• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Elden Ring

Started by Meho Krljic, 13-06-2019, 11:43:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Većina pominje da su imali nedelju dana. Dakle, nek su igrali po osam sati dnevno i eto belaja.

Da, počeo sam odavno Lost Judgment, ali količina "sadržaja" je ogromna. Mislim, 80% toga je opciono ali u pitanju su zapravo značajno sadržajnije (i duže) opcione priče nego u dosadašnjim Yakuza igrama.

Petronije

Nije baš da sam ga kupio, ali jesam zvao starijeg sina sa posla da pristavi torrent, otpakuje i instalira pre nego što ode u školu, da ne gubim vreme kad dođem kući. [emoji41]

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic

Ja sam ga naravno izduvo za danas jer su mi sad iz GameS-a javili da su igre još  na carini...  :lol:

Meho Krljic

BTW, trebalo bi da bude i nekakav day 1 peč za PC verziju pa nek klinac skine i to, jer kažu da na PC-ju igra oće malo da zajebava.

Petronije

Nema još, inače mali je startovao igru kaže radi.

Meho Krljic

Dobro si ga vaspitao  :| :| :|

Petronije

Pa odrastao je na Dark Souls, gledao me pola svog života kako se patim. :mrgreen: Sad ga spidranuje jer to je neka fora među đecom i jutjuberima.

Meho Krljic

Što reče jedan nastavnik fizičkog iz moje srednje škole, da smo imali četu takvih 1991. godine bili bismo u Zagrebu za jedno prepodne.  :lol: :lol:

Petronije

Vidim da se dosta ljudi žali na PC performanse, nadam se da je do toga. Ili to ili menjam mašinu, nema treće. Mislim, radi ok, ali osete se povremeni frejm dropovi što baš nervira. Dosta je promenjen koncept. Borba je manje više ista kao u soulsima, sa dodatkom skoka. Lik je malo živahniji, i rekao bih da ima više stamine, s obzirom da je početak. Ali to je otprilike to, glavna promena je u dizajnu, mapa je otvorena i vidi se pola sveta. Neprijatelji "patroliraju" i ako im uđete u reon, napadaju. Postoji kompas, mapa, ima skupljanja cveća i kamenja, dakle krafting, što dosta prebacuje akcenat sa borbe na istraživanje sveta, tj. proširuje gejmplej sa suve borbe na istraživanje. Ovo su utisci od prvih 20 minuta, mlađi sin mi je oteo kontroler i naređao prva tri vojnika samo spamovanjem udarca, što mi se nije svidelo. Zna se kako treba neiskusni igrači da prođu u soulsu, čak i ako je početak i ako su u pitanju "najlakši" neprijatelji. Al' dobro, videćemo.

Meho Krljic

Možda si samo odabrao klasu sa visokim atributom brzine???

Enivej, pola resetera foruma je o tome da je performans na PC-ju neprihvaltjivo loš i mada je sve to hiperbola, svakako od FromSoftwarea nije za neočekivati da im igra bude malo šantava na ovoj mašini. Kažu i da peč zapravo pogoršava situaciju  :shock:

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 25-02-2022, 20:56:09
Možda si samo odabrao klasu sa visokim atributom brzine???

Pa izabrao sam lika sa najviše dexa al opet mi nekako prelak početak. Svakako je napravljeno za širi spektar igrača. Sve je nekako šarenije, branje cveća i pečuraka, lagan početak, sve to ukazuje da makar na početku nisu želeli da demorališu većinu igrača kao sa prethodnim igrama. Mada verujem da će stvari brzo doći na svoje. [emoji39]

Meho Krljic

Da, svi prikazi koje sam pročitao (a samo sam to radio poslednja dva dana) kažu da su bosovi pakao, nikad teži itd. Mada i da ih ima toliko da se desi da neke ubiješ iz prve i zapanjiš se.

Petronije

Btw ne znam da li je neki bug kod mene ali svi neprijatelji kad me primete i krenu u napad postanu nevidljivi?!? Msm da li je moguće da je neko pomislio da je ovo kul? Baš svi, na prvoj mapi? Meho šta kaže literatura?

Petronije

Meho Krljic

Eh, ja sam spavao dok si se ti suočavao sa ovim iskušenjima, ali drago mi je da je razrešeno.  :lol:

Danas ću valjda uspetit da otmem kopiju od GameS-a, pa ćemo da vidimo...

