• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Polaris - Revija za fantastiku

Started by Nyarlathotep, 13-03-2003, 04:46:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nyarlathotep

Gde smestiti ovaj post?  Fantasy? Horor? SF? Oglasi?
Ja bih rekao - od svega po malo, tj. od svega po puno.

Časopis "Znak Sagite" uskoro dobija drugara koji se zove "Polaris - Revija za fantastiku".

Iznenadjeni ste 100%? Verujem vam.  :)

Stvari stoje ovako:

"Polaris" započinje svoj novi vek kao revija za fantastiku. Zamislili smo ga kao izdanje koje ce se pojavljivati svaka dva meseca. Biće u takozvanom B6 formatu (12 x 16,5 cm). Imaće 128 strana, na kvalitetnoj ofsetnoj hartiji, sa krutim, plastificiranim koricama. U grafičkom pogledu biće, zapravo, potpuno istovetan izdanjima iz edicije "Mali Polaris". Umesto jednog romana donosićemo u svakom broju po jednu dužu novelu i tri ili četiri kraće priče. Biće tu ostvarenja kako iz naučne fantastike, tako i iz drugih vidova fantastike. Pored toga, predvideli smo i poseban blok koji će sadržati prikaze, recenzije i vesti vezane za ove oblasti.

Evo odmah i sadržaja glavnog dela prvog broja revije "Polaris". Tu je pre svega izvrsna novela Majkla Murkoka "Izgubljena čarobnica utihle citadele", a potom sledeće priče: "Srce za Lukreciju" Džefa Vandermera, "Golo tržište" Pola De Filipa, "Memorijalna strana" Kirsten Bišop i "Budilnik na stočiću" Zorana Živkovića (upravo objavljena u vodećem britanskom časopisu za fantastiku "Interzon").

Prvi broj revije "Polaris" pojaviće se 25. aprila 2003. Casopis ce izlaziti dvomesecno.

------------------

Sve vreme vam se obraćam sa "mi". Ko smo to "mi"?
"Mi" smo: Zoran Živković, Uroš i Andreja Živković i ja, Nyarlathotep.

Šta vam mi to garantujemo?
- Zoran vam garantuje kvalitetnu prozu najboljih pisaca današnjice, u okvirima epske i naučne fantastike.
- Uroš i Andreja vam garantuju mnoštvo informacija, kvalitet,  profesionalnost.
- A ja, Nyarlathotep, "the crawling chaos", vam garatujem da ćete od drugog, junskog broja, u časopisu imati priliku da čitate najveće klasike  svetske horor književnosti. Otvorite bilo koju istoriju horor književnosti, zažmurite i zabodite prst u bilo koju stranu - priču tog autora ćete čitati u ovom časopisu.

Neki horor pisci čije će priče biti objavljene u "Polarisu":
Bram Stoker, Mary Shelley, Henry James, Robert Louis Stevenson, Robert William Chambers, Howard Phillips Lovecraft, Arthur Machen, Algernon Blackwood, Montague Rhodes James, Ambrose Bierce i ostali.  To je samo za početak, stićićemo mi i do savremenih horor pisaca.  
Ne znam da li trebam da budem srećan što na raspolaganju imamo toliko dobre horor književnosti, ili nesrećan što mnogima od vas ova imena ne sjaje istim sjajem kao publici širom sveta. Većina ovih autora su kod nas veoma slabo prevodjeni, ili nisu prevodjeni uopšte. Vreme je da se greške isprave.
Naravno, postaraću se za to da vam prikažem najzanimljivije naslove koji mi prolaze kroz šake. Čitaćete recenzije proznih dela objavljenih kod nas, kao i recenzije mnogih romana, zbirki poezije i proze, kritičkih i teorijskih ostvarenja vezanih za horor i ostalu fantastičnu književnost.  

Nadam se da ćete nas podržati.

Cheers,
Nyarlathotep.

-----------------------------------------------------

Privatno obraćanje:

Saletu Markoviću i Bobanu želim da se izivinim  :(  , što još nisu dobili davno obećanu istoriju RPG igara. Čekajte je ovih dana. Najgori sam, priznajem.

Isto tako želim da se obratim i mojoj kafanskoj bratiji (prepoznaće se oni), što sam ispario i nisam organizovao obećani rpg. He, he! Nećete se tako lako izvući, spremio sam kampanju - čućemo se!  :evil:
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Ghoul

Svih mi Azathothovih pipaka,
ovo su odlične vesti!

