• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Lavkraft

Started by milant, 31-12-2004, 13:23:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Albedo 0

tomat

Quote from: Ygg on 01-12-2015, 21:09:39
Info za zainteresovane: Prepucavanje između Ghoula i Bobana trenutno se odvija na Fejsbuku. Kokice u ruke i uživajte.  :lol:

i, koji je ishod meča?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Boban

kako uopšte izgleda pobeda kada se ljudi gađaju govnima... da je onaj drugi umazan više ili mnogo više?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

tomat

ne mora da bude pobednika. može nerešeno, a onda Nekronomikon - treće izdanje.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

najvažnije je ko je pojeo izasrano!

Truman

Meni najviše upada u oči ovaj Bobanov citat o Lavkraftovim ''pokušajima''. Ako je on to zaista rekao to je zaista skandalozna glupost.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Boban

trumane, ja ne znam odakle tebi samopouzdanje da zaključiš da neko govori gluposti...

Albedo 0

Realno bi mogli provjeriti Bobanovu tezu, neku anketu među dječurlijom, i par Lavkraftovih citata.

Da li vas ove riječi:
a) proganjaju noćima
c) zasmijavaju

možda bi nas rezultati iznenadili

Truba

kako ja propustim najsocnije intrnet fajtove

moze neki link na fejs
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Truman

Quote from: Boban on 02-12-2015, 18:29:11
trumane, ja ne znam odakle tebi samopouzdanje da zaključiš da neko govori gluposti...

Bobane, ja ne znam odakle tebi samopouzdanje da o takvom geniju kao što je Lavkraft pričaš sa takvim nipodništavanjem...Dakle, nije ovde reč o tome ko je od nas dvojice pametniji nego o tvojoj skandaloznoj izjavi ( a vidim da ne demantuješ ). A ovde se postavlja i etičko pitanje - zašto onda izdaješ njegova dela?

Boban

Lavkraft kao genije tačno čega?
književnosti - nabrajanje pojmova u beskraj.
horora - većina radova može da zasmeva decu pred spavanje
karakterizacije - koje karaterizacije, svi su samo zbunjeni i treba im 800 dana da shvate ono što običan čovek otkrije odmah.
osmišljene radnje - ima neke radnje u njegovim delima?

sve se uglavnom svodi na unutrašnji monolog mentalno zaostalog para koga sve plaši i iznenađuje...

Truman

Da, genije atmosferičnog horora. Daleko od toga da može da zasmejava bilo koga. Ne zaboravimo i da je Lavkraft na velika vrata uveo koncept ''nemoguće geometrije'' što govori o njegovoj dubini i višedimenzionalnosti. I ne znam o kakvom nabrajanju pojmova u beskraj ti govoriš.
Takođe bih voleo da mi odgovoriš na gorespomenuto pitanje - ako imaš tako nisko mišljenje o njemu što ga onda redovno izdaješ?
Takođe, ne valja ti Lavkraft, ne valja ti Stiven King...ko su onda tvoji uzori u horor literaturi?

Truba

ko bi reko jos i lani
da ce umjesto gula
salvatore lavkrafta da brani
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

Barker, naravno... to što ja izdajem nema veze sa onim što ja volim i čitam. Zato sam ja dobar urednik, ne isterujem svoj ukus.
A Stiven King ima fenomenasle slike i ponekad pasuse. Čak i celine su dobre kada se prepričavaju, ali su zagušene kubicima nepotrebnih rečenica jer je plaćen po napisanoj reči.
Lavkraft je jedino dobar kada se prepričavaju njegove vizije i dometi, dobar da bude legenda, priče koje se šapatom prenose uz logorsku vatru... ops, ko danas ide na okupljanja uz logorsku vatru?

Truman

Od ranije se zna da sam njegov veliki fan...šteta što ne pratiš fabulu radnje!

Truman

Quote from: Boban on 02-12-2015, 23:21:26
Lavkraft je jedino dobar kada se prepričavaju njegove vizije i dometi, dobar da bude legenda, priče koje se šapatom prenose uz logorsku vatru... ops, ko danas ide na okupljanja uz logorsku vatru?

Ma kakvi...Lavkraft je uvek dobar, a njegova vizija je nenadmašna u domenu horor žanra, a možda čak i šire.
Barkera moram priznati nisam čitao, ali mlad sam još...ima vremena. Koliko sam čitao O njemu on je više krvožedac...druga sorta horor pisca.