A u međuvremenu evo kako je jedan čovek napravio trejler za Elden Rign kad bi Elden Ring bio igra za Playstation 1:

https://youtu.be/u_CL0PJNve8

Petronije

Ne vredi, pokušao sam sva internet rešenja, drndao grafička podešavanja, u nekom trenutku svi jednostavno nestanu. Vrlo frustrirajuće, misliš nema nikoga, odjednom te mlati gomila nevidljivih neprijatelja. Odustajem do prvog ljuCkog patcha, svakako su i performanse loše, odjednom sve zašteka. Igra za PC jedva da je igriva. Jedino da nije do pirata, mada vidim da pljušti na sve strane.

Meho Krljic

Uf, baš bedak. Tradicionalni FromSoftware krš na PC-ju... Mislim, pokrpiće se al ko zna kad.

Na PS5, da kucnem u drvo, radi lepo. Ima pop-in i povremenih padova frejmrejta ali ništa što čovek ne bi očekivao...

Petronije

Ma lažem sam sebe, sinoć sam zaglavio do 2h, kao daj malo da istražujem da skontam svet, ne moram da se bijem. [emoji38] Pokupio par onih runa za summonovanje životinjskih duhova, digao par levela. Nego, nisam našao ni jedno oružje, parče oklopa, štit, to mi je malo čudno, a dosta sam lokacija posetio. Preporučujem da se prvo dobro istraži svet, da se zaviri gde god je moguće, a ključne lokacije oko "Graces of the Erdtree" (bonfires) obiđite i noću. Igra je zarazna jednako kao i Dark Souls, ako ne i više. Noćas sam prvo čitao fextralife posle igranja, a kad sam konačno legao da spavam, razmišljao sam gde ću danas ići i šta bih mogao da uradim.

milan

Aaa blago vama!!
Ja cu ovo (mozda) igrati za jedno mesec dana, ako uglavim barem mesec dana slobodnog vremena izmedju dva posla.
Ali prvo moram da kupim PS5 i 4K TV....

Petronije

E da, obavezno na velikom TV-u sa uključenim HDR, ogromna je razlika. Nemoj se previše jediti, ovde čovek može potrošiti mesec dana igranja na jahanje, ogroman je svet a ono što sam pročitao na fextra me je tek nokautiralo, da ih ima 6.

Što se tiče PS5, ja se lomim, ali trenutno je u radnji 90k dinara, što mi je nerealno skupo.

Meho Krljic

Sve što je Petronije rekao ja bih potpisao, a ja sam čak i manje prošao od njega - još nisam ni sreo Melinu i ne mogu da se levelapujem. Dodše potrošio sam nekoliko sati tvrdoglavo pokušavajući da pobedim Tree Sentinela iako je jasno da se sa njim valja boriti na konju, ali sam se ja nadao da će da me usere da ga pobedim peške... Nije me usralo. Enivej, ubio sam jednog dungeon bossa, počistio posle jedan kamp, šetkao se. Potpuno razumem što su ljudi ONOLIKO odlepili na igru. Kad se kaže "open world Dark Souls" to zvuči dobro, ali kad se igra... Jebiga, sva ona hiperbudnost koju sam pominjao pišući o Dark Souls se sada primenjuje na postojanje u OGROMNOM živom svetu sa sve životinjama, promenljivim vremenom itd. Gdegod da se čovek okrene ima nešto zanimljivo, istraživanje je vredno već i samo po sebi ali uvek donosi i neku nagradicu... A ptirom osnovni elementi rade isto kao u Dark Souls, dakle skoro sva mišićna memorija iz poslednjih desetak godina vredi, samo što su sad dodate neke olakšavajuće okolnosti, na primer skok i napad i skoku, snažni napad posle bloka itd. Da ne pominjem da je to što se stamina ne troši kada trčite dok niste u borbi možda najlepši quality of life improvement svih vremena (to i što vas pad sa velike visine ne ubija ako niste u borbi) (doduše me verujem baš da to važi za bilo koju visinu ali razlika je primetna.

A onda pariranje. Pariranje radi isto kao u Dark Souls:

Trenutno je moj najveći problem sa Elden Ring što ne mogu da prestanem da mislim na igru kada je ne igram. Jutros izašao do prodavnice da kupim namirnice nama i mačkama i uhvatim sebe kako zagledam gde mogu da nađem zaklon, na šta može da se skoči, da nema negde na zemlji neki loot...