Kad čujem ovakve najave, cinik i skeptik u meni se uvek naježe, ali zato činjenica da iskusni dr Zoki stoji iza toga uliva nadu da će taj časopis da zaživi. A po planiranom sadržaju, zaslužuje lepu budućnost - koju mu ovom prilikom i želim.

BEST WISHES!

PS: kako si samo uspeo da ga ubediš da prihvati toliko 'takozvanog' horora u svoj časopis?!!!
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Aha... sad je jasno zasto si bojkotovao rad za Znak sagite...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Lurd

Odlicno, zaista. Samo, imam jedno nepopularno pitanje za tebe, Nya. Ako si i ranije objavljivao nesto na nasoj sceni, molio bih te da se predstavis, ako to nije previse. Imamo sva imena osim tvog.

Poz!
My trees...They have withered and died just like me.

Pennywise

Quote from: "Nyarlathotep"

Časopis "Znak Sagite" uskoro dobija drugara koji se zove "Polaris - Revija za fantastiku".

A gde ce se moci kupiti?

Ovo sigurno interesuje sve koji nisu iz BG-a!!

Nyarlathotep

ghoul: BEST WISHES!

nya: fala puno, prijatelju.
-----------------------------------
ghoul:  kako si samo uspeo da ga ubediš da prihvati toliko 'takozvanog' horora u svoj časopis?!!!

nya: jednotavno. Priznajem da se malo grubo izrazavam kada sve to trpam pod "horror", ali kako se obratiti sirim krugovima? Terminima "weird fiction", "literature of terror", "gotska knjizevnost"?
Sto se tice Zokija - sam Zoran ne zeli da se mnogo cima oko casopisa (ima da radi mnogo lepse i profitabilnije stvari - da pise prozu). On je tu da pokrene stvar, da se obrati ljudima, da nabavi super materijal. Sa njim sam se dogovorio da u svakom broju postoji rubrika klasicne fantastike, a posto je 99% klasicne fantastike kod nas prevedeno ostala nam je gomiletina dobrog horora.
-------------------------------------------------------------
Boban: Aha... sad je jasno zasto si bojkotovao rad za Znak sagite...

nya: ma nisam nista bojkotovao, nadam se da se salis. Samo sam bio u teskoj frci sa vremenom i prostorom. Do ponedeljka dobices obecanu istoriju rpg-a na neki desetak slajfni. Imam da ti posaljem i gomilu ilustracija i slika za tekst. BTW - prosli ZS je na zadnjoj strani korica imao gomilu vamp. postera. Spremio sam ti isto to, samo se radi o coverima rpg i frp igara. Da li ti to odgovara?
Sto se tice SZ-a, od mene mozes da ocekujes jos neke stvari.
----------------------------------------------------------------
Monsinjor: Imamo sva imena osim tvog.

nya: "I am the last, I will tell the audient void". Moje puno (ljudsko) ime i prezime glasi: Dušan Žica.

-------------------------------------------------------------------------------------
Pennywise:A gde ce se moci kupiti?
Ovo sigurno interesuje sve koji nisu iz BG-a!!

nya: Casopis ce moci da se kupi u svakoj beogradskoj knjizari. Za ljude vam Bg-a vazi sledece: pretplatite se preko pošte. Onda vas molimo da za ovu svrhu koristite običnu poštansku uputnicu na kojoj ćete, u rubrici "Saopštenje primaocu", navesti naznaku "Za prvi broj revije 'Polaris'". Uputnicu treba poslati na adresu: Zoran Živković, Bulevar Mihajla Pupina 10E/162, 11070 Novi Beograd. Vaše uplate očekujemo zaključno sa 31. martom 2003.

Časopis košta 200 dinara.

Ako želiš da se detaljnije informišeš javi se Zoranu na tel: 011/3116445, ili ga kontaktiraj mailom: polaris@eunet.yu.

Sve što želite mene da pitate to možete učiniti na mail:
dussan_bgd@beotel.yu

Aj' bezim, kasnim na fax.  
Drago mi je da su reakcije ovako pozitivne.
pozdrav svima!

Ivan Bevc

je cudo jedno.

Mi smo cudo od zemlje, ne postoji konkurencija na polju PTT usluga ali zato cemo imati dva SF casopisa (gotovo istog izgleda i tematike). Iako pozdravljam svako angazovanje i konkurentnost nekako mi se cini da bi bilo prakticnije da svi zajedno rade jedan magazin koji bi bio redovniji, komercijalniji (ne u losem smislu) i tirazniji.

