• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Кинта и фантастика

Started by Аксентије Новаковић, 12-07-2017, 23:52:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stipan

Quote from: scallop on 20-12-2017, 13:52:16
Ponekad je uteha ne nuditi se. Kažu da je odbijena žena gora od prevarene. Važi i za muškiće. Budite komercijalni pa ćete biti nacionalni. :shock:

Dok mi ovde vodimo naše male ratove tamo izvan zabrana knjige se prodaju.

To je prava istina, dopalo se to nama ili ne.

scallop

Quote from: Stipan on 20-12-2017, 14:15:23

Dok mi ovde vodimo naše male ratove tamo izvan zabrana knjige se prodaju.

To je prava istina, dopalo se to nama ili ne.

Znam. Ja svako malo prodam poneki UNAZAD. Dođu ljudi kod mene, pa se i ispričamo. Vama koji stignete do vrata velikih izdavača beskrajno zavidim.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

err, malo sam zatrpan poslom, ali me vuče diskusija ođe. probaću jednom u životu da budem kratak.

kada sam govorio o fb promociji, nisam mislio na pojedinačne knjige, nego na izdavače.

koliko sam ja video što se tiče samizdata, stvar je tu jasna: ako hoćeš bez neke infrastrukture da prodaješ knjige, valja ti da obijaš svakakve manifestacije, da organizuješ samostalno promocije, guraš se i ovde i onde, i pre svega, da ideš van beograda. ko, naprimer, u smederevu može da dođe do tvoje knjige ako si samizdat ili si sa nekim izdavačem koji služi samo kao štamparija, a eventualno baci par primeraka u delfi? dakle, ko političari kada love kapilarne glasove, tako i samizdat mora da juri čitaoce (ako hožće da dopre do publike). razumem, doduše, da to neko neće, mrzi ga, nije u mogućnosti, i to je sasvim u redu.

ipak, najbolji primer za to je knjiga "bantustan", fenomenalan putopis koji su samostalno izdala trojica likova koji vode "klub putnika". ta knjiga ni po sadržaju, ni po dizajnu ni po ilustracijama ne zaostaje za bilo kojom knjigom izdatom u brendiranoj izdavačkoj kući i jeste jedan sasvim pristojan literarni uradak koji čovek može bez blama da tutne u biblioteku, ali su svejedno pisci-izdavači morali sve sami da organizuju, i da se besomučno reklamiraju da bi doprli do publike, da putuju širom domovine i nude knjige. imali su neku infrastrukturu pre toga, ali čisto na internet osnovama. rasprodali su na kraju dva ili tri tiraža, da li su nešto zaradili to ne znam, ali svakako su postigli šta su hteli: da se njihov putopis čita i da se o njemu priča u "regionu" (gorozomornog li izraza), kao i da pokriju troškove. pare sumnjam da su akumulirali, ali to danas možda i nije moguće tako lako uraditi, i stvar je sekundarne prirode.

a ono što sam ja mislio na fb i ouopšte internet promociju, govorim iz pozicije čitaoca i, što bi konsultantske firme rekle, "konzumenta". druga stvar je sa izdavaćkim kućama. izdavač ne pravi kontekst za jednu ili dve knjige, nego za čitav svoj katalog. Ako on ima čiztaoca za, štajaznam, "sokolara", imaće i čitaoce koji bi rado takođe kupili i jakšića, anđelkovića, sarajiliju, jer je to jedna ista ciljna grupa.  ali prvo taj kontekst mora da se napravi, valja ga graditi i negovati redovno, kao baštu: prvo da privučeš što više ljudi, drugo, da održavaš publici pažnju, redovno nudiš nova ili stara izdanja, budeš prisutan onlajn i oflajn, stalno. ako te mrzi, platš nekoga dsa zto radi umesto tebe.
ako  meni  izdavač stalno iskače na fejsbuk zidu sa novim, sočnim izdanjima, ako me privoli  da kliknem na njegov sajt i vidim šta sve ima, vremenom me zainteresuje za svoja izdanja, ja ću i samostalno da dođem da pogledam šta sve nudi. onda ću verovatno i da kupim nešto. a ako se sporadično pojavljuje, ja ću lako da ga zaboravim. i tuom smislu je fb idealan, jer je najjeftiniji, svi ga koriste i najlakše se dopire do ljudi (ko još gleda tv i vidi reklamu za knjigu i kaže e to oću).

