акваторе, тако да нисам морао да обављам досадни менаџмент оклопима који је иначе неопходан између осмог и осамнаестог нивоа, а још сам имао среће да добијем неколико енцхант армоур скролова  којима сам квалитет оклопа подесио на 9 или 10.

Поред тога, добио сам дворучни мач, али сам нашао само један скрол за његово побољшавање (тј. укупно два енцхант њеапон скрола у току игре, али први сам искористио на почетном буздовану током тестирања скролова). Снага ми је била солидна, завршио сам са укупно 20, имао сам два или три напитка за враћање снаге, а и генерално ми чегртуше нису правиле превелике проблеме јер сам имао добар оклоп. Једино сам стално бринуо за храну, све до пред сами проналазак Амулета, кад сам набасао на два парчета хране у једној соби и онда је било мало опуштеније. Али осим штапића за успоравање монструма (који, истина, јесте једна од најљепших ствари у игри), нисам добио ниједан користан прстен или штапић. Још само један штапић за полиморф би вјероватно ријешио већину мојих проблема. Или да ми је из Морије посудити магију за уклањање збуњености.

Најблентавији моменат у игри није била погибија од медузе (то је већ традиција), већ моје тестирање напитака негдје на шеснаестом или седамнаестом нивоу. Наиме, дођем ја до излаза из нивоа и одлучим да тестирам неколико напитака и по несрећи прогутам напитак за збуњивање. Такође по несрећи, одмах затим у собу ушетају два њраитха и укину ми два нивоа искуства (од којих сам један успио да вратим). Не могу да кажем да је тај изгубљени ниво искуства одлучио партију, јер сам га вратио касније убијањем грифина, али јесте интересантан примјер шта све може да пође наопако у игри.

Раније сам много кукао кад ме игра при преласку на сљедећи ниво баци у лавиринт, а сад се радујем као мало дијете, јер је то једна од најбољих ствари које могу да се десе. Сад полако радим на мијењању стратегије кретања кроз ниже нивое, дакле да не улазим у неку просторију чим је видим, већ да прво испитам све излазе из просторије у којој сам био раније (и коју сам, призумабли, истражио) и или нађем лавиринт (најбоља опција) или барем неки дужи коридор кроз који знам да могу да направим неколико корака ако ме неко загања, таман да мало вратим потенцијално изгубљену енергију.

Дакле, ако смијем то сам да кажем, мислим да сам се много извјешио у овој игри (јер ми је ово већ други или трећи пут како долазим до амулета у посљедњих неколико дана), али и даље је проблем са тим проклетим медузама, против којих једноставно нема лијека. Због тога ћу сад неко вријеме да покрећем Рогуе Цлоне, који је знатно лакши, и да на њему анализирам и тренирам и тражим стратегију против медуза. Да нема тих гадних чудовишта (или да барем имају слабије ударце или да тај њихов период збуњивања траје краће), скоро сам сигуран да бих до сада већ успио да пређем игру.
Genetski četnik

Tex Murphy

Е да, што се видеа тиче, ја сам мало прематор да сад покушавам да будем нови ПјуДиПај или Тхарадбрад, тако да су ми амбиције много скромније, односно да мени буде забавно, да видеи буду гледљиви и да их погледа барем неколико људи са овог форума. Можда пробам и на енглеском. У сваком случају, мислим да је на тај начин, кроз гејмплеј и коментаре, лакше описати разне цаке у играма, а моје силне погибије у Рогуеу и Визардрију о којима сам горе писао добиле би сасвим нову димензију :-)

Океј, пошто сам потпуни дудук за технологију, помозите ми како би укратко то изгледало. Знам да ми треба неки програм за кепчеровање скрина, ту знам за Фрапс, па могу то да користим. Претпостављам и да ми треба некакав микрофон. Занима ме како се сними звук и како се споји са видеом, да ли се то обавља у истом програму или се снима одвојено па касније умонтира? Такође, ако будем хтио да тероришем народ не само својим гласом прехлађене кокошке него и фацом, како се тачно направи оно да преко екрана иде видео са компјутера, а да се рецимо у ћошку налази камером снимљена фаца оног ко игра и коментарише?
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 08-03-2018, 22:02:11
Pa, pazi, najuniverzalnija istina je da ljudi te stvari na JuTjubu gledaju manje zbog igara, više zbog ljudi koji ih igraju, odnosno da je glavna atrakcija ličnost a ne sadržaj. Tako da, svakako, takav kanal bi bio zanimljiv ako bi se ti ozbiljno potrudio oko toga da ove vrceve i duhovito ispisane pustolovine isporučiš i kroz video-medij (ja se naravno ništa slično ne trudim, moji snimci su samo snimci delova igara i ništa više).