Ali dobro, welcome back to 80s, Polaris vs. ZS :twisted:

Jel' neko zainteresovan za pokretanje najnovijeg SF magazina, zvao bi se Kentaur, imao bi malo prica i malo priloga, mali tiraz i retko bi izlazio?
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Boban

A sta fali da budu dva casopisa?
Bilo bi najbolje da ih ima pet-sest pa da onda svako moze da svoj uredjuje po svom nahodjenju i da dobijamo casopise sa autorskim pecatima, a ne ovako, kada smo prinudjeni da trpamo SVE unutra.

Naravno, to bi podrazumevalo da je normalna situacija sa prodajom preko kioska, da su tirazi mnogo veci, cene drsticno nize i takve stvari.

NYA... da li ja nalikujem saljivdziji?

Lurd

Hvala, Nya! Ja isto mislim da nista nece faliti sto imamo dva casopisa. Moja omiljena forma na tom polju je na jeftin caspois sa mnogo prica, kao sto su bili Alef i Sirijus.

Ivan Bevc

tacno tako, da je situacija drugacija.

Ali situacija nije drugacija i jos zadugo nece biti. Moje razmisljanje je zasnovano iskljucivo na trenutnoj situaciji.
Jel' vi ljudi zivite u nekoj drugoj drzavi?

Ja, za razliku od vas zivim u zemlji koja nema nijedan filmski magazin, u zemlji u kojoj je uspeh prodati 500 primeraka knjige, u zemlji...

Jednostavno mislim da smo jos uvek premali, da je bolje formirati vece i jace jezgro iz koga bi se za dve-tri godine razvile 2-3 snazne struje.

Ovako..dva Srbina tri partije.
Shoot it up
Shoot it up

Ghoul

na ovim forumima nisam zapazio veceg cinika i skeptika od mene.

uvek se trudim da budem utemeljen u realnosti a ne u maštanjima i priželjkivanjima, dakle, da, živim u ovoj jebenoj zemlji danas, deprimiran kao verovatno i vecina ostalih koji uvidjaju sta sve ovo znači...

...pa opet, ne mislim da su 2 casopisa za sf/fantastiku/horor previse, tj da je njihovo istovremeno postojanje nerealno i suvisno.

mozda bi to tako bilo da oba časopisa izlaze jednom mesečno ili češće, i da oba imaju neku nehumanu i prosečnom srbinu nedostižnu cenu, pa da taj jadnik mora u istom mesecu da odvoji recimo hiljadarku samo za to...

ovako, budući da bi oba časopisa izlazila otprilike na 2 meseca, čak i ako se poklopi da izadju u istom mesecu, pa jebem mu leba, 200 din ovde i 300 din tamo za kvalitetan sadržaj ne bi smelo da bude nerealno, previše ili šta već! za cenu jedne prosečne knjige dobiješ oko 350 strana kvalitetnih priča, prikaza i ostalog, u knjiškom obliku.

ukratko, ne vidim u čemu je problem.
the more the merrier!

Ivan Bevc

nemam problem sa proznim delom, radujem se vecem izvoru kvalitetne proze, samo se plasim da cemo dobijati vise osvrta na iste, najpopularnije filmove, knjige i stripove, a da ce izostati siri i dublji pogled na zanr.

Ej, nisam ja neki protivnik trzista, bilo bi na kraju krajeva licemerno jer sam i sam pokrenuo SF radio emisiju, a vec godinama postoji Pogled.

Boban je svojevremeno rekao da bi u idealnom ustrojstvu stvari u ovoj zemlji izlazili nesto kao Alef i nesto kao ZS. Ali u tada bi izlazilo i 50-tak zanrovskih knjiga godisnje + MONOLIT + TAMNI VILAJET.

No, zivi bili pa videli. Ocekujem prvi broj Polarisa i gostovanje u emisiji nekoga iz kreativne ekipe.
Shoot it up
Shoot it up

Anonymous

E, to sa osvrtima se slazemo, ali samo donekle. Lepo je procitati nekoliko recenzija i razmisljanja o knjigama, posto ljudi cesto imaju razlicita misljenja.