takođe, dobra stvar je ako izdavač ima pregledan sajt, i još okači prvih dvadeset stranica na sajt, da ne kupujem napamet (knjiga je ko cipela, neka ti odgovara, neka ne, nećeš bez probanja da kupuješ)

e, a za prerazmišljavanje, ima tu svačega, i dosta domaćih pisaca. samo je i njen blog nepregledan, pa treba nekako do toga doći, i prokopati između tekstova

scallop

Lepo si to sročio, ali ponekad treba viknuti i - hop! Zamisli da imaš 75 godina i da treba sam da trkaš naokolo ne bi li neko čuo za tvoju knjigu.Spadam u one koji su uvek imali više poverenja u male, nego u velike izdavače. To je moja greška i spreman sam da je platim. U Beogradu sam imao jednu promociju za sedam meseci postojanja knjige, pa i nju nevoljno od organizatora. Naravno, prodam ja knjige jer jesam ime koje se teško zanemaruje. I sve zato što sam se pobunio u ime pisaca koji dolaze i ne vide svoju šansu. Pobunio sam se ja i pre 33. godine prvom objavljenom pričom MOZAIK OD STO KOCKICA u Siriusu. Taki mi je adet. Nemam promociju u Novom Sadu, da o Kostolcu, Negotinu ili nekim drugim mestima ne govorim. Neću, valjda, da im se nudim?

Sa druge strane, možda si prevideo da sam tvoju priču RIBARI DUŠA video kao četvrtu u sklopu domaćih priča o Baš-Čeliku, ali neko nije. Jednostavno, i kad me prolašavaju najgorim i dalje se vodi računa šta mislim o nečijem pisanju. Treba li da se nudim Prerazmišljavanju? Ne mogu, prilično me košta izdavanje UNAZAD. I Angel 011 ju je platila iako mi je bilo muka da joj uzmem pare, jer je izuzetno cenim. Ja sam vrlo zadovoljan i komentarima arheologa, pravnika i arhitekata. Od domaćih književnih kritičara ionako nikada nismo imali fajde. Tako je otkako su nas smestili u trivijalnu književnost iako se mejnstrim sad ufuljava u istu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

Какви фејсбуци, какво подмазивање тртица дебелим гускама...

Направите лепо Купиндо налоге и на тај начин можете да продајете своје књиге.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

varvarin

Quote from: scallop on 20-12-2017, 15:24:37
...Treba li da se nudim Prerazmišljavanju? Ne mogu, prilično me košta izdavanje UNAZAD. I Angel 011 ju je platila iako mi je bilo muka da joj uzmem pare, jer je izuzetno cenim. Ja sam vrlo zadovoljan i komentarima arheologa, pravnika i arhitekata. Od domaćih književnih kritičara ionako nikada nismo imali fajde. Tako je otkako su nas smestili u trivijalnu književnost iako se mejnstrim sad ufuljava u istu.

Samo da dodam: 
Za  "Prerazmišljavanje"   treba da priložiš jednu kinjigu, i ona će biti... analizirana. Sva OK, ne boli ništa, dok ne dobiješ  ocenu.
Za ostalo se slažem sve, posebno za ufuljavanje u trivijalni književnost.

Stipan

Quote from: Аксентије Новаковић on 20-12-2017, 15:31:31

Da... Kupindo lepo funkcioniše. Tu sam prodao bar dvadesetak svojih knjiga.

Аксентије Новаковић

Quote from: Stipan on 20-12-2017, 17:35:57

Тај сајт, између осталог, томе и служи.
Па неће ваљда писци да крену на тур де Сербија, са све књигама у торбама, и да ко Јеховини сведоци куцају од врата до врата: - Добар дан, ја сам тај и тај, а ово су моје књиге...

Quote from: scallop on 20-12-2017, 15:24:37
Treba li da se nudim Prerazmišljavanju?

Наравно да не.
Зашто би уопште било који писац (који држи до себе) јурио за неким блогером, и теслимио своју књигу у замену за анализу исте?
Занима те књига, оћеш да пишеш анализу - изволи купи, па пиши до миле воље.

Quote from: varvarin on 20-12-2017, 17:22:19
Sva OK, ne boli ništa, dok ne dobiješ  ocenu.