Иако разумијем то што кажеш и свјестан сам свега тога, ја сам и даље збуњен чињеницом да људи гледају друге људе како играју игре, ма колико ти људи били забавни. Мада, да не будем неискрен, јесам нашао неколико видеа које сам одгледао и у којима сам уживао, један кад неки тотално истраумирани лик игра Алиен: Исолатион, а други кад тхаРадБрад игра неку језиву кратку хорор игру са дјевојчицом-приказом. Али то дефинитивно није нешто што бих могао нпр. да гледам у континуитету сатима или данима.
Genetski četnik

Calavera

Quote from: Brock Landers on 09-03-2018, 01:18:06
Мада, да не будем неискрен, јесам нашао неколико видеа које сам одгледао и у којима сам уживао, један кад неки тотално истраумирани лик игра Алиен: Исолатион

to verovatno vazi za sve koji su igrali alien: isolation na strimu (vecina namerno preteruje s reakcijama u pokusaju da budu zabavniji), ali nekako imam utisak da pricas o sovjetskom vomblu:

https://www.youtube.com/watch?v=XctVrJrCsO0

ako ne, odgledaj svejedno, mnogo je dobro  :lol:

Tex Murphy

То је тај!!! Не знам ко је поставио тај видео раније, можда си чак био ти :-) У сваком случају, он је аутентично истраумиран и то је толико симпатично :-)
Genetski četnik

Calavera

ja sam kacio njegov far cry 3 video pre neku nedelju, moguce da si tako naleteo na njega  :lol:  iskreno, sve sto okaci je suvi kvalitet, steta sto mu treba po dva meseca da izbaci nove stvari.

Petronije

Ja sam za montažu video materjala koristio movavi video editor. Verovatno fraps, ili neka druga aplikacija može da snima i zvuk sa mikrofona u isto vreme, ali čak i ako posebno snimiš zvuk, prilično je lako taj audio sempl ili kako se već zove sjediniti sa video klipom, sve će ti se samo kasti. Što se tiče ubacivanja video snimka u ćošak, s obzirom na popularnost jućubinga, verujem da "how to be youtuber" , ili tako nešto slično završava posao. :mrgreen:

Sent from my Le X626 using Tapatalk

Tex Murphy

Genetski četnik

Meho Krljic

Za najprimitivniju montažu sasvim može da ti posluži i običan Movie Maker u Windowsu ali on je izbačen u desetki (mada si ti verovatno još na nekom starom OS-u) a i zaista je primitivan tako da...

Tex Murphy

Имао сам тако епско постигнуће у Рогуеу да напросто морам да га подијелим са аудиторијумом :-)

Као што видите, убио ме је лепрецхаун. Наравно, гинуо сам од свих монструма у игри од којих је то теоретски могуће (укључујући и несретне слијепе мишеве и емуе), али да ме убије лепрецхаун, који не одузима здравље, већ само отме нешто новца, то ми се први пут дешава.
Genetski četnik

Meho Krljic

To je ta metafora o zdravstvenoj zaštiti u savremenim društvima  :lol:

Tex Murphy

Након додатне анализе, установио сам да лепрецхаун ипак узима по један поен здравља кад те хитне. Ето, то први пут примијетим након годину и кусур играња.

Иначе, загинуо сам у Морији. На нивоу који сам већ мислио да сам очистио (шестом) неко чудо ме је отровало. Наравно, потцијенио сам и то чудо и ефекат његовог отрова, иначе бих раније збрисао од њега (макар на нижи ниво, иако сам тренутно био у пентрању према површини) или пробао са неким напитком или магијом против отрова. Био сам паладин протектор-5, 15. ниво :-( Још једно наравоученије: убудуће почети са коришћењем сцролла оф њорд оф рецалл, јер да сам то имао без проблема бих збрисао монструму, а и уштедио бих себи много времена газања кроз нивое у потрази за вратима за сљедећи (претходни) ниво. Што рече неко, да су ми ове године а она памет. Упс, обрнуто.
Genetski četnik

Tex Murphy

Тужан дан у Визардрију. Наш најбољи борац, патуљак Тито, подлегао је повредама у виду одсјечене главе у сукобу са одређеним ворпал банијима. Свештеници у храму нису ништа могли да ураде за њега, али бар су нам узели 6 и нешто хиљада златника. Овако се у историју преселила комплетна прва постава у новој играчкој сесији - чинили су је Лук Скајвокер (ратник, човјек), Тито (ратник, патуљак), Јан Весели (свештеник, гном), хобитски лопов којег сам заборавио, те вилењачке чаробнице Тиара и Арибетх. Са чаробницама се ротирао вилењачки бишоп Стивенсон. Први је рикнуо Јан Весели, којег је замијенио Синан Гулер, који се такође није дуго задржао и онда је, ако се не варам, дошао Керем Гонлум. Чаробнице су такође врло брзо одапеле и још их се неколико измијењало прије него што се успоставио тренутно актуелни тим од Алисе и Ванде. Ако бих рекао да је Стивенсон дуго поживио, слагао бих. Њега је замијенио Вилфридсон. Тако да су у том промјенљивом свијету само Лук Скајвокер и Тито били стандардни, а онда сте могли да испратите погибију Лука Скајвокера, а сада и Тита :-( Њега је замијенио патуљак Рото, који је при креирању добио мизерну количину бонус поена. Али још нисам постао довољно дрзак да бацам коцкице док не добијем повољне бонус поене (мада то обилато радим у Морији).