Sto se tice bioskopskih repertoara, mislim da je to apsolutno nepotrban i suvisan deo Znaka sagite i nadam se da ce se ubrzo nesto uraditi po tom pitanju.

Lurd

Quote from: "Anonymous"E, to sa osvrtima se slazemo, ali samo donekle. Lepo je procitati nekoliko recenzija i razmisljanja o knjigama, posto ljudi cesto imaju razlicita misljenja.

Sto se tice bioskopskih repertoara, mislim da je to apsolutno nepotrban i suvisan deo Znaka sagite i nadam se da ce se ubrzo nesto uraditi po tom pitanju.

Ovo sam bio ja.

Ghoul

nemam problem sa proznim delom, radujem se vecem izvoru kvalitetne proze, samo se plasim da cemo dobijati vise osvrta na iste, najpopularnije filmove, knjige i stripove, a da ce izostati siri i dublji pogled na zanr.

ako mi nyarla ne zameri da govorim u njegovo ime, koliko sam u privatnom razgovoru s njim shvatio, taj  magazinski deo časopisa biće daleko skromniji po obimu i sadržaju, otprilike kao u SIRIUSU, dok će sav naglasak biti na prozi. dakle ,ako hoćete obimnije prikaze i eseje, čitaćete ZS, jer ih ovamo neće biti (a pošto je časopis KNJIŽEVNI, filmskih recenzija, ako ne grešim tj oni se ne predomisle, NEĆE UOPŠTE BITI, pa tako ni nekog bitnijeg poklapanja sa ZS).

'siri i dublji pogled na zanr' biće, u Polarisu, moguć samo direktno, kroz priče i novele, bez mnogo teorije.

Ivan Bevc

u tom slucaju je ok.

Jedna stvar mi nije jasna,

zasto nova fantastika i klasici horora?

Uz duzno postovanje klasika, ipak bih voleo da budem u toku i sa novim stremljenjima u zanru (?) horora.
Ili mozda Zoran Zivkovic smatra da savremeni horor (?) pisci ne zavredjuju objavljivanje?

Ali dobro, covek pravi magazin pa i odlucuje sta ce u njemu biti objavljenje - tzv. prosveceni apsolutizam.
:wink:
Shoot it up
Shoot it up

Pavle

Zaista fenomenalno!
U jednoj nedelji Monolit 10 i ovo!
Ono, kao puna podrška i sve to...
Nego mogu li se dobiti malo detaljnije informacije, ko prevodi i šta, neka vizelna koncepcija, da li ima još saradnika?
Izdvajaće se od kredita, fala bogu te nam je državna sisa izdašna zasad...
Ne, stvarno, ne deluje skupo za ono što najavljuješ, kako stojite sa pravima?
Ukratko, pričaj nam još!
Sam Lowry: Yes... No... I don't know. I don't know what I want.

Lurd

Seme, 'oćeš li više ti da umukneš sa tim Monolitom ili da predjemo na grubo? Jebote, studentski kredit! U moje vreme, during the war...grrrr!

Ah, pa kupiću ga i ja za nekih 10-20 dana, a onda ćemo da pronadjemo novu primenu za tvrde korice i kilo težine...(zašto ti ja stalno pretim? Verovatno zato što sve vidiš i pročitaš pre mene. A mr. Zaboravus-Džor mi još nije dao film...)

Nyarlathotep

Ivane, lepo je komentarisati i osudjivati ljude, iako nemas blagog pojma o kome govoris.
Odlicno je to sto ce paralelno izlaziti i Polaris i Znak Sagite. Bice to dva sasvim razlicita casopisa, ali potpuno razlicita. Jedan kosta 200, a drugi 300 dinara. Kakav je to novac na svaka dva meseca? Smesno. Kao sto ghoul (koji za razliku od tebe zna sa kim razgovara) kaze, Znak Sagite ce citati ljudi koji ce zeleti da saznaju nesto novo o filmu, stripu, ponesto o knjizevnosti. Polaris ce biti bogatiji prozom i knjizevnom kritikom.
Ivane, kazes kako ces citati prikaze istih, poznatih, komercijalnih stvari.... gresis prijatelju. Opet ti kazem da ne znas o kome govoris. Recimo da cu po broju pisati 4 do 6 prikaza knjizevnih dela (sto proze, sto knjizevne kritike, teorije, biografije), a ako se ispostavi da si procitao jedan ili dva naslova o kojima cu govoriti – bravo majstore! Imacemo o cemu da pricamo.
Hobi kojim se bavim u slobodno vreme (zavrsavanje studija svetske knjizevnosti i pripremanje terena za nastavak istih u inostranstvu) moze da garantuje neke sitnice - na stranu to sto se citav zivot lozim na fantastiku. Vole ljudi da potcenjuju, samo ne znam zasto.

