• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo od horora gledo:

Started by Ghoul, 16-01-2005, 21:02:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Truman

Pogledao sam ga. Korektan uradak, ali toliko sam dracula-nosferatu filmova u životu pogledao da više ništa ne može da me fascinira. Najviše mi se sviđa prikaz ruralne Rumunije i lokalaca na početku filma. Još jedna stvar koja mi se dopala je fokus na odnosu između dotičnog i glavnog ženskog lika. Sve u svemu, Eggers zna svoj posao ali bih više voleo da vidim njegov autorski pečat u originalnim pričama. Ne vidim potrebu da se nešto prežvakava po sto puta.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Petronije

Gledljivo, ne znam šta bih drugo napisao. Pojavio se još pre par nedelja, možda ima i mesec.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Meho Krljic

Pomenuti Eggers priča o Leptirici Đorđa Kadijevića na Instagramu:

https://www.instagram.com/p/DFoNIY3qjCN/

Truman

https://www.imdb.com/title/tt0062885/

Evo jednog jako dobrog filma iz hammer produkcije. Christopher Lee u borbi protiv zla.

Petronije

Bato, izašao novi Oz Perkins koga čak ni Ghoul više ne može da ignoriše, već ga je nahvalio. Ja ću ga gledati već večeras pa javljam.

https://m.imdb.com/title/tt27714946/

Krsta Klatić Klaja

Tek sada pogledo Nosferatu a novog Perkinsa ko zna kada. Nadam se da ću moći Gulu da natrljam da je Perkins bolji od Egersa!

Ovaj Nosferatu samo potvrđuje ono što Egers radi još od Vještice, jednostavno brljavi po istoriji, neće da snimi ništa u savremenom dobu, kako on kaže nikada nećemo vidjeti mobilni telefon u njegovom filmu. Pa braćala ako hoćeš da snimaš filmove iz starih civilizacija i istorijskih perioda mogo bi da prvo shvatiš te periode i civilizacije.

Ovako ne znam šta je Trumanu bilo interesantno u prikazu ruralne Rumunije, mogo je ono Eli Roth da snimi, možda bi i bolje ispala ta američka predrasuda o transilvanijskoj vukojebini. Ali Egers ni američki 18. vijek nije oslikao kako treba u Vještici i gomilu istorije je prosto falsifikovao, jer - njega istorija uopšte ne zanima.

Čitav ovaj Nosferatu je snimio zbog zadnjeg kadra, to me niko neće razuvjeriti do kraja života. Samo malo gotik foliranja, ja sam mračni ljubitelj artističkog trulog drakula, toliko da sam bukvalno sa vikipedije uzo sliku vlada cepeša i tako mi i grof izgleda u filmu. Vikipedijski Nosferatu i vikipedijski Egers hoće da nam objasni ono što je svako već objasnio hiljadu puta:

Nosferatu predstavlja ne samo stari feudalizam, plemenitu krv koja siše krv, i kreće na zapad da uništi buržoasku klasu u usponu. Ta klasa se protiv Drakule bori modernim oružjem, vodi arhiv o njemu, zapisuje, birokratski mu se približava i drži u opsadnom stanju, praktično kao pravi preduzetnici racionalno i pragmatično mu dolaze glave. Kod Egersa je sve obrnuto, čak i buržoaska klasa pada u glavnoj junakinji, i Drakulu pobjeđuješ njegovim oružjem, magijom. Trampova kontrarevolucija je trijumfovala.

Iste ove lažne mistifikacije je imao i u Vještici sa kvazipuritancima, svaki put sve izokrenuto, dubi na glavi i jednostavno ne zna đe udara. Vizuelno gledano, ovo je urađeno besprekorno, ali toliko robuje tome da je izbjeglo od silnih poigravanja sa sijenkama da stvarno bude kinematografski upečatljivo. Narativno gledano, ama baš nijedan dio filma nije urađen kako treba. Zar pored recimo Hercoga kao primjera da neko snimi baš ovakav početak i baš takav susret u rumunskom dvorcu, meni djeluje kao par koraka unazad.

