• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radmilo Anđelković, SPIRIDONOVA POTERA ZA NEUHVATLJIVIM i druge priče i novele

Started by scallop, 29-01-2018, 12:41:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mac

Google Docs ima ugrađen OCR. Prvo ubaciš pdf sa slikama u Google Drive, a onda desni klik na novi fajl u Google Drive-u > Open With > Google Docs. Malo sačekaš, et voila, otvori ti se dokument. Google Driveu ti se stvorio dokument istog imena (sa sve .pdf ekstenzijom), ali je dokument sa tekstom umesto slikama teksta.

scallop

Bez brige, Bobane, svet je pun dobrih duša. Doduše, VARNICA će biti 3% knjige, ali za mene bitnih.

Mićo, ti znaš. Ta prekratka pričo o Hlloygeu imala je predugačak naslov LJUBAV NA SVEMIRSKOM BRODU. Evo da je čitavu još jednom plagiram: Hlloyge se naže nad nju i pojeba je. Autori su kasnije objašnjavali da je priča duža i da su na neki način zloupotrebljeni. U našoj priči smo je zloupotrebili bar pet puta. Starac je Plaša Raović, koji je najbolje izgovorio taj tekst.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Moja primerak je crnjikav. Volim da plagiram. Što češće. I više puta. Hlloygeova navika je za mene najepskiji događaj u srpskoj fantastici. Ko nije proučio Hlloygea nije dohvatio korene srpskog SF.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Imao sam priliku da direktno od Jurkovića čujem kako je Hlojge odabran. Zapravo Darije Đokić je bio recenzent, njih dvojica su zajedno došli do ovoga. Kažu da je stigla hrpa stranica sa Hlojgejevim dogodovštinama i da su oni to listali i gledali i pokušavali da uvide nekakav smisao i onda se pojavila "priča" o Hlojgejevom naginjanju i oni kažu da su popadali sa stolica i valjali se od smeha...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Čuj, mogu da se valjaju koliko hoće, ali znaš li ti šta je naš Hloyge za njihovog Velog Jožu... :)
Mica

scallop

scallop

Da li se javila neka dobra duša za OCR VARNICE ili da se ja zlopatim sa prekucavanjem?

Boban

Sve je pod kontrolom.
Nije valjda da si sve tekstove koje sam ti poslao sredio pa ti sad samo Varnica fali?

scallop

Sve koje sam želeo da sređujem. Znači, periodiku. Mogu li da pogledam VARNICU?

Boban

Poslao sam ti na fejs...
Gde bre tolko žuriš, neka malo stvari odleže...

scallop

Ti si mladac, a ja - jadac.

Prošao kroz VARNICU. Nije bilo previše vruće. Sad je sve na Bobu, ilustracijama i Kimuri. Naravno, ti si glavni i supervizor.

scallop

Boban

malo sikiracije za tebe dok čekamo Bobovu viziju tvoje knjige.

scallop

A, to! Baš sam se nasikirao. Posle se ja svađam sa ljudima. Živ bih se poj'o i kad bi ti prelomio tekstove da znam koliko ilustracija da trebujem na drugom šalteru?

Boban

Postoji redosled... ja prelamam kada su prethodne faze urađene, dakle, kada dobijem konačnu verziju teksta, lektorisanu i redaktorisanu.
Ali okvirno uradi za svaku priču po ilustraciju, ja ću namestiti da svaka počinje na desnoj strani a da je leva prazna.

scallop

Pošto ilustracije plaćam posebno više od šest mi ne odgovara. U načelu, tamo gde je paran broj strana ne treba. Takvih sad imam samo četiri. Teško da ću podneti neko novo lektorisanje, već sam ispravljao lektorisano za Alef.

Boban

Što se tiče parnih i neparnih strana, samo amateri u prelomu misle da nešto padne ovako ili onako.
Prelamač je taj koji određuje. Zar zaista misliš da se npr. u Nekronomikonu slučajno desilo da svih 30 tekstova počinju na neparnoj strani? Evo, sad štampam sabrana dela jednog autora u šest knjiga, priče novele, romani, 1650 strana ukupno i zar zaista misliš da se slučajno desilo da broj strana u svih šest knjiga bude deljiv sa 24 bez ostatka?
Ja sam taj koji određuje da li ćeš imati nijednu, jednu ili šest praznih levih strana. Pošto hoćeš šest imaćeš šest, slobodno biraj kojih šest.

scallop

scallop

Da ne ispadne da traćim vreme samo na kuvanje, neke skice Dušana Reljića za Spiridona iz "onog vremena".