Inace, u Polarisu cete moci da citate i intervjue sa stranim piscima i kriticarima koje cemo direktno mi raditi, a ne preuzimati ih iz nekih casopisa.

Sto se tice infromacija koje ce ljudima biti pruzene, mogu da te pitam sledece: Koliko ljudi u ovoj zemlji ima priliku da cita casopise kao sto su Locus, Interzone, Cemetery Dance, Fantasy & Science Fiction, 3rd. Alternative, Weird Tales, Dreams of Decadence,  Assimov's, Lovecraft Studies, Weird Fiction Studies, Alfred Hitchcok's Mystery Magazine, Lullaby Hearse? To su izvori iz kojih cemo da izvlacimo statistike, tabele, ankete. Isto to vazi i za novosti o svetskim dogadjajima i konvencijama. Kazes da zanr nece biti prikazan detaljnije.

Zoran ne odlucuje sta ce od horora biti objavljeno, sve je na meni. Klasici ce biti prvenstveno objavljeni zato sto za njih ne trebaju autorska prava (kazes da treba biti svestan u kojoj zemlji se zivi, pa budi onda, razmisli malo), ne zato sto to neko namece "prosvecenim apsolutizmom". Da li si citao Artura Mashena, Eldzernona Blekvuda, M. R. Dzejmsa? Da li si citao najbolje price Roberta Luisa Stivensona, Brema Stokera i Lavkrafta, ili samo ono malo bede sto je kod nas prevedeno? Volim ja mnogo i noviju horor knjizevnost, ali ovo nam stoji pred nosem a bolje je i kvalitetnije od 80% novijih stvari. Necu ti odgovarati na pitanje: "Zasto?". Duga je to prica i mnogo knjiga treba da se procita da bi se to na pravi nacin razumelo.
Ja hocu da nasoj javnosti prikazem razvitak horora kroz najbolje knjizevnike koje nam je taj zanr ikada doneo. Kada se cela stvar u Polarisu zahukta, docicemo i do modernih pisaca koji traze parice za svoje price. Toliko o tome, o uvodu u zanr.

E, majke mi, sescu i napisacu tekst o tome sta sama rec ZANR pod sobom sve podrazumeva, kada je i kako treba koristiti, kada izbegavati. U svetu postoje casopisi koji se samo i bave problematikom zanra u knjizevnosti, kao sto postoji i citava nauka stara 2000 godina. Ali o tome smo ovde vec razglabali do bola ... cekajte magistarski (ne moj, zna se ciji).

Citao si poslednji broj Znaka Sagite? Secas li se tekstova o Zoranu? Pomislis li onda da taj covek, mozda, i ne poznaje neke svetske legendarne autore? Koliko je dugo Zoran, i sta je Zoran u fantastici? Veliki je ovaj svet, a ti mislis da je to sto si pokrenuo prvu emisiju na radiju o fantastici vredno da postanes nosilac partizanske spomenice. Respect, prijatelju. O tome razmisljaj, nemoj da srljas.
Kada izadje prvi broj Polarisa, nadam se da cemo se videti u emisiji (ili van nje), pa da lepo cujem tvoje misljenje, koje mi je dragoceno isto koliko i misljenje svakog drugog fana odanog ovom zanru.

Na ovom postu cu vas obavestavati o svemu vezanom za Polaris, itd.
Samo pitajte.

Ivan Bevc

ne razumem otkud tolika kolicina gorcine pomesane sa nadmenoscu.
Ne znam sa kim razgovaram? So what? Jel' to treba da me zastrasi i spreci svaku buducu kritiku i pitanje? Ton pisma ti uopste nije u redu.
Naravno da postujem dosadasnji rad Zorana Zivkovica i da mi je drago sto ce biti mnogo vise dobrih stvari za citanje. I naravno da pozdravljam svako angazovanje mladih obrazovanih ljudi.
Nisam pokrenuo prvu vec drugu radio emisiju o fantastici kod nas i naravno da cete mi biti dragi gosti. Sto se spomenice tice ja je svakako ne zasluzujem ali dragi prijatelju nemoj ni ti nastupati sa pozicije nosioca ordena Narodnog heroja.
Mislim...cemu tolika nervoza i povremena drskost? Svi smo mi u istom sranju i svi se trudimo da ponesto uradimo i doprinesemo (neko manje, neko vise) ali bojim se da ostrim reagovanjem na svako pitanje i ponasanjem u maniru svete krave necemo daleko odmaci.