Boban

Lavkraft samo posmatra zlo, King se bori protiv zla, a Barker je zlo samo.

Truman

Rečenica zvuči znamenito, ali je nažalost pogrešna. Lavkraft OSEĆA zlo...i to čulima koja običnim smrtnicima poput Kinga nisu dostupna.

Boban

rečenica je tačna jer on ništa ne čini protiv tog zla, samo ga detektuje...

Ghoul

Quote from: Boban on 02-12-2015, 23:25:29
Lavkraft samo posmatra zlo

kakva notorna, slepačka budalaština.
uzmi pa pročitaj NEKRONOMIKON ponovo (ili po prvi put?), i nađi primere za to 'samo posmatranje'...

čuo negde neku floskulu, zazvučala mu pametno, nije je ni promislio ni proverio, i papagajski je ponavlja već decenijama...
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

Quote from: Salvatore Giuliano on 02-12-2015, 23:28:15
Rečenica zvuči znamenito, ali je nažalost pogrešna. Lavkraft OSEĆA zlo...i to čulima koja običnim smrtnicima poput Kinga nisu dostupna.

Lovecraft Interstellar! 8-)

Linkin

Quote from: Boban on 02-12-2015, 23:32:33
ništa ne čini protiv tog zla

A, recimo, "Danički užas"?

Dybuk

Quote from: BobanBarker, naravno

Barker je zlo samo.

Lajk!  8-)

klem

pre bi se moglo reći za barkera da zasmejava

Truman

Quote from: Pizzobatto on 02-12-2015, 23:39:09
Quote from: Salvatore Giuliano on 02-12-2015, 23:28:15

Lovecraft Interstellar! 8-)

Opet troluješ. I ovog puta si uhvaćen na temi koja je vezana za književnost što osporava tvoju tezu da praviš probleme  samo u donjem delu foruma. Vreme je da Boban ispuni svoje obećanje...

Boban

Quote from: Linkin Uroborni on 02-12-2015, 23:40:01

Mene bi jako začudilo da si ti uopšte prelistao ovu priču.
Kako drugačije da shvatim tvoj komentar.

Da, ovo što radi Bata je upravo ono što sam rekao da ne treba da radi, da zagađuje gornji deo foruma postovima na temama o kojima ništa ne zna, gde se priča o piscima koje nije čitao i ne razume uopšte. Bata je umislio ako ga je doktor za Lavkrafta pljunuo određeni broj puta da se neko znanje prenelo i na njega.
Na sličnom nivou funkcioniše i Linkin.

Albedo 0

Ovo za linkina ti neću oprostiti!!!

Ja ne pravim probleme ni u jednom dijelu foruma, a ovdje sam iznio samo slaganje sa Bobanovim viđenjem Lavkrafta, da mi je sad smiješno komentarisati što me Boban napada upravo zbog toga.

Linkin

Quote from: Boban on 03-12-2015, 00:14:37
Quote from: Linkin Uroborni on 02-12-2015, 23:40:01

Mene bi jako začudilo da si ti uopšte prelistao ovu priču.
Kako drugačije da shvatim tvoj komentar.

Jesam, i tvrdim da u toj priči zlo apsolutno poraženo na vrlo sličan način kao u Kingovim romanima.

E sad, tvrdićeš verovatno da ni Kingove romane nisam čitao. Neka ti bude.  :lol:

Boban

Linkine, ti stvarno ne znaš šta pričaš... ajde bre raziđite mi se iz vidokruga, samo me nervirate.

Ghoul

Quote from: Boban on 02-12-2015, 22:41:33
Lavkraft kao genije tačno čega?
književnosti - nabrajanje pojmova u beskraj.
horora - većina radova može da zasmeva decu pred spavanje
karakterizacije - koje karaterizacije, svi su samo zbunjeni i treba im 800 dana da shvate ono što običan čovek otkrije odmah.
osmišljene radnje - ima neke radnje u njegovim delima?

sve se uglavnom svodi na unutrašnji monolog mentalno zaostalog para koga sve plaši i iznenađuje...

https://ljudska_splacina.com/

Linkin

Quote from: Boban on 03-12-2015, 01:51:16
Linkine, ti stvarno ne znaš šta pričaš

Nekronomikon, str.318:

"Priča je donekle pokvarena netipično jasnom podelom na 'dobro' i 'zlo' (bar za Lafkraftov dominantno amoralni opus) pri čemu dobri doktor, na sličan način (deus ex machina) kao i u romanu Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda, pobeđuje zlo uz pomoć adekvatne magijske formule"

Boban

Ček, sad ti kao dokaz za svoju tvrdnju citiraš Gula... otkad je sad pa on postao stručnjak za ovu oblast.