Meho Krljic

Mnogo dobro. Je li Reljić, s oproštenjem još aktivan? Možda bi mogao da ilustruje ovu zbirku?

scallop

Quote from: Meho Krljic on 28-02-2018, 10:41:49
Mnogo dobro. Je li Reljić, s oproštenjem još aktivan? Možda bi mogao da ilustruje ovu zbirku?

Teško pitanje. Bude na skajpu svaki dan, vidim ga na stripovskim okupljanjima (na TV), ali i on ima sedam banki. Njegova naslovnica je na prvoj mojoj objavljenoj knjizi (ona sakata po kojoj je nastao Ćurmilo). Bio je brz ko metak, osamdeset tabli stripa mesečno, ali sad ne bih bio siguran. Tragam za nekim mlađim kao i svaki matorac. Naći ćemo ga ili ćemo se prepustiti Bobanovoj magiji pripreme knjige.

neomedjeni

Nevezano za kandidaturu za ilustrovanje zbirke, imao sam prilike da ga slušam uživo u Domu omladine. Ne bih imao ništa protiv da i ja u svojim sedamdesetim gajim toliki elan i ljubav prema svom poslu.

Spojler - nema šanse.  :lol:

scallop

Eh, jednom ga slušao uživo! Ja sam ga slušao i gledao uživo decenijama.

neomedjeni

Pa, što se toga tiče, računam da imam još decenije na raspolaganju da popravim svoj skor. A uz malo sreće i zdravlja, imaće ih i Dušan Reljić.

scallop

scallop

Imam drugi problem. Čini mi se da čitaoci više ne znaju razliku između alata, mašine, robota, androida i AI. Nekada se znalo.

neomedjeni

Quote from: scallop on 28-02-2018, 13:09:12
Želim ti sreću sa decenijama. I Dušanu Reljiću.

Hvala. Želim i vama isto.

Ko zna, možda ću se jednom hvaliti i da sam vas čitao decenijama na Sagiti. To će valjda biti ekvivalnet gledanju i slušanju u dvajes prvom veku.  :lol:

I da ne ostane neprimećena nova tema zbog mene:

Quote from: scallop on 28-02-2018, 13:18:51
Imam drugi problem. Čini mi se da čitaoci više ne znaju razliku između alata, mašine, robota, androida i AI. Nekada se znalo.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 28-02-2018, 13:18:51

Ma ne znaju ni ljudi koji o tome danas pišu nekakve naučnopopularne članke. Recimo mašinsko učenje i neuralne mreže nisu isto što i skriptovano ponašanje lika u videoigri ali sve se to đuture često opisuje kao AI. Konfuzija je opšta.

scallop

Tačno. Konfuziju startuju oni koji pišu, a ne oni koji čitaju. Zato treba biti oprezan sa čitanjem.

Meho Krljic

To je, avaj, sve prominentniji efekat internet-žurnalizma gde se troškovi seku na sve strane pa ima sve manje ozbiljnih urednika i autora i onda o nauci i tehnologiji često pišu dobronamerni enzutijasti koji ne razumeju temu dovoljno ili ne umeju da to što razumeju dobro objasne. Nije da je papirni žurnalizam u ovome ikada bio savršen, naravno (sećam se kako je negde polovinom devedesetih Politikina naučna strana dobila novog urednika (čini mi se da je to bio Branimir Šegvić al ne bih smeo ruku u vatru da stavim) i da su tu odma krenula neprijatna lupetanja koja čak i naučni laik poput mene odma primeti) ali je bio bolji. Al jebiga, kolko para tolko muzike, moramo da pazimo šta čitamo.

scallop

Pre nekoliko dana počela priča o EDERLEZI RISING. Ko bio, a ko nije bio i zašto, kako izgleda Stoya, ko je koga slikao, ko mrmlja, a ko govori. Nigde reči da je Škrba napisao, a Kripl napravio priču o AI iz vremena kad se niko tom pričom nije bavio. Sve to na forumu koji se deklariše za FANTASTIKU.