Дошло је задње време, чим се писци плаше како ће да их оцени нека апсолвенткиња...
Мислим свака част девојчици, али ако писци дрхте због "оштрог апсолвентског пера" особе која фантастику чита кад јој је неко утеслими, онда могу да претпоставим да писци масте конопац и проверавају греду кад њихова дела дођу у руке магистара и доктора који су своје постстудије базирали на фантастици-хорору.

scallop

Ja jako dobro razumem pisce. Kad godinama čekaš da ti neko objavi knjigu, kad si neplaćen ili plaćen 1€ po prodatoj knjizi (tako bar govore oni "uspešni") i kad si medijski neprepoznatljiv, onda je svaki napisan komentar dragocen. On je jedina nadoknada za uložen trud. Recimo, ja sam uredno, samo nekoliko dana pre puta u SAD otišao na Lazovićevu promociju, kupio svoj primerak i prošetao ga kroz pola Amerike čitajući u svakom slobodnom trenutku. Moja obaveza je bila da o knjizi napišem komentar i moguće je da sam bio prvi. Zato mislim da je i komentar Prerazmišljavanja značajan. Drugo pitanje je zašto je intezivnost jednog bloga toliko bitnija od mog komentara, valjda se i moje iskustvo sa domaćom fantastikom računa? A čini mi se da sam i dovoljno obrazovan.

Stipan

Ajde da se vratimo sedam godina unazad. Ko su bre ove ludakinje koje stvaraju karijeru preko ljudi koji već imaju kakvo-takvo ime?
Sećaš li se Radmilo naših razgovora uz jutarnju kafu u vreme dok sam bio niko i ništa? Kad si ti meni tražio knjigu ili išta drugo?
E, to su bila vremena. Ovo što se ovde progurava je najobičnije sranje.

Truba

i ta laguna jede ono što se ne jede... toliko sranja krenu objavljivati pa ništa
jel ti njihovi menadžeri dobiju otkaz kada izaberu npr. bujoldičin serijal o milesu koji je u hrvatskoj hit a u srbiji očiti promašaj jer izdaše samo 4 knjige... i to krenu od najgore

ili kada ne objave neku knjigu čiji se tiraž rasproda kod drugog izdavača...

koji levati... ali jbg ide im prodaja vidim da se širi... izgleda na ženama i babama da uspijevaju... te manijacima koji čitaju 156 nastavaka fantastičnih brljotina od 16000 stranica
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truba

Quote from: Stipan on 20-12-2017, 17:35:57

jbg

uvijek zaboravim koja je to knjiga
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Stipan

1. Zbirka poezije ,,Na tragu svetlosti", ,, Argus", 2013
2. Roman ,,Sam, ispod šljive" sa Lazarom Janićem, Argus, 2013
3. Roman ,,Kaurinova kletva", Argus, 2014
4. Zbirka priča ,,Dolazak tame", Nera, 2014
5. Roman ,,Kolevkine hronike" sa Darkom Savićem, ,, Argus", 2016
6. Zbirka poezije ,,Mehanika žrtvenog obreda", ,, Amazon", 2016
7. Zbirka priča ,,Viva la revolución"(2017 ) ,, Argus", 2017
8. Roman ,,Dan posle kraja" sa Lazarom Janićem, Argus, 2017

angel011

Quote from: scallop on 20-12-2017, 15:24:37Treba li da se nudim Prerazmišljavanju? Ne mogu, prilično me košta izdavanje UNAZAD.

Nije neuobičajena praksa da blogeri koji pišu o knjigama dobiju primerak od izdavača (naročito "tamo negde", gde se na to gleda kao na dobar marketinški potez, jer se za male pare dobije prikaz na čitanom blogu). Ili, ako je samizdat u pitanju, od pisca.

Naravno, na izdavaču/piscu je da odluči hoće li to učiniti, ili neće.
We're all mad here.

Stipan

Blogeri su kurton. Samo budale ulaze u dil sa njima.

scallop

Quote from: Stipan on 20-12-2017, 20:07:41

Sećaš li se Radmilo naših razgovora uz jutarnju kafu u vreme dok sam bio niko i ništa?