Углавном, тренутни поол хероја сад изгледа овако.

Genetski četnik

Tex Murphy

Дошло је вријеме за нови почетак у Морији. Сваки мој досадашњи лик био је паладин, али сада сам се (као и неколико пута раније) двоумио да ли да можда узмем ренџера, пошто је он мјешавина ратника и чаробњака, а чаробњаци имају врло примамљиве офанзивне магије. Мислим да узимање чистог ратника или чистог чаробњака у овој игри не би било баш добро по душевно стање - ратник би морао да тегли гомилу што офанзивних што дефанзивних скролова (јер без магије мош само да се сликаш у овој игри), док би чаробњака вјероватно у вјечна ловишта послао први пролазећи дашак вјетра. Опет сам одолио искушењу офанзивних магија, резонујући да бих ако узмем ренџера кукао за паладиновим дивним дефанзивним магијама (и стварима као што је детектовање свих врата и сл.). Овог пута сам добио нешто другачије карактеристике - слабију снагу (свега 17) и мудрост (свега 11), али чини ми се да ми је конституција била већа. Онда сам се опремио са нешто хране, купио некакав лонгсњорд, лопату за копање и нешто мало оклопа и запутио се у дугу авантуру.

И одмах сам погинуо. Убио ме неки баттле-сцарред ветеран усред града, прије него што сам и стигао да уђем у дунгеон.

Поред тога, данас (или сутра) ћу вјероватно почети са озбиљнијим играњем Ултиме 4, био сам у својој омиљеној фотокопирници и одштампао и укоричио упутство и магије у једну лијепу књижицу, тако да ми је то додатна мотивација за играње. Сад могу да се завалим у свој омиљени кауч и читам дијелове који ме занимају, а да не морам да кривим леђа за компјутером. Такође сам одштампао и мануал Пиратеса, али то већ није тема за овај топик.
Genetski četnik

Meho Krljic

Poštujemo što si dosledno old school i nisi posegao za čitanjem na nekakvom tabletu  :lol:

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 12-03-2018, 20:43:30
Poštujemo što si dosledno old school i nisi posegao za čitanjem na nekakvom tabletu  :lol:

Фуј!!!
Genetski četnik

Tex Murphy

Погинуо трипут у Рогуеу на првом нивоу. Изнервирао се, обрисао обје верзије игре с хард диска.
Genetski četnik

neomedjeni

Tex Murphy

Quote from: neomedjeni on 13-03-2018, 08:48:54
Sve to bilo s rendžerom?

Ако мислиш на Морију, све је са паладином. Ренџера још нисам пробао. Међутим, имајући у виду колико често гинем (имам већ три екрана упокојених паладинских карактера), вјероватно ће и тај тренутак доћи брзо. Ја будала спомињем у прошлом коментару офанзивне магије, али заправо најпримамљивије магије код ренџера/чаробњака су идентификација предмета и (псеудо)инстант шалтање између града и најдаљег посјећеног нивоа дунгеона. Са треће стране, бар до сада у мојим паладинским авантурама скролова за те магије није недостајало у продавницама.
Genetski četnik

neomedjeni

Ne,, moja greška, nisam primetio da si se prešaltao sa Morije na Rogue dok sam čitao komentare, pa sam pomislio da je razlog za tolike nedaće to što se još nisi navikao na rendžera.

Tex Murphy

Сљедећи лик у Морији. Надајмо се да ће поживјети мало дуже од претходног. Дакле опет паладин, опет имам њисдом само 12, али сад ћу пробати да играм опрезније, па да некако то надокнадим, док не успијем (ваљда има и та опција негдје) да унаприједим тај атрибут.

Genetski četnik

Tex Murphy

Оригиналност Визардрија на дјелу. Док се у другим РПГ-овима радујете левеловању и жељно га ишчекујете, овде је чак и то загрозњено врло реалном могућношћу да након "левеловања" добијете слабијег лика него што сте га раније имали. Case in point:

Genetski četnik

Meho Krljic

:?  Niko te ne bi osudio da i ovo promptno deinstaliraš. Čudo šta su nam prodavali kao "entrtejnment" pre tri decenije.

Tex Murphy

Quote from: Meho Krljic on 14-03-2018, 23:15:35
:?  Niko te ne bi osudio da i ovo promptno deinstaliraš. Čudo šta su nam prodavali kao "entrtejnment" pre tri decenije.