Sinoć pola sata objašnjavam da je Oros iz Parapotamosa mentalno utucani vojnik sa postraumatskim sindromom, a ne AI koji ratuje uz kiborge. Kako onda pisati SF ozbiljno?

mac

scallop

Ko ne vidi prošlost ne vidi ni budućnost. Teško onome ko je vidi kao ti. Evo, ovih dana se Severni Pol seli na Floridu. Penzioneri sa Floride kupuju placeve na Severnom Polu. Statistika ko pleve pa ko kupi - kupi. Cene skočile. Biznis se valja.

scallop

mac

Znam za to, temperatura je iznad tačke smrzavanja sad kada bi trebalo da bude duboko ispod. Ali spominjao si neke placeve, Floridu, penzionere, pa sam pomislio da postoji neka nova vest.

scallop

mac

Optužuješ naučnike da su izmislili podatke? Ili novinare da su nešto pogrešno preneli? Ili proizvođače uređaja kojim se mere podaci da su pogrešno napravili uređaje, i da slike sa satelita lažu, kao i meteorološke stanice po Arktiku?

Zar nismo već imali ovu raspravu, na kraju koje si prihvatio da su merenja merodavna?

scallop

Optužujem?_J'acccuse lažljive prevarante koji nas svakodnevno bombarduju svojim našminkanim podacima ne bi li privukli pažnju. To je ona ista nauka koja nas časti podacima da vakcinisanje izaziva autizam. Arheologijom nemogućih nalaza, putanjama fatalnih kometa i asteroida, širenjem i skupljanjem kosmosa u svim mogućim i nemogućim pravcima, vanzemaljcima među nama i u nama, preklapanjima haplogrupa za koje nemaju validan uzorak i ko zna šta još. Od te nauke pošteni SF pisac ne može da se odbrani i ostane u granicama verovatnog i mogućeg. Sam sebi izgledam kao jebeni realista.

scallop

Dok se Bata drnda sa nekompatibilnošću neoliberalizma i demokratije negde drugde, prisećam se svih svojih SF pripovedanja. Osim priča istorijski povezanih sa tada postojećim državama nemam nijednu u kojoj država postoji. Uređenja su svedena na TriK - tri kompanije - sistem. Uz njega postoje samo Raseljene Zemlje. Posle trideset godina mogu da kažem da sam imao dobru intuiciju i jasan, dosledan stav. Čitajući zbirku SPIRIDONOVA POTERA ZA NEUHVATLJIVIM moći ćete da proverite.

scallop

Ko je rekao da volim dijaloge? Mrzim ih! I ko izmisli da po raznim izdanjima postoje različiti navodi, izvodi, provodi, crtice i druge trtice? Dok traje potera sa neuhvatljivim u NEUHVATLJIVOM, spremam se da sledeće remek delo napišem u stilu propale srpske postmoderne.  :|

Mica Milovanovic

Mica

scallop

Pošto svi ti bivši napredni u destrukciji literarnog sad pišu fantastiku, šta preostaje nama nazadnim i trivijalnim? Negde sredinom osamdesetih držao sam predavanje u Ljubljani na temu retrogarde u SF. Naopako ili unazad, svejedno. Uvek mi je išlo da budem na drugoj strani.

Аксентије Новаковић

Како напредује Спиридон?
Да ли је одабрана насловница, стижу ли илустрације?
Како напредује Кимура са писањем предговора?
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

scallop

Izgleda da sam ja hakovao Aksentija, pa se jedini zanimam kako mi ide.

Spiridon trebi vaške (navodnike u pričama). Različiti izdavači, pa svako imao neke svoje navodnike. Legenda kaže da je lakše u in design, ali Spiridon je iz Raseljenih Zemalja.
Naslovnica će stići ili će je BoB napraviti. Ilustracija neće biti, jer ilustratorima ne trebaju pare. Uostalom, Boban reče da njemu ne trebaju ilustracije da dobro složi tekst.
Kimura s'n što nije turila pleh u rernu. Predgovor ili pogovor više nije moja briga. Biće najzanimljiviji deo zbirke jer jedino njega nisam pročitao.

Hvala, Aksentije, na interesovanju.

Boban

Kimurin tekst je stigao... skoro 20 strana.
pročitao pa varim utiske...

scallop