Malo ko kod mene nije bio na čašici razgovora. Niko nije otišao prazan jer sam ja lajavi krelac. Jedino Šarac nije mogao uz stepenice, pa sam ja morao do Novog Beograda. Tako će da bude i nadalje.

Scordisk

Quote from: Black swan on 20-12-2017, 20:19:42
i ta laguna jede ono što se ne jede... toliko sranja krenu objavljivati pa ništa
jel ti njihovi menadžeri dobiju otkaz kada izaberu npr. bujoldičin serijal o milesu koji je u hrvatskoj hit a u srbiji očiti promašaj jer izdaše samo 4 knjige... i to krenu od najgore

ili kada ne objave neku knjigu čiji se tiraž rasproda kod drugog izdavača...

koji levati... ali jbg ide im prodaja vidim da se širi... izgleda na ženama i babama da uspijevaju... te manijacima koji čitaju 156 nastavaka fantastičnih brljotina od 16000 stranica

pa mogu sebi da priušte i eksperimente, probaju razne serijale, pa ako ne ide - samo ih obustave (a fanovi onda padnu u fras). pri tom nije slučajnost da su svi ovde probali da se uvale kod njih - jer ipak nije isto prodavati stvari iz gepeka i muntati babe preko kupinda, a da s druge strane imaš ozbiljnu marketinšku mašineriju iza sebe, šta god ova dva klepetala lupala okolo

scallop

Molim da kad se pominju "svi ovde" mene izostave.

Scordisk

i mislio sam na ove što su se javili i na one što se nisu javili, al su svejedno spomenuti. ipak, ne vidim šta je loše da čovek koji napiše nešto, prvo ode kod najorganizvoanije korporacije da vidi ima li prođu tamo, ili ide kod manjeg izdavača. nekako, takve su okolnosti. nego, htedoh nešto pametno da dodam na ovu konverzaciju pre nego što su krenuli da mažu guzice, ali mi je mozak stao od arbajtovanja, a i pogubih se

Аксентије Новаковић

Погубио си се и бунцаш, мешаш неке бабе, мунтање истих и Купиндо, као и Лагуну и самиздат ауторе...
По твом бунцању самиздат аутори морају да се гурају лево и десно по Србији, или да подмазују Цукербергову тртицу по фејсу, и још се питаш се како ће другачије неко у Смедереву купити неко самиздат издање?
Просто.
https://www.kupindo.com/Knjige/Beletristika/Horor/artikli/3045

scallop

Umete li vi, na ZS, ponekad da budete jednostavno - pristojni?

Stipan

Svi bi nešto pametno da dodaju, manje ili više uspešno.

Truba

Moram priznati da gospodin iz Niške Banje ima najbolji marketing
nekako mi je sve to fukoovski :D okupio je ekipu oko bloga... do blokiranja ovdje bio je imao najjači guerila marketing...

s druge strane npr Živković ima najgoru stranicu... nikakav feedbek samo šalje informacije da je u gornjoj gnojnici knjiga imala predstavljanje te u srednjoj mauritaniji da je prevedena... morao sam se isključiti s mailnig liste zbog levata..al je on ime pa prodaje samo po sebi

Boban sve to radi na osobnoj razini i prilično dobro ide... a i ovaj forum i sajt dobro stoje što se tiče pregleda i posjeta...

svi morate naći svoje mjesto u marketinškom svijetu :)

Аксентије Новаковић

Quote from: Stipan on 20-12-2017, 13:40:35
Boban, Gul i ja smo odbijeni kod Lagune. Ne znam za ostale, ali meni su odgovorili da je knjiga dobro napisana ali nije komercijalna.
Jebiga... Prodaja je car tržišta. Sve ostalo je magla i doba sumraka.

Може писац да напише не знам какво добро дело, али ако оно није комерцијално - писац неће ући у Лагуну.
Чак ни Лагунини аутори под уговором не издају сва своја дела за Лагуну, јер им фали комерцијалност.
Ево пример - Скробоња је Лагунин аутор, али је своју последњу збирку Покладе издао за своју издавачку кућу Паладин, а не за Лагуну.
Зашто?
Зато што није комерцијална.
Обрнути пример - други Лагунин аутор, Декса, је издао и збирку Кишни пси за Лагуну.
И сад, нема везе што је та збирка крш, што свако разуман у причама може да пронађе масу глупости итд, она је комерцијална, и то је превагнуло над квалитетом.
Значи, или си комерцијалан или ниси, све остало је мање битно.

scallop

Quote from: Black swan on 21-12-2017, 11:28:00
ovaj forum i sajt dobro stoje što se tiče pregleda i posjeta...

svi morate naći svoje mjesto u marketinškom svijetu.

