• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radmilo Anđelković, SPIRIDONOVA POTERA ZA NEUHVATLJIVIM i druge priče i novele

Started by scallop, 29-01-2018, 12:41:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Kad odbacimo sve drugo ostaje samo insinuacija koje po tebi nije bilo. Sad bi trebalo ja da objašnjavam, a ti ćeš da smišljaš šta bi mogao dalje. Naslovnica separatnog izdanja priče, odnosno originalni crtež, visi na mom zidu i nacrtan je kad si bio nedonošče. Mogao bi malo da se zamisliš pre nego što nastaviš. Stanje jednog oca pre nego što će mu se dete premestiti u sred sranja u Nevesinje, a drugo se zlopati sa diplomskim iz biohemije pasulja jer nije bilo laboratorijske opreme, svakako nije u saglasnosti sa krađom ideja. Mi smo to vreme proveli kod Fipine žene u Sevojnu, a kod Fipe smo jeli supu koja "ne može bez svinjskog mesa", Uroš je razgledao Fipinu gitaru, a ja sam zapamtio plastični otisak smrdljivih patika na zidu. Znam da tu laž proturaš već neko vreme i kad bi znao šta je stid odustao bi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Da bi Boban mogao da smisli od koga sam je i kako ukrao, postoji li još neka priča iz SPIRIDONA koja je ostavila utisak? Boban je moj dugogodišnji izdavač svega i svačega i lopovluk marketing je njegov zaštitni znak.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

svojevremeno sam radio knjigu SMISAO SLIČNOSTI U KNJIŽEVNOSTI gde je čovek na 600 strana objašnjavao na primerima strane i domaće književnosti kako dolazi do raznih preklapanja, pa i dokazivao da su pojedini autori istovremeno radili.
Takođe, smatram da je razgovor među piscima o nekim temama legitiman i da čak ako nekome nešto "sine" u toku toga nema osnova za krađu i prekrađu. Zaista me zanimalo da li ste i šta pričali o kultu vuka. Možda si i ti inspirisao Fipu nekim zaključkom ili upadicom. Sličnost postoji, imamo jedinstvo mesta...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Da li možeš da shvatiš da ti pričaš o neobjavljenom, a ja o objavljenom. Hajde pričaj kako su tebi ukrali ideju hajlender okupljanja u priči "Zaklana u Lapis Lazuliju".

Boban

Ali ja sam prvo čitao "Vučji zijev" i to postupno kako je nastajao, pa tek onda "Svu vučju decu".
Ne govorim o plagijatu, govorim o preklapanju određenih nivoa zamisli.

dark horse

Bobane, da ti objaviš taj "Vučji zijev", makar i u sludo malom broju primeraka, pa da mi procenimo?  :|
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Boban

nekad su mi ljudi verovali na reč, sad traže da sami čitaju...

scallop

Quote from: Boban on 04-09-2019, 19:42:35
nekad su mi ljudi verovali na reč, sad traže da sami čitaju...

Ma, veruju ti samo su željni čitanja.

scallop

Metod savremenog laganja, podmetanja i podvaljivanja sastoji se od naizgled benignog zapažanja koje se uvede u javnost i prepusti nagađanju radoznalih i naivnih. U daljem toku, pogođenom preostaje da se pravda, objašnjava i dokazuje netačnost tvrdnje, a insinuacija dobija na zamahu. Da ne bih davao niz savremenih primera, neka umesto mene govori roman Umberta Ekoa "Praško groblje".

Napad na moju priču "Sva vučja deca" koji je izveo Boban nije prvi. Doživeo sam već slično na nekom okupljanju etnologa u Brajtonu. I neću da se pravdam. Sve moje priče su delom inspirisane iz čitanja. Motiv vuka sam preuzeo i od Čajkanovića i od Svetog Save. Preuzeli su ga od nas i nordijske legende, šta bi drugo, one su samo nasleđe naših balkanskih mitova. Za opširno postoji https://tamoiovde.wordpress.com/2014/10/26/vuk-totemska-zivotinja-srba/.

Međutim, meni je važno koliko je efikasan Boban na ovom forumu. Odsustvo reakcije ga podstiče da nastavi, mada oseća da mu se sve manje veruje. Biva tako vremenom. Mene impresionira energija koju ulaže da ne bi prodavao moju knjigu na koju je potrošio dosta novca. Tolika autodestruktivnost je odlična tema za priču. Uništiće se kao izdavač da bi dokazao da je bolji pisac.