Па, није било проблема за продају кад су ти једини конкурент прве три Ултиме :-)

Иначе, наравно, деинсталирање Рогуеа је било само привремени вентил, данас само поново мало (читај: читав дан) играо. Нестале су ми старе топ-листе, а нове су тренутно препуњене именима толико вулгарним да не смијем да их наводим. Елем, данас сам читав дан имао лошу срећу и тек пред крај ме помало кренуло, па сам имао двије доста добре партије (прво 25., а онда 21. ниво). Најљепше у свему овоме је што сам открио рецепт против медузе (!), мислим барем у оноликој мјери у којој било шта може да се назове "рецептом" против медузе. Ријеч је о ономе што је Мац споменуо раније, а ја пробао, али тај први пут нисам пробао како треба. Али истина је - у недостатку ефикасних магичних штапића или напитака, медузу је најбоље гађати стријелама. АЛИ, уз врло битан услов, да се исуче лук. Без лука стријеле су слабе и непрецизне, са луком то изгледа много респектабилније. Ја сам иначе углавном редовно избацивао лук из инвентара на прву појаву претрпаности, али сада морам да мијењам стратегију. Такође, трошио сам много стријела на нимфе (са њима нема проблема, пошто стоје у мјесту док их не нападнеш, тако да је лако нацалити се у ћошак просторије и одатле их измасакрирати). Убудуће ћу и ту морати да пронађем неки алтернативни начин. У сваком случају, шта се дакле десило? Као и обично, на нижим нивоима у једној просторији набасам на медузу и она ме збуни погледом. Потпуно лишен било каквог ефикаснијег оружја, ја се одлучим за очајнички потез и исучем лук и почнем да је засипам стријелама из близине. Дакле рокнем ја њу, рокне она мене, па опет ја њу, па опет она мене и тако једно 5-6 пута и онда она на моје опште изненађење коначно крепа. Наравно, изузетно ми је помогло што сам имао солидну снагу и убитачан оклоп (класе 11, а могао је да буде и класе 12 да нисам у тренутку деконцентрације прочитао скрол за побољшање оклопа у погрешном тренутку), тако да ми својим ударцима није одузимала много поена. Али с друге стране, имао сам доста слабе хит поене. Тако да контам, у неком просјечном развоју лика, на нивоима гдје медузе почињу да се појављују лик би требало да је довољно јак да их побиједи на овај начин. На почетку нам игра даје неких тридесетак стријела, што је судећи по овоме довољно за барем неких 4-5 медуза, што би требало да је више него довољно да се игра прегура. Само треба чувати стријеле.

У првој партији, у којој сам стигао до 25. нивоа, био сам доста слаб, тако да сам све непријатеље избјегавао и у томе сам био доста успјешан (а нисам имао апсолутно ништа од магичних предмета) и онда сам коначно загризао прашину кад сам почео да бјежим од грифина, а са друге стране ме дочекао ур-вил.

То ђубре (ур-вил) је било моја пропаст и у другој (бољој, иако сам мање прешао) партији. Ту сам на осамнаестом нивоу пронашао лавиринт и тако сам се наубијао разноразних караконџула да је то страшно. Имао сам и ворпализовани мач, али нисам провалио за шта је био ворпализован. Али судећи по томе колико сам различитих врста непријатеља побио а да се он није огласио, мислим да су вјероватно били у питању змајеви. Дакле, лавиринтско троловање је било апсолутно савршено. Имао сам сулуде количине хране (11 комада, што је при нормалном игрању довољно за цирка 22 нивоа барем), тако да ми се нигдје није журило и ходам ја кроз лавиринт, дођем до оближње собе, појави се грифин, ја му бјежим кроз лавиринт, дођем до окуке, он неће иза окуке, ја провирим, кркнем га, кркне он мене, зађем иза окуке, регенеришем се, вратим се горе, опет га кркнем, онда он мене, опет побјегнем, регенеришем се и тако једно десетак пута док га нисам средио, а онда сам то исто поновио са још гомилом грифина и неколико медуза и џабервокова и тролова и ур-вила. Ту сам набио толику количину искуства да ми је просто било жао да одем, али монструми се више нису појављивали, а и ваљало је кренути по амулет. Нажалост, на 21. нивоу прво се појавило у виду трола упозорење да није баш све у реду. Пружио је неочекивано велики отпор и замало ме убио, иако на том степену моје снаге и искуства мизерни трол не би требало да представља апсолутно никакав проблем. Одмах затим десило се слично са ур-вилом, али овог пута са фаталним исходом. Мислио сам да не може да ми одузме више од 20 хит поена ако имам снагу 19 и оклоп 11, али малчице сам се прерачунао. Да сам био опрезнији, могао сам да пробам да га кркнем неким чаробним штапићем, или да бјежим назад и пробам да регенеришем енергију и тиме добијем који додатни ударац.

Ова посљедња партија ме гони на мисао да можда нема смисла ићи на ниже нивое без дворучног мача. Почетни буздован, који је већ од почетка игре енцхантован на +1 +1 (то хит и то дамаге, респективно), енцхантовао сам на +4 +2, а успут је био још ворпализован за (претпостављам) змајеве, као што сам већ рекао, али и тако добро побољшан опет је био прилично неефикасан против трола и ур-вила на том посљедњем нивоу до којег сам стигао. Стога размишљам да ако рецимо до осмог нивоа не нађем дворучни мач (или макар лонгсњорд), фино баталим партију.