Dok se Ghoul i Živković bave sopstvenom promocijom, ovaj forum je zapustio svoju osnovnu namenu. Internet pokazatelji ukazuju da se bavi razmenom i prodajom stripova, kompjuterskim igrama i raznim političikm baljezgarijama. Čim se skrene ka fantastici upadamo u lokalne besmislene obračune. O marketingu da i ne govorimo.

Aksentije, ne bih mešao komercijalno sa literarnim. Komercijalno se montira, a literarno može da bude dobro samo ako je samosvojno. Uzgred, ako si dokon, možeš li da mi nabrojiš koliko domaćih pisaca trenutno arče takozvanu epsku fantastiku. Imam utisak da će se urušiti sopstvenom brojnošću.

Scordisk

Quote from: scallop on 21-12-2017, 12:12:32
Komercijalno se montira, a literarno može da bude dobro samo ako je samosvojno.

e, pa to, upravo o tome se radi. s tim što jedno ne isključuje drugo. pitanje je samo ko će da montira, da li zna da montira, i još bolje, da li zna kopme je namenjeno to što je montirano. mnoge komercijalne stvari i nisu loše, niti moraju nužno da budu.

a meni se sviđa gulov marketing, ima šmeka i štiha. ako ništa drugo, zna kome se obraća, ima ciljanu grupu i pravi sebi svoj kontekst, što uopšte nije glupa stvar. nisam, doduše, čitao njegove knjige, ali sam bio naveden da kupim stvari od orfelina, i u principu, nisam se razočarao.

scallop

Scordisk, jednom će ti se desiti da shvatiš da još neko ima pojma o marketingu. Ovako ne idemo nigde, a ja bih želeo da se pomaknemo.

Scordisk

ne da verujem, nego sam svedok da ima mnogo (možda i previše) ljudi koji znaju o marketingu mnogo više nego ja. ja znam samo onoliko koliko sam primoran da vidim, a kao i svi ostali, primoran sam poprilično da ga gledam.

ako maknemo priču, onda treba da se vratimo tamo gde je i počela:

-  na forumu se već duže vreme čuju pritužbe, konkretno oko časopisa znaka sagite, kako je teško, pa gotovo i nemoguće probiti se do šire publike, i kako su ljudi strahovito nezainteresovani. slično se čuje i u uvodnicima jubika i neam pojma, još pojedinačnih slučajeva, ali se mahom vrti oko ovog foruma.

- ja na to odgovorim samo da, kada je internet marketing u pitanju, znak sagite i everest medija i čudna knjižara ili kako god se već zove taj dragi ali gusarski broj koji negde plovi, se i nije baš ubio od, naprimer, fejsbuk marketinga, koji je najjeftinije i najlakše rešenje. koliko se cimanje na drugim poljima radi promocije dešava - neam pojma, ali kažem šta vidim.

- na to si ti, skalope, dodao da je sve to u redu, ali ti ne mereš prodati knjigu širem krugu ljudi, ali ti i ne pada na pamet da se sada u ovim godinama cimaš ljude za rukav, što je po meni, sasvim u redu. ni ja u svojim godinama ne bih cimao ljude za rukav, pre svega jer to deluje kao neviđena smaračina i maltretiranje.

- tu upadnu stipan i aksentije da klepeću neke nebuloze. mrzi me da komentarišem.

e sad, đe tu može priča da ide, pa ja neam pojma. šta da ti kažem: držiš sobni gerila marketing, i bar piješ sa svojim čitaocima, pa ne vidim u čemu je problem, čoveku valja biti zadovoljan i onim što ima. nije to ni toliko loše, kada pogledaš.