Calavera

vrlo sam ljubomoran na vas obojicu  :lol:

Petronije

Quote from: Meho Krljic on 27-02-2022, 14:18:29
Trenutno je moj najveći problem sa Elden Ring što ne mogu da prestanem da mislim na igru kada je ne igram. Jutros izašao do prodavnice da kupim namirnice nama i mačkama i uhvatim sebe kako zagledam gde mogu da nađem zaklon, na šta može da se skoči, da nema negde na zemlji neki loot...

Isto, juče sam više puta odustao zbog bugova i vraćao se. Na kraju ispratio ženu i decu na spavanje, preneo računar u dnevnu sobu i pomirio se sa tim da sam se za jedan dan totalno navukao. Proklet bio Hidetaka Miyazaki.

Inače Meho, svaka čast na pariranju. Ti goblini su vrlo zajebani. Znam jer sam par puta bio dole, bukvalno imaš jednu šansu, ako promašiš ćao, isecka te u 3 sekunde pa sam odustao, fala bogu ima gde da se ide. [emoji39]

Petronije

Što se tiče Tree Sentinela, nemoj se previše nadati ni kad dobiješ konja.

Meho Krljic

Hahah, pazi, u pešadijskoj formi sam kadar da mu spustim zdravlje ispod pola. Dok se malo levelapujem i nabavim konja, mislim da ću moći da ga savladam.

Inače oni goblini jesu nezgodni, imaju visok DEX i oružja im izazivaju krvarenje, tako da se ne radujem previše narednim susretima s njima ali taj mali dungeon ima tako slatkog (i neopisivo lakog) bossa da me je nekako žestoko odobrovoljilo kada sam ga odradio.

No, verovatno je najbolja dosadašnja ilustracija onoga kako je ova igra na narednom nivou u odnosu na dosadašnje FromSoft igre je moj prelazak Gatefront Ruins kampa:

https://www.youtube.com/watch?v=0xMnNZC4QcA

Nek ne gleda ko ne želi apsolutno ništa da vidi dok ne dođe sam da igra (mada je ovo sam početak). Ostali će videti sve poznate Dark Souls mehanike ali sada nekako prirodno prilagođene open world svetu i šunjanju. Kao da igram u isto vreme Metal Gear Solid i Dark Souls. A što je, moram priznati fuzije za koju nisam ni znao da mi treba do sada.  :lol:

Petronije

Ima još jedan lagan bos tu blizu goblina, daje vrlo vredan talisman.

Meho Krljic

Dobro, prvo da otključam levelapovanje da mi ne propadnu rune, pa ćemo onda lakše da dišemo  :lol:

Petronije

Vratio se u dungeon i posekao gobline lagano, ne znam šta mi bi prvi put. Ali mi boss nije baš lagan, možda jer igram sa dex likom pa mu skidam malo HP-a, a slabo sam oklopljen pa mi probija blokove. Malo da odmorim, verovatno ću ga sutra iz prve preći. 

Meho Krljic

Da, i ja igram sa DEX likom, sa slabim oklopom, ali imam magiju u levoj ruci pa to ekstremno pomaže, pošto je ovaj boss nezgodan kad mu se priđe zbog AoE napada. No, ima one momente kad sedne pa bljuje vatru, tad je zgodno zaći mu za leđa i seći ga natenane.

Petronije

Neću ti reći šta mislim o mački samo iz poštovanja jer znam da ih voliš.

Ubio sam je, naravno, ali tek kad sam našao odličan štit za ovu fazu igre, u jednom kampu negde u vetrovitoj dolini, da mi ne odbije pola HP-a kad me zakači, i svaki put stuntuje što je dodatno frustrirajuće. Uopšte nije lak boss, makar meni, ima gomilu raznovrsnih napada i znatno ubrzava kad joj smanjiš health bar na jednu trećinu. Idemo dalje, imam još dva dungeona da počistim koje sam našao, i ko zna koliko još koje nisam našao. Bio sam i do zamka, sreo Godricka, mnogi se žale da je užasno težak i da nema smisla napadati ga dok se propisno ne izlevelujem, pa to i radim. Kad te ubije, dobiješ pristup central hub-u, gde možeš raditi uobičajene stvari za takav tip lokacija. [emoji4]

Meho Krljic

Nek si samo ti to stvorenje (koje nazivaju... psom???) dispečovao na ona svet, lako ćemo za ostalo  :lol:

Ja nažalost nisam imao vremena da pipnem igru od vikenda  :cry:

Petronije

Nek' je zovu Japanci kako im drago, meni je to mačka. [emoji4]

Meho Krljic

Ma mačka je 1/1 nego se zove"watchdog". To je taj Mijazakijev poznati crni humor   :lol:

Petronije

Malo sam prelistavao fextralife, uglavnom kad pretresem neku lokaciju proverim da nešto nisam propustio, i saznam da u više dungeona koji u imenu imaju reč "catacombs", kao minibos čeka jedan Wachdog. Dakle, cenu ovog ogromnog sveta smo platili u recikliranim minibossevima.