S postovanjem
Ivan Bevc

p.s. bilo bi lepo da se predstavis pa da znam "sa kim razgovaram".
Shoot it up
Shoot it up

Nyarlathotep

Ivane, nisam nista lose mislio o tebi.

"Nadmenost" si pronasao jer si me pogresno razumeo. Kada sam govorio: "Ne znas sa kim pricas", nisam mislio sebe da uzdignem. Samo sam hteo da osudim tvoje kritike izrecene unapred, iako me ne poznajes, iako casopis jos nije izasao. Nadmenosti nije bilo, barem ne mojom namerom - nisam debil. Naglasak je bio na onom: Respect, prijatelju.

"Gorcina" se pojavila, priznajem. Ucinilo mi se da sam opet naleteo na nekog malodusnog skeptika koji zarobljen u svom svetu osudjuje svaki pokusaj produktivnog delanja. Puni su ih forumi na netu -  pogresio sam, izvini.

Svaka buduca kritika je pozeljna, svaki vid saradnje sa Polarisom ce svima biti na raspolaganju. Istinu zboris: U istim smo govnima! Zasto ne bismo izreklamirali emisiju u Polarisu, zasto neko od nas ne bi dosao kod tebe? Tako stvari treba da funkcionisu.

Bicemo u kontaktu.
Pozdrav svima,
Dusan.

Ivan Bevc

Drago mi je da smo se razumeli.
Bilo bi mi drago da uspostavimo uzajamno korisnu saradnju.

Ukoliko navracas u drustvo ili kafanicu voleo bih da se "live" upoznamo.

Pozdrav,

Ivan Bevc
Shoot it up
Shoot it up

Nyarlathotep

Svakako, srescemo se.
U ponedeljak bih trebao da dodjem do "Laze".
pozd.

Seme:

Sto se tice autorskih oprava, sve je 100% po PS-u. Zoran to sredjuje direktno sa piscima. On je i preveo price za I broj.  

Od drugog broja ja cu prevoditi one horor price o kojima sam govorio. Prvo Lavkraftova prica "Muzika Erika Cana", zatim M. R. Dzejms "Grof Magnus", Embouz Birs "Smrt Halfina Frejzera", itd. Uz svaku pricu cu da prilozim i jedan kratak teks od slajfnu - dve o piscu, njegovim delima i o opstem znacaju koji on ima u okvirima zanrovkog horora. Nista previse detaljno.

I Uros, Zoranov sin - moj prijatelj, ce prevoditi neke price.

Manufaktura u pravom smislu reci.

pozdrav,

Nya.

Ghoul

Hej, Nyarla,
pozdravljam ideju da u casopisu budu i stare, neobjavljivane price, i izbor horor klasika koje najavljujes za II broj je odlican - samo, ako nisi znao, Halpin Frejzer je vec preveden i objavljen u ISTOIMENOJ zbirci Birsovih prica, pre 5-6 godina! Daj, upotrebi taj prostor radije za neku koja nije prevodjena kod nas! (mada, mislim da Birsovih takvih ima malo...)
Ubaci bolje nekog Machena, recimo THE WHITE PEOPLE ili nesto...

Nyarlathotep

Kakav sam mentol, ja sam citao Bierca nakon sto sam ga u originalu skinuo sa neta. Machen ide svakako! The White People, naravno. The Bowman, mislio sam ali necu. Bram stocker - Crooken Sands moze da prodje odlicno. Bice Blackwooda dosta, ako skupim remena za neki broj bi se drznuo da prevedem The Willows kao novelu. Ma, znas i sam da je najmanji problem naci odlicne price medju ovim piscima.

Kul?

Boban

Vodite samo racuna o tome koliko ima stvarnih ljubitelja pretproslovekovnog horora.
Ne merite stvari po Lovecraftu, on je uzdignut kao heavy metal ikona  - pola tiraza antologije Horor koju sam radio kupili su dugokosi mladici ispijenih lica u koznim nitnama optocenim jaknama. jednostavno su ulazili u Gracanicku 8 (tamo sam imao tada prostor) i trazili tu horor antologiju koja je bila pomenuta u nekom Heavy Metal casopisu iz novog sada, zanimao ih je samo Lovecraft.