e da. a przmršljvnj. ja bih njoj poslao knjigu da je imam, ne zbog marketinga, nego zato što je gospojica odličan čitač, promućurna je, i daje mahom objektivne ocene, anomandera je pročitala na keca. sve ono što su mu ljudi govorili na radionici, ona je lepo sažela, i bila je pravedna u oceni. zanima me kako će varvarin da prođe, pošto mislim da prerazmišljavanje nije blagonaklono prema patrijarhatu  :evil:

a bobanu, jebga, valja samo poručiti da je ona gospođica što radi na njegovom štandu jedno mnogo prijatnije, finije  i komunikativnije stvorenje nego on, pa neka njoj da da vodi fejsbuk gerila marketing, i neka je pošteno plati :D (i neka promeni korice za bredberija, pobogu)

e da. pišite ljudi mač i magiju, vidite da se to prodaje. svi koje ja znam od mlađih, ako nešpto čitaju, čitaju epsku fantastiku, lagunine stare i nove zavete od trista tomova. zato je i to tako popularno da se piše. doduše, nisam overio skoro ni jedan novi, domaći epsko'fantastični roman, osim kosingasa koji je pristojno štivo. čekam neki apsolutni hit (moraće jednog dana da se pojavi), samo da nema "drevno zlo koje se budi" na zadnjim koricama

scallop

Mnogo je uvek nedovoljno. Kad god se raspišeš računaj da si promašio. Internet je prostor koji te stalno spopliče. Fakat je da ne radimo ono šta je potrebno. Da se nismo složili oko GOLIH GLASOVA i oni bi poginuli. Jednostavno, energija se ulaže tamo gde je neproduktivna. Ako me mrzovolja savlada imaćete definitivno - ništa. Dok ne pukne domaći EF, a već ga se i Laguna odrekla. Ili ćemo braniti domaće pisanje ili ga neće biti.

Stipan

Koja gomila nebuloza... K'o da je u apstinencijalnoj krizi.

Scordisk

Quote from: scallop on 21-12-2017, 15:26:27
Mnogo je uvek nedovoljno.

e to :D

zaboravih da kažem, od svog nezadovoljstva, ti si dobio baš dosta komentara na roman ovde na forumu, i ovakvih i onakvih, kao što to uvek biva, i tri sasvim poštena prikaza na autostoperskom vodiču. ti si, bre, s količinom uloženih resursa, utrostručio marketing, a još nisi zadovoljan :D:D:D

a epska ko epska, i to se piše, i pišu domaći. to je trend, to i postapokalipsa, a sutra će opet biti tvrdokorni sf ili nešto treće. nemojmo sada nešto braniti, to kod nas istorijski uvek znači da moramo nekome da zavrnemo šiju

Аксентије Новаковић

Quote from: scallop on 21-12-2017, 12:12:32
Aksentije, ne bih mešao komercijalno sa literarnim. Komercijalno se montira, a literarno može da bude dobro samo ako je samosvojno. Uzgred, ako si dokon, možeš li da mi nabrojiš koliko domaćih pisaca trenutno arče takozvanu epsku fantastiku. Imam utisak da će se urušiti sopstvenom brojnošću.

Они који се у издавачкој кући нешто питају - воде се тиме да продају 20.000 примерака нечег што штампају.
И зато нпр. Покладе нису објављене у Лагуни, јер нема теорије да се продају ни у 1000, а камоли 20.000 примерака.

Епску фантастику не читам, то је штиво за децу и незреле особе.

Међутим, тренутно је она популарна, и тренутно она има прођу, али не треба заборавити период када је СФ био популаран више него сада епска фантастика, и када су се СФ романи могли куповати на трафикама.
Тада није био комерцијалан хорор, па Ђорђевић своје Проклетство издаје као самиздат, јер је вероватно било процењено да нема силе да се прода у 40.000 примерака, као што су се тада продавали СФ романи.

Quote from: Stipan on 21-12-2017, 16:44:31
Koja gomila nebuloza... K'o da je u apstinencijalnoj krizi.

Бунцање.
Прво напише ово:

koliko sam ja video što se tiče samizdata, stvar je tu jasna: ako hoćeš bez neke infrastrukture da prodaješ knjige, valja ti da obijaš svakakve manifestacije, da organizuješ samostalno promocije, guraš se i ovde i onde, i pre svega, da ideš van beograda. ko, naprimer, u smederevu može da dođe do tvoje knjige ako si samizdat

А онда кад добије одговор да на своје тешке небулозе и бунцања, он крене да клевеће и да бунца на најјаче о некаквом мунтању баба.
Далабу, одавно прочитана далабу.