Meho Krljic

Ima smisla. Ali kapiram da će biti ipak dovoljno različiti da ne budemo razočarani.

ratanok

Pa ovde ima čitav podzemni svet!
Pun ogromnih stabala, nemogućih građevina i zvezdanog neba. Tu haraju buljumentre minotaura a najgori su neki sa strelama i ogromnim dometom. Vratiću se kad ojačam.

Našao sam i par portala koji su me poslali van poznate mape. Tamo sam ubio jednog malenog akrepa i časno ostavio kosti sa dovoljno runa da se pojačam za barem tri nivoa.

Meho Krljic

Minotauri??? Ljudi sa bikovskim glavama? Oh! Moja jedina slabost!!!

Petronije

Vidim da ću dočekati i sledeću zimu igrajući Elden Ring.

ratanok

Rogati su i uspravno hodaju. I provide se kao duhovi. Jednog sam sredio ali ima ih baš mnogo.

Meho Krljic

Biće tu posla za nepoznate prijatelje sa interneta, vidim ja.

Calavera

Petronije

Igra li se ER? Meho? Milan? Enibadi? Sesija od sat vremena ovde nema nekog smisla, mora se izdvojiti bar dva-tri sata u cugu, što je problem. Ja sam potpuno izgubio fokus, jašem naokolo kao gluva kučka što se kaže, malo ubijam, malo me ubijaju, skupljam loot, levelujem se. Previše mi vremena treba, a ne mogu da batalim, pa tako povremeno uronim u Lands Between, ali bez nekog realnog progresa.

milan

Ja još ništa, radim 12 sati dnevno, 5 dana u nedelji, a ova dva dana nešto pišem, tako da... čekam april...

Meho Krljic

Ja sam proveo dan uglavnom igrajući co-op tako da nisam napravio nikakav progres. Mislim, ubio sam Margita prekjuče pa sad kao putem koopa malo bildujem nivoe da se spremim za dalja iskušenja kad budem imao vremena da odvojim nekoliko sati u cugu. Pošto, da, ovo nema smisla kretati ako nemaš bar dva sata na raspolaganju. 

Petronije

Jel Margit skroz na kraju mape u onom srušenom zamku? Danas sam se muvao tamo ali me je ubio jedan od onih polu-letećih orkova sa sekirom jer sam bio neoprezan.

Igra je baš, baš obimna, ne mogu da igram kao ranije (pretraži svaki ćošak i ubij svakog monstruma bar jednom). Mislim, trudim se, ali jasno je da su ta vremena prošla. Inače sam našao jednu finu lokaciju za farmanje, mislim da je @ratanok spominjao.

ratanok

Margit je na ulazu u zamak. A sam zamak je... pravi Dark Souls. Da ti ne kvarim mnogo, videćeš i sam.
Otkrio sam onaj pokretni zamak tamo blizu Poluotoka plača. Prosto mi žao da ostavim igru ali čini mi se da mi je par sati dnevno sasvim dovoljno. Taman da smisliš šta ćeš da radiš u sledećoj partiji.

Petronije

A da, taj me je jednom ubio ali sam mislio da je neko drugi. Ovaj zamak koji spominjem je skroz u drugoj oblasti, totalno sam zastranio. Nego, ima li rešenja za velike medvede, jel neko probao da se bije sa njima? Užasno su brzi i agresivni.

ratanok

Sve zveri krvare i plaše se vatre...
Stari vele: kad ugledaš međeda, uzjaši konjića i begaj! Tako i radim, makar dok ne ojačam :)

Meho Krljic

Ovo je za vas verovatno old news, al ja konačno ubih i Tree Sentinela. Pošteno smo se ogledali.

https://youtu.be/pSHJKsJewVs

Petronije

Pa ja ga još nisam ubio, mada vidim da je lakše peške nego sa konja.