Једва чекам да вам демонстрирам лавиринтско троловање у видео снимку :-) Надам се да ћу то урадити у скорије вријеме.
Genetski četnik

neomedjeni

Samo nemoj da se ponove Kris Avelone i Arkanum.  :lol:

Tex Murphy

Ко је религиозан, нека очита молитве за покој душе нашем драгом паладину Золтану. Сиромах је погинуо данас на првом нивоу, прије него што је осјетио пуноћу живота.

У осталим вијестима, почео сам процес одвикавања од Рогуеа, тако да сам одиграо само двије партије (под партијом рачунам само "праве" партије, кад се одмакне до барем 4.-5. нивоа, јер врло су чести случајеви погибија на првом нивоу и такве партије трају свега неколико десетина секунди). У почетку сам планирао да играм једну "праву" партију дневно, при чему под "правом" партијом подразумијевам кад успјешно стигнем до осмог нивоа. Ту одлуку сам донио данас и у првој "правој" партији након тога рокнуо ме је први противник на осмом нивоу. Онда сам се изнервирао и моментално одлучио да прекршим обећање и одиграо још једну партију која је била врло одлична све до самог краја. Средио сам неколико медуза, неколико ур-вила (нарочито забавно је било јурцање у кругу с једним од њих), имао сам нестварно велики број хит поена за ниво искуства на коме сам се налазио (осамдесет и нешто на једанаестом нивоу), солидну снагу (19), врло добар оклоп (10) и неколико квалитетних предмета за убијање тврдокорнијих монструма (штапић за полиморф, два напитка за парализу, скрол за смрзавање монструма (који сам додуше искористио кад су ме напали грифин и вампир истовремено) и још понешто), као и моћан (+3 +0) дворучни мач, од ког се мојим противницима коса дизала на глави. Једино сам био у стисци с храном, чак сам мислио да ћу умријети од глади, али онда сам набасао на двије порције хране и потом на прстен спорог варења, тако да је та опасност барем привремено била отклоњена. И како сам погинуо? Па, тражећи излаз са дваес и неког нивоа, у једној од просторија набасам на грифина. Повучем се уназад да видим да ли ме је примијетио и, суре еноугх, ето и њега за мном. Онда га дрмнем неколико пута чисто да му опипам снагу, дрмне и он мене, одузме ми доста здравља, али ме не убије, захваљујући добром оклопу. Онда одлучим да покушам да га средим без помоћи магичних предмета, тако што ћу да се повучем уназад, надокнадим енергију и клепим га још који пут, уз понављање процеса ако буде потребно (рачунао сам да ће ми два ударца сигурно бити довољна), при чему бих дејствовао напитком за парализу ако би којим случајем нека уштва одлучила да ми се створи иза леђа. Авај, приликом кретања уназад набасам на гас за успављивање (који представља губитак од неколико потеза) и исход је познат. Још једна партија у којој се смрт могла избјећи да је Пера одмах бацио на грифина напитак за парализу и лагано се повукао.
Genetski četnik

Tex Murphy

У Визардрију још неколико кадровских промјена - покојници Сутимир (бисхоп) и Рајко (приест) који су били осми ниво су избрисани и умјесто њих сам креирао, респективно, Тртимира и Чедија Османа. Пошто волим да ризијујем (соме пеопле невер леарн...), одмах ћу новајлије да убацим у ватру и пошаљем их на инфамозни трећи ниво. Биће забавно, с обзиром да ни остатак дружине није претјерано искусан, тј. најквалитетнији борац ми је тренутно Керем Гонлум, који је приест, па ће Чеди Осман умјесто њега. Углавном, ростер сад изгледа овако:

Обећавам да ћу у скорије вријеме поставити и неке скриншотове борби, да вас не гњавим само с ростером ликова, али реално гледано ова игра није баш Њитцхер 3 што се тиче графике, тако да ту нећете много профитирати, осим ако буде баш нека занимљива борба.
Genetski četnik

Tex Murphy

Океј, боравак на трећем нивоу је био доста кратак, имао сам свега двије борбе, једну са неким свештеницама које смо лако средили јер су жене и другу са некаквим костурима које смо такође лако средили, али нам је један од њих парализовао Крадка (који је за потребе овог силаска био у првом реду, умјесто Чедија Османа, који ће то мјесто да заузме кад још мало порасте). За одпарализовање могу да питам свештенике у храму, али наравно нећу то да радим, него ћу сљедећи пут кад будем играо да ангажујем Керема Гонлума, који као приест довољно високог нивоа има диалко магију за укидање парализе. Мислим да сам успио у ове двије борбе да сакупим око 1000 искуствених поена, што би требало да буде довољно да Чеди Осман и Тртимир узнапредују на други ниво, али то ћемо да видимо у сутрашњој сесији.
Genetski četnik