Boban

potpuno je neverovatno i može da posluži za neko istraživanje koliko se ti trudiš da ubediš ljude u svoje umišljaje.
U napisanom vidiš samo ono što želiš da vidiš i nemaš snage, umeća niti hrabrosti da se suočiš sa stvarnošću.
Stalno misliš da sam ti ja neprijatelj po onoj staroj seljačkoj da svoj svoga uvek hvali, pa makar bio i crn đavo, a tuđeg kudiš bez ostatka.
Nema reakcije, pa nema ni ljudi. Svi su otišli, izgubili interes da se natežu sa neistomišljenicima ili odabrali da to rade na nekom drugom mestu... i dalje se ovde dnevno loguje 70-150 ljudi i čita šta se piše ali svega desetak progovara. Misliš da ja nisam svestan da je ovo mrtav prostor, napušteno selo pored Kuršumlije gde nekoliko preostalih staraca popravlja davno urušen plot.
Ko je bolji pisac? Kada budemo usvojili šta je merilo poznatosti biće i odgovora na ovo. Do tada neka cveta hiljadu cvetova. Evo, npr. Aleksandar Žiljak, jedan od najaktivnijih hrvatskih urednika XX veka smatra da je najbolji srpski SF&F pisac Stipan. Koliko treba da budeš sjeban u glavi da ti Stipan bude na literarnom vrhu bilo čega?

scallop

Quote from: Boban on 05-09-2019, 09:54:08
Evo, npr. Aleksandar Žiljak, jedan od najaktivnijih hrvatskih urednika XX veka smatra da je najbolji srpski SF&F pisac Stipan. Koliko treba da budeš sjeban u glavi da ti Stipan bude na literarnom vrhu bilo čega?

Stipan je pazario na Znaku Sagite i zbrisao u bezbedan prostor. Pa, vidi ko je odgovoran. Što se mene tiče, ja sam neizlečivo nostalgičan, pa mi i Jugoslavija nedostaje. Ne možeš ti opravljati plotove, jer ni puteve nisi spreman da napraviš. Slobodno vrati stari avatar, bolje ti pristaje jer nasumično mlatiš oko sebe,

Kimura

Quote from: Boban on 05-09-2019, 09:54:08
Svi su otišli, izgubili interes da se natežu

Mislim da je ovde srž problema. Natezanje, podbadanje, provociranje, začikavanje (da nisi ti to od nekog prepisao, momče?) možda deluje kao efikasan postupak za oživljavanje razgovora, ali na kraju ipak dosadi, naročito ako prevrši meru, što se ovde često događa. Meni nije nezamislivo da su se ljudi uželeli konstruktivnog razgovora (Varvarin je lepo počeo). Možda bi čitali neku anegdotu, uspomenu na vreme u kom su priče nastajale, a da prođe bez vređanja i batina.

I šta ti pade na um! Vuci! Radmilo ima i druge priče sa vucima, starije od ove. Verovatno ih imaju i drugi, to je kulturna baština. (Možda bi se dala napraviti zbirka priča koje koriste rečeni motiv ili konkurs za nove priče, možda? Da se razmrdaju ljubitelji folklora.) Zar niste vas trojica pisali o Baš-Čeliku? Da li je problem to što sam i ja, mnogo godina kasnije, upotrebila taj motiv?

Mene fascinira kako ti na pisanje gledaš kao na neku od olimpijskih discipina. Bitno ti je ko se prvi setio teme, da li je napisao više priča ili knjiga. Ponekad je i jedna priča dovoljna da te akademci uzmu u obzir (Mića  :) )

Boban

Kimura, previše se družiš sa radmilom, pa usvajaš njegove metode i poetiku.
Gde sam ja rekao da je to nadmetanje ko je prvi? Ja priznajem i poznajem razgovor i interakciju autora, pa sve vreme pričam o tome, da kroz istoriju imamo jake grupe umetnika koji su delovali na istom mestu u istom vremenu, gde su međuticaji prosto prirodan tok.
Ako ćemo pravo, ja imam priču "Vučji" (učestvovala je na konkursu Znak sagite pre i Radmilove i Fipine priče) koja je moja obrada povezanosti vuka i čoveka na ovim prostorima. Da li sam to ikada igde pomenuo? Niko nema tapiju na bilo šta, ali je indikativno da ko god pomene da je nešto radio, Radmilo istrči sa podatkom da je on o tome razmišljao i pre nego što smo mi rođeni. Radmilo je taj koji insistira da je sve počelo od njega, da je on preteča i praotac svega i da mi sada samo variramo teme o kojima je on razmišljao u praistoriji.

scallop

Quote from: Boban on 05-09-2019, 12:58:31
Niko nema tapiju na bilo šta, ali je indikativno da ko god pomene da je nešto radio, Radmilo istrči sa podatkom da je on o tome razmišljao i pre nego što smo mi rođeni. Radmilo je taj koji insistira da je sve počelo od njega, da je on preteča i praotac svega i da mi sada samo variramo teme o kojima je on razmišljao u praistoriji.

