• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kako se razlike između Pravoslavlja i Rimokatoličanstva ogledaju na horor

Started by Boban, 09-12-2023, 23:25:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Zapadni svet veliča pakao, patnju i mučenje, a Istočni bogorodicu, rađanje i sklad života, Zapad propagira smrt u mučilištima, a mi suživot i razumevanje. Zapad otima, Istok daje.

Ima solidan tekst o tome: https://milos.io/razlike-izmedu-pravoslavne-i-katolicke-crkve/
A zapravo, dobio sam od jedne osobe sledeće tumačenje glede Gulovog pljuvanja mojih dela:
  "Glede vere u Gulov sud i nečitanje - nije Gul imao taj senzibilitet (čitaj kapacitet) za štivo kakav je Crni cvet ili Paganin. Dobio je Rondo Hatona za klasičan horor - ali članak, i posredi je dobro napisana kritika, zapravo referat o filmu za koji su samo hardkor ljubitelji čuli (a možda i pogledali). Sad ono onlajn glasanje - tja, more bit', a i ne mora okej - ne ulazim u to. Čovek se time bavi, ali veliki problem je što Crni cvet nije horor niti u sebi nosi "hek'en'sleš"/meso/hirurgija/fizički bol ton. Koliko vidim, baš iz tog članka, sam film "Heksan" nosi u sebi severozapadnu evropsku srednjovekovnu ikonografiju (gde je predominatna fizička manifestacija Pakla, muka i pada duše, princa ili prinčeva Pakla, da stanem), a to nema veze i dalje tematski sa onim što ti radiš i pričaš (Crni cvet, Poslednji Srbin, Paganin...). Iz ugla njegovog senzibiliteta i interesovanja, višom ocenom bi verovatno odmerio Mariju Jurić Zagorku, nego tvoje pričanje."
Eto, to je to ukratko i tačno u metu.
Pre neki dan, jedan poklonik Gulovog pisanja priča mi o najnovijoj knjizi Piševa koju čita. Zgranut je koliko je to dobro napisana knjiga, neuporedivo bolja od poslednjeg Gulovog isprtka. Reko: "Zadojen si Gulovim neukim pokušajima pisanja i sad sve što je iole solidno, izgleda ti ko spektakl."
Vizija pakla i mučenja nametnute su od Zapada i kao mnogo drugih stvari, široko su prihvaćene kod nas, ali neophodno nam je malo više razumevanja za sopstveno okruženje i drevni oganj na kome smo isklesani.

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

dark horse

Trebalo ti je ravno dvadeset godina da shvatiš da Gul nema senzibilitet za tvoje pisanje.

Što je trebalo da zaključiš u prvih deset sekundi online komunikacije sa tim likom.  xrofl
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Truba

niskobanjska spodoba i bedevija zna samo unistavati...ne zna stvarati...mislim da taj lik nije ni bicikl naucio voziti kao sto ne zna plivati...o cemu mi ovdje pricamo
Ko je taj lik...citav njegov zivot je formiran na osnovu jednog stripa martija misterije ... zalosno
Pola stoljeca nicega
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Krsta Klatić Klaja

što je jadno hrišćanstvo krivo za horor...

Quote from: Truba on 10-12-2023, 00:20:32
citav njegov zivot je formiran na osnovu jednog stripa martija misterije

kojeg? haha
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...