• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ferdinand Sinković - Ruska kopita

Started by džin tonik, 21-03-2025, 16:35:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

franz stondi (ferdinand sinkovic) - 1960: russische hufe in st. peter (1960: ruska kopita u bazilici sv. petra)
futuristicki roman, samizdat 1958., 236 str., tvrdi uvez sa zastitnim ovitkom, jezik njemacki

aminovala archidioecesis viennensis 12.12.1955, njemacka obrada akademska prevoditeljica dr. erika unger-dreiling
cita se ozbiljno.

privuklo mi je paznju, sf iz ruke svecenika, jos samizdat. sto bi se reklo u af-u pred dzuboksom: beetoten? da vidimo sta mladac zna.

naslov 1960: ruska kopita u bazilici sv. petra moj je slobodni prijevod prije dovrsenog citanja, vjerojatno "pogresan", vidmarovic je preveo kao

QuotePod pseudonimom Franz Stondi Sinković napisao je 1960. godine na njemačkome jeziku futuristički roman ,,Russische Hufe in St. Peter". U tom je romanu predviđao rusko komunističko osvajanje Europe i pad Rima i Vatikana.

1960: Stondi Franz: Russische Hufe in St. Peter (hrv: ,,Rusko kopito na Trgu sv. Petra u Rimu")
Đ. Vidmarović: Ferdinand Sinković i njegov roman ,,Rusko kopito na Trgu sv. Petra"

vjerojatno takodjer "pogresno", ali to su nijanse.

elem, radnja kratkog prvog poglavlja odvija se u katakombama u rimu koji osvojen po ruskom kopitu, a gdje se kriju tri svecenika (jedini prezivjeli u crkve?), i vode zivi dijalog oko buducnosti. sve uz oslonac na ukazanja pontmain i fatime, objavljene i neobjavljene tajne i numerologiju.

nisam pretjerano vican oko ukazivanja i numerologije; jednom mi je netko poslao youtube-link na monotono sektaski-isprazno ludjacko blebetanje "vidjelice" koja "razgovara sa gospom", mislim oko medjugorja, i to je uglavnom moj dodir sa ukazanjima. kao uvod u roman posluzila mi je wikipedia oko pontmain i fatime. za numerologiju sam cuo da postoji.

uglavnom, u prvom poglavlju, rekao bih, sinkovic je u futuristicku radnju ugradio neka svoja razmisljanja oko ukazanja i numerologije.

sljedece poglavlje izmjesta radnju i fokus na druge lokacije i teme, ali to sam tek naceo. moglo bi biti zanimljivo; u svakom slucaju vrijedno paznje kao "izgubljeni biser", a i u aktualnom kontekstu svjetskih zbivanja. rusko kopito osvojilo rim i vatikan!