Evo kako počinju Bobanove laži. Sve što može da se pripiše njemu, on prikači meni. Sasvim je svejedno što on prvo uvali Fipu, a sada i svoju priču "Vučji". Ne postoji podatak da sam napisao da sam bio prvi. Boban ga je servirao iz svog arsenala laži. Ja sam taj koji je ukazao da ne postoji tapija i pomenuo Čajkanovića, pa i mitove o Svetom Savi i vukovima. Sad i Boban napominje da tapija ne postoji. Zašto je onda ukazao da sam ukrao temu od  Fipe? Čisto da bi zaustavio raspravu o pričama u SPIRIDONU i pripretio da to nije njegova opcija. Suštinski, mene nije briga, moje priče su objavljene, pa su i oni koji bi me rado izbegli u neugodnom položaju.

Budući da je situacija takva kakva je, sve one koji bi čitali ono šta sam ja napisao, a valjda je čitanje cilj pisanja, pozivam one koje zanima da svrate kod mene, imam ja svoje knjige (to mi je valjda honorar). Ja sam dobar domaćin, a mogu da pazare i dodatno raspričavanje, moj arsenal je neiscrpan.

scallop

Quote from: Boban on 05-09-2019, 12:58:31
Kimura, previše se družiš sa radmilom, pa usvajaš njegove metode i poetiku.

Moram da se osvrnem i na ovu potuljenu pretnju. Prafraziraću reči Miloša Konstantinovića, mog urednika BMG izdanja "Sva vučja deca" na promociji u SKC: Kimura je moj omiljeni saradnik i zna da koristi moja iskustva. Nabroj s kime si ikada dobro sarađivao i ko se koristi tvojim iskustvima u pisanju.

Boban

ali ti si taj koji laže. Ja nisam rekao da si ukrao išta od Fipe, mene je samo zanimalo o čemu ste razgovarali vezano za vukove tada. Svaki razgovor otvara prostor za interakciju. Zašto je nemoguće pričati s tobom a da se ne upadne u klinč. Ponašaš se kao Kasapin iz Vavilona 17, osoba nenaučena da se rukuje nego samo da se boksuje.

D.

scallop

Quote from: Boban on 05-09-2019, 14:09:37
ali ti si taj koji laže. Ja nisam rekao da si ukrao išta od Fipe, mene je samo zanimalo o čemu ste razgovarali vezano za vukove tada.

Naravno da sam ja taj koji laže a ti si ekstrakt istine. NISAM RAZGOVARAO SA FIPOM VEZANO ZA VUKOVE, TADA. Možda si razgovarao s njim o epohalnoj nikad objavljenoj priči VUČJE, pa je on ukrao ideju za nedovršen i neobjavljen VUČJI ZIJEV, a onda je tebi palo na um da je možda razgovarao sa mnom o tvojoj ideji, pa sam ja napisao i objavio priču SVA VUČJA DECA. Shvataš li koliko je nenormalnosti u onome šta pišeš?

scallop

Nego, nisi mi odgovorio kako su ukrali tvoju ideju o hajlender okupljanju iz ZAKLANA U LAPIS LAZULIJU. Ili onu iz HAJDŽEKA koja je napisana pre nego što si se rodio.

Kimura

Quote from: scallop on 05-09-2019, 10:44:25
Slobodno vrati stari avatar, bolje ti pristaje jer nasumično mlatiš oko sebe,

Quote from: Boban on 05-09-2019, 14:09:37
Ponašaš se kao Kasapin iz Vavilona 17, osoba nenaučena da se rukuje nego samo da se boksuje.

Hm.

dark horse

Quote from: scallop on 05-09-2019, 14:20:44
Možda si razgovarao s njim o epohalnoj nikad objavljenoj priči VUČJE, pa je on ukrao ideju za nedovršen i neobjavljen VUČJI ZIJEV, a onda je tebi palo na um da je možda razgovarao sa mnom o tvojoj ideji, pa sam ja napisao i objavio priču SVA VUČJA DECA. Shvataš li koliko je nenormalnosti u onome šta pišeš?

Realno, treba napraviti triptih izdanje "Vučje/Vučji Zijev/Sva vučja deca", da ne ostane sve pod večnom sumnjom za buduća pokoljenja...
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

saturnica

Quote from: Linʞᴉn on 05-09-2019, 17:52:23
Quote from: scallop on 05-09-2019, 14:20:44
Možda si razgovarao s njim o epohalnoj nikad objavljenoj priči VUČJE, pa je on ukrao ideju za nedovršen i neobjavljen VUČJI ZIJEV, a onda je tebi palo na um da je možda razgovarao sa mnom o tvojoj ideji, pa sam ja napisao i objavio priču SVA VUČJA DECA. Shvataš li koliko je nenormalnosti u onome šta pišeš?

Realno, treba napraviti triptih izdanje "Vučje/Vučji Zijev/Sva vučja deca", da ne ostane sve pod večnom sumnjom za buduća pokoljenja...
nas-rofl
edit: pod naslovom: I sva vučja djeca zijevnuše...