Ali to je ova generacija ŽLJ, napredna, niko je ne razumije, sve je naučila na rilsovima i ne zna đe je šuplja.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Petronije

Kad kažeš "novi Perkins" da li misliš na Longlegs ili Monkey?

Krsta Klatić Klaja

Monkey, gledo sam Longlegs!

Petronije

Pda, ja sam mislio kad ga je Ghoul opisao da ga ima, a to još nije ni izašlo.

Krsta Klatić Klaja

Da, to je Gul zbog Perkinsa i bioskop pohodio.

Truman

Horror of Dracula (1958)
https://www.imdb.com/title/tt0051554/
Odgledao sam Draculu iz '58 sa sa Leejem i Cushingom a u čuvenoj Hammer produkciji. Christopher Lee je verovatno najbolji tumač ove uloge. Verzija Terence Fishera verzija karakteristična je po tome što nema Rumunije, cela priča se dešava u mestima sa germanskim nazivima. Nema mnogo ni događaja u samom dvorcu a ni mladić koji posećuje Draculu nije pravnik vrć bibliotekar koji je došao da popiše knjige. Prijao mi je ovaj film, nekako je prirodan i jednostavan, uz posebno uverljivog dr Van Helsinga. Totalna suprotnost poslednjoj napucanoj Eggersovoj verziji. Obratiću dodatnu pažnju na Terenca Fishera. Vidim da je režirao i The Devil Rides Out, Prince of Darkness i još neke stvari koje sam gledao.

Truman

Odgledao sam juče dva horora, ako to ikoga zanima.

Grafted
https://www.imdb.com/title/tt11162260/?ref_=tt_rvi_t_12
Odgledao sam Grafted, novozelandski bodie horor koji malo podseća na The Substance, ali sam malo. Ovde imamo mladu studentkinju iz Kine koja pokušava napraviti eliksir koji popravlja kožu ali stvari krenu u pogrešnom smeru. Jednostavno neuverljiva mi je ta zamena identiteta (visina i akcenat). Eden Hart je lice koje ću najviše pamtiti. 6/10

Sick (2022)
ok slasher sa tematikom korone o dve devojke koje se izoluju u kućici na jezeru. Kraj je u isto vreme i neočekivan i očekivan. 7/10
https://www.imdb.com/title/tt14642626/

Krsta Klatić Klaja

izgleda procurio Monkey, sad skidam

Petronije

Jeste, evo sad sam pustio stream i dotrčao da javim.

Krsta Klatić Klaja

Dobar je The Monkey, ali da ne pretjerujem, nije da je neki ambiciozan film, prosto je zabavan i ne bih da tražim neka dublja objašnjenja stvari. Zapravo je malo i zezanje, jer umjesto nekog mračnog čuda, sa koznakakvom uvrnutom metafizikom, nekim zlim dusima i nevjerovatnim monstrumima, Perkins uvali majmuna da odigra tu ulogu i funkciju.

Ni odnosi između glavnih likova nisu ništa novo, otac-sin, braća blizanci, samo su nadrealni jer se odnose ne prema nekoj grandioznoj supersili, nosferatuu ili belzebubu, nego - majmunu. U taj ništa-spektakularan porodični spor ubaciš majmuna da odradi par vrhunskih zaebancija i kasapana i eto zanimljivog filma.

Ne mora Perkins da se upinje da pronađe nekakvu dubinu, da traži majmuna po Rumuniji, svetioniku, kojekude među antihristima i demonima, samo pusti jednu jednostavnu postavku da se zaplete i rasplete laganica.

Petronije

Nemam šta da dodam. Mogao je malo da smanji doživljaj što se tiče splatera možda, jer bi onda film bio još efektniji, bez tih komedijaških umiranja (skok u bazen wtf?!?), ali svakako sam se lepo zabavio. Oz je opet dokazao svoju veličinu.
 :|