• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Igranje u oblaku - cloud gaming/ streaming

Started by Meho Krljic, 07-06-2019, 06:29:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Mislim da je legitimno da pokrenemo ovakav topik sada kada je Google Stadia malo detaljnije prezentirana javnosti a znamo da su se Sony i Mocrosoft udružili da naprave zajednički klaud gejming servis.

Nepotrebno je reći da mi stariji imamo automatsku averziju prema ideji da igra nije "kod nas" i da imamo još manje kontrole nad time kako će kulturni sadržaj koji je nama značajan da bude dostupan nama lično ali i budućim istoričarima i drugim osobama koje budu želele da se s njim upoznaju. Ali mi stariji ćemo ionako prvi da umremo, a ovi mlađi nek vide šta će. Enivej, evo podataka za Google Stadia, koji malko detaljišu biznis model (naravno, kad se krene neće ih biti u našim državama), tehniče zahteve itd:

Everything We Learned Today About Google Stadia [UPDATED] 

Petronije

Mi stariji ćemo ionako da umremo dok google dozvoli igračima iz Srbije da koriste njihove cloud  servise. Skoro sam imao potrebu da kupim neku android aplikaciju sa gplay, morao sam da se cimam sa VPNom. Na kraju sam se iznervirao i odlučio da ne platim iz principa. Zašto bih ja trošio svoje vreme i energiju da bih im ostavio svoj novac, kada treba da bude obrnuto?

Enivej, meni je cloud gejming uvek bio zanimljiv, a danas pogotovo dobija smisao u eri pametnih televizora. Uštekaš kontroler u tv, pokreneš aplikaciju, zavališ se i uživaš. Videćemo kako će to izgledati u praksi zbog već poznatog problema sa input lagom.

Tex Murphy

Radije bih zvakao stucano staklo nego probao ovo.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Hahahah  :lol: :lol: :lol: :lol:

Ni ja nisam ljubitelj ideje generalno ali to je i zato što sam konzervativan.
To na stranu, do sada ovakve inicijative nisu bile uspešne. OnLive je propao, Sonyjev Playstation Now ima srazmerno malopretplatnika i indikativno je da se oni udružuju sa Majkrosoftom koji ima tu svoj infrastrukturu Azure servera koja bi mogla da promeni priču. Google ima novac koji se, za sada, ne stidi da investira ali Google je poznat po ulaganju u projekat a onda, kada projekat za godinu-dve nije postao superpopularan, po lakom ubijanju projekta. Tako da, videćemo... Fakat je da vidim kako bi striming u današnjim realnim uslovima mogao da bude "dovoljno dobar" za nekog igrača manje zahtevnosti koji će da igra Candy Crush ili šta već normalan svet danas igra i ne bi da se cima oko hardvera, ali Google i ostale firme ne gađaju njih. Oni obećavaju AAA iskustvo bez potrebe da imamo hardver, dakle, Battlefield, Assassin's Creed i slično, ISTO kao da igrate u lokalu samo zapravo igrate u brauzeru. Dakle, 4K rezolucija, 60 herca osvežavanje. To za sad ne deluje kao da je realistično u proseku, imajući u obzir da čak ni JuTjub ne možemo da stalno strimujemo bez štuckanja itd.

Meho Krljic

Majkrosoft bukvalno pokušava da kupi svoj market šer.

Microsoft will offer console streaming for free to Xbox One owners 

Mislim, ima smisla, jer ionako se danas juri rast a ne profit, pa onda nije nerealno da bacaš pare na ovo da bi privukao investitore koji merkaju Google Stadia, jelte. U svakom slučaju, ovo je dakle, odvojeno od njihovog xCloud programa koji neće biti besplatan i biće dostupan na praktično svakoj spravi koja ima internet. Ovo je samo za Xbox vlasnike i, kako kažu, al ne objašnjavaju opseg ponude, striming će biti besplatan. Pretpostavljam da će to biti nekako povezano sa Game Pass pretplatom...

Meho Krljic

Ključni pasus:

If you're expecting it to look or work as well as a high-end gaming PC or even a high-end game console, or if you're hoping for a killer app, you may come away disappointed. But the overarching reaction I had while playing Stadia was the same I have with half-decent headphones: I'd happily keep playing if I wasn't already spoiled.

Sad, prethodni servisi ovog tipa su bili po principu švedskog stola: plati uslugu i strimuj bilo koju igru iz kataloga. Stadia hoće i da naplaćuje uslugu i da prodaje igre, a to sa ovakvim nivoom kvaliteta, čini mi se, ne biva.

Edit: naravno, ovo kasnije gde pokazuje da Guglove mašine ne renderuju igru u najvišoj dostupnoj rezoluciji i nivou detalja je skandal za sebe  :lol:

Meho Krljic

Dakle, za sada su signali slabi:

Report: Google Stadia 'dead on arrival' [DFC Intelligence]

Naravno, ovo je dosta oštar članak ali fakat je da Stadia sada, u ovom trenutku ne da nema gomilu elemenata koji su pominjani kao važni (linkove za ulazak u igru u bilo komtrenutku, recimo), elemenata koji su danas standard (notifikacije za achievmente ili deljenje naloga sa djetetom) nego i gomila igara nativno biva renderovana u 30 FPS i sub-4k rezoluciji pa onda apskejlovana kad se šalje korisniku. Gledaćemo dalje...

Meho Krljic

Ko je očekivao da igrajući igru putem Google Stadia platforme vidi poruku o tome da igra daunlouduje apdejt? Niko, eto ko.

End jet hir vi ar:

https://www.eurogamer.net/articles/2019-11-27-google-im-not-sure-thats-how-stadia-is-supposed-to-work

Meho Krljic

Google's ambitious push into gaming is floundering, and it's due largely to too few games on its Stadia platform — here's why developers have held back

QuoteWe spoke with game developers and publishers who said there are two main reasons their games aren't on Stadia: Google didn't offer them enough money, and they don't trust the mercurial company to stick with gaming in the long term.

Tex Murphy

Ne vjeruju u Gugl! Blasfemija! Pa zar nisu gledali onaj film sa Vinsom Vonom i Ovenom Vilsonom gdje je objasnjeno da je Gugl sunce naseg neba?9
Genetski četnik

Meho Krljic

Bivše Kotakuove perjanice istraživačkog novinarstva, svaka na svom sadašnjem poslu, imaju sjajne, detaljne izveštaje o tome zašto je Goofle Stadia ovakva katastrofa:

Google's Stadia Problem? A Video Game Unit That's Not Googley Enough

How Google's Grand Plan to Make Its Own Games Fell Apart

(Cecilijin tekst je mnogo duži  i detaljniji, ali se bavi samo jednim segmentom ovog ludila)

Meho Krljic

U najmanje iznenađujućim vestima u istoriji iznenađenja:

Report: Google Quietly Ditching Stadia

Meho Krljic

Tex Murphy

Genetski četnik

Meho Krljic

Da stavimo tačku i na ovo:

Google is shutting down Stadia 

Pa ko je bacio pare, bacio...

(Šalim se, Google svima vraća pare.)