Linkin

Omakne se svakom svašta. Eto, Lavkraftu da dobro pobedi, Gulu da za ponešto bude i stručan, a vala i tebi da troluješ objavu na forumu na kojem si admin u Picobata stajlu.  xfrog

Albedo 0

koliko se sjećam, Lavkraft nije mogao ni da pogleda kako mu komšija actually izgleda, ali ga je lijepo 'zlo-rifikovao' bez problema, kao pravi rasista

Nema te magijske formule koja mu može pomoći

Boban

Kadat se vodi kao dečija knjiga, tj, pokušaj da se iz Lavkraftove skribomanije izvuče neki uradak koji se može proglasiti za bar omladinski nivo.
Kadat to i jeste, jer treba da budeš vrlo mlad da padneš na atmosferu koju knjiga nudi.

Truman

Bobane, jesi li ti čitao, recimo, U planinama ludila? Ako te atmosfera iz tog romana nije zahvatila i ako ti je i to ''dečja igra'' onda tebi nema spasa.

scallop

Naravno da mu nema spasa.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Trumane, meni se čini da ti nisi čitao Kadat. Da jesi, ne bi pravio ovakva poređenja.
Daleko je od Planina ludila hiljadama svetlosnih godina i malo veze ima sa Lavkraftovim opusom, a najmanje liči na Planine ludila.

Truman

Stipane, i nisam čitao Kadat. Moj prethodni komentar nema nikakve veze sa tim naslovom već sa generalnim viđenjem Lavkrafta od strane njegovog izdavača. ;)

Stipan

Vidim da ga nisi čitao, jer u vezi s Kadatom, Boban je u pravu.

Truman

Da li je Boban u pravu vezano za Kadat nema veze sa mojom zamerkom...to je samo jedan marginalan roman u odnosu na njegova druga dela.

Albedo 0

pa dobro, eo Zov Ktulua je isto priča za đecu

mislim, rasističku đecu

Albedo 0

Ne znam šta mi bi, zbog Trumana sam pročito Planine ludila, i ne vidim bre ama baš nikakvu atmosferu, pazi kad je Poslednji Srbin klasa za ovo!

ovako klinički napisana kniga ne može bre nikakvu atmosferu da formira, kamoli da od mene izvuče neku emociju, Lavkraftović prosto i nastupa kao da podnosi neki pseudonaučni izvještaj, rasprdava se s pojmovima na sve strane, totalna je smaračina do 7. glave

prosto ti opisi nisu ni reportažni, kamoli atmosferični, karakterizacija uopšte ne postoji, neki drugi pisci s mnogo manje opisivanja koječega stvore više

a onda uslijedi ta isprazna sedma glava, gdje se najstrašnije lupeta o nekoj socijalističkoj vladi Starih, realno kad nisam tu bacio sve dobro je...

no, možda sutra o tom rasizmu, imperijalizmu, robovlasništvu i ostalim koještarijama, odoh na pajkenje

Truman

Još jedan nepopravljiv slučaj.

Albedo 0

stvarno, objasni kakvu atmosferu ovdje vidiš

i drugo pitanje: da li su tebi Stari pozitivni likovi? A ne rasisti i fašisti?

Truba

meni je svejedno jel knjiga "pirat" ili "original"
što prije dođe pod ruku :D

Truman

Quote from: Pizzobatto on 07-12-2015, 15:27:28
stvarno, objasni kakvu atmosferu ovdje vidiš

i drugo pitanje: da li su tebi Stari pozitivni likovi? A ne rasisti i fašisti?

Atmosferu osećam. A što se ovog drugog tiče ne sećam se...A i nije mnogo bitno ko je pozitivan lik, a ko ne...o tome se ne radi u Lavkraftovim delima.

Albedo 0

kako da ne, treba djeci dati da čitaju, da odgajimo generaciju fašista