Ghoul

Bojim se da delim Bobanovu skepsu, mada sa malo drugačijim predznakom.

Današnji prosečan čitalac preferira da mu horor (ili SF, ili fantasy...) bude zabavan, vickast, da je utemeljen na prosečnom, svakodnevnom, na iskustvu i vrednostima prosečnog konzumenta žanrovske proze, i ima strpljenje putnika u vozu/busu/avionu koji želi laganu, neopterećujuću prozu koja će mu efikasno UBITI to malo vremena. Za tog i takvog čitaoca dela pisaca koji su stvarali u vreme kada horor nije bio industrija ili jasno profilisan i komercijalan žanr, i koji su sebe smatrali pre svega PISCIMA, pa tek onda piscima horora (a u opusima nekih od njih, poput Henry Jamesa, R.W. Chambersa, Walter de la Mare-a i dr. horor zauzima tek manji deo ukupnog dela...) mogu zaista da budu SMARAJUĆA. Kompleksan, lavirintski stil jednog H. Jamesa, M.R.Jamesa, de la Mare-a, Lovecrafta itd. u jednom ČASOPISU treba rabiti oprezno, i s merom, u malim dozama, kako se ne bi oterali oni koji tu vrstu literature koriste za UBIJANJE vremena, i čije je iskustvo sa ne-žanrovskom literaturom ograničeno ili nikakvo.

Dakle, po jedna priča po broju, nikako više od toga, Nyarla, ako ne želiš da ubiješ taj časopis pre nego što i zaživi kako treba.

WILLOWS I WENDIGO (koji su ionako ogromne novele predugačke za časopis od 128 strana) ako baš hoćeš prevedi dok te ja nisam pretekao, pa da to ubacimo u antologiju najboljih klasičnih horor priča koju nameravam da pravim u perspektivi.
Dakle, u knjigu. One to zaslužuju.

Nyarlathotep

Bobane, Lavkraft je sve samo ne heavy metal ikona. Do sada nisam zapazio da svi oni pisci, profesori i kriticari koje sam citao slusaju Metallicu.
Borhes u svojoj istoriji americke knjizevnosti pise o Lavkraftu - nije ni on slusao The Thing That Should Not Be (Master of Puppets), ili The Call of Cthulhu (Ride the Lightning). Tuzno je to sto su ti samo metalci dolazili da kupuju onu antologiju "Horor" (i ja sam u to vreme bio metalac) , ali to tek treba da se ispravi. Da li je Robert Bloch metalac? S. T. Joshi? David Shultz? Dirk W. Mosing? Fritz Leiber? Peter Penzoldt? J. Vernon Shea? Steven J. Mariconda? David Punter? Rosemary Jackson? Maurice Levy? Nisu, naravno - samo su odlicni pisci ili vrsni, skolovani poznavaoci knjizevnosti - barem vecina njih. Lavkraf ima desetine hiljada pisama od kojih su neka filozofska svedocanstva o ljudskoj misli s pocetaka XX veka. Covek je napisao 3 romana, brdo poezije (neujednacenog kvaliteta), desetine prica i eseja, i desetine hiljada pisama. Ne verujem ad su sve to citali oni metalci koji su kupovali "Horor".
Danas se kupuje i ceni potpuno druga vrsta horora, ali ne kazem da i tu nema odlicnih stvari! Uzmi ukupnu sadasnju svetsku knjizevnu produkciju, postavi proporciju izmedju dobrih i  losih pisaca. Koliko ima pisaca kao sto je Umberto Eco? Koliko ima pisaca poput Paola Koelja? Mnogo vise ima ovih drugih. Kako stvari stoje sa opstom knjizevnom scenom, tako stoje i sa horor-om, sf-om, a sa fantasy-jem je jos gore.

Sto se tice casopisa i planirao sam da idem sa samo jednom klasicnom horor pricom po broju. To je pun pogodak. Dovoljno zanimljivo i kvalitetno, ali ne previse da smori onu publiku o kojoj je ghoul pricao. Njih je najvise, pa nisam lud da sam sebi smestam gubitke. Bice tu uvek Moorcocka, Van DerMeera, Di Filippa itd. Bice super prica za svaciji ukus.