Tex Murphy

Данас сам ипак одлучио да играм малчице опрезније, те сам умјесто неискусног Чедија Османа на мјесто приеста поставио сада већ искусног вука Керема Гонлума. На зачељу је био млади Тртимир, да сакупља искуство. Нисмо имали већих проблема, осим што се Крадко по ко зна који пут отровао покушавајући да отвори ковчег (добре лопове данас је јако тешко наћи), а Керема Гонлума је жвајзнуо медвједодлак, чиме га је истовремено отровао и парализовао. Срећо, били смо врло близу степеницама за други ниво, а и Керем и Крадко су имали довољно хит поена да издрже пут назад до дворца (да нису, било би незгодно, јер пошто је Тртимир још млад, само је Керем Гонлум могао да баца диос магију за враћање енергије, а он је, сјетићете се, парализован).

Иначе, игра има неки врло симплификовани менаџмент алигнмента. Наиме, монструми вас најчешће нападају, али повремено могу да се појаве и у "френдли" варијанти, када ће вас пустити да идете с миром ако и ви пустите њих. Ако вам је дружина добра, онда треба да их пустите, јер нападање пријатељских група квари алигнмент, а то може да доведе до проблема унутар дружине. За злу дружину важи еквивалентно, тј. обрнуто (овде врло либерално користим термине типа "добра" и "зла дружина" - наравно, алигнмент се рачуна на нивоу лика а не дружине, али јасно је да добри и зли ликови не могу у исту дружину (док са неутралнима могу и једни и други), тако да је јасно шта подразумијевамо под "добром" дружином и сл.).

Елем, буквално СВАКИ монструм може да дође и у френдли варијанти, тако да може да се деси и сљедећа симпатична ситуација:

Горе нисам случајно капсовао ријеч "сваки". Читао сам негдје коментар једног играча коме се лично главни негативац Вердна појавио у френдли варијанти и он, будући добар, пропустио да га нападне, што му је значило и крај партије јер није могао да дође до амулета помоћу којег би се вратио на површину.

Данас сам одиграо само једну партију Рогуеа (можда пробам још коју током вечери), задовољан сам перформансом јер сам успио да стигнем до 22. нивоа иако сам био у потпуности лишен спектакуларнијих монструмоубијајућих објеката. Наравно, имао сам и среће да неколико пута пропаднем кроз трапдоор на сљедећи ниво. Погинуо сам кад су ме опколили грифин и ур-вил. Испоставило се да сам имао њанд оф стрикинг, што је прилично моћно оружје, али са врло ограниченим бројем пуњења. Углавном, њиме сам успио да убијем ур-вила, али онда се однекуд појавио џероц и убио ме јер ми је енергија спала скоро на нулу.
Genetski četnik

Tex Murphy

Поново сам у Рогуеу успио да дођем до амулета од Јендора, али сам (наравно) опет погинуо, овог пута на 25. нивоу. Била је то једна од ријетких партија у којима сам скоро све одиграо како треба и користио магичне предмете на правим мјестима, али оно што ме је (како се касније испоставило) смртоносно зезнуло било је што ме је игра частила необично великим бројем медуза које су ме успјешно конфјузовале. Ја сам имао ефикасан лијек за те роспије, и то у сасвим солидним количинама, а то је напитак за парализу. Медуза ме конфјузује, ја је спичим напитком за парализу, тапкам у мјесту док ми се врати евентуално скинуто здравље + нестане конфузија и онда је нафилујем оловом, тј. изрезбарим на фронцле својим дворучним мачем. У једном тренутку сам био толико обрадован таквим развојем ситуације да сам јој се наглас обратио шешељевским ријечима "Ти можеш да прихватиш само да ми п...", што би претпостављам било прилично атрактивно у неком гејмплеј видеу. Међутим, због великог броја медуза истрошио сам све напитке за парализу, а такође сам истрошио и скрол за препадање монструма кад ме је неки грифин стјерао у ћошак у неком лавиринту. Уопштено, лавиринти су прилично слабо функционисали у овој партији, већина монструма ме је пратила тамо, али то није било узрок краха, пошто сам увијек успијевао да нађем круг у лавиринту и онда да их истамбурам кружним кретањем (ТМ).

Крај се десио на врло иритантан начин на 25. нивоу (дакле након једног пењања уз степенице након проналаска амулета). Истражио сам три просторије и нашао некакав лавиринт, али никако нисам могао да пронађем остале просторије (тј. излаз из нивоа). Бјесомучно сам срчовао зидове просторија без резултата и у једном тренутку приликом уласка у једну од њих напао ме је џабервок иако су џабервоци иначе незаинтересовани за путнике намјернике, тако да их је углавном могуће заобићи. Клепио сам га једном чисто да тестирам колико бих издржао у фер борби и након што сам констатовао да би се то мјерило десетинкама секунде, одлучио сам се на стратешко повлачење јер је часно повлачење боље него нечастан пораз. Намјеравао сам да га доведем до лавиринта и тамо му искружим око мајке, међутим у просторији пред лавиринтом спопала ме је медуза и збунила. Нисам више имао напитака за парализу (а ионако би ми у тој ситуацији била неопходна два комада), тако да сам очајнички покушао да их обоје погодим напицима за збуњивање, у нади да ће њихови насумични потези након тога да ме заобиђу, међутим то није успјело и џабервок ме је саставио са земљом већ у сљедећем потезу. Имао сам при руци и штап са успоравање монструма, али мислим да би у овој ситуацији он само на неко вријеме одложио неминовну смрт, јер у стању збуњености немам скоро никакву контролу над својим кретањем. Штета.
Genetski četnik

Tex Murphy

Играо сам мало Ултиму ИВ. Прво сам се изнервирао и скоро одлучио да одустанем, али након проспаване ноћи сам наставио и предомислио се, пошто сам ријешио проблем који ме је мучио. Ево кратких утисака након самог почетка играња.

Ултима ИВ, илити Квест оф тхе Аватар, представља први дио друге трилогије Ултима серијала. Прва трилогија се зове Аге оф Даркнесс и састоји се од три зла негативца која су сукцесивно терорисала Британију/Сосарију/Земљу док им у улози хероја кроз три катастрофално лоше игре нисте дошли главе. Након што сте средили посљедњег од њих, Егзодуса, наступило је тзв. Доба просвјетљења, које је предмет друге трилогије, која почиње овом игром. Смрћу посљедњег ђубрета из злог тријумвирата доба таме је престало (што се баш и не би дало закључити на основу количине монструма који вас спопадају док лутате около!) и сад збуњеном народу треба неки узор који ће да им покаже Пут Врлине или тако нешто. Тај неко сте наравно ви. Ово је вјероватно прва (једина?) РПГ игра у којој вам није циљ да на овај или онај начин средите неког злог негативца, већ да се усавршите у осам неких основних врлина и тако постанете узор васколиком пучанству. Тај преокрет се наводи као једна од главних карактеристика ове игре у односу на једностране и генеричке претходнике, међутим мени је од тога мнооооооооооооооооооооооооооого битније да ли је и у коликој мјери унапријеђен катастрофално лош гејмплеј. Што се тога тиче, порота је још у засиједању.

Елем, занимљива и врло оригинална ствар овде је што не бирате сами класу као у другим РПГ-овима, већ на почетку игре одговарате на питања неке Циганке помоћу којих позиционира ваше ставове у односу на поменутих осам врлина и на основу ваших одговора додјељује вам класу. Ја сам тренутно ренџер, прије тога сам био бард, а прије тога паладин. У зависности од класе коју добијете бићете распоређени у један од осам главних региона Британије. Погађате, сваки од тих региона (прецизније - градова у њима) одговара једној класи и једној врлини. Претпостављам да нећете пасти са столице од изненађења ако констатујемо да свака класа има по једну себи придружену врлину.

Али како се уопште напредује кроз те врлине и како да знамо докле смо стигли и колико имамо до краја? То је још увијек неизвјесно. Сазнао сам да постоји осам неких олтара (замислите - за сваку врлину по један!!!!!111) и да код њих треба да се медитира, при чему за сваки олтар морате да сазнате мантру за одговарајућу врлину, а то се открива у одговарајућем граду. Поред тога, постоје још и некакве руне које треба пронаћи, а које ваљда имају неке везе с тим олтарима, али како је ово ипак Ултима, наравно да та веза (још увијек) није баш најјаснија.

Неизбјежно, Лорд Бритиш је ту, у најновијој верзији свог дворца, и код њега могу да се сазнају основне информације о врлинама и мјестима везаним за њих, као и да се изврши левеловање. У његовом дворцу (да само знате како сам се намучио док сам нашао гдје тачно) живи и видјелац по имену Хањкњинд, кога ћете се сигурно сјетити из мануала за Визардри. Ово апсолутно није случајно, јер мануал је и овде дјело чувеног Роеа Р. Адамса Трећег, који је учествовао и у дизајну квестова у игри. Нисам баш фан такве чињенице, јер је он познат првенствено по игри за коју кажу да је најтежи РПГ у историји свијета (Визардри 4), али видјећемо... Елем, код Хоквинда можете да се распитате како тренутно стојите кад је ријеч о напретку у појединачним врлинама. За цомпассион је лако, само треба да дајете просјацима свој тешко стечени новац. Али рецимо још увијек нисам открио како да излијечим рањенике, претпостављам да ми за то треба нека магија.

Могуће је да је Лорд Бритиш послушао вапај очајне масе, па је мало улаганио са оним трејдмарк опскурним "хинтовима" из претходних игара. Има их и овде, али често ликови у игри буду зачуђујуће директни, па умјесто да филозофирају лијепо вам кажу "Потражи тог-и-тог и питај га за то-и-то". Рекао сам већ раније да је унапријеђен и систем дијалога, овде информације сазнајете буквално куцајући кључне ријечи за конверзацију. Због тога је неопходна пажња приликом дијалога, а подразумијева се и тефтер за биљешке јер без њега нећете далеко стићи.

Сналажење у игри би могло врло лако да буде камен спотицања. Свијет овде је много већи него у претходним играма, опет се појављују оне проклете телепорт капије, с тим да овде нема онако лијепе мапе као у Ултими 3 коју бисмо могли да одштампамо и уцртавамо локације капија и вријеме њиховог појављивања. Видјећемо хоће ли ми се сналажење побољшати након још неколико сати шетње кроз Британију. Додатни проблем је што је изгледа лоповски гилд начисто протјеран, тако да је за сада немогуће доћи до дијаманата за мапирање, кључева и других корисних објеката. Ваљда се гилд налази само на једном мјесту, а оно је ко зна гдје, у сваком случају ван мог тренутног домашаја. Прије неколико дана, у некој ранијој играчкој сесији, набасао сам у једном мјесту на телескоп, кроз који кад погледате добијете мапу неког мјеста, али не каже којег мјеста. Тј. имате заправо мноштво мапа кроз тај телескоп, али морате сами да провалите на које се локације односе. У сваком случају биће неопходно мноооооооого ходања около.

Такође, још увијек нисам успио да натјерам никог да ми се придружи (мада се за сада у борбама сналазим без проблема), иако ми мануал сугерише да би то требало што прије да учиним.
Genetski četnik

Tex Murphy

Двије погибије Керема Гонлума десиле су се у посљедња два дана. Јуче га је клепио неки медвједодлак и отровао и парализовао и нисам успио на вријеме да стигнем до дворца и он је издахнуо. Срећом, добри свештеници у Храму су успјели да га оживе из првог покушаја.

Данас у новој сесији поново сам га послао у ватру, а нисам му допунио хит поене до краја, што је довело до смрти у окршају са незгодном екипом од једне групе самураја и три групе крипинг коина. Остатак екипе, на челу са сјајном чаробницом Вандом, успио је да савлада непријатеље након неизвјесне борбе и успјели смо без даљих губитака да се догегамо назад до дворца, гдје смо поново послали Керема Гонлума у храм и тамо је васкрсавање поново успјело, овог пута из другог покушаја. Тај човјек има више живота него мачка.
Genetski četnik

neomedjeni

Moram priznati da sam očekivao da ćeš reći da oživljavanje drugi put, nažalost, nije uspelo. Kanda ti se menja sreća u Wizardryju.

Tex Murphy

Визардри је игра која те привремено подигне само да би те касније бацила у блато и грохотом ти се насмијала, тако да овај привремени преокрет среће узимам са зрнцима соли. Ипак, свакако је много боље него да опет морам да креирам приеста, јер ми лагано нестаје имена турских кошаркаша...
Genetski četnik

neomedjeni

Samo se preorjentiši na gruzijske. Zaza Pačulija je sigurica.  :evil:

Tex Murphy

Genetski četnik

Tex Murphy

Додуше, такву животињу је тешко уклопити у ове класе, по конституцији је ратник а по стилу игре рогуе.
Genetski četnik

Tex Murphy

Избрисао сам у Визардрију из ростера Цацу, чаробницу осмог нивоа, пошто је Ванда узнапредовала на осми ниво, а Цаца је одавно изгубљена у беспућима дунгеона, тако да ми је заузимала слот. Умјесто ње креирао сам другу чаробницу, Саоирсе, коју сам одмах послао у ватру. Међутим, нисам ни стигао до трећег нивоа, гдје сам планирао да се тучем. Негдје на другом нивоу су ме спопали цреепинг црудови (који су отровни) и један од њих је клепио Ротоа и отровао га. Како Керем Гонлум и даље нема латумофис магију, морао сам брзо да завршим борбу и вратим се до дворца. Прилажем сличице дружине која је ишла у овај врло уневентфул излет, као и тренутног стања ростера хероја.

Genetski četnik

mac

Imam poverenja u Saoirse još od Hane.

Tex Murphy

Митар, наш ратник петог нивоа, преминуо је данас у цвијету младости јер му је ворпал бани одгризао главу. Смрт се вјероватно могла избјећи да су чаробнице Алиса и Ванда боље реаговале и одмах напале групу ворпал банија свим средствима. Нажалост, Алиса је бацила катино на којоте, а Ванда на ворпал баније, али је успјела да успава само двојицу од њих пет. Један од преостале тројице је обезглавио Митра.

Умјесто Митра креиран је Будимир.
Genetski četnik

Meho Krljic

"Zec pred uskrs presudio Mitru! Horor scene u Republici Srpskoj!"

mac

Pa zar i u igri Mitra da nastrada od hrišćanske ikonografije...