Quote from: Divlje srce on 05-03-2017, 17:13:33
Čemu ga poticati, da se sramoti još više, jer sada je očito vidno potresen.
Pazi, kao, voli negativne komentare, ali kada primi takav, odma krene insinuirati i buncati.
Ne može se konstruktivno raspravljati sa nezrelim ljudima.

Stipan

Ništa neobično za nafiksane magarce.

Scordisk

s vas dvojicom, svaka tema ode uvek u istom pravcu:

ostavljam vas nasamo, dobro se nasapunjajte  xyxy

Stipan

Opet se skupilo društvance u tvojoj jazbini?

Аксентије Новаковић

"Апсолвенстко оштро перо":

U vreme pisanja ovog teksta, ..... ..... ima četrdesetak godina, izgleda kao da ima dvadesetak

xrofl

scallop

Quote from: Scordisk on 21-12-2017, 15:13:08

- tu upadnu stipan i aksentije da klepeću neke nebuloze. mrzi me da komentarišem.

A lepo sam zamolio da budete pristojni.

Truba

Quote from: Stipan on 20-12-2017, 20:23:42
1. Zbirka poezije ,,Na tragu svetlosti", ,, Argus", 2013
2. Roman ,,Sam, ispod šljive" sa Lazarom Janićem, Argus, 2013
3. Roman ,,Kaurinova kletva", Argus, 2014
4. Zbirka priča ,,Dolazak tame", Nera, 2014
5. Roman ,,Kolevkine hronike" sa Darkom Savićem, ,, Argus", 2016
6. Zbirka poezije ,,Mehanika žrtvenog obreda", ,, Amazon", 2016
7. Zbirka priča ,,Viva la revolución"(2017 ) ,, Argus", 2017
8. Roman ,,Dan posle kraja" sa Lazarom Janićem, Argus, 2017

čuo za većinu ali nisam mogao povezati s nikom na forumu

Stipan

Nisi povezivao isključivo zbog moje urođene skromnosti i kulturnog ophođenja prema članovima foruma.

Kimura

Quote from: Scordisk on 21-12-2017, 15:13:08

e da. pišite ljudi mač i magiju, vidite da se to prodaje. svi koje ja znam od mlađih, ako nešpto čitaju, čitaju epsku fantastiku, lagunine stare i nove zavete od trista tomova. zato je i to tako popularno da se piše. doduše, nisam overio skoro ni jedan novi, domaći epsko'fantastični roman, osim kosingasa koji je pristojno štivo. čekam neki apsolutni hit (moraće jednog dana da se pojavi), samo da nema "drevno zlo koje se budi" na zadnjim koricama

Trendovi dolaže i prolaze - sada već zastrašujuće brzo. Može ti se dogoditi da i ne završiš svoju ''mač i magija priču'', a da više ne bude ono što se prodaje.
Pretpostavljam da dobar pisac može da piše i ljubić i krimić i pornić, ali da li je  to ono što želimo?
Uostalom, ni ti nisi overio nijedan domaći EF roman.

Džek

Quote from: scallop on 20-12-2017, 21:58:02
Molim da kad se pominju "svi ovde" mene izostave.

Takođe i mene.
Moje mišljenje je da se pokušaj prvo ponudi "ukućanima" a tek onda, ako bude odbijen, ode na komercionalnu štraftu. Čisto da se ne baci.

Napisao roman, ponudio ga kući koja me je prva objavila a ne objavljuje više pa onda srodnoj i strpljivo čekam odgovor. Sve po redu kako dolikuje. Pred sam kraj, Laguna. Komercijala, a na kraju - elektrika izdanje.

Ako me odbiju, odbiće me sa razlogom koji čuči u mom (ne)umeću i to je ono što bi trebalo da se ceni. Samoizdavanje mi nije opcija, tu nema potvrde ni motivacije. Sem u nekim ekstremnim slučajevima a za te slučajeve je potrebno poznato ime sa kvalitetnim radovima. Znam hiljadu lepših načina da se slupaju ti evri. Biti pisac se ne kupuje nego se zaslužuje.

Pare od pisanja, ovde? Hahahah, biće dovoljno deset evra da se zaliju autorski primerci a ne mora ni to. Tu ću da budem samizdat u podrumu pića. Više sam potrošio zalivajući u etapama pisanje romana :)

Razumem i te tri u jedan ponude izdavača - plati, pošalji, primi paket tiraža. Tovari kriza i ne misli da vadi, naročito u žanrovskoj literaturi. 
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Kimura

Slažem se u svemu sa Džekom, neprihvatljiva mi je samo jedna rečenica:

Quote from: Džek on 22-12-2017, 13:02:54

Ako me odbiju, odbiće me sa razlogom koji čuči u mom (ne)umeću i to je ono što bi trebalo da se ceni.

Odbiće te, ako te odbiju, iz sijaset drugih razloga. Otvori malo knjige koje nisu odbili.
Ne bih da zvučim kao Boban, ali reci pošteno - da li je to zaista dobro, bolje od onoga što ti radiš?

Samuzdat nije bruka i sramota, ima svoj princip i to ne samo u izuzetnim okolnostima.

Stipan

U stvari, najbolja kombinacija je imati svog izdavača. Tako nema niti nedoumica, niti nesporazuma. Vremenom se upoznate, pa je dovoljno par reči da bi sve funkcionisalo na obostrano zadovoljstvo.

Džek

Quote from: Kimura on 22-12-2017, 13:42:12
Slažem se u svemu sa Džekom, neprihvatljiva mi je samo jedna rečenica:

Quote from: Džek on 22-12-2017, 13:02:54

Ako me odbiju, odbiće me sa razlogom koji čuči u mom (ne)umeću i to je ono što bi trebalo da se ceni.

Odbiće te, ako te odbiju, iz sijaset drugih razloga. Otvori malo knjige koje nisu odbili.
Ne bih da zvučim kao Boban, ali reci pošteno - da li je to zaista dobro, bolje od onoga što ti radiš?

Samuzdat nije bruka i sramota, ima svoj princip i to ne samo u izuzetnim okolnostima.

Nisam napisao roman da bih imao napisan roman nego što me je pukla cela priča iznenada i bez najave tako da mislim da je bolje od onoga što inače radim, a i vratio sam se starim i proverenim temama.

Ne, ne mislim da je samizdat bruka i sramota; naposletku, svako odlučuje o svom putu. Govorio sam o sebi i mom putu, onome šta bi mene motivisalo i potvrdilo. Mislim da svi imamo neku nesigurnost koja nam brljavi motivaciju.   

Аксентије Новаковић

Па и самостално објављивање романа-збирке у електронској верзији је такође самиздат?

Džek

Jeste i kao takvo se besplatno distribuira. Ako pokušaj ne valja, neće biti štete po čitaoce i izdavačku kuću.

Kimura

Samizdat nije ni moj put. Možeš da budeš sam svoj majstor, da radiš sve osim štampanja i to veoma dobro, ali to nije neko rešenje. Ne moram imati odštampanu knjigu da bi mi prijatelji čitali ono što sam napisala. Kako god okreneš, dolazimo do prodaje, a prodaja zahteva sasvim drugačije sposobnosti nego proizvodnja.

Nesigurnost ostaje čaki kada ti najcenjeniji izdavač objavi knjigu. I neće da prođe. Nikada. Pogledaj ovdašnje ''stare'' pisce kako se uznemire kad im neko kudi čedo koje su mnogi već hvalii i prehvalili.

Kimura

Quote from: Džek on 22-12-2017, 14:02:53
Jeste i kao takvo se besplatno distribuira. Ako pokušaj ne valja, neće biti štete po čitaoce i izdavačku kuću.

Pa da.

Džek

Opet sam nerazumljiv i to ću pripisati sebi.
Nesigurnost, moja da naglasim, se manifestuje uvek i uvek pitanjem - jel' priča dobra, jesu li mi karakteri verodostojni, je l' ima to smisla i znam da može bolje samo kako?

A prodaja... hm, mali krug prijatelja nije rešenje.

Аксентије Новаковић

Quote from: Džek on 22-12-2017, 14:02:53

Да, а и сам си навео да је то последња опција.
Него, да ли си можда размишљао о следећој ситуацији: роман објавиш у електронској верзији, и након тога читаоци дају позитивне критике, и искажу жељу да имају штампано издање?
Шта је онда паметно да се уради?
Одштампати мањи (или већи, свеједно) број примерака за читаоце или оставити ствари какве јесу?