Boban

Quote from: "Nyarlathotep"Bobane, Lavkraft je sve samo ne heavy metal ikona. Do sada nisam zapazio da svi oni pisci, profesori i kriticari koje sam citao slusaju Metallicu.

Ajmo opet: ja sam izdao jednu Horor antologiju i prodao je u 2000 primeraka. Sedeo sam u svojoj knjizari i gledao ko kupuje knjigu... na jednog koji je licio na profesora bilo je 20 nesumnjivih pankera, rokera ili cega vec. Ne tvrdim da ironmejdenovci bolje kapiraju Lovecrafta od profesora knjizevnosti, ali su, sa stanovista, prodavca knjige, mnogo zanimljiviji.

Nyarlathotep

Jesu, jesu, priznajem. Ima ih mnogo vise.  :lol:

Mica Milovanovic

Pri cemu treba imati na umu da su i njihovi redovi desetkovani...
Godine cine svoje... Rece on i ode na pijacu...
Mica

maliboki

Broker

Navijam za manje horora...
SFBAY -  OnLine SF biblioteka

Nyarlathotep

Necu ja da ugusim ljude hororom. U svakom broju, pocevsi od drugog, bice onih pisaca o kojima sa govorio. Madjutim, bice puno novog SF-a i fantasy-a. Kao sto rekoh u brvom broju izlaze price Majkla Mukrkoka, Dzefa Van Dermera, Kirsten Bishop i Zoranova prica "Budilnik na stocicu".

Videcu da izdvojimo mesto i za domace autore.

pozd.

Boban

Nemoj samo jednu stvar da smetnes s uma.
Casopis Polaris je formata 12×16 cm i ima 128 strana, pa tu ne moze da stane bas mnogo toga, posebno sto na tom formatu margine nisu nikako zanemarive i oduzimaju 25% povrsine.
Matematicki posmatrano, Polaris ce imati 4 puta MANJE teksta nego Znak sagite, sto ne mora nista da znaci sa stanovista kvaliteta, zanimljivosti, aktuelnosti i ostalih stvari, ali samo nemoj to da smetnes s uma dok pravis koncepciju.

Nyarlathotep

Sta ti je trgovac.
Casopis ne kostruisem sam, vec sa Zoranom, Urosem i Andrejom.
Ja cu samo da uredjujem, prevodim i pisem neke stvari. Kompletan proizvod ce biti delo timskog rada, nije sve na meni. To znaci da sve to imamo u vidu.
Uostalom, uskoro ce se sve videti.

Boban

E, pa nisi ti to tako predstavio na pocetku.
Procitaj ponovo sta si sve ispisao.

Nyarlathotep

Govorio sam o cvrsto ustanovljenoj koncepciji casopisa.

Sve vezano za horor bice ostavljeno meni, kao i vecina knjizevnih prikaza. To se odnosi i na vecinu tekstova o knjizevnosti.

Rekao sam: radicemo intervjue sa poznatim piscima... itd.
Koristio sam prvo lice jednine samo kada sam govorio o hororu, recenzijama i tekstovima. Procitaj prvi post o Polarisu, pa pogledaj kako sam se obratio ljudima i kako sam objasnio ko ce sta od nas da radi.
Sve ovo je produkt timskog rada, a ja nisam osasaveo pa da nasedam na tvoja peckanja, you know what I mean.

Molim te, odgovori mi za one jpg-ove za SZ. Vazi?

Lurd

Samo jedno pitsanje, ali ozbiljno. Zašto mislite da časopise o fantastici u malom tiražu kupuju ljudi koji žele da prekrate vreme u vozu? Treba biti umeren sa bilo kojim žanrom u takvoj vrsti časopisa ako mu je namera da zadovolji širu publiku. Ljudi koji žele da prekrate vreme kupovaće Vreme, NIN, Reporter i sl. ili Svet, Eksluziv ili huper, zar ne?

Nyarlathotep

Naravno, u pravu si.
Tako ce i da bude, treba da bude materijala za svaciji ukus.

Truba

ŠTA BI S OVIM?

uglavnom nemam gdje napisati ali na aukcijama živkovićeve knjige postižu 0 uspjeha
ubleharenje nije dobro na daljinu kad trčiš

znači neće ih niko...mala dzepna izdanja...prave njige...na srpskom...na engleskom... neće

jedino malo nešto ide onaj zvezdani ekran i savremenici